Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- Control panel
#6426 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zlaja i SDP ni po koju cijenu ne smiju odstupiti i popustiti u onome sto su do sada uradili.
mora im konacno neko pokazati da vise nema zahebancije.
mora im konacno neko pokazati da vise nema zahebancije.
- vivaldi
#6427 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Jbg ne moze se ni za SDP reci da nije muljao. Tuzlanski SDP je odmah frku digao kad se pocelo muljati sa SDA, ali...Chmoljo wrote:ali je to sve pod uslovom da HDZ nije već isplanirao nešto drugo ali hajd...
-
palermo
#6428 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Suštinski, da stanje ostane isto.Al dobro, i to je opcija o kojoj se može razgovarati.vivaldi wrote:Da sam ja bio na mjestu SDP-a uradio bih sljedece:palermo wrote:Pa mi se ovdje načitasmo postova u kojem se kaže kako ne treba, a niko da kaže kako treba.
Cim su se zavrsili izbori situacija je bila poznata.
1. Prva stvar, zabranio bi bilo kakve izjave iz svog tabora oko forminja vlasti, imena...dok se pregovori ne zavrse
2. Odmah u pregovore usao sa SDA i HDZ
3. U pregovorima trazio da sva javna (profitabilna) preduzeca imaju multistranacke Upravne odbore
3.b. Ako to ne prodje inististirati da te firme idu u privatizaciju u roku od 2 godine. Ne dozvoliti da se od narodnih firmi i para finansiraju politicke stranke i budu leglo nepotizma i korupcije i uhljebljenje samo necijih poslusnika.
4. Fahri obecao amenstiju od svih manifetluka u zamjenu da prestane preko naslovnica razvalciti buducu vlast, fabrikujuci afere, organizovajuci proteste, podizuci tenzije i tjerajuci investitore.
5. Sa HDZ poceo razgovore oko nacina buduceg izbora hrvatskih predstavnika, kao sto i Paltforma predvidja, ali na nacin da oni ucetsvuju u tome, a ne da im se to ovako servira pa ispadne da im neko nesto nudi. U nekoj od faza dozvoliti i hrvatski kanal, ali ne glatko vec kao kompromis za nesto.
6. Insisistirao da se u javnosti niko od njih u javnosti ne bavi populizmom ni zapaljivim izjavama. Svi probelmi da se rjesavaju daleko od ociju javnosti.
7. Sva krupna pitanja oko kojih je ocigledno da se ne mogu dogovoriti ostavio ad acta, a ufatio se onoga sta se moze raditi u zajednickom interesu (a prostora za to itekakao ima).
8. Sve male stranke za koje SDP smatra da mu u buducnosti mogu biti partneri i da imaju potencijal stavio pod svoje i dio od svog kolaca kroz nekakava mjesta po Agencijama im ustupio (kao investiciju za buducnost).
Na drzavnom nivou pravio koaliciju sa SNSD i sds-om (cisto da se oslabi moc dodika)
na ovom nivou takodjer insisitirao da se bavimo iskljucivo onim oko cega se mozemo dogovoriti (necemo mi sutra u EU pa da moramo sve standarde ispostovati u naredne 4 godine) - o tom potom.
To je otprilike ukratko.
Al ima jedna stvar koja mi pomalo smeta u svoj ovoj priči ( ne mislim sad konkretno na tvoju). Recimo ovi hrvatski intelektualci u svom pismu se ubiše od dokazivanja teze da se Hrvati korz SDP homogenizioraju, da se radikaliziraju i da se to ne smije dozvoliti.
i onda upitam ja sam sebe, jesam li ja stvarno mahnit, je li ja možda pogrešno vidim ili shvatam,i jesam li ja jedini koji vidi opasnost od bošnjačke radikalizacije, u ko zna kojem obliku, i kako da se baš niko toga ne boji. Da li je to što ja vidim nešto sasvim nevažno, ili pak neki (čak i oni od kojih se to ne bi mogli nadati) zapravo priželjkuju bošnjačku radikalizaciju.
