Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
samo pozitiva

#6376 Re: Bášča

Post by samo pozitiva »

mozda je malo off ali ima li sta za krtice a da funkcionise :D
zippoo87

#6377 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

samo pozitiva wrote:mozda je malo off ali ima li sta za krtice a da funkcionise :D
ja sam posipao neki prah prije sadnje ovih kornisona,upravo protiv tih napasti sto vrebaju iz zemlje,da ne pojede sadnicu i nije pojelo ni jednu
ne znam sada kako se zove taj prah (lici na germu izgledom) ali mogu provjeriti ovih dana pa napisati...nadam se da moze sprijeciti i krtice
shalla

#6378 Re: Bášča

Post by shalla »

zippoo87 wrote:
samo pozitiva wrote:mozda je malo off ali ima li sta za krtice a da funkcionise :D
ja sam posipao neki prah prije sadnje ovih kornisona,upravo protiv tih napasti sto vrebaju iz zemlje,da ne pojede sadnicu i nije pojelo ni jednu
ne znam sada kako se zove taj prah (lici na germu izgledom) ali mogu provjeriti ovih dana pa napisati...nadam se da moze sprijeciti i krtice
Haj tita ti provjeri pa javi, ja nemam voća ni povrća već travnjak koji nastojim da održavam lijepim i onda se ovi mali dušmani pojave i syebu ga, svakih 10 dana nova rupa :mrgreen:
samo pozitiva

#6379 Re: Bášča

Post by samo pozitiva »

shalla wrote:
zippoo87 wrote:
Haj tita ti provjeri pa javi, ja nemam voća ni povrća već travnjak koji nastojim da održavam lijepim i onda se ovi mali dušmani pojave i syebu ga, svakih 10 dana nova rupa :mrgreen:
kupio sam neki dan prah protiv krtica u stometarci (agricom), ubacio u rupe pa cemo vidjeti da li ima efekta

za kraj ostavljam ovo
zippoo87

#6380 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

izvini sto ne vidi kako se zove prah,u poslu sam,nisam imao kada provjeriti to ime
vidim da si se vec snasao i sam a ovo sa ekserima je odlicna metoda,napravi sebi i rokaj
meni u proljece najcesce izbuse travnjak,bude kao uzoran ali posto ga sada nesto posebno i ne odrzavam i ima vec raznih trava i korova,to me ne brine,samo neka je zeleno :D
Banksy

#6381 Re: Bášča

Post by Banksy »

Ovo je nekad bila tema na kojoj se uzgajala organski proizvedena hrana bez pesticida, a prema životinjskom svijetu se odnosilo humano i s poštovanjem prema njihovom domorodačkom pravu prvenstva... :D Ccc... :(
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#6382 Re: Bášča

Post by Toto »

Banksy wrote:Ovo je nekad bila tema na kojoj se uzgajala organski proizvedena hrana bez pesticida, a prema životinjskom svijetu se odnosilo humano i s poštovanjem prema njihovom domorodačkom pravu prvenstva... :D Ccc... :(
kako si im ti dohakala??
solaro ili ultrazvucno :mrgreen:
Banksy

#6383 Re: Bášča

Post by Banksy »

Toto wrote:
Banksy wrote:Ovo je nekad bila tema na kojoj se uzgajala organski proizvedena hrana bez pesticida, a prema životinjskom svijetu se odnosilo humano i s poštovanjem prema njihovom domorodačkom pravu prvenstva... :D Ccc... :(
kako si im ti dohakala??
solaro ili ultrazvucno :mrgreen:
Telepatski sam ih navela da pređu u komšijsku baštu :mrgreen:
Imam mačke :perverzna:, a nemam srca da ih tamanim lično, ipak su one bile tu prije mene. Pustim ih da rade šta hoće, pa popravljam uništeno.
Nekad smo ovdje pisali i o tome, treba se zaroviti.

Voluharice i krtice nisu isto, ali slično djeluju i slično se bori s njima.

