Edit - a Kosarac u cosku gundja i govori, ma nije nesto vidi se da je udaran, plus dizel, pih...
BH vojna industrija i naoruzanje
-
asker
#6426 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ko ce docekat' Sep/Oct........................ocekujem Baketa da iz neke proizvodne hale izveze glanc nov transporter pa ono turira pred novinarima, fali se koznim sjedistima, alu felgama i spojlerima 
Edit - a Kosarac u cosku gundja i govori, ma nije nesto vidi se da je udaran, plus dizel, pih...
-
155_mm
#6427 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
vidim da se uvijek ponavlja ista prica treba li proizvodnja pjesadijskog oruzja ili ne.
ljudi mani te se tih prica kako je danas lako doci do pjesadijskog oruzja u vecim koliocinama potrebnim za odbranu od agresije. devedesetih je bilo drugacije, raspadom varsavskog pakta i zbog haosa koji je zavladao u zemljama clanicama istog je doslo do situacije da si skladista sa stotinama hiljada raznih derivata AK mogao dobiti za bagatelu. naravno dok je doslo do bosnje kostalo je 10 puta vise ali opet je moglo prodaj kravu pa kupi pusku. danas bi ti trebalo stado za tu istu pusku.
za BiH bi odrziva proizvodnja lakog oruzja mogla biti da se odvoji proizvodnja cijevi od ostatka proizvodnje. vec je najavljeno d ce IGMAN raditi cjevi jer ih i sam potrosi oko 5000 komada godisnje koje mora kupiti iz inostranstva. prednost bi bila da se jednim pucnjem testira i municija i cijev. dok na primjer HS produkt godisnje kupi 12 miliona metaka. IGMAN bi bio u prednosti jer bi sa svojom municijom koju i onako mora testirati ujedno testirao i cijevi. tako da bi ga jedno od to dvoje ispalo da kazemo za dzaba. te cijevi bi onda mogli prodavati domacim i stranim proizvodjacima oruzja ili vojskama koje mjenjaju potrosene cijevi kod njihovog naoruzanja.
mislim da bi tako organizirana proizvodnja lakog oruzja mogla opstati na trzistu koje je veoma tesko. jer vecina hoce licencu da sam sklapa kod kuce. ali sa adekvatnim odnosa cijene i kvalitete bi se moglo opstati. pogotovo ako radis derivat nekog poznatog modela kao sto je kod ACU slucaj sa derivatom M4 / M16. ACU bi mogao i paralelno raditi na varijantama i za airsoft. posto je taj sport sve omiljeniji pa zasto davati novac nekom u inostranstvu kupujuci od njega ako i sam mozes to napraviti.
ljudi mani te se tih prica kako je danas lako doci do pjesadijskog oruzja u vecim koliocinama potrebnim za odbranu od agresije. devedesetih je bilo drugacije, raspadom varsavskog pakta i zbog haosa koji je zavladao u zemljama clanicama istog je doslo do situacije da si skladista sa stotinama hiljada raznih derivata AK mogao dobiti za bagatelu. naravno dok je doslo do bosnje kostalo je 10 puta vise ali opet je moglo prodaj kravu pa kupi pusku. danas bi ti trebalo stado za tu istu pusku.
za BiH bi odrziva proizvodnja lakog oruzja mogla biti da se odvoji proizvodnja cijevi od ostatka proizvodnje. vec je najavljeno d ce IGMAN raditi cjevi jer ih i sam potrosi oko 5000 komada godisnje koje mora kupiti iz inostranstva. prednost bi bila da se jednim pucnjem testira i municija i cijev. dok na primjer HS produkt godisnje kupi 12 miliona metaka. IGMAN bi bio u prednosti jer bi sa svojom municijom koju i onako mora testirati ujedno testirao i cijevi. tako da bi ga jedno od to dvoje ispalo da kazemo za dzaba. te cijevi bi onda mogli prodavati domacim i stranim proizvodjacima oruzja ili vojskama koje mjenjaju potrosene cijevi kod njihovog naoruzanja.
mislim da bi tako organizirana proizvodnja lakog oruzja mogla opstati na trzistu koje je veoma tesko. jer vecina hoce licencu da sam sklapa kod kuce. ali sa adekvatnim odnosa cijene i kvalitete bi se moglo opstati. pogotovo ako radis derivat nekog poznatog modela kao sto je kod ACU slucaj sa derivatom M4 / M16. ACU bi mogao i paralelno raditi na varijantama i za airsoft. posto je taj sport sve omiljeniji pa zasto davati novac nekom u inostranstvu kupujuci od njega ako i sam mozes to napraviti.
