Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
pustopoljina

#6426 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

Odes na ams.at, nadjes link za job room, zakacis it sektor i vidis ko se trazi i koje se pare nude.
Onda cifru (obrati paznju na koliko je brutto za puno radno vrijeme i da li oni uopce traze puno radno vrijeme)
I svoju cifru onda prebacis u brutto-netto rechner.at (Google)
I dobijes sta ti na kraju mozes da zaradis.
Osim ams, imas i Karriere.at
Tu imas najvise oglasa.
512MB

#6427 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

SaraFina wrote:
€ 35/Std
Ovo su Plate za "Angestellte" tojest trajno zaposlene. Za "Freiberufliche" odnosno freelancer/privatnike su pak ovo aktuelne cifre:

Image
Last edited by 512MB on 27/02/2019 08:08, edited 1 time in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#6428 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

animals wrote:Ko ce ti sad na baustelu, za petnest eura..
sad ce ti svi da kupuju diplome ITC strucnjaka, pa ce da rade za 100, 200, 300 eura po satu..
ebala te baustela :D daj satnice za buduce ITC strucnjake..
fataj se kompjutera :mrgreen:
SaraFina

#6429 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

512MB wrote:
SaraFina wrote:
€ 35/Std
Ovo su Plate za "Angestellte" tojest trajno zaposlene. Za "Freiberufliche" odnosno freelancer/privatnike su pak ovo aktuelne cifre:

Image

Za dalju pretragu potrebna je registracija. Kako god okreneš ti i kao privatnik tj Einzelunternehmen nakon što poplaćaš "dadžbine državi" te kad pređeš određene iznose i dođeš do 50 000 zarade godišnje, porez na dobit ti je 50%.
Tako da je ta satnica Brutto iznos iz kojeg podmiruješ sve navedeno sebi. I Plus porez na dobit.
Koji je ooooogromannnn zaista. Nenormalno.

Vjerujem da te boli glava kad to poplaćaš. Sa mojim tatom u vrijeme godišnjih obračuna prije nije se moglo razgovarati :-)
Last edited by SaraFina on 27/02/2019 08:24, edited 1 time in total.
SaraFina

#6430 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

pustopoljina wrote:Odes na ams.at, nadjes link za job room, zakacis it sektor i vidis ko se trazi i koje se pare nude.
Onda cifru (obrati paznju na koliko je brutto za puno radno vrijeme i da li oni uopce traze puno radno vrijeme)
I svoju cifru onda prebacis u brutto-netto rechner.at (Google)
I dobijes sta ti na kraju mozes da zaradis.
Osim ams, imas i Karriere.at
Tu imas najvise oglasa.

Nema AMS nista sa Einzelunternehmen.

Gledam ovo kako su ljubazni papci sam sebi izračunaš dadžbine kao privatnik.

http://www.selbststaendig-machen.at/ums ... sterreich/
512MB

#6431 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

SaraFina wrote: Za dalju pretragu potrebna je registracija. Kako god okreneš ti i kao privatnik tj Einzelunternehmen nakon što poplaćaš "dadžbine državi" te kad pređeš određene iznose i dođeš do 50 000 zarade godišnje, porez na dobit ti je 50%.
Tako da je ta satnica Brutto iznos iz kojeg podmiruješ sve navedeno sebi. I Plus porez na dobit.

Vjerujem da te boli glava kad to poplaćaš. Sa mojim tatom u vrijeme godišnjih obračuna prije nije se moglo razgovarati :-)
Pa nauci se s vremenom baratat porezom, pa se glavobolja donekle umanji... naprimjer od recimo 15 milja mjesecnih prihoda (sto naravno varira) otpisem sta se moze otpisat (auto, hotel, avion, kucni internet, telefon, laptop, hranu, kucni biro, itd) pa onda na ostatak 50%. Ostane na kraju 5-6 milja na ruku, a to je skoro duplo nego da radim negdje kao "angestellter". A svoj sam covjek, ne strepim kad CEO prezentira kvartalne bilance... a i glavobolja se svede na jednom godisnje..
SaraFina

#6432 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

512MB wrote:
SaraFina wrote: Za dalju pretragu potrebna je registracija. Kako god okreneš ti i kao privatnik tj Einzelunternehmen nakon što poplaćaš "dadžbine državi" te kad pređeš određene iznose i dođeš do 50 000 zarade godišnje, porez na dobit ti je 50%.

