Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
hairlija_sa
#6426 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
aha, pa koje klime predlažeš?
- zlo zlo
#6427 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
pa nacrtaj mu razmještaj stana s otvorima i veličinom soba, tako ti se najbolje može predložit što bi ti bilo optimalno. plus kako si izoliran i gdje griješ.
-
hairlija_sa
#6428 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Evo nesto na brzinu sto sam nacrtao
https://imgur.com/a/tizCo
sto se tice izolacije, imam uradjen stiropol sa unutrasnje strane. Takodjer ako moze i preporuka za montazu
https://imgur.com/a/tizCo
sto se tice izolacije, imam uradjen stiropol sa unutrasnje strane. Takodjer ako moze i preporuka za montazu
- zlo zlo
#6429 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
imaju li ti ove sobe vrata
daj vrata da vidimo 
-
hairlija_sa
#6430 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Naravno da imaju
, ali obzirom da sam u guzvi na poslu na njih zaboravio skroz 
evo sa vratima
https://imgur.com/a/1N4k2
evo sa vratima
-
mehkoca
#6431 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kod mene su unutrašmnja i vanjska jedinica udaljene jedne od druge za debljinu zida, cca 30 cm. Sa jedne strane zida je unutrašnja, a sa druge je vanjska. Da li ovo znači da su meni pogrešno postavljene klime? U pitanju je Mitsubishi.haso hasic wrote:U servisnom upustvu za fujitsu klime pise da mora biti minimum 3 metra cijevi izmedju vanjske i unutrasnje.
Mitsubishi za svoje kaze 2m.
Ako se rezu holenderi i cijevi vare moraju se variti tako da se kroz njih pusti azot da se nebi stvarala garez unutar cijevi.
OBAVEZNO na kraju uraditi vakumiranje cijevi a majstora koji vam dodje bez vakum pumpe ili kaze da to netreba raditi kod malih sistema izbacite iz kuce jer je dundjer.
Cijevi moraju biti namjenske za klimu gdje svaka cijev zasebno dodje u izolaciji.
Ovo gore je pod obavezno.
Opcijono je da se stave gumeni odbojnici na nosace vanjske jedinice da smanje vibracije.
Vanjska jedinica kod nekog nema namontiranu cijev za odvod nego voda kad otapa curi dole,kod nekog je to nemoguce i mora se ugraditi cijev za odvod ali u tom slucaju morate kroz nju ugurati slikonski kabal/grijac koji nece dozvoliti da se voda unutar cijevi zaledi.
Moje obe klime su montirane na balkonu i morao sam odvesti vodu sa cijevima jer nema smisla da mi kapa po balkonu.Ugradjeni su grijaci odvoda preko termostata.
Prelistajte malo forum bilo je vec govora o ovome.
P.S. Kako da ja znam da se obavlja taj ''defrost'', jer kod mene su klime jako tihe, posebno FH, da uopšte ne čujem šta se dešava?!
Na dvije klime su postavljene one ''lulice'' kako ih zovete, tako da kondenz direktno izlazi na njih (nema dodatne cijevi), da li postoji mogućnost smrzavanja? Na jednoj klimi sam postavio cijev na lulicu (fi 20) i to spojio sa olukom u zemlji, pa mislim da ovdje ne bi trebalo zalediti (zbog temperature u zemlji). Ako bude ledilo, šta mi je činiti
-
_Astra_
#6432 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@mehkoca
Nigdje nisam uspio naci za Mitsu da zahtijeva min duzinu cijevi, stoga NE BI trebalo biti problem.
Defrost ces cuti na jacim minusima ili u slucajevima velike vlaznosti (narocito kad je magla), “brunda” vanjska jedinica, ali je to kod FH modela (barem meni) izuzetno tiho tako da, ne brini oko toga
Nigdje nisam uspio naci za Mitsu da zahtijeva min duzinu cijevi, stoga NE BI trebalo biti problem.
