Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
samo gost

#6376 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by samo gost »

zeko071 wrote:Ne pijem alskohol i ne želim da u u hranu stvavljam vino, bez obzira na
pricu "vino ispari". Međutim, pitanje je sta umjesto vina
staviti? bio bih vam jako zahvalan, ukoliko bi me neko mogao
posavjetovati.
Nije ti nikakav problem izostaviti vino, pa koristiti samo temeljac (mesni ili od povrća). Nećeš dobiti u nekim jelima karakterističnu aromu, ali nećeš ni previše izgubiti.
zeko071

#6377 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by zeko071 »

samo gost wrote:
zeko071 wrote:Ne pijem alskohol i ne želim da u u hranu stvavljam vino, bez obzira na
pricu "vino ispari". Međutim, pitanje je sta umjesto vina
staviti? bio bih vam jako zahvalan, ukoliko bi me neko mogao
posavjetovati.
Nije ti nikakav problem izostaviti vino, pa koristiti samo temeljac (mesni ili od povrća). Nećeš dobiti u nekim jelima karakterističnu aromu, ali nećeš ni previše izgubiti.

To je ok, međutim u neka jela nrp. sa skoljkama ili lignjama ne ide povrtni temeljac!
No_oNe__

#6378 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by No_oNe__ »

ne ne ide povrtni ide RIBLJI temeljac :-D

a ako neces vino
onda ga preskoci
nema ti druge
nema neka zamjena za vino koja ce ukus uciniti istim bez da znas da si stavio alkohol
ili se jednostavno pomiri sa tim da ako treba da ide vino ono treba da ide,
ako malo procackas po netu vidjet ces da alkohol ima znatno manju tacku vrenja od vodei on 200% ispari puno prije nego voda prokljuca

http://www.coolinarika.com/faq/500814
Last edited by No_oNe__ on 11/03/2010 10:45, edited 1 time in total.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#6379 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Toto »

zeko071 wrote:Ne pijem alskohol i ne želim da u u hranu stvavljam vino, bez obzira na pricu "vino ispari". Međutim, pitanje je sta umjesto vina staviti? bio bih vam jako zahvalan, ukoliko bi me neko mogao posavjetovati.
o kojim jelima se radi ????

nasa kuhinja i nije bas izdasna u primjeni vina u kuhanju
callmethebreeeze

#6380 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by callmethebreeeze »

Toto wrote:
zeko071 wrote:Ne pijem alskohol i ne želim da u u hranu stvavljam vino, bez obzira na pricu "vino ispari". Međutim, pitanje je sta umjesto vina staviti? bio bih vam jako zahvalan, ukoliko bi me neko mogao posavjetovati.

moze li sirce? u nekim receptima ja sam vidio da ide sirce kao zamjena. eh, sad ima kupiti i bezalkoholno vino za kuhanje, ali to je bljak, fuj, moras poslije usta isprati decom brlje.
:D
sva imena su zauzeta

#6381 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by sva imena su zauzeta »

Op3r4t0r wrote:
sva imena su zauzeta wrote:Tiramisu

Pa i nije bas da ti je ispao kako treba ali pojest ce se :D :D :D
@Op3r4t0r- U pravu si, zaista djeluje kao da nije ispao kako treba, ali vjeruj da je ukus super. Zanimljivo je da postoji puno varijacija ovog kolača a razlog što ova varijanta nije u klasičnom obliku kolača (barem kad ja pravim) je taj što se u kremu žumanjaka, šećera i maskarpone sira dodaju umućena bjelanca (koja kremu čine rijeđom po konzistenciji) a ne umućeni šlag (što jeste jedna od mogućih varijacija ovog kolača koja se meni ne dopada). U svakom slučaju bilo bi super vidjeti i druge varijante ovog izvrsnog dezerta, pa ih onda isprobati :-D
Toto

#6382 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Toto »

callmethebreeeze wrote:
Toto wrote:

moze li sirce? u nekim receptima ja sam vidio da ide sirce kao zamjena. eh, sad ima kupiti i bezalkoholno vino za kuhanje, ali to je bljak, fuj, moras poslije usta isprati decom brlje.
pa sad
moze se od skoljki i corba napravit ali sumnjam da ce se u njoj vino koristiti kao temeljac :D

dodavanje vina prilikom spremanja jela ima veoma jasan smisao i cilj: prvenstveno su to aroma i okus

koristenje vina kao marinade kod pripreme mesa ima za cilj da se meso omeksa i ucini probavljivim..ovdje najvise imaju ulogu kiselina iz vina (grozdana, ugljicna, jabucna, oksalna...) i alkohol

