Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Locked
Grean

#6401 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Grean »

Zna li se u stvari sta tacno donose promjene IZ?

Evo gledao sam na TV tzv. HZHB intervju sa nekim likom sa Politickih nauka iz Mostara povodom ovog, on kaze dobro je za Dom naroda jer ce teze zaobici stranke iz zapadne Hercegovine jer ce dodatnih 6 delegata biti 2 iz HNK, 2 iz SBK cini mi se, 1 iz ZDK. Ono sto ih zulja je sto Posavski kanton ostaje na 1 delegatu isto koliko ima i BPK.

Ono sto se kod nas ne pominje je ova promjena da vise nije moguce za svaki zakon glasanjem 2/3 delegata iz DN potegnuti pitanje zastite nacionalnog interesa. Tim dijelom on nije bio zadovoljan.

Znaci li to da HDZ u buducnosti ne moze stopirati npr. zakon o kladioncama, da se porez naplacuje na mjestu uplate?

Sa druge strane Bakir rece da im VP nije izasao u susret po pitanju ogranicavanja ovlasti Doma naroda.

Moze li neko pojasniti ko je ovdje u pravu.
Str0nz
Grijem se na: Hodza > marfi

#6402 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Str0nz »

Grean wrote: 05/10/2022 12:57 Zna li se u stvari sta tacno donose promjene IZ?

Evo gledao sam na TV tzv. HZHB intervju sa nekim likom sa Politickih nauka iz Mostara povodom ovog, on kaze dobro je za Dom naroda jer ce teze zaobici stranke iz zapadne Hercegovine jer ce dodatnih 6 delegata biti 2 iz HNK, 2 iz SBK cini mi se, 1 iz ZDK. Ono sto ih zulja je sto Posavski kanton ostaje na 1 delegatu isto koliko ima i BPK.

Ono sto se kod nas ne pominje je ova promjena da vise nije moguce za svaki zakon glasanjem 2/3 delegata iz DN potegnuti pitanje zastite nacionalnog interesa. Tim dijelom on nije bio zadovoljan.

Znaci li to da HDZ u buducnosti ne moze stopirati npr. zakon o kladioncama, da se porez naplacuje na mjestu uplate?

Sa druge strane Bakir rece da im VP nije izasao u susret po pitanju ogranicavanja ovlasti Doma naroda.

Nije potrebna zastita VNI, niti se upotrebljava, kozmeticko rijesenje bez bilo kakvog efekta.

Dovoljno da 2/3 jednog od kluba naroda u DN FBiH glasa protiv da zaustavi zakone, to ovim nametanjem je njima zagarantovano.

Znaci nista nema od kladionica kao ni do sada. Dobili su sve, odrekli su se nisu nicega, sve drugo je suplja.
milib988

#6403 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by milib988 »

Glupo pitanje - za sta je tacno zaduzen "Dom naroda" - imali nesto slicno u drugim drzavama? Jeli Dom Naroda samo na federalnom nivou ili je to drzavni nivo
Login77777

#6404 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Login77777 »

milib988 wrote: 05/10/2022 13:10 Glupo pitanje - za sta je tacno zaduzen "Dom naroda" - imali nesto slicno u drugim drzavama? Jeli Dom Naroda samo na federalnom nivou ili je to drzavni nivo
Federalni i drzavni nivo. Zaduzen je za blokadu svega. Kroz DN idu svi zakoni. Imao taj zakon veze s narodom ili ne. Da se DN federalni i drzavni svede na ono za sta bi trebao biti zaduzen ne bi bilo ovolike rasprave. Cak i da HDZ drzi cijeli federalni DN u klubu Hrvata.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#6405 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by sime_cipol »

Str0nz wrote: 05/10/2022 13:07
Grean wrote: 05/10/2022 12:57 Zna li se u stvari sta tacno donose promjene IZ?

Nije potrebna zastita VNI, niti se upotrebljava, kozmeticko rijesenje bez bilo kakvog efekta.

