Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
semsasuljakovic

#6376 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by semsasuljakovic »

Ma ići ću ja na FH seriju, nema šta. Traže mi 1950 KM za FH35 i 1650 KM za FH25. Eh sad je pitanje da li ove cijene mogu ići i ispod tj. da li da se cjenkam, da li da čekam januar/februar (možda će tada biti jeftinije)? Ikakve preporuke?
zlo zlo

#6377 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

btw. ne obaziri se ove priče za potrošnju veću, to je sve u 5 deka. par maraka tokom cijele sezone ti može bit razlika. A fujitsu mogu najbolje grijat, i kad bolje griju jesu glasnije malo nego ove što slabije malo griju, jer kad se zatjera punom snagom grijat logično da će biti glasnije malo ali kad ne radi punom snagom su tihe u 5deka s ostalima. 0ba modela su super klime, samo je pitanje koliko želiš platiti. S ni jednom se nećeš zajebat.
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#6378 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

btw. ne obaziri se ove priče za potrošnju veću, to je sve u 5 deka. par maraka tokom cijele sezone ti može bit razlika. A fujitsu mogu najbolje grijat, i kad bolje griju jesu glasnije malo nego ove što slabije malo griju, jer kad se zatjera punom snagom grijat logično da će biti glasnije malo ali kad ne radi punom snagom su tihe u 5deka s ostalima. 0ba modela su super klime, samo je pitanje koliko želiš platiti. S ni jednom se nećeš zajebat.
Slazem se sa ovim sto je zlo napisao.
U principu to ti je kao da imas dva auta.Po ravnici oba se slicno ponasaju,
i onda dodjes pred veliku uzbrdicu,da bi uzisao uz nju ovo slabije auto ce morati vise
potrositi goriva,bice bucnije ali ce te uzvuci.
A nase zime upravo tako gledaj kao ravan put gdje ponekad imas uzbrdicu uz koju se moras uzvuci.
Pa evo sad ce 12 mjesec a jos nije bilo ozbiljnije hladnoce,
Dese se zime kao prosle godine ali kad je kvalitetan klima uredjaj neces ozebsti.
U svakom slucaju bolja ti je opcija fujitsu jer dobivas dvije 12 klime za manje para a tamo dobijas jednu 12 i jednu 9.
Ne znam odakle si,da si blizo mene odveo bi te da vidis uzivo lucu 14 i 12 kao i FH 35,
Ovu zadnju sam ugradio prije nekoliko dana u potpuno ne izolovanu kucu,Covjek tek planira raditi fasadu.Bice zanimljivo vidjeti
kakva ce mu potrosnja struje biti
haso hasic

#6379 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

semsasuljakovic
Tek sad pogleda tvoje predhodne postove.Ti napisa 45m2 da trebas grijati.
Ako je dobra stolarija i imas solidnu fasadu nemas potrebe ici na skupe uredjaje kao sto su FH.
Cak mislim da bi i dvije 12 LMCE od fujitsua odradile posao.
One su model stepenicu nizi od LUCA serije.
Pogledaj malo na euroventu imas snage kako se ponasaju u zavisnosti od vanjske temperature.
Zasto da bacas pare ako ne moras,
semsasuljakovic

#6380 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Imam fasadu 5 cm stiropora sa 3 strane, sa sjevera je 7 cm. Kuća je u pitanju. Prizemlje. Iznad roditelji griju samo jednu sobu. Stolarija PVC trostruko staklo punjeno argonom. Na podu izolacija Estrih, na plafonu 5 cm stiropora. Ako s dvije LUCA 12-e mogu bez problema grijat tih 45-50 kvadrata, radije bih se odlučio za njih i uštedio dobre pare. Tražit ću ponudu za 2 LUCA, mislim da neće bit skuplje od 1400 po komadu.
zlo zlo

#6381 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

itekako mogu to grijat i to bez ikakvih problema. Vjerovatno bi i jedna mogla to odradit ali s naprezanjem, ali dvije će ti dat fin komfor i sigurnost pod velikim minusima. Bez da se klime puno naprežu i bez potrebe da jako pušu :D
haso hasic

#6382 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

Ma bez problema mogu 2 luce.Oko 1400-1500 im je cijena.Nije bitno koju klimu da kupis gledaj samo da se ispostuju pravila kod montaze jer ne kvalitetna montaza moze smanjiti rok trajanja i da imas svakakvih problema.
semsasuljakovic

