Automobilizam - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#6376 Re: Automobilizam - All about

Post by bitanga_sa_otesa »

joj beNbare :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
amar1994

#6377 Re: Automobilizam - All about

Post by amar1994 »

Nov je..e :shock: :shock: :zoka:
tempuser

#6378 Re: Automobilizam - All about

Post by tempuser »

Osim izgleda i koncepta ne znam moze li se ova Lada porediti sa Sandero Stepwayom, iako koristi Renault/Nissan tehnologiju jer ne znam u cijem je vlasnistvu. Kad Renault stoji iza Dacie to je za kvalitet jako bitno, ako iza Lade nema tako neceg sve se dovodi u pitanje...
Do ovog modela, izuzmemo li istorijske 2107 i Nivu, Lade su bile na pola puta izmedju kineza i Dacie. I kinezi su koristili tudje tehnologije. Nek provrte 2 modela kako bi dokazali kvalitet kao sto je Dacia to uradila sa Solenzom i Loganom, pa moze se reci Skoda sa Feliciom i prvom Octaviom.
frngla

#6379 Re: Automobilizam - All about

Post by frngla »

Malo se raspitaj prije nego počneš lupati, Lada je dio koncerna Renault-Nissan od 2008-e godine.
tempuser

#6380 Re: Automobilizam - All about

Post by tempuser »

Nije me interesovalo u cijem je vlasnistvu, dalo se predpostaviti, a bez obzira na vlasnistvo, ako mislis da lupam navedi koji je to model Lade bio konkuretan Loganu ili Sanderu po kvalitetu?
holowey

#6381 Re: Automobilizam - All about

Post by holowey »

lada kalina?
frngla

#6382 Re: Automobilizam - All about

Post by frngla »

Lada Granta, Lada Largus (Logan)
tempuser

#6383 Re: Automobilizam - All about

Post by tempuser »

holowey wrote:lada kalina?
Koliko vidim Kalina je model prije preuzimanja od strane Renaulta.
holowey

#6384 Re: Automobilizam - All about

Post by holowey »

tempuser wrote:
znaci lada mogla da napravi konkurenta loganu i prije nego su usli u renault-nissan kombinaciju? u to ne ulazim ali kalina i logan su bare bare, bilo ih je i kod nas na cesti...
tempuser

#6385 Re: Automobilizam - All about

Post by tempuser »

frngla wrote:Lada Granta, Lada Largus (Logan)
Sto se afirmacije tice, za razliku od Dacie, koju sam vidjao po Europi, ja nigdje nisam vidio Grantu, kod nas pogotovo, a koliko mogu da vidim na Wiki to je derivat Kaline i to je bila moja poenta. Kod nas osim minimalni broj Kalina ja sam vidjao jedino one neke 1116 16v kao li se vec zovu, a to je haman kineska klasa...

Svi koriste isti sablon, prvo ide tranzicija, usminkani postojeci model sa motorom/mehanikom novog vlasnika, sljedeci model za pocetak afirmacije je novi dizajn na tehnologiji predbodne generacije novog vlasnika. VW jed 1990 kupio Skodu, 1994 su izbacili Feliciu koja je nista drugo nego usminkani Favorit sa 2 VW-oa i jednim Skoda motorom. 1996 ide Octavia sa aktuelnom VW platformom, motorima i mehanikom (od automatika do 4x4) osim onog 1,6 MPI, gdje ide vec puna afirmacija. 1999 ide Fabia gdje vec bilo bilo problema oko afirmacije i pitanja kvalitete. Ista stvar je sa Daciom, 1999 ih kupio Renault, 2003 ide Solenza sto je Nova za renault motorom, onda 2004 Logan na platformi Clia, tu je vec reputacija vracena, kod Sandera i Dustera nije bilo dileme!
Lada je sad ufazi Solenze tj Felicije, usminkani stari model sa Renault tehnolgijom.
Last edited by tempuser on 15/02/2016 09:58, edited 1 time in total.
supercali

#6386 Re: Automobilizam - All about

Post by supercali »

Ruse malo jebe sto nisu u eu i tako te stvari tako da ce tesko biti ladi da ponovi put dacie
tempuser

#6387 Re: Automobilizam - All about

Post by tempuser »

holowey wrote:
tempuser wrote:
znaci lada mogla da napravi konkurenta loganu i prije nego su usli u renault-nissan kombinaciju? u to ne ulazim ali kalina i logan su bare bare, bilo ih je i kod nas na cesti...
Mogli su napraviti auto iste klase, bas kao i Kinezi, a konkurentan znaci da je kampatibilan po svemu, klasi, konceptu, cijeni, kvaliteti, kao sto si napisao da li je bare- bare, prodaji,, a zastupljenost na cesti najbolje odrazava konkurentnost...
Bakir1

#6388 Re: Automobilizam - All about

Post by Bakir1 »

nije EU toliko bitna, posebno nije bitna zato sto je dacija pokrila taj dio
johntra

#6389 Re: Automobilizam - All about

Post by johntra »

Pa nije njima bit da je prodaju van EU, bitnije im je njihovo tržište...godišnja proizvodnja za ovu godinu je haman već prodata, pogotovo što ide slabije prodaja uvoznih modela zbog sankcija...auto je za cijenu pod kojoj se prodaje, sasvim korektan...
tempuser