Prirodni neprijatelji: ptice grabljivice, sova, lasica, tvor, kućna mačka.
Biljka koje ih odbijaju: češnjak, kockavica (Fritallaria imperiallis), mlječika (Euphorbia lathyris), pasji jezik (Cynoglossum officinale), crni ribiz (Ribes nigrum), sunovrati (narcise, sorte La Riante), bijeli kokotac (Melilotus albus) – popis biljaka preuzet iz knjige Biovrt, Marie-Luise Kreuter
Gdje god je moguće – prekopajte im tunele kojima se kreću pod zemljom, pobockajte grančice bazge oko ugroženih biljaka.
Voluharice imaju jako osjetljiv njuh: u tunele im stavljajte tvari koje ih jako odbijaju mirisom: češnjevi češnjaka, narezani luk, tekuće gnojivo od listova bazge, orahovo lišće, riblje glave. Sadite čičoku oko gredica,
Osim što su osjetljivog njuha, voluharice su i osjetljivog sluha: preporuča se posvud po vrtu ukopati boce ukoso, tako da vjetar zviždi u bocama. Ili možete zabiti debelu željeznu motku u vrt i svaki ju dan nabivati čekićem da proizvodi iritantan zvuk za voluharice Postoje i uređaji koji se mogu kupiti u dućanima, a koji stvaraju tlačne valove
Također,one jako mrze oštro i trnje – ne vole se nabosti na to, pa se preporuča posvud gdje ne želimo da kopaju i uništavaju korijenje – ukopati sve što ima trnje (grančice ogrozda, bagrema…).
Od sveg navedenog navodno je najbolji izbor dobra mačka…
Toto

#6384 Re: Bášča

Post by Toto »

dobar macak je onaj kojeg ne hranis dok je u lovu .. glad od najljenijeg macka napravi sampiona lova

krtice su najosjetljivije na vibracije, pa bi trebali pitat @picija iznajmljuje li polovne vibratore .. gurnes vibrator u krater krticnjaka i ukljucis ...
em sto ih rastjera em sto se dvije godine ne zarmnozavaju :D vratis piciju vibratore i jopet tako za dvije g.

ako @pici izda prelazimo na samoodbranu

"uredjaj" na donjoj slici je odlcan ali je potezak pa mu treba malko veci vjetar da ga zarotira ..
Image
http://www.mnovine.hr/vijesti/medjimurj ... sa-gredica

osnovna ideja je da se proizvodi zvuk koji se preko sipke uvodi u zemlju i vibracije zraka koje treba uvesti u kanale koje zivotinja iskopa..
prikazano rjesenje sa plasticnim bocama treba modificirati tako da se od aluminijumskih limenki napravi propeler/vjtrejace i cekrtaljka;

mnoge basce i vrtovi su u zavjetrini pa nema dovoljno cirkulacije zraka za teze propelere.. propelere od alu limenki ako se malko preciznije naprave mogu pokretali i manja strujanja nastala usljed razlicitih temperatura zraka i zemlje

na propelera i metalnu sipku treba postaviti "cekrtaljke" klepetaljke od elasticnog materijala koji proizvode zvuk

Image
Image

osim kostrukcije klepetaljke treba imati i strategiju:
stap klepetalje treba zabosti u krater koji iskopa krtica ali pored otvora .. propeler treba da je sto blize otvoru da bi mogao praviti turbuencije zraka oko otvora koje ce se siriti kroz kanale ...

zivotinja u kanailma ovo talasanj zraka i zvukove prepoznaje kao da se njen prirodni neprijatelji/zmije krecu kanalom i taj kanal smatra kompromitovanim pa ga napusta .. sto se vise kanala kompromituje to zivotija brze naposta to staniste i odlazi u smejru gdje nema slicnih zvukova i turbukencija zraka kroz kanale .
zato bi trebalo imati vise ovakvih cekrtaljki minimum 4 fiksne postavljene na krajevima diagonala basce ili vise ako je basca veca .. te nekoliko koje ce se pomjerati i zabadati u kratere..

istovjetn klepetaljeke su jako efkasne kod tjeranja ptica
zippoo87

#6385 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

@toto
prekomplikovano,lakse zabosti improvizovane vile u zemlju i rijesiti problem muski
hahah
p.s. ovo sam napisao kao pravi bosanski macho :D :D
Toto

#6386 Re: Bášča

Post by Toto »

zar nije bolje gledat komsiju kako pizdi??
Banksy

#6387 Re: Bášča

Post by Banksy »

Eto kako može, humano, a efikasno, Toto :thumbup:

Kako se riješti krtica s gredica u vrtu, s dolaskom sezone vlastitih povrtnjaka muči sve više hobi vrtlara i domaćica.

