Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Irsar

#6401 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Irsar »

Hakiz wrote:Ti si Übermensch. Dok svi drugi vjeruju da bog postoji, ti znaš. Nadčovjek, sveznajući. Mi obični smrtnici ne možemo sa tobom razgovarati, nismo te dostojni.
Drago mi je da si konačno razumio moju poziciju, ali nema potrebe za zajedljivošću. I nije istina da "svi drugi vjeruju", i to iz 2 razloga: 1. kao što sam i rekao, neki potpuno i jasno znaju i 2. vjerovanje nije pretpostavljanje, masa ljudi zapravo zna na nekom nivou svoje svijesti, ali zahvaljujući modernom ispiranju mozgova u vidu "ako ne možeš dokazati onda ne znaš" to kriju od samih sebe, na neki način, što je pomalo žalosno...
Irsar

#6402 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Irsar »

statixx wrote:Oni koji slijede religije utemeljene na objavi a tvrde da znaju i razumiju Boga na intelektualno-intuitivnom nivou obicno su indoktrinirani do te mjere da su liseni bilo kakve skepticnosti, a takvih se valja kloniti.
Skeptičnosti u šta? Možda u modernističke zablude tipa da samo materijalno je realno, da je samo nauka validan način ispitivanja realnosti i slično? :wink:
Usual_Suspect

#6403 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Usual_Suspect »

statixx wrote:Oni koji slijede religije utemeljene na objavi a tvrde da znaju i razumiju Boga na intelektualno-intuitivnom nivou obicno su indoktrinirani do te mjere da su liseni bilo kakve skepticnosti, a takvih se valja kloniti.
To je poznat fenomen u psihologiji. To put it simply, kada čovjek jednom usvoji neke ideje, pogotovo one na kojima bazira svoj egzistencijalizam veoma teško prihvata bilo šta drugo, taj efekat se pojačava kako čovjek stari. Poznata je činjenica da su neki čak spremni i umrijeti zbog toga, nije tu samo religija u pitanju. Čak i najracionalniji čovjek nije imun na te stvari, a to je još jedan dokaz koji ide u prilog evoluciji. Da to je tačno da sa takvima nema racionalne rasprave pogotovo neobrazovanim kao što je smrcak, ali isto tako iz svog iskustva znam ljudi koje ja jako cijenim, prijatelji, kolege i poznanici koji su vjernici a izbjegavaju tu temu te sam i u dva,tri navrata dobio objašnjenje da ne žele pričati o tome jer ne postoji način da racionalno objasne svoju vjeru, a radi se o visoko obrazovanim osobama, jedan je doc.dr. fizike pa me posebno zanimalo njegovo viđenje na tu temu. Zaključak je da se ne bih složio s tobom da su lišeni bilo koje skeptičnosti, skeptični su u svemu osim prema prihvaćenoj vjeri, ideologiji ili šta već :lol:
Last edited by Usual_Suspect on 28/08/2018 19:42, edited 2 times in total.
statixx

#6404 Re: Ateizam vs. Religija

Post by statixx »

Ma kakva nauka, samo otkrivenje i objava.
statixx

#6405 Re: Ateizam vs. Religija

Post by statixx »

Nije to taj profil, jer kazes da ne mogu racionalno objasniti svoju vjeru, ali ovaj lik ZNA, on ne vjeruje.
Usual_Suspect

#6406 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Usual_Suspect »

statixx wrote:Nije to taj profil, jer kazes da ne mogu racionalno objasniti svoju vjeru, ali ovaj lik ZNA, on ne vjeruje.
Heheh, a dobro za takve nije potrebno izdvajati riječi, jer njemu to ne treba, već mu trebaju lijekovi, terapije etc...
Idemedosumom

#6407 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

Šta ima kod vas, inače?
Bloo
Globalna šefica

#6408 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Irsar wrote:
Ovako:

1. Žene nemaju ekskluzivno pravo na prisvajanje istine po pitanju ubijanja vlastitog ploda ili nerođenog djeteta (popularno zvanog abortus), jer istina kao takva i spoznaja istine nisu nešto ograničeno na jedan spol, bez obzira koliko se ta istina "ticala" kojeg spola.

