BH vojna industrija i naoruzanje
-
155_mm
#6376 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
inace projekat war zone centar na igmanu izgleda veoma zanimljivo:
http://www.warzone.ba/
http://www.warzone.ba/
-
kiligonzales
#6377 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Provjeri to sto si napisao, pa mi onda oponiraj. Citas podatke sa wikipedie.Đure Džaković ti je Džuro Đaković. Da si pratio sta sam pisao, shvatio bi o cemu sam govorio, znanja i sposobnosti skoro svaka zemlja ovdje ima da radi oruzje po tudjoj licenci i u saradnji sa stranim kompanijama koje proizvode oruzje, kao njihovi strateski partneri. Same takve mogu stvoriti, dokaz ti je Srbija sa raznim Milosima, Lazarima i kojekakvim drugim prototipima, ali bez partnera ti projekti su mrtvo slovo na papiru jer razvoj i proizvodnja koštaju, a i servis opreme koju proizvedeš. Male ekonomije te troškove ne mogu podnositi dobro.mirza08 wrote:kiligonzales wrote:Comanche wrote:BiH bi stvarno mogla da se progura sa namjenskom industrijom na trzista koja je prije pokrivala Jugoslavija. Kao reference se moze koristiti znanje i tradicija stecena iz Juge a i ikustva stecena u ratu 92-95. Svijet je u konstantom ratu htjeli mi to ili ne. Sa nasom jeftinom snagom, mogli bi da ponudimo rijesenja drzavama koje nisu toliko bogate za Nato ili Ruske sisteme a nalaze se u nepovoljnom geostratestkom polozaju.
Oklopnjak je veliki zalogaj za BiH, iako bi volio da se to desi, mislim da je vaznije da se pokrene proizvodnja i prodaja oruzja i orudja koje je do sada najavljivano. Sa influxom kapitala od prodaje moze poceti ozbiljno sa planiranjem oklopnjaka. Ovako raditi na brzinu kao nase istocne komsije ne valja. Oni stalno izbacuju neke prototipe, izlazu, predstavljaju najnoviji modele ali na kraju jos ga nigdje ne prodase.
Hrvati su izgurali oklopnjak zajedno sa Fincima, doduse odradili po njihovoj licenci oklopnjake koje sada tuse po svijetu. Patria mislim da se zove.
Mi imamo pristojnu metaloindustriju, svasta nesto od djelova radimo za automobilsku industriju vani, ali povelik bi zalogaj za nas bio krenuti u razvoj kompletnog proizvoda poput oklopnjaka. To je definitivno level više i bez učešča inostranih partnera to je rizičan potez i težak poslovni zadatak. Razvoj košta, međutim ono što se proizvede treba nekome prodati. Recimo partnerstvo sa nekom zemljom NATO-a i plan takve proizvodnje dalo bi i rezultata.
Dosta naša namjenska industrija ima problema da obezbjedi repromaterijal za proizvodnju, u tome smjeru treba afirmisati razvoj NI, da nebi bilo problema u proizvodnji velikih količina oružja. Do tada možemo razvijati lako oružje i po neko teško.
Vidi se da se nerazumijes u vojnu tematiku i oko toga. Kao prvo Hrvatska je kupila BOV Patria u prvom paketu od 84 komada za 112 mil.€ a sa kasnijom nabavkom ta se cifra digla na 126komada za 180 mil.€. Svi ti oklopnjaci ce biti sastavljeni u Dzuro Dzakovic u Hrvatskoj sto je dodatna inekcija za tu firmu jer ce oni kasnije dobiti dio posla koje Fincu budu sklopili sa zemljama Perzijskog zaljva. Hrvatska ugovorom nema pravo a ni znanje da napravi neki oklopnjak i da ga proda nekom drugom, momentalno ih samo sastavljaju od djelova koje dolaze od finaca..
Posto mi oponiras wikipedijom.
