Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1198
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1321

elle_

#6376 Re: Šta trenutno čitate?

Post by elle_ »

LightRain wrote:http://hr.scribd.com/doc/39564177/Dobar-protiv-sjeverca

neki kratki roman, dok ne skontam šta ću slijedeće čitati :D
Čitala ja...nije loša, pogotovo ako voliš online poznanstva :wink:
LightRain

#6377 Re: Šta trenutno čitate?

Post by LightRain »

elle_ wrote:
LightRain wrote:http://hr.scribd.com/doc/39564177/Dobar-protiv-sjeverca

neki kratki roman, dok ne skontam šta ću slijedeće čitati :D
Čitala ja...nije loša, pogotovo ako voliš online poznanstva :wink:

Pročitala sam...volim, ali ne ovakva poznanstva :D
Zavšrila sam čitanjem i ne znam ni sama jesam bila razočarana il nisam. S jedne strane mi žao, s druge...realnost je druga stvar...:)
elle_

#6378 Re: Šta trenutno čitate?

Post by elle_ »

Ozbiljno razmišljam da kupim e-čitać, jer mi je dosadilo držati laptop na krilu i čitati,
pregledala sam malo po forumima i izgleda da je najbolji (i najpovolnjiji) Amazon Kindle, ali ga ne preporučuju za PDF formate, znam da se format može konvertovati, ali sam pročitala da dolazi do preblema prilikom konvertovanja naših slova tipa: š,č,ć,ž,đ itd. inače uređaj izgleda savršeno za čitanje, ali moje sve knjige su u PDF-u.
Ukoliko neko ima Kindle molila bi da me malo "prosvjetli" i podjeli svoja iskustva ili ako neko ima neki drugi tip e-readera, hvala :)
LightRain

#6379 Re: Šta trenutno čitate?

Post by LightRain »

elle_ wrote:Ozbiljno razmišljam da kupim e-čitać, jer mi je dosadilo držati laptop na krilu i čitati,
pregledala sam malo po forumima i izgleda da je najbolji (i najpovolnjiji) Amazon Kindle, ali ga ne preporučuju za PDF formate, znam da se format može konvertovati, ali sam pročitala da dolazi do preblema prilikom konvertovanja naših slova tipa: š,č,ć,ž,đ itd. inače uređaj izgleda savršeno za čitanje, ali moje sve knjige su u PDF-u.
Ukoliko neko ima Kindle molila bi da me malo "prosvjetli" i podjeli svoja iskustva ili ako neko ima neki drugi tip e-readera, hvala :)

Ima moj drug to i stvarno je super stvar. Mislim da ću i ja sebi skoro nabaviti.
Btw ako imaš kakvu zanimljivu knjigu u pdfu, da li bi mi htjela poslati? Dam ti mail na pp?
capitano10

#6380 Re: Šta trenutno čitate?

Post by capitano10 »

Image
quentin

#6381 Re: Šta trenutno čitate?

Post by quentin »

LightRain wrote:
elle_ wrote:Ozbiljno razmišljam da kupim e-čitać, jer mi je dosadilo držati laptop na krilu i čitati,

Ima moj drug to i stvarno je super stvar. Mislim da ću i ja sebi skoro nabaviti.
Btw ako imaš kakvu zanimljivu knjigu u pdfu, da li bi mi htjela poslati? Dam ti mail na pp?
Nemam Kindle, imam jedan model Sony čitača.
Uvijek ima malo problema sa konverzijama i formatima, ali uz Calibre softver sve se može srediti. Ako je izvorni PDF dokument dobrog kvaliteta, naravno (OCR itd).
Čitač je super stvar, ali ipak ga prije svega preporučujem ljudima koji čtaju na engleskom. Knjiga na našim jezicima još nema mnogo, a i kad se nešto pojavi to su uglavnom neki sirovi skenovi i neuređeni TXT dokumenti. Kod nas je svima ideal da imaju PDF dokument, a PDF nije pravi format za e-knjige i čitače. E-knjige se izrađuju u epub, mobi i lit formatima, uglavnom. TXT isto čitaju readeri, ali ne baš idealno.
ExNihilo

#6382 Re: Šta trenutno čitate?

