Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Nepenthe11 wrote: ↑03/11/2023 22:38
Ne znam o kakvim klonovima pričaš, samo sam postavio pitanje bez ikakvih zlih namjera. Nisam ti tako postavio nego fino, dobio odgovor i zahvalio ti se. Nemoj tako.
Kad dodje neko nepoznat na temu cesto je slucaj da je:
1) politicki bot
2) troll
3) Tempov klon
Kazem cesto, ne stalno
Doduse ima ih poput @DebelinJoe koji su dosli kao 1) ali eto ostali.. svidja im se Zenica i kifle
Da li bi ti vjerovao da ja nemam pojma kako se zove stranka koju vodi Fuad K. Nisam siguran ni da li se preziva Kasumović ili Kasumagić. Polikita me ne zanima, ljepše su žene u Zenici od zeničke politike...
Što se tiče zeničkih kifli i peciva, kada krenem za Sarajevo obavezno Zeničanima na privremenom radu u Sarajevu kupim naramak zeničkih kifli i po nekoliko primjeraka crne lable / zemičke sa sjemenkama iz EKOR -a. Podsjeti ih to rodni kraj i suza im zaiskri. Bez patetike, tako je...
I Mešina sudžuka je dobra. Kad famliji najavim da krećem za Sarajevo kažu mi "De nemoj nemoj zaboravit one sudžuke fine iz Zenice..." Živa istina...
Glavno auto u prosjeku svakih pet godina, ostala svakih cca sedam godina.
Na to najviše utiču kilometri, sa glavnim pređem i iznad 50000 km godišnje, tako da se za tih pet godina nabere do minimum 280000 km, pa onda stvarno i budu za promjenu.
Ostala prelaze manje, pa se zato i zadrže duže.
A ako je ispravno, i ne slijede ti neki veliki troškovi uskoro (tipa veliki servis, ili kvačilo ili slično) ne barći.
EFD22 wrote: ↑05/11/2023 20:59
Glavno auto u prosjeku svakih pet godina, ostala svakih cca sedam godina.
Na to najviše utiču kilometri, sa glavnim pređem i iznad 50000 km godišnje, tako da se za tih pet godina nabere do minimum 280000 km, pa onda stvarno i budu za promjenu.
Ostala prelaze manje, pa se zato i zadrže duže.
A ako je ispravno, i ne slijede ti neki veliki troškovi uskoro (tipa veliki servis, ili kvačilo ili slično) ne barći.
-Chesterfield- wrote: ↑05/11/2023 20:49
Koliko godina vozate auto?
Odjednom mi nešto naumpade da zamijenim, mada je ovo trenutno manje - više ispravno.
Gledam svoje radne kolege pa haman godišnje mijenjaju...
Ja za 20 godina mijenjao 4 puta.
Kupiš novo i vozaš 20 godina ako ne radiš s njim posao .
-Chesterfield- wrote: ↑05/11/2023 21:07
Uzeo sa 200000 a sada ima 320000
Sedma registracija, zamijenio i kvačilo, turbinu reparirao, pragove uradio...
Šta me očekuje iznad 300000
Fini kilometri.
Sad idu amortizeri, aksijalni ležajevi (ako već nisu mijenjani), seleni, eventualno kugle i stabilizatori (ako već nisu mijenjani). Znači ovjes ti još ostaje, ništa nije pljačka što se tiče novca.
Možda još i nosači motora.
Jesi mijenjao ulje u mjenjaču kada si radio kvačilo? Ni to nije skupo a trebalo bi na toliko km svakako, ne škodi.
I to je to, veliki servis kad bude opet usput provjeri remenicu alternatora, možda i ona bude za zamjenu, i to je to, samo gas.
Fini kilometri.
Sad idu amortizeri, aksijalni ležajevi (ako već nisu mijenjani), seleni, eventualno kugle i stabilizatori (ako već nisu mijenjani). Znači ovjes ti još ostaje, ništa nije pljačka što se tiče novca.
Jesi mijenjao ulje u mjenjaču kada si radio kvačilo? Ni to nije skupo a trebalo bi na toliko km svakako, ne škodi.
I to je to, veliki servis kad bude opet usput provjeri remenicu alternatora, možda i ona bude za zamjenu, i to je to, samo gas.
Ma najbolje da ja njega zamijenim. Nabroja ti meni svašta.
Nešto sam od nabrojanog mijenjao.