2. Abortus ima uticaja ne samo na ženu, već (manjeg) uticaja i na muškarca koji je otac ploda/djeteta i (većeg) uticaja na sam plod/dijete, kao što moraš priznati. Stoga, a imajući u vidu da plod/dijete nije u stanju komunicirati svoje interese i prava, posve je validno i da muškarci izraze svoje mišljenje (kako u ime sebe, tako i u ime ploda/djeteta, ali i žena), pogotovo onda kada je to mišljenje ništa drugo doli čista istina. Opet, bitno je šta je istina ovdje, a ne to da li tu istinu govori neko sa testisima ili jajnicima.

3. Uspjela si u jedan paragraf utrpati gotovo sve međusobno nevezane scenarije gdje bi ubijanje ploda/djeteta kao trebalo biti "ispravno", iako bi svima trebalo biti jasno da, na primjer, abortus usljed opasnosti za život žene nije isto što i abortus jer se ženi "neda" imati "još jedno dijete". Prvi slučaj je opravdan iz više razloga nego prvi, ako bismo uzeli da je i prvi opravdan uopšte.

I za kraj, ako u braku neko treba posezati za silovanjem radi zadovoljenja spolnih prohtjeva, onda je jasno da od tog braka hajra više nema i da se treba prekinuti. Kad već si spomenula i taj slučaj... Lično mi je bizarno da žene ostaju u takvim brakovima iz bilo kojeg razloga.
Imaju. :) Moje tijelo, moj izbor. Kada budeš imao matericu, tvoje mišljenje će biti validno. Do tada, I am sorry. Validno je koliko i mišljenje evnuha o seksu.
Istina koju tako često spominješ kao riječ i kao pojam i brkaš uzduž i poprijeko definicije i guraš je gdje treba i ne treba apsolutno je nebitna u ovom situaciji.
Istina je da imam apsolutno pravo odlučiti šta ću uraditi sa svojim tijelom. To možeš prihvatiti ili ne, ali to je jedina istina koja postoji.
(I kao što već rekog ne odobravam abortus kao sredstvo naknadne kontracepcije, mada je nekada i to opravdano pogotovo u zaostalim sredinama gdje ženama nije dozvoljen pristup kontracepciji - pogledaj film Kad bi zidovi mogli govoriti).
Svi ti scenariji su povezani jer ih povezuje jedna stvar - uterus. I da ispravno je izvršiti abortus u skoro svim slučajevima koje sam navela:
- silovanje
- neželjena trudnoća jer žena nema pristupa kontracepciji
- silovanje u braku
- trudnoća kada je žena prisiljena da stupi u brak i u seksualne odnose
- kada je opasnost po ženin život velika u slučaju poroda (razmišljaj pragmatično - sačuvaš život mašine za rađanje, ne...)

Broj neželjenih trudnoća koje rezultiraju abortusom (a ne spadaju u gore navedene kategorije) će se smanjiti samo edukacijom. Uvođenjem (o my god dekadencija!) seksualne edukacije u školama. Gdje će se budući odrasli ljudi obrazovati da stupaju u seksualne odnose kada budu spremni, da nauče da se zaštite od seksualno prenosivih bolesti, da nauče o kontracepciji.