- jao_situacije
#6428 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ako el bake bude vozio oklopnjaka svi srbi će glasati za sdaasker wrote:Ko ce docekat' Sep/Oct........................ocekujem Baketa da iz neke proizvodne hale izveze glanc nov transporter pa ono turira pred novinarima, fali se koznim sjedistima, alu felgama i spojlerima
oni to vole, ta kurčenja
samo ne smije da izgleda popišan ko ova dvojica iz engleske i ukrajine

-
155_mm
#6429 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
sto se tice oklopnjaka treba li ili ne.
oni koji miisle da se radi o necemu slicnom lazaru ili patriji razocarat ce se. ne vjerujem da ce napraviti istu gresku kao i u srbiji sa lazarom 1, 2, 3, ...
kad su vidjei da to niko nece natjerali svoju vojsku da to moraju da kupe. ali zato se nadaju da ce sa milosem imati vise uspjeha.
trziste za te 8x8 je takodje veoma tesko. kad jedna mocna patrija mora da pristane da kod sebe slapaju taj oklopnjak zemlje poput slovenije i hrvatske ona je sve jasno. eno njemci vrse transfer tehnologije za boxer rumuniji i australiji.
bosanski oklopnjak je najvjerovatnije nesto 4x4 jer je to jedino isplativo. kao prvo mozega koristiti i policija kako bi zamijenili one stare BOV-ove a moze ga koristiti i OS na primjer za mirovne misije. a takodje moze se isporucivati u sklopu na primjer jedne baterije haubica H-155. na primjer za komandno vozilo, za vozilo veze, izvidjanja itd.
i srbija sad ugurava milosa za takve stvari a do sada su ugurivali malo dotjerane modele BOV-ova jos iz vremena JNA.
mislim da bi se na taj bosanski BOV moglo nagurati i top od 20 mm pored verzije od 12.7 mm.
a mislim da bi se moga na tom vozilu napraviti i neki mobilni minobacac 120 mm. na primjer onaj sa povecanim dometom koji je vec najavljen od strane BNT-a.
tako da je po meni najlogicnije poceti sa 4x4 a poslije gledati bi li se sta moglo uraditi i sa 6x6 za oruzja veceg kalibra na primjer od 30 mm pa do 76 mm.
edit: moja greska BNT nije radio protivavionski top 20 mm nego avionski top 23 mm. taj isti top su ukrainci ugradili na svoj oklopnjak 4x4.
oni koji miisle da se radi o necemu slicnom lazaru ili patriji razocarat ce se. ne vjerujem da ce napraviti istu gresku kao i u srbiji sa lazarom 1, 2, 3, ...
kad su vidjei da to niko nece natjerali svoju vojsku da to moraju da kupe. ali zato se nadaju da ce sa milosem imati vise uspjeha.
trziste za te 8x8 je takodje veoma tesko. kad jedna mocna patrija mora da pristane da kod sebe slapaju taj oklopnjak zemlje poput slovenije i hrvatske ona je sve jasno. eno njemci vrse transfer tehnologije za boxer rumuniji i australiji.
bosanski oklopnjak je najvjerovatnije nesto 4x4 jer je to jedino isplativo. kao prvo mozega koristiti i policija kako bi zamijenili one stare BOV-ove a moze ga koristiti i OS na primjer za mirovne misije. a takodje moze se isporucivati u sklopu na primjer jedne baterije haubica H-155. na primjer za komandno vozilo, za vozilo veze, izvidjanja itd.
i srbija sad ugurava milosa za takve stvari a do sada su ugurivali malo dotjerane modele BOV-ova jos iz vremena JNA.
mislim da bi se na taj bosanski BOV moglo nagurati i top od 20 mm pored verzije od 12.7 mm.
a mislim da bi se moga na tom vozilu napraviti i neki mobilni minobacac 120 mm. na primjer onaj sa povecanim dometom koji je vec najavljen od strane BNT-a.
tako da je po meni najlogicnije poceti sa 4x4 a poslije gledati bi li se sta moglo uraditi i sa 6x6 za oruzja veceg kalibra na primjer od 30 mm pa do 76 mm.
edit: moja greska BNT nije radio protivavionski top 20 mm nego avionski top 23 mm. taj isti top su ukrainci ugradili na svoj oklopnjak 4x4.