#6383 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Evo našao sam neki Servis Čović kao generalnog zastupnika za Fujitsu. Kod njih košta 1450 KM jedna LUCA 12-ka (bez ugradnje). Da li je ta cijena OK, ili da kopam dalje i jeftinije?
Nera_22

#6384 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

semsasuljakovic wrote:Evo našao sam neki Servis Čović kao generalnog zastupnika za Fujitsu. Kod njih košta 1450 KM jedna LUCA 12-ka (bez ugradnje). Da li je ta cijena OK, ili da kopam dalje i jeftinije?
To je ok cijena. Ja da sebi ugradjujem ugradio bi dvije fujitsu LMCE 12-ke. Ja sam od Covica vec uzeo jedno 7-8 klima sto sebi sto komsijama rodbini i prijateljima i imam samo rijeci hvale. Profesijonalci i super usluga i servis. jes da su malo daleko od mene al svakih malo dolaze u Sarajevo pa se moze dogovoriti. meni su oni slali i samo klimu a instalaciju radio neko drugi al provjeren i vazi njihova garancija.
haso hasic

#6385 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

Ok cijena.Samo provjeri imaju li 12 na stanju.Imali su samo 14 lucu
Nera_22

#6386 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

.
rovac13

#6387 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

semsasuljakovic wrote:Ponuda za FH35 i FH25 je 3900 sa ugradnjom.
Nisam dobio konkretnu ponudu za Fujitsu, ali orjentaciono mislim da njih s ugradnjom mogu dobiti za 3200-3300 KM.
Zato pitam koja je razlika, osim cjenovno. Ako je razlika u tome što ću sa FH uštediti 50 maraka godišnje na računu za struju u odnosu na Fujitsu, isplatnije mi je uzeti Fujitsu. Ako je razlika u kvalitetu grijanja, boljem defrostu i sl., onda bih se radije odlučio za FH.
Taj mitsu jest vjerovatno nesto bolji od fujitsu luca.
Ali je i skuplji.
Potrosnja b mozda i mogla biti nesto manja ali to je zanemarivo.
Fh bi trebalo da radi odlicno u minusima,defrosti su brzi na fh, buka vanjske je manja.
Kod fujitsu ces se vjerovatno morat navic na neke zvukove.
Upravo na luca 12 mnogi spominju neke zvukove iz vanjske kad udare minusi. Nekom to ne smeta, a neko ko je picajzla vjerovatno ce ici po zivcima.

Da ne bude zabune fujitsu luca 12 dobro radi grije bez problema ali mits fh 35 je malo bolja i skuplja.

Fh ima skuplji napredniji veci jaci kompresor twin rotary.
haso hasic

#6388 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

Opet cu uporediti ovo sa autima.Fh serija je kao S klasa kod mercedesa,8 audi i 7 bmw.
Luca je E klasa mercedes,6 audi i 5 bmw.
Ako ce se porediti luca serija treba je porediti sa SF serijom mitsubishija jer su tu negdje u cjenovnom rangu.
channel10

#6389 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by channel10 »

haso hasic wrote:Ma bez problema mogu 2 luce.Oko 1400-1500 im je cijena.Nije bitno koju klimu da kupis gledaj samo da se ispostuju pravila kod montaze jer ne kvalitetna montaza moze smanjiti rok trajanja i da imas svakakvih problema.
Možeš li ovdje napisati sta znaci kvalitetna montaža? Na sta da se prati prilikom montaže jer niko ko nije stručan to ovdje ne zna.
haso hasic

#6390 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

U servisnom upustvu za fujitsu klime pise da mora biti minimum 3 metra cijevi izmedju vanjske i unutrasnje.
Mitsubishi za svoje kaze 2m.
Ako se rezu holenderi i cijevi vare moraju se variti tako da se kroz njih pusti azot da se nebi stvarala garez unutar cijevi.
OBAVEZNO na kraju uraditi vakumiranje cijevi a majstora koji vam dodje bez vakum pumpe ili kaze da to netreba raditi kod malih sistema izbacite iz kuce jer je dundjer.
Cijevi moraju biti namjenske za klimu gdje svaka cijev zasebno dodje u izolaciji.
Ovo gore je pod obavezno.
Opcijono je da se stave gumeni odbojnici na nosace vanjske jedinice da smanje vibracije.
Vanjska jedinica kod nekog nema namontiranu cijev za odvod nego voda kad otapa curi dole,kod nekog je to nemoguce i mora se ugraditi cijev za odvod ali u tom slucaju morate kroz nju ugurati slikonski kabal/grijac koji nece dozvoliti da se voda unutar cijevi zaledi.
Moje obe klime su montirane na balkonu i morao sam odvesti vodu sa cijevima jer nema smisla da mi kapa po balkonu.Ugradjeni su grijaci odvoda preko termostata.
Prelistajte malo forum bilo je vec govora o ovome.
zlo zlo

