Makedonija, Moldavija, Ukrajina, Bjelorusija, Kosovo.sencobih wrote:Navedi ti ijednu državu u Europi gdje radnik radi za 250eura šest dana u sedmici, uz izgovor ako ti nećeš ima ko hoće. Onda se pozovi na plate u Europi i srazmjer između njih, i plate u BiHpero76 wrote:i dalje se praviš Toša izbjegavjući vješto odgovor
pitanje glasi: navedi ijednu državu u svijetu u kojoj su u DRŽAVNOJ firmi plate veće za duplo od prosječne u TOJ DRŽAVI
kad skontaš pitanje skontat ćeš i poentu... valjda
BHTelecom All About
Moderator: Benq
- addem
#63701 Re: BHTelecom All About
-
vojopd
#63702 Re: BHTelecom All About
Kosovo je drzava hehehe
-
allem_77
#63703 Re: BHTelecom All About
Prosječna plata u državi bi bila veća, da se poveća minimalac. Valjda je svima jasno da se u privatnom sektoru isplaćuje minimalac, a ostatak dogovorene plate u koverti. Možda ima izuzetaka, gdje je samo minimalac, bez koverte?pero76 wrote:
prosječna neto plata u bhtelekomu je 1700 KM
prosječna u državi 900 KM
-
smartXL
#63704 Re: BHTelecom All About
Imate dosta firmi koje minimalac uplaćuju na račun a ostalo u kovertu. Za prosjek se gleda ono što se državi prikazuje. Ja sam godinama tako plaću primao u više firmi. I onda se prikazuje pogrešna slika. Isti slučaj je i sa brojem nezaposlenih, koliko ih ima na crno da radi...
-
jarobot
#63705 Re: BHTelecom All About
Taman krene tema nekim normalnim tokom i uleti "Dileja" sa svojim šemama ,dilemama i tabelama
Ja bi ovog peru=dileja zaposlio u rudniku da radi 12 sati za 300 km dok se rudnik ne privatizira i smanje mu platu na 150 km.
Nije ni njegova glava za dvije noge , nije mu lako
Ja bi ovog peru=dileja zaposlio u rudniku da radi 12 sati za 300 km dok se rudnik ne privatizira i smanje mu platu na 150 km.
-
mirza_15
#63706 Re: BHTelecom All About
Može li 4 puta?pero76 wrote:ne pravi se Tošamirza_15 wrote:Pitanje je pogrešno postavljeno.
Navedi ti jednu državu u kojoj plate u telekomunikacionim kompanijama nisu veće od prosjeka?
DRŽAVNA firma
i duplo veća plata od prosječne
a privatna nek dijeli i 5 puta veću
ali neće ne brini
Na 5. mestu najbolje plačanih je 222 zaposlenih v Kontroli zračnega prometa Slovenije, kjer prejemajo po 6.525 evrov bruto.
http://moja-dolenjska.si/v-katerih-podj ... sje-place/Za primerjavo dodajmo, da je povprečna bruto plača v Sloveniji trenutno 1.663,20 evra.
Hoće u sektoru telekomunikacija. Budi siguran u to. Tvoj je problem što ne razumiješ da su različiti poslovi, svugdje u svijetu, pa tako i kod nas, drugačije plaćeni. Ti bi uravnilovku i svima isto.pero76 wrote: a privatna nek dijeli i 5 puta veću
ali neće ne brini
-
ivan-tz
#63707 Re: BHTelecom All About
Da li postoji neki broj, kod sta god da se ukuca kako bi se prikazalo koliko je ostalo megabajta interneta za beki odredjen paket,kao npr studentski? Nije mi jasno kako na citavom internetu ne moze čovjek naci taj podatak. Znam da ce neki reci da se moze pratiti na mobitelima onako ukupna potrošnja mobilnih podataka, ali postoji razlog zasto se zeli pogledati i odvojeno, tacno i konkretno. Trebalo bi da postoji neki broj kao kad se provjerava stanje kredita i sl
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#63708 Re: BHTelecom All About
Što si tako grub sa njimmirza_15 wrote:Može li 4 puta?pero76 wrote:ne pravi se Tošamirza_15 wrote:Pitanje je pogrešno postavljeno.
Navedi ti jednu državu u kojoj plate u telekomunikacionim kompanijama nisu veće od prosjeka?
