Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#6401 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by corolla02 »

simpozijum delirijum wrote:e moj Jeffersone !
promijeni nadimak jer Jefferson je bio Americki revolucionar :lol:
kada posaljes 1000 naoruzanih policajaca sa oklopnim vozilima i helikopterima ( u stilu Mubaraka ) na oko 200 takozvanih "hipika " u vrecama za spavanje u gluho doba noci kao da Normandiju osvajas ?
e onda imas ozbiljan problem u USA , vrlo ozbiljan ...
cega se toliko boje ?
:lol: joj ukidoh se s nogu :lol: :lol:
jefferson

#6402 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

kada posaljes 1000 naoruzanih policajaca sa oklopnim vozilima i helikopterima ( u stilu Mubaraka ) na oko 200 takozvanih "hipika " u vrecama za spavanje u gluho doba noci kao da Normandiju osvajas ?
cega se toliko boje ?
Mislim da ti nemas pojma ko je bio jefferson, a ako su ovo revolucionari onda jbg....
ljubav_aha

#6403 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ljubav_aha »

jefferson wrote:Ma eno sjebase se trazeci posao. U satorima sjede i guglaju poslove na svojim MacBook Pro, ono nemaju za kruha ali imaju za laptope od 2000 dolara.
Daj ba pusti se suplje....
:lol: :thumbup:

i meni je to palo na pamet :D

foliraju bez veze , kako im samo ne dosadi :D :lol:
simpozijum delirijum

#6404 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by simpozijum delirijum »

ljubav_aha wrote:
jefferson wrote:Ma eno sjebase se trazeci posao. U satorima sjede i guglaju poslove na svojim MacBook Pro, ono nemaju za kruha ali imaju za laptope od 2000 dolara.

vidim ja da ste vas dvoje tvrd orah :D
sa najboljom namjerom da vam otvorim oci i sa velikim upitnikom zasto se "hope & change" predsjednik ne obrati naciji ?
evo za vas dvoje tvrdokornih koji vjerujete u snove , kako izgleda realnost u USA danas ako se usudis dici iz hipnotisane mase, i tako iz dana u dan , biju i hapse i prskaju hemikalijama cure i momke u lice , buducu generaciju Amerikanaca
studenti opet, UC Davis ;
http://www.youtube.com/watch?v=WmJmmnMk ... ture=share
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#6405 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by UnscarD »

cega se toliko boje ?
Nije problem samo u USA, problem je i u Grckoj i Italiji i Spaniji .... kompletan zapad je u problemu za koji ne postoji rijesenje. Moze se kriza jos neko vrijeme razvlaciti ali nezaposlenost ce samo rasti tacno onako kako je Zak Fresco prije 50 godina predvidio i govorio. Usljed tehnoloskog razvoja koji zamjenjuje ljudsku radnu snagu. To je utkano u srz prevazidjenog corporativnog kapitalizma zasnovanog na 300 godina starim teorijama koje u svojoj osnovi predvidjaju nestasicu. Ne znam kako nekome moze da bude nejasno da u zatvorenom sistemu kakva je zemlja na kojoj su ograniceni resursi, neko moze da ocekuje privredni rast (direktno vezan za konzumaciju tih istih resursa) u beskonacnost??? Zar to nije ocigledan paradox koji ce prije ili kasnije doci do zida kada rast vise nije moguc? Lagano prilazimo tom zidu.
Nezaposlenost ce rasti, kljucni resursi kao sto je nafta ce postajati sve skuplji i rijesenja u okviru ovakve postavke sistema NEMA I NECE GA BITI. Ovaj sistem ce propasti 100% samo je pitanje da li ce se to desiti u narednih 30, 50 ili 100 godina. Do tada , bolje nam je da raspravljamo i istrazujemo alternativne sisteme kako bi smo za neminovnu tranziciju bili sto je moguce spremniji.

