vrlo dirljiv postDasi wrote:Upravo se vratio iz Maglaja. Ljudi dragi sta je ono? Da me pitaju hoces li da ti izgori sve ili da ovako poplavi bez razmisljanja bi potpisao da izgori. Ljudi moraju sve baciti (i odjecu su im javili da ne peru nego da bace), u kucama je po 10-20cm mulja koji ne mozes za tri dana ocistiti. Ja i par momaka i djevojaka nasli nekog dedu i nanu i njima pomogli i kasnije neku samu zenu. Prvo nas htjeli u dzamiju uvaliti da iznosimo cilime kad samo to odbili i rekli da hocemo starijima da pomognemo onda nas dovukli pred opstinu da cistimo parking pa smo i to odbili i otisli trazili starije ljude da im pomognemo.
Svi govore da im vise nije potrebna ni hrana ni voda toliko koliko su im potrebne ruke da im pomognu da to ociste.
Molim sve koji mogu da se organizuju u ovo dan/dva da odu i pomognu starijima u ciscenju kuca. Treba im gumenih cizama i lopata ali ravnih lopata a ne onih zasiljenih za pjesak ili sta li su vec koje su nama uvalili danas.
Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Moderator: anex
-
Googlerica
#6376 Re: Poplave u cijeloj BiH
- Alfons Kauders
#6377 Re: Poplave u cijeloj BiH
kad se vec krenulo s ciframa... prerano je, neki ce reci i neumjesno... ali danas cujem na radiju da je samo u RS procjena stete vec debelo prebacila milijardu... 2010 semberija je imala preko 250m stete, tako da cifra ima smisla...
fbih je (barem zasad) malcice bolje prosla... kod nas je skroz otisao maglaj, kod njih doboj... plus dosta vise poljoprivrednog zemljista... kod nas ce doduse biti dosta vise klizista, tice znaju koliko ce ona stete nanijeti...
recimo da je u skladu s teritorijom ista cifra za oba entiteta... to bi znacilo 2 milijarde... odnosno godisnji budzet fbih, ili rs, ili drzavnog nivoa...
a to su samo direktne stete... sta je sa hiljadama i hiljadama ljudi koji su ostali bez zaposlenja, bez radnji, bez stoke itd... strah me i pomisliti... ko sto rekoh, neko ce mozda reci da je neumjesno pricati o ekonomiji dok se jos uvijek ljudi bore i stradavaju, ali ovo ce biti OGROMAN problem, dosta veci no sto se to cinilo prije dan-dva
fbih je (barem zasad) malcice bolje prosla... kod nas je skroz otisao maglaj, kod njih doboj... plus dosta vise poljoprivrednog zemljista... kod nas ce doduse biti dosta vise klizista, tice znaju koliko ce ona stete nanijeti...
recimo da je u skladu s teritorijom ista cifra za oba entiteta... to bi znacilo 2 milijarde... odnosno godisnji budzet fbih, ili rs, ili drzavnog nivoa...
a to su samo direktne stete... sta je sa hiljadama i hiljadama ljudi koji su ostali bez zaposlenja, bez radnji, bez stoke itd... strah me i pomisliti... ko sto rekoh, neko ce mozda reci da je neumjesno pricati o ekonomiji dok se jos uvijek ljudi bore i stradavaju, ali ovo ce biti OGROMAN problem, dosta veci no sto se to cinilo prije dan-dva
- titinho
#6378 Re: Poplave u cijeloj BiH
Onaj link za Austriju vise nije dostupan, izgleda da je vijest obrisana 
-
Straza
#6379 Re: Poplave u cijeloj BiH
U ponedjeljak krece konvoj od 10 kamiona iz Belgije sa materijalom, 17 spasioca civilne zastite + 5 osoba o kojima nema vise info. Salju pumpe i spravu za prociscavanje vode.
http://www.dhnet.be/actu/monde/inondati ... 2383cb534d
Donijet ce ovo u Bosnu
Water Purification System
http://b-fast.be/fr/content/water-purification-system
-
omar little
#6380 Re: Poplave u cijeloj BiH
ne radi vise onaj link za "austrijsku pomoc", ocito da se neko igra s tim. zaboravimo da smo ikad sta procitali i idemo dalje.
-
omar little
#6381 Re: Poplave u cijeloj BiH
dodaj jos domove zdravlja, bolnice, sa komplet aparatima i masinama...to su silne, silne pare. a jos skole, javne ustanove razne, valja to sve popraviti i obnoviti. strasno.Alfons Kauders wrote:kad se vec krenulo s ciframa... prerano je, neki ce reci i neumjesno... ali danas cujem na radiju da je samo u RS procjena stete vec debelo prebacila milijardu... 2010 semberija je imala preko 250m stete, tako da cifra ima smisla...
-
todd_smith
#6382 Re: Poplave u cijeloj BiH
LJUDI SAMO PROVJERENE INFORMACIJE IZBACITE!
Ja sam evo od 5-6 razlicitih osoba cuo za ovo u vezi Austrije tek sada, njih sam upozorio, ali ko zna koliko ih je vec dalje javilo i dezinformaciju prosirili!