vino se dodaje jelima prilikom kuhanja ne samo radi alkohola iz vina, nego prvenstveno radio onoga dijela vina sto nije alkohol
u protivnom bi mogli komotno stavljat apotekarski alkohol u jela :lol: :lol: :lol:

kod mene ne moze biti vino i u tanjiru i u casi kad je bjelo meso u pitanju cak ni u marinadu za ribu ne stavljam vino ako cu piti vino uz to jelo

vino dodajem kod kuhanja samo kod crvenog mesa i divljaci da bi mi ono bilo osnov za umake

mislim da sirce moze ici kao zamjena vinu samo u marinadama za meso divljaci.. nikako u kolicinama u kojoj ide vino

ja nase sirce (vinsko jabucno) dodajem u tesko probavljiva masna zimska variva i to samo kod serviranja, sa ciljem da poboljasam probavu (pasulj, kalja , bosanski lonac)

Aceta balasmica je vec posebna tema
callmethebreeeze

#6383 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

ja mislim da je jako tesko kombinovati vino i hranu i vode se diskusije o tome da li je potrebno skupo vino ili moze jeftino. mislim da je bitno izabrati crno vino bez puno tanina (nadam se da se tako zove na nasem)

koga zanima ima vise ovdje:

http://www.nytimes.com/2007/03/21/dinin ... ref=slogin
Toto

#6384 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Toto »

callmethebreeeze wrote:ja mislim da je jako tesko kombinovati vino i hranu i vode se diskusije o tome da li je potrebno skupo vino ili moze jeftino. mislim da je bitno izabrati crno vino bez puno tanina (nadam se da se tako zove na nasem)

koga zanima ima vise ovdje:

http://www.nytimes.com/2007/03/21/dinin ... ref=slogin
i na nasem se kaze tanin

jel to ono sto skuplja usta :D
sto Hanka Paldum koristi kad je na sluzbenom rucku
da se ljudi ne bi prepali kolika joj je "pekara" kad zine
Op3r4t0r

#6385 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Op3r4t0r »

sva imena su zauzeta wrote:
Op3r4t0r wrote:
sva imena su zauzeta wrote:Tiramisu

Pa i nije bas da ti je ispao kako treba ali pojest ce se :D :D :D
@Op3r4t0r- U pravu si, zaista djeluje kao da nije ispao kako treba, ali vjeruj da je ukus super. Zanimljivo je da postoji puno varijacija ovog kolača a razlog što ova varijanta nije u klasičnom obliku kolača (barem kad ja pravim) je taj što se u kremu žumanjaka, šećera i maskarpone sira dodaju umućena bjelanca (koja kremu čine rijeđom po konzistenciji) a ne umućeni šlag (što jeste jedna od mogućih varijacija ovog kolača koja se meni ne dopada). U svakom slučaju bilo bi super vidjeti i druge varijante ovog izvrsnog dezerta, pa ih onda isprobati :-D
E vidis to nikako nije razlog jer je to nacin na koji se pravi orginalni tiramisu i ja licno ga pravim na taj nacin kao i moja zena i bude jako cvrst, sjecam se da je i moj prvi tiramisu licio na ovaj tvoj, ukus je slazem se odlican bez obzira na izgled, samo s malo prakse i izgled dodje na svoje.

Jako bitna stvar kod pravljena tiramisu-a je da nikad ne pravis sa jajima iz frizidera, jaja moraju imati sobnu temperaturu, znaci prije pravljena na par sati jaja izvaditi iz frizidera ;)
sva imena su zauzeta

#6386 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by sva imena su zauzeta »

E vidis to nikako nije razlog jer je to nacin na koji se pravi orginalni tiramisu i ja licno ga pravim na taj nacin kao i moja zena i bude jako cvrst, sjecam se da je i moj prvi tiramisu licio na ovaj tvoj, ukus je slazem se odlican bez obzira na izgled, samo s malo prakse i izgled dodje na svoje.

Jako bitna stvar kod pravljena tiramisu-a je da nikad ne pravis sa jajima iz frizidera, jaja moraju imati sobnu temperaturu, znaci prije pravljena na par sati jaja izvaditi iz frizidera ;)[/quote][/quote][/quote]

@Op3r4t0r Moram ti priznati da o tome uglavnom nisam vodila računa pa ću idući put tako postupiti vidjećemo rezultat :-D
Aorta

#6387 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Aorta »

Zeko, ista situacija kod nas. Pogledaj ovu stranicu: http://www.gourmetsleuth.com/Articles/W ... tutes.aspx
Last edited by Anonymous on 13/03/2010 09:36, edited 1 time in total.
Reason: Krsenje pravila i offtopic
samo gost

#6388 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by samo gost »

Preksinoć (dok je još zima)

Image
Image
samo gost

#6389 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by samo gost »

Jutros, mirisna, mekana, divna...

http://www.coolinarika.com/recept/peciva-s-maslacem

Image
Image
callmethebreeeze

#6390 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

crnogorski dorucak u 12
:D :oops:

krema od sampinjona, naparen spinat, paradajzi proprezeni sa sircetom u ulju gdje se prvo bijeli luk malo dinstao.

