CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Haraa

#6401 Re: CARINA U BiH

Post by Haraa »

Narucio sam 50 zastitnih stakala za razlicite telefone.. OK kolega carink kaze roba je komercijalnog karaktera, iako je racun 50 KM.. sta je sljedece ?

Mogu li platiti carinu i porez da mi to vrate ili pod obavezno vracaju nazad..
_Reds_

#6402 Re: CARINA U BiH

Post by _Reds_ »

Haraa wrote:Narucio sam 50 zastitnih stakala za razlicite telefone.. OK kolega carink kaze roba je komercijalnog karaktera, iako je racun 50 KM.. sta je sljedece ?

Mogu li platiti carinu i porez da mi to vrate ili pod obavezno vracaju nazad..
Ne mozes to uvuci bez spesitera. Hm... Da skratimo vrati nazad.
seoBIH

#6403 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Ne moze ni sa spediterom, jer nema firmu da uveze na nju, nit su podaci sa narudzbe na firmu. Prema tome, vraca se.
SONY_91

#6404 Re: CARINA U BiH

Post by SONY_91 »

Od 9.05. mi je na carini telefon kupljen preko aliexpress-a. Da li netko zna koliko dana treba da stigne obavještenje od njih da im pošaljem koliko je plaćen. Inače, na izvodu sa banke je cijena 293 KM. Da li ću platiti carinu i PDV ili samo PDV ili ni jedno, jer, ne znam kakva su sada pravila. Dugo nisam ništa skuplje naručivao. Samo sitni paketi bili. Zadnje iskustvo sa carinom iz 2014. :D .
fortaleza

#6405 Re: CARINA U BiH

Post by fortaleza »

Neces platiti ni carinu ni pdv, granica je do 300 KM.
SONY_91

#6406 Re: CARINA U BiH

Post by SONY_91 »

fortaleza wrote:Neces platiti ni carinu ni pdv, granica je do 300 KM.
Nazvao sam ih i bili su ljubazni pa su mi dali broj pod kojim je zaveden moj predmet. Poslao sam im izvod sa banke samo, valjda bude dovoljno.
Mehemed
Vozim: automobil

#6407 Re: CARINA U BiH

Post by Mehemed »

E sada, jednom sam čitao da se vode po trenutnom kursu koji je u trenutku dolaska, da se vode po tome da uzimaju cifru koliko je plaćeno u dolarima ili nekoj drugoj valuti i računaju cijenu po trenutnom kursu umjesto što uzimaju tu cijenu koliko je uzelo u KM u trenutku kupovine, pa zbog toga traže screenshot stranice gdje je kupljeno, odnosno screenshot narudžbe. E sada da li je to tačno ili ne ne znam. Mada ni po tom ne može preći 300KM jer je trenutni kurs dolara među najnižim u proteklih mjesec dana.
Filadendron96

#6408 Re: CARINA U BiH

Post by Filadendron96 »

Sarajevo1970 wrote:
Sodom1 wrote:50 € ?
Meni puno to ,vrjedi li bar tih para
€50 jeste malo na cijenu. Kad sam ja kupovao bio je €48 na aliexpress a €38 na Amazon.
Vidim da je sad €37 (sa postarinom) na Aliexpress u official Anker store: Evo i link.

Ali stvarno vrijedi te pare 100%! Pogledaj review: https://youtu.be/e9FhBHagBQc?t=2m31s
Bukvalno zvuci kao zvucnik koje je 2 do 3 puta skuplji. :thumbup:

Izvinjavam se ostalima za offtopic. Necu vise ;)
Pozdrav. Planiram da poručim Soundcore 2 sa AliExpress-a pa bih volio da čujem iskustva, kakav je nakon nekoliko mjeseci i ako možeš da mi kažeš koliko dugo ga imaš? Čitao sam na Amazon-u da nakon nekoliko mjeseci ima nekih problema sa povezivanjem i da se port za punjenje pokvari. Mislim da ću ga ipak poručiti, ne bih da tražim dalje, pa eto da čujem mišljenje.
EliasVeskot

#6409 Re: CARINA U BiH

Post by EliasVeskot »

Cekam posiljku od prijatelja, tek sad vidim da je od 09.05 na carini, nisam ih zvala, ali ne znam jel toliko normalno da zadrze? Pise da je na carini, evidentiraju...
Mehemed

#6410 Re: CARINA U BiH

Post by Mehemed »

