Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Nabucco

#6351 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Nabucco »

Sad kad bolje razmislim, mislim i da nemam na njoj ništa, sića oko 2KM :D . Sutra cu je dopuniti pa vam javim sta je bilo :) A usput cu se raspitati oko internet kupovine kod njih u banci. Hvala vam svima ! ;-)
quarterback

#6352 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by quarterback »

radi ta kartica 100%, ne pitaj ih nista, samo ces vidjeti koliko pojma nemaju, polozi cenera na racun i aktiviraj je
Scarface_

#6353 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Scarface_ »

quarterback wrote:vidim ja da nema druge nego moram pisati kao za paypal

1. kada narucite posiljku, RANIJE je bilo da je rok za prijavu da posiljka nije stigla 45 dana od dana kupovine,
SADA je 30 dana od ZADNJEG dana koji je napisan kao estimated delivery

2. Ako posiljka nije dosla, ne panicarite, sacekajte par dana prije isteka 30 dana od zadnjeg datuma deliveryja, kontaktirajte prodavca i recite mu da posiljka nije dosla, to je cisto da ispunite formu da ste ga kontaktirali

3. dva dana ili dan prije isteka 30 dana od zadnjeg datuma deliveryja OTVORITE CASE na ebayu

4. Ebay vam otvara case i daje jos MJESEC dana da rijesite problem, odnosno da sacekate da posiljka dodje

5. Par dana prije isteka tih mjesec dana ce vam doci email da vas podsjecaju da imate otvoren case

6. ako posiljka nije dosla ni par dana prije isteka tih dodatnih 30 dana (dakle ovo je sada vec dobra 2/3 mjeseca od kako je proizvod kupljen) KLIKNITE ESCALATE CASE, ako je posiljka dosla, zatvorite otvoreni case.

7. kada ste kliknuli ESACALATE Ebay provjerava sta se desilo i ako ne mogu vidjeti da vam je posiljka dosla presudjuju u vasu korist odnosno vracaju vam pare

Dakle imate sigurno 2/3 mjeseca da vam posiljka dodje i nema potrebe za pisanjem po klixu i dizanjem panike, otvaranjem casea bez potrebe i slicno...

Ako vam posiljka ipak dodje nakon xy mjeseci, a seller vam je vratio pare, posteno mu je platiti. U paypalu imate listu transakcija, nadjite tu transakciju u kojoj su vam pare vracene i platite mu ih nazad. Javite se nakon toga Ebayu, ukratko napisite sta je bilo i napisite brojeve transakcija u kojima je prodavac vama vratio pare i one u kojoj ste vi njemu platili jer je paket ipak dosao.

Kod mene su 183 narudzbe preko paypala i od njih svega 3/4 nisu nikako dosle, nadam se da cete se sloziti da je to mizeran postotak, daleko od one panike koja se dize po ovom forumu, 90% tih posiljki je bilo free shipping, bez tracking numbera

Vrijeme isporuke varira iz nepoznatih razloga, moje najbrze je bilo 5/6 dana (free shipping, bez trackinga), najduze je bilo 3/4 mjeseca, generalno govoreci posiljku mozete ocekivati iz HK (bez trackinga, free shipping) za oko 4 sedmice, s tim da vrijeme moze biti i duze ako su praznici (bozic i kineska nova godina).

Iako mi se znalo desiti da otvaram vise caseova istovremeno (kad bas zaglavi pa nista ne dolazi), nikada nisam bio blokiran.

Subjektivno moje misljenje je da paypal ima evidenciju "postenih" kupaca pa ako ste recimo platili proizvod nakon sto su vam vracene pare i svi rokovi istekli te obavijestili ebay o tome mislim da vas (nakon provjere transakcija) stavljaju na neku drugu listu kupaca. Dok sam imao takve slucajeve cesto su me znali kontaktirati mimo standardne kupovine i feedbacka da me pitaju da li je proizvod kakav je opisan da jeste i slicno.