Naravno da moraju posezati za silovanjem jer žena nema pravo da kaže ne u braku, a instituciju braka neki shvataju kao da su dobili vlasnički list nad nečijim tijelom. Ili pak, da ne spominjemo prisilne udaje maloljetnica za odrasle ljude. Seksualni odnosi u tom slučaju su definitivno silovanje.
-
Naravno da ti je lično bizarno jer nisi žena. Čujemo se u idućem životu. Karma is a bitch.
Idemedosumom

#6409 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

Kad' žena počne previše razmišljati, znači da joj je hitno potreban misvak :P
Bloo
Globalna šefica

#6410 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Idemedosumom wrote:Kad' žena počne previše razmišljati, znači da joj je hitno potreban misvak :P
Ti mene misvakom, ja tebe žiletom po testisima/skrotumu i ima da budeš tenor.
Deal?
:mrgreen:
Irsar

#6411 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Irsar »

Bloo wrote:Imaju. :) Moje tijelo, moj izbor. Kada budeš imao matericu, tvoje mišljenje će biti validno. Do tada, I am sorry. Validno je koliko i mišljenje evnuha o seksu.
:lol: :lol: :lol:

Ono što ti tvrdiš, u osnovi, jeste da samo ti znaš šta je po ovom pitanju istina. I to zato jer si žena. Prilično bizarno, jer spoznaja istine IPAK nije ekskluziva žene, bar ako se zadržimo na konkretnoj temi, a tema je: da li je abortus dobar ili loš. Jer ako smatraš da samo žene mogu znati da li je abortus dobar ili loš, zašto onda očekuješ od muškaraca da to prihvate, kada oni to nisu u stanju samom činjenicom da nisu žene.

Po tebi, ako evnuh kaže da je spolni odnos, u osnovi, dobar i poželjan, te da isti je nužan za normalno funkcionisanje većine ljudi, ti bi se pobunila jer kao eto evnuh se drznuo reći neku istinu koju sam zna, neovisno da li je isti ikada imao spolni odnos. A valjda se stvari mogu i znati bez da se direktno iskuse, pa ja ne trebam da iskusim kako je to da budem spaljen da znam da ne želim biti spaljen.

Kao što ne trebam da iskusim ubistvo da znam da ne želim biti ubijen; ili da iskusim abortus da znam da ne želim biti abortiran (retroaktivno :wink: ).
Bloo
Globalna šefica

#6412 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Irsar wrote:
Bloo wrote:Imaju. :) Moje tijelo, moj izbor. Kada budeš imao matericu, tvoje mišljenje će biti validno. Do tada, I am sorry. Validno je koliko i mišljenje evnuha o seksu.
:lol: :lol: :lol:

Ono što ti tvrdiš, u osnovi, jeste da samo ti znaš šta je po ovom pitanju istina. I to zato jer si žena. Prilično bizarno, jer spoznaja istine IPAK nije ekskluziva žene, bar ako se zadržimo na konkretnoj temi, a tema je: da li je abortus dobar ili loš. Jer ako smatraš da samo žene mogu znati da li je abortus dobar ili loš, zašto onda očekuješ od muškaraca da to prihvate, kada oni to nisu u stanju samom činjenicom da nisu žene.

Po tebi, ako evnuh kaže da je spolni odnos, u osnovi, dobar i poželjan, te da isti je nužan za normalno funkcionisanje većine ljudi, ti bi se pobunila jer kao eto evnuh se drznuo reći neku istinu koju sam zna, neovisno da li je isti ikada imao spolni odnos. A valjda se stvari mogu i znati bez da se direktno iskuse, pa ja ne trebam da iskusim kako je to da budem spaljen da znam da ne želim biti spaljen.

Kao što ne trebam da iskusim ubistvo da znam da ne želim biti ubijen; ili da iskusim abortus da znam da ne želim biti abortiran (retroaktivno :wink: ).
Naravno da znam jer sam žena. Elementary, my dear...elementary.
Isto kao šti ti znaš da Bog postoji.Jer si vjernik.
Nemaš ti tu šta da prihvaćaš. Ne pitaš se ništa, ljubavi.
Jer nisi ti trudan. Niti imaš uterus.
Već sam ti to objasnila. :) Mogu opet, sa Vennovim dijagramima ako treba. :)

A paralele i zaključci su ti kao Smrčkovi (da li je do religije ne znam, ali rezonovanje vam nije jača strana). Fulate ne samo go, već čitav stadion. Poradite na tome. Počnite sa figurama i modusima silogizma. Pa lagano krenite od toga.
A ne pada mi na pamet da raspravljam o tome da li biće od 3 mjeseca ima uopšte kognitivne procese.
Irsar

