Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Rothmans
#64001 Re: Zeničani
Treba te uhljupcine poslat kuci
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- xPaco1337
#64003 Re: Zeničani
Imal' neki majstor kod nas koji radi reparaciju anlasera ?
-
Ermin ZM
#64004 Re: Zeničani
Ti se ono oko elektroprivrede razumijes? Znas li sta dokle je zakon o prosumerima(otkupljivanje el energije od domacinstava proizvedene solarnim panelima)?Ci-Nick wrote: ↑11/12/2023 09:51Al treba birati trenutak, mogli su tražiti kad je bilo bolje, ili odgoditi sve do maja mjeseca pa ako krene dobro prodaja, a krenut će,. onda vršiti pritisak.Haris.ba wrote: ↑11/12/2023 09:46Pa strajkuju ljudi da ne kazu sebi da nista nisu probali. A, i sindikalisti da opravdaju svoje postojanje.Ci-Nick wrote: ↑11/12/2023 09:43 Meni je sindikat Mittla nejasan.
Sad kada je obustavljena proizvodnja i firma u nekom nejasnom statusu oni organizuju štrajk.
Kad je Mittal prije svije godine imao 200 miliona dobiti, nisu se oglašavali ni pokušali da otkinu dio te dobiti.
Da je samo 5% dobiti podjeljeno radnicima, svako bi dobio jednokratno dodatnih 4.500 KM bruto.
Na kraju krajeva plata se uredno isplaćuje 10. u mjesecu za prethodni mjesec i prosjek je oko 1.500 KM. Nije to sad neko alarmantno stanje da se po svaku cijenu mora štrajkovati.
-
Ci-Nick
#64005 Re: Zeničani
Ne znam...Ermin ZM wrote: ↑11/12/2023 21:51Ti se ono oko elektroprivrede razumijes? Znas li sta dokle je zakon o prosumerima(otkupljivanje el energije od domacinstava proizvedene solarnim panelima)?Ci-Nick wrote: ↑11/12/2023 09:51Al treba birati trenutak, mogli su tražiti kad je bilo bolje, ili odgoditi sve do maja mjeseca pa ako krene dobro prodaja, a krenut će,. onda vršiti pritisak.
Na kraju krajeva plata se uredno isplaćuje 10. u mjesecu za prethodni mjesec i prosjek je oko 1.500 KM. Nije to sad neko alarmantno stanje da se po svaku cijenu mora štrajkovati.
Zakon o elektricnoj energiji i Zakon o prosumerima su usvojeni e sad koliko tu treba vremena da krene u primjenu, trebaju li neki podzakonski akti,.. ne znam.
Odgovore bi trebali znati u FERK-u ili Elektroprivredi BiH
Malo pogledaj njihove objave, njih nazovi.
- Rothmans
- ZoomZoomKiwi
#64007 Re: Zeničani
Anlasser je njemačka riječ i ispravno je po naški anlaser.
Al Naser je neki Arapin
Al Naser je neki Arapin
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#64008 Re: Zeničani
ElektropokretaĆ
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#64009 Re: Zeničani
Elektricar @EFD22 ima li negdje multimedija za kugu?
Znam na olx, ima li igdje radnja gdje se može pogledat?
Znam na olx, ima li igdje radnja gdje se može pogledat?
- anex
- Nindža revizor
#64010 Re: Zeničani
U prevodu..
- xPaco1337
-
Throttle
#64012 Re: Zeničani
Od maja se sindikalci ganjaju da potpišu novi kolektivni ugovor i onda im uletiše klizeći obustavljanjem proizvodnje. Sad će radnici dobiti muda od labuda jer uprava ima argument za odbijanje povećanja plate i ispunjenja ostalih zahtjeva. Dobit će mrvice ovaj put. Doduše, i zahtjev za 30% povećanje plate je smiješan.Ci-Nick wrote: ↑11/12/2023 09:43 Meni je sindikat Mittla nejasan.
Sad kada je obustavljena proizvodnja i firma u nekom nejasnom statusu oni organizuju štrajk.
Kad je Mittal prije svije godine imao 200 miliona dobiti, nisu se oglašavali ni pokušali da otkinu dio te dobiti.
Da je samo 5% dobiti podjeljeno radnicima, svako bi dobio jednokratno dodatnih 4.500 KM bruto.