Ja sam uvjeren da je SDP-ova pobjeda na izborima jedna od posljednjih šansi za hvatanje nekog normalnog toka, u suprotnom doći će neki drugi. Poganiji. A kao što ti rekoh već više puta, status quo o kojem ti voliš pričati je samo fikcija
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#6429 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nije digao frku, nego su mislili da se za nesto pitaju pa su rekli da su protiv koalcije sa SDAvivaldi wrote:Jbg ne moze se ni za SDP reci da nije muljao. Tuzlanski SDP je odmah frku digao kad se pocelo muljati sa SDA, ali...Chmoljo wrote:ali je to sve pod uslovom da HDZ nije već isplanirao nešto drugo ali hajd...
svih 13 OO SDP-a iz TK
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#6430 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
digo frku, ali zar stvarno misliš da nije bio svjestan i prije izbora da će se ići sa SDA?vivaldi wrote:Jbg ne moze se ni za SDP reci da nije muljao. Tuzlanski SDP je odmah frku digao kad se pocelo muljati sa SDA, ali...Chmoljo wrote:ali je to sve pod uslovom da HDZ nije već isplanirao nešto drugo ali hajd...
ali ako ćemo realno, koalicija sa SDA je bila najlogičnija, na stranu što će neki reći da i nije principijelna
-
pemanapemani
#6431 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zašto intelektualci nisu ovako zajednički intervenirali dok je HDZ činio sve da raseli Hrvate iz Bosne? Zašto nikad nisu napisali otvoreno pismo kojim bi ukazali na činjenicu da više Hrvata živi u gradu Sarajevu nego na čitavom prostoru manjeg entiteta? Ako im je toliko stalo do zaštite hrvatske kulture, zašto se nisu potrudili da naprave analizu kako se ta kultura štiti u RS?
Ako ćemo se igrati ugroženosti, zašto ne napraviti nadasve intelektualnu komparaciju koliko se Hrvata vratilo u Fojnicu, Travnik, Bugojno, Kakanj..., a koliko u Prijedor, Derventu, Modriču itd.
Ako ćemo se igrati ugroženosti, zašto ne napraviti nadasve intelektualnu komparaciju koliko se Hrvata vratilo u Fojnicu, Travnik, Bugojno, Kakanj..., a koliko u Prijedor, Derventu, Modriču itd.
- vivaldi
#6432 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa naravno da je bila najlogicnija. Pa i ja sam to napisao u svom prijedlogu. Medjutim, ne mozes sada reci HDZ imao plan, a ti mu tek 5 mjeseci nakon izbora ponudio 4 mjesta (i to na nagovor MZ). Da si s njima pravio deal kad i sa SDA, a oni odbili, e onda bi mogao reci da je u pitanju plan od prije izbora.Chmoljo wrote:digo frku, ali zar stvarno misliš da nije bio svjestan i prije izbora da će se ići sa SDA?vivaldi wrote:Jbg ne moze se ni za SDP reci da nije muljao. Tuzlanski SDP je odmah frku digao kad se pocelo muljati sa SDA, ali...Chmoljo wrote:ali je to sve pod uslovom da HDZ nije već isplanirao nešto drugo ali hajd...druga je stvar što su možda gajili neku nadu da neće...
ali ako ćemo realno, koalicija sa SDA je bila najlogičnija, na stranu što će neki reći da i nije principijelna
- Chmoljo
#6433 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
nije istina da se tek poslije 5 mjeseci nudilo i da se tek tada razgovaralo... razgovaralo se i prije, još 2010. ali zašto nije dogovoreno...vivaldi wrote:
Pa naravno da je bila najlogicnija. Pa i ja sam to napisao u svom prijedlogu. Medjutim, ne mozes sada reci HDZ imao plan, a ti mu tek 5 mjeseci nakon izbora ponudio 4 mjesta (i to na nagovor MZ). Da si s njima pravio deal kad i sa SDA, a oni odbili, e onda bi mogao reci da je u pitanju plan od prije izbora.
i nije Zlaja išao u koaliciju sa SDA, i HSP, i Lijanom prije, ko HDZ sa SNSD-om... ne bi li tada mogli reći da je HDZ malkice radikalizirao Bošnjake? naravno, kada bismo bili zlonamjerni...