Đuro Đaković Obrana, kao strateški partner tvrtke Patria Oy, u potpunosti je spremna i certificirana za proizvodnju oklopnih modularnih vozila AMV 8x8, s otvorenom arhitekturom, prilagođenom specifičnim zahtjevima kupaca, uključujući i integraciju sustava naoružanja i pripadajuće posebne opreme odabrane od strane kupca; te održavanje vozila AMV 8x8, u vlastitom ili u prostorima kupca, uključujući ILS...
Najnovija dopuna dostupnih konfiguracija je nepobjediv koncept - hrvatska verzija vozila Patria AMV 8x8 opremljena Kongsbergovim PROTECTOR MCRWS daljinski upravljanom oružnom stanicom srednjeg kalibra.
http://www.duro-dakovic.com/proizvodi_i ... fault.aspx
E sad skontaj kako mi radimo pojedino oruzje u sklopu nase NI i kome.
Last edited by kiligonzales on 16/04/2018 09:18, edited 1 time in total.
-
kiligonzales
#6378 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
To je razvijeno u saradnji sa Juznom Korejom.Comanche wrote:Ma volio bi ja da mi napravimo i svoj tenk, ali ruku na srce oklopnjak je velika investicija. Najbolje bi bilo nešto sa Turcima u kooperaciji pokušati. Oni imaju dosta dobar 4x4 Otokar. Može ga koristiti i vojska i policija.
Isto tako možda bi se prvo trebalo pokušati modernizovati ove m60 tenkove i oklopnjake koje imamo. To bi nam dalo dobar temelj za razvoj nečega svoga. Mada ako imaš firmu koja može modernizovati starije oklopnjake, i to bi se isplatilo. Ugrađivanje tureta na danjinski pogon, unaprijeđenja zaštita, bolji SUV., termalna i noćna optika. To ako se može savladati, onda se najviše isplati kupiti Ruske BTR koji su jeftini i srediti ih po narudžbi kupca.
Puno ideja od mene. Možda sam pre-optimistican
Tehnicki remotni zavod u Hadzicima je remontirao prosle godine jedan tenk, cisto da pokazu sposobnost da mogu, ali to je proslo vise manje neopazeno jer su mediji najvise drvili o njihovom RPG.
- anelsol
#6379 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Izgleda da nam na forum stizu snajper kalibra 12,7 mm i VBR-ovi u nekoliko kalibara kao i adekvatne rakete za iste
https://faktor.ba/vijest/izetbegovi-ne- ... abi-292296Te '92. godine su ljudi prodavali kravu da bi kupili "kalašnjikov". Tri ili četiri hiljade maraka davali za pušku. Nikad više slabi. Ovo je zadnji put što su nam ovakvu stvar uradili. Napravit ćemo mi i pokretnu haubicu i već je radimo, transporter pokretni, pušku smo napravili i napravit ćemo onu dobru taktičku 12.7, višecjevne bacače svih mogućih kalibara i svu moguću municiju za to i dronove. Pa ćemo biti kao onaj mali čovjek koji nije krupan, ali je ljut i dobro naoružan i nek svako dobro razmisli da li će ga iz čista mira dirati. Nikad više se neće desiti da nam na vrata pokucaju, a da mi nemamo čime odgovoriti – kazao je predsjedavajući Predsjedništva BIH.
- jao_situacije
#6380 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ovaj el bake samo huška i naoružava a guardian je fino rekao da je neutralan

-
archi_a
#6381 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Malo negativnosti, protiv uroka. 
1. Ne vjerujem dok ne vidim izložene primjerke.
2. Šta ako nakon Bakira dođe neki manje odlučan kandidat i neka druga stranka, na mjesto u predsjedništvo i ostala ministarstva, pa naredi:" ne treba ovo, da ne nabacujemo na volej! Obustavi proizvodnju ubojitih sredstava za odbranu!"??!?