- xPaco1337
#64013 Re: Zeničani
Meni nije jasno kako misle da radnik obicni u fabrici ima 2000 platu dok doktori jedva da imaju toliko. Mislim kod nas se stalno žalimo male plate, male su plate jer radimo robovlasnicke poslove, u Americi u Walmartu ako radiš isto tako je mala plata kao i kod nas u Bingu. Ako radis u fabrici bit ces isto u nižem sloju. Doktori,IT,Arhitekti,Advokati itd ne mogu biti isto placeni...
Da se razumijemo povisice plata trebaju biti, ali u svim sektorima ovako ovi tjeraju firmu da im da platu vecu od 1500 a vecina javnih sluzbi nema tolike plate i onda imamo korupciju i cudimo se zasto.
Da se razumijemo povisice plata trebaju biti, ali u svim sektorima ovako ovi tjeraju firmu da im da platu vecu od 1500 a vecina javnih sluzbi nema tolike plate i onda imamo korupciju i cudimo se zasto.
- ZoomZoomKiwi
- anex
- Nindža revizor
#64015 Re: Zeničani
DIN2 mi treba

Ovakav je trenutno.

Ovakav je trenutno.
-
Throttle
#64016 Re: Zeničani
Plata u Mittalu je puno manja od 1500 za dosta radnika. Izvlaci ih smjena i dreger četa pa nakucaju do 1600. Oni koji rade samo u prvoj smjeni jedva prebace 1000. Neki ni toliko. E sad, dok mi svi ostali racunamo topli obrok u platu, oni imaju restoran pa se ne ubraja u platu, tako da je veca za cijenu TO kao i za bus kartu za one koji ne zive blizu.xPaco1337 wrote: ↑12/12/2023 08:44 Meni nije jasno kako misle da radnik obicni u fabrici ima 2000 platu dok doktori jedva da imaju toliko. Mislim kod nas se stalno žalimo male plate, male su plate jer radimo robovlasnicke poslove, u Americi u Walmartu ako radiš isto tako je mala plata kao i kod nas u Bingu. Ako radis u fabrici bit ces isto u nižem sloju. Doktori,IT,Arhitekti,Advokati itd ne mogu biti isto placeni...
P.S. Ne znam koji doktor jedva ima 2000, u bolnici specijalizanti redovno imaju blizu 3500 sa ponekom dežurom
- n+1
#64017 Re: Zeničani
Pa i to što pojedu je plata. I ovi što dobivaju topli u novcu moraju jesti.
Ne računa topli, ne računa noćni rad, još i kredit izbije, i kaže radim za 6 joja.
Ne računa topli, ne računa noćni rad, još i kredit izbije, i kaže radim za 6 joja.
- ZoomZoomKiwi
#64018 Re: Zeničani
@anex
Možeš bilo koju double-DIN onda staviti. Ne treba ti nikakva maska niti adapter, što je dobro.
Iskreno, ja bih uzeo neku od nekog zvučnijeg proizvođača, tipa Pioneer, Kenwood, Alpine, Sony ili slično. Svi modeli u zadnjih 5-6 godina im imaju i AndroidAuto i USB priključak, i miran si. Navigacija u njima ti ne treba jer je možeš preko AndroidAuto koristiti (ili Apple CarPlay šta već nosiš u džepu pored pištolja).
U FIS-u je bilo nešto modela, ne znam u Zenici da li ima iko išta vrijedno pomena.
A iskreno, moja preporuka je ako te put nanese ikad u ZG, Ronis ima sve što poželiš i još ti besplatno montiraju. Nalaze se na Velesajmu.
Uglavnom, bježi od kineza bez obzira kakvim RAM-om i megagigaultraquadoctacore procesorima se hvale, to je sve dobro zapakovana kita.
Jedino ako planiraš prodati auto onda uzmi prvo što ti naiđe pod ruku
Jedan od ova dva bih preporučio
https://www.ronis.hr/multimedijska-jedi ... 6/product/ - Nema AndroidAuto ali ima WebLink i možeš streamati Waze navigaciju sa smartphonea
https://www.ronis.hr/multimedijska-jedi ... 7/product/ - ovaj ima sve pod milim bogom
A ako ćeš već kineza, onda samo Eonon
https://www.eonon.com/car-fit-guide.aspx
Možeš bilo koju double-DIN onda staviti. Ne treba ti nikakva maska niti adapter, što je dobro.