Više od 10 dana, možda su poslali obavijest da se treba dostaviti izvod koliko je plaćeno jer toliko dugo da stoji nije baš normalno. Trebaš kontaktirati carinu da vidiš šta je s tim.
channel10

#6411 Re: CARINA U BiH

Post by channel10 »

Da li se kod obracuna poreza i carine za parfeme placa i ona dodatna taksa od 10 ili 20KM i plus marka po svakoj uplatnici?
wickedsoul

#6412 Re: CARINA U BiH

Post by wickedsoul »

Naručila sam 3 paketa (odjeća je u pitanju, konkretno ASOS), jedan 30.5. u vrijednosti 245KM, drugi 1.6. u vrijednosti 296 i treći 2.6. u vrijednosti 127. Dakle sve zajedno iznosi nekih 670KM. Ako mi spoje narudžbe ili se potrefi da sve stigne zajedno, već računam na to da će me na carini oderati, pa me zanima na ovaj iznos koliko bih trebala platiti, ako već do toga dođe? (+ očekujem još i neke sitne paketiće sa eBaya, ako se potrefi da i to dođe u isto vrijeme, hoće li mi onda i to uračunati i na to opaliti carinu? :roll:)
zincx

#6413 Re: CARINA U BiH

Post by zincx »

wickedsoul wrote:Naručila sam 3 paketa (odjeća je u pitanju, konkretno ASOS), jedan 30.5. u vrijednosti 245KM, drugi 1.6. u vrijednosti 296 i treći 2.6. u vrijednosti 127. Dakle sve zajedno iznosi nekih 670KM. Ako mi spoje narudžbe ili se potrefi da sve stigne zajedno, već računam na to da će me na carini oderati, pa me zanima na ovaj iznos koliko bih trebala platiti, ako već do toga dođe? (+ očekujem još i neke sitne paketiće sa eBaya, ako se potrefi da i to dođe u isto vrijeme, hoće li mi onda i to uračunati i na to opaliti carinu? :roll:)
Ako ti to spoje, oko 210 maraka.
crnivrag

#6414 Re: CARINA U BiH

Post by crnivrag »

Meni se danas desila jako čudna situacija.

Imam jednu neregistrovanu pošiljku iz Kine, koja ima oznaku UCxxxxxxxMY, i takve pošiljke do sada nisam mogao pratiti nigdje, nego su samo dolazile na vrata nakon 20-40 dana, međutim danas pokrenem tracking za sve pošiljke sa jedne strane stranice koja to prati i vidim da mi je ta neregistrovana pošiljka došla i otišla iz BL.

Nakon što sam nazvao da se raspitam zbog čega je pošiljka otišla u Poštu RS, a ne u Poštu FBIH, rečeno mi je ni sami ne znaju, niti da imaju ikakve infomacije o isporuci, osim da je pošiljka dalje proslijeđena u Foču.

Je li se ovo ikad ikome od vas dešavalo, i šta da radim dalje?

Pošiljka košta 2.5 $ i naručena je preko AliExpress-a za Sarajevo - Dobrinju.
seoBIH

#6415 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Ako taj broj nije međunarodni za registrovane pošiljke, ne možeš ništa. Vrlo vjerovatno to nije ni tvoja pošiljka, već je kinez eto reda radi isti i dodao.
crnivrag

#6416 Re: CARINA U BiH

Post by crnivrag »

seoBIH wrote:Ako taj broj nije međunarodni za registrovane pošiljke, ne možeš ništa. Vrlo vjerovatno to nije ni tvoja pošiljka, već je kinez eto reda radi isti i dodao.
Je li moguće da se takvo nešto desi, a da se datum pojave pre-alerta za BiH poklopi sa datumom kad sam naručio, odnosno 2 dana poslije shipment-a?

I da baš ta pošiljka ipak dođe u BiH.
seoBIH

#6417 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Ako TN nije za registrovane pošiljke, džaba razmišljas o tome. Ako nema ništa na posta.ba niko ti ne moze odgovoriti na tvoja pitanja, jer pošiljka nije registrovana i nije je moguće pratiti.

Sve više od toga je nagađanje.
crnivrag

#6418 Re: CARINA U BiH

Post by crnivrag »

seoBIH wrote:Ako TN nije za registrovane pošiljke, džaba razmišljas o tome. Ako nema ništa na posta.ba niko ti ne moze odgovoriti na tvoja pitanja, jer pošiljka nije registrovana i nije je moguće pratiti.

