Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
lijepa u dusi

#6426 Re: Bášča

Post by lijepa u dusi »

Hvala vam na odg. Nije skup lakmus papir u Semikemu, nabavicemo. Koji pH odgovara paradajzu?

Slikat cu ovih dana kad stignem otici, spremam ispit, pa postavim. Paradajz svake godine omahne, paprike rode ali se moraju pobrati dok su manje, ako se ostave dan duze padnu na zemlju i truhnu. Prosle godine je grah bio unisten, nije bilo ni 1 kg, a posadjeno 10. Ove godine ga ima bas puno.
Prvi put smo sijali bamiju ove godine. Masallah, ko poveci krastavci :-D
Ostalo manje vise solidno radja, zavisno od vremena, samo paradajz bas nikako da fino uspije.
zippoo87

#6427 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

Toto wrote:
zippoo87 wrote: meni se i nisu bas isplatili ,jer sam imao ukupno 1550 KM zaduzenja,pa sam kopao bunar jos 1000 KM a na kraju sam nabrao negdje oko 3.5 tona
mozda nije pitanje za ove teme ali nemam gdje da postavim.
Pojavila se vijest da je zbog problema sa kornisonima ugrozeno 20 000 radnih mjesta u BiH. Buni me broj i to da je posao sa kornisonim toliko profitabilan da ima toliko radnih mjesta. Pod radnim jestom ja samtram registrovan posao sa onim standardnim plata + doprinosi za radnika na puno radno vrijeme.
Ja sam mislio da je sve organizovano kao socijalna zadruga, gdje kooperant sklapa ugovor sa otkupljivacem. Mozes li nesto vise detalja o pravnom aspeku? posebno me intereuje imaju li uzgajivaci uplaceno: penziono zdravstveno itd ..
sto se tice zarade ugrubo na kraju bide 1 kg = 1 KM...znaci naberes 5 tona,zaradio si 5000 KM

sto se tice ovih radnih mjesta...to je sve pausalno,naravno da niko nije prijavljen ,mozda u zadrugama da bude prijavljeno par ljudi a ovako je sve klasicna poljoprivreda
sto se tice brojki zgrozenih ljudi,to je tacno...jer po jednom dunumu radi prosjecno jedna porodica 4+ clanova i oni su sada izracunali koliko imaju kooperanata,pomnozili i dobili cifru od 20000 ljudi a ta cifra je mozda i veca
recimo pola krajne i istocna bosna se prehranjuje od kornisona i to im je jedini prihod koji ostvaruju...tako da brojke nisu nimalo zanemarive
ove godine ce svi osjetiti manjak prihoda
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#6428 Re: Bášča

Post by Toto »

lijepa u dusi wrote: Koji pH odgovara paradajzu?
za paradajz je optimum pH 6-6.8
lijepa u dusi

#6429 Re: Bášča

Post by lijepa u dusi »

Toto wrote:
lijepa u dusi wrote: Koji pH odgovara paradajzu?
za paradajz je optimum pH 6-6.8
:thumbup:
Mu'min

#6430 Izrada domaćega komposta

Post by Mu'min »

Ove godine po prvi put radim kompostiranje tj. izradu domaćeg humusa za sijanje i sađenje.
To je čudo koliko 1 kompostnik može progutati materiala.
Za godinu i 3 mjeseca (pošto sam kasno počeo i zima me zatekla) skoro 200litara komposta sam izvukao.

Jučer zadnje presijavanje:
Image

Kompostnik je bukvalno krcat "radnicima":
Image

Samo kamen i plastiku ne prerađuju sve ostalo nestaje... :)
zippoo87

#6431 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

ja imam jedan kompostnik ,iako nije u mom posjedu,preko ograde odmah u komsije i tu bacam travu kada pokosim i tako to a prije se bacalo svasta organskog
u proljece,odatle uzimam zemlju za cvijece,pa barem je 10 puta bolja od one kupovne
u tu zemlju sam posadio i feferone i one su dobre ove godine
Hadzi Lojo

#6432 Re: Bášča

Post by Hadzi Lojo »

