Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
stavio sam vec na ovoj temi video iz Tel Aviva o masovnim protestima gradjana ( do 70 000 ljudi i sukobi sa policijom )
nazivaju se J14 ( u skladu sa obicajem samoorganizovanih narodnih pokreta , skracenica znaci; Juli 14, 2011 , kada je pokret krenuo inspiriran Arapskim proljecem i Spanskim pokretom M15 ( Maj 15 ))
ili pokret za socijalnu pravdu Izraela
14 Jula 2012 , na godisnjicu pokreta , Moshe Silman se polio benzinom i zapalio u znak protesta zbog situacije u Izraelu
ima i probudjenih Izraelaca masa, obrazovan je to narod to daje kakvu -takvu nadu
Ne kontam kako vam nije jasno da Palestinci moraju nestati. Zanemarite svu ovu pricu "Hamas prvi poceo bla bla bla e nije Izrael je poceo bla bla bla". Unistenje Palestine i Palestinaca je poceo stvaranjem Izraela a sad dolazi u zavrsnu fazu. Nema im pomoci.
Sirija bez intervencije Ruma nema sansi da se odrzi.
Iran i USA ce se medjusobno unistiti.
Irak - raspad sistema.
Egipatu ce dohakati islamisti a posao zavrsiti cionisti.
Na scenu stize Pax Judaica. Kraj svega.
Najgore od svega je sto ce ova izraelska gamad proc nekaznjeno za sve zlocine koje pocine, jer ih SAD stiti. Samo se pitam dokle ce SAD imati sve konce u svojim rukama
Ne bi mi mrsko ponovo izvadit zbirku poezije arpskog istoka XX vijeka u Durakovićevom prevodu. Evo šta pišu neki od palestinskih pjesnika:
Teufik Zajad:
Reci Americi: Zaštitnice ropstva!
O, žarište mržnje,
gorko je naše meso na zubima!
I plavi i žuti,
taj Istok čija zemlja gori
ognjište je žara,
na njemu danas nećeš naći
mjesta ni za pedalj
Ti što silno zemlje potresaš
u tamnoj noći,
nećeš nas dugo bez sunca ostaviti,
nećeš nam pregršt slobode ukrasti,
ti si samo mrtvo tijelo
pred grobarom.
(odlomak -Stegnite uže)
Samih Al-Kasim:
Znam da je smrt u zasjedi
na nekoj krivini puta.
Ne samo sebi,
objavio sam ljubav
a znam da ne platih
dovoljnu cijenu za grob u domovini,
ne slabi vjera samo kod mene,
ali ja pjevam...
Mi trajemo i traje vrijeme.
(odlomak - Podsjetnik)
Mahmud Deriš:
Ja sam posmatrač klanice
i mučenik geografske karte,
čedo sam običnih ljudi.
U stijenju sam gledao krila,
u rosi sam gledao oružje.
...
I onda neki na forumu dođu i počnu ti palamuditi da si pristaša "teorije zavjere". HOW YES NO. Obično se radi o onima koji ne žele da čuju činjenice ili bolje reći kojima smetaju činjenice i ISTINA i koji vole da uživaju u laži i obmani, ne znajući da time samo sebe zavaravaju...
Znaci prvo Palestinci ispalili malo raketa na Izrael i sada ovi uzvracaju sa svime i svacim? Jel' tako od prilike scenario ili je Izrael napao bez ikakvog razloga?
Jack Be Nimble wrote:Znaci prvo Palestinci ispalili malo raketa na Izrael i sada ovi uzvracaju sa svime i svacim? Jel' tako od prilike scenario ili je Izrael napao bez ikakvog razloga?
Tri poslednja primirja su prekršena od strane Izraela.
Poslije trečeg su se intezivinirali napadi iz Gaze.
Ukratko.
Jack Be Nimble wrote:Znaci prvo Palestinci ispalili malo raketa na Izrael i sada ovi uzvracaju sa svime i svacim? Jel' tako od prilike scenario ili je Izrael napao bez ikakvog razloga?
Tri poslednja primirja su prekršena od strane Izraela.
Poslije trečeg su se intezivinirali napadi iz Gaze.
Ukratko.
i mene zanima. ovi ih zasipaju raketama. naravno da je odgovor neproporcionalan. hamas veoma dobro zna kako će ovi reagovati... sve je ovo isplanirano. puno nade ulažu u egipat
Ali, dok izraelski fasisti vrse teror nad ovim nesretnicima - i to tako u nedogled, decenijama i decenijama - tu su braca da pomognu.
