Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Zeljoooo

#6401 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Zeljoooo »

quarterback wrote:pa isto koliko i u daljinu :)

kada ga podignes na 20 tak metara (ipak racunaj drug da je to visina zgrade sa 7-8 spratova) tesko ga je vidjeti radi toga nisam isao vise u vis, kazem ti, siguran sam da moze 50+ metara, antena na daljinskom je preko pola metra velika a i njegov prijemnik (zica) nije nista manji samo je smotan oko skija na dnu helikoptera
Hvala :thumbup:
quarterback

#6402 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by quarterback »

zivio :thumbup:

idem spavati, valja ujutro na posao, LN svima ! :)
feferon

#6403 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by feferon »

pozdrav forumaši :)
imate li iskustva sa stranicom ADORAMA ?
imaju baš dobrih cijena za fotoaparate, a šalju čak i u BiH :)

i da pitam, ako naručim od njih ili eBaya fotoaparat od 300$, koliku carinu, porez itd mogu očekivati?
je li mogu npr dogovoriti s trgovcem na eBayu da mi to pošalje kao poklon ili kaže da je vrijedno npr 25$ da izbjegnem ove carine, poreze i šta sve ide? :D
naravno trgovcu platim puni iznos :-D
quarterback

#6404 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by quarterback »

druze pisalo se o tome na skoro svakoj prosloj stranici foruma a preduga je prica da se opet pise ponovo, vrati se i malo procitaj

evo za pocetak procitaj ovo sto sam ja pisao covjeku za bubnjeve na ovoj istoj ili prethodnoj strani...

:roll:
feferon

#6405 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by feferon »

ma znam, čitao sam
znam ono do 50KM kako ide, ali reko okvirno kako bi bilo
nisam nikada online kupovao pa ne znam :(
quarterback

#6406 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by quarterback »

feferon wrote:pozdrav forumaši :)

i da pitam, ako naručim od njih ili eBaya fotoaparat od 300$, koliku carinu, porez itd mogu očekivati?
je li mogu npr dogovoriti s trgovcem na eBayu da mi to pošalje kao poklon ili kaže da je vrijedno npr 25$ da izbjegnem ove carine, poreze i šta sve ide? :D
ako ocarine to je oko 30% na cijenu koju si platio
moze napisati gift - to nikome nista ne znaci, ako je vrijednost preko 50 KM i skontaju sta je u paketu carinice svakako
nece proci manja vrijednost jer na carini nisu ludi da aparat carine na 25$, umjesto toga ce proguglati i naci realnu cijenu i cariniti po toj cijeni

dakle ili ces imati srece pa ce aparat proci neocarinjen ili ces platiti dazbine po realnoj vrijednosti aparata, treceg nema

za tacan izracun dadzbina moraces se vratiti unazad jer je u prijasnjim postovima tacno napisano sta se obracunava i po kojim iznosima
druzeljubiva

#6407 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by druzeljubiva »

Ja se "drzim" ebay-a i DX. Nedavno sam prvi put nesto narucila preko focalprice i ako bude problema prvi put onda cu odustati od njih.
Ako ne znas nikog da je kupovao sa te stranice ADORAMA i da su ok onda ti je moj savjet da prvo narucis nesto jeftinije i vidis kako ces proci.
Za carinu je vec @quarterback objasnio da je sve lutrija. Meni je nedavno dosao povelik paket velicine 35x20 cm i tezine 1kg (kojeg sam cekala samo 32 dana :) ) i postar isporucio na adresu i naplatio samo 3.5 KM carinski pregled. Vrijednost toga u paketu je bilo 210 KM, ali je na paketu pisalo da je vrijednost 30$. Nasi su otvorili i kako vjerovatno nisu znali sta je to, a nije im se dalo provjeravati i googlati povjerovali su da je ta cijena :-D
Foto aparat znaju kako izgleda i koliko bi moglo da kosta tako da sumnjam da bi te zaobislo carinjenje ako otvore paket :sad:
IcedMFEarth

#6408 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by IcedMFEarth »

Pa zar se naplaćuje carina za robu iz EU ?
ODB

#6409 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by ODB »

IcedMFEarth wrote:Pa zar se naplaćuje carina za robu iz EU ?
ako je kupac iz zemlje koja je u EU nema carine ni PDV-a
quarterback

#6410 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by quarterback »

koliko znam ne, ako je zemlja porijekla eu
feferon

#6411 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by feferon »

ok hvala vam na odgovorima
znači kakve sam sreće po ovom pitanju mogu očekivati da ću platiti sve što se može platiti :-x
samo me zanima, ako ja npr neki fotoaparat nađem na netu u pola cijene, hoće li ovi na carini gledati tu cijenu ili ipak njegovu trenutnu tržišnu?
ODB wrote:
ako je kupac iz zemlje koja je u EU nema carine ni PDV-a
kako ovo misliš? ako npr Šveđanin dođe u BiH i nešto naruči da mu dođe u BiH onda ne plaća carinu i PDV?
ili se kupac mora nalaziti u nekoj od EU zemalja?
skafiskafsnjak