#6390 Re: Automobilizam - All about

Post by tempuser »

supercali wrote:Ruse malo jebe sto nisu u eu i tako te stvari tako da ce tesko biti ladi da ponovi put dacie
Nema potrebe, Rusija i EX SSSR drzave koje gravitiraju Rusiji su ogromno trziste gdje je prodaja osigurana bez obzira na EU plus sankcije EU prema Rusiji.
holowey

#6391 Re: Automobilizam - All about

Post by holowey »

tempuser wrote:
Mogli su napraviti auto iste klase, bas kao i Kinezi, a konkurentan znaci da je kampatibilan po svemu, klasi, konceptu, cijeni, kvaliteti, kao sto si napisao da li je bare- bare, prodaji,, a zastupljenost na cesti najbolje odrazava konkurentnost...
zastupljenost na cesti najbolje odrazava ozbiljnost zastupnika
tempuser

#6392 Re: Automobilizam - All about

Post by tempuser »

holowey wrote:
tempuser wrote:
zastupljenost na cesti najbolje odrazava ozbiljnost zastupnika
Ne mislim na nas, mi kao trziste ne postojimo. Nema to veze za ozbiljnoscu zastupnika, koliko s tim da svaki zastupnik Renaulta i njegova mreza prodaju Daciu, Lada nije imala takvu podrsku, a to je opet pitanje konkurentnosti. Auto nije samo auto nego sve ono sto ide uz njega. Zastupljenost Dacie i lade u zemljama jugoistocne Europe je nemjerljiva. Prije 2 god ulazim iz Rijeke u IT, prvi auto koji vidim je policijski Duster.
Cak i kod nas zastupnik je mogao uraditi vrlo malo bez obzira na ozbiljnost. Ko ce onim zakletih rusofila, kupiti Kalinu koja je bila 100% ruski proizvod kad je za malo vise para mogao kupiti Logana koji je ipak imao Renaulta iza sebe?! Njih je u zivotu odrzavala samo Niva.
Last edited by tempuser on 15/02/2016 10:07, edited 1 time in total.
supercali

#6393 Re: Automobilizam - All about

Post by supercali »

Ne jebe njih eu samo zbog prodaje nego je tu i druga strana konkurentnost medijaki prostor itd
Bez obzira sto su se bazirali na rusiju i bivse sovjetske republike kupovna moc je mala kod tih ljudi tako da bi im dobro dosao jedan model koji pokriva i eu koja trazi rigoroznije procedure i standarde sto se tice sigurnosti klinaca palaca
Pa nije ni rus sisao veslo pa da kupi ladu koju ce u sudaru prepoloviti ako ima daciu duplo sigurniju za slicne pare
tempuser

#6394 Re: Automobilizam - All about

Post by tempuser »

supercali wrote:Ne jebe njih eu samo zbog prodaje nego je tu i druga strana konkurentnost medijaki prostor itd
Bez obzira sto su se bazirali na rusiju i bivse sovjetske republike kupovna moc je mala kod tih ljudi tako da bi im dobro dosao jedan model koji pokriva i eu koja trazi rigoroznije procedure i standarde sto se tice sigurnosti klinaca palaca
Pa nije ni rus sisao veslo pa da kupi ladu koju ce u sudaru prepoloviti ako ima daciu duplo sigurniju za slicne pare
Nije to tako crno-bijelo, mogao je Renault to rjesiti siromasnim Loganom, ali igri su ocuvanje ruskog brenda, fabrika, zaposleni, ruski interesi da se sve to zadrzi itd. Lada Granda je bez obzira na znacku i ime i dalje dacia Logan, a ne Lada.
supercali

#6395 Re: Automobilizam - All about

Post by supercali »

Pa nisam ni rekao da je crno bijelo nego 1000 nijansi svih boja izmedju
Upravo ovo sto sam rekao njima bi dobro dosao jedan model koji se prodaje i u eu zbog imidza prodaje i svega ostalog
johntra

#6396 Re: Automobilizam - All about

Post by johntra »

Pa prodavat će se X-Ray vjerovatno od 2017. godine...možda i ranije...
tempuser

#6397 Re: Automobilizam - All about

Post by tempuser »

supercali wrote:Pa nisam ni rekao da je crno bijelo nego 1000 nijansi svih boja izmedju
Upravo ovo sto sam rekao njima bi dobro dosao jedan model koji se prodaje i u eu zbog imidza prodaje i svega ostalog
Mislim da ce prodaja u EU biti formalna tj simbolicna jer je osnovna namjena auta trziste Rusije i sl. Osim toga ne znam koliko je Renaultu stalo do imidza Lade u EU, Mala je cjenovna razlika izmedju Sandero Stepway i ove Lade u EU da bi Lada imala neke velike sanse. U Rusiji je prica drugacija, 500- 1000 EUR je ta taj segment trzista ipak razlika, a i patriotizam je tu...
supercali

#6398 Re: Automobilizam - All about

Post by supercali »

Prodaja lade u eu dize imidz lade i u rusiji
direstraits0078

#6399 Re: Automobilizam - All about

Post by direstraits0078 »

supercali wrote:Prodaja lade u eu dize imidz lade i u rusiji
Ne pita se tu Lada ništa. Ako Renaultu treba lada, prodavat će se. Ali daleko je sunce.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#6400 Re: Automobilizam - All about

Post by konektovan »

Za mene je lada zvucnije ime od dacie, tako da bih prije ladu sa renault tehnikom, nego daciu. :mrgreen:
Post Reply