-
asker
#6430 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Bez obzira na sav javasluk i ono nase "lahko cemo", nikako nemogu da zamislim da bi se u nasem slucaju ulazilo u bilo kakve razvojne projekte bez unaprijed ugovorenog kupca.
Sve ovo lici na mentorstvo/aminovanje prvenstveno USA a preko njih i Turske. Zato vjerujem da sve sto se najavljuje nije tek hrpa zeljeza vec kvalitetan proizvod.
Kupci ce bar u pocetku biti Pakistani, Afganistani i ostala ekipa.
Sve ovo lici na mentorstvo/aminovanje prvenstveno USA a preko njih i Turske. Zato vjerujem da sve sto se najavljuje nije tek hrpa zeljeza vec kvalitetan proizvod.
Kupci ce bar u pocetku biti Pakistani, Afganistani i ostala ekipa.
- jao_situacije
#6431 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
pa i rpg nije slučajno
ko je naručio 1000+ komada
ko je naručio 1000+ komada
-
Nuken
#6432 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Bosanski raketni bacač predstavljen na sajmu oružja u Maleziji
Vojna industrija Bosne i Hercegovine iz godine u godinu bilježi napredak u proizvodnji različitih vrsta oružja i municije.
Na sajmu International Defense and Security Exhibition 2018 koji je održan od 16. do 19. aprila 2018. godine u Kuala Lumpuru, naše fabrike naoružanja predstavile su raketni bacač RPG-7MX2, kalibra 40 milimetara, sposobnim da uništi različite vrste oklopnih vozila i tenkova.
Kako piše portal Armyrecognition.com, riječ je moderniziranom sovjetskom raketnom bacaču RPG-7.
RPG-7 MX2” je višenamjensko, lako pješadijsko oružje kojeg karakterizira lakoća korištenja, mobilnost, pouzdanost, niski troškovi održavanja, što ga svrstava među najpoplarnija protivoklopna oružja u svijetu. Od municije koristi HEAT projektile (Heavy explosive anti-tank) koji omogućavaju visoku penetaciju oklopa i potom eksploziju koja ubija članove posade. Također HEAT projektili pokazali su se odličnim u napadima na različita utvrđenja, bunkere pa čak i na pješadiju”, navodi portal.
Bosanski RPG-7 MX2 proizveden je potpuno korištenjem hladno valjane tehnike umjesto klasičnog izljevanja. Tehnologija kojom je izrađen RPG je strogo čuvana tajna, kao i procesi završne obrade.
Ono što je poznato je da bosanski RPG-7 MX2 raketni bacač je izuzetno izdržljiv i može izdržati više od 1.000 ispaljivanja prije nego li se pokvari. To mu omogućava veliku prednost nad sličnim proizvodima svjetske konkurencije.
“Velika kontrola kvalitete i rigorozna testiranja osiguravaju dugovječnost proizvoda”, navodi portal.
RPG-7 MX2 ima efektivni domet od 800 metara protiv statičnih meta, ali sve ovisi od tipa raketa koje se koriste i optike. Protiv meta koje su u pokretu, raketni bacač je efektivan do 400 metara.
Municija je relativno jeftina i jednostavna za korištenje.
Optika raketnog bacača ima posebno dizajniran nišan koji povećava šanse da prvi pogodak bude uspješan neovisno o vremenskim uslovima, da li je dan ili noć, ili pak loša vidljivost.
Optika, također, posjeduje LED osvjetljenje što štedi bateriju na raketnom bacaču, ima 2.3X približavanje sa poljem vidljivosti od 13 stepeni.
Vojna industrija Bosne i Hercegovine iz godine u godinu bilježi napredak u proizvodnji različitih vrsta oružja i municije.
Na sajmu International Defense and Security Exhibition 2018 koji je održan od 16. do 19. aprila 2018. godine u Kuala Lumpuru, naše fabrike naoružanja predstavile su raketni bacač RPG-7MX2, kalibra 40 milimetara, sposobnim da uništi različite vrste oklopnih vozila i tenkova.