Sve više od toga je nagađanje.
Na posta.ba nema, ali na postesrpske.com ima, zato mi se i desila sva ova zbrka jer upratih da ju je očitalo tamo:

Image
Hajlac

#6419 Re: CARINA U BiH

Post by Hajlac »

crnivrag wrote:
seoBIH wrote:Ako taj broj nije međunarodni za registrovane pošiljke, ne možeš ništa. Vrlo vjerovatno to nije ni tvoja pošiljka, već je kinez eto reda radi isti i dodao.
Je li moguće da se takvo nešto desi, a da se datum pojave pre-alerta za BiH poklopi sa datumom kad sam naručio, odnosno 2 dana poslije shipment-a?

I da baš ta pošiljka ipak dođe u BiH.

Meni se desilo prosle godine - dodatak za Dremel vrijednosti oko 30KM zavrsio kod nekoga sa Vratnika i nista nisam mogao uraditi. Prodavacu isprva nije bilo jasno ali na kraju rekao da je vjerovatno pogresnoj osobi poslao, sto mi je cudno i malo vjerovatno jer se radi o artiklu koji malo ko i rijetko kad narucuje, a pogotovo ne u istih dan-dva od istog prodavaca i jos u istom gradu gdje sam i ja...
Navodno je paket sa tim ID brojem bio naslovljen tacno na tu neku drugu osobu(cak mi sa Zeljeznicke i rekli ime i prezime navodnog primatelja).
:-)
crnivrag

#6420 Re: CARINA U BiH

Post by crnivrag »

Hajlac wrote: Meni se desilo prosle godine - dodatak za Dremel vrijednosti oko 30KM zavrsio kod nekoga sa Vratnika i nista nisam mogao uraditi. Prodavacu isprva nije bilo jasno ali na kraju rekao da je vjerovatno pogresnoj osobi poslao, sto mi je cudno i malo vjerovatno jer se radi o artiklu koji malo ko i rijetko kad narucuje, a pogotovo ne u istih dan-dva od istog prodavaca i jos u istom gradu gdje sam i ja...
Navodno je paket sa tim ID brojem bio naslovljen tacno na tu neku drugu osobu(cak mi sa Zeljeznicke i rekli ime i prezime navodnog primatelja).
:-)
Problem je što ovdje ništa ne znaju jer je u pitanju pošiljka koja se inače ne može pratiti.

Također naručen USB 3.0 Micro SD Card Reader, i čudno mi je da je došlo do ovakve zbrke, jer kao i što sam kažeš nije velika potražnja za tim proizvodom kod ovog prodavača na AliExpress-u.

Našu poštu ne mogu da dobijem, stalno zauzeta, a ovi iz Pošte Srpske kažu da je došla u BL i dalje prosljeđena za Foču :-)
Mehemed

#6421 Re: CARINA U BiH

Post by Mehemed »

Samo doplata za registrovani tracking i nema brige. Nikada mi se niti jedna pošiljka sa registrovanim brojem nije izgubila ili da je nekom drugom uručena(mada sam čitao da je bilo takvih situacija).
seoBIH

#6422 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Taj broj koji vi dobijete ne mora biti tacan. Kines te brojeve generise PRIJE nego sto artikal i uruci posti. Znaci imaju vec spremne te kodove i nije se jednom desilo da dobijem TN kod nekoga drugog iz BIH, jednostavno ljudski faktor i greska se desi.
crnivrag

#6423 Re: CARINA U BiH

Post by crnivrag »

seoBIH wrote:Taj broj koji vi dobijete ne mora biti tacan. Kines te brojeve generise PRIJE nego sto artikal i uruci posti. Znaci imaju vec spremne te kodove i nije se jednom desilo da dobijem TN kod nekoga drugog iz BIH, jednostavno ljudski faktor i greska se desi.
Pokrenuo sam dispute.
crnivrag

#6424 Re: CARINA U BiH

Post by crnivrag »

Pošiljka vraćena iz Foče u Banja Luku, i konačno će biti poslana na pravu adresu.

Eto i to dočekah, nakon 4 dana muke i zivkanja Pošte BH, Pošte Srpske, Sarajeva, Banja Luke i Foče :-)
ferratilis

#6425 Re: CARINA U BiH

Post by ferratilis »

Da li postoji neki limit koliko artikala smije biti u jednom paketu. Ako npr. narucim 10 majica sa Alija, da li cu imati nekih problema? :)
Post Reply