Defrost ces cuti na jacim minusima ili u slucajevima velike vlaznosti (narocito kad je magla), “brunda” vanjska jedinica, ali je to kod FH modela (barem meni) izuzetno tiho tako da, ne brini oko toga
-
Nera_22
#6433 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jarane jel ovo hotel ili kuca? Ima li kuhinja ovde? Okvirno jedna 12ka i dvije devetke. Fujitsu LLC ili LM. Ako ces na mitsubishi onda SF serija.hairlija_sa wrote:Naravno da imaju, ali obzirom da sam u guzvi na poslu na njih zaboravio skroz
evo sa vratima
- valjuga
#6434 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja uopšte ne kontam kakva je buka oko tog famoznog defrost-a.
Ja kontam da klima u tom defrostu samo okrene plin u kontra smjeru (Okrene se praktično na hlađenje) jer u tom momentu zagrije vanjsku jedinicu i otopi led.
Klima inače kad hladi unutra vanjska se grije i zimi kad grije, vanjska se hladi.Znači upali desetak minuta "Hlađenje" i to je to,samo što u tom momentu ne radi unutarnja jedinica jer bi dovelo do hlađenja prostorije.
Znači buka bi trebala da je ista kao i ljeti i ista kao i kad radi normalno.
Ja kontam da klima u tom defrostu samo okrene plin u kontra smjeru (Okrene se praktično na hlađenje) jer u tom momentu zagrije vanjsku jedinicu i otopi led.
Klima inače kad hladi unutra vanjska se grije i zimi kad grije, vanjska se hladi.Znači upali desetak minuta "Hlađenje" i to je to,samo što u tom momentu ne radi unutarnja jedinica jer bi dovelo do hlađenja prostorije.
-
Nera_22
#6435 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Upali ti auto kad je -10 i kad je +25 pa poredi kada mirnije radi.valjuga wrote:Ja uopšte ne kontam kakva je buka oko tog famoznog defrost-a.
- valjuga
#6436 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nisi ti mene skonto al nea veze.
- valjuga
#6437 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Elem,lakše joj je radit defrost nego grijat unutra,to sam rekao da pojednostavim.
Last edited by valjuga on 02/12/2017 07:14, edited 1 time in total.
-
Nera_22
#6438 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Aha ja konto generalno za rad zimi. Pa meni isto bucno radi defrost ko kad radi pod vecim opterecenjem.
-
giga1982
#6439 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ledit će ti 100%.Ako si u mogućnosti skini lulice jer najčešće u njima ledi kondenzat a i poželjno je ugraditi silikonski grijać od 60w oko 1.5 metara dužine u tacnu klime i spusti 5 centimetar grijaća u odvodno crijevo što ti odvodi kondenzat i nečeš imati problema.Meni je ledilo u lulici al samo na -10 pa na dalje.Problem je kad dođe ono vrijeme kad temperature ne izlaze iz minusa po mjesec dana pa ledi kondenzat.mehkoca wrote:Kod mene su unutrašmnja i vanjska jedinica udaljene jedne od druge za debljinu zida, cca 30 cm. Sa jedne strane zida je unutrašnja, a sa druge je vanjska. Da li ovo znači da su meni pogrešno postavljene klime? U pitanju je Mitsubishi.haso hasic wrote:U servisnom upustvu za fujitsu klime pise da mora biti minimum 3 metra cijevi izmedju vanjske i unutrasnje.
Ako se rezu holenderi i cijevi vare moraju se variti tako da se kroz njih pusti azot da se nebi stvarala garez unutar cijevi.
OBAVEZNO na kraju uraditi vakumiranje cijevi a majstora koji vam dodje bez vakum pumpe ili kaze da to netreba raditi kod malih sistema izbacite iz kuce jer je dundjer.
Cijevi moraju biti namjenske za klimu gdje svaka cijev zasebno dodje u izolaciji.
Opcijono je da se stave gumeni odbojnici na nosace vanjske jedinice da smanje vibracije.
Vanjska jedinica kod nekog nema namontiranu cijev za odvod nego voda kad otapa curi dole,kod nekog je to nemoguce i mora se ugraditi cijev za odvod ali u tom slucaju morate kroz nju ugurati slikonski kabal/grijac koji nece dozvoliti da se voda unutar cijevi zaledi.
Moje obe klime su montirane na balkonu i morao sam odvesti vodu sa cijevima jer nema smisla da mi kapa po balkonu.Ugradjeni su grijaci odvoda preko termostata.