#6412 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by skafiskafsnjak »

Ja mislim da je bitna adresa. Ako je narucio u BiH, platice sve dadzbine :D
dinooh

#6413 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by dinooh »

Carina i PDV se ne placa ako se trguje izmedu zemalja EU. Ako drzavljanin EU kupi robu npr iz Kine, platit ce i PDV i carinu ako prelazi 150 eura. Drzavljanin EU koji nesto naruci na adresu u BiH, platit ce i carinu i PDV za iznose vece od 50KM, jer vladaju zakoni BiH.

Ti mozes kupiti po manjoj cijeni. Ali ako oni sumnjaju da tu ima mucke (tablet vrijedan 200 ti kupis za 20), onda imaju pravo da po svom carine.
IcedMFEarth

#6414 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by IcedMFEarth »

Ima onaj spisak proizvoda i kod većine proizvoda piše da je carinska stopa 0 za uvoz iz EU. Ja sam to protumačio da se ne carini.
ODB

#6415 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by ODB »

Hrvatima nema carine i PDV jer su u EU,nama ima.
skafiskafsnjak

#6416 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by skafiskafsnjak »

Pa logicno, zamisli EU kao jednu drzavu .

Ono sto kupis iz Mostara u Saarajevo, ne placas carinu . ISto tako EU ....
dinooh

#6417 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by dinooh »

IcedMFEarth wrote:Ima onaj spisak proizvoda i kod većine proizvoda piše da je carinska stopa 0 za uvoz iz EU. Ja sam to protumačio da se ne carini.
Samo roba koja je proizvedena u EU nema carinu. Ostalo ima. Ako je uvezena iz EU, ne znaci da je i proizvedena u EU.
jasmind

#6418 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by jasmind »

Nije to tako jednostavno. Proizvod mora biti napravljen u EU, imati papirologiju i deklaracije, porijeklo robe bla bla, znaci samo pravna lica to mogu tako. Cak i ako je oslobodjeno carine, PDV se opet placa. Hrvati ne placaju carinu kada primaju preko poste samo do iznosa od 22 Eura. Preko se placa carina i pdv.
ODB

#6419 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by ODB »

jasmind wrote:Nije to tako jednostavno. Proizvod mora biti napravljen u EU, imati papirologiju i deklaracije, porijeklo robe bla bla, znaci samo pravna lica to mogu tako. Cak i ako je oslobodjeno carine, PDV se opet placa. Hrvati ne placaju carinu kada primaju preko poste samo do iznosa od 22 Eura. Preko se placa carina i pdv.
Jesi li siguran 100 % ?
IcedMFEarth

#6420 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by IcedMFEarth »

Jebeš takvu EU onda. Možemo li kako biti 52. savezna država ? :D
dinooh

#6421 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by dinooh »

koliko me sjecanje sluzi, do 22 eura nista, 22<x<150 samo PDV, >150 carina i PDV
quarterback

#6422 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by quarterback »

feferon wrote:ok hvala vam na odgovorima
znači kakve sam sreće po ovom pitanju mogu očekivati da ću platiti sve što se može platiti :-x
samo me zanima, ako ja npr neki fotoaparat nađem na netu u pola cijene, hoće li ovi na carini gledati tu cijenu ili ipak njegovu trenutnu tržišnu?
ponijeti ces u tom slucaju izvod banke da dokazes da si ga platio jeftinije
pama

#6423 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by pama »

Ja deveram non stop s tim carinicima i iz iskustva ti mogu reci da ces na iznos od 300$ platiti jos oko 150 - 155 KM. Mozes jedino prodavca zamoliti da navedu drugu cijenu na deklaraciji,ukoliko je neki ozbiljan prodavac sumnjam da ce to uciniti,pitaj prije nego narucis.

Edit: Ukoliko ti na deklaraciji nije navedena cijena carinici ce od tebe zahtjevati da im dostavis kopiju racuna sa paypala,banke ili kako vec si platio i na osnovu racuna,i samo racuna ti mogu naplatiti ono sto im pripada
dinooh

#6424 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by dinooh »

IcedMFEarth wrote:Image

Je li se nekome ranije desilo da se automatski novac povuče na karticu u sredini mjeseca ? Nešto mi ovo sumnjivo :D
sta ce biti sumnjivo. Refund se ne zadrzava na paypalu, direktno se vraca na karticu.
I preracunaj malo da vidis kurs. Dobro si prosao :-D
Evo dokaza da kada se prima novac, da se iskljuci da banka vrsi konverziju, a kada se placa da banka vrsi konverziju
IcedMFEarth

#6425 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by IcedMFEarth »

Vidi fakat, 1.65 kurs :D
Post Reply