Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
hladan.preminger wrote:Legle Continental T860 u velicini 205/55/16.
Sve cetiri sa montazom i balansom 650KM.
Dobar deal.
Ja u subotu nabacio Goodyear UG9, ista dimenzija ko tvoja, sa montažom i balansom 580 KM...
Ovdje lokalni nisu imali UG9 na stanju, a razmisljamo sam i o njim i o Dunlop-u.
Ranije sam na passatu 4 kupio nove UG7. Ja dobre gume, nisam mogao vjerovati kako dobro drzi. Po snijegu bukvalno ide kao po suhom asfaltu. Na poslu imamo malo zavucen parking koji koristimo. Cim dodje zima on je prazan jer se ne čisti. Jedno jutro sam sa njim proprtio ostalim jedno 30-40 cm snijega.
vjerovatno je već bilo ali nemoguće je naći zbog broja stranica. Da li je PO ZAKONU OBAVEZNO imati lance ako imaš zimske gume?
pitam jer me policija zaustavila i uvjeravala da moram imati lance iako su mi zimske gume na autu. čak su počeli pisati i kaznu zbog "neposjedovanja zimske" opreme ali su nakon prepirki odustali. jesu li me pustili na lijepe oči ili su me fatali na foru da im platim ručak ili kaznu pa nisu uspjeli.
BLADE8 wrote:vjerovatno je već bilo ali nemoguće je naći zbog broja stranica. Da li je PO ZAKONU OBAVEZNO imati lance ako imaš zimske gume?
pitam jer me policija zaustavila i uvjeravala da moram imati lance iako su mi zimske gume na autu. čak su počeli pisati i kaznu zbog "neposjedovanja zimske" opreme ali su nakon prepirki odustali. jesu li me pustili na lijepe oči ili su me fatali na foru da im platim ručak ili kaznu pa nisu uspjeli.
BLADE8 wrote:vjerovatno je već bilo ali nemoguće je naći zbog broja stranica. Da li je PO ZAKONU OBAVEZNO imati lance ako imaš zimske gume?
nije
Možda im je krkljao stomak, pa su odlučili da promjene zakon.
nije
Po jednom pravilniku...po drugom jeste. Lance staviš u gepek i zdravo...imaš li - imam.
Znam da nije trebalo, jedino ako nisu sta promijenili. Mene su dva puta tako pitali za lance i reknem im da ne trebaju i vide da sam na zimskim gumama i ne peglaju dalje. Ali, ja ih krajem oktobra uvijek stavim u gepek, jer neka ih, nikad se ne zna gdje te put nanese i plus nikad ne znas na kakvog ces drota naletit.
Teufik wrote:Znam da nije trebalo, jedino ako nisu sta promijenili. Mene su dva puta tako pitali za lance i reknem im da ne trebaju i vide da sam na zimskim gumama i ne peglaju dalje. Ali, ja ih krajem oktobra uvijek stavim u gepek, jer neka ih, nikad se ne zna gdje te put nanese i plus nikad ne znas na kakvog ces drota naletit.
LG G5 - Tapatalk
Obavezni su, haj na planinskii prevoj ili bilo gdje gdje ima znak, bez lanaca si donji.
nije
Po jednom pravilniku...po drugom jeste. Lance staviš u gepek i zdravo...imaš li - imam.
Ne mogu biti dvije različite odredbe za istu stvar Slažem se da treba imati lance posebno u koga je zadnja vuča ali me interesuje šta zakon kaže, da me niko ne pegla kako hoće!
Last edited by BLADE8 on 15/11/2016 16:58, edited 1 time in total.
Teufik wrote:Znam da nije trebalo, jedino ako nisu sta promijenili. Mene su dva puta tako pitali za lance i reknem im da ne trebaju i vide da sam na zimskim gumama i ne peglaju dalje. Ali, ja ih krajem oktobra uvijek stavim u gepek, jer neka ih, nikad se ne zna gdje te put nanese i plus nikad ne znas na kakvog ces drota naletit.
LG G5 - Tapatalk
Obavezni su, haj na planinskii prevoj ili bilo gdje gdje ima znak, bez lanaca si donji.
To znam, govorim za voznju u carsiji i van takvih terena.
LG G5 - Tapatalk
Jesi siguran da su OBAVEZNI ili ti misliš da treba lance imati?
Za motorna vozila do 8 sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase do 3,5 tone:
1. Pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) ili
2. Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta.
Ovo "ILI" je po mom skromnom tumačenju zakona glavno. ZNAČI MOGU SAMO ZIMSKE GUME BEZ LANACA! ILI tj. ako nisu zimske nego ljetne, tad moraju biti i lanci u autu.
kabal1337 wrote:Kada nisi upućen u zakon, propise i svoja prava mogu te nagovoriti da ti pišu šta god oni žele.
Istina, a naša policija puna etike pa ne koristi to nimalo! A stoka napiše "neposjedovanje zimske opreme", nigdje ne piše ne posjedovanje samo lanaca i ti se ne znajući potpišeš da si napravio prekršaj a ustvari nisi. Ne možeš znati i biti upućen u sve ali hajde ne moraš potpisati ono što ne razumiješ. Nije mi se desilo ali umalo!
LG G5 - Tapatalk
Pogrešno tumačenje, znaka. On označava gdje počinje put gdje vozila moraju imati propisanu zimsku opremu.
A ako uzmeš da je do vozila do 3.5 t dovoljne sve četiri zimske gume- Tako piše, onda nisi dužan da nosis lance.
izuzev na dionicama na kojima saobracajnim znakom obavezuju posjedovanje lanaca (obicno planinski prevoji), zimske gume su dovoljna zimska oprema za auto... kombi, autobus, kamion, imaju druga pravila...
LG G5 - Tapatalk
Pogrešno tumačenje, znaka. On označava gdje počinje put gdje vozila moraju imati propisanu zimsku opremu.
A ako uzmeš da je do vozila do 3.5 t dovoljne sve četiri zimske gume- Tako piše, onda nisi dužan da nosis lance.
E sad, ko pogresno tumaci znak, pitanje za dvije marke?!
znak lanci za snijeg Lanci za snijeg - označava dio puta na kome motorna vozila, osim motocikala, mopeda, lakih tricikla, teških tricikla, lakih četvorocikla, teških četvorocikla, radnih mašina, traktora i motokultivatora, moraju na pogonskim točkovima imati lance za snijeg, kada je na kolovozu snijeg.
Nisu potrebni lanci ako su zimske gume na pogonskim tockovima. Tacka. Osim tamo gdje je propisano znakom.
Druga stvar je sto su kod nas ljudi pi.ke pa potpisu nalog vodeci se onom zlatnom "bolje cvaja sad nego mozda 120 poslije". Policija itekako ima nacina da puni budzet, 50% auta na cestama je realno neispravno, nego najlakse je stati na prosirenje i pisati naloge za zimsku opremu.
I onda se zalite kako ne rade svoj posao i kako ljudi ginu. Sto bi se on peglao ganjajuci auta okolo s rotacijama kad moze stati na prosirenje i pisati random naloge, plus puni budzet. Problem je sto kod nas niko nece da krene od sebe. Popustajuci tako gdje ne treba i stavom "samo nek ne puca" jedan ste od uzrocnika stanja kakvo je trenutno.
Uzeo sam gume DAYTON dw510 zimske m+s 205/55/16, komad oko 100KM. Čini mi se da su dobra kupovina s'obzirom na cijenu a i to da ih proizvodi fabrika Bridgestone u Italiji.