-
Nass
#6434 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
EU dolazi sa jacim i ujedinjenijim angazmanom u BiH, ojacana americkom podrskom, trazeci da se sada provode evropske reforme koje ce ici ka jacanju drzave, pod parolom: "Manje Daytona, vise Evrope". Drugim rijecima, cekaju nas ustavne promjene i reforme usmjerene ka normalizaciji stanja i jacanju drzave. Sva ova frka se digla najvise zbog toga. Ovo je posljednja sansa da se iznudi treci entitet i zacementira RS, odnosno da se BiH uredi po etno-teritorijalnim principima (koji bi bili preduslov za eventualna otcepljenja), jer sa dolaskom EU moraju splasnuti nacionalisticke politike. EU jasno trazi da se sprovode reforme i najavljuje kaznjavanje svih onih koji to budu opstruirali, bez puno pitanja. Zato je kriza eskalirala. Covic i Dodik se sada pokusavaju pozicionirati kako bi nametnuli svoje rjesenje uredjenja BiH pred ustavne promjene (legitimiteti + autenticni predstavnici naroda = teritorijalno preuredjenje po etnickom principu itd.), zajednickim sinhroniziranim pritiskom na preostale snage. Cak i na strance.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#6435 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
tebi je ovo svasta a ja sam samo po medjunarodnim principima reciprociteta diplomatski replicirao drugu Iviivannn wrote:Joj @Tota čega se ti svašta napriča, europske regije već postoje, no one su međunarodnog karaktera http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_euroregions
istina, EU traži od svojih zemalja da naprave regije, uglavnom svaka zemlja napravi regije no one su samo statističke prirode (unutarnje potrebe EU, standard, zaposlenost, bogatstvo ruda ili sl, poljoprivreda etc.) tj. ne treba se prema njima raditi administrativna podjela, minimalan broj stanovnika te jedne statističke regije može biti 800.000 stanovnika i to je RH već uradila, e sada da hoće napraviti jednu regiju ekskluzivno za srbe prema EU standardima treba nabaviti još x4 srba
ja ipak mislim da je sandader otišao zato što se nakrao, a ne da je neki domoljub i da hoće spriječiti srbe ili slovence za ucjene
prigorje, bilogora, moslavina, međimurje, pleševica, pokuplje,dal. zagora,lika, kvarner, gorski kotar, srijem, cetinska krajina, i još mali milijun mikroregija i regija, one nemaju nikakvu političku ili administartivnu važnost, već samo povijesnu i kulturnu autonomiju...Istra, Kninska krajina, Dalamacija, Zagorje, Slavonija
samo se ti drzi wikipedie pa nes moc ni mjesnu zajednicu nacrtat kako treba
postoje regioni i sa manje od 800.000 sanovnika..
otidji na eurostat baze regiona pa potrazi podgrupu NUTS 3
to su regioni od 150 000 do 800 000 stanovnika
a kad smo kod wikija: vidi sta je sa regijom Aosta Valley ..ako se dobro sjecam cijela regija nema vise od 120 000 stanovnika to ti je italijanska kninska krajina
- vivaldi
#6436 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Bosnjacka radikalizacija bi defitivno bila put u raspad zemlje. To sigurno prizeljkuju u banjaluci, a vjerovatno i u mostaru. Bosnjacka radikalizacija defitivno bi dovela do gubitka podrske eashingotna i brisela. Mozda ne odmah, ali vrlo brzo. Tu radikalizaciju bi pratile razne pojave: od koreografije, okupljanja, zapaljivih govora...tako da nema sanse da za to imas podrsku svijeta, a to su onda vec drugi momenti..palermo wrote:Al ima jedna stvar koja mi pomalo smeta u svoj ovoj priči ( ne mislim sad konkretno na tvoju). Recimo ovi hrvatski intelektualci u svom pismu se ubiše od dokazivanja teze da se Hrvati korz SDP homogenizioraju, da se radikaliziraju i da se to ne smije dozvoliti.
i onda upitam ja sam sebe, jesam li ja stvarno mahnit, je li ja možda pogrešno vidim ili shvatam,i jesam li ja jedini koji vidi opasnost od bošnjačke radikalizacije, u ko zna kojem obliku, i kako da se baš niko toga ne boji. Da li je to što ja vidim nešto sasvim nevažno, ili pak neki (čak i oni od kojih se to ne bi mogli nadati) zapravo priželjkuju bošnjačku radikalizaciju.