Kako piše portal Armyrecognition.com, riječ je moderniziranom sovjetskom raketnom bacaču RPG-7.
RPG-7 MX2” je višenamjensko, lako pješadijsko oružje kojeg karakterizira lakoća korištenja, mobilnost, pouzdanost, niski troškovi održavanja, što ga svrstava među najpoplarnija protivoklopna oružja u svijetu. Od municije koristi HEAT projektile (Heavy explosive anti-tank) koji omogućavaju visoku penetaciju oklopa i potom eksploziju koja ubija članove posade. Također HEAT projektili pokazali su se odličnim u napadima na različita utvrđenja, bunkere pa čak i na pješadiju”, navodi portal.
Bosanski RPG-7 MX2 proizveden je potpuno korištenjem hladno valjane tehnike umjesto klasičnog izljevanja. Tehnologija kojom je izrađen RPG je strogo čuvana tajna, kao i procesi završne obrade.
Ono što je poznato je da bosanski RPG-7 MX2 raketni bacač je izuzetno izdržljiv i može izdržati više od 1.000 ispaljivanja prije nego li se pokvari. To mu omogućava veliku prednost nad sličnim proizvodima svjetske konkurencije.
“Velika kontrola kvalitete i rigorozna testiranja osiguravaju dugovječnost proizvoda”, navodi portal.
RPG-7 MX2 ima efektivni domet od 800 metara protiv statičnih meta, ali sve ovisi od tipa raketa koje se koriste i optike. Protiv meta koje su u pokretu, raketni bacač je efektivan do 400 metara.
Optika raketnog bacača ima posebno dizajniran nišan koji povećava šanse da prvi pogodak bude uspješan neovisno o vremenskim uslovima, da li je dan ili noć, ili pak loša vidljivost.
Optika, također, posjeduje LED osvjetljenje što štedi bateriju na raketnom bacaču, ima 2.3X približavanje sa poljem vidljivosti od 13 stepeni.
- madner
#6433 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Meni je to naucna fantastika. Njemacka izvozi Boxer kako bi to postalo standardno vozilo EU.
Ali tu je takva konkurencija i takav trosak razvoja da cisto sumnjam, prosto ne vjerujem.
Ali tu je takva konkurencija i takav trosak razvoja da cisto sumnjam, prosto ne vjerujem.
- arzuhal
-
archi_a
#6435 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Do kraja ove godine, najmanje što bih očekivao je organizovanje svojevrsnog "sajma BH odbrambene industrije" Izvrsna lokacija za to bi bila Zetra. Dvorana bi trebala biti podijeljena na dva dijela. Izložbeni dio, u kojem bi bili izloženi svi proizvodi BH namjenske idustrije, po sektorima. Svaki sektor bi bio rezervisan za jednu fabriku. U pozadini bi trebala biti velika slika fabrike koja proizvodi određeni proizvod a ispred slike i sam proizvod. Od samog ulaza bi krenuli sa uniformama, pancirima, šljemovima, rukavicama, čizmama, kapama, uredjaji za osmatranje, nisanske sprave, pištolj, puške, preko metaka, bombi, nitroglicerina, kapisli, do granata i raketa, preko rpg-a, do minobacača, haubica, vbr-ova, a u vrhu, oklopni transporter i naravno, samohodna haubica. Dio bi trebao biti rezervisan i za eventualne prototipe, remontirani modeli, najavu narednih projekata, kao i dio za inovacije i mašinski fakultet, odbrambene tehnologije. Drugi dio dvorane bi trebao da sadrži binu i mjesto za publiku i imao bi direktan pogled na izložbeni prostor. Na tom dijelu bi se trebale organizovati panel diskusije na temu odbrambene industrije. Pozivnica bi se trebala uputiti svim dosadašnjim partnerima NI-ja, stručnjacima iz ove oblasti, svim ambasadama naprednog svijeta, potencijalnim budućim partnerima i naravno građanstvu da posjete ovaj svojevrsni sajam dostignuća bosanskohercegovačke vojne industrije. Eeee, to bi bio pun pogodak, i imalo bi odjek u svijetu koji prati ovakve događaje i ostvarenja.
predsjedničeeee, savjetniciiiiiii, razmislite malo o ovome.
