Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#6401 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

semsasuljakovic wrote:Hvala haso na dobrim savjetima.

Međutim, kako sam ja razumio iz prethodnih postova - grijač treba imao cijev ne imao?
Ja namjeravam staviti van balkona tako da mi cijev ne treba, a ako mi ni grijač ne bi trebao to bi bilo odlično.
Eto rovac ti je odgovorio.Rovac tesko da sam tvoj majstor :-D Ja sam iz USK Bosanska Krupa.
Ako ce vanjska jedinica biti negdje gdje ce voda nesmetano da izlazi iz nje,odnosno ako nece biti namontirana ona lulica
na koju se kopca cijev za odvod onda ne treba grijac.
Interesantno da japanci nece da uloze u te gluposti koje nisu skupe a ljudi ih traze.
Evo recimo vivax,gree,midea i dosta ostalih kineza imaju display na unutrasnjoj jedinici,imaju ugradjen wi fi modul
da ih mozete kontrolisati na daljinu,imaju ugradjene grijace u tacni vanjske jedinice.
Meni je nekad tesko objasniti covjeku kako da japanska klima od preko 1500 KM nema nista od toga a vivax
koji kosta ispod 900 KM ima to sve.
rovac13

#6402 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Imaju i japanci fabricki grijace u modelima koji su predvidjeni za polarne krajeve.
Mitsubishi sa oznakama vehz ili veh....toshibe sa oznakama nd na kraju itd.
Oni su te klime predvidjeli da rade na velikim minusima.

Ali mi smo obicno najpametniji,mi uzmemo najjeftinije invertere i grijemo se cijelu zimu,nekako izvrdamo,sto je najgore uspijemo :D
Ali nije kod nas ni zima kao u finskoj.

Sad ce vam se javit nera 22 koji je imao problem sa fujitsu nocria bez grijaca mu zeledi otvor,jos je izvadio lulu da ne smeta,da normalno otice.

Jednostavno nekad kombinacija vanjskih uslova opterecenosti uredjaja postavki i ne znam cega jos.....desi se da odvod zamrzne.........meni ista ta nocria nikad nije zamrzla ni dok nisam imao grijac.
rovac13

#6403 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

A sto se tice kineza..........nije sve u lampicama,wifi,ukrasima,pa ni u grijacima tave.

Midea je brand medju kinezima,pa ljudi evo pokusavaju vratit nazad oni koji su se zeznuli sto su to uzeli.

Kad probas ozbiljniji uredjaj japanskog proizvodjaca tek onda vidis da sa kinezima nije bas sjajno sve kao sto pise na papiru.

Kinez napise sve sto mi zelimo cuti :-D
Ali u radu to bas i nije tako.
doktor78

#6404 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by doktor78 »

haso hasic wrote: A u ostalom ko doceka ljeto,one toplotne valove a zna da ce se skuhati i zasluzuje da se kuha.
Ovo sad je idealno vrijeme za montazu.Nema guzve,stresa,kod vecine majstora je nesto i jeftinije jer je posao oslabio dolaskom hladnih dana.
Englezi kazu "kisobran je najskuplji kad pada kisa"
Upravo tako!
Naš narod se klime sjeti u julu i avgustu, a da odradi jedan preventivni servis u aprilu-maju, to bi bila već druga priča...
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#6405 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

rovac13 wrote:A sto se tice kineza..........nije sve u lampicama,wifi,ukrasima,pa ni u grijacima tave.

Midea je brand medju kinezima,pa ljudi evo pokusavaju vratit nazad oni koji su se zeznuli sto su to uzeli.

Kad probas ozbiljniji uredjaj japanskog proizvodjaca tek onda vidis da sa kinezima nije bas sjajno sve kao sto pise na papiru.