P.S. Kako da ja znam da se obavlja taj ''defrost'', jer kod mene su klime jako tihe, posebno FH, da uopšte ne čujem šta se dešava?!
Na dvije klime su postavljene one ''lulice'' kako ih zovete, tako da kondenz direktno izlazi na njih (nema dodatne cijevi), da li postoji mogućnost smrzavanja? Na jednoj klimi sam postavio cijev na lulicu (fi 20) i to spojio sa olukom u zemlji, pa mislim da ovdje ne bi trebalo zalediti (zbog temperature u zemlji). Ako bude ledilo, šta mi je činiti
-
hairlija_sa
#6440 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Poslao sam ti PP pa kada budes mogao da odgovorisNera_22 wrote:Jarane jel ovo hotel ili kuca? Ima li kuhinja ovde? Okvirno jedna 12ka i dvije devetke. Fujitsu LLC ili LM. Ako ces na mitsubishi onda SF serija.hairlija_sa wrote:Naravno da imaju, ali obzirom da sam u guzvi na poslu na njih zaboravio skroz
evo sa vratima
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#6441 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kolega 60w je previse, ja imam jedan od 20w i drugi od 50w (nisam mogao naci slabiji), 60w je previse.giga1982 wrote:Ledit će ti 100%.Ako si u mogućnosti skini lulice jer najčešće u njima ledi kondenzat a i poželjno je ugraditi silikonski grijać od 60w oko 1.5 metara dužine u tacnu klime i spusti 5 centimetar grijaća u odvodno crijevo što ti odvodi kondenzat i nečeš imati problema.Meni je ledilo u lulici al samo na -10 pa na dalje.Problem je kad dođe ono vrijeme kad temperature ne izlaze iz minusa po mjesec dana pa ledi kondenzat.mehkoca wrote:Kod mene su unutrašmnja i vanjska jedinica udaljene jedne od druge za debljinu zida, cca 30 cm. Sa jedne strane zida je unutrašnja, a sa druge je vanjska. Da li ovo znači da su meni pogrešno postavljene klime? U pitanju je Mitsubishi.haso hasic wrote:U servisnom upustvu za fujitsu klime pise da mora biti minimum 3 metra cijevi izmedju vanjske i unutrasnje.
Ja da sada mogu naci, postavio bih 15w, na 2m kabla, jer njemu je potrebno samo da bude blago topao.
-
hairlija_sa
#6442 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Da li je neko imao iskustva sa ovim klimama i da li su ok?
DAIKIN FTX35J3V DC INVERTER
FUJITSU ASYG 12 LLC DC INVERTER
FUJITSU ASYG 09 LLC
PANASONIC CS/CU DE35TKE
FUJITSU ASYG14LUC
MITSUBISHI MSZ-SF35VE SUPER DC INVERTER
FUJITSU ASYG 09 LLC
PANASONIC CS/CU DE35TKE
FUJITSU ASYG14LUC
- zlo zlo
#6443 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
dobre su klime,jedino za panasonic ne znam, nisam ih susretala previše.
fujitsu llcc imam doma, radi odlično.
fujitsu llcc imam doma, radi odlično.
-
_Astra_
#6444 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mitsubishi sf35, prva sezona tek s ovom klimom... nakon sto se ustelis sa “postavkama”, radi extra tiho, mala potrosnja... vidjet cemo na kraju sezone.hairlija_sa wrote:Da li je neko imao iskustva sa ovim klimama i da li su ok?
FUJITSU ASYG 09 LLC
PANASONIC CS/CU DE35TKE
FUJITSU ASYG14LUC
Dok nisam podesio kako je kolega @rovac rekao, puno vise su trosile...
sad su top...
-
maliq53
#6445 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Koje postavke koristis ?_Astra_ wrote:Mitsubishi sf35, prva sezona tek s ovom klimom... nakon sto se ustelis sa “postavkama”, radi extra tiho, mala potrosnja... vidjet cemo na kraju sezone.hairlija_sa wrote:Da li je neko imao iskustva sa ovim klimama i da li su ok?