Ako neko moze nabaviti golubljeg djubreta negdje po starim tavanima, pa da ga izmjesa sa kompostom i to koristi za paradajz i paprike, nema boljeg djubriva na svijetu. Jest da ga je tesko naci ali ko ima priliku nek proba.
Banksy

#6433 Re: Bášča

Post by Banksy »

Hadzi Lojo wrote:Ako neko moze nabaviti golubljeg djubreta negdje po starim tavanima, pa da ga izmjesa sa kompostom i to koristi za paradajz i paprike, nema boljeg djubriva na svijetu. Jest da ga je tesko naci ali ko ima priliku nek proba.
Mislim da se takvo gnojivo, kao i kokošije, mora jako, jako razrijediti da ne bi spalilo ono što zalijevamo.
zippoo87

#6434 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

Banksy wrote:
Hadzi Lojo wrote:Ako neko moze nabaviti golubljeg djubreta negdje po starim tavanima, pa da ga izmjesa sa kompostom i to koristi za paradajz i paprike, nema boljeg djubriva na svijetu. Jest da ga je tesko naci ali ko ima priliku nek proba.
Mislim da se takvo gnojivo, kao i kokošije, mora jako, jako razrijediti da ne bi spalilo ono što zalijevamo.
dobro mislis ;)
ko nije bas u ovim vodama,mozda mu je bolje da i ne eksperimentise sa golubinjom,to je najjace djubre i trebalo bi znati dozirati
Hadzi Lojo

#6435 Re: Bášča

Post by Hadzi Lojo »

Ako je samo golublje onda dodas 10 L vode na 1 kg djubriva, ili red komposta red djubriva iste debljine i tako pustis da prezimi!
Toto

#6436 Re: Bášča

Post by Toto »

dupli...
Last edited by Toto on 01/09/2016 06:17, edited 1 time in total.
Toto

#6437 Re: Bášča

Post by Toto »

Kraj je sesone i vakat je planirati za naredju godinu. Ja bih svim bastovaiam preporucio bio-cumur, bio-ugalj tj. nas drveni ugalj za poboljsanje kvaliteta tla..
Napominjem: da samo dveni ugalj dolazi u obzir i da treba biti, sto sitnije samljeven.
Provejereno i u svijetu a i kod nas. Jednostavno, jeftino i jako efikasno.
vise detalja:
http://www.poljoprivreda.ba/forum/viewt ... ?f=3&t=121
Image
fortaleza

#6438 Re: Bášča

Post by fortaleza »

Jel misliš baš na ugalj ili na drveni pepeo koji i sam koristim. U čemu je razlika između to dvoje?
Toto

#6439 Re: Bášča

Post by Toto »

fortaleza wrote:Jel misliš baš na ugalj ili na drveni pepeo koji i sam koristim. U čemu je razlika između to dvoje?
Bas ugalj. U tom i jeste fazon. Drveni ugaj i drveni pepeo su dva sasvi razlicita hemijska jedinjena i ralicito djeluju na zemljiste.
Na onom linku ides na temu jednog domaceg foruma gdje imas detaljno objasnjenje o mehanizmu delovaja bio-cumura na nasem jeziku, video klipova i linkove na strucne i naucne capsopise. Imas i neke forumase koji su to probali na svijim imanjima.
Mu'min

#6440 TOZ

Post by Mu'min »

Ko od vas koristi toz od kahve u bášči?
I koliko vas ima svoj kompostnik?
Mu'min

#6441 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Još koju sliku dok nije kraj sezone paradajzi.
Moj trobojac.

Image
zippoo87

#6442 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

Mu'min wrote:Još koju sliku dok nije kraj sezone paradajzi.
Moj trobojac.

Image
:thumbup:
btw.kod mene jos bruka paradajza na lozi i uredno zrije
imam i suhih loza ali paradajz stoji i na njima...ima sigurno jos jedno 15ak kg zrelog a sada sam nabrao nekih 4-5 kg
ne pamtim da sam kada imao vise paradajza nego ove godine :D
Mu'min

#6443 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Zippoo

Kad si počeo sa berbom ove godine?