Jedinu neprijatnost sam imao sa paypalom koji mi je ukinuo karticu nakon sto sam kupio nesto sitno a na kartici nije bilo para da oni povuku, mislio sam da je rok da uplatim pare 2/3 dana (to je bila nedjelja), medjutim vec u ponedjeljak mi je kartica bila blokirana sa nekim glupanskim generickim mailovima koje sam poceo dobivati od njih (da odblokirate karticu morate imati karticu izdatu u americkoj banci i slicna sranja), nakon par mailova i razgovora sa bankom saznao sam od prijatelja da jednostavno mogu dodati drugu karticu, platiti sa nje i potom ponovo dodati staru...

Sekiracija bezveze samo radi debilnog paypala i neinformativnih generickih mailova u kojima nista konkretno ne pise.
Sve je to ok kako si objasnio ali meni su posiljke narucene od od 10 oktobra do 10 novembra dana i neki dan su osvjezene sve da su u Kini sto znaci da ih nema jos za mjesec dana a najgore je sto ce vjerovatno doci ako i uopste dodju kod nas u isti dan i sto bih ja mogao nadrljati na nasoj carini zbog postenih Kineza ko.A od toga imam dvije posiljke sa Bannggoda gdje je jedini nacin za case paypal koji daje samo 45 dana za dispute plus 15 dana za escalate sto znaci da sam izgubio i teoretsku sansu za case i da samo sad mogu cekati i nadati se.Da napomenem da na ebay imam 202 transakcije i bangoodu 20 i sitne i imao sam dosad otvorenih 5 slucajeva i sad bih morao otvoriti 5 za jedan dan zbog tih postenih Kineza koji su naveli kada sam ih pitao kako salju postu a oni su odgovorili Air Mailom a sada kada je zaklizalo objasnjenje je da je lose vrijeme i da brodovi ne plove ili da cekaju da se nakupi kontejner za moju zemlju sto je ovdje slucaj koji je zaista besmislen da 50 dana posiljka stoji i da napomenem da je sve rijec o registovanim posljkama od 30 do 70 USD i da sve sitne i neregistrovane posiljke dolaze na vrijeme sto je svojevrsni paradoks i nema smisla.
Imao sam slucaj prije par mjeseci kada sam artikal dobio poslije 2 mjeseca a pare je prodavac vec vratio da bih ja opet njemu uplatio i izigravao postenje i obavjestio ebay sluzbu a njihov odgovor je bio kako sam posten ali da nisam duzan da placam artikal jer su prosli rokovi za dostavu koje je prodavac naveo.
Iz ovoga svega se namece zakljucak da ja od sada otvaram case odmah zadnji dan kada istekne rok za dostavu i koristim sva svoja prava koja su navedena prije slanja i poslije 2 mjeseca n glumim vise nikakvo postenje. :izet:
quarterback

#6354 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by quarterback »

ja se trudim da imam posten odnos jer i ja zavisim od tog postenog odnosa takodje

narucio sam igracku za sina, igracka dosla neispravna, slanje u HK je 57 maraka, da je tip to trazio a mogao je traziti morao bih odustati od svega jer BH posta ne salje sa tracking numberom u HK pa bi postojala mogucnost da platim 57 maraka (a igracka je 25 KM), on kaze nisam dobio i mene izadje skuplja pita nego tepsija, poslao sam mu video u kojem pokazujem da igracka ne radi a on je poslao novu (u sta cu se uvjeriti tek kada i ako posiljka dodje), sve bez otvaranja casea

da se islo po pravilima niti bi dobro prosao on niti bih dobro prosao ja, a sad, svako ima svoja iskustva oko ebaya
ja nisam ja

#6355 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by ja nisam ja »