FUJITSU ASYG 09 LLC
PANASONIC CS/CU DE35TKE
FUJITSU ASYG14LUC
Dok nisam podesio kako je kolega @rovac rekao, puno vise su trosile...
sad su top...
-
_Astra_
#6446 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
23 stepena, ventilator na II, i tako 24h, sva vrata otvorena. Milina sto se tice komfora i potrosnje... jer je 24h ista temp
-
channel10
#6447 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Koja je klima, koliko je placena (cijena+ugradnja), koliko kvadrata sa njom grijes i za kraj, kolika je dnevna /mjescna potrosnja?_Astra_ wrote:23 stepena, ventilator na II, i tako 24h, sva vrata otvorena. Milina sto se tice komfora i potrosnje... jer je 24h ista temp
Hvala
edit:vidim u onom gore postu da je mits SF35-VE. Moze li ostalo da odgovoris?
-
mehkoca
#6448 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Danas vidim iz onih lulica "vire" ledenice, ali klime su normalno radile. Pogledam i vidim da je pola prečnika lulice zaleđeno, tako da je kondenz mogao da prolazi. Kako je neko rekao, ja sam te lulice izvadio
dok se ne ugrade ti grijači (ako vec mora). E sad, sta se može desiti ako taj otvor za kondenz lazedi?
Za @channel10, ja imam 3 Mitsubishi klime (jedna FH i dvije SF serije), potrošnja za zadnjih 10 dana je 14 KM (i to ako racunam sa "skupom" strujom od 0,2 KM/kWh). Ja sam prezadovoljan, a ti opet odluči koje ćeš uzeti. I da, i ja sam novi u ovome, tek 3 mjeseca se grijem na klime.
Za @channel10, ja imam 3 Mitsubishi klime (jedna FH i dvije SF serije), potrošnja za zadnjih 10 dana je 14 KM (i to ako racunam sa "skupom" strujom od 0,2 KM/kWh). Ja sam prezadovoljan, a ti opet odluči koje ćeš uzeti. I da, i ja sam novi u ovome, tek 3 mjeseca se grijem na klime.
-
giga1982
#6449 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ako se otvor zaledi onda ti se skuplja led u tacni i stalno kako ide kondenzal led raste ali kad staviš grijać onda si se riješio problema a investicija i nije neka velika.Ja sam svoj grijać naručio preko E-bay i košto me nekih 8 eura.I ja imam dve FH 35 i.Ako je moguće bilo bi ti dobro da ne moraš stavljat te lulice jer su one usko grlo i tamo se ledi kondenzat.mehkoca wrote:Danas vidim iz onih lulica "vire" ledenice, ali klime su normalno radile. Pogledam i vidim da je pola prečnika lulice zaleđeno, tako da je kondenz mogao da prolazi. Kako je neko rekao, ja sam te lulice izvadiodok se ne ugrade ti grijači (ako vec mora). E sad, sta se može desiti ako taj otvor za kondenz lazedi?
-
mehkoca
#6450 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Baš sam gledao tu tacnu i na njoj nema nikako leda, samo je bilo u lulici i skinuo sam ih (na jedoj klimi je ostala, jer sam je spojio sa olukom u zemlji i trebalo bi da ne zaledi). Da li možeš postaviti link za te grijače sa e-baya? Dok ne stavim te grijače, da li može nastati kakav problem za klime zbog tog leda na tacni?giga1982 wrote:Ako se otvor zaledi onda ti se skuplja led u tacni i stalno kako ide kondenzal led raste ali kad staviš grijać onda si se riješio problema a investicija i nije neka velika.Ja sam svoj grijać naručio preko E-bay i košto me nekih 8 eura.I ja imam dve FH 35 i.Ako je moguće bilo bi ti dobro da ne moraš stavljat te lulice jer su one usko grlo i tamo se ledi kondenzat.mehkoca wrote:Danas vidim iz onih lulica "vire" ledenice, ali klime su normalno radile. Pogledam i vidim da je pola prečnika lulice zaleđeno, tako da je kondenz mogao da prolazi. Kako je neko rekao, ja sam te lulice izvadiodok se ne ugrade ti grijači (ako vec mora). E sad, sta se može desiti ako taj otvor za kondenz lazedi?