Kinez napise sve sto mi zelimo cuti :-D
Ali u radu to bas i nije tako.
Zbog toga ja u svojoj kuci imam namontiranu fujitsu 12 lmc i vivax aeri 35.
Ovu drugu nebi ni ugradio ali dobio sam je ispod svake cijene pa zato i ugradio,Mogao sam je dalje preprodati i zaraditi na njoj ali
eto zelio sam da imam poredjenje iz prve ruke.Najzad uvijek je mogu skinuti i prodati kao polovnu ispod cijene.
Kad neko zeli da kupi klimu za grijanje odvedem ga kuci pa nek pogleda kako radi jedna i druga.
Drvosjeca iz Dejcica

#6406 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

rovac13 wrote:Imaju i japanci fabricki grijace u modelima koji su predvidjeni za polarne krajeve.
Mitsubishi sa oznakama vehz ili veh....toshibe sa oznakama nd na kraju itd.
Oni su te klime predvidjeli da rade na velikim minusima.

Ali mi smo obicno najpametniji,mi uzmemo najjeftinije invertere i grijemo se cijelu zimu,nekako izvrdamo,sto je najgore uspijemo :D
Ali nije kod nas ni zima kao u finskoj.

Sad ce vam se javit nera 22 koji je imao problem sa fujitsu nocria bez grijaca mu zeledi otvor,jos je izvadio lulu da ne smeta,da normalno otice.

Jednostavno nekad kombinacija vanjskih uslova opterecenosti uredjaja postavki i ne znam cega jos.....desi se da odvod zamrzne.........meni ista ta nocria nikad nije zamrzla ni dok nisam imao grijac.
Ja ne znam kako tvoja klima radi protiv zakona fizike a možda izbacuje antifirz umjesto vode. :lol: Jednostavno na velikim minusima svaka će zalediti sa lulom ili bez nje prije ili kasnije pa taman da je napravi NASA.
rovac13

#6407 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Opet ce ti se javit nera 22 kome je zaledio otvor na fujitsu nocria a nije zaledio otvor na najjeftinijim fujitsu 09 llc (3 komada) cak ni na -28 *C :D

Ja bih rekao da je potrebno da se poklopi vise stvari da bi se odvod zacepio.
Velika vlaga,minusi,opterecenost klime (kojom snagom klima radi),i ko zna koliko jos uslova.
Neke klime imaju sire rupe u tavi,neke imaju uze rupe,jesu li lule izvadjene (i one otezavaju oticanje vode),neke imaju pomocne otvore pored glavnog otvora itd itd.

Kod covjeka na istoj strani kuce zamrzla nocria a ove jeftine nisu.
Sta se tu moze zakljucit sto se tice fizike :D

Glupo bi bilo reci da su jeftine klime bolje od nocrie.
Ali sigurno je da nisu radile istom snagom.
Nocria mu grije jedan sprat,dok ove tri griju drugi sprat.

Moja je ugradjena 2012.g nikad se nije uspio zaledit otvor,bilo je par situacija da su malo visile ledenice,ali nije zacepilo.
Onda sam mislim 2014.g i u nju postavio grijac da se ne sikiram bezze,nije vrijedno.
Drvosjeca iz Dejcica

#6408 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

rovac13 wrote:Opet ce ti se javit nera 22 kome je zaledio otvor na fujitsu nocria a nije zaledio otvor na najjeftinijim fujitsu 09 llc (3 komada) cak ni na -28 *C :D

Ja bih rekao da je potrebno da se poklopi vise stvari da bi se odvod zacepio.
Velika vlaga,minusi,opterecenost klime (kojom snagom klima radi),i ko zna koliko jos uslova.
Neke klime imaju sire rupe u tavi,neke imaju uze rupe,jesu li lule izvadjene (i one otezavaju oticanje vode),neke imaju pomocne otvore pored glavnog otvora itd itd.

Kod covjeka na istoj strani kuce zamrzla nocria a ove jeftine nisu.
Sta se tu moze zakljucit sto se tice fizike :D

Glupo bi bilo reci da su jeftine klime bolje od nocrie.
Ali sigurno je da nisu radile istom snagom.
Nocria mu grije jedan sprat,dok ove tri griju drugi sprat.