Post by ExNihilo »

Ako čitaš preko laptopa/računara, onda pdf jeste ideal. :D

E-reader je druga priča.
elle_

#6383 Re: Šta trenutno čitate?

Post by elle_ »

quentin wrote:
LightRain wrote:

Nemam Kindle, imam jedan model Sony čitača.
Uvijek ima malo problema sa konverzijama i formatima, ali uz Calibre softver sve se može srediti. Ako je izvorni PDF dokument dobrog kvaliteta, naravno (OCR itd).
Čitač je super stvar, ali ipak ga prije svega preporučujem ljudima koji čtaju na engleskom. Knjiga na našim jezicima još nema mnogo, a i kad se nešto pojavi to su uglavnom neki sirovi skenovi i neuređeni TXT dokumenti. Kod nas je svima ideal da imaju PDF dokument, a PDF nije pravi format za e-knjige i čitače. E-knjige se izrađuju u epub, mobi i lit formatima, uglavnom. TXT isto čitaju readeri, ali ne baš idealno.
Znam da PDF nije format za čitanje, ali naše knjige su jedino u tom formatu dostupne (mislim besplatno dostupne), zato se i predomišljam za Kindle...procitala sam da je Kindle DX ili XD tako nešto, savršen za PDF,a li su ga povukli iz prodaje, a i cijena mu baš visoka...kako god okrenem isplatnije je kupiti e-reader pa čitati besplatne e-knjige nego ih kupovati :wink:
elle_

#6384 Re: Šta trenutno čitate?

Post by elle_ »

LightRain wrote:

Pošalji mi mail u poruci i napiše kakve inače knjige čitaš pa ću ti poslati ;)
PS : Koji čitać ti je drug kupio i koliko je koštao ?
quentin

#6385 Re: Šta trenutno čitate?

Post by quentin »

Ellinor wrote:Ako čitaš preko laptopa/računara, onda pdf jeste ideal. :D

E-reader je druga priča.
Preko laptopa/računara mogu se čitati novine i slično. Ne mogu zamisliti da knjigu od 300 ili 500 strana čitam na laptopu. Radije bih je štampao negdje.

Za čitanje knjiga su najbolji čitači. Ne znam za ove kojekakve Ipad klonove. Oni su OK ergonomski, ali imaju LCD, a ne e-ink ekran, pa zamaraju oči isto kao i obični računar.

Kao što sam već rekao. Ako je PDF kvalitetan, može se konvertovati u epub ili mobi format. Treba program Calibre koji je najbolji za te stvari. Ipak, samo za čitanje knjiga na našem jeziku čitač baš i nije najbolja investicija.
elle_

#6386 Re: Šta trenutno čitate?

Post by elle_ »

quentin wrote:

E-reader je druga priča.
Preko laptopa/računara mogu se čitati novine i slično. Ne mogu zamisliti da knjigu od 300 ili 500 strana čitam na laptopu. Radije bih je štampao negdje.

Za čitanje knjiga su najbolji čitači. Ne znam za ove kojekakve Ipad klonove. Oni su OK ergonomski, ali imaju LCD, a ne e-ink ekran, pa zamaraju oči isto kao i obični računar.

Kao što sam već rekao. Ako je PDF kvalitetan, može se konvertovati u epub ili mobi format. Treba program Calibre koji je najbolji za te stvari. Ipak, samo za čitanje knjiga na našem jeziku čitač baš i nije najbolja investicija.
Kupila Kindle :-D (prvi dojam odusevljena!!!), pokusala sam vec par knjiga konvertovati iz PDF-a u MOBI i super je za citati....sad ce biti punoooo lakse citati :wink:
ExNihilo

#6387 Re: Šta trenutno čitate?

Post by ExNihilo »

quentin wrote:

E-reader je druga priča.
Meni nikakav problem ako je pdf kvalitetan.
Salome_

#6388 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Salome_ »

LightRain wrote: Zavšrila sam čitanjem i ne znam ni sama jesam bila razočarana il nisam. S jedne strane mi žao, s druge...realnost je druga stvar...:)
Samo što postoji nastavak: :mrgreen:

http://www.laguna.rs/n1807_knjiga_svih_ ... aguna.html
xmaya

#6389 Re: Šta trenutno čitate?