Ili mozda padne jos koji engleski fudbalski klub... mozda pride legne i kakav rasni spic ili lijevo krilo ili samo zlatni auto od par miliona - jebiga, recesija - koji nije pravljen da se vozi nego da se gleda.
Nesretni su ovi jadni Palestinci, nesretni do neba... 'em im je zivjeti uz otvoreni apartheid ovih zlocinaca koji njima, ni krivim ni duznim, naplatise za sva stradanja Jevreja u proslosti, i znana i neznana... 'em imaju "bracu" oko sebe - vecih i glupljih kurtona na svijetu nema.
i mene zanima. ovi ih zasipaju raketama. naravno da je odgovor neproporcionalan. hamas veoma dobro zna kako će ovi reagovati... sve je ovo isplanirano. puno nade ulažu u egipat
Nije niko nikoga zasipao - bilo je primirje - koje je Izrael prekrsio
ubivsi Jabaira (ili kako vec) Hamsovog lidera
kad je ubijen?
navodno se rakete iz gaze ispaljuju vec 10-15 dana.
harač wrote:
kad je ubijen?
navodno se rakete iz gaze ispaljuju vec 10-15 dana.
prije dva dana a prije toga se nisu ispaljivale rakete nikakave
vec su bili mirovni pregovori
eto imas
gore iznad linkove
A ovo vec drugi put ovako
poslje izbora USA 2008 - Barack zavrsio i pobjedio
pocela ofanziva cast led
sad isto zavrsili izbori pocinju novu ofanzivu Pillar of Cloud
Vec su (tweeter feed #gazaunderattack i ovaj tip na USTREAM Harry Fear iz Gaza City
Chisum wrote:Ali, dok izraelski fasisti vrse teror nad ovim nesretnicima - i to tako u nedogled, decenijama i decenijama - tu su braca da pomognu.
Ili mozda padne jos koji engleski fudbalski klub... mozda pride legne i kakav rasni spic ili lijevo krilo ili samo zlatni auto od par miliona - jebiga, recesija - koji nije pravljen da se vozi nego da se gleda.
Nesretni su ovi jadni Palestinci, nesretni do neba... 'em im je zivjeti uz otvoreni apartheid ovih zlocinaca koji njima, ni krivim ni duznim, naplatise za sva stradanja Jevreja u proslosti, i znana i neznana... 'em imaju "bracu" oko sebe - vecih i glupljih kurtona na svijetu nema.
Slazem se, ali ako Albanci mogu na ovom svijetu imati dvije drzave, i ako Bosnje koje nikad nisu imali drzavu, a i ova je banana, Izreal kao drzavu je smijesno dovoditi pod upitnik, i ove ljude iz Palestine treba raseliti a Izreal natjerati da plati odstetu. Tako smo i mi se iselili iz RS-a, i nakon 20 godina omladini je vec bolje nego da su gradjani drugog reda, bilo gdje, a sad, to sto nema drzave Palestine kao ideala, nema ni Bosne idealne, pa mi zivimo svi s tim. Nema Arapski svijet nijedne drzave gdje je uredjenje kako treba, tako da se svi oni traze, i ne mogu se naci, s novcem ili bez novca, s novcem se samo malo socijalnog mira i situiranosti moze kupiti da se ljudi ne upustaju u ocajnicke akcije terorizma i slicno, ali sve su to banana drzave, i rezimi orkestrirani, oni krive Zapad za to, pa ne moze Zapad doci u Bosni i dogovoriti se kako nece ljudi u Bosni, u Bosni su ljudi podjeljeni gluposti, Zapad dosao samo da se ne ratuje i da EU ne mirise barut na svojim granicima, to se sve moze rijesiti za 6 mjeseci, ponuditi svakom Palestincu da ide ili u Tursku ili u Saudijsku ili u Ameriku plus koliko mu vrijedi plac, plus da mu dijete neko odskoluje na collegu besplatno, i dadne socijalu prve dvije godine dok ne stane na noge. Ali, hoce oni utopiju, i jos najgore sto je, more nas sa svojim problemom, ja im zelim ko i sebi da mi bude, ali Jevreji nisu narod s kojima treba iko da ratuje, narucito oko nekog teritorija koji u konacnici i nije bitan, Arapi imaju 20+ drzava, pa neka tamo probaju da ostave svoj kulturni i drugi imprint, ali eto, tesko je starosjediocima napustiti, ali dokle su god Arapima bitnija drva masline od djece koja zive u ghettu, nema tu nafake, a meni se tako cini, meni se cini da je bitnije djedovina i sta je bilo 1945 od toga da dijete zivi u ghettu, i ima traume od stalnog stresa i maca rata koji non stop pocinje i staje.