U nas je unatoč velikoj suši dovar rezultat bacilo al to zbog velikog broja sadnica. Pokazalo se ono: "rokni više jer ako zataji bar će količina izvući*
fortaleza

#6444 Re: TOZ

Post by fortaleza »

Mu'min wrote:Ko od vas koristi toz od kahve u bášči?
Tu sam, doduše u kompostnik ide sve kao karton, papir, lišće, sav kuhinjski organski otpad pa tako i toz od kave. Koristim kalifornijske gliste u tom mini kompostniku, 1.5x1.5 širina, ograđeno daskama, a dubine oko 80cm.

Prije par godina zasadim dvije smokve tenice, jedna malo dalje, a druga odmah pored kompostnika. Ova prva raste usporeno (metar i pol), dok druga već plodove daje, a već je visine oko tri metra, pustila žile u humus od kompostnika. :D
Toto

#6445 Re: TOZ

Post by Toto »

fortaleza wrote:
Tu sam, doduše u kompostnik ide sve kao karton, papir, lišće, sav kuhinjski organski otpad pa tako i toz od kave. Koristim kalifornijske gliste u tom mini kompostniku, 1.5x1.5 širina, ograđeno daskama, a dubine oko 80cm.

Prije par godina zasadim dvije smokve tenice, jedna malo dalje, a druga odmah pored kompostnika. Ova prva raste usporeno (metar i pol), dok druga već plodove daje, a već je visine oko tri metra, pustila žile u humus od kompostnika. :D
a petrovce??? :D
zippoo87

#6446 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

Mu'min wrote:Zippoo

Kad si počeo sa berbom ove godine?

U nas je unatoč velikoj suši dovar rezultat bacilo al to zbog velikog broja sadnica. Pokazalo se ono: "rokni više jer ako zataji bar će količina izvući*
mislim da je poceo zriti tamo u zadnjoj trecini jula
a posadjen je polovinom maja ili malo prije,ne sjecam se tacno
fortaleza

#6447 Re: TOZ

Post by fortaleza »

Toto wrote:
fortaleza wrote:

a petrovce??? :D
Uh imam jednu petrovaču iza kuće, dva put rađala ove godine. :D

Image

Evo i pekmeza od petrovača, užasno sladak i bez stavljanja šećera, prava bomba. :D
Image
Mu'min

#6448 Re: Bášča

Post by Mu'min »

zippoo87 wrote: mislim da je poceo zriti tamo u zadnjoj trecini jula
a posadjen je polovinom maja ili malo prije,ne sjecam se tacno
Mi oko 1.jula prve paradajze. Zato možda sezona i prije završi mada sam znao imati plodova i oko 1.novembra.
Sadimo oko 1.maja vani.
Mu'min

#6449 Re: TOZ

Post by Mu'min »

fortaleza wrote: Tu sam, doduše u kompostnik ide sve kao karton, papir, lišće, sav kuhinjski organski otpad pa tako i toz od kave. Koristim kalifornijske gliste u tom mini kompostniku, 1.5x1.5 širina, ograđeno daskama, a dubine oko 80cm.

Vidim da si vrijedan oko smokvinog đema.
Mi imamo 1 galončić od smokve da malo obogati ponudu u podrumu. :).

Gdje nabavi te kalifornijske gliste?
Slične dimenzije kompostnika i sam imam al je dubina duplo manja.
Zato sam uradio 2 kompostnika.
fortaleza

#6450 Re: Bášča

Post by fortaleza »

Kalifornijske gliste sam dobio od sire obitelji, tako da nisam kupovao, al vidim da se prodaju i po piku mada traze i po 50 KM za leglo sto je previse. Dovoljna je jedna mala kantica za gliste da bi se razmnozavale. I naravno podloga od kartona, sijena, otpada, lisca, cega vec imas. Ako se potrefis u Mostaru javis se i odvojim ti dovoljno.

Sto se tice kompostnika ukopano je nekih 40 cm, a drugih 40 cm sam dobio tako sto sam napravio malu ogradicu od dasaka.

Poslano sa mog HTC Desire 816 koristeći Tapatalk
Post Reply