Moja je ugradjena 2012.g nikad se nije uspio zaledit otvor,bilo je par situacija da su malo visile ledenice,ali nije zacepilo.
Onda sam mislim 2014.g i u nju postavio grijac da se ne sikiram bezze,nije vrijedno.
A vidi kod mene Haier 24 u dnevnoj sobi isto nikada nije začepio ali je bilo ledenica dok druga isto tako Haier 12 u maloj sobi redovno začepi i u tavi se stvori sigurno 2cm leda. E sada ova 24-ka je na povoljnijoj stani jugoistok dok je 12 na sjeveru ispod balkona gdje nosi inaće ljeti a ne zimi. :D Eto to je ta razlika kao što si rekao zavisi od mnogo faktora ali na kraju svaka će zalediti skroz osim ako staviš grijač...gledao sam neki su stavljali kao onu malu špagu grijač kroz lulu tek toliko da voda odlazi nesmetano i da ne zaledi.
valjuga

#6409 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by valjuga »

Samo da kažem da sam ja ovu svoju Gree klimu koja je dummy,spojio na Broadlink rm pro,pa sad mogu upravljati sa njom preko interneta ili zadat da se pali i gasi sama svaki dan u određeno vrijeme.
Pusa,bokić :mrgreen:
rovac13

#6410 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Jel to mozda na principu da kao prekines dovod struje klimi kao vremenska uticnica :?
rovac13

#6411 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:ali na kraju svaka će zalediti skroz osim ako staviš grijač
Sve je ok sto se tice fizike i zakona :-D
Ali nemam razlog da ne vjerujem covjeku koji je prosle godina postavio dosta i video snimaka.
Ako kaze da mu jeftine fujitsu nisu zamrzle bez grijaca na -28 ja mu vjerujem.

Najveci naprijatelj klima je vlaznost.
Vlaznost je najveca oko 0*C -5*C..........vec kad ode u debeli minus najcesce vlaznost pada........defrosti su rjedji
valjuga

#6412 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by valjuga »

rovac13 wrote:Jel to mozda na principu da kao prekines dovod struje klimi kao vremenska uticnica :?
Broadlink je uređaj koji je spojen na WiFi a u principu glumi univerzalni daljinski.
Znači zamisli da u kući imaš univerzalni daljinski koji možeš štimat preko interneta.
Upali klimu,ugasi,pojačaj temperaturu,smanji.Upali TV ,ugasi tv itd itd.
Napraviš timer (Kroz program na telefonu naravno) da ti se klima ujutro upali u 6:00 a televizor u 8:00 i ti ustaneš a ono toplo a na tv-u koncert Safeta Isovića i ti kontaš garant je Bajram :mrgreen:
zlo zlo

#6413 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

valjuga s tim kinezom i moraš imat to, nije ti sigurno kinesku klimu samu ostavit da radi duže :lol: :lol:
Nera_22

#6414 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

Da istina je da je nocrija puno vise ledila nego duplo jeftinije klime. Ne znam razloge al pretpostavljam da slabije klime agresivnije rade defrost (vise trose), vece rupe za odvod i vise je opterecena bila nocrija.
rovac13

#6415 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Mene je odusevio daikin kod roditelja ftx50gv.
Sinoc satima sjedim kod njih cekam defrost,i nikad ga,i cekaj,pa nikad,i na kraju odradi jedan defrost poslije toliko vremena,8 minuta pauza trajala od duvanja toplog zraka do ponovno duvanja toplog zraka.A vani minus -3 -4 ne sjecam se tacno.Ocekivao sam bar duzi defrost s obzirom da toliko dugo nije odmrzavala,dok moje odmrzavaju redovno.

Meni se cini da bolje radi defrost od obje moje klime.
Ovaj mali daikin ide cesto u defrost,i to bez neke potrebe,nema na vanjskoj bas nesto leda,ali je brz 5-7 minuta traje.
Nocria ide osjetno rjedje od malog daikina ali je kod nocrie dosta duzi defrost.