Image
Irm@

#6391 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Irm@ »

evo Jedna fina cokoladna torta (ustvari orginal naziv je fine cokolade kocke) ali eto :-D :D
Image

btw jela sam u Coloseumu neku tortu s orasima i cokoladnom kremom koja "otkida" pa ako neko zna recept pliiiiz :)
Toto

#6392 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Toto »

Aorta wrote:
Zeko, ista situacija kod nas. Pogledaj ovu stranicu: http://www.gourmetsleuth.com/Articles/W ... tutes.aspx

@aorta
Pregledao sam onu stranicu koju predlazes i ne bih se slozio sa vecinom predloga koji se odnose na vino ili ne bih podrzao nacin na koji su to oni iznijeli. Oni navode da se vino moze zmjeniti sa sokovima od grozdja, ali ne navoda da to nikako nisu juce iz trgovine - koja su sve vise nego sok od grozdja.
Kriteriji koji su koristeni kod izbora zamjena su isuvise banalizrani a u nekim slucajevima totalno besmisleni, jer se nikao nece moci postici adekvatna zamjena.

Najbanalniji primjer je pivo.

Autori sajta kazu da se pivo moze zamjeniti sa pilecom supom? :lol: :lol: sokom od bijelog grozdja.

Kao sto voda ima tri alotropske modifikacije tako su pivo i hljeb dvije alotropske modifikacija zitarica. Toliko su povezani da se i naucnici i gastronomi pitaju sta je od cega nastalo i sta je starije: pivo ili hljeb.
Koga interesuje vise detalja nek zaviri u tehnologiju spremanja piva ili u istoriju piva i drevne Mezopotamije i Sumerije pa nek vidi sta one govore kako je nastalo pivo.

Kad su zamjene piva u pitanju onda mozete postupiti na neki od sljedecih nacina, a svaki ima neki drugi razlog:
-Malicozni odgovor na pitanje sa cime zamjeniti pivo bi bio: hljebom; :D
-Ako ste nasli recept za tjesto u kojeg stavljaju pivo, a nema u receptu germe, onda: pivo zamjenite germom.
-Ako ne zelite janjca na raznju polijevati pivom onda uzmite komad loja, svezite loj na stap duzine 1.5-2 metra i sa njime polagano trljajte dijelove jagnjeta na mjestima gdje se povrsinski sloj mesa poceo previse isusivati ili je poceo goriti od jake vatre. Pivom se janje posipa da povrsinski slojevi mesa ne bi previse otvrdnuli ili zagorjeli pa tek onda dodje gorkast okus hmelja; isto se postize i lojem.

-ako se pivo koristi kod pripreme sosova: zamjenitie ga bilo kojom tecnoscu ili supom koja vama odgovara;
-Ako bas insistirate da u neko jelo uneste osnovnu aromu piva onda kupite ekstrat hmelja, kapnite par kapi u vodu, od koje ce te praviti sos i imate u jelu notu arome hmelja, tj. pive.
-pivo se ponekad koristi kao osnov za sos kod pripreme divljaci, zbog toga sto vecina divljaci -kao i kozletina- ima mesa intezivnog mirisa, hmelj iz piva moze u izvjesnoj mjeri da neutralizra intezivan miris ovih vrsta mesa.

Zamjene za neka vina iz sajta su -po meni- pogresni. Ovdje su se autri totalno isprovaljivali, da se moze opravdano sumljati da je ovo napisao neko ko nikad nista nije skuhao i popio vino, ili je odrastao na McDonaldsima i Coca Coli. :D

Najcesce se predlaze kombinacija djusa od grozdja, limunovim sokom, sircetom od jabuka, vode, secera itd

Vino nije mjesavina soka od grozdja, limunove kiseline, vode i secera; pa ovo nikako ne mogu biti adekvatne zamjene.

Autori sajat tvrde da se muskatna vina kod kuhanja mogu zamjeniti djusom od grodza u koji ce se dodati vode i secera.?
U trgovinama ima na desetie juice od grozdja u kojima je najmanje grozdja, puni su zasladivaca i konzervansa a gotovo da i nema onih koja su pravljena od muskatnih grozdaja. Tako da je ovaj prijedlog za zamjenu, meni, bas bez veze.