Pa nauci se s vremenom baratat porezom, pa se glavobolja donekle umanji... naprimjer od recimo 15 milja mjesecnih prihoda otpisem sta se moze otpisat (auto, hotel, avion, kucni internet, telefon, laptop, hranu, kucni biro, itd) pa onda na ostatak 50%. Ostane na kraju 5-6 milja na ruku, a to je skoro duplo nego da radim negdje kao "angestellter". A svoj sam covjek, ne strepim kad CEO prezentira kvartalne bilance... a i glavobolja se svede na jednom godisnje... :)

Vjerujem ti. I znam da se može opisati štošta. :D Seminari, stručna literatura i sl. Dok sam dok sam studirala tati bila kontakt sa računovođom. I završila nekoliko kurseva između ostalog i Unternehmerprüfung :D Samo sam htjela pojasniti, da u tvojoj satnici nema mnogo više čiste zarade kao privatnika, nego kod nekog ko radi za platu. S tim da radiš kad i koliko hoćeš i možeš špekulirati s tim "otpisima".
Naravno i svoj si šef.
I totalno je nepošteno taj porez na dobit u nebo dizati tj 50%. Krađa. Ali jbg.
Radio Sarajevo

#6433 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Gdje držite te tisuće? U jastucima?
SaraFina

#6434 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Radio Sarajevo wrote:Gdje držite te tisuće? U jastucima?

Ja sam lijena osoba. Ušteđevina vrlo mala. Ne ubijam se od posla. A nemam ni mjesečno 6 tisuća.
Prava minderlijka :)

Bolje štruca hljeba u hladu, nego 2 na suncu :D
mirsek

#6435 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

Hvala svima na odgovorima.
mirsek

#6436 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

Radio Sarajevo wrote:Gdje držite te tisuće? U jastucima?
Ja sam cuo da kad otvoris sebi sef u banci da je to najbolji nacin da tvoje blago ostane neotkriveno. :D
SaraFina

#6437 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Gledam baš i računam u prosjeku koliko @512MB, mora raditi da mu mjesečno čisto ostane 5/6 000.
Bogami mLogo! Ko' crnac.

Ovi u firmama imaju 12 i 13 plaću. Čista guzovača.
512MB

#6438 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

SaraFina wrote: Vjerujem ti. I znam da se može opisati štošta. :D Seminari, stručna literatura i sl. Dok sam dok sam studirala tati bila kontakt sa računovođom. I završila nekoliko kurseva između ostalog i Unternehmerprüfung :D Samo sam htjela pojasniti, da u tvojoj satnici nema mnogo više čiste zarade kao privatnika, nego kod nekog ko radi za platu. S tim da radiš kad i koliko hoćeš i možeš špekulirati s tim "otpisima".
Naravno i svoj si šef.
Pa stos je da ipak ima vece ciste zarade nego da radim za platu, otprilike duplo vise. Ipak se ovako moram sam brinuti o hiljadu stvari, sta ti inace poslodavac preuzima kad radis za platu (akvizacija projekta, seminara, bookiranje letova/hotela, itd ). Otpis poreza dodje onda kao slag na tortu.

Jedina razlika sto kao eksterni radnik nemas vremena copat nos, kao sto radi velika vecina trajno zaposlenih, nego moras gledat da se projekt zavrsi na vrijeme da bi te u budocnosti opet uzimali u obzir...
512MB

#6439 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

SaraFina wrote:Gledam baš i računam u prosjeku koliko @512MB, mora raditi da mu mjesečno čisto ostane 5/6 000.
Bogami mLogo! Ko' crnac.

Eh to je to sta ja pricam uvjek, ja za 800€ radim ko crnac cjeli dan, dok Sara sa kafe na kafu :mrgreen:
SaraFina

#6440 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

512MB wrote:
SaraFina wrote:Gledam baš i računam u prosjeku koliko @512MB, mora raditi da mu mjesečno čisto ostane 5/6 000.
Bogami mLogo! Ko' crnac.

Eh to je to sta ja pricam uvjek, ja za 800€ radim ko crnac cjeli dan, dok Sara sa kafe na kafu :mrgreen:
Nemam ja još pravo za privatluk :D

Uskoro. Kontaktiram Šimiće i otvorim na forumu online biznis. Probrana klijentela a mogu i istovremeno dva posla raditi. Njima 3% i ostalo meni neoporezovano! LOL

U Dojčlandu nema 13 i 14 plaće. Odnosno dogovoriš se s poslodavcem. Sreća bila sam po 6 mjeseci. Samo :)
SaraFina

#6441 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

512MB wrote:
SaraFina wrote: Vjerujem ti. I znam da se može opisati štošta. :D Seminari, stručna literatura i sl. Dok sam dok sam studirala tati bila kontakt sa računovođom. I završila nekoliko kurseva između ostalog i Unternehmerprüfung :D Samo sam htjela pojasniti, da u tvojoj satnici nema mnogo više čiste zarade kao privatnika, nego kod nekog ko radi za platu. S tim da radiš kad i koliko hoćeš i možeš špekulirati s tim "otpisima".
Naravno i svoj si šef.
Pa stos je da ipak ima vece ciste zarade nego da radim za platu, otprilike duplo vise. Ipak se ovako moram sam brinuti o hiljadu stvari, sta ti inace poslodavac preuzima kad radis za platu (akvizacija projekta, seminara, bookiranje letova/hotela, itd ). Otpis poreza dodje onda kao slag na tortu.

Jedina razlika sto kao eksterni radnik nemas vremena copat nos, kao sto radi velika vecina trajno zaposlenih, nego moras gledat da se projekt zavrsi na vrijeme da bi te u budocnosti opet uzimali u obzir...