Što uraditi a da pri tome ne koristite otrove ili ne ugrozite tu inače milu životinju, nego da je samo udaljite od svog povrća.

Petar Novak iz Peklenice svoje gredice je zaštitio napravom iz kućne radinosti. Kazao je da je naprava isprobana. Iskušala ju je i donijela mu snaha Ivana iz Štrigove, koja se uz pomoć te naprave efikasno riješila krtica iz svog povećeg vrta.
samo pozitiva

#6388 Re: Bášča

Post by samo pozitiva »

ostalo je jos dizel i pseca dlaka da se isproba ostalo nije dalo nikakvog rezultata
Toto

#6389 Re: Bášča

Post by Toto »

legenda prica da je uz cegrtajku od pivskih limenki kljucnu ulogu odigrala jedna macka ...
bijase to nevidjena sinergija:
cegrtaljaka uplasi krticu pod zemljom, koja nastoji pobjeci iz kompromitovanih kanala u kojima se krije i naleti na macku - valjda najboljeg lovca na planeti ...
Oticon

#6390 Re: Bášča

Post by Oticon »

samo pozitiva wrote:ostalo je jos dizel i pseca dlaka da se isproba ostalo nije dalo nikakvog rezultata
Ubaci hepo kockice u rupe koje su napravile krtice. I o tome smo nekada pisali na ovoj temi.
Caj od zove isto pomaze...al nase krtice su tvrdoglave bosanke...drzi se ti ipak hepo kockica :)
Oticon

#6391 Re: Bášča

Post by Oticon »

I drago mi je da Tota opet vidim na ovoj temi :)
Toto

#6392 Re: Bášča

Post by Toto »

Oticon wrote:I drago mi je da Tota opet vidim na ovoj temi :)
8) :razz:
Mu'min

#6393 Paradajzi Trešnjevci

Post by Mu'min »

Suša čini svoje al bar trešnjevaca ima za salate...

Image
Hadzi Lojo

#6394 Re: Bášča

Post by Hadzi Lojo »

Masallah! jedan od rijetkih paradajza koji ima jos onaj istinski okus pravoga paradajza.
Malo to u vezi da ne bi se zalomio od tereta.
Ovi koji sumnjaju u plemenacu ili nesto drugo, samo pospricajte modrom galicom sa dodatkom kreca jer krec cuva da ta tkz, bordoska juha ili Bakarni sulfat ne sklizi niz biljku. To je jedina hemikalija koja se dopusta u bioloskom vrtlarstvu jer stiti biljku ali ne prodire u nju tako da nakon pranja ploda ne ostaje nista.
Te listove koji su napadnuti pocupajte prije prskanja i sve ce biti u redu Ubuduce prskanje praktikujte prije samoga cvjetanja tako da ce biljka biti minimalno sacuvana do razvitka ploda, cim pocnu plodovi onda je pozeljno jos jednom spricanje.
Ovo vam pricam iz iskustva.
Hadzi Lojo

#6395 Re: Bášča

Post by Hadzi Lojo »

Jos jedan savjet ako hocete.
Paradajz , krastavci, paprike vole da stabljika nije u kontaktu sa zemljom konusno zatrpana , nego je bolje da je samo korijen u zemlji. Okolo stabljike se napravi prstenasti nasip od zemlje tako kad se zaljeva voda se ne rasipa i ide direktno ispod korjena.
Inace ako je stabljika zasuta zemlom iznad korjena onda od vlage trune i potpomaze nastajanje plamenjace isl.
Mu'min