DRŽAVNA firma
i duplo veća plata od prosječne
a privatna nek dijeli i 5 puta veću
ali neće ne brini
Na 5. mestu najbolje plačanih je 222 zaposlenih v Kontroli zračnega prometa Slovenije, kjer prejemajo po 6.525 evrov bruto.http://moja-dolenjska.si/v-katerih-podj ... sje-place/Za primerjavo dodajmo, da je povprečna bruto plača v Sloveniji trenutno 1.663,20 evra.
.
I rekao je duplo, a ne 4x veću
-
allem_77
#63709 Re: BHTelecom All About
http://www.kpktz.ba/index.php/vijesti/1 ... emni-za-4gjarobot wrote:Taman krene tema nekim normalnim tokom i uleti "Dileja" sa svojim šemama ,dilemama i tabelama![]()
1300 lokacija ✓ 600 4G+ lokacija ✓ 91 opština ✓ 70% pokrivenost.
Možete skinuti prezentaciju.
Da se vratimo temi
Ima li neko informaciju na koliko je do sada predajnika instalirana oprema 4G+
Ovdje piše 600 4G+ lokacija, što znači, ako bi mjesečno na 50 predajnika instalirali opremu, treba im godina dana?
-
made_in_sarajevo
#63710 Re: BHTelecom All About
Pero da ja tebe upitam nesto kao privatnik, pusti ti ove uhljebe po drzavnim firmama sto nista ne rade. Nego, cek da se vode napijem, eh uzmimo radnika na odrzavanju (elektricara) u telekomu i telemachu. necemo dalje sa firmama ici ni sa radnim mjestima. da li je tebi uredu da telemach radnika na odrzavanju koristi 24/7 na cijeloj teritoriji FBiH i da za to bude placen ne vise od 900KM sa svim ( i ovo je upitno, jer iz prve ruke znam da im je ovo previse),a telekom za istu poziciju, prijava na punu platu, staz, rad na visanama, bla bla bla plati radniku 1000-1200KM, eto nek je i 1300KM sa svim. pazi sad ovo, telekom i telemach su u istoj poziciji moze se reci sto se finansija tice. jedni i drugi trose onoliko koliko zarade. telekom jest drzavna firma, ali telekom nije budzetska firma jel tako. telekom sto zaradi od toga napravi sebi budzet za sljedecu godinu, isto kao i telemach. dakle imas dvije firme sa istim opisom posla, jedna placa radnika u vrh glave 900KM,a druga do 1300KM, ni jedna firma ne uzima sa budzeta drzave i sta je po tebi ispravnije onda?
evo mozemo i ovako da se ne uhvatis telekom ima mobitele. radnik monter na prikljucenju interneta i TV-a. u telemachu monter na dan pjeske predje oko 8km,a mozda i vise i ne izgura preko 1000KM plate,a pitanje na koliko je prijavljen. Monter u telekomu nek isto predje dobit ce 1100-1400KM platu i koji je prijavljen na puni iznos plate. isti opis posla, ista djelatnost firmi, ista pozicija koliko zaradis, toliko trosis i sta je po tebi bolje. telemach koji ti krv na slamku pije ili telekom gdje za normalne pare radis normalno radno vrijeme?
jace pozicije imaju preko 1500KM platu pa i preko 2000KM, a sta mislis da direktori u telemachu nemaju toliko? razlika izmedju telekoma i telemacha je sto telekom svima dize ili spusta i drzi platni razred OK za radno mjesto i strucnu spremu,a telemach nisam bas siguran da ce tako raditi. mislim da telemach ipak radi kao i more privatnika, radniku kurac,a meni gore sve. jel i ovo po tebi uredu?
ulaganje telemacha u infrastrukturu se svodi kao kad privatnik voza golfa 5 godinama, potrefi 2-3 jaka posla i odjednom se vozi tuareg, audi A6, porse. sta mislis jel to fakat ulaganje u infrastrukturu ili da se malo pare zavrte i tako drzava dobije cundaru.