Dovoljno da 2/3 jednog od kluba naroda u DN FBiH glasa protiv da zaustavi zakone, to ovim nametanjem je njima zagarantovano.

Znaci nista nema od kladionica kao ni do sada. Dobili su sve, odrekli su se nisu nicega, sve drugo je suplja.
Zar nije po novom manje od pola jednog kluba, 11 od 23.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#6406 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Chmoljo »

Škobo Habu wrote: 05/10/2022 12:51
Chmoljo wrote: 05/10/2022 12:45
Nit si razumio, a pogotovo nisi razumijo.
Hajd' ti sad objasni nekom "stručnjaku" da i do sada se nije mog'o popunuti klub Srba, a sad će još teže, tako da "nelegitimno predstavljanje" i dalje opstaje.
Ma meni je više kuknjave navrh glave, a ništa suštinski ne mijenjamo. Uvijek isto odabiremo i nadamo se drugačijem ishodu.

Evo sad je problem što trojka ide sa hdz, ali nije problem kad ide SDA. Zna se i što. Zato što isto odabiremo i očito nam je dobro. Svaka promjena je strašna iz naših sitnih jadnih perspektiva.

A htjelo bi da se tako namjesti da neko drugi riješi naše probleme.

Pa neće. Riješiće probleme onih koji se najviše žale i onih koji najviše smaraju.

Koga boli dupe za UZPom od stranaca? Najviše zato jer boli i nas dupe. Masa ljudi je mogla ostati živa a da isto ovo dobijemo.

Recimo da smo 96 imali malo bolju srsrtnu poziciju. Al od tada, do danas, sve što je urađeno je inercija poslije rata. Sada kada je sve stalo, glavni i odgovorni se ibrete što se sad moraju baviti državom umjesto da nastave krasti ko i decenijama prije toga. A narod konta kako je svijet protiv njih.

Svijet je protiv glupana.

Vidjećemo gdje smo mi.
Str0nz

#6407 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Str0nz »

sime_cipol wrote: 05/10/2022 13:18
Str0nz wrote: 05/10/2022 13:07

Koliko znam nista ne pise o tome u nametanju. Kako god, sjeti se koliko je bilo tesko dostici 6 delagata po starim zakonom, 11 je de facto nemoguce.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#6408 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by sime_cipol »

Str0nz wrote: 05/10/2022 13:22
sime_cipol wrote: 05/10/2022 13:18
Koliko znam nista ne pise o tome u nametanju. Kako god, sjeti se koliko je bilo tesko dostici 6 delagata po starim zakonom, 11 je de facto nemoguce.
Ok, ne moze 11 u prvom glasanju. Moze li 9 u drugom ili 7 u trecem.
Ako sam ja dobro shvatio izmjene IZ. Ako nisam, izvinjavam se. Kod dosta ljudi ovo stvara nedoumice.
Nespin

#6409 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Nespin »

8-)
Last edited by Nespin on 09/10/2022 03:34, edited 1 time in total.
Str0nz

#6410 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Str0nz »

sime_cipol wrote: 05/10/2022 13:24
Str0nz wrote: 05/10/2022 13:22

Ako sam ja dobro shvatio izmjene IZ. Ako nisam, izvinjavam se. Kod dosta ljudi ovo stvara nedoumice.
To se radi o glasanju za predsjednika/potpresjednika za vladu FBiH, mislim da ide sada 11-7-4 ali je to samo mehanizam da osigura HDZ na vlasti.

P.S, ovo su samo tehnicki detalji, sto se mene tice nije problem da biraju svoje "legitimne predstavnike". Problem je da je tako igra(ustav) nametnut da se moras baviti ovim pitanjima, zbog toga sto ako HDZ kontrolise klub Hrvata to znaci da je federacija u vlasnistvu Hrvatske a vecinski narod gradjani drugog reda. To je simbolika ovoga, da si manje vrijedan i da te trebaju ne-heretici cuvati zbog sumnjive religije, svi drugi izgovori poput deblokade su laz i suplja.

