apsidejzi wrote: ↑22/10/2025 15:02
Da sumiramo posljednjih par stranica i opcije koje su na stolu od strane raznih forumasa, a nek se svako prepozna koji je:
1) Bog koji je van svemira u nekoj svojoj dimenziji stvorio sve i rukovodi svim. Bazira se na islamskom tumacenju uz napomenu da je vecina muslimana nepravilno to shvatila i da je on nekako uspio to shvatiti. Dokaz: numerologija, intuicija, nepostojanje boljeg objasnjenja za kompletne sisteme. Moja presuda: Vjerovatnoca da je ovo istina je kao i vjerovatnoca da ti tarot prorekne tacno.
2) Bog nije objasnjen nikako i vjesto se izbjegava detaljisanje po pitanju boga. Ipak biblijska verzija boga je ono na sta se cilja. Nije objasnjeno zasto bas ta verzija a zasto ne islamska. Uglavnom, dokaz za samo postojanje boga lezi u teoriji informacije. Argument: informacija ne moze nastati slucajno sto ga mora postojati bog. Moja presuda: Nit smrdi nit mirise. Nasao se neki kutak u koji nauka nije toliko zarovila i sad je to kao argument za nesto. Koristi se nejasna i zastarjela definicija informacije koju je btw samo postojanje ChatGPTa oborilo. Helem, i dalje nije objasnjeno kako od tog boga koji proizvodi informacije dodjemo do biblijskog boga koji zaboravi informacije i objavi bibliju sa pogresnim informacijama.
3) Vansvemirci. Ne mora nuzno biti bog iz abrahamskih religija nego moze biti neka sila van svemira koja kontrolise sve. Dokaz: knjiga koju pise i koju jos nije objavio ali ne smije objaviti dijelove da mu ih neko ne mazne. Moja presuda: Suplja.
4) Evolucija. KOmpleksan sistem koji nije u potpunosti objasnio kompletan lanac od prve bakterije do danasnjeg raznolikog svijeta, ali koji je objasnio generalni proces po kojem zivot funkcionise. Do sada se svaka pojava koju su naucnici objasnili uklopila u taj generalni proces. Dokaz: preklapanje raznih naucnih oblasti i savrsena korelacija medju njima. Geologija, astronomija, genetika, biologija, hemija i fizika, medicina. Moja ocjena: iako nije sve objasnjeno, objasnjeno je dovoljno toga da se sve religije mogu odbaciti bez pogovora. Sama ideja o bogu se jos uvijek ne moze odbaciti, ali sve religije koje zloupotrebljavaju ideju boga mogu. Sve naucne discipline su dokazale da su sve svete knjige samo projekcija ideja tog doba te da ako i postoji bog, to nije ni Jahve, ni Allah, ni Isus, ni Krishna, ni Manitu niti bilo koji. Sve i jedan bog je izgubio bitku sa naukom.
Prema tome, za samu ideju boga jos uvijek se mora kazati: ne znam. No za ideju allaha, jahvea, amon ra-a se slobodno moze reci: ne postoje kao ni djeda mraz.
1) Bog koji je van svemira u nekoj svojoj dimenziji stvorio sve i rukovodi svim. Bazira se na islamskom tumacenju uz napomenu da je vecina muslimana nepravilno to shvatila i da je on nekako uspio to shvatiti. Dokaz: numerologija, intuicija, nepostojanje boljeg objasnjenja za kompletne sisteme. Moja presuda: Vjerovatnoca da je ovo istina je kao i vjerovatnoca da ti tarot prorekne tacno.
nikakav ti to nije argument protiv, to je cista tvoja zelja, da ga jednostavno nema, da bi bio u pravu i mogao reci, e jesam li ti rekao da nema, koje ste vi budale pa vjerovali u nekakvo djeda mraza na nebu

na tom nivou je tvoj argument, mlitav i nejak
uopste nema nikakve ostrine u tvom argumentu ,da kazes pa vidi bas ima smisla....vise je to ono na nivou rekla kazala argument....
Vjerovatnoca da je ovo istina je kao i vjerovatnoca da ti tarot prorekne tacno.
na osnovu cega baziras vjerovatnocu....imas li ikakve proracune?
ili je to , ja ustao na pogresnu jutros nogu pa mi se bas i nevjeruje u to sve sto pricas
2) Bog nije objasnjen nikako i vjesto se izbjegava detaljisanje po pitanju boga. Ipak biblijska verzija boga je ono na sta se cilja. Nije objasnjeno zasto bas ta verzija a zasto ne islamska. Uglavnom, dokaz za samo postojanje boga lezi u teoriji informacije. Argument: informacija ne moze nastati slucajno sto ga mora postojati bog. Moja presuda: Nit smrdi nit mirise. Nasao se neki kutak u koji nauka nije toliko zarovila i sad je to kao argument za nesto. Koristi se nejasna i zastarjela definicija informacije koju je btw samo postojanje ChatGPTa oborilo. Helem, i dalje nije objasnjeno kako od tog boga koji proizvodi informacije dodjemo do biblijskog boga koji zaboravi informacije i objavi bibliju sa pogresnim informacijama.