Elektroprivreda isto tako ima svoj budzet koji je preko milijardu, ako ljudi mogu isplatiti jake plate svima, platiit sve drzavi na puni iznos i da im ostane para pa sto ne bi to uradili. jesi li to misljenja ako telekom i elektroprivreda smanje plate, taj visak prebace u budzet, da ce se automatski plata u Bingu, telemachu i ostalim privatnim firmama povecati ili je jednostavno ima da smo svi na 600KM i nek komsiji crkne krava?
ja sam elektro struke i firma je vezana za struju. monter brojila u ED Sarajevo ima platu 1300-1400KM,a glup je ko kurac (vecina). ja kao privatnik nekad mogu izbaciti njihovu platu, nekad ne mogu. eh sad mislis da meni pada napamet da jebem majke, pljujem ED jer njima daje toliku platu samo jer je ja nemam ili ipak mislis da je i meni cilj raditi pa nagurati da imam vazda takvu platu pa i jacu?
de ti Pero meni reci, pusti ove uhljebe neradnicke mirzu, kakaljina, ing i ostale, eto razumijes se u struku. jel bolje isti posao raditi za 1300KM ili za 800KM, a ni jedna firma ne uzima sa budzeta drzave, kantona, federacije, opstine?
ustvari ne moras odma odgovoriti, pitaj tatu/babu prvo pa onda napisi odgovor, ali opet daj njemu da pregleda da nisi sta zaboravio. poselami/pozdravi tatu/babu koji jebe majke svima jer telekom je kriv sto on radi za 600KM.
uh pogodi me ovo emotivno, a nestalo mi i vode da se napijem
evo mozemo i ovako da se ne uhvatis telekom ima mobitele. radnik monter na prikljucenju interneta i TV-a. u telemachu monter na dan pjeske predje oko 8km,a mozda i vise i ne izgura preko 1000KM plate,a pitanje na koliko je prijavljen. Monter u telekomu nek isto predje dobit ce 1100-1400KM platu i koji je prijavljen na puni iznos plate. isti opis posla, ista djelatnost firmi, ista pozicija koliko zaradis, toliko trosis i sta je po tebi bolje. telemach koji ti krv na slamku pije ili telekom gdje za normalne pare radis normalno radno vrijeme?
jace pozicije imaju preko 1500KM platu pa i preko 2000KM, a sta mislis da direktori u telemachu nemaju toliko? razlika izmedju telekoma i telemacha je sto telekom svima dize ili spusta i drzi platni razred OK za radno mjesto i strucnu spremu,a telemach nisam bas siguran da ce tako raditi. mislim da telemach ipak radi kao i more privatnika, radniku kurac,a meni gore sve. jel i ovo po tebi uredu?
ulaganje telemacha u infrastrukturu se svodi kao kad privatnik voza golfa 5 godinama, potrefi 2-3 jaka posla i odjednom se vozi tuareg, audi A6, porse. sta mislis jel to fakat ulaganje u infrastrukturu ili da se malo pare zavrte i tako drzava dobije cundaru.
Elektroprivreda isto tako ima svoj budzet koji je preko milijardu, ako ljudi mogu isplatiti jake plate svima, platiit sve drzavi na puni iznos i da im ostane para pa sto ne bi to uradili. jesi li to misljenja ako telekom i elektroprivreda smanje plate, taj visak prebace u budzet, da ce se automatski plata u Bingu, telemachu i ostalim privatnim firmama povecati ili je jednostavno ima da smo svi na 600KM i nek komsiji crkne krava?
ja sam elektro struke i firma je vezana za struju. monter brojila u ED Sarajevo ima platu 1300-1400KM,a glup je ko kurac (vecina). ja kao privatnik nekad mogu izbaciti njihovu platu, nekad ne mogu. eh sad mislis da meni pada napamet da jebem majke, pljujem ED jer njima daje toliku platu samo jer je ja nemam ili ipak mislis da je i meni cilj raditi pa nagurati da imam vazda takvu platu pa i jacu?
de ti Pero meni reci, pusti ove uhljebe neradnicke mirzu, kakaljina, ing i ostale, eto razumijes se u struku. jel bolje isti posao raditi za 1300KM ili za 800KM, a ni jedna firma ne uzima sa budzeta drzave, kantona, federacije, opstine?
ustvari ne moras odma odgovoriti, pitaj tatu/babu prvo pa onda napisi odgovor, ali opet daj njemu da pregleda da nisi sta zaboravio. poselami/pozdravi tatu/babu koji jebe majke svima jer telekom je kriv sto on radi za 600KM.
uh pogodi me ovo emotivno, a nestalo mi i vode da se napijem
-
made_in_sarajevo
#63711 Re: BHTelecom All About
pero dok cekamo ti tatu/babu sa posla od 500KM, hoces reci da svi zivimo u zabludi i da ustvari njemacka je gora od nas?pero76 wrote:hoćeš to reći da je u T- comu prosječna plata 8000 ojra i 4 puta veća od prosječne njemaćke od 2.000mirza_15 wrote:
Hoće u sektoru telekomunikacija. Budi siguran u to. Tvoj je problem što ne razumiješ da su različiti poslovi, svugdje u svijetu, pa tako i kod nas, drugačije plaćeni. Ti bi uravnilovku i svima isto.
