Renault Megane all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Derdiyok

#6376 Re: Renault Megane all about

Post by Derdiyok »

Dozer wrote: 13/11/2020 22:49 Tacno. Istog sam misljenja, Da je procesor, mislim da ne bi radilo nista. Greska je vrlo specificna i lokalizovana, tako da je vjerovatnije da se radi o nekom problemu oko cilindra, bilo da je elektronicke ili mehanicke prirode.

Na ovo ukazuje u resetovanje do kojeg dolazi nakon gasenja i paljenja motora. To znaci da procesor ne ocitava gresku konstantno, nego se i on resetuje, a greska se onda opet pojavi nakon nekog vremena rada motora i tog cilindra.
Svaki cilindar ima i svoj senzor. Moguce je da je do toga.

Takodjer, provjeri i bregastu. Moguce je da je taj klip dobio luft na njoj, pa radi toga nema pravilan vertikalni hod, a samim tim ni paljenje smjese nije ravnomjerno i na vrijeme u njemu, pa procesor to ocitava i projavljuje gresku.

Jaran je imao istu situaciju na Laguni. Na kraju se ispostavilo da je dno klipa na bregastoj bilo puklo, pa cim se dovoljno zagrije klip pocinjao landarat.
Juče sam bio kod električara koji radi samo Renaulte. Čovjek je provjerio sve napone i jedina žica koja nema napajanja dolazi od procesora. Pratio rad na benzinu i na plinu, isto sve. Kad ugasim auto pa opet upalim greške nestanu, i neko vrijeme motor radi normalno da bi opet promjenio zvuk i izbaci grešku injektora, zatajenje trećeg cilindra, pa nekad izbaci bregastu, uglavnom greške variraju, nekad ovu, nekad onu izbaci, kako na benzinu tako i na plinu. Skoro sam radio servis plina, pa sam provjeravao i to ali je uredu. Sve mi se od navedenog počelo dešavati prije par dana kako sam uradio mali servis. Nakon promjene filtera i termostata čim sam upalio auto u servisu te greške su se pojavile. Električar reče da je u pitanju procesor, da nema biti šta drugo tako da čekam njega da mi javi da li će naći procesor, ako ne bude mogao da idem ja tražiti.

Uglavnom, prije mijenjanja procesora poslušaću tebe vezano za senzore i bregastu. Hvala :thumbup:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#6377 Re: Renault Megane all about

Post by bitanga_sa_otesa »

svasta sam cuo al klip na bregastoj :shock: :roll: :-? :?
ja na mojim bregastim nemam klipove :-)
i kako to procesor ocitava luftove i paljenje smjese??
Dozer

#6378 Re: Renault Megane all about

Post by Dozer »

Do mene. Mislim na radilicu/koljenasto, a napisah bregasta. Nigdje veze. :roll:
Hvala na ispravci.

A zar nije procesor taj koji odlucuje o smjesi za svaki cilindar na osnovu pritiska na papucicu gasa?
Ako je doslo do lufta u spoju izmedju klipnjace i radilice, taj klip moze imati kraci hod od ostalih klipova za onoliko koliki je taj luft. Ako postoje senzori na cilindrima, a kod vecine auta danas postoje upravo radi procesora i ubrizgavanja, moze se pojaviti greska za taj cilindar.
Ako je ovo slucaj, onda je problem mehanicki. Ako se ne rijesi, moze doci i do pucanja klipnjace jer ce se taj luft samo povecavati jer ce radilica sve vise i jace udarati po dnu/prstenu klipnjace.
mirsek

#6379 Re: Renault Megane all about

Post by mirsek »

Kazu ne valja dacJa, bjazi ba. :oops:

Image
bitanga_sa_otesa

#6380 Re: Renault Megane all about

Dozer wrote: 14/11/2020 14:13 Do mene. Mislim na radilicu/koljenasto, a napisah bregasta. Nigdje veze. :roll:
Hvala na ispravci.