- Chmoljo
#6437 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nass wrote:EU dolazi sa jacim i ujedinjenijim angazmanom u BiH, ojacana americkom podrskom, trazeci da se sada provode evropske reforme koje ce ici ka jacanju drzave, pod parolom: "Manje Daytona, vise Evrope". Drugim rijecima, cekaju nas ustavne promjene i reforme usmjerene ka normalizaciji stanja i jacanju drzave. Sva ova frka se digla najvise zbog toga. Ovo je posljednja sansa da se iznudi treci entitet i zacementira RS, odnosno da se BiH uredi po etno-teritorijalnim principima (koji bi bili preduslov za eventualna otcepljenja), jer sa dolaskom EU moraju splasnuti nacionalisticke politike. EU jasno trazi da se sprovode reforme i najavljuje kaznjavanje svih onih koji to budu opstruirali, bez puno pitanja. Zato je kriza eskalirala. Covic i Dodik se sada pokusavaju pozicionirati kako bi nametnuli svoje rjesenje uredjenja BiH pred ustavne promjene (legitimiteti + autenticni predstavnici naroda = teritorijalno preuredjenje po etnickom principu itd.), zajednickim sinhroniziranim pritiskom na preostale snage. Cak i na strance.
jasno ko dan... ja znam da je vivaldi dobronamjeran, ali to ne znači i da su ostali. što je Čović lanuo glupost o "stolnom gadu" jasno je svima... a odlično se uklapa u gornje objašnjenje.
opet, Lagumdžijina o "pobjedi od '45" i "budućem premijeru" se ne može ni porediti sa ovom. prva je bila više usmjerena na nacionaliste svih boja i oblika (taman je mislio na emocije koje gaje u Z. Hercegovini prema partizanima, neki ljudi misle dase svijet vrti oko njih). druga, sasvim logična...
- vivaldi
#6438 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Jbg mozemo reci da je i prvi izbor Komsica radikalizirao Hrvate. To je bukvalno rekao i Bakir junior sinoc kod Senada, da te stvari nisu u redu. Doduse nije odgovorio zasto je SDA kandidovala Bosnjake kao muslimane pa ih uvalila u Dom naroda pod Ostale - jbg. nije ni to u duhu dobrosusjedskih odnosa...Chmoljo wrote:nije istina da se tek poslije 5 mjeseci nudilo i da se tek tada razgovaralo... razgovaralo se i prije, još 2010. ali zašto nije dogovoreno...vivaldi wrote:
Pa naravno da je bila najlogicnija. Pa i ja sam to napisao u svom prijedlogu. Medjutim, ne mozes sada reci HDZ imao plan, a ti mu tek 5 mjeseci nakon izbora ponudio 4 mjesta (i to na nagovor MZ). Da si s njima pravio deal kad i sa SDA, a oni odbili, e onda bi mogao reci da je u pitanju plan od prije izbora.![]()
i nije Zlaja išao u koaliciju sa SDA, i HSP, i Lijanom prije, ko HDZ sa SNSD-om... ne bi li tada mogli reći da je HDZ malkice radikalizirao Bošnjake? naravno, kada bismo bili zlonamjerni...
-
palermo
#6439 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ma puno je tu kontradiktornosti. Ako EU tzaista dolazi sa ujednijenim i čvrstim stavom oko ciljeva koji žele postioći u BiH onda je priča o tome da ovi žele staviti EU pred svršen čin makar malo nejasna. Meni bi bilo logičnije da postanu kooperativniji i kroz kooperativnost izbore bolje pozicije.Nass wrote:EU dolazi sa jacim i ujedinjenijim angazmanom u BiH, ojacana americkom podrskom, trazeci da se sada provode evropske reforme koje ce ici ka jacanju drzave, pod parolom: "Manje Daytona, vise Evrope". Drugim rijecima, cekaju nas ustavne promjene i reforme usmjerene ka normalizaciji stanja i jacanju drzave. Sva ova frka se digla najvise zbog toga. Ovo je posljednja sansa da se iznudi treci entitet i zacementira RS, odnosno da se BiH uredi po etno-teritorijalnim principima (koji bi bili preduslov za eventualna otcepljenja), jer sa dolaskom EU moraju splasnuti nacionalisticke politike. EU jasno trazi da se sprovode reforme i najavljuje kaznjavanje svih onih koji to budu opstruirali, bez puno pitanja. Zato je kriza eskalirala. Covic i Dodik se sada pokusavaju pozicionirati kako bi nametnuli svoje rjesenje uredjenja BiH pred ustavne promjene (legitimiteti + autenticni predstavnici naroda = teritorijalno preuredjenje po etnickom principu itd.), zajednickim sinhroniziranim pritiskom na preostale snage. Cak i na strance.
