Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
bizet

#6426 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bizet »

@affidavit, dajes mi morala mila, hvala ti
da, broje se ml...uredno vodimo dnevnik u koji upisujemo sve, od kolicine popijenih ml, do kad i koliko je sikila, pa sve do satnca za presvlacenje i sta smo zatekli u pelenama te kad sam joj dala koje kapi (krmelja na jedno oko pa osim D3 kapi imamo i ove, ja to sebi strihiram u dnevniku da se ne zeznem pa ne dao Bog uduplam ili propustim dozu)
cini mi se da nam je bolji ritam ova 2 dana...sad normalno pije 80ml i ne bljuca, nekad popije manje, nekad i vise

@LA, pa gdje si bona, sta ima kod vas :) :kiss:

danas smo bili na uz kukova...gleda doktorica koliko sam je obukla i govori kako previse toplim dijete, kaze skini rukavice, sto ce ti carapice ispod zekice...takodje kaze da nema potrebe za sirokim povojem
slusam ja nju i klimam glavom, vicem jes jes...ne razumije ona da je kod mene kuca hladna i da po ovim vrucinama poput frizidera, da moja djevojcica jos uvijek skoro cijeli dan prespava, nema kretanja, malena je, ohladi se brzo...i ne zna da sam probavala da je raskomotim i pratila temperaturu nosica, rucica i nozica
muz kaze, kad smo krenuli kuci, jesi ti nju ista cula...reko jesam, uslo na jedno izaslo na drugo...shvatila sam da prednost uvijek trebam davati svojim instiktima

@radenska, nama bas pedijatrica na kontroli rece da dijete treba da udvostruci svoju tezinu do 6-og mjeseca, tako da tvoj sin sa kilom vise i mjesecomvise bas nesto i ne odskace od knjige...samo opusteno mila :)
affidavit

#6427 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Ne znam stavrno šta to ljudima treba da komentarišu tuđu djecu, zbog toga postoje pedijatri kojim ih vodimo da nam daju mišljenje. Stvarno, još žena, kao da ne zna kako ga je roditi i strepiti nad njim..ljudi su otišli do đavola. :-x
safran

#6428 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

radenska wrote:Eh ovako ja moram malo da se izjadam pa mozda neka od vas bude imala komentar.
Naime moj djecak je rodjen sa skoro 5 kg, 55 dug, a sada na polovini sedmog mjeseca ima 11 kg i dug je oko 80 cm.
Ja visoka 180 a muz 197. Ja rodjena sa 5200 gr.

Sad iznesem dijete malo pred zgradu kad jedna hanuma ( inace ima dvoje djecice) sva u cudu pita : ZASTO SI TOLIKO UGOJILA TO DIJETE, RAZVALICES MU ZELUDAC, OGROMAN JE, VIDI MU OBRAZA. :shock: Ja ostala u cudu, da mi nije dijete bilo u rukama tacno bih je za kosu pocupala.

Djecak je stvarno presladak, zdrav, veseo, spava po cijelu noc ( od 10 do ujutro 8-9) ne place, nije kenjkav, poceo sjediti ima dva mjeseca. Al hajde da je samo to, nego kaaze jos sto ga nisi okretala na stranu da spava da mu se lijepo formira glava, vidi kako mu je okrugla. :shock: Na ovom sam mislila vec da je bijem ozbiljno :D

Ali hajde necu da se grijesim za ramazan pa sam joj po pitanju ovog drugog rekla da mi je ruzno vidjeti kad su kod djece obje strane glave potpuno spljostene od silnog okretanja na stranu i nedopustanja djetetu da ponekad lezi na potiljku.
:zoka:
Samo opušteno - evo jedne odmah da te utješi. I moj br. 2 je imao 11 kg i kusur sa sedam mjeseci manje tri dana. Rođen je sa 3700 g i 54 cm, sa 42 dana imao 4200 g - žgoljo da bog sačuva. Muž 196 cm ja 167 cm na dobar dan. Spavač za poželiti, uvijek nasmijan, vedar, nije se trošio na plač - kad ogladni zovne pa sačeka - ko veli, valjda će neko doći.
Sa 8 mjeseci je bio na nogama, sa nepunih 11 je samostalno protrčao. Protrakeljao sa godinu i po i uglavnom vrlo jasno i razgovjetno. Sa nepune 2 izgovorio slovo R što mu je brat savladao u 5. godini.
Danas ima 2 god i skoro 5 mjeseci - ima skoro 20 kg ne znam koliko cm ali je veličine solidnog trogodišnjaka - pije oko 1,5 L mlijeka dnevno a ostalo kako stigne. Ne staje, nemiran je bože sačuvaj i kad spava - spava ko klada. Sposoban je sve zijane i smisliti i realizovati samostalno.
E za ovu glavu ti ne umijem reći - ja svoje nisam nešto roštiljala a onako, naoko su lijepi.
radenska