#6413 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Irsar »

Bloo wrote:Naravno da ti je lično bizarno jer nisi žena. Čujemo se u idućem životu. Karma is a bitch.
Bolje ne prizivaj karmu dok odobravaš ubistvo nerođenih. :wink:

Jer kad smo već kod karme, nerođeno dijete koje je dovoljno razvijeno da može iskusiti bol, a koje biva ubijeno procedurom zvanom abortus, je stvorenje koje praktično ima pakleno iskustvo, rezultat čega je naravno smrt. Stoga žena koja to učini, mimo opravdanih razloga tipa da sačuva vlasiti život koji joj ugrožen trudnoćom, je priuštila svom nerođenom djetetu pakao na ovom svijetu. Poprilično veliko zlo. Karma toga, za one koji u karmu vjeruju, je tako loša da predstavlja mrlju nalik sjeni uzrokovanoj pomračenjem Sunca - sve svijetlo i blještavo, odnosno lijepo, biva oštećeno - a duša žene prva.

A dijete nije ništa krivo, k tome ima i suštinsku želju da se razvija i rodi, da živi.
Bloo
Globalna šefica

#6414 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Irsar wrote:
Bloo wrote:Naravno da ti je lično bizarno jer nisi žena. Čujemo se u idućem životu. Karma is a bitch.
Bolje ne prizivaj karmu dok odobravaš ubistvo nerođenih. :wink:

Jer kad smo već kod karme, nerođeno dijete koje je dovoljno razvijeno da može iskusiti bol, a koje biva ubijeno procedurom zvanom abortus, je stvorenje koje praktično ima pakleno iskustvo, rezultat čega je naravno smrt. Stoga žena koja to učini, mimo opravdanih razloga tipa da sačuva vlasiti život koji joj ugrožen trudnoćom, je priuštila svom nerođenom djetetu pakao na ovom svijetu. Poprilično veliko zlo. Karma toga, za one koji u karmu vjeruju, je tako loša da predstavlja mrlju nalik sjeni uzrokovanoj pomračenjem Sunca - sve svijetlo i blještavo, odnosno lijepo, biva oštećeno - a duša žene prva.

A dijete nije ništa krivo, k tome ima i suštinsku želju da se razvija i rodi, da živi.
Kao što ti navedoh, abortusi u tim slučajevima se mogu prevenirati seksualnom edukacijom i dostupnošću kontracepcije svima.
Toliko dramiš oko nerođene djece i boli koju osjećaju, a istovremeno si pobornik kamenovanja.
Tsk tsk.
Kakva duša, kakvi bakrači. Nisam znala sa pričam sa romantikom.

Naravno da ću je prizivati. :mrgreen:
Želim da ti menstruacije budu bolne i obilne u idućem životu.
Irsar

#6415 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Irsar »

Bloo wrote:Naravno da znam jer sam žena. Elementary, my dear...elementary.
Nisi ti ništa objasnila. Sve što tvrdiš je "samo žena zna je li abortus dobar ili loš". Jer je žena. Cirkularna logika. Mogao bih te pitati i za to ko ti je dao za pravo da govoriš u ime tijela nerođenog djeteta, kada si sebi već dala za pravo da smatraš da možeš učini sama sa svojim tijelom šta želiš? Mogu i razumjeti tvoj stav u vezi tvog tijela, ali nerođeno dijete ima svoje pravo također. Pravo za koje tebe nije briga.
A ne pada mi na pamet da raspravljam o tome da li biće od 3 mjeseca ima uopšte kognitivne procese.
Ne pada tebi na pamet da znaš išta što bi te unezgodilo, znamo se. :wink:
Irsar

#6416 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Irsar »

Bloo wrote:Toliko dramiš oko nerođene djece i boli koju osjećaju, a istovremeno si pobornik kamenovanja.
Dok si ti pobornik, pretpostavljam, doživotnog sadizma nad zatvorenicima, sadizma kako fizičkog tako i mentalnog. :wink:

I da, kamenovanje je kazna za kršenje zakona. Koji zakon, prema tebi, je prekršilo nerođeno dijete? Evo ja ću se odreći kazne kamenovanja ako ćeš se ti odreći abortusa, je li to fer od mene?
Usual_Suspect

#6417 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Usual_Suspect »

Bloo wrote: A ne pada mi na pamet da raspravljam o tome da li biće od 3 mjeseca ima uopšte kognitivne procese.
Ih pričaš o 3 mjeseca starom fetusu, uvijek počni od početka. Pitanje je da li žena svaki put ubije potencijalno dijete kada je zaboli glava a gospodinu se zadaje pravo :lol:
Btw ako se priča o boli nerođene djece šta je sa onima koji se rode sa raznim defektima, i deformacijama, nema većeg sado mazohiste od samog boga.
Last edited by Usual_Suspect on 28/08/2018 20:26, edited 1 time in total.
Idemedosumom

#6418 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

Bloo wrote:
Idemedosumom wrote:Kad' žena počne previše razmišljati, znači da joj je hitno potreban misvak :P
Deal?
Bloo
Globalna šefica

#6419 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Irsar wrote:
Bloo wrote:Naravno da znam jer sam žena. Elementary, my dear...elementary.
Nisi ti ništa objasnila. Sve što tvrdiš je "samo žena zna je li abortus dobar ili loš". Jer je žena. Cirkularna logika. Mogao bih te pitati i za to ko ti je dao za pravo da govoriš u ime tijela nerođenog djeteta, kada si sebi već dala za pravo da smatraš da možeš učini sama sa svojim tijelom šta želiš? Mogu i razumjeti tvoj stav u vezi tvog tijela, ali nerođeno dijete ima svoje pravo također. Pravo za koje tebe nije briga.
Ne pada tebi na pamet da znaš išta što bi te unezgodilo, znamo se. :wink:
Naravno da jesam.
Ja sam žensko. Ja imam uterus. Ja ostajem trudna. Ne ti. Ja znam kada je ispravno da izvršim abortus. Jer sam žena. Sa uterusom. :mrgreen:
Samim tim što sam žena ZNAM.
Pa sve dok samostalno ne može da diše, hrani se i egzistira izvan mog uterusa, dajem si pravo :)
Pa evropski zakon između ostalog mi daje pravo na osnovu gore navedenog. :mrgreen: Ne ti.
Srećom.

Mda, mda. Žao mi je ako si spremio neki kvazifilozofski osvrt i ajet. More luck next time.
Bloo
Globalna šefica

#6420 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Irsar wrote:
Bloo wrote:Toliko dramiš oko nerođene djece i boli koju osjećaju, a istovremeno si pobornik kamenovanja.
Dok si ti pobornik, pretpostavljam, doživotnog sadizma nad zatvorenicima, sadizma kako fizičkog tako i mentalnog. :wink:

I da, kamenovanje je kazna za kršenje zakona. Koji zakon, prema tebi, je prekršilo nerođeno dijete? Evo ja ću se odreći kazne kamenovanja ako ćeš se ti odreći abortusa, je li to fer od mene?
Honey :mrgreen:
Vratimo se opet na silogizme. Onda možemo diskutovati na istoj ravni. Do tada, pandan si Smrčku. Which is like baaaad.
Pretpostavka je majka svih zajeba. :mrgreen:

Btw, opet ti ponavljam, evropski zakon mi daje za pravo da izvršim abortus.
Koliko znam niti jedan drugi zakon osim pustinj...ovaj šerijatskih ne propisuje kamenovanje. Tak da...silogizmi. Paralele. Dedukcija. Indukcija. Premise!