Ja ipak mislim da je u pitanju probuđeno hrvatsko-srpsko bratstvo koje je opet negdje na tragu one njima tako drage misli da je rješenje srpsko-hrvatskih odnosa ključ rješenja ove regije. A Bošnjaci su tu opet ( u njihovim zamislima) nebitan faktor koji se sihronizovanom akcijom može slomiti.
-
Nass
#6440 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Je li Covic jos u izbornoj noci rekao: "Pozdravljam vas iz stolnog grada, sredista buduce federalne jedinice!" Ponekad stvarno imam dojam da ljudima u Sarajevu, ili gdje vec, nije jasno sta taj HDZ predstavlja. Da je to ista politika kao i Dodikova, i da njima nije ni do drzave ni do ravnopravnosti, vec do vracanja Herceg Bosne i naknadnog otcepljenja. Zato i jesu u koaliciji sa SNSD-om i zato i rade ovo sto rade. HDZ je odmah nakon izbora poceo govoriti o legitimnim predstavnicima, matematickim koalicijama, a odmah je bio stavio na znanje da ga platforme ne zanimaju, i cak je rekao da je ova napravljena Platforma obicna nula, i da nista ne nudi Hrvatima. I da ce oni napraviti pravu platformu kakva treba biti. Pa je nikada nije napravio. Javno.vivaldi wrote:Pa naravno da je bila najlogicnija. Pa i ja sam to napisao u svom prijedlogu. Medjutim, ne mozes sada reci HDZ imao plan, a ti mu tek 5 mjeseci nakon izbora ponudio 4 mjesta (i to na nagovor MZ). Da si s njima pravio deal kad i sa SDA, a oni odbili, e onda bi mogao reci da je u pitanju plan od prije izbora.
Sve to sto si ti mislio ponuditi njima bi zavrsilo isto ovako neslavno kao i sa SDP-om. I sta bi ti onda napravio? A ovamo ti blokiraju kantone i dovode Federaciju u ustavnu krizu?
- Komrad
#6441 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa slusaj jednu stvar ... citavo stoljece su se Bosnjacima birali predstavnici, zabranjivao im se jezik pa cak i mogucnost da se izjasnjavaju kao Bosnjaci ili pak Bosanci ... pa se ne sjecam da smo se ikad radikaliziralivivaldi wrote: Jbg mozemo reci da je i prvi izbor Komsica radikalizirao Hrvate. To je bukvalno rekao i Bakir junior sinoc kod Senada, da te stvari nisu u redu. Doduse nije odgovorio zasto je SDA kandidovala Bosnjake kao muslimane pa ih uvalila u Dom naroda pod Ostale - jbg. nije ni to u duhu dobrosusjedskih odnosa...
- vivaldi
#6442 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nema tu bratsva. Niko nije na Blakanu jedno drugom prolio ko hrvati i srbi jendi drugima. nema tu ljubavi. Sto se tice BiH, to je samo privremeni zajednicki interes. U BiH ustvari nikada i nisu bile tri oprecne strane, vec uvijek 2:1. mozda se za 10 godina Srbi i Bosnjaci ujedine.., ali sad Bosnjake ne mogu slomitipalermo wrote:Ja ipak mislim da je u pitanju probuđeno hrvatsko-srpsko bratstvo koje je opet negdje na tragu one njima tako drage misli da je rješenje srpsko-hrvatskih odnosa ključ rješenja ove regije. A Bošnjaci su tu opet ( u njihovim zamislima) nebitan faktor koji se sihronizovanom akcijom može slomiti.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#6443 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
nemoj bgt citirati Bakiravivaldi wrote: Jbg mozemo reci da je i prvi izbor Komsica radikalizirao Hrvate. To je bukvalno rekao i Bakir junior sinoc kod Senada, da te stvari nisu u redu. Doduse nije odgovorio zasto je SDA kandidovala Bosnjake kao muslimane pa ih uvalila u Dom naroda pod Ostale - jbg. nije ni to u duhu dobrosusjedskih odnosa...