Pretpostavljam da si računao koliko zaradiš, da bi došao do čisto 6000 mjesečno. Jarane, ne znam koliko ćeš moći psihički ovim tempom. Meni izgleda zastrašujuće.
Nemaš ti kad odbiješ sve i porez na dobit satnicu duplu u odnosu na ove zapošljene u firmama... Nego ti imaš bruku radnih sati ustvari.
Plus njihove 2 plaće na onih 12.... A rada efektivnog 1/3.
Ohani ti malo i spusti apetite. Da supruga ti udovica ne ostane :)
Last edited by SaraFina on 27/02/2019 12:05, edited 1 time in total.
512MB

#6442 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

SaraFina wrote: Pretpostavljam da si računao koliko zaradiš, da bi došao do čisto 6000 mjesečno. Jarane, ne znam koliko ćeš moći psihički ovim tempom. Meni izgleda zastrašujuće.
Nemaš ti kad odbiješ sve i porez na dobit satnicu duplu u odnosu na ove zapošljene u firmama... Nego ti imaš bruku radnih sati ustvari.
Plus njihove 2 plaće na onih 12.... A rada efektivnog 1/3.
Ohani ti malo i spusti apetite. Da Krajiškinja ti udovica ne ostane :)
Efektivnog rada imam vise, to da, ali sati koje provodimo na poslu su nam isti. Ni ja ne radim vise od 40 sati sedmicno, jedina je razlika sto sam samo 3 dana sedmicno sa porodicom i mpram biti ekstremno fleksibilan. Jbga sve ima svoje prednosti i mane. Da je ugodnije negdje za platu radit to stoji..

Cini mi se da nisi dobro shvatila, kad odbijem sve svoje troskove od poreza (auto, hrana, kredit,...) pa platim 50% na ostatak, ostane mi 5-6k na ruku cistih. To niti jedan software inzinjer ne zaradi, osim ako ima neku vodecu poziciju. Al ok sad, da ne trubimo vise o tom :mrgreen:

Ps: plate se svakako racunaju na godisnjem nivou, nikakvu ulogu ne igra 13./14. pa i 15. plata kao u nekim bankama, dok je godisnja cifra ista..
512MB

#6443 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Tomahawk11 wrote:
animals wrote:Ko ce ti sad na baustelu, za petnest eura..
sad ce ti svi da kupuju diplome ITC strucnjaka, pa ce da rade za 100, 200, 300 eura po satu..
ebala te baustela :D daj satnice za buduce ITC strucnjake..
fataj se kompjutera :mrgreen:
Utovar istovar konFjutera, sto kaze muha...
Tomahawk11
Globalni moderator

#6444 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

Od nečega se mora početi...utovar/istovar, pa prodaja, pa PR, consulting, tamo ga, vamo ga, dok ne dođeš gdje si naumio.
madner

#6445 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Kako dosad nisi skontao kako da otvoris firmu ovdje za podizvodjace i izvuces se tako od poreza.

Imas poresku oazu pred nosom a ti placas 50%.
512MB

#6446 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

madner wrote:Kako dosad nisi skontao kako da otvoris firmu ovdje za podizvodjace i izvuces se tako od poreza.

Kad bih to uradio morao bih puno vise vremena provoditi u BiH, a to je nesto sto apsolutno ne zelim. Ili mislis na Madjarsku? :)
SaraFina

#6447 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Otvoriš GmbH i kćerku negdje :) u drugoj državi.
madner

#6448 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

512MB wrote:
madner wrote:Kako dosad nisi skontao kako da otvoris firmu ovdje za podizvodjace i izvuces se tako od poreza.

Kad bih to uradio morao bih puno vise vremena provoditi u BiH, a to je nesto sto apsolutno ne zelim. Ili mislis na Madjarsku? :)
Sto bi rekao jedan poznanik, za 10% to nije ni tesko.
Pa imas li ti kakve rodbine? :D

Iza pola firmi u BiH stoji brat koji je vani.

Onda je samo perpetija dobit prebaciti ili izbjeci da ti naplate razliku.
shheff

#6449 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by shheff »

SaraFina wrote:Otvoriš GmbH i kćerku negdje :) u drugoj državi.
Hajde sto ste odlutali od teme, ali sto ne mogu ovog balkanstog primitivizma, pa sta tebe briga koliko covjek radi i zaruđuje. Zadnje 3 stranice zabas nos covjeku u novcanik.
SaraFina

#6450 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

shheff wrote:
SaraFina wrote:Otvoriš GmbH i kćerku negdje :) u drugoj državi.
Hajde sto ste odlutali od teme, ali sto ne mogu ovog balkanstog primitivizma, pa sta tebe briga koliko covjek radi i zaruđuje.

Pa u razgovoru smo došli do tih informacija i sam je licitirao ciframa, i ja onako primjenjujući znanje i poznavanje materije izračunah izdatke. Obzirom na porez na dobit i sl. Ugrubo :D

Nije to primitivizam. Informiranost i opća kultura :D

Znati neke stvari, van svoje poslovne sfere :)
Post Reply