jes al u kurcu
što ba nađe avio kompaniju u slovenco
a ne telekomunikacionu
tite ti i socijalizma
-
mirza_15
#63712 Re: BHTelecom All About
Pa ja tebi dao taj zadatak. Da malo provjeriš telekomunikacione kompanije i uporediš sa prosjekom. Ti si tražio DRŽAVNU i to izričito naglasio, pa ti ja našao DRŽAVNU gdje nije duplo nego 4 puta više.pero76 wrote:hoćeš to reći da je u T- comu prosječna plata 8000 ojra i 4 puta veća od prosječne njemaćke od 2.000mirza_15 wrote:
Hoće u sektoru telekomunikacija. Budi siguran u to. Tvoj je problem što ne razumiješ da su različiti poslovi, svugdje u svijetu, pa tako i kod nas, drugačije plaćeni. Ti bi uravnilovku i svima isto.
jes al u kurcu
a ne telekomunikacionu
tite ti i socijalizma
Ali pošto ti nisi uradio domaću zadaću evo ti podaci za Sloveniju:
http://www.skupaj.si/vsebina/luka-koper ... aposlenega
2015. godina:
Telecom Slovenije Bruto: 2.853,34 €
Mercator Bruto: 933,78 €
Slovenija ukupna bruto plata 1.594,93 EUR:
Telekom Slovenije je u državnom vlasništvu.Statistični urad Republike Slovenije za december 2015 navaja, da je povprečna plača v Sloveniji znašala 1.594,93 EUR
Ti bi svojom politikom Telekom razvalio za 7 dana. I sa ovim platama inžinjeri odlaze iz BH Telecom-a, a ti bi im dao 900 KM. Vjerovatno bi i doktorima dao 900 KM, pa i njih rastjerao.
Kada smo već kod ovoga, struktura zaposlenih u Telemach-u je drugačija od BH Telecom-a. Velika većina je SSS (help desk, monteri i sl.). Svi ozbiljniji poslovi za Telemach se ne rade u BiH.
Dalje, ova analiza gdje se podjele prihodi na broj uposlenih pa se računa efikasnost je idiotska u svijetu outsourcinga. Telemach ga masovno koristi.
npr:
1.Imam export-import kompaniju. Zapošljavam 1000 ljudi (autoprevoznika, kuhara (vlastita ishrana), IT dio (mreže, web stranica...). Prihod 100.000.000,00 KM. Efikasnost po uposlenom 100.000,00 KM.
2. Isti prihod, ali radim outsourcing. Nemam svoje autoprevoznike, nemam IT dio, nemam onda ni kuhinju. Imam 10 uposlenih. Efikasnost po uposlenom 10.000.000,00 KM.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#63713 Re: BHTelecom All About
Od drveta pero ne vidi šumu.made_in_sarajevo wrote:pero dok cekamo ti tatu/babu sa posla od 500KM, hoces reci da svi zivimo u zabludi i da ustvari njemacka je gora od nas?pero76 wrote:hoćeš to reći da je u T- comu prosječna plata 8000 ojra i 4 puta veća od prosječne njemaćke od 2.000mirza_15 wrote:
jes al u kurcu
a ne telekomunikacionu
tite ti i socijalizma
Manje plate, znaci manje para za PIO/MIO pa minimalna penzija ne bi bila 350 KM, nego oko 200 KM.
- REDDEVILS
#63714 Re: BHTelecom All About
Izgleda da su BHT serveri pali, nije moguće uraditi speed test isto to vazi i za 3G mobilnu mrežu 
Edit:
Vjerovatno zbog 4G+ LTE Signala koji je se upravo pojavio na mobitelu
Vlakovo

Edit:
Vjerovatno zbog 4G+ LTE Signala koji je se upravo pojavio na mobitelu
Vlakovo

-
djama
#63715 Re: BHTelecom All About
ja od jutros na prekide imam mrezu (vise nemam nego sto imam) i svaki put aktiviram airplane mode i onda se mreza vrati , bude 5 min i nestane...
lokacija kod CB
lokacija kod CB
-
coco1
#63716 Re: BHTelecom All About
padalo je sve. kod kuce sam morao restartovati opremu i za tv i za fiksni internet (imam odvojene linije), da bih dobio signal.REDDEVILS wrote:Izgleda da su BHT serveri pali, nije moguće uraditi speed test isto to vazi i za 3G mobilnu mrežu
Edit:
Vjerovatno zbog 4G+ LTE Signala koji je se upravo pojavio na mobitelu![]()
Vlakovo
edit: ocito je bilo problema i rano jutros sa padom kompletnog sistema, jer vidim da neke emisije nije moguce pokrenuti putem epg-a
Last edited by coco1 on 30/04/2019 12:03, edited 1 time in total.