@Nespin :thumbup: Ovdje pisu kao da sada ima bilo kakvog znacaja obracun trojke i SDA :zzzz:
Nisamsdaali

#6411 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Nisamsdaali »

milib988 wrote: 05/10/2022 13:10 Glupo pitanje - za sta je tacno zaduzen "Dom naroda" - imali nesto slicno u drugim drzavama? Jeli Dom Naroda samo na federalnom nivou ili je to drzavni nivo
Uglavnom ni za šta, block fest. Ali tu se diskutuje o najvažnijim državnim pitanjima, na oba nivoa je i omjer sva 3 naroda je 1/1/1
Login77777

#6412 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Login77777 »

Pa povecao je broj delegata svakog kluba sto znaci da Hrvati iz ne HDZ kantona nisu vise nista. A ovlasti DN ostavio jednake kao do sada. Znaci svaki zakon mogu oboriti koji zele.
Znaci stvari koje nemaju veze sa jednim narodom moze jedan narod da obori bez posljedica. Kao sto @Str0nz kaze zacementirao jedino HDZ. Jedino sto se moze raditi je da se sluzis mehanizmom HDZa i da blokiras sve. E to je sav uspjeh Schmidta. :bih:
Chmoljo

#6413 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Chmoljo »

Nespin wrote: 05/10/2022 13:29
Chmoljo wrote: 05/10/2022 13:20

Ma meni je više kuknjave navrh glave, a ništa suštinski ne mijenjamo. Uvijek isto odabiremo i nadamo se drugačijem ishodu.

Evo sad je problem što trojka ide sa hdz, ali nije problem kad ide SDA. Zna se i što. Zato što isto odabiremo i očito nam je dobro. Svaka promjena je strašna iz naših sitnih jadnih perspektiva.

A htjelo bi da se tako namjesti da neko drugi riješi naše probleme.

Pa neće. Riješiće probleme onih koji se najviše žale i onih koji najviše smaraju.

Koga boli dupe za UZPom od stranaca? Najviše zato jer boli i nas dupe. Masa ljudi je mogla ostati živa a da isto ovo dobijemo.

Recimo da smo 96 imali malo bolju srsrtnu poziciju. Al od tada, do danas, sve što je urađeno je inercija poslije rata. Sada kada je sve stalo, glavni i odgovorni se ibrete što se sad moraju baviti državom umjesto da nastave krasti ko i decenijama prije toga. A narod konta kako je svijet protiv njih.

Svijet je protiv glupana.

Vidjećemo gdje smo mi.
Ja fakat ne kontam šta ti pokušavaš reći.
Nije bitno hoće li u vlast ući SDA ili trojka, što se tiče usvajanja legislative i uspostave vlasti HDZ ima alate da ucjenjuje i blokira apsolutno sve, samo što im je Herr Šmic sada dao mogućnost da to rade vječno.
pokušavam reći da svijet nije mjesto gdje su krovovi od čokolade a prozori od marmelade.

više bih volio da trojka ne ide u federalnu vladu jer će biti pokopani spinovima, potrebniji su na lokalnom planu. a da onaj ko je doveo do ovoga svega neka ide rješavati velika politička pitanja sa svojim majoriziranim jaranima i sa onima koji su ih izabrali.

pokušavam reći da se nariče kako je svijet protiv nas, a nas boli kurac, nego samo naričemo.
Chmoljo

#6414 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Chmoljo »

Str0nz wrote: 05/10/2022 13:31
sime_cipol wrote: 05/10/2022 13:24
@Nespin :thumbup: Ovdje pisu kao da sada ima bilo kakvog znacaja obracun trojke i SDA :zzzz:
ne baš trojke, ali SDA je uglavnom dovela svojim nečinjenjem do ovoga gdje smo sad. ista SDA koja je pojedinačno najjača stranka.