Kad vec namisljam, bilo bi puno prijatnih hostesa (za ove koje oruzje bas i ne interesuje) a na platou ispred bi mogle biti uprilicene brze pokazne vjezbe interventih policijskih jedinica, vojne policije i deminerskog tima OSBiH.
Kad vec namisljam, bilo bi puno prijatnih hostesa (za ove koje oruzje bas i ne interesuje) a na platou ispred bi mogle biti uprilicene brze pokazne vjezbe interventih policijskih jedinica, vojne policije i deminerskog tima OSBiH.
-
Korisničkoime
#6436 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Samo jedna stvar malo jebe cijelu pricu a to je da nasi politicari lazu, uvijek, a dvostruko pred izbore, Bakir i SDA imaju doktorat u laganju, ni svi drugi nisu nista slabiji u toj disciplini.
Druga karakteristika nasih politicara je da od zlata govno naprave, sve sto oni dotaknu usahne, uvehne, propadne.
Treca stvar treba dobro razlikovati dio NI koji je u privatnim rukama i dio NI koji jos uvijek ima vecinski drzavni kapital.
Cetvrta stvar nema te stvari i tog nauruzanja koje nama ne treba, cuj ne treba nam PVO, naravno da treba, da li je mozemo kupiti je sasvim druga stvar, da li je samostalno mozemo razviti je takodjer sasvim druga stvar.
Ako vec govorimo o razvoju vlastitih proizvida iz NI i tu nema da nesto ne treba, drugo je pitanje da li je isplativo i da li je moguce.
Ja bih bio prezadovoljan da pocnemo proizviditi protivoklopno nauruzanje novije generacije, kako god, samo da imamo znanje i mogucnost da u BiH proizvedemo naoruzanje za odbranu od modernih tenkova i drugog oklopa.
Ja uvazavam sve forumase koji imaju vidljivo znanje u ovoj oblasti a njih ima puno ovdje ali ljudi teorije je jedno praksa je nesto drugo. Ja licno znam koliko je govno taj tenk kad krene na tebe i koliki psihicki uticaj ima na vojnike i koliko je prica drugacija kada vojnici znaju da imaju nesto s cime ga mogu zaustaviti.
Druga karakteristika nasih politicara je da od zlata govno naprave, sve sto oni dotaknu usahne, uvehne, propadne.
Treca stvar treba dobro razlikovati dio NI koji je u privatnim rukama i dio NI koji jos uvijek ima vecinski drzavni kapital.
Cetvrta stvar nema te stvari i tog nauruzanja koje nama ne treba, cuj ne treba nam PVO, naravno da treba, da li je mozemo kupiti je sasvim druga stvar, da li je samostalno mozemo razviti je takodjer sasvim druga stvar.
Ako vec govorimo o razvoju vlastitih proizvida iz NI i tu nema da nesto ne treba, drugo je pitanje da li je isplativo i da li je moguce.
Ja bih bio prezadovoljan da pocnemo proizviditi protivoklopno nauruzanje novije generacije, kako god, samo da imamo znanje i mogucnost da u BiH proizvedemo naoruzanje za odbranu od modernih tenkova i drugog oklopa.
Ja uvazavam sve forumase koji imaju vidljivo znanje u ovoj oblasti a njih ima puno ovdje ali ljudi teorije je jedno praksa je nesto drugo. Ja licno znam koliko je govno taj tenk kad krene na tebe i koliki psihicki uticaj ima na vojnike i koliko je prica drugacija kada vojnici znaju da imaju nesto s cime ga mogu zaustaviti.
-
asker
#6437 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Vjerovao ili ne, politika je i revitalizirala NI Federacije BiH. Ovdje na temi imas skoro hronoloski kad je nastao bum, ko je sta izjavljivao, najavljivao, sta se desavalo sa pocetnom akumuliranom dobiti kompanija, koji su grantovi dodjeljivani periodicno za odredjene firme itd.Korisničkoime wrote:Samo jedna stvar malo jebe cijelu pricu a to je da nasi politicari lazu, uvijek, a dvostruko pred izbore, Bakir i SDA imaju doktorat u laganju, ni svi drugi nisu nista slabiji u toj disciplini.
Nije to tako crno kao sto mislis.