Post by xmaya »

i ja sam zainteresovana ako imaš zanimljivih knjiga u pdf-u :-)
šaljem ti na pp svoj mail ako bi mi mi proslijedila koju :-) thx
xmaya

#6390 Re: Šta trenutno čitate?

Post by xmaya »

ima li neko u pdf-u ovaj Americki dervis
quentin

#6391 Re: Šta trenutno čitate?

Post by quentin »

Auntie

#6392 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Auntie »

Hipnotizer - Lars Kepler

Kindle sam kupila u maju, i vec mi se isplatio :)
BambiGZ

#6393 Re: Šta trenutno čitate?

Post by BambiGZ »

"Sarajevski rulet" sva tri dijela procitala.
Slijedece na repertoaru "Ljubav u doba kolere" ako saletim u biblioteci, ako ne, onda nesto od Sheldon :thumbup:
Emilija Kovačev

#6394 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Emilija Kovačev »

Juče pročitala "Južno od granice, zapadno od Sunca", nakon dugo odgađanja.
Knjiga mi se svidjela dosta, malo ostala nedorečena, ali valjda to tako biva sa tim ljubavima. :)

Murakamijev stil mi je vrlo dobar. Trebala bih uskoro nešto drugo njegovo pročitati. "Norvešku šumu" možda. Mislim da ste je ovdje poreporučili par puta.
ExNihilo

#6395 Re: Šta trenutno čitate?

Post by ExNihilo »

Emilija Kovačev wrote:Juče pročitala "Južno od granice, zapadno od Sunca", nakon dugo odgađanja.
Knjiga mi se svidjela dosta, malo ostala nedorečena, ali valjda to tako biva sa tim ljubavima. :)

Murakamijev stil mi je vrlo dobar. Trebala bih uskoro nešto drugo njegovo pročitati. "Norvešku šumu" možda. Mislim da ste je ovdje poreporučili par puta.
ovo

Image
pirgica

#6396 Re: Šta trenutno čitate?

Post by pirgica »

Ellinor wrote:
Emilija Kovačev wrote:Juče pročitala "Južno od granice, zapadno od Sunca", nakon dugo odgađanja.

ovo

Image
:thumbup:
Ja sam je preporučila u prethodnim postovima.
Meni lično najbolja njegova knjiga, mada ni "Norveška šuma" nije loša.
ExNihilo

#6397 Re: Šta trenutno čitate?

Post by ExNihilo »

pirgica wrote: :thumbup:
Ja sam je preporučila u prethodnim postovima.
Meni lično najbolja njegova knjiga, mada ni "Norveška šuma" nije loša.
Pročitao sam je više puta, knjiga koja je ostala trajno uz mene. Budi neki poseban "feeling", strašno je atmosferična. Norvešku šumu još nisam čitao, ali imam nijjet :D . Murakami je genije :thumbup:
saga

#6398 Re: Šta trenutno čitate?

Post by saga »

Black swan wrote:meni je sljedeća opet muad dib :D
:thumbup:
Ja evo prelazim na drugi dio
Image

Inače, meni je Kindle spas... istina je da neke knjige ne konvertuje dobro, nije mi pomogao sa nekom stručnom literaturom, jer neke grafike nije vidio kao obične slike valjda, pa ih nije ni prikazivao... ali za ove "normalne" knjige je super. Čitala sam samo dvije na našem, i prilično su dobro konvertovane, samo na par mjesta je bilo problema sa č,ć, ž. Nije meni neki problem sada čitat .pdf za računarom, ali se volim vala odmaći od njega, i zavaliti k'o čo'ek i uživati :mrgreen:
mp3problem

#6399 Re: Šta trenutno čitate?

Post by mp3problem »

Je li iko čitao Sajam taštine, William M. Thackeray?
Isplati li se čitati? Ako je neka safunjara da ne počinjem.
pirgica

#6400 Re: Šta trenutno čitate?

Post by pirgica »

To je već klasik, pa bih ti svakako preporučila da je pročitaš.
Ali opet, ako nisi ljubitelj viktorijanske knjiiževnosti i ostvarenja sa sličnom tematikom, sumnjam da će ti se dopasti.
Ja sam je pročitala nekad u pubertetu i ostala mi je u lijepom sjećanju. :)
Post Reply