Jebes Brazil i fudbal, mi smo sampioni u skakanju pred rudu.
Ja sam evo od 5-6 razlicitih osoba cuo za ovo u vezi Austrije tek sada, njih sam upozorio, ali ko zna koliko ih je vec dalje javilo i dezinformaciju prosirili!
Jebes Brazil i fudbal, mi smo sampioni u skakanju pred rudu.
-
Peryton_
#6383 Re: Poplave u cijeloj BiH
Sva sreca pa ovu vijest o Austriji nije objavio neki veci sajt.
Idemo dalje, svaku vijest o pomoci sa rezervom uzeti.
Idemo dalje, svaku vijest o pomoci sa rezervom uzeti.
-
Mario979
#6384 Re: Poplave u cijeloj BiH
Đoković je uzeo državljanstvo Monte Karla da nebi plaćao porez u Srbiji.Havatar wrote:Reprezentativci su danas skupljali pare za bolesne i dio toga je otisao i za poplave a osim toga Dzeko je ucestvovao u mnogo akcija i cesto donirao tako da se ostavi uzdizanja tvog Djokovica na racun bosanskih reprezentativaca .Suicidal Siberian wrote:
Najmanje mislim tebi da se pravdam koliko i kome sam dao/pomogao...činjenica ostaje da su ljudski kvaliteti Djokovica strasni. Ja se iskreno nadam da ce me Dzeko koji je nas nazovi "Djokovic" demantirati.
Zivi bili pa vidjeli
-
StupskaBitanga
#6385 Re: Poplave u cijeloj BiH
Lijepo od Dragane Mirković ipak je njena televizija jedna od najgledaniji u CATV sistemu. Kad smo kod tih srbijanskih umjetnica i Jelena Karleuša je aktivna u prikupljanju pomoći kako u Srbiji tako je najavila i novčano pomaganje za BiH
- O'zone
- Globalni moderator
#6386 Re: Poplave u cijeloj BiH
Još jedno mjesto koje nestaje . Tuga velikaKlizište će uništiti sve kuće u olovskom naselju Rečica (VIDEO)
18. maj 2014. u 19:51
Portal je objavio priču o naselju Rečica kod Olova. Podsjećamo, tamo se odronilo čitavo brdo i zaprijetilo naselju.
Dva dana nakon toga, svi stanovnici su primorani na evakuaciju.
Zbog pokrenutih klizišta će najvjerovatnije svih 45 kuća biti uništeno i porodice iz Rečice koje ovih dana preživljavaju najteže dane u životu će morati potražiti drugo mjesto za život.
- azurna_obala
#6387 Re: Poplave u cijeloj BiH
Kako glupa priča....šta sad neko treba da bude neka zvijezda ovih donacija, pomoći...itd??
Ne mogu da vjerujem da se može ići toliko nisko i prozivati nekoga da li je dao pare za ovu katastrofu, da li su to reprezentativci npr...??
Kako odvratno, neumjesno i krajnje žalosno...
Đoković koliko pomaže (kao što se priča), toliko i pravi zvijezdu od sebe na taj način....
zato svakom njegovo...ko želi i može pomoći, pomoći će...ne mora cijeli svijet da zna za to.
Ne mogu da vjerujem da se može ići toliko nisko i prozivati nekoga da li je dao pare za ovu katastrofu, da li su to reprezentativci npr...??
Kako odvratno, neumjesno i krajnje žalosno...
Đoković koliko pomaže (kao što se priča), toliko i pravi zvijezdu od sebe na taj način....
zato svakom njegovo...ko želi i može pomoći, pomoći će...ne mora cijeli svijet da zna za to.
- starii
-
saabsa
#6389 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ma nije nigdje cesta idealna , al moze se bez vecih problema starim putem doci do Doboja , usput ima dosta mjesta koja su pretrpila velilk ostecenja , pa nije lose i za njim namirnica kakvih odnijeti posto nevjerujem da imaju cime da dodju do Maglaja tj Doboja po pomoc.splinter wrote:Može, al daleko od idealnog, upoznaješ krajeve od Maglaja ka Doboju, i nazad, dosta blatnjavo al se stigneveze s vezom wrote:fakat ste dosadni i sa djoleTom i sa brasnom,sa dzekom i sa vodom
ima li kakvih konkretnih informacija?
jel se moze do doboja iz sa
Ono st0 sam danas vidio sta se ljudima desilo u jednom danu promijenice mi poglede na zivot u buducnosti.
- Dasi
#6390 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ma kakav dirljiv, na brzinu sam ga skuckao moram se kupati a svasta bih imao napisati.Googlerica wrote:vrlo dirljiv post
Nego sam zaboravio i odjece treba ljudima, donjeg vesa, viljuske/kasike...
-
Dead Man Walking
#6391 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ne kopirajte ove idiotluke s fejsa molim vas.
-
BIONA
#6392 Re: Poplave u cijeloj BiH
Da ne listam ove stranice prethodno, gdje se moze u SA prijaviti za pakovanje paketa, ali samo dolazi u obzir poslijepodne?