Ali onaj ormar od daikina mislim da odnosi pobjedu sto se tice defrosta.
Nije dzaba onako velika vanjska jedinica :D
Plus sto je daleko tisa od nocrie,ormar od vanjske jedinice se uopce ne cuje u kucu,ni zalijetanje ni nista,ni vani nema buke.
Klima obisna klasa neka,nije ljepotica,nema nekih naprednih funkcija,ali radi grije bez muke .
Fenomenalna kupovina je to bila za 1495 KM :D
Nera_22

#6416 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

I kod mene Nocrija bas dugo radi defrost. Ja sam je pratio vani i onaj led postane providan ali nikako da se pocne topit. Dok recimo na LLC to ide puno brze. Vjerovatno ima veze sto ima puno veci izmjenjivac od LLC.
rovac13

#6417 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

kako drzis postavke nocrie.

Kod mene kad stavim fan hi + eco ona se poslije defrosta kratko zalijece ne 1800w i u tom slucaju defroste radi malo cesce ali su malo kraci.

Kad stavim fan quiet sa ili bez eco onda se zalijece max do oko 1250w i tad rjedje ide u defrost ali duze odmrzava.

Sto se tice velicine izmjenjivaca, ne znam sjecas li se slika klime koju sam nabavio za roditelje, onaj ormar od daikina, ima daleko veci izmjenjivac i od nocrie i ovog daikina, strasno velika klima. Ali defrost odradi kompletan sa pauzama odmrzavanjem okretanjem zalijetanjem za 8 min. Em su rijetki em su brzi bar sinoc.
svilenjak

#6418 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by svilenjak »

rovac13 wrote:Mene je odusevio daikin kod roditelja ftx50gv.
Imaš li kakav savjet za mene? Ista jedinica, dakle Daikin Ftx50gv radi maltene non-stop, ne gasi se takoreći, vječito puše neki poluhladan vazduh. Naštimana na 22 -23 stepena, grije nekih 35 kvadrata sa ne baš sjajnom izolacijom ali sa malo vanjskih zidova. Najviše mi je čudno što puše poluhladan zrak iz nje, rijetko kad baš ono topao.
rovac13

#6419 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Nemam tu bogzna nekih savjeta.

Redom.
Cilj invertera je da se sto manje gasi da radi stalno u minimumu tako radi najbolji cop i ustede su najvece.To je ok.

Dalje klima grije onoliko koliko treba.Onoliko koliko si zadao,i koliko tvom prostoru fali toplote on toliko i dodaje.
Odrzava li temperaturu konstantnom i odgovarajucom ???

Ako odrzava onda zamisli da duva toplije .........onda bi soba bila toplija nego sto si planirao.......a to nije cilj klime.

Kod mojih sprat kuce je oko 90m2.
Klima je na dobrom otvorenom polozaju i otvoreno je ukupno 60-70 m2 sa ne dobrim drvenim prozorima i 5cm izolacijena zidovima,podovi i plafoni nisu izolovani.Kod njih puse toplo zato sto treba i toplote vise nego kod tebe.

Nekoliko puta sam rekao da se meni ova klima svidja u velikom prostoru,za manji prostor bi vjerovtno izabrao nesto drugo.

Izgleda da tebi ne treba tako puno toplote.
Jedino sta bi ja ucinio u takvoj situaciji smanjio bi izduv.
Smanjivao bi duvanje dok izduv ne postane topliji ugodniji.

Zamisli da klima radi ovako :
-u sobi 25*C
-klima trosi 500w
-duva najjace npr 900 m3/h
-izduvava zrak 35 *C

Ako promijenis u duplo manje duvanje 450 m3/h klima bi trebalo otprilike isto da grije,isto da trosi,ali na izduvu bi tad imao 45*C.
Duplo manji izduv znaci duplo veca razlika izmedju sobne temp (na usisu ) i temp na izduvu.Logicno :-D
svilenjak

#6420 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by svilenjak »

rovac13 wrote:Nemam tu bogzna nekih savjeta.
Hvala na odgovoru. Vodio sam se sličnom logikom pa sam smanjio izduv ma minimum ali opet nisam bio potpuno zadovoljan sa temperaturom zraka na izlazu. Igraću se još malo postavkama pa ću vidjeti. Najbitnije mi je da sad znam princip rada invertera jer sam se već bio zabrinuo što puše stalno. :-D
rovac13

#6421 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Imas li neki uvid koliko ti otprilike potrosi struje ta klima.
Kako si zadovoljan grijanjem odrzavanjem temperature bukom vanjske unutarnje.
Kod mojih je sve za 10 oni su prezadovoljni klimom,a i ja sam cini mi se.