A zar nije procesor taj koji odlucuje o smjesi za svaki cilindar na osnovu pritiska na papucicu gasa?
Ako je doslo do lufta u spoju izmedju klipnjace i radilice, taj klip moze imati kraci hod od ostalih klipova za onoliko koliki je taj luft. Ako postoje senzori na cilindrima, a kod vecine auta danas postoje upravo radi procesora i ubrizgavanja, moze se pojaviti greska za taj cilindar.
Ako je ovo slucaj, onda je problem mehanicki. Ako se ne rijesi, moze doci i do pucanja klipnjace jer ce se taj luft samo povecavati jer ce radilica sve vise i jace udarati po dnu/prstenu klipnjace.
kakve veze ima pritisak papucice gasa ,sa sjebanim letecim lezajem??
ne postoje nikakvi senzori u cilindrima ni na cilidrima,na klipnjacama ,postoji senzor polozaja radilice/zamajca i na novijim autima senzor polozaja bregaste,kompjuter broji zamisljene tacke i ako mu se ne poklapa timing prebacuje u safe mode ili skroz gasi paljenje/ubrizgavanje .
kompjuter uglavnom mjeri otpor u kolu injektora,bobina,napon lambda sonde i prema tim informacija moze zakljuciti da mu neki parametar nije dobar.
klipnjaca nema nikakvo prstenje ,vec malu i veliku pesnicu :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Rockefeller

#6381 Re: Renault Megane all about

Post by Rockefeller »

Hajmo malo na casove da se ocita koja bukvica :thumbup: :mrgreen:
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#6382 Re: Renault Megane all about

Post by Evolution_IV »

Procesor :lol: :run:

Daj naucite razlikovat kompjuter(ecu) od artimeticko logicke jedinice(cpu)

Image
Dozer

#6383 Re: Renault Megane all about

Post by Dozer »

bitanga_sa_otesa wrote: 14/11/2020 15:50 kakve veze ima pritisak papucice gasa ,sa sjebanim letecim lezajem??
ne postoje nikakvi senzori u cilindrima ni na cilidrima,na klipnjacama ,postoji senzor polozaja radilice/zamajca i na novijim autima senzor polozaja bregaste,kompjuter broji zamisljene tacke i ako mu se ne poklapa timing prebacuje u safe mode ili skroz gasi paljenje/ubrizgavanje .
kompjuter uglavnom mjeri otpor u kolu injektora,bobina,napon lambda sonde i prema tim informacija moze zakljuciti da mu neki parametar nije dobar.
klipnjaca nema nikakvo prstenje ,vec malu i veliku pesnicu :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Kakve nema veze... Ako dajes gas - ides brze, brze rade i klipovi, a samim tim se i opterecenje na klipnjacu i njene lezajeve visestruko povecava. Time se, logicno, povecava i mogucnost pucanja bilo kojeg vec npuknutog ili ostecenog dijela.

Davno sam ucio SUS motore i dijelove, nije mi to ni struka, a ni posao, pa ne cjepidlaci ako sam zaboravio kako se neki dio tacno zove.

A o modernim ubrizgavanjima i senzorima koji sve to prate, tj. informisu ECU, ima ovdje dosta detalja - https://auto.howstuffworks.com/fuel-injection.htm#pt4
Ili ovdje - https://www.hella.com/techworld/uk/Tech ... zzle-3664/

Uglavnom, svaki cilindar na injektoru ima i senzor za protok zraka, kojim se direktno utice na smjesu.
bitanga_sa_otesa

#6384 Re: Renault Megane all about

Dozer wrote: 14/11/2020 21:15

Uglavnom, svaki cilindar na injektoru ima i senzor za protok zraka, kojim se direktno utice na smjesu.
:lol: :lol: :lol: :lol:
otkad kroz injektor prolazi zrak???
ostalo je suvisno komentarisati :run:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#6385 Re: Renault Megane all about

Post by konektovan »

Ksko cilindar na injektoru?! :mrgreen:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#6386 Re: Renault Megane all about

Post by konektovan »

Evolution_IV wrote: 14/11/2020 18:37 Procesor :lol: :run:

Image
Aritmetičko.......aritmetičko.... :mrgreen:
bitanga_sa_otesa

#6387 Re: Renault Megane all about

treba mi senzor lufta bolcna klipa :lol:
Dozer

#6388 Re: Renault Megane all about

Post by Dozer »

bitanga_sa_otesa wrote: 14/11/2020 21:18
Dozer wrote: 14/11/2020 21:15

:lol: :lol: :lol: :lol:
otkad kroz injektor prolazi zrak???
ostalo je suvisno komentarisati :run:
Nisam ni napisao da zrak prolazi kroz injektor :-)
bitanga_sa_otesa

#6389 Re: Renault Megane all about

Dozer wrote: 14/11/2020 21:35
Nisam ni napisao da zrak prolazi kroz injektor :-)
sta pise tu gore ??? da na injektoru ima senzor za protok zraka il sam ja corav???
sta ce onda senzor za protok zraka na njemu ako ne prolazi zrak??? neko stavio onako da se nadje??