Iskreno, ja bih uzeo neku od nekog zvučnijeg proizvođača, tipa Pioneer, Kenwood, Alpine, Sony ili slično. Svi modeli u zadnjih 5-6 godina im imaju i AndroidAuto i USB priključak, i miran si. Navigacija u njima ti ne treba jer je možeš preko AndroidAuto koristiti (ili Apple CarPlay šta već nosiš u džepu pored pištolja).
U FIS-u je bilo nešto modela, ne znam u Zenici da li ima iko išta vrijedno pomena.
A iskreno, moja preporuka je ako te put nanese ikad u ZG, Ronis ima sve što poželiš i još ti besplatno montiraju. Nalaze se na Velesajmu.
Uglavnom, bježi od kineza bez obzira kakvim RAM-om i megagigaultraquadoctacore procesorima se hvale, to je sve dobro zapakovana kita.
Jedino ako planiraš prodati auto onda uzmi prvo što ti naiđe pod ruku
Jedan od ova dva bih preporučio
https://www.ronis.hr/multimedijska-jedi ... 6/product/ - Nema AndroidAuto ali ima WebLink i možeš streamati Waze navigaciju sa smartphonea
https://www.ronis.hr/multimedijska-jedi ... 7/product/ - ovaj ima sve pod milim bogom
A ako ćeš već kineza, onda samo Eonon
https://www.eonon.com/car-fit-guide.aspx
Last edited by ZoomZoomKiwi on 12/12/2023 09:29, edited 1 time in total.
- xPaco1337
#64019 Re: Zeničani
Ja radim u IT, doduše ja ne radim iz kancelarije nego od kuće (time još gore), jer u firmi imamo menzu i hranu a ja evo radim od kuće a nemam taj topli jer imam ugovor kao i svako drugi ko radi tamo. Mislim jel fer ? Nije, ali ono ako dođe nekad do mjenjanja ugovora mogu to iskoristit kao jedan od razloga za povišicu.
Ovo što sam gore naveo da ljudi imaju opet koliko toliko vece plate sam rekao jer imam dosta drugova koji rade tamo i znam im plate ne u marku ali od prilike i vecina ih rade prvu smjenu samo, i ono po nekad kad se mjenja neko u nocnoj. Prljav je posao možda, fizicki zahtjevan itd itd, ali platom neces to popraviti sigurno uvijek ce ti bit mrzak iz tih razloga, ja sam radio ugostiteljski posao isto tako prljav,zahtjevan i odustao od tog i prešao dalje. Nisu ovo 60-70te da radiš u jednoj firmi cijeli život.
-
kuglanje_ze
#64020 Re: Zeničani
Specijalizanti ne dežuraju, u stvari mogu biti u dežuri uz pratnju starijeg ljeekara specijaliste. Te priče o plati 3500 KM, za ljekara su laž. Mislim da ni na KCUS ne izlaze toliko. Osnovna plata ljekara specijaliste je oko 2.000 KM, dežura oko 100 KM (pet dežura mjesečno imaju). Specijalizanti imaju manju osnovicu.Throttle wrote: ↑12/12/2023 09:01Plata u Mittalu je puno manja od 1500 za dosta radnika. Izvlaci ih smjena i dreger četa pa nakucaju do 1600. Oni koji rade samo u prvoj smjeni jedva prebace 1000. Neki ni toliko. E sad, dok mi svi ostali racunamo topli obrok u platu, oni imaju restoran pa se ne ubraja u platu, tako da je veca za cijenu TO kao i za bus kartu za one koji ne zive blizu.xPaco1337 wrote: ↑12/12/2023 08:44 Meni nije jasno kako misle da radnik obicni u fabrici ima 2000 platu dok doktori jedva da imaju toliko. Mislim kod nas se stalno žalimo male plate, male su plate jer radimo robovlasnicke poslove, u Americi u Walmartu ako radiš isto tako je mala plata kao i kod nas u Bingu. Ako radis u fabrici bit ces isto u nižem sloju. Doktori,IT,Arhitekti,Advokati itd ne mogu biti isto placeni...