Imas li jos m2 da otvoris kad vec imas cime grijat :D
Nesto si spomenuo da nemas puno vanjskih zidova,izgleda da si ti uzeo dobro vecu klimu nego ti treba.
Nije to strasno samo da joj nadjes zicu,bolje da ima viska nego da fali.
svilenjak

#6422 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by svilenjak »

Uvid u potrošnju još nemam pošto radi tek par dana. Održavanje temp mi izgleda ok mada me buni taj prohladni izduv a vanjska jedinica se ne čuje uopšte. Jedino kad stojiš pored nje čuje se da radi.
rimano

#6423 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rimano »

Ako ti se vanjska jedinica ne cuje a unutrasnja izbacuje prohladan vazduh vjerovatno ti je klima prestala grijati. To se cesto desavalo kod moje mame kad je bio topliji period. Klima i kad je radila na minimumu izbacivala je vise toplote nego sto je potrebno da se temperatura u prostoriji odrzi. Zbog toga se morala gasiti jer bi u suprotnom povecala temperaturu vise od zadane. Kad prestane grijati ventilator na unutrasnjoj jedinci nastavlja raditi ali na minimumu i kroz klimu cirkulise vazduh koji se ne grije, barem je tako kod Fujitcu 12LLCE koju sam kupio.

Takodje kada se dostigne zadana temperature prostorije i kada klima samo odrzava temperaturu zrak koji izbacuje nije bas vreo , dodatno zbog efekta duvanja djeluje da je hladnikav, mozda je i to slucaj kod tebe.

Da i ja napisem pa rijeci o potrosnji. Navedena klima grije dio kuce oko 27m2, na zidovima ima izolacija ali u podu i plafonu ne. Prozori takodje nisu vrhunski.
U novembru radila je klima gotovo citav mjesec i potroseno je oko 30KM struje vise u odnosu na prije 2 mjeseca kada se klima nije koristila. Sutra stize mjerac pa cu moci detaljnije pratiti potrosnju. Iznos bi trebao biti malo veci ali uklopni sat nesto ne valjda pa obracunava vise jeftine tarife nego skupe :)
hairlija_sa

#6424 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by hairlija_sa »

Pozdrav svima,
interesuje me preporuka za klima uređaj. Uređaj bi se koristio kako za hlađenje, tako i za grijanje sprata kuće veličine nekih 80m2.
Od LUK-a sam dobio preporuku za Mitsubishi SF50 i dodatno da se ugradi još unutrašnjih jedinica. Cijena same SF50 je 2370 KM, bez dodatnih unutrašnjih jedinica.
Da li neko zna da li bi mi ova SF50 i možda još jedna unutrašnja bila dovoljna za ovih 80m2, ili...
Nera_22

#6425 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

hairlija_sa wrote:Pozdrav svima,
interesuje me preporuka za klima uređaj. Uređaj bi se koristio kako za hlađenje, tako i za grijanje sprata kuće veličine nekih 80m2.
Od LUK-a sam dobio preporuku za Mitsubishi SF50 i dodatno da se ugradi još unutrašnjih jedinica. Cijena same SF50 je 2370 KM, bez dodatnih unutrašnjih jedinica.
Da li neko zna da li bi mi ova SF50 i možda još jedna unutrašnja bila dovoljna za ovih 80m2, ili...
Uvijek je bolje dvije standardne klime nego jedva vanjska sa vise unutrasnjih. I cjenovno i potrosnjom i instalacijom itd. Tako da ti je bolje ugradit tri standardne klime nego to.
Post Reply