A Simpozijum, Jefferson mozda ima nadimak po Jefferson Airplane-u :)
ljubav_aha

#6406 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ljubav_aha »

simpozijum delirijum wrote:
ljubav_aha wrote:

vidim ja da ste vas dvoje tvrd orah :D
sa najboljom namjerom da vam otvorim oci i sa velikim upitnikom zasto se "hope & change" predsjednik ne obrati naciji ?
evo za vas dvoje tvrdokornih koji vjerujete u snove , kako izgleda realnost u USA danas ako se usudis dici iz hipnotisane mase, i tako iz dana u dan , biju i hapse i prskaju hemikalijama cure i momke u lice , buducu generaciju Amerikanaca
studenti opet, UC Davis ;
http://www.youtube.com/watch?v=WmJmmnMk ... ture=share
koristenje javnog prostora za licne potrbe aka proteste je takodjer zabranjeno,plus,mnogi protestanti su vrlo agresivni ,naravno da su na svakom protestu u svijetu fizicki sukobi prisutni :D
simpozijum delirijum

#6407 Re: President Barack Hussein Obama!!!

koristenje javnog prostora za licne potrbe aka proteste je takodjer zabranjeno,plus,mnogi protestanti su vrlo agresivni ,naravno da su na svakom protestu u svijetu fizicki sukobi prisutni
ljubav_aha
obrati paznju na video -snimak od juce sa UC Davis ?
gdje vidis nasilne demonstrante ?
univerzitet pripada studentima a ne policijskim snagama
znas li sta je 1 Amandman na USA ustav ?
znas li sta je "Patriotic act" ?
znas li sta je TSA ( privatna kompanija ) i 'Homeland security" ( odjel domovinske sigurnosti nastao poslije 9/11 ) ?
kada to proucis , nastavljamo konverzaciju :wink:
PEACE&LOVE !
ljubav_aha

#6408 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ljubav_aha »

simpozijum delirijum wrote:
koristenje javnog prostora za licne potrbe aka proteste je takodjer zabranjeno,plus,mnogi protestanti su vrlo agresivni ,naravno da su na svakom protestu u svijetu fizicki sukobi prisutni
ljubav_aha
obrati paznju na video -snimak od juce sa UC Davis ?
gdje vidis nasilne demonstrante ?
univerzitet pripada studentima a ne policijskim snagama
znas li sta je 1 Amandman na USA ustav ?
znas li sta je "Patriotic act" ?
znas li sta je TSA ( privatna kompanija ) i 'Homeland security" ( odjel domovinske sigurnosti nastao poslije 9/11 ) ?
kada to proucis , nastavljamo konverzaciju :wink:
PEACE&LOVE !
univerzitet ne pripada studentima ni profesorima :D

jao tebe,osjecas se kao heroj,jer si jedan dan bio na demonstracijama , hajde pokusaj 30 dana prisustovati ne demonstracijama,da vidim kako ces "izdrzati" sa full time job :D
spreca

#6409 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by spreca »

Obama svima dao Baraku :D ali sa resetkama :lol: :lol: :lol: :lol: od ovog sam covjeka ocekivo mnogo ,odnosno da ce prestati sa osvajackom politikom Amerike koju je poceo Abu Bush sa svojim sinom debilom :-) :-)
simpozijum delirijum

#6410 Re: President Barack Hussein Obama!!!

