TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
CooK

#6426 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Nista.
PlusSA

#6427 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by PlusSA »

Moze li se KODI instalirati na Samsung Tizen ili postoji li neka alternativa?
MTV

#6428 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

Ne moze.
Alternativa je android box.
CooK

#6429 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

PlusSA wrote:Moze li se KODI instalirati na Samsung Tizen ili postoji li neka alternativa?
Kolega @MTV ti je vec odgovorio ali samo da dodam da mozes Kodi instalirati i na desktop ili laptop racunar pa onda povezati sa TV-om preko HDMI-a ili screen mirroringa. Pretpostavljam da znas za to ali eto ako slucajno nisi znao...
Android box je puno prakticnija varijanta pogotovo kada ga koristis sa airmouse-om(sa tastaturom, 2 u 1).
majstor.yoda

#6430 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by majstor.yoda »

CooK wrote:
razuman_covjek wrote:Raja, koji je kod nas najjeftiniji OLED i gdje ga ima uzeti?
Najjeftiniji je EG9 Full HD za oko 2000KM ali ne bih ti preporucio da ides na njega jer je ipak Full HD u pitanju a i nema HDR. Najjeftiniji 4K modeli(sa HDR-om naravno) su oko 3500KM.
nekad ranije smo kratko razgovarali o TCL televizorima. vidio sam da ih ima u HD i 4k rezolucijama kod nas, iako su preskupi u odnosu na cijene vani, ali nisam upratio da su stigli i njihovi OLED modeli. zna li neko ima li ih uopste kod nas?

@CooK, posto pratis desavanja u svijetu televizora, tvoje misljenje, hoce li kompanije poput TCL-a (kvalitetni Kinezi) u relativno kratkom roku promijeniti balans na trzistu kao sto su to Huawei, Xiaomi, ZTE... uradili na polju telefona? danas odlicne telefone mozemo kupiti za relativno malo para (za 350km kupiti 'zvijer' koju Samsung, Sony i slični prodaju bar duplo skuplje). Ovo relativno kratko je period do recimo 2020-2021. godine.
jarobot

#6431 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by jarobot »

majstor.yoda wrote:
CooK wrote:
razuman_covjek wrote:Raja, koji je kod nas najjeftiniji OLED i gdje ga ima uzeti?
Najjeftiniji je EG9 Full HD za oko 2000KM ali ne bih ti preporucio da ides na njega jer je ipak Full HD u pitanju a i nema HDR. Najjeftiniji 4K modeli(sa HDR-om naravno) su oko 3500KM.
nekad ranije smo kratko razgovarali o TCL televizorima. vidio sam da ih ima u HD i 4k rezolucijama kod nas, iako su preskupi u odnosu na cijene vani, ali nisam upratio da su stigli i njihovi OLED modeli. zna li neko ima li ih uopste kod nas?

@CooK, posto pratis desavanja u svijetu televizora, tvoje misljenje, hoce li kompanije poput TCL-a (kvalitetni Kinezi) u relativno kratkom roku promijeniti balans na trzistu kao sto su to Huawei, Xiaomi, ZTE... uradili na polju telefona? danas odlicne telefone mozemo kupiti za relativno malo para (za 350km kupiti 'zvijer' koju Samsung, Sony i slični prodaju bar duplo skuplje). Ovo relativno kratko je period do recimo 2020-2021. godine.
Zvijer od 350 km nećeš nigdje kupiti to zaboravi.
Neće se ništa puno promjeniti.
Jeftuni kinezi više nisu nimalo jeftini tako da huawei opo ili šaomi sa svojim top modelima u cjenovnom rangu samsunga ili možda 5% jeftuniji.
majstor.yoda

#6432 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by majstor.yoda »

@jarobot

zvijer sam namjerno stavio pod navodnike. primjera radi, Xiaomi Mi A1, 4gb RAM, 64GB disk, svasta nesto, par ljudi koji znam ga imaju i odusevljeni su, kosta 350 u sarajevu u radnji, godinu dana garancije. prema mom misljenju, to je odlican telefon za te pare. sta bi za isti iznos dobio od Samsunga ili Sonyja?
nlt