hoću reći, šta kukate kada vaši sunarodnjaci žele ovako?

kuka se nad svakom odlukom VP, ali SDA suvereno mlati na izborima. šizofrenija čista.
Nespin

#6415 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Nespin »

8-)
Last edited by Nespin on 09/10/2022 03:34, edited 1 time in total.
farenhajt983

#6416 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by farenhajt983 »

interesuju me ove informacije,
ako poredimo recimo dva kantona, jedan u kojem hdz dominira i drugi gdje dominiraju ostale stranke s hrvatskim kandidatima

usljed seobe stanovnista (jer primijetno je da stanovnistvo odlazi u mjesta za boljim sutra, posao, zivot) omjer stanovnista se promijeni

po trenutnim IZ ovaj prvi kanton ima prednost po broju delegata u DN, da li je moguce ugraditi u IZ da u slucaju seobe stanovnistva s brojem hrvata u prednost dode ovaj drugi kanton, ili je ovim nametnutim IZ postavljeno tako da hdz makar imao 2 covjeka u tom kantonu uvijek ce slati ta 2 covjeka i ma koliko imao glasova
BAK-eV

#6417 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by BAK-eV »

Login77777 wrote: 05/10/2022 13:49 Pa povecao je broj delegata svakog kluba sto znaci da Hrvati iz ne HDZ kantona nisu vise nista. A ovlasti DN ostavio jednake kao do sada. Znaci svaki zakon mogu oboriti koji zele.
Znaci stvari koje nemaju veze sa jednim narodom moze jedan narod da obori bez posljedica. Kao sto @Str0nz kaze zacementirao jedino HDZ. Jedino sto se moze raditi je da se sluzis mehanizmom HDZa i da blokiras sve. E to je sav uspjeh Schmidta. :bih:
Pa neka obore svaki zakon ako zele!
Pitanje je koliko ce to trajati nakon Schmidtovih odluka.

Petritsch je napravio 1/3, Schmidt vratio na 1/2 i u cemu je razlika.

Pa prosetaj se malo po zemlji i vidi u cemu je razlika.
geoxx

#6418 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by geoxx »

Avdo Avdic napise naslov kako bi se bez reakciije Schmita mogla formirati vlast bez HDZa, a onda u tekstu, doduse nesvjesno, napise kako ipak ne bi.

Legendica nasa.

Opet ovdje prica o nekim nonHDZ Hrvatima, a bukvalno izbori pokazali da ces prije svemirca vidjeti nego Hrvata koji ne glasa za HDZ i ostale stranke hnsa.
GandalfSivi

#6419 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by GandalfSivi »

‘ta ce Schimdt, obratiti paznju na datum posta :)
GandalfSivi wrote:
Cijeli dan gurao brojeve, nisu uopste daleko od istine...

Evo brojeva na 20+20+20+12 delegata, ukljucujuci i stanje iz '91, sa koeficijentom 2/3 * 2013 + 1/3 *1991.

Image
Mali edit: Ovo je od prije 4 godine…
Last edited by GandalfSivi on 05/10/2022 14:30, edited 2 times in total.
Gandalf

#6420 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Gandalf »

Str0nz wrote: 05/10/2022 12:19 P.S, samo da vidim da li sam dobro razumijo kljucne zakljucake strucnjake ovdje:

1. Glavni problem DMSa je legitimno predstavljanje, sve ostalo u njemu je med i mljeko.
Bosnjaci su glavni rusitelji DMSa zbog Edima i Anela zato njih i drzavu MZ zasluzeno kaznjava.

2. Bakirova i Bosnjacka je duznosti da lobiraju da MZ ne poduzima mjere da uniste narod i drzavu.
Ovakva existencijalna pitanja su svugdje norma ali kada Bosnjaci ne lobiraju za svoje pravo da postoje zasluzuju evropsku Palestinu sa aparthejdom.