ljubav _aha

ja sam prezivio rat i sluzio sam vojsku , nadam se da OWS nece trebati moje znanje o ulicnim borbama :D
a sada ozbiljno ;
poslije 9/11 sigurnosni aparat je postao privatiziran a policija militarizovana sve u ime prijetnje "terorizma"
vojno-industrijski komplex je krenuo u osvajacke ratove bez milosti ( trenutno u 6 drzava USA vojno djeluje a u vise od oko 20 djeluje uz podrsku specijalnih jedinica i komandosa iz vise od 750 vojnih baza sirom planete )
na domacem terenu sigurnosni aparat pod opravdanjem prijetnje od nekakvih fantomskih terorista a u stvari da zastiti korporativnu plutokraciju ili 1% elite suzbija slobode obicnih gradjana
korupcija u Vasingtonu je normalna stvar
ne moze se biti uspjesan politicar i progurati niti jedan pravni akt bez odobrenja lobista iz korporacija ,
korporacije i bankari su nam oteli demokraciju pod krinkom neo-liberalna kapitalizma ili tacnije totalnoga haosa u finansijskome sektoru, gdje je jedino pravilo ; profit, profit i samo profit .. i sada vidimo uz represiju gradjanskih pobuna da je lonac prokljucao , globalno..
danasnji sistem je korporativni feudalizam , nije cak ni kapitalizam u klasicnome obliku
nekakav mutant kapitalizma i feudalizma
MUNAFIK

#6411 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by MUNAFIK »

simpozijum delirijum wrote:ljubav _aha

ja sam prezivio rat i sluzio sam vojsku , nadam se da OWS nece trebati moje znanje o ulicnim borbama :D
a sada ozbiljno ;
poslije 9/11 sigurnosni aparat je postao privatiziran a policija militarizovana sve u ime prijetnje "terorizma"
vojno-industrijski komplex je krenuo u osvajacke ratove bez milosti ( trenutno u 6 drzava USA vojno djeluje a u vise od oko 20 djeluje uz podrsku specijalnih jedinica i komandosa iz vise od 750 vojnih baza sirom planete )
na domacem terenu sigurnosni aparat pod opravdanjem prijetnje od nekakvih fantomskih terorista a u stvari da zastiti korporativnu plutokraciju ili 1% elite suzbija slobode obicnih gradjana
korupcija u Vasingtonu je normalna stvar
ne moze se biti uspjesan politicar i progurati niti jedan pravni akt bez odobrenja lobista iz korporacija ,
korporacije i bankari su nam oteli demokraciju pod krinkom neo-liberalna kapitalizma ili tacnije totalnoga haosa u finansijskome sektoru, gdje je jedino pravilo ; profit, profit i samo profit .. i sada vidimo uz represiju gradjanskih pobuna da je lonac prokljucao , globalno..
danasnji sistem je korporativni feudalizam , nije cak ni kapitalizam u klasicnome obliku
nekakav mutant kapitalizma i feudalizma
ma daj sta pricas suplju, kakva korupcija... to je lobiranje, a svako zna da lobiranje nije ni blizu korupciji :-) :-) :-) :-)
severin

#6412 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by severin »

spreca wrote:Obama svima dao Baraku :D ali sa resetkama :lol: :lol: :lol: :lol: od ovog sam covjeka ocekivo mnogo ,odnosno da ce prestati sa osvajackom politikom Amerike koju je poceo Abu Bush sa svojim sinom debilom :-) :-)
sve im je gore i gore neka sami su trazili fol neka demokratija i sloboda isto ko sto je imaju ovce u toru samo je ovo moderno nemaju cobana vec kamere...
jeza u ledja

#6413 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

UnscarD wrote: Nije problem samo u USA, problem je i u Grckoj i Italiji i Spaniji ....
Kini, Rusiji, Indiji, Brazilu, BiH...

kompletan zapad je u problemu za koji ne postoji rijesenje.
Cijeli svijet je u problemu. Za sve postoji rjesenje.

Usljed tehnoloskog razvoja koji zamjenjuje ljudsku radnu snagu. To je utkano u srz prevazidjenog corporativnog kapitalizma zasnovanog na 300 godina starim teorijama koje u svojoj osnovi predvidjaju nestasicu.
To je prevazidjeno u vezi "ljudske radne snage". Ne zivimo vise u doba tog tvog ekonomiste sto ga spominjes, koji nije mogao predvidjeti razvoj informativnih tehnologija. Snaga je u mozgu, ne u misicima. Ne proizvodi se samo u fabrikama i na poljima, cak sta vise, taj dio privrede postaje marginalan.