Muskatna grozdja i vina su pozata po specificnom mirisu po kojem su i dobili ime. To je miris mosusa. Kod upotrebe muskatnih vina kod kuhanja hrana najvise dobije aromu muskata; to je osnovni razlog zasto se muskatna vina dodaju kod kuhanja nekih jela, poslije toga je ona doza kiselosti i alkohola koja vina sadrze.

I u slucaju zamjene vina je jako vazno koji je razlog zasto se vina dodaju jelu.

AKo je riba u pitanju glavni razlog primjene vina je optimalna kiselost vina, a onda dodje alkohol i onih stotinjak drugih sastojaka koje vino ima. Riblje meso jako dobro reaguje na kiseline iz limuna i vina. Ovo nikako ne znaci da po automatizmu vino i limun mozemo zamjeniti sa vinskim ili jabucnim sircetom. Moze, ali se onda teba praviti posebna koncentracija sirceta i vode a to nikako ne moze biti zamjena za vino. Prakticnije i bolje je sok od agruma (limun, limeta, grejpfurt, narandza).
Kiselina omeksava svako meso a posebno riblje. Meso manjih i mladih riba, koje je njezno, mozete uciniti jestivim i probavljim a da ga termicki ne obradjujete, tako sto ce se meso preliti sa limunom, ostaviti sahatak vremena i mozete ga komotno jesti, bez straha da ce te imati probavnih smetnji; isto to mozete postici ako meso prelijete jacim vinom i ostavite nesto duze da ostoji.

Ako ne zelite koristiti vino zbog alkohola, a zelite ribljem mesu dati aromu muskatnog vina mozete koristiti muskatno grozdja. Bobe grozdja izmiksajte i sa tom kasom obilno prelijte meso ribe, kojeg ste prethodno filetirali na manje komade. Ostavite meso preko noci u frizideru (8-10h). Prije przenja grozdjanu kasu uklonite skroz sa mesa, i meso przite. Meso ce poslije przenja imati izvanrednu aromu muskatnog vina i veoma blagi okus kiselina iz grozdja.
Grozdjanu kasu, koju sam koristio za marinadu nikako ne bacam, vec na bazi nje napravim blagi sos za ribu tako sto isjeckam luk, proprzim ga da se zacakli, dodam timijana i bibera, podlijem za vodom i dinstam 15 minuta- dok se ne zgusne; dodam kasu od grozdja, dobro promjesam i distam jos minut dva - tek da se grozdje zagrije.
Mnoga etericna ulja se pocnu isparavati uz jako mali dodatak toplote, to je slucaj i sa mosusom iz muskatnih grozdja.
Smjesu propasiram kroz gustu sitku ili gazu -zbog opne grozdja i sjemnki. Sos serviram uz ribu, rakove i racice pernatu divljac.
Ovo je nesto sto sam probao i za sta sam siguran da uspjeva. Nisam siguram da bi svjeze grozdje bilo tako efikasna zamejna kod crvenih mesa koja imaju intezivnije arome i okuse.
Toto

#6393 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Toto »

callmethebreeeze wrote:crnogorski dorucak u 12

krema od sampinjona, naparen spinat, paradajzi proprezeni sa sircetom u ulju gdje se prvo bijeli luk malo dinstao.

Image
il je manjak sastojaka u tekstu il ima viska sastojaka na slici :D :D
a stalo mi da pokupim recept - zbog djeda crnogorca
Kraljica_Suza

#6394 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Kraljica_Suza »

Image
callmethebreeeze

#6395 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Toto wrote:
callmethebreeeze wrote:crnogorski dorucak u 12

Image
il je manjak sastojaka u tekstu il ima viska sastojaka na slici :D :D
a stalo mi da pokupim recept - zbog djeda crnogorca
ne kontam?
:D sta ti fali?
callmethebreeeze

#6396 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

ovo zuto su jaja, mislio sam da se podrazumijeva.
Toto

#6397 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Toto »

callmethebreeeze wrote:ovo zuto su jaja, mislio sam da se podrazumijeva.
nesto ti bljedunjava ova jaja
ko da su ti koke malokrvne
:D :D
ja mislio humus
callmethebreeeze

#6398 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

ne znam, mozda je do svjetla, jer sam stavio citavih pet jaja. ja inace u kajganu od pet jaja stavim samo dva zumanceta, ostalo samo bjelancevine, zbog proteina.
samo gost

#6399 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by samo gost »

Prvo,

Image

pa onda

Image
samo gost

#6400 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by samo gost »

Image
Post Reply