ilkbahar wrote:Svaki put, iznova, ljubav na prvi pogled![]()
Slike starog Sarajeva
- Banksy
#6426 Re: Slike starog Sarajeva
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#6427 Re: Slike starog Sarajeva
bitanga_sa_otesa wrote:eto crkve...
a uzvisenje negdje u drinskoj garant
bitanga_sa_otesa wrote:hrasno brdo je pravo ,a on je mislio na ovo manje uzvisenje u donjem desnom cosku gdje stoji ovih par ljudi..PM72 wrote: Pogledaj na kojoj strani je ulaz u crkvu pa ćeš skontati da je to Hrasno brdo.

Možda se ja varam ali gornja slika je okrenuta prema - sjeveru dakle gleda u pravcu Žuč-Pofalići tj. negdje između recimo na Hum , jer kao što se vidi nema Trebevića iza , stoga mi se jako teško orijentisati gdje dolazi neizgrađena Crkva (dakle prije 1906 godine ) i sama slika je jako stara.
Ipak ovu sliku kao da sam negdje vidjela i pročitala da je okrenuta prema sjeveru (pojma nemam gdje i kada) pa nikako ne mogu da "provalim" na kojoj lokaciji je brdašce na kom stoje ljudi a isto tako ako je slika okrenuta prema sjeveru (a logika kaže da jeste) Miljacka bi se MORALA vidjeti iz ovog ugla
Donja slika je apsolutno jasna po položaju zgrada i zgrade na koju se naslanja Logosoft danas , neprocjenjiv dokument i jako je šteta što je tako malo slika Novog Sarajeva , dok se pokoja Malta i Čengić Vila i pronađe , Grbavice i Kovačića nema nikako
Ono što sam shvatila čitajući Bejtića da je ulica Avde Karabegovića - nestala (danas je to ulica u Sokolović-koloniji) a Bejtić kaže slijedeće :bitanga_sa_otesa wrote:jesteDoda37 wrote:Mislim da se zvala Avde Karabegovicisao sam tu kad sam bio mali...sve smrdilo na cumur
![]()
"Ulica u Novom Sarajevu. Razvijena u pravcu jug -sjever od Ulice Blagoja Parovića preko Marulićeve do nekadašnje Kumanovske, koja je nestala izgradnjom pruge Šamac - Sarajevo. Ulica je formirana početkom dvadesetog vijeka, do 1914, kad je nastalo i čitavo tamošnje naselje, nazvano kasnije Novo Sarajevo. Zapadni blok zgrada u toj ulici počeo se izgrađivati mnogo kasnije, 1929-1930. godine.
Kao i sve druge nove ulice u tome dijelu grada, i ta je ulica najprije nosila oznaku slova K.
Današnje ime ulice dato je pred popis stanovništva 1931. godine . Naziv se nije do danas mijenjao".
Stoga su vaša svjedočanstva o trasama nepostojećih ulica u Novom Sarajevu (ova , Užička , Novosadska) gotovo neprocjenjiva.
Srdačan pozdrav.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#6428 Re: Slike starog Sarajeva
mislim da su slike okrenute isto neka ti dimnjak veliki bude orjentirsabina1 wrote: Možda se ja varam ali gornja slika je okrenuta prema -
a ulica avde karabegovica je bila od konobe angolo do kapije ogrjeva,dom zdravlja je ostao i kad je izgradjena zuta duga zgrada u marka marulica,ali je i on srusen nekad 1988/89 jer je ta zgrada trebala biti produzena prema neboderu br 7.(sadasnji broj 19)
Last edited by bitanga_sa_otesa on 09/01/2017 19:52, edited 1 time in total.
- sabina1
#6429 Re: Slike starog Sarajeva
Da , da , da , da........bitanga_sa_otesa wrote:mislim da su slike okrenute isto neka ti dimnjak veliki bude orjentirsabina1 wrote: Možda se ja varam ali gornja slika je okrenuta prema -
bitanga_sa_otesa wrote: a ulica avde karabegovica je nestala kad je napravljena ona duga zuta zgrada u marka marulica.dom zdravlja je ostao kasnije,ali je i on srusen nekad 1988/89 jer je ta zgrada trebala biti produzena prema neboderu br 7.(sadasnji broj 19)
- bitanga_sa_otesa
#6430 Re: Slike starog Sarajeva
editovao samsabina1 wrote:
Da , da , da , da........
- sabina1
#6431 Re: Slike starog Sarajeva
Ej hvala ti puno na pomoći....i još jedan sam gotovo nevjerovatan podatak pročitala u Bejtiću.....Čengić Vila je svoj naziv dobila po ljetnjikovcu - vili Dedage Čengića koja je bila u blizini današnje Astre....taj objekat je bio sačuvan do 1960bitanga_sa_otesa wrote:editovao samsabina1 wrote:
Da , da , da , da........
- bitanga_sa_otesa
#6432 Re: Slike starog Sarajeva
ne znam gdje je tacno bio taj objekat,to bi nam neko stariji mogao reci,a moguce da postoji i slika neka...ko zna...ja nemam 
- bitanga_sa_otesa
#6433 Re: Slike starog Sarajeva
evo dvije s malte sto imam
podvoznjak kod hitne,vidi se na onoj donjoj slici u sabininom postu

i neboder branke blazek br 2.