Problem je u korporacijama koje se poboljsanjem tehnologije rjesavaju "gubitaka" radne snage u korist vlastite dobiti. Pod "korporacija" mislim na vlasnike istih.
Ne znam kako nekome moze da bude nejasno da u zatvorenom sistemu kakva je zemlja na kojoj su ograniceni resursi, neko moze da ocekuje privredni rast (direktno vezan za konzumaciju tih istih resursa) u beskonacnost??? Zar to nije ocigledan paradox koji ce prije ili kasnije doci do zida kada rast vise nije moguc? Lagano prilazimo tom zidu.
Taj "zatvoreni sistem" vec stoljecima pokazuje koliko je velik. A sistem nije zatvoren jer ako cemo vec filozofirat sistem ne cini samo planeta zemlja.
Dokaz kontra te tvoje tvrdnje je konstantan rast poljoprivredne iskoristivosti zemljista. Jedan hektar (lupam) prije sto godina je donosio jednu zetvu k'uruza, danas donosi 4. (Ne znam tacne brojeve i koji usjevi su u pitanju, ali kontas poentu)

Nezaposlenost ce rasti, kljucni resursi kao sto je nafta ce postajati sve skuplji i rijesenja u okviru ovakve postavke sistema NEMA I NECE GA BITI. Ovaj sistem ce propasti 100% samo je pitanje da li ce se to desiti u narednih 30, 50 ili 100 godina. Do tada , bolje nam je da raspravljamo i istrazujemo alternativne sisteme kako bi smo za neminovnu tranziciju bili sto je moguce spremniji.
Slazem se da ce se sistem promjeniti, ali to nece biti neka radikalna promjena. Sto se tice nafte, jasno je da ovi nafto-glodari cekaju pogodan trenutak da nam utrape neku novu tehnologiju, na gas, sunce, kurac-palac. (vec se to sad desava).
Nezaposlenost u smislu da ne ides na posao i ne dobijas platu moze narasti i na 50 posto. To samo za sebe ne znaci nista, ako malo razmislis.
roštilj

#6414 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by roštilj »

jeza u ledja wrote:
UnscarD wrote: Nije problem samo u USA, problem je i u Grckoj i Italiji i Spaniji ....
Kini, Rusiji, Indiji, Brazilu, BiH...

kompletan zapad je u problemu za koji ne postoji rijesenje.
Cijeli svijet je u problemu. Za sve postoji rjesenje.

Usljed tehnoloskog razvoja koji zamjenjuje ljudsku radnu snagu. To je utkano u srz prevazidjenog corporativnog kapitalizma zasnovanog na 300 godina starim teorijama koje u svojoj osnovi predvidjaju nestasicu.
To je prevazidjeno u vezi "ljudske radne snage". Ne zivimo vise u doba tog tvog ekonomiste sto ga spominjes, koji nije mogao predvidjeti razvoj informativnih tehnologija. Snaga je u mozgu, ne u misicima. Ne proizvodi se samo u fabrikama i na poljima, cak sta vise, taj dio privrede postaje marginalan.

Problem je u korporacijama koje se poboljsanjem tehnologije rjesavaju "gubitaka" radne snage u korist vlastite dobiti. Pod "korporacija" mislim na vlasnike istih.
Ne znam kako nekome moze da bude nejasno da u zatvorenom sistemu kakva je zemlja na kojoj su ograniceni resursi, neko moze da ocekuje privredni rast (direktno vezan za konzumaciju tih istih resursa) u beskonacnost??? Zar to nije ocigledan paradox koji ce prije ili kasnije doci do zida kada rast vise nije moguc? Lagano prilazimo tom zidu.
Taj "zatvoreni sistem" vec stoljecima pokazuje koliko je velik. A sistem nije zatvoren jer ako cemo vec filozofirat sistem ne cini samo planeta zemlja.
Dokaz kontra te tvoje tvrdnje je konstantan rast poljoprivredne iskoristivosti zemljista. Jedan hektar (lupam) prije sto godina je donosio jednu zetvu k'uruza, danas donosi 4. (Ne znam tacne brojeve i koji usjevi su u pitanju, ali kontas poentu)