#6429 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

ma vala i ovaj moj je lijep, prava bombica,svi hoce malo da ga stipkaju i gnjave kad ga vide, a on uziva u tome pa se samo smije, samo me ova koza dobro iznervirala.Al hajde proslo je hehehh
sarajevo_84

#6430 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by sarajevo_84 »

Trudnice,
ima li vrućine, kako se rashlađujete u ovim vrelim danima?
:-)
ciki4

#6431 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by ciki4 »

Ja sam prošle godine bila u ovo doba u 5 mj.nije visoka trudnoča, al sam crkavala. savjet-puuno vode i noge stalno u visini srca. Meni su već tad vene počele iskakati, i sad ih se ne mogu riješiti :(
safran

#6432 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Jedite dinju i krastavce - pomažu za otekline.
salle_eh1986

#6433 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by salle_eh1986 »

sposa0408 wrote:
sarajevo_84 wrote:
sposa0408 wrote:Hvala vam drage moje na savjetu... Rekao mi je doktor da nije lose uraditi triple test, da bi bili mirni. Beba izgleda dobro, razvija se i do sada je sve ok . U petak idem vaditi krv, a rezultati su gotovi za nekih 10tak dana. Radit cu na DIP-u.
Zar se još uvijek može uraditi na DIP-u? :shock:

Provjeri dobro, mislim da više ne rade gore, navodno ne isplati im se.
Nisam to cula... Moj doktor koji me vodi na GAK-u kaze da rade, a ko zna, mozda nije ni on dobro upucen. Provjerit cu sve u petak.
ja sam u Ponedjeljak radila Triple test na DIP-u , samo sam morala prvo upravo na DIP-u da uzmem formular koji je moj ginekolog ispunio i u njeg upisao parametre bebe,zatiim sam sa tim formularom izvadila krv i evo cekam nalaze :))
bizet

#6434 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bizet »

koja se tableta smije popiti protiv bolova?
u trudnoci paracetamol, a sad je li isto ili moze i nesto jace?
glava me od jutros rastura...ona tupa bol, sto ne popusta :(
CherryLips

#6435 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Ako dojis bebu i dalje samo paracetamol...
seyo_84

#6436 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by seyo_84 »

Drage moje..
Mene zanima dali je i vama nakon poroda ostao velik stomak?Nakon koliko se smanji?Sad ne znam ima li razlike kod prirodno porodjenih i nas koje smo bile na carskom?
safran

#6437 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

seyo_84 wrote:Drage moje..
Mene zanima dali je i vama nakon poroda ostao velik stomak?Nakon koliko se smanji?Sad ne znam ima li razlike kod prirodno porodjenih i nas koje smo bile na carskom?
Kumova žena nakon 2,5 mjeseca bila ko nova. Sa druge strane sretnem na bazenu ženu sa trkačem od 14-15 mjeseci i izrazim divljenje njenoj hrabrosti, jer je po mojoj procjeni bila u 6 mjesecu trudoće, da bi ona prevrnula očima i rekla da uopšte nije trudna i da još uvijek nije dobila menstruaciju. Da napomenem da uopšte nije debela a stomak je izgledao pravi, fini, zategnuti trudnički. Od tada dok žena ne kaže "hej, ba, ja trudna" ja ništa ne pitam makar me u oko ubola stomakom. Ja nisam mjerodavna, ja sam prirodno okrugla.
Lounge Act

#6438 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Lounge Act »

.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:15, edited 1 time in total.
seyo_84

#6439 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by seyo_84 »

Ni ja nisam debela,ali mi je stomacic iz 4-5 mjeseca trudnoce,ali je mekan i mlitav,onako visi,fuuuj :) Znaci ima nade da mi se vrati,meni je proslo mjesec dana od poroda.Najgore mi je bilo,neki dan u Baby centru kupujem nesto,a prodavacica me pita gdje cete se poroditi,samo sam se nasmijala i rekla da sam se vec porodila :)
putujucidzindas

#6440 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by putujucidzindas »

Evo moje omiljene teme :D

Dobila u trudnoci 25-28, na kraju me niko nije ni htio vagati :D
U bolnici ostalo oko 12-13 kg. Bebi je 16 mjeseci, ja sam laksa 3-4 kg nego prije poroda, ali stomak je neumoljiv. Moj carski rez je vertikalan, po to sve skupa izgleda jos gore - iz moje perspektive izgleda ko srce :) Sta mu mogu - vjezba, kg, nista mu ne pomaze. Ili ce se rijesiti, ili nece :-)
bizet