Tito dragi, iscrpi ovo ženu. :|
Irsar

#6421 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Irsar »

Usual_Suspect wrote:Btw ako se priča o boli nerođene djece šta je sa onima koji se rode sa raznim defektima, i deformacijama, nema većeg sado mazohiste od samog boga.
Samo Allah/Bog jeste savršen i može biti savršen. Sve ostalo, sukladno tome, mora imati neku nesavršenost. Kod nekoga ta nesavršenost je izraženija npr. niža inteligencija, podložnost grijesima, urođeni defekti, možda ružnoća lika i td. Lista je skoro beskonačna.

A, ako im se dozvoli komunikacija, svi ti "defektni" ljudi (zapravo, to su svi ljudi ikada, ali da ne idemo u širinu) mogu naći svoje mjesto u svijetu, uz pomoć drugih; pomoć koju svakako bi trebali im pružiti.

Vezano uz to:

Bloo
Globalna šefica

#6422 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Idemedosumom wrote:
Bloo wrote:
Deal?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
mrnjauuuu
Image
Bloo
Globalna šefica

#6423 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Irsar wrote:
Usual_Suspect wrote:Btw ako se priča o boli nerođene djece šta je sa onima koji se rode sa raznim defektima, i deformacijama, nema većeg sado mazohiste od samog boga.
Samo Allah/Bog jeste savršen i može biti savršen. Sve ostalo, sukladno tome, mora imati neku nesavršenost. Kod nekoga ta nesavršenost je izraženija npr. niža inteligencija, podložnost grijesima, urođeni defekti, možda ružnoća lika i td. Lista je skoro beskonačna.

A, ako im se dozvoli komunikacija, svi ti "defektni" ljudi (zapravo, to su svi ljudi ikada, ali da ne idemo u širinu) mogu naći svoje mjesto u svijetu, uz pomoć drugih; pomoć koju svakako bi trebali im pružiti.

Vezano uz to:
Anenkefalija, google it smartass.
Da ne postavljam listu još gorih deformiteta i poremećaja. Koje rezultiraju smrtnih ishodom uglavnom po rođenju. NAKON boli i patnje djeteta.
Podložnost grijesima između uređenih defekata i niže inteligencije. :lol:

You amuse me. :mrgreen:

Evo narod po Bosni se ubi pomažući djeci u Vladimir Nazor centru.
Usual_Suspect

#6424 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Usual_Suspect »

Irsar wrote:

Da bilo bi dobro da je samo down sindrom u pitanju, ima ih koji se rode bez usta bez ušiju, bez očiju etc koje prežive samo nekoliko dana pa dragi bog podari da se dobro napate 5, 10 godina na aparatima. Toliko je savršen da mu se prohtije malo napatiti, stvoriti namjerno frišku dušu bez grijeha strpati je u nemoguće uslove pa da je nagradi dženetom :lol: Po meni moraš biti ispodprosječnog IQ-a da braniš ovakve kvazi argumente ispunjene paradoksima bez premca. Vaš bog nije ni najmanje milostiv koliko tvrdite. I da toliko je savršen da sve što je stvorio toliko nesavršeno. OMFG pa čitajte malo sami sebe.
Irsar

#6425 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Irsar »

Bloo wrote:Da ne postavljam listu još gorih deformiteta i poremećaja. Koje rezultiraju smrtnih ishodom uglavnom po rođenju. NAKON boli i patnje djeteta.
Bol i patnja su sastavni dio ovog svijeta; to je nesavršenost ovog svijeta. Ali jedna stvar je direktno sudjelovati u uzrokovanju boli, i još oholo to "pravdati" pozivanjem na "Evropski zakon!" i "moje tijelo moj izbor" floskulu. To što zlo postoji te neće opravdati od toga što ti sama činiš zlo ili promovišeš i podržavaš njegovo činjenje.

Ali eno, postavio sam video sa čovjekom sa Down sindromom; sigurno je imao teško djetinjstvo, sigurno mu je često teško i danas; no ipak ono što želi nije da ga neko ubije, već da živi i uz eventualnu podršku drugih nađe svoj dio u ovom svijetu i svoju sreću.
Locked