#6391 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

zar ima više cijevi da nisu svaka posebno izolirana?? i dal stvarno netko s time radi? zvuči mi nevjerojatno, pogotovo jer je svaka instalacija od 150km-250km a metar izolirane cijevi 5km.
valjuga

#6392 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by valjuga »

zlo zlo wrote:zar ima više cijevi da nisu svaka posebno izolirana?? i dal stvarno netko s time radi? zvuči mi nevjerojatno, pogotovo jer je svaka instalacija od 150km-250km a metar izolirane cijevi 5km.
Ja nisam našao takve cijevi.
Ja sam svoje obe postavljao Gorenje prije cca 10 godina i neki dan Gree običnu dvanesku (Bila akcija na ekupi).Kupio sam cijevi al su bile oko 8 maraka po metru.
Imao sam vakuum pumpu al mi je mrsko bilo donosit pa sam samo plin pustio ono seljački. :lol:
A i instalacija je kratka svega oko 110cm :lol:

P.S. ova gorenjeva postavljena isto ovako seljački i radi ko doxa evo ima i taj vakat.
haso hasic

#6393 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

Imaju cijevi mm precnika,oni se koriste u industriskoj rashladi i na njima nema izolacije,
Dolaze u kolutu fi 6,fi 8,fi10 i fi12mm.Ako ima potrebe na njih se navlaci izolacija koja se kupuje posebno.
Cijevi za klimu dolaze isto u kolutu ali svaka na sebi vec ima izolaciju i razlika je sto im je precnik u inchima
znaci 1/4" ili 6,35mm
3/8 "ili 9,52mm
1/2" ili 12,7 mm
i 5/8" ili 15,87 mm
Ove za klimu su malo skuplje i onda ima dundjera koji stave ove prve sto sam naveo,
ali ih stave obe jednu do druge i sve proguraju ili zamotaju kroz jednu izolaciju koja je obicno loseg kvaliteta.
Nebiste vjerovali sto sam sve nailazio kroz posao,sto su sve ljudi spremni da urade da bi usparali par maraka.
Uglavnom moj savjet je da upita tog kod koga ce kupiti klime da mu preporuci servisera za ugradnju iza kojeg ce stajati u slucaju eventualne reklamacije.
haso hasic

#6394 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

Ja nisam našao takve cijevi.
Ja sam svoje obe postavljao Gorenje prije cca 10 godina i neki dan Gree običnu dvanesku (Bila akcija na ekupi).Kupio sam cijevi al su bile oko 8 maraka po metru.
Imao sam vakuum pumpu al mi je mrsko bilo donosit pa sam samo plin pustio ono seljački. :lol:
A i instalacija je kratka svega oko 110cm :lol:

P.S. ova gorenjeva postavljena isto ovako seljački i radi ko doxa evo ima i taj vakat.
I samomontaza je ok,usparaju se fine pare,ako imate znanja i alat sto da ne.Izgubite garanciju ali usparate na montazi.
Kad montirate za sebe isto kao kad kuhate sebi rucak vi ce te ga jesti pa kakav god da bude(mozda cak i bolji nego u restoranu)
Kad odete jesti u restoran ocekujete odredjeni nivo usluge i kvalitete za novac koji dajete.
Tako je i kod montaze kad vec placate zahtjevajte da se uradi profesijonalno i kvalitetno.
valjuga

#6395 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by valjuga »

haso hasic wrote: I samomontaza je ok,usparaju se fine pare,ako imate znanja i alat sto da ne.Izgubite garanciju ali usparate na montazi.
Kad montirate za sebe isto kao kad kuhate sebi rucak vi ce te ga jesti pa kakav god da bude(mozda cak i bolji nego u restoranu)
Kad odete jesti u restoran ocekujete odredjeni nivo usluge i kvalitete za novac koji dajete.
Tako je i kod montaze kad vec placate zahtjevajte da se uradi profesijonalno i kvalitetno.
Imate servis? Ili samo prodaja?
zlo zlo