#6441 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bizet »

mene je muz nazivao svojom Venerom i ja sam mu naivno vjerovala, dok nije sreo moju prijateljicu, od tog dana mi je poceo govoriti kako imam veliki stomak...prestao je i to kad sam mu rekla da mi to smeta jer ja sam tek porodjena zena :fazlija:
prodje od tad godina (realno sedmica) a ja vise ne cuh da sam za njega Venera :eh:

hoce li ili ne ostati stomak razmsljacu sljedece godine, do tad sebi dajem prostora za remont
Lounge Act

#6442 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Lounge Act »

.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:15, edited 1 time in total.
radenska

#6443 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Nisam sama izgleda :D ja imam jos 10 kg viska pa da opet bude zgodna. Sedam mjeseci od poroda, u trudnoci dobila 30 kg, 10 ostalo u bolnici, sad sam na 90 :D Ali mene izvlaci visina, ili se ja samo tjesim :zzzz:

I ovih 10 jos sam smrsala preskacuci onu vijacu, moracu ponovo da se aktiviram :run:
seyo_84

#6444 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by seyo_84 »

Ja sam u trudnoci udebljala 23kg,u bolnici ostalo 10,evo od izlaska iz bolnice smrsala jos 5(za mjesec dana),ostalo jos 8.Ali mene najvise brine taj mlitavi stomak,jer mislim da ce ostati takav i ako ostalih 8 skinem.Najgore mi je stvarno sto ne znam sta da oblacim,a svoju odjecu od prije trudnoce cini mi se nikad vise necu moci nositi :(
ciki4

#6445 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by ciki4 »

@seyo_84 ništa ne brini, taj mlitavi stomak ti je zbog tog što se materica još nije vratila u prvobitno stanje. Nakon 6 mj.od poroda sve će biti kao prije :-D Ja sam se isto porodila na cr, cijeli život sam mršava, u trudnoći dobila 15-ak kg, sve ostalo u bolnici,osim te "viseće"vreće od stomaka. Na kontroli pitam dr. kad smijem početi s vježbanjem da ovaj stomak dovedem ured, kaže za 6 mj., al dotad će se to samo regulisati, kad sve dođe na svoje mjesto. Tako je i bilo, evo beba ima 7 mj. i mamu ko avion :D
kadinica

#6446 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kadinica »

Ja redovno ostavim po 5 kg za uspomenu nakon trudnoće - jednostano neće da se skinu, same naravno :lol:

Ovaj put sam na +6 kg, imam samo stomak, vidjećemo šta će biti nakon poroda. Uvijek sam se divila mamama kojima ne možeš vidjeti tragove trudnoće.
seyo_84

#6447 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by seyo_84 »

ciki4 wrote:@seyo_84 ništa ne brini, taj mlitavi stomak ti je zbog tog što se materica još nije vratila u prvobitno stanje. Nakon 6 mj.od poroda sve će biti kao prije :-D Ja sam se isto porodila na cr, cijeli život sam mršava, u trudnoći dobila 15-ak kg, sve ostalo u bolnici,osim te "viseće"vreće od stomaka. Na kontroli pitam dr. kad smijem početi s vježbanjem da ovaj stomak dovedem ured, kaže za 6 mj., al dotad će se to samo regulisati, kad sve dođe na svoje mjesto. Tako je i bilo, evo beba ima 7 mj. i mamu ko avion :D
Malo si me utjesila ;) Nadam se da ce i kod mene biti tako :)
duboka_misao

#6448 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

kadinica wrote:Ja redovno ostavim po 5 kg za uspomenu nakon trudnoće - jednostano neće da se skinu, same naravno :lol:

Ovaj put sam na +6 kg, imam samo stomak, vidjećemo šta će biti nakon poroda. Uvijek sam se divila mamama kojima ne možeš vidjeti tragove trudnoće.
Ja sam ih uvijek potajno mrzila.
funeral blues

#6449 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by funeral blues »

Trebala bih na kontrolu nakon mjesec dana od poroda, znači nekad ovih dana, ali nisam sigurna da li da idem svom dr. u ambulantu ili u bolnicu kod dr. koji mi je uradio CR?
Najradije ne bih nikome, al' et' :D
putujucidzindas

#6450 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by putujucidzindas »

ja sam u bolnicu isla, nije bio dr koji je radio CR, svejedno je
Post Reply