- crnivrag
#63717 Re: BHTelecom All About
Jesi siguran da je 4G+, a da nije obični 4G?REDDEVILS wrote: Vjerovatno zbog 4G+ LTE Signala koji je se upravo pojavio na mobitelu![]()
- REDDEVILS
#63718 Re: BHTelecom All About
Pise LTE ali se trenutno ne mogu spojiti a BS mi je u blizini pa cu provjeriti kad pustecrnivrag wrote:Jesi siguran da je 4G+, a da nije obični 4G?REDDEVILS wrote: Vjerovatno zbog 4G+ LTE Signala koji je se upravo pojavio na mobitelu![]()
- Cossack
#63719 Re: BHTelecom All About
Besplatna dopuna Ultra računa s mobitela, fiksnog telefona i Moja TV
https://www.bhtelecom.ba/vijest+M52f2f93189e.html
https://www.bhtelecom.ba/vijest+M52f2f93189e.html
- Cossack
#63720 Re: BHTelecom All About
Sabura ljudi
Obavještenje o radovima na zamjeni baznih stanica i antenskih sistema za dan 30.04.2019
30.04.2019 08:16
Obavještavamo korisnike da zbog nužnih radova na pripremama za uvođenje 4G tehnologije, dana 30.04.2019. godine, u terminu od 08:00 do 16:00 sati, može doći do smetnji u radu 2G/3G mreže BH Telecoma na područjima pokrivanja sljedećih Baznih stanica: Radon plaza, Energotehnika TAS, Dobrinja (RD Sarajevo), Bilino Polje, Babina Rijeka, RK Bosanka i TKC Zenica (RD Zenica). Izvinjavamo se zbog eventualnih neugodnosti i zahvaljujemo na strpljenju.
Obavještenje o radovima na zamjeni baznih stanica i antenskih sistema za dan 30.04.2019
30.04.2019 08:16
Obavještavamo korisnike da zbog nužnih radova na pripremama za uvođenje 4G tehnologije, dana 30.04.2019. godine, u terminu od 08:00 do 16:00 sati, može doći do smetnji u radu 2G/3G mreže BH Telecoma na područjima pokrivanja sljedećih Baznih stanica: Radon plaza, Energotehnika TAS, Dobrinja (RD Sarajevo), Bilino Polje, Babina Rijeka, RK Bosanka i TKC Zenica (RD Zenica). Izvinjavamo se zbog eventualnih neugodnosti i zahvaljujemo na strpljenju.
-
made_in_sarajevo
#63721 Re: BHTelecom All About
pero jel tata jos nije dosao kuci? nije valjda da radi 12h za 500KM 
-
kakavdanakneiskustvu
#63722 Re: BHTelecom All About
izvor?kakaljin wrote:Za ljubitelje NBA od sada i korisnici BHtelecoma mogu bez problema gledati jer ce od slijedece sezone prenose raditi Arena
- stachu
#63723 Re: BHTelecom All About
https://www.telegraf.rs/sport/kosarka/3 ... va-prenosakakavdanakneiskustvu wrote:izvor?kakaljin wrote:Za ljubitelje NBA od sada i korisnici BHtelecoma mogu bez problema gledati jer ce od slijedece sezone prenose raditi Arena
-
kakavdanakneiskustvu
#63724 Re: BHTelecom All About
hvalastachu wrote:https://www.telegraf.rs/sport/kosarka/3 ... va-prenosakakavdanakneiskustvu wrote:izvor?kakaljin wrote:Za ljubitelje NBA od sada i korisnici BHtelecoma mogu bez problema gledati jer ce od slijedece sezone prenose raditi Arena
-
kakaljin
#63725 Re: BHTelecom All About
stachu wrote:https://www.telegraf.rs/sport/kosarka/3 ... va-prenosakakavdanakneiskustvu wrote:izvor?kakaljin wrote:Za ljubitelje NBA od sada i korisnici BHtelecoma mogu bez problema gledati jer ce od slijedece sezone prenose raditi Arena
Eto vam danas zvanicno izvor,