Da Bog da Bosnje koji su imali drzavu prije cetnika isto vas 'vako ubijali pa se vi selite u Rusiju a mi cemo vam vec nekad platiti Svakako vam i jest mjesto gore oko sibira
Lacrosse wrote:
Slazem se, ali ako Albanci mogu na ovom svijetu imati dvije drzave, i ako Bosnje koje nikad nisu imali drzavu, a i ova je banana, Izreal kao drzavu je smijesno dovoditi pod upitnik, i ove ljude iz Palestine treba raseliti a Izreal natjerati da plati odstetu. Tako smo i mi se iselili iz RS-a, i nakon 20 godina omladini je vec bolje nego da su gradjani drugog reda, bilo gdje, a sad, to sto nema drzave Palestine kao ideala, nema ni Bosne idealne, pa mi zivimo svi s tim. Nema Arapski svijet nijedne drzave gdje je uredjenje kako treba, tako da se svi oni traze, i ne mogu se naci, s novcem ili bez novca, s novcem se samo malo socijalnog mira i situiranosti moze kupiti da se ljudi ne upustaju u ocajnicke akcije terorizma i slicno, ali sve su to banana drzave, i rezimi orkestrirani, oni krive Zapad za to, pa ne moze Zapad doci u Bosni i dogovoriti se kako nece ljudi u Bosni, u Bosni su ljudi podjeljeni gluposti, Zapad dosao samo da se ne ratuje i da EU ne mirise barut na svojim granicima, to se sve moze rijesiti za 6 mjeseci, ponuditi svakom Palestincu da ide ili u Tursku ili u Saudijsku ili u Ameriku plus koliko mu vrijedi plac, plus da mu dijete neko odskoluje na collegu besplatno, i dadne socijalu prve dvije godine dok ne stane na noge. Ali, hoce oni utopiju, i jos najgore sto je, more nas sa svojim problemom, ja im zelim ko i sebi da mi bude, ali Jevreji nisu narod s kojima treba iko da ratuje, narucito oko nekog teritorija koji u konacnici i nije bitan, Arapi imaju 20+ drzava, pa neka tamo probaju da ostave svoj kulturni i drugi imprint, ali eto, tesko je starosjediocima napustiti, ali dokle su god Arapima bitnija drva masline od djece koja zive u ghettu, nema tu nafake, a meni se tako cini, meni se cini da je bitnije djedovina i sta je bilo 1945 od toga da dijete zivi u ghettu, i ima traume od stalnog stresa i maca rata koji non stop pocinje i staje.
??? O cemu ti
Ti pricas ko da si pao s marsa
Ko da je zapad u svemu ovome neutralan i kao joj ne znaju sta da rade a svi ih prozivaju de se ukljucite smirujte stanje
Pa Izraela ne bi bilo u zacecu da ga zapad nije hranio i odgajao i za svoje i za njihove interese
eto oni dosli 45' i za par godina proizveli svoje tenkove svoje avione svoje raketne bacace
jel to - pa i dan danas im Zapad salje billione dollara zguljene sa ledja svojih gradjana
o politickoj zastiti u UN-u i ostalim vidovima zastite smijesno je i pricati
Pa svakom normalnom covjeku je trenutna situacija oko Irana smijesna
kad zna da Izrael vec ima 200 komada nuklearnog oruzja a nit je pod sankcijama
nit ista a Iran decenijama pod sankcijama zato sto "sumnjaju" da ovi zele proizvesti
nuklearno oruzje iako nikakvih dokaza nemaju za to
Da ti ne pricam price o bosanskoj drzavi i njenim korijenima , nadam se da ti je to tvoje obrazovanje pruzilo priliku da procitas i usvojis u glavi . Ali poredjenje sa Izraelskom drzavom, to je vec van svih granica pameti. 60' godina proslog stoljeca, ugovorom su definisane granice Palestine i Izraela, i to na palestinskoj teritoriji, a cinjenica je da nikada ugovor nije realizovan te se danasnji Izrael suvereno j****e na teritoriji, ugovorom utvrdjene, Palestine . Ovo je jednom rijecju agresija i genocid koji traju desetljecima a eskaliraju iz dana u dan. Djaba lekcije tipa Srebrenice, svijet nikada nece nauciti
Palestinci nikada neće dobiti državu nažalost.Dva su bitna faktora SAD i Hamas koji je veći neprijatelj Palestincima nego sam Izrael.Dva su rješenja integracija Palestinaca u Izrael što je praktički nemoguće a drugo je egzodus jer za Palestince u Gazi života nema.