#6433 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by nlt »

a sta je sa grundig televizorima, valja li to sta, moram kupit neki novi, veličine možda najbolje 43'', mada bih ja uzeo i od 49'' npr.
Sony mozda ipak je najbolji?
avaks

#6434 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by avaks »

Ma kakav Sony i Samsung, samo Grundig pa se vidimo za par dana na istoj temi sa žalopojkama :mrgreen:
amar1994

#6435 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

nlt wrote:a sta je sa grundig televizorima, valja li to sta, moram kupit neki novi, veličine možda najbolje 43'', mada bih ja uzeo i od 49'' npr.
ne valja , kinesko/tursko smece :thumbup:
CooK

#6436 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

majstor.yoda wrote:
CooK wrote:

TCL je kod nas jos novina i ko god da je uvoznik ili distributer ima toliko velike marze da uopste ne opravdava poslovnu politiku TCL-a a to je i kvaliteta i dobra(niska) cijena u isto vrijeme. U Hrvatskoj su puno povoljniji. U Srbiji se pojavio Hisense i posto pratim i tamosnje TV teme na forumima vidim da su cijene prilicno niske a narod zadovoljan kvalitetom.
Sto se tice drugog dijela tvog pitanja da li ce kvalitetni kineski televizori promijeniti balans na trzistu televizora kao sto su promijenili kvalitetni kineski mobiteli, moje je razmisljanje a i statistika pokazuje da nece, barem u kratkom vremenskom periodu kako se to desilo na trzistu mobitela. Cinjenica je da oni postaju ozbiljni igraci ali sve to jos ide sporo u usporedbi sa mobitelima gdje je evidentan drastican rast prodaje Xiaomi i Huawei brendova u neke 2-3 godine a veliki pad prodaje prvenstveno Samsung brenda ali i ostalih velikih brendova.
Kod televizora je drugacija situacija. Samsung i dalje biljezi rast prodaje iz godine u godinu, LG slabiji pad dok su japanski proizvodjaci(Sony, Sharp, Panasonic) skoro pa skroz potisnuti sa trzista kao veliki proizvodjaci ali to se nije desilo brzo vec kroz nekih 7-8 godina. Sony je u 2015-toj i 2016-toj godini prodao manje televizora od TCL-a i Hisense-a ali se polako vraca nakon debakla sa modelima iz 2015-te i 2016-te gdje su im samo high end televizori dobili dobre ocjene a prodaja totalno oslabila. Cinjenica je da neki kineski brendovi postaju ozbiljni igraci ali ne toliko brzo da bi natjerali Samsung i LG na neke poteze gdje bi obarali cijenu ili nudili vise za istu cijenu mada je evidentno da ce do toga doci ali ne bas toliko brzo.
Evo ti statistika prodaje pa analiziraj ako zelis: :)
Image
EDIT: Samo da dodam da se ova tabela odnosi na LCD/LED televizore i kada bi se racunali i OLED-i onda LG zapravo ne biljezi pad u ukupnom broju prodatih primjeraka televizora nego rast.
Last edited by CooK on 07/08/2018 17:24, edited 2 times in total.
CooK

#6437 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

nlt wrote:a sta je sa grundig televizorima, valja li to sta, moram kupit neki novi, veličine možda najbolje 43'', mada bih ja uzeo i od 49'' npr.
Grundig nije vise njemacki brand nego turski i proizvodi ga turska kompanija Arcelik.
majstor.yoda

#6438 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by majstor.yoda »

@CooK hvala. Nije da sam planirao uskoro mijenjati TV, jer sam aktuelni nedavno uzeo. Ali me zainteresirala opcija za koju godinu, možemo li se nadati nekim primjetno niskim cijenama kineskih proizvođača. Ništa, nadati se da će tehnologija toliko pojeftiniti da će čak i prosječan kupac iz našeg dijela svijeta svakih 3-4 godine moći rahat priuštiti dosta dobar uređaj. Još da naši uvoznici prestanu derati s maržama...
CooK

