Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
konjislav

#6376 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

512MB wrote:
konjislav wrote:
Radio Sarajevo wrote:Sad bez šuplje... Zanima me čime će se Konjislav baviti (jebem li ga u nick)... Ako ide u Berlin, to je sjajan grad, realno jedan od najboljih za porodični život. Vrtići su džaba, grad je pun dešavanja i stvarno se ima šta raditi.

Nadam se da će nam se javljati.
Tačno je to što si naveo, zato mi i jeste privlačan.
Raditi ću kao vođa tima software inžinjera na Fintech aplikaciji za komparaciju kredita za raznorazne namjene.
To ti je ukratko.
Dakle u Banci, fino, banke placaju solidno... nagadjam, Citibank ili Berliner Volksbank? Ili ipak Verivox ili Check24? :thumbup:
Prije ovog posla, tj. prije nego što sam stigao u Berlin radio sam za Bawag PSK, jednu od najvećih banaka u Beču i Austriji.
Sada u Berlinu neću raditi tačno za banku, nego za software-sku kompaniju koja radi sa (i za) bankama, tako da je to tu negdje. :D
konjislav

#6377 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

SaraFina wrote:
512MB wrote:
SaraFina wrote:U Austriji banke imaju novu praksu. Skoro svo novozaposleno osoblje, uzimaju preko posredničkih firmi. ADECO i sl.
Naravno ne voditelje odjela i visokopozicionirane ljude... Njih pak biraju shodno školovanju/doškolovavanju/iskustvu iz postojećih uhodanih postava.
Pa u IT svijetu je to odavno praksa, ne samo u bankama... mi smo jos prije 10 godina preko ePoint, Bearing Point, itd trazili ljude, a sad tih posrednika ima mali milion..
Ima definitivno. I to za sva zanimanja. Jedan telefonski operater poput Huawei, čak traži radnike preko posrednika. Rođak student aplicirao za 30 sati. Ali kad vidio šta je posrijedi odustao.
Mene zvali prije dvije sedmice, neka žena vjerovatno posrednik da radim za Huawei. Kaže fina plata, oko 500€ dnevno i da su tromjesečni ugovori i da bih radio u Dizeldorfu. Meni se svidjelo, ali morao bih nešto na vrat na nos, da se peglam, tako da sam to batalio. Možda opet se bacim na to čim se malo uhodam u Berlinu.
SaraFina

#6378 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

@Konjislave, Ti seliš iz Beča u Berlin ustvari, ne iz BiH?

Bawag/PSK nije jedna od najvećih banaka u Austriji.
SaraFina

#6379 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

vjesticanametli wrote:Pa pisah neki dan dan za te zajtfirme :-) nece firme obaveze i tesko te iscerat kasnije...ovako zajtfirme potpisu na god. S tobom a ti ni na nebu ni na zemlji...neka je odbio. Uzas je to. U lufthansi u hh slabo daju ugovore npr. Godinama ljudi preko tih krvopija rade a znaju naplatit 150 eura sat a radnik ONO :mrgreen:

Nisam vidjela tvoj post. Ali definitivno si u pravu. :thumbup:
SaraFina

#6380 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

konjislav wrote:
SaraFina wrote:
Ima definitivno. I to za sva zanimanja. Jedan telefonski operater poput Huawei, čak traži radnike preko posrednika. Rođak student aplicirao za 30 sati. Ali kad vidio šta je posrijedi odustao.
Mene zvali prije dvije sedmice, neka žena vjerovatno posrednik da radim za Huawei. Kaže fina plata, oko 500€ dnevno i da su tromjesečni ugovori i da bih radio u Dizeldorfu. Meni se svidjelo, ali morao bih nešto na vrat na nos, da se peglam, tako da sam to batalio. Možda opet se bacim na to čim se malo uhodam u Berlinu.

500 € dnevno? Osmočasovno radno vrijeme? Netto? Koje reference ti posjeduješ za tu sumu?
512MB

#6381 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

To je kao freelancer onsite, 500€ dnevno je brutto naravno i to je malo ispod prosjeka (ja obracunavam 750€ po danu).
512MB

#6382 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

konjislav wrote: Mene zvali prije dvije sedmice, neka žena vjerovatno posrednik da radim za Huawei. Kaže fina plata, oko 500€ dnevno i da su tromjesečni ugovori i da bih radio u Dizeldorfu. Meni se svidjelo, ali morao bih nešto na vrat na nos, da se peglam, tako da sam to batalio. Možda opet se bacim na to čim se malo uhodam u Berlinu.
60€/satu i nije nesht, htjela te zajebat :) reci joj da nisi lud i da znas kolka je satnica senior programera (80€ - 100€)
SaraFina

#6383 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

512MB wrote:To je kao freelancer onsite, 500€ dnevno je brutto naravno i to je malo ispod prosjeka (ja obracunavam 750€ po danu).
"Pereš" li ti tu zaradu jarane ili je prikazuješ Finanzamtu? :D Znam da je blesavo pitanje, ali oderu te kao mačku sigurno. Krvopije su to.
SaraFina

#6384 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

512MB wrote:
konjislav wrote: Mene zvali prije dvije sedmice, neka žena vjerovatno posrednik da radim za Huawei. Kaže fina plata, oko 500€ dnevno i da su tromjesečni ugovori i da bih radio u Dizeldorfu. Meni se svidjelo, ali morao bih nešto na vrat na nos, da se peglam, tako da sam to batalio. Možda opet se bacim na to čim se malo uhodam u Berlinu.
60€/satu i nije nesht, htjela te zajebat :) reci joj da nisi lud i da znas kolka je satnica senior programera (80€ - 100€)