2. Šta ako nakon Bakira dođe neki manje odlučan kandidat i neka druga stranka, na mjesto u predsjedništvo i ostala ministarstva, pa naredi:" ne treba ovo, da ne nabacujemo na volej! Obustavi proizvodnju ubojitih sredstava za odbranu!"??!?
- anelsol
#6382 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
archi_a wrote:Malo negativnosti, protiv uroka.
Takvog kandidata ima da gađamo samohodkom kalibra 155 mm
- insomnia78
#6383 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ne rece Bakir od koga su se uglavnom kupovali ti Kalasnjikovi
- armin071
#6384 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Narod zna.insomnia78 wrote:Ne rece Bakir od koga su se uglavnom kupovali ti Kalasnjikovi
-
daddy-kool
#6385 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ponovio/potvrdio za transportere, dronove i vbr-ove, evo sad i snajper.anelsol wrote:Izgleda da nam na forum stizu snajper kalibra 12,7 mm i VBR-ovi u nekoliko kalibara kao i adekvatne rakete za iste![]()
Vjerovatno se još neki detalji čuvaju za predizbornu, ali ovo su odlične vijesti.
-
155_mm
#6386 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ne znam sta da kazem na ovaj politicki dio u vezi namjenske u zadnje vrijeme pa cu precutati. a za Ahmice samo uzdahnuti sa molitvom da se nikad nikom vise takvo nesto ne dogodi. a i uvjek sam zastupao misljenje da namjenska treba da bude dio tog procesa koji bi sprijecio ponavljanja bilo kakvih zlocina nad bilo kim. i to kao faktor odvracanja od bilo kakvih sukoba. a nikako kao nekakva prijetnja bilo kome.
ovdje citirat cu samo dio koji se tice teme
a tek ovo za visecjevne bacace svih mogucih kalibara. cuj svih mogucih. mislim stvarno ...
ovdje citirat cu samo dio koji se tice teme
tesko je ovdje zakljuciti o cemu se radi. jedina konkretna stvar je takticki snajper 12.7 mm sto je veoma ozbiljna stvar. naravno opet se postavlja pitanje a od kud cijev za takvo oruzje. cijevi za takve puske nije lako praviti.Napravit ćemo mi i pokretnu haubicu i već je radimo, transporter pokretni, pušku smo napravili i napravit ćemo onu dobru taktičku 12.7, višecjevne bacače svih mogućih kalibara i svu moguću municiju za to i dronove.
a tek ovo za visecjevne bacace svih mogucih kalibara. cuj svih mogucih. mislim stvarno ...
- anelsol
#6387 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Salu na stranu, ali tek u ovo predizborno vrijeme se pocelo pricati o VBR-ovima i raketama, sto znaci da je odredjeni projekat u toku. Po ovim najavama ocigledno je rijec o dva ili vise kalibara. U pricu su vjerovatno ukljuceni Pretis i BNT. Do nedavno smo se pitali da li su nasi zaboravili na raketni program, ovo nam je potvrda da nisu, i da se u pozadini nesto kuha. Ako se sjetimo izjava bivseg direktora BNT a od prije nekoliko godina, covjek je govorio o dva-tri projekta koji ce postati brend BNT-a pa I drzave. Haubica je prosle godine isplivala u javnosti. Da li je covjek tada mislio na VBR-ove mozemo samo nagadjati, ali ukoliko uzmemo u obzir tradiciju i iskustvo BNT-a sa Orkanom, po mom misljenju vjerovatno se nesto desavalo i u tom segmentu, sto bi mozda pred ove izbore izaslo u javnost. U svakom slucaju ohrabrujuce vijesti.
-
sandzokan
#6388 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Neuk sam
pa bih pitao koliko bi pojačanje bio vbr za odbrambene kapacitete BiH? Koliki bi bio realni domet tih raketa?