:run:
:thumbup: kirbaša i sda prezirem iz dna duše, ali svaljivati ovo na njega jer se on ko naslikava nešto s erdoganom i to je kao razlog što nas zapad prodaje svakoj sjecikesi s balkana, fakat smiješno

Tvorac i garant DMS svi znamo ko je i ne treba se pravit blesav. Isti taj tvorac i garant DMS uredno dopušta svaki oblik separatizma i radikalizma već više od dvije decenije, popušta svakoj mogućoj nefunkcionalnosti institucija od nivoa mjesne zajednice pa do VM-a, dopušta svaku moguću opstrukciju iz regiona, dopustio je da ne vidi ruski utjecaj u sred Nato teritorije, ali ne, nisu to problemi ove države, problem je mrski Sejdo. Licemjerje na hiljaditu.
dale cooper

#6421 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by dale cooper »

Chmoljo wrote: 05/10/2022 13:51
Str0nz wrote: 05/10/2022 13:31

ne baš trojke, ali SDA je uglavnom dovela svojim nečinjenjem do ovoga gdje smo sad. ista SDA koja je pojedinačno najjača stranka.

hoću reći, šta kukate kada vaši sunarodnjaci žele ovako?

kuka se nad svakom odlukom VP, ali SDA suvereno mlati na izborima. šizofrenija čista.
:thumbup: Napisao sam to ranije na drugoj temi, ali osim patriotskog izdrkavanja za lokalne svrhe, nikakvih konkretnih diplomatskih
inicijativa i lobiranja.
farenhajt983

#6422 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by farenhajt983 »

sta cekaju sada bosnjaci u DN povodom ovih novih blokada vezano za akcize i pdv

moze li se Schmidtu mahati pred nosom za ovaj sluca ili je beskorisno jer treba da se sazove novi saziv
BAK-eV

#6423 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by BAK-eV »

geoxx wrote: 05/10/2022 14:05 Avdo Avdic napise naslov kako bi se bez reakciije Schmita mogla formirati vlast bez HDZa, a onda u tekstu, doduse nesvjesno, napise kako ipak ne bi.

Legendica nasa.

Opet ovdje prica o nekim nonHDZ Hrvatima, a bukvalno izbori pokazali da ces prije svemirca vidjeti nego Hrvata koji ne glasa za HDZ i ostale stranke hnsa.
O tome se i radi!
Psiholoske postavke su se promjenilie i to ce igrati i te kako veliku ulogu u vremenu koje dolazi.

(Doduse ako vremena uopste i bude, sobzirom na sve glasnije price o upotreibe nukleranog oruzja u Ukrajini. Ali to je druga tema!)
Grean

#6424 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Grean »

Maloprije gledah desnicarski Z1 kanal, gost neki zastupnik koji jedva prica hrvatski i njihov bivsi ministar inostranih poslova, naravno tema smo mi.

Kaze nisu zadovoljni ali dosta su uradili i da Hrvatska ponekad treba udariti sakom od sto i ici malo i grublje. Ali nije to poenta.

Kaze ministar ne treba gledati sta je bilo do sad, niko ne voli kukanje, za ovo sad su najzasluzniji Amerikanci i oni ne vole plac vec pricu o buducnosti.

Povezujem to sa nama, Bosnjaci vole samo da placu. Zna li iko od nas sta smo mi predlozili i lobirali u vezi IZ sem sto smo govorili mi necemo sta hoce HDZ? Znamo li sta su nasi predlagali?

Ja prvi ne znam a romani su se napisali na forumu o IZ. Ako mi ne znamo, kako ce znati drugi sta je nasa vizija.
babanovac

#6425 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by babanovac »

Izbori su prosli, gotovo je...
Molim vas, potpisite jebenu owticiju, "Za gradjansku BiH."
Znam, mislite da nece nista promijenti... Treba nam papir, kojim mozemo negdje nekim mahnuti.
Locked