P.S. Ne znam koji doktor jedva ima 2000, u bolnici specijalizanti redovno imaju blizu 3500 sa ponekom dežurom
- ZoomZoomKiwi
#64021 Re: Zeničani
Jesenas je bio konkurs u Našoj Riječi, osnovna plata ljekara specijaliste 2548 KM navedena slovom i brojem u oglasu. Bez ikakvih dodataka.
- apsidejzi
#64022 Re: Zeničani
Meni je oduvijek bilo nejasno to oko toplog obroka. Vjerovatno zaostavstina iz komunizma ili su neki fazoni sa porezom u pitanju. Na zapadu dobijes platu koju dogovoris a hranu sam sebi rjesavas. Ako hoces u restoran da ides izvoli, a ako hoces ponijeti hranu sa sobom izvoli. Na platnoj listi nema stavka topli obrok. Zato i dogovaras platu i u nju si sam ukljucio hranu. Slicno je i za prevoz. Sta vlasnika firme ili direktnog sefa boli karina jel ti dolazis sa autom, biciklom, romobilom il pjeske. Ili jedes namazanu krisku ili ides u restoran. Razumijem da radnici mitala ne mogu otici u vanjski restoran jer sama velicina fabrike ne dozvoljava da izadjes, jedes i vratis se u datom vremenu. Po nekoj mojoj logici, oni bi trebali imati restoran u sklopu fabrike gdje radnici mogu otici i kupiti obrok ako zele, ali i kantinu sa par mikrovalnih i friziderom gdje mogu donijeti od kuce hranu u nekoj kutiji. Alternativno, (a mozda i neka biznis ideja za nekog lokalnog) mogao bi se napraviti neki oblik dostave do kapije pa da radnici mogu naruciti hranu iz nekog restorana i preuzeti je na kapiji ili napraviti neki sistem da dostavna vozila mogu uci u kompleks fabrike do odredjene lokacije i sl.
Mislim, ima dosta opcija samo ako se hoce. Sindikat bi izmedju ostalog trebao da se bori i za ovo. No ja pretpostavljam da je neka porezna zapetljancija u pitanju i da se zbog toga odvaja hrana i prevoz posebno na platnoj listi.
-
Throttle
#64023 Re: Zeničani
Lapsus, pisao specijalizant a mislio specijalista. Specijalizanti imaju 2500-3000 ukupno, tako mi bar kazukuglanje_ze wrote: ↑12/12/2023 09:38Specijalizanti ne dežuraju, u stvari mogu biti u dežuri uz pratnju starijeg ljeekara specijaliste. Te priče o plati 3500 KM, za ljekara su laž. Mislim da ni na KCUS ne izlaze toliko. Osnovna plata ljekara specijaliste je oko 2.000 KM, dežura oko 100 KM (pet dežura mjesečno imaju). Specijalizanti imaju manju osnovicu.Throttle wrote: ↑12/12/2023 09:01Plata u Mittalu je puno manja od 1500 za dosta radnika. Izvlaci ih smjena i dreger četa pa nakucaju do 1600. Oni koji rade samo u prvoj smjeni jedva prebace 1000. Neki ni toliko. E sad, dok mi svi ostali racunamo topli obrok u platu, oni imaju restoran pa se ne ubraja u platu, tako da je veca za cijenu TO kao i za bus kartu za one koji ne zive blizu.xPaco1337 wrote: ↑12/12/2023 08:44 Meni nije jasno kako misle da radnik obicni u fabrici ima 2000 platu dok doktori jedva da imaju toliko. Mislim kod nas se stalno žalimo male plate, male su plate jer radimo robovlasnicke poslove, u Americi u Walmartu ako radiš isto tako je mala plata kao i kod nas u Bingu. Ako radis u fabrici bit ces isto u nižem sloju. Doktori,IT,Arhitekti,Advokati itd ne mogu biti isto placeni...
-
Throttle
#64024 Re: Zeničani
Znam, samo, kad kazes plata 1000, nije isto kad imas 1000 na racun plus hranu u restoranu i 1000 na racun a u tom ti je i TO. U Mittalu se to zanemaruje jer nije uplaćeno na račun i kad pričas s njima, niko to ne spominje
- Rothmans
#64025 Re: Zeničani
Pa pise , samo malim slovom doduse