Ali ovo za Komsica je istina, jednostavno ga dozivljavaju kao podvalu
-
palermo
#6444 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ma potpuno je nebitno imaš li podršku svijeta, imaš radikalizaciju...ja uopšte ne govorim o radikalizaciji kao metodu borbe, nego o društvenoj pojavi koja se nužno javlja u situaciji kada frustracije postaju prevelike........vivaldi wrote: Bosnjacka radikalizacija bi defitivno bila put u raspad zemlje. To sigurno prizeljkuju u banjaluci, a vjerovatno i u mostaru. Bosnjacka radikalizacija defitivno bi dovela do gubitka podrske eashingotna i brisela. Mozda ne odmah, ali vrlo brzo. Tu radikalizaciju bi pratile razne pojave: od koreografije, okupljanja, zapaljivih govora...tako da nema sanse da za to imas podrsku svijeta, a to su onda vec drugi momenti..
postaje to pomalo smiješno, radikalizacija je dozvoljena i privilegija je samo Srba i Hrvata.....
- Chmoljo
#6445 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
a ja ću ti reći da je na krilima Komšića SDP i dobio izbore. demagozima "ne glasam za SDP zbog Lagumdžije" se isprječio lik Komšića koji je amortizovao to mišljenje. vrlo jednostavno. nikakva pakost, nikakvo podmetanje, nego pragmatizam koji nam je tako mnogo puta nedostajao.vivaldi wrote:
Jbg mozemo reci da je i prvi izbor Komsica radikalizirao Hrvate. To je bukvalno rekao i Bakir junior sinoc kod Senada, da te stvari nisu u redu. Doduse nije odgovorio zasto je SDA kandidovala Bosnjake kao muslimane pa ih uvalila u Dom naroda pod Ostale - jbg. nije ni to u duhu dobrosusjedskih odnosa...
to što HDZ ne dopušta da gradonačelnik Mostara bude Bošnjak, a koji vjerovatno ima više ovlasti od Komšića i više utiče na život ljudi, to se zaboravlja...
možemo mi ovako u nedogled vivaldi, ali koaliranje HDZ-a i SNSD-a je, ako ništa, podsjetilo na Karadjodjevo, čak i realnog i objektivnog posmatrača, a to je, ipak, malo ozbiljnije, od funkcije koju je izgubio seoski učitelj, a ne hrvatski narod.
- Komrad
#6446 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Radikalizaciju Bosnjaka u smislu kako se ona desava kod Hrvata i Srba nikad neces docekati... Ali radikalizacija u politickom smislu vec pocela... Sto neko vec napisa na forumu.... Merhametli Bosnjak je istrebljenvivaldi wrote:
Bosnjacka radikalizacija bi defitivno bila put u raspad zemlje. To sigurno prizeljkuju u banjaluci, a vjerovatno i u mostaru. Bosnjacka radikalizacija defitivno bi dovela do gubitka podrske eashingotna i brisela. Mozda ne odmah, ali vrlo brzo. Tu radikalizaciju bi pratile razne pojave: od koreografije, okupljanja, zapaljivih govora...tako da nema sanse da za to imas podrsku svijeta, a to su onda vec drugi momenti..
-
hajducka travica
#6447 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Mani te se sad supljih prica,da je nudjeno tad,pa nije nego sad,zbog ovih i onih razloga,HDZ-e bi to sve glatko odbio,jer dva HDZ--a imaju sasvim nesto drugo u planu.HDZ-eima da je ponudjeno da sami formiraju vlast na Federalnom nivou oni bi to glatko odbili.Pa naravno da je bila najlogicnija. Pa i ja sam to napisao u svom prijedlogu. Medjutim, ne mozes sada reci HDZ imao plan, a ti mu tek 5 mjeseci nakon izbora ponudio 4 mjesta (i to na nagovor MZ). Da si s njima pravio deal kad i sa SDA, a oni odbili, e onda bi mogao reci da je u pitanju plan od prije izbora.