-
hrasno
#6434 Re: Slike starog Sarajeva

Mislim da sam ispucao sve slike Hrasnog, Malte i Cengic Vile sto sam imao.....
Ja nisam stariji ali znam po svom starom da su oni uvjek zvali podrucije Cengica kuce zvali mjesto gdje je sada Jugokomerc....
- bitanga_sa_otesa
#6435 Re: Slike starog Sarajeva
eto klaonickog mosta

- bitanga_sa_otesa
#6436 Re: Slike starog Sarajeva
slucajno naletih na fb ,ne znam da li je bilo vec.originalna ploca iz muzeja mlade bosne,koju su vojnici treceg rajha po hitlerovom naredjenju donijeli licno njemu.pise da se ne zna uopste gdje je zavrsila..vjerovatno unistena...

- exliberal-ex
#6437 Re: Slike starog Sarajeva
bitanga_sa_otesa wrote:eto klaonickog mosta
Meni je pokojni stari govorio da je bilo dobro kupaliste iznad klaonickog mosta, tamo negdje izmedju elekroprivrede I bristola....
- bitanga_sa_otesa
#6438 Re: Slike starog Sarajeva
to moram pitat starog,doduse on je zivio u vase miskina tih godina ,ali bi mogao znati..mada se sjecam da mi je pricao da su se on i raja kupali na bentbasi u to vrijeme...exliberal-ex wrote:
Meni je pokojni stari govorio da je bilo dobro kupaliste iznad klaonickog mosta, tamo negdje izmedju elekroprivrede I bristola....
- Qler
#6439 Re: Slike starog Sarajeva
bitanga_sa_otesa wrote:evo dvije s malte sto imam
A u tom neboderu ja odrastao
- bitanga_sa_otesa
#6440 Re: Slike starog Sarajeva
zato sam i stavio slikuQler wrote: A u tom neboderu ja odrastao
- Qler
#6441 Re: Slike starog Sarajeva
Ja se sjecam kad se gradjevina pocela praviti, a brat se sjeca kad se skola pravila... ne znam sta se promijenilo od kako si ti tamo... mozda zuta nije bila izgradjena
- bitanga_sa_otesa
#6442 Re: Slike starog Sarajeva
kako ce se sjecat kad se skola pravila ,ja doselio tu 1981.skola bila napravljenaQler wrote:Ja se sjecam kad se gradjevina pocela praviti, a brat se sjeca kad se skola pravila... ne znam sta se promijenilo od kako si ti tamo... mozda zuta nije bila izgradjena
promijenilo se dosta,ja se sjecam kad se sirila ulica ispred tvog nebodera,jer nije bilo parkinga ,sjecam se kad nije bilo agrokomerc zgrade ,ni zute zgrade ,1983 su napravljene obje,slovenacka firma neka gradila...
-
julisiz es grant
#6443 Re: Slike starog Sarajeva

Možda i najstarija sačuvana slika Švrakinog od kada se počelo formirati kao urbano naselje.
Prema Aliji Bejtiću, izgradnja individualnih porodičnih kućica u organizaciji Gradskog narodnog odbora počela je 1947, a prve porodice uselile su u septembru 1948.
Izgradnjom višespratnica, koje i danas dominiraju u slici naselja, većina ovih kućica je srušena, tako da je veoma teško utvrditi današnji izgled lokacije koja je slikana.
Last edited by julisiz es grant on 10/01/2017 17:07, edited 1 time in total.
- bitanga_sa_otesa
#6444 Re: Slike starog Sarajeva
koliko vidim ovo su one barake iznad ceste ,doduse sada su modernizovane ,ali poneka ima jos ovaj izgled 
-
julisiz es grant
#6445 Re: Slike starog Sarajeva
One što su iznad njih one stare trospratnice iz 60-ih (ili čak 50-ih)?bitanga_sa_otesa wrote:koliko vidim ovo su one barake iznad ceste ,doduse sada su modernizovane ,ali poneka ima jos ovaj izgled
Onda današnja cesta kud prolazi trola ide otprilike ovuda gdje stoji ovo auto na slici.
- bitanga_sa_otesa
#6446 Re: Slike starog Sarajeva
jeste ,ja mislim da je to to ..julisiz es grant wrote: One što su iznad njih one stare trospratnice iz 60-ih (ili čak 50-ih)?
Onda današnja cesta kud prolazi trola ide otprilike ovuda gdje stoji ovo auto na slici.
a evo za qlera jedna slika iz sept 1983

- bitanga_sa_otesa
#6447 Re: Slike starog Sarajeva
oces tops qleru?

jesi znao da je mido imao skodu 110 r

jesi znao da je mido imao skodu 110 r

- Banksy
#6448 Re: Slike starog Sarajeva
Evo nešto za usporedbu...julisiz es grant wrote:
Možda i najstarija sačuvana slika Švrakinog od kada se počelo formirati kao urbano naselje.
Prema Aliji Bejtiću, izgradnja individualnih porodičnih kućica u organizaciji Gradskog narodnog odbora počela je 1947, a prve porodice uselile su u septembru 1948.
Izgradnjom višespratnica, koje i danas dominiraju u slici naselja, većina ovih kućica je srušena, tako da je veoma teško utvrditi današnji izgled lokacije koja je slikana.

-
julisiz es grant
#6449 Re: Slike starog Sarajeva
Ako je tačno ono što je @bitanga primijetio, a mislim da jeste, mjesto gdje su ove kućice nalazi se van te druge slike, desno, gdje su zgrade starije od ovih na slici (jedna od njih se vidi na desnom kraju slike). To su danas ulice Alibega Firdusa i Alibega Firdusa -Čikma.
- bitanga_sa_otesa
#6450 Re: Slike starog Sarajeva
mislim da su ove stare zgrade u prvomajskoj prije ovih kucica.naselje pavla goranina je gdje su one novije zgrade u svrakinom s lijeve strane kad se penjes od rtv doma prema svrakinomBanksy wrote: Evo nešto za usporedbu...