Slazem se da ce se sistem promjeniti, ali to nece biti neka radikalna promjena. Sto se tice nafte, jasno je da ovi nafto-glodari cekaju pogodan trenutak da nam utrape neku novu tehnologiju, na gas, sunce, kurac-palac. (vec se to sad desava).
Nezaposlenost u smislu da ne ides na posao i ne dobijas platu moze narasti i na 50 posto. To samo za sebe ne znaci nista, ako malo razmislis.

ti pojma nemas. nije kina u istom kosu ko amerika i itekako je vazno ko proizvodi. samo zato sto postoje tehnoloske inovacije osmisljene mozgom i dalje neko mora da proizvodi - sve.

korpoacije su skontale da ce se sve jeftinije proizvoditi u kini pa su tamo prebacili fabrike a u americi su skontali da ce finansijskim derivativima i hedz fondovima pokupiti kajmak. normalno, to je pusiona strategija ali amerika nije sirotinja ciji poslovi su otisli u aziju, amerika su ti bankari koji od spekulacije zive. nafto glodari zive od nafte i sabotiraju nove tehnologije bar sto se energenata tice. to sto na dva metra sada mozes posaditi toliko rize da nahranis citav svijet takodje nista ne znaci. i sada ima hrane da se nahrani 15 afrika samo od viska koji proizvedu amerika ili kanada ali kada bi se to dijelilo cijene bi toliko pale da vise niko ne bi isao u poljoprivrednike.
jeza u ledja

#6415 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Najbolje je poceti post sa "pojma nemas" pa dalje nastaviti razradjivati ideju. :thumbup:

:roll:

Kina veliki proizvodjac? Ma hajde? Nismo to znali, pricaj nam malo o tome. Korporacije prebacuju fabrike u zemlje treceg svijeta? Ma hajde bogati, odkad to?

Mozda ces se iznenaditi, ali najveci industrijski output (manufaktura) i dalje imaju SAD, a kada bi isli u detalje oko toga STA se proizvodi moglo bi se objasniti jos mnogo toga.

To sto si napisao ne kosi se u potpunosti sa onim sto sam ja napisao. Ja nisam rekao da je proizvodnja nebitna, uopste. Ja sam govorio o radnoj snazi, o radnicima, o broju ljudi potrebnih da se nesto napravi u fabrici ili na oranici. Taj broj postaje minoran u odnosu na tercijarni sektor.

A Kina je ITEKAKO dio lanca. Kapitalistickog lanca.
jefferson

#6416 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

Daj bolan rostilj, znas li ti u kakvim su problemima kinezi? I kini se ove godine 7 rijeka koje su sve jedna vece od Bosne zapalilo zbog zagadjenosti! Znas li ti da u kini obrazovni sistem od svih napisanih naucnih radova proizvede 60% plagijata?
Znas li ti da se ove godine u SAD obrazuje 134,000 kineskih studenata, a da prosjecno nakon studija oko 80% njih ostane u SAD?
Ako ti nije poznat efekat pacijeg jata u politickoj ekonomiji onda se malo raspitaj. U tom jatu su predvodnici danas SAD a odmah krilo drze njemacka i japan. Kina je zadnja, iza Tajvana, Tajlanda i sl.
ahuseino

#6417 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

jefferson wrote:Daj bolan rostilj, znas li ti u kakvim su problemima kinezi? I kini se ove godine 7 rijeka koje su sve jedna vece od Bosne zapalilo zbog zagadjenosti! Znas li ti da u kini obrazovni sistem od svih napisanih naucnih radova proizvede 60% plagijata?
Znas li ti da se ove godine u SAD obrazuje 134,000 kineskih studenata, a da prosjecno nakon studija oko 80% njih ostane u SAD?
Ako ti nije poznat efekat pacijeg jata u politickoj ekonomiji onda se malo raspitaj. U tom jatu su predvodnici danas SAD a odmah krilo drze njemacka i japan. Kina je zadnja, iza Tajvana, Tajlanda i sl.