Hvala!
Hvala!
- O'zone
- Globalni moderator
#6393 Re: Poplave u cijeloj BiH
Dražava je na koljenima to sigurno smijem reći. A šteta će biti puno, puno veća.Alfons Kauders wrote:kad se vec krenulo s ciframa... prerano je, neki ce reci i neumjesno... ali danas cujem na radiju da je samo u RS procjena stete vec debelo prebacila milijardu... 2010 semberija je imala preko 250m stete, tako da cifra ima smisla...
-
Volimbordo
#6394 Re: Poplave u cijeloj BiH
O Boze koja polemika oko toga ko je koliko pomogao I donirao.Svaka cast onome ko izdvoji bar 1 km u ova teska vremena.Ovaj forum treba da nam posluzi da dodemo do informacija kome I kako pomoci,a NE da razglabamo ko je koliko novaca poslao.Hvala svakom Na bilo kojoj pomoci.
- dječak sa šibicama
#6395 Re: Poplave u cijeloj BiH
Pa valjda si toliko promucuran da mozes razumjeti kako neko iz Varazdina ne moze okrenuti BH telekomov broj, niti onaj iz Tuzle moze okrenuti broj u Srbijimefistofilis wrote:zasto na onom kartonu sto ga ona pevaljka drzi imaju dva broja za nas a po jedan za hr i srbiju...
je li moguce da ce sad svako za svoje glasati
- NIN
#6396 Re: Poplave u cijeloj BiH
Dasi wrote:Upravo se vratio iz Maglaja. Ljudi dragi sta je ono? Da me pitaju hoces li da ti izgori sve ili da ovako poplavi bez razmisljanja bi potpisao da izgori. Ljudi moraju sve baciti (i odjecu su im javili da ne peru nego da bace), u kucama je po 10-20cm mulja koji ne mozes za tri dana ocistiti. Ja i par momaka i djevojaka nasli nekog dedu i nanu i njima pomogli i kasnije neku samu zenu. Prvo nas htjeli u dzamiju uvaliti da iznosimo cilime kad samo to odbili i rekli da hocemo starijima da pomognemo onda nas dovukli pred opstinu da cistimo parking pa smo i to odbili i otisli trazili starije ljude da im pomognemo.
Svi govore da im vise nije potrebna ni hrana ni voda toliko koliko su im potrebne ruke da im pomognu da to ociste.
Molim sve koji mogu da se organizuju u ovo dan/dva da odu i pomognu starijima u ciscenju kuca. Treba im gumenih cizama i lopata ali ravnih lopata a ne onih zasiljenih za pjesak ili sta li su vec koje su nama uvalili danas.
- dječak sa šibicama
#6397 Re: Poplave u cijeloj BiH
34.000 maraka.It_is_a_Leclerc wrote:2 miliona dinara (koliko god to bilo) će biti uplaćeno Crvenom križu BiH od strane Dragane Mirković - estradne umEtnice.
-
Googlerica
#6398 Re: Poplave u cijeloj BiH
respektDasi wrote:Ma kakav dirljiv, na brzinu sam ga skuckao moram se kupati a svasta bih imao napisati.Googlerica wrote:vrlo dirljiv post
Nego sam zaboravio i odjece treba ljudima, donjeg vesa, viljuske/kasike...
-
richa
#6399 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ljudska glupost je neogranicena. Jel bitno da li se zove Marko, Ante ili Amir? Bitno je da je covjek i da pomaze na bilo koji nacin. Prozivanja tipa sto i on nije uplatio toliko, ostavite za sebe i stidite se sto uopste mislite na taj nacin.
Svim ljudima koji pomazu na bilo koji nacin treba skinuti kapu i zahvaliti se. I jos uvijek ima nade za nas, ljudi su pokazali solidarnost u ovim teskim vremenima.
Svim ljudima koji pomazu na bilo koji nacin treba skinuti kapu i zahvaliti se. I jos uvijek ima nade za nas, ljudi su pokazali solidarnost u ovim teskim vremenima.
- O'zone
- Globalni moderator
#6400 Re: Poplave u cijeloj BiH
VIDEO/ ŽIVOT NAKON POTOPA: Grad koji više ne liči na sebe: Postkataklizmična priča iz Doboja...
Nedjelja | 18.05.2014.
Pogledajte reportažu sa potopljenih ulica Doboja po kojima umjesto automobila plove čamci, te razgovor sa građanima koji govore kako su se spašavali pred riječnom bujicom
Ekipa ELTA 1HD boravila je juče popodne u centru Doboja, grada koji je doslovno uništen vodom i u kome se život odvija u nemogućim uslovima.
Pogledajte reportažu sa potopljenih ulica po kojima umjesto automobila plove čamci, te razgovor sa građanima koji govore kako su se spašavali pred riječnom bujicom.
Uprkos kataklizmičnim slikama koji dolaze iz ovog bosanskog grada, ljudi su nasmijani i vjeruju da će sve ovo uskoro biti samo ružno sjećanje.