Jeste vi Einzelunternehmen? Ili kako regulirate taj posao?
Fudo387

#6385 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

512MB wrote:
Ja tebi nista ne vjerujem.
Haj ugasi i upali ovaj forum tri put kad znas te zajebancije? :D
512MB

#6386 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

SaraFina wrote:
512MB wrote:To je kao freelancer onsite, 500€ dnevno je brutto naravno i to je malo ispod prosjeka (ja obracunavam 750€ po danu).
"Pereš" li ti tu zaradu jarane ili je prikazuješ Finanzamtu? :D Znam da je blesavo pitanje, ali oderu te kao mačku sigurno. Krvopije su to.
Pa 50% zglajzam htio ne htio..
512MB

#6387 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

SaraFina wrote:
512MB wrote:

Tacno, Einzelunternehmer sa Gewerbeschein..
512MB

#6388 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Fudo387 wrote:
512MB wrote:
Ja tebi nista ne vjerujem.
Pa nisam ja to izmislio, to su ti cijene programera na zapadu.
Fudo387

#6389 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

512MB wrote:
Fudo387 wrote: Ja tebi nista ne vjerujem.
Pa nisam ja to izmislio, to su ti cijene programera na zapadu.
Ustvari, nemoj gasit forum, haj Havani metni Sejfudina Tokica na ekran od kompjutera, i napisi mu, eto ti sad limun.
SaraFina

#6390 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

512MB wrote:
SaraFina wrote:

Tacno, Einzelunternehmer sa Gewerbeschein..

11 000 godišnje tebi je zgodidatak, sve preko toga jarane opisala bi: "Pola piješ, pola šarcu daješ". 50% znači.
Zar Gewerbeschein nije nužan samo u Handwerk?
konjislav

#6391 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

SaraFina wrote:@Konjislave, Ti seliš iz Beča u Berlin ustvari, ne iz BiH?

Ne, selim iz Sarajeva, a posao na kojem sam do sada radio je bio takav da smo radili za tu Austrijsku banku. U 2 sedmice dana bili sedmicu u Beču, pa sedmicu nazad u Sarajevo, pa opet Beč, itd.
konjislav

#6392 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

512MB wrote:
Eh pa vidiš, ne znam. Izgleda da me htjela zajebati.
Nisam se još uhodao kako to ide ovdje.
Kao što sam napisao u prošlom postu, čim se malo uhodam ovdje u Berlinu, ja ću definitvno tražiti da radim freelance na ugovor, kao što sam u Sarajevu radio preko obrta prije nego što sam otišao.
Nivelacija

#6393 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Nivelacija »

Bolje zaradjivati 5000 eura u Bosni nego 500 eura u Njemackoj.
SaraFina

#6394 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

konjislav wrote:

Ne, selim iz Sarajeva, a posao na kojem sam do sada radio je bio takav da smo radili za tu Austrijsku banku. U 2 sedmice dana bili sedmicu u Beču, pa sedmicu nazad u Sarajevo, pa opet Beč, itd.
A kako si ti kao stranac regulisao tu zaradu kod nas? Imaš Gewerbeschein i Einzelunternehmen?
Bez stalnog mjesta boravka u Austriji to nisi mogao imati zakonski.
Tomahawk11
Globalni moderator

#6395 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

Nivelacija wrote:Bolje zaradjivati 5000 eura u Bosni nego 500 eura u Njemackoj.
Grunf :thumbup:
vjesticanametli

#6396 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by vjesticanametli »

512MB wrote:
malooo vise zarade al haj jebat ih....nego kazes budes samostalan pa trazis projekte jel....moja firma npr nece da uzme externog ako ne ide auftrag preko neke firme jbg velik rizuk i nece zeze imas dsgvo pa scheinselbstständigkeit i na sta se sve vade i zato vecina radi za firmu koja ih iznajmljuje .....
konjislav

#6397 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

SaraFina wrote:
konjislav wrote:

A kako si ti kao stranac regulisao tu zaradu kod nas? Imaš Gewerbeschein i Einzelunternehmen?
Bez stalnog mjesta boravka u Austriji to nisi mogao imati zakonski.
Ovako je to bilo regulisano u mom slučaju:
Ja radio za svoj obrt.
Moj obrt radio za firmu XYZ u Sarajevu.
Firma XYZ iz Sarajeva radila za Bawag PSK u Beču.
Moj obrt slao fakture XYZ firmi u Sarajevu, moj obrt meni lično uplaćivao pare, za ostalo me bilo briga, nije me uopšte zanimalo kako su oni regulisali sa Bawagom.
SaraFina

#6398 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Konjislave,

Obzirom da si ovdje radio i boravio polovinu mjeseca bio si dužan imati prijavu boravka i vizu naravno. Plus porez plaćati. Kako si uopće ulazio u Austriju kad bi ti isteklo ona 3 mjeseca turističkog boravka?

To je stvarno zanimljiv slučaj.
konjislav

#6399 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

SaraFina wrote:Konjislave,

Obzirom da si ovdje radio i boravio polovinu mjeseca bio si dužan imati prijavu boravka i vizu naravno. Plus porez plaćati. Kako si uopće ulazio u Austriju kad bi ti isteklo ona 3 mjeseca turističkog boravka?

Nije to predugo trajalo, oko 4 mjeseca, a se i da je duže. Nisi dužan plaćati porez Austriji ako plaćaš porez u Bih.
muha_sa

#6400 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

konjislav wrote:
SaraFina wrote:Konjislave,

Nije to predugo trajalo, oko 4 mjeseca, a se i da je duže. Nisi dužan plaćati porez Austriji ako plaćaš porez u Bih.
jesil se smjestio--oklena forumaš :? :D
Post Reply