#6396 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

haso hasic wrote:Imaju cijevi mm precnika,oni se koriste u industriskoj rashladi i na njima nema izolacije,
Dolaze u kolutu fi 6,fi 8,fi10 i fi12mm.Ako ima potrebe na njih se navlaci izolacija koja se kupuje posebno.
Cijevi za klimu dolaze isto u kolutu ali svaka na sebi vec ima izolaciju i razlika je sto im je precnik u inchima
znaci 1/4" ili 6,35mm
3/8 "ili 9,52mm
1/2" ili 12,7 mm
i 5/8" ili 15,87 mm
Ove za klimu su malo skuplje i onda ima dundjera koji stave ove prve sto sam naveo,
ali ih stave obe jednu do druge i sve proguraju ili zamotaju kroz jednu izolaciju koja je obicno loseg kvaliteta.
Nebiste vjerovali sto sam sve nailazio kroz posao,sto su sve ljudi spremni da urade da bi usparali par maraka.
Uglavnom moj savjet je da upita tog kod koga ce kupiti klime da mu preporuci servisera za ugradnju iza kojeg ce stajati u slucaju eventualne reklamacije.
te bez izolacije nisam vidjela nigdje još, zato se čudim :D , meni uz to što izolirane, rekoh deckima hranim male ptice preko zime na prozoru, pa mi ih i dodatno omotali nekom izolir trakom sve do kanalice koja prekriva cijevi do klime, tako da ptice ne ogole cijevi. stvarno mi vrhunski napravili dečki i to za 150 samo.
valjuga

#6397 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by valjuga »

zlo zlo wrote: te bez izolacije nisam vidjela nigdje još, zato se čudim :D , meni uz to što izolirane, rekoh deckima hranim male ptice preko zime na prozoru, pa mi ih i dodatno omotali nekom izolir trakom sve do kanalice koja prekriva cijevi do klime, tako da ptice ne ogole cijevi. stvarno mi vrhunski napravili dečki i to za 150 samo.
To vjerovatno ona Vinil traka za cijevi.Dođe uz neke klime.
semsasuljakovic

#6398 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Hvala haso na dobrim savjetima.

Međutim, kako sam ja razumio iz prethodnih postova - grijač treba imao cijev ne imao?
Ja namjeravam staviti van balkona tako da mi cijev ne treba, a ako mi ni grijač ne bi trebao to bi bilo odlično.
haso hasic

#6399 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

Imate servis? Ili samo prodaja?
Servis i montaza.Nemam prodaju.
Ili uputim kupca gdje da kupi ili ako zeli ja kupim,dotjeram i ugradim.Vecinom radim industrisku rashladu.Rashladne vitrine i komore.Ljeti klime skoro da i ne montiram jer tad ima najvise kvarova na ovoj industriskoj rashladi tako da za klime nemam vremena.Vecinom klime montiram od jeseni do ljeta.
A u ostalom ko doceka ljeto,one toplotne valove a zna da ce se skuhati i zasluzuje da se kuha.
Ovo sad je idealno vrijeme za montazu.Nema guzve,stresa,kod vecine majstora je nesto i jeftinije jer je posao oslabio dolaskom hladnih dana.
Englezi kazu "kisobran je najskuplji kad pada kisa"
rovac13

#6400 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Odakle si Haso ?
Da nisi koji od mojih majstora :-D
semsasuljakovic wrote:kako sam ja razumio iz prethodnih postova - grijač treba imao cijev ne imao?
Grijac nije aman neka nauka,i nema neku specijalnu ulogu.

Klima za vrijeme defrosta otapa led sa izmjenjivaca.
Ta voda se sliva niz izmjenjivac u tavu i sva iscuri kroz rupu u tavi (dnu vanjske).
Ako nemas grijac rizik je da se nekad usljed puno vode defrosta i hladnoce zacepi ta rupa.
Ako imas grijac onda si rahat nece se nikad zacepit.

Nije kraj svijeta ni ako nemas grijac,probas,pa ako zacepi mozes rucno odledit,ako vidis da kod tebe klima hoce da zaledi onda kasnije postavis grijace i nemas frke.

Ja u svakoj klimi imam grijac,nije skup,postavim ga sam sebi,vrijedi onog rahatluka da ne mislis hocel smrznut.
Taj grijac pokrenem samo nekoliko puta u godini i to kratko,samo kad su bas teski uslovi za klime,tako ne utice na potrosnju haman nikako.
Iako sam spojio preko termostata pa mogu zadat temp ispod koje ce radit grijac.
Ali kod mene nema neke potrebe za grijacem,vrlo rijetko upalim reda radi.
Post Reply