-
palermo
#6448 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ko govori o bratstvu...........kroz BiH se decenijama, da ne kažem stoljećima nastojalo riješiti konačno pitanje srpsko-hrvatskih odnosa. Zašto misliš da je ta ideja mrtva. meni se čini vrlo živom, i u posljednje vrijeme jako aktivnom.vivaldi wrote:Nema tu bratsva. Niko nije na Blakanu jedno drugom prolio ko hrvati i srbi jendi drugima. nema tu ljubavi. Sto se tice BiH, to je samo privremeni zajednicki interes. U BiH ustvari nikada i nisu bile tri oprecne strane, vec uvijek 2:1. mozda se za 10 godina Srbi i Bosnjaci ujedine.., ali sad Bosnjake ne mogu slomitipalermo wrote:Ja ipak mislim da je u pitanju probuđeno hrvatsko-srpsko bratstvo koje je opet negdje na tragu one njima tako drage misli da je rješenje srpsko-hrvatskih odnosa ključ rješenja ove regije. A Bošnjaci su tu opet ( u njihovim zamislima) nebitan faktor koji se sihronizovanom akcijom može slomiti.
-
Nass
#6449 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ja mislim da etno podjelu ne mogu postici ni sa kakvom kooperativnoscu, jer Bosnjaci i pro-bosanske snage na to nikada ne bi pristale, i zato im jedino preostaje vracanje karadjordjevskim modelima pod premisom da ujedinjenim i istovremenim pritiskom mogu natjerati trecu stranu da popusti. A da ce dovodjenjem stranaca pred svrsen cin (tzv. stvaranjem cinjenica na terenu) dobiti i njihovu podrsku.palermo wrote:Ma puno je tu kontradiktornosti. Ako EU tzaista dolazi sa ujednijenim i čvrstim stavom oko ciljeva koji žele postioći u BiH onda je priča o tome da ovi žele staviti EU pred svršen čin makar malo nejasna. Meni bi bilo logičnije da postanu kooperativniji i kroz kooperativnost izbore bolje pozicije.
Ja ipak mislim da je u pitanju probuđeno hrvatsko-srpsko bratstvo koje je opet negdje na tragu one njima tako drage misli da je rješenje srpsko-hrvatskih odnosa ključ rješenja ove regije. A Bošnjaci su tu opet ( u njihovim zamislima) nebitan faktor koji se sihronizovanom akcijom može slomiti.
- draganbl
#6450 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Možda se malo nekulturno uključujem u raspravu, ali mi je zasmetala konstatacija da se u Banjaluci priželjkuje bošnjačka radikalizacija. Mislim da je stanje potpuno suprotno, Srbi se jako plaše bošnjačke radikalizacije i mnogi Dodikovi nerazumni potezi i nailaze na podršku upravo zbog toga što Dodik plaši narod "bošnjačkom radikalizacijom". Druga je stvar što Dodikovi potezi (ruku na srce više bombastične izjave nego konkretni potezi) mogu potpomoći radikalizaciji.vivaldi wrote:Bosnjacka radikalizacija bi defitivno bila put u raspad zemlje. To sigurno prizeljkuju u banjaluci, a vjerovatno i u mostaru. Bosnjacka radikalizacija defitivno bi dovela do gubitka podrske eashingotna i brisela. Mozda ne odmah, ali vrlo brzo. Tu radikalizaciju bi pratile razne pojave: od koreografije, okupljanja, zapaljivih govora...tako da nema sanse da za to imas podrsku svijeta, a to su onda vec drugi momenti..palermo wrote:Al ima jedna stvar koja mi pomalo smeta u svoj ovoj priči ( ne mislim sad konkretno na tvoju). Recimo ovi hrvatski intelektualci u svom pismu se ubiše od dokazivanja teze da se Hrvati korz SDP homogenizioraju, da se radikaliziraju i da se to ne smije dozvoliti.