-
Nuken
#6389 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Što se tiče cijevi ili bilo čega, nije nemoguće. Tog posla se prihvatio Bekto pa mu nije išlo. Doduše, pravio je on cijevi ali nedovoljno dobre za ono što je traženo. Cijevi su nakon ispaljenih 1000-2000 metaka pucale i to nije bilo to. Onda su jednostavno otišli i kupili cijevi u Austriju i kompletirali puške. No, ovo nije problem jer HS ni dan danas, koliko je meni poznato, nije usvojio proizvodnju cijevi. Onda u čitav projekt AC-U upada Fadil Novalić, što privatno, što novcem iz federalne kase. Kupljene su određene mašine kojima se iste cijevi mogu učiniti upotrebljivim. Više u sljedećem nastavku, ali biće i snajper, samo polako 
- drndalo
#6390 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Uranijuma? Smanji malo ribu...
- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
#6391 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ja bih u našem slučaju napisao bez avijacije ili pvo... I mislim da je realnije kupiti kvalitetan pvo sistem koji bi bio dovoljan za odbranu od zastarjelih migova i f16. Još da se može po potrebi modernizovatiOpako Deriste wrote:Navedeno kao primjer. Bit je uglavnom ista. Vojska bez avijacije i protivvazdusne adekvatne odbrane je nula.drndalo wrote:Uranijuma? Smanji malo ribu...
-
iz zadnje klupe
#6392 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
MUP KS raspisao tender za nabavku oružja.
Ovo bi mogla biti prva javna prezentacija i nabavka ACU oružja.
Ovo bi mogla biti prva javna prezentacija i nabavka ACU oružja.
- Kejn
#6393 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Bošnje hoće snajpu da prave
Oooo Mašala
- bh.tornjak
#6394 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kako ovaj turcin mocno izgleda...
Ejder Yalçin

Ejder Yalçin

-
The 51st State
#6395 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
pa cijevni pvo nije neka nauka napraviti kad vec haubice pravis, za susjede dosta.
-
The 51st State
- Omar500
#6397 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
PVO je skup, a imamo Kubove koji su okej, bilo bi pozeljno naravno nadograditi sa jos nekim sistemima. Pitanje je i koliko su posade obucene, koliko raketa za Kubove imamo u skladistima i tako to.
Odlicne vijesti za haubice, raketne sisteme, transportere, 12.7mm snajpere, jedva cekam vise detalja.
Odlicne vijesti za haubice, raketne sisteme, transportere, 12.7mm snajpere, jedva cekam vise detalja.
- drndalo
#6398 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Upravo tako, pitanje je koliko se para moze imati za to... I u kojem periodu... I jos nesto bitno, naime takve sisteme se mora politicki odobreno kupiti... Nema toga bas 'nako za pazariti... Hoces Boforsov sistem RBS 70? Prvo ti SceCka mora dozvoliti da ti ga Bofors proda... Kao i odrzavanje...Omar500 wrote:PVO je skup, a imamo Kubove koji su okej, bilo bi pozeljno naravno nadograditi sa jos nekim sistemima. Pitanje je i koliko su posade obucene, koliko raketa za Kubove imamo u skladistima i tako to.
- jao_situacije
#6399 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
pa nek kupi guardian kad ode kod putina u špajz sljedeći putOpako Deriste wrote:Svaka vojska bez avijacije i PVO sistema je nula od vojske, a Bakir Izetbegovic neki dan izjavljuje da ce nastaviti sa nekupovinom, kako on kaze skupocjenih borbenih aviona i PVO sistema.
U slucaju nekog, ne daj Boze, ozbiljnijeg bombardovanja BiH, mogli bismo samo gledati prizore iz zraka i gledati kako nam se gradovi raspadaju od uranijuma i ostalih hemijskih supstanci koji su posljedica bombardovanja.
-
kiligonzales
#6400 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Bjezi ba brukamo se samo s ovim pricama, pogledaj ovoKejn wrote:Bošnje hoće snajpu da praveOooo Mašala
https://www.youtube.com/watch?v=FinRqCocwGE