#6439 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

majstor.yoda wrote:@CooK hvala. Nije da sam planirao uskoro mijenjati TV, jer sam aktuelni nedavno uzeo. Ali me zainteresirala opcija za koju godinu, možemo li se nadati nekim primjetno niskim cijenama kineskih proizvođača. Ništa, nadati se da će tehnologija toliko pojeftiniti da će čak i prosječan kupac iz našeg dijela svijeta svakih 3-4 godine moći rahat priuštiti dosta dobar uređaj. Još da naši uvoznici prestanu derati s maržama...
U zavisnosti od toga kolika je kupovna moc tolike ce biti i marze. Za ovo Svjetsko prvenstvo u fudbalu se pokazalo da itekako mogu biti niske cijene i male marze i kod nas kada se narod zainati kupovati televizore u velikom broju. Mene su iskreno pozitivno iznenadile cijene televizora tokom ovog Svjetskog prvenstva(pogotovo cijene srednje klase) i za razliku od ostale 3 godine i 11 mjeseci tokom tog mjeseca kada je bilo Svjetsko prvenstvo televizori na akcijama kod nas nisu bili nista skuplji nego na akcijama u zemljama EU i US gdje su inace televizori uvijek jeftiniji radi jake kupovne moci i malih marzi.
majstor.yoda

#6440 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by majstor.yoda »

CooK wrote:
majstor.yoda wrote:@CooK hvala. Nije da sam planirao uskoro mijenjati TV, jer sam aktuelni nedavno uzeo. Ali me zainteresirala opcija za koju godinu, možemo li se nadati nekim primjetno niskim cijenama kineskih proizvođača. Ništa, nadati se da će tehnologija toliko pojeftiniti da će čak i prosječan kupac iz našeg dijela svijeta svakih 3-4 godine moći rahat priuštiti dosta dobar uređaj. Još da naši uvoznici prestanu derati s maržama...
U zavisnosti od toga kolika je kupovna moc tolike ce biti i marze. Za ovo Svjetsko prvenstvo u fudbalu se pokazalo da itekako mogu biti niske cijene i male marze i kod nas kada se narod zainati kupovati televizore u velikom broju. Mene su iskreno pozitivno iznenadile cijene televizora tokom ovog Svjetskog prvenstva(pogotovo cijene srednje klase) i za razliku od ostale 3 godine i 11 mjeseci tokom tog mjeseca kada je bilo Svjetsko prvenstvo televizori na akcijama kod nas nisu bili nista skuplji nego na akcijama u zemljama EU i US gdje su inace televizori uvijek jeftiniji radi jake kupovne moci i malih marzi.
TV mi je nov, svakako ga necu mijenjati do Katara 2020 :lol:
CooK

#6441 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

majstor.yoda wrote:
CooK wrote:
TV mi je nov, svakako ga necu mijenjati do Katara 2020 :lol:
Hahah :mrgreen: :thumbup:
BTW Svjetsko prvenstvo u Kataru je 2022. ;)
sheilak

#6442 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by sheilak »

Arapski sampionat u stonom tenisu ce biti u kataru 2020 tako da ne znas je li mislio na fudbal ili stoni tenis (r)
majstor.yoda

#6443 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by majstor.yoda »

omaklo se. dobro je pa nisam napisao 2222 :D
CooK

#6444 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

:lol: :lol:
amar1994

#6445 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

do tad ce hologram izac :lol:
Laertes

#6446 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Laertes »

amar1994 wrote:do tad ce hologram izac :lol:
I onda će biti:
Gledate li hologram direktno ili uz ugla? :mrgreen:

Cook, ne hatori :)
CooK

#6447 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Laertes wrote:
amar1994 wrote:do tad ce hologram izac :lol:
I onda će biti:
Gledate li hologram direktno ili uz ugla? :mrgreen:

Cook, ne hatori :)
:lol: Kakav hator, dobra zajebancija je uvijek dobrodosla. ;) :D
sheilak

#6448 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by sheilak »

Majstor yoda ljubitelj stonog tenisa :mrgreen: (r)
majstor.yoda

#6449 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by majstor.yoda »

sheilak wrote:Majstor yoda ljubitelj stonog tenisa :mrgreen: (r)
pravo da ti kazem, nekad je zanimljivije gledati stoni tenis od fudbala. pogotovo kada se radi o Premier ligi :D
Mr.Sojic

#6450 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Mr.Sojic »

@Cook hvala za savjete :thumbup:

Izvini nisam stigao ranije da se zahvalim :bih:
Post Reply