Ovo podebljano, je poseban problem, jer sistematski falsifikuju preporuke, ocjene i SOP's.
Imaju brojevi, nesto kao 4 od 5 ucenika imaju midifikovane ocjene, 50% plagiralo eseje etc...

Ovo cu oTsad imati na umu glede njihA i njihovih grad. studenata.
jefferson

#6418 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

ahuseino wrote:
jefferson wrote:Daj bolan rostilj, znas li ti u kakvim su problemima kinezi? I kini se ove godine 7 rijeka koje su sve jedna vece od Bosne zapalilo zbog zagadjenosti! Znas li ti da u kini obrazovni sistem od svih napisanih naucnih radova proizvede 60% plagijata?

Ovo podebljano, je poseban problem, jer sistematski falsifikuju preporuke, ocjene i SOP's.
Imaju brojevi, nesto kao 4 od 5 ucenika imaju midifikovane ocjene, 50% plagiralo eseje etc...

Ovo cu oTsad imati na umu glede njihA i njihovih grad. studenata.
Ja ti iz iskustva mogu reci da je ogroman problem! Imaju znanje, ali kada je u pitanju kreativnost na dnu su ljestvice ali se ne libe da prepisuju radove, plagijati i sl.
jeza u ledja

#6419 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Iz osobnog iskustva , Indijci su mnogo gori od Kineza po pitanju plagiranja u grad school.

Naravno, ni jedni ni drugi nisu ni do koljena Balkancima. :lol: :lol: :lol:
Hunkar

#6420 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Hunkar »

jeza u ledja wrote:Iz osobnog iskustva , Indijci su mnogo gori od Kineza po pitanju plagiranja u grad school.

:dance:
ahuseino

#6421 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

jeza u ledja wrote:Iz osobnog iskustva , Indijci su mnogo gori od Kineza po pitanju plagiranja u grad school.

Nisam nikad cuo za to Indijce.
Licno sam ih puno sreo u naukama i inzenjerstvu, i Kinezi mi se doimaju dosta losije spreme, i po ocjenama i po kopcanju. Indijci, pogotovo oni koji dolaze sa IIT-ja su beton dobri. Kazu ovima je MIT fallback opcija za IIT :-) .

Za Kineze je vec odavno poznato kao javna tajna, a eno neki dan sam slusao emisiju na radiu (iz dva segmenta) da je u stvari - sistematski. Imaju agencije koje naplacuju nesto kao $6,000 da ih ispale za USA (ukljucujuci sve ove malverzacije).
jeza u ledja

#6422 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Iz mog iskustva je obratno. Kinezi su za klasu bolji. Rad , rad i samo rad.
Indijci su mnogo slicniji nama.

Ovo govorim iz stvarno velikog iskustva. (poznavao sam stotine jednih i drugih)
jefferson

#6423 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

jeza u ledja wrote:Iz mog iskustva je obratno. Kinezi su za klasu bolji. Rad , rad i samo rad.

Ja nisam imao sa indijcima neugodnih iskustava, ali sa kinezima je haos bio.
A tek engleski jezik! E to je vec komedija.
jeza u ledja

#6424 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

jefferson wrote:
jeza u ledja wrote:Iz mog iskustva je obratno. Kinezi su za klasu bolji. Rad , rad i samo rad.

Ja nisam imao sa indijcima neugodnih iskustava, ali sa kinezima je haos bio.
A tek engleski jezik! E to je vec komedija.
Pa s Kinezima se nisam mogao sprijateljiti, ali Indijci raja prva klasa. :thumbup: Jest da su malo ko djeca, al dobro.
ahuseino

#6425 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

--
Post Reply