A glavni igraci NI su u vlasnistvu Federacije, dok su i druge uspjesne kompanije po svemu probosanski orjentirane a nalaze se u patriotskim sredinama nase domovine.
- anelsol
#6438 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Niko ne javlja da li je Pretis razvio rakete za RPG. Zanivljivo ovo za optiku.Nuken wrote:Bosanski raketni bacač predstavljen na sajmu oružja u Maleziji
- jao_situacije
#6439 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
jedan od jačih komentaraarzuhal wrote:
ima i onaj sa imenom
- jao_situacije
#6440 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
kad smo već kod oklopnjaka ja se iskreno nadam da nisu išli kao komšije sa onim milošem
nego da su više napravili neki pikap a onda da zadnji dio vozila bude promjenjiv, hoćeš oklopni transporter, izviđačko vozilo, komandno, hoćeš transport opreme, sanitet, vozilo za podršku, razne lansere i da se samo mijenja zadnji dio vozila a kabina naprijed ostaje ista
kao ameri sa jltv
nego da su više napravili neki pikap a onda da zadnji dio vozila bude promjenjiv, hoćeš oklopni transporter, izviđačko vozilo, komandno, hoćeš transport opreme, sanitet, vozilo za podršku, razne lansere i da se samo mijenja zadnji dio vozila a kabina naprijed ostaje ista
kao ameri sa jltv
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#6441 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ma kakvi oklopnjaci
, jel radi ili je radio iko od vas u metalnoj industriji
? Max. sta mogu uraditi, uzet Land Cruiser i zavarit neke fency ploče po njemu da liči kao na oklopnjak i ola...eto ga
.
- jao_situacije
#6442 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
zašto si tako negativanBobi wrote:Ma kakvi oklopnjaci, jel radi ili je radio iko od vas u metalnoj industriji
? Max. sta mogu uraditi, uzet Land Cruiser i zavarit neke fency ploče po njemu da liči kao na oklopnjak i ola...eto ga
.
-
Bobi
- Forum administrator
#6443 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
jao_situacije wrote:zašto si tako negativanBobi wrote:Ma kakvi oklopnjaci, jel radi ili je radio iko od vas u metalnoj industriji
.
Evo uživaj
- jao_situacije
#6444 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Bobi wrote:jao_situacije wrote:zašto si tako negativanBobi wrote:Ma kakvi oklopnjaci, jel radi ili je radio iko od vas u metalnoj industriji
.
Evo uživaj
cccc...
pa ovdje ima svašta, nisu samo oklopnjaci ima posla i za soko
a šta ćemo ako bude pravi oklopnjak, a ne improvizacija
-
kiligonzales
#6445 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Malo se trznuli Hadzicani , vidim remontirali se T55, T66 , BRDM2
Mjera. 
Doduse mali znaci vracanja na stare staze
-
Nuken
#6446 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
kiligonzales wrote:Malo se trznuli Hadzicani , vidim remontirali se T55, T66 , BRDM2Mjera.
Šta s remontom? Slike? Link?
-
155_mm
#6447 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
"Brojni su proizvodi koji se razvijaju, a koji se još drže u tajnosti i za njih samo rijetki znaju. Jedan od takvih proizvoda jeste specijalno izviđačko vozilo koje će biti opremljeno dronovima."
http://stav.ba/novi-stav-oni-se-naoruza ... osljavamo/
da se napokon zavrsi i ta prica o oklopnjaku.
-
155_mm
#6448 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
mozda bi trebalo potraziti vise vjesti sa sajma u maleziji. logicno bi mi bilo da i ACU predstavi svoje proizvode tamo.
-
155_mm
#6449 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
cini mi se da ova tema nece prezivjeti ovu predizbornu kampanju. prosli put smo imali samo onog "mirzeta", ovaj put ce izgleda biti citave brigade "mirzeta". tako da temi izgleda ne gine kljuc.
steta.
steta.
-
Bobi
- Forum administrator
#6450 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ko su ovi stav.ba, ja se izvinjavam155_mm wrote:"Brojni su proizvodi koji se razvijaju, a koji se još drže u tajnosti i za njih samo rijetki znaju. Jedan od takvih proizvoda jeste specijalno izviđačko vozilo koje će biti opremljeno dronovima."