:lol: :lol:
Dozer

#6390 Re: Renault Megane all about

Post by Dozer »

Da...pogresno sam se "odrazio". Sad vidim odakle konfuzija. Svaki cilindar ima senzor za zrak, a ECU pomocu njega odredjuje kolicinu goriva za injektor u datom momentu. Moze li ovako?
bitanga_sa_otesa

#6391 Re: Renault Megane all about

ne moze,ja prvi put cujem od tebe da svaki cilindar ima senzor za zrak.gdje je smjesten ? u pretkomori? iza ili ispred klapne gasa? jel svaki cilindar ima svoju klapnu gasa?
Dozer

#6392 Re: Renault Megane all about

Post by Dozer »

Nemam pojma gdje su smjesteni, rekoh da nisam automehanicar. Naravno da svaki cilindar nema svoju klapnu za gas, ali ima svoj MAF, cini mi se vec desetak godina....
In automotive applications, air density varies with the ambient temperature, altitude and the use of forced induction, which means that mass flow sensors are more appropriate than volumetric flow sensors for determining the quantity of intake air in each cylinder.
Ne kontam, zasto je cudno da svaki cilindar ima svoj senzor kolicine zraka....? Pa zar nisu na taj nacin dodatno uticali na smanjenje emisije stetnih gasova i cestica?
Imas gomilu studija o tome na netu.
bitanga_sa_otesa

#6393 Re: Renault Megane all about

pa kad nisi mehanicar ,nemoj ni pisati neke nebuloze .nije mi to struka,ali svakodnevno sam pod haubama raznih auta i valjda znam o cemu pricam.ne trebaju meni neki clanci sa neta koji pisu neki random likovi kao i ti ,ne vjerujem ja tome.ja vjerujem onom sto vidim .
cudno je da svaki cilindar ima svoj senzor jer je nepotrebno i skupo ,neisplativo.dosad nisam ni na jednom autu vidio to.
ali sam vidio da svaki cilindar ima svoju klapnu gasa,obicno na performance automobilima,imas na bmw-ovim modelima toga :)
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#6394 Re: Renault Megane all about

Post by Evolution_IV »

konektovan wrote: 14/11/2020 21:25
Aritmetičko.......aritmetičko.... :mrgreen:
tipfeler :-D
Optimist

#6395 Re: Renault Megane all about

Post by Optimist »

Dosao vakat da neko i Daciju kopira.

https://www.carscoops.com/2020/11/irani ... volvement/
lavic

#6396 Re: Renault Megane all about

Post by lavic »

Dozer nema pojma o autima, nije ni cudo sto mu je toyota vrh.😃😃😂😂😂
bitanga_sa_otesa

#6397 Re: Renault Megane all about

ma pise nebuloze jer ne zna osnove rada sus motora...da svaki cilindar posebno usisava zrak u datom momentu kad je otvoren usisni ventil ,ne mogu svi cilindri odjednom usisavati zrak u istom momentu tako da nema potrebe da svaki cilindar ima poseban senzor,dovoljan je jedan u usisnoj grani ili cijevi .
nivla

#6398 Re: Renault Megane all about

Post by nivla »

pa cak mu to i pise u ovom sto je citirao na engleskom, samo kad bi on razumio kontekst
S4mpion

#6399 Re: Renault Megane all about

Post by S4mpion »

Evolution_IV wrote: 14/11/2020 18:37 Procesor :lol: :run:

Image
Artimetička jedinica. :mrgreen:
Mason

#6400 Re: Renault Megane all about

Post by Mason »

Može mala pomoć

Megane II, prilikom vožnje upali se crvena lampica da je ručna povučena i znak STOP na inst.tabli. Odmah ugasim. Upalim, sve u redu. Za par dana u vožnji, opet ista stvar -ugasi se samo, upali se opet...i tako.

Neki spoj negdje ili? Šta bi moglo biti, koliko ozbiljno? Hvala
Post Reply