Bog nije objasnjen nikako i vjesto se izbjegava detaljisanje po pitanju boga
objasnjeno je sve sto se moglo objasniti po pitanju Boga, dalje se ne ulazi u to jer je totalno nepoznanica, tipa kako izgleda stvarno, ima li boju neku, jeli svijetli ili je mracan, ima li glavu , oci, usta itd u takve stvari se ne ulazi jer o Bogu se samo moze govoriti ono st oje on sam o sebi rekao u svetoj knjizi Kuranu il iMuhammed u hadisu.
Ipak biblijska verzija boga je ono na sta se cilja.
Biblijska verzija Boga, niposto, jer je traljava do bola, puna rupa....
dodjemo do biblijskog boga koji zaboravi informacije i objavi bibliju sa pogresnim informacijama
ja ovdje ne propagiram Biblijski opis Boga, jer je supalj samo tako.
3) Vansvemirci. Ne mora nuzno biti bog iz abrahamskih religija nego moze biti neka sila van svemira koja kontrolise sve. Dokaz: knjiga koju pise i koju jos nije objavio ali ne smije objaviti dijelove da mu ih neko ne mazne. Moja presuda: Suplja.
ne moze, iz prostog razloga zato sto su oni ograniceni univerzumom, vremenom i prostorom, znaci i oni su stvoreni i nastali a to nas uvodi u regresiju prijasnjih dogadjaja da se trazi Neprouzrokovani Uzrocnik svega
sa vanzermlajcima koji obitavaju u univerzumu i dalje ostaje problem vjecne regresije prijasnjih dogadajaja...
a dok Sa Bogom koji je izvan vremena i prostora, ne ogranicava ga univerzum, on kao udovujiek Bice koje nije nastalo nikad nego obitava oduvijek, nema pocetka ni kraja....on je taj Neprouzrokovani Uzrocnik svega...gdje se sasijece vjecna regresija prijasnjih dogadajaja u korjenu.
4) Evolucija. KOmpleksan sistem koji nije u potpunosti objasnio kompletan lanac od prve bakterije do danasnjeg raznolikog svijeta, ali koji je objasnio generalni proces po kojem zivot funkcionise. Do sada se svaka pojava koju su naucnici objasnili uklopila u taj generalni proces. Dokaz: preklapanje raznih naucnih oblasti i savrsena korelacija medju njima. Geologija, astronomija, genetika, biologija, hemija i fizika, medicina. Moja ocjena: iako nije sve objasnjeno, objasnjeno je dovoljno toga da se sve religije mogu odbaciti bez pogovora. Sama ideja o bogu se jos uvijek ne moze odbaciti, ali sve religije koje zloupotrebljavaju ideju boga mogu. Sve naucne discipline su dokazale da su sve svete knjige samo projekcija ideja tog doba te da ako i postoji bog, to nije ni Jahve, ni Allah, ni Isus, ni Krishna, ni Manitu niti bilo koji. Sve i jedan bog je izgubio bitku sa naukom.
Evolucija.
i dalje vam je kamen spoticaja slijepi slucajni dogadjaji bez razuma i inteligencije da bolje stvaraju kompleksne masine od danasnjih naucnika i njihovim modernih tehnologija.....
dzaba tebi sva palamudjenja ovoga svijeta, opet ce ti to biti kamen spoticaja, na kojeg ces ti podapeti sebi i pasti na nos,
srz svih problem, i nepremnostiva brana je to DA je NEMOGUCE DA SLIJEPE SLUCAJNOSTI BEZ RAZUMA STVARAJU EXTREMNO KOMPLEKSNE MASINE KOJE CE BITI U INTERAKCIJI JEDNI SA DRUGIMA, KODIRANE JOS KODOVIMA, UGRADJENI AUTOMATIZOVANE INDUSTRIJE, I REPARACIJSKI MEHANIZMU I SVA OSTALA ZNANA I NEZNANA CUDA NANO I MIKRO BIOLOSKOG SVIJETA, SAMO DA BI TI MOGAO OVDJE SE NAPISAKARATI GLUPOSTI
Argument: informacija ne moze nastati slucajno sto ga mora postojati bog. Moja presuda: Nit smrdi nit mirise. Nasao se neki kutak u koji nauka nije toliko zarovila i sad je to kao argument za nesto.
KADA VIDIs nesto u prirodi da se samo od sebe stvara, nastaje iz nista, onda cemo popricati druze...a do tada vam je Bog glavni odgovor na to sve...dok ne pokazes da u prirodi ima stvari koje mogu same od sebe nastajati iz nista....kada to uocio, mozemo onda teoretisati tipa, ako je ovo malo ovako nastalo iz nista samo od sebe onda moze i svemir