Odgovor na napad na Mosul.Nije bio cilj zauzimanje Kirkuka već odvraćanje pažnje sa Mosula.Nakon onog granatiranja Mosula od strane Pešmergi od prije nekoliko dana odmah je krenula medijska kampanja protiv Pešmergi u Mosulu, i mislim to se dalo predvidjeti, i odmah sam rekao da Kurdima nije trebalo granatiranje Mosula, a to je danas i sam premijer Kurdistana potvrdio u intervju za Rojters, čovjek je poručio da ga Mosul ne zanima, kao ni bilo koji drugi sunitski grad, to je bila poruka IS-u i njegovom javnom mnijenju.Kikibombona wrote:U Kirkuku je sve gotovo, ISIL potucen i ponizen. Ubijen je i rodjak halife Bagdadija, Abu Jahal, kao i bivsi Kurd (tako ga oni prozvase) i cuveni ekstremista, Mullah Shwan
To je taj lik
Zasto su izginuli ISILovci danas i juce, sta su postigli?
Znači skontao je u čemu je fazon, i tako djeluje.Ne želi da mu ljudi bez potrebe ginu i to je to.IS ne bi napao da im nisu zaprijetili.
Druga stvar.Premijer Kurdistana je u intervju zatražio kopnene trupe međunarodne zajednice i rekao da se Pešmerge brane i da ne mogu sami, znači, čovjek je rekao ono što smo mi ovdje na forumu pisali.Dakle, gospodo ovo nije naš rat, izvolite riješavajte problem kojeg ste stvorili i to je to.Što će im uloga velikog heroja ili da se upuštaju u neke avanture kada imaju sve.U napadu je do sada izginulo 53 Pešmerge među njima i nekoliko oficira, prvo vojno lice Kirkuka je poginulo, nije mala stvar.Zbog čega? Što ih je neko navukao i rekao im kako vi to dobro radite, vi njih bolje derete nego ova iračka vojska