Odjednom mi nešto naumpade da zamijenim, mada je ovo trenutno manje - više ispravno.
Kupiš novo i vozaš 20 godina ako ne radiš s njim posao .
Morao bih kredit. Jbg, neće ljudi da vraćaju pozajmice, a ja budala gledam da pomognem.
Fini kilometri.
Ma najbolje da ja njega zamijenim. Nabroja ti meni svašta.
Nešto sam od nabrojanog mijenjao.
9 godina vozio Fiata, godinu dana Fiestu i evo sad sam uzeo neku Škodicu ali gledaću da je ne zadržim dugo jer je karavan. Dosadila mi porodična auta. Da mi je kakav džip ili limuzinu pa ili ću gledat kakvog Tiguana ili Audija i onda neću ništa opet makar 5 godina.
9 godina vozio Fiata, godinu dana Fiestu i evo sad sam uzeo neku Škodicu ali gledaću da je ne zadržim dugo jer je karavan. Dosadila mi porodična auta. Da mi je kakav džip ili limuzinu pa ili ću gledat kakvog Tiguana ili Audija i onda neću ništa opet makar 5 godina.
Ma tebi je lahko naći auto. Ja bih nekako mogao ući u ta manja auta. Ali problem izaći. Kao da sjedim na podu. A ako sjedište dignem onda glavom udaram u krov.
EFD22 wrote: ↑05/11/2023 21:43
EGR i DPF delete fizički i softverski, i gas.
Jes dok za par godina EU ne bude na granicama ovo provjeravala.. pa necete ni do Zaostroga
Nema od tog ništa.
Znam najmanje sedam "holanđana" koji su to izvadili kod mog druga i svi redom su nakon toga prošli APK u Holandiji. Neki od njih već dugi niz godina tako.
Ma tebi je lahko naći auto. Ja bih nekako mogao ući u ta manja auta. Ali problem izaći. Kao da sjedim na podu. A ako sjedište dignem onda glavom udaram u krov.
Jednom me murija zaustavila u Fiesti, ja izlazim 195cm i 100 kila, kae onaj drot ljudino mijenjaj auto, malo je to za tebe
Iskreno, ja mislim da sa Euro 5 necu za jedno 5 godina moci u centre gradova i sl. Disel is dead i tako je kako je.. i meni i tebi i tim holandjanima. S tim sto mi je lako za njih, oni ce neki e-TSI uzeti ili tako nesto a ja tesko.
Nije taj EGR/DPF fazon bosnja i nasih majstora, rade to i svabe sigurno.. sto znaci da i oni koji dovode stvari u red u EU znaju za to.
Iskreno, ja mislim da sa Euro 5 necu za jedno 5 godina moci u centre gradova i sl. Disel is dead i tako je kako je.. i meni i tebi i tim holandjanima. S tim sto mi je lako za njih, oni ce neki e-TSI uzeti ili tako nesto a ja tesko.
Nije taj EGR/DPF fazon bosnja i nasih majstora, rade to i svabe sigurno.. sto znaci da i oni koji dovode stvari u red u EU znaju za to.
Ja vozim isto auto već 15 godina.
Kupio novo, 184.000 km, 1 .9 cdti, nikad dosuo kap ulja. AGR radi, ni mrvice dima osim kad ude u regeneraciju.
Promjenio bi i ja, jer opticki vise nije dobar, al sta kupiti polovno, a da valja, moj brat stalno mjenja i na svakom za godinu ima popravki vise nego ja u 15 godina. Skup sport.
Cuvaj sto imaš ako ide.
Ja evo s Mondeom gazim 233k km i pošto sam ga otplatio ljetos, već razmišljam šta na proljeće uzeti. Tržište je katastrofalno.
Da uzmem nešto mlađe, sa manje km, približno isto kW i da je manje-više istog komfora, treba mi najmanje na Mondea još 20k KM jebote. A neću dobiti toliki upgrade.
Sve sam bliže soluciji da u Mondea ulupam jedno dobro poliranje i zaštitu, unutra dubinsko, i sve što treba od mehanike da repariram i da sam miran makar još koju godinu.
Na kraju će biti ili to, ili nov novcat Jogger Hybrid ako se dobro pokaže na testnoj vožnji.
Ima li neko da radi povoljnije gašenje DPF? Oni iz AS Chip hoce 500, a u BL rade po 200. Nedavno mi bio DPF na ciscenju, nije ni 2 mjeseca izdrzao da ne baci opet check engine.