#6396 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Hadzi Lojo wrote:Masallah! jedan od rijetkih paradajza koji ima jos onaj istinski okus pravoga paradajza.
Nejverovatna količina šećera je u njima mada tu ti trešnjevci poznati kao malo kiseliji, salatni...
I da povezao sam, slikanje ne bilo prije vezanja i berbe (mada poslije nje nije ništa ni ostalo jer je sve uzrelo). :)
Hadzi Lojo wrote:Ovi koji sumnjaju u plemenacu ili nesto drugo, samo pospricajte modrom galicom sa dodatkom kreca jer krec cuva da ta tkz, bordoska juha ili Bakarni sulfat ne sklizi niz biljku. To je jedina hemikalija koja se dopusta u bioloskom vrtlarstvu jer stiti biljku ali ne prodire u nju tako da nakon pranja ploda ne ostaje nista.
Da li je modra galica = Cuprablau?
Hadzi Lojo wrote: Te listove koji su napadnuti pocupajte prije prskanja i sve ce biti u redu Ubuduce prskanje praktikujte prije samoga cvjetanja tako da ce biljka biti minimalno sacuvana do razvitka ploda, cim pocnu plodovi onda je pozeljno jos jednom spricanje.
Znači 2x na sezonu modrom galicom?
shmizlica

#6397 Re: Bášča

Post by shmizlica »

meni je ove godine plamenjača desetkovala paradajz....a baš bih ga imala. i to u dva dana...nisam išla u baštu par dana zbog krečenja kad sam otišla imam šta vidjeti pola stabljika spurilo, bukvalno. ono pola sam nekako izvukla još neko vrijeme (počupala propalo, ošišala sasušeno lišće i) ali sad moram i to počupati jer je i njega dokusurilo...džaba, previše vlage bilo, a nisam ničim prskala

ostalo je ok, krompir mi je baš rodio, luk isto - u subotu vadim, valjda neće trunuti zbog vlage...paprike, kupus, mahune...sve gut :)
Hadzi Lojo

#6398 Re: Bášča

Post by Hadzi Lojo »

Mu'min wrote:
Hadzi Lojo wrote:Masallah! jedan od rijetkih paradajza koji ima jos onaj istinski okus pravoga paradajza.
Nejverovatna količina šećera je u njima mada tu ti trešnjevci poznati kao malo kiseliji, salatni...
I da povezao sam, slikanje ne bilo prije vezanja i berbe (mada poslije nje nije ništa ni ostalo jer je sve uzrelo). :)
Hadzi Lojo wrote:Ovi koji sumnjaju u plemenacu ili nesto drugo, samo pospricajte modrom galicom sa dodatkom kreca jer krec cuva da ta tkz, bordoska juha ili Bakarni sulfat ne sklizi niz biljku. To je jedina hemikalija koja se dopusta u bioloskom vrtlarstvu jer stiti biljku ali ne prodire u nju tako da nakon pranja ploda ne ostaje nista.
Da li je modra galica = Cuprablau?CuSO4 x 5 H2O, 100 grama modre galice 100 grama gasenoga kreca i 10 L vode sve se procjedi kroz krpu.
Hadzi Lojo wrote: Te listove koji su napadnuti pocupajte prije prskanja i sve ce biti u redu Ubuduce prskanje praktikujte prije samoga cvjetanja tako da ce biljka biti minimalno sacuvana do razvitka ploda, cim pocnu plodovi onda je pozeljno jos jednom spricanje.
Znači 2x na sezonu modrom galicom?
Ja prskam prije cvjetanja i kada se zametne plod, a ako je kisovito vrijeme onda i tri puta. Bere se 2 sedmice poslije prskanja zadnjega.
Hadzi Lojo

#6399 Re: Bášča

Post by Hadzi Lojo »

Zasto ne napravis kakav plastenik, ili samo natkrijes, ne bi znao sta bi sa paradajza?!
Hadzi Lojo

#6400 Re: Bášča

Post by Hadzi Lojo »

Folija za plastenik nije skupa, isplati se vec prve godine ta investicija. Na internetu mozete naci stotine izvedbi plastenika, tako jednostavnih rjesenja cudo jedno ima.
Post Reply