Scarface_ wrote:
Sve je to ok kako si objasnio ali meni su posiljke narucene od od 10 oktobra do 10 novembra dana i neki dan su osvjezene sve da su u Kini sto znaci da ih nema jos za mjesec dana a najgore je sto ce vjerovatno doci ako i uopste dodju kod nas u isti dan i sto bih ja mogao nadrljati na nasoj carini zbog postenih Kineza ko.A od toga imam dvije posiljke sa Bannggoda gdje je jedini nacin za case paypal koji daje samo 45 dana za dispute plus 15 dana za escalate sto znaci da sam izgubio i teoretsku sansu za case i da samo sad mogu cekati i nadati se.Da napomenem da na ebay imam 202 transakcije i bangoodu 20 i sitne i imao sam dosad otvorenih 5 slucajeva i sad bih morao otvoriti 5 za jedan dan zbog tih postenih Kineza koji su naveli kada sam ih pitao kako salju postu a oni su odgovorili Air Mailom a sada kada je zaklizalo objasnjenje je da je lose vrijeme i da brodovi ne plove ili da cekaju da se nakupi kontejner za moju zemlju sto je ovdje slucaj koji je zaista besmislen da 50 dana posiljka stoji i da napomenem da je sve rijec o registovanim posljkama od 30 do 70 USD i da sve sitne i neregistrovane posiljke dolaze na vrijeme sto je svojevrsni paradoks i nema smisla.
Imao sam slucaj prije par mjeseci kada sam artikal dobio poslije 2 mjeseca a pare je prodavac vec vratio da bih ja opet njemu uplatio i izigravao postenje i obavjestio ebay sluzbu a njihov odgovor je bio kako sam posten ali da nisam duzan da placam artikal jer su prosli rokovi za dostavu koje je prodavac naveo.
Iz ovoga svega se namece zakljucak da ja od sada otvaram case odmah zadnji dan kada istekne rok za dostavu i koristim sva svoja prava koja su navedena prije slanja i poslije 2 mjeseca n glumim vise nikakvo postenje. :izet:
Ja se potpuno slazem s tobom,besmisleno je da drze robu koja ima TN u Kini mjesec i vise i ne posalju je a ovo sice stize.Uzas.I jos kada mi prijatelj kaze kako je to do nase puste bi se upucala.Eto nasa posta kriva sto stoji po 2 mjeseca u Kini
mullersmichael

#6356 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by mullersmichael »

evo zasto kasne posiljke iz kine... http://youtu.be/2mb4QrNF1XM?t=1s
CooK

#6357 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by CooK »

.
Last edited by CooK on 09/12/2014 01:01, edited 1 time in total.
CooK

#6358 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by CooK »

quarterback wrote:vidim ja da nema druge nego moram pisati kao za paypal

1. kada narucite posiljku, RANIJE je bilo da je rok za prijavu da posiljka nije stigla 45 dana od dana kupovine,
SADA je 30 dana od ZADNJEG dana koji je napisan kao estimated delivery

2. Ako posiljka nije dosla, ne panicarite, sacekajte par dana prije isteka 30 dana od zadnjeg datuma deliveryja, kontaktirajte prodavca i recite mu da posiljka nije dosla, to je cisto da ispunite formu da ste ga kontaktirali

3. dva dana ili dan prije isteka 30 dana od zadnjeg datuma deliveryja OTVORITE CASE na ebayu

4. Ebay vam otvara case i daje jos MJESEC dana da rijesite problem, odnosno da sacekate da posiljka dodje

5. Par dana prije isteka tih mjesec dana ce vam doci email da vas podsjecaju da imate otvoren case

6. ako posiljka nije dosla ni par dana prije isteka tih dodatnih 30 dana (dakle ovo je sada vec dobra 2/3 mjeseca od kako je proizvod kupljen) KLIKNITE ESCALATE CASE, ako je posiljka dosla, zatvorite otvoreni case.

7. kada ste kliknuli ESACALATE Ebay provjerava sta se desilo i ako ne mogu vidjeti da vam je posiljka dosla presudjuju u vasu korist odnosno vracaju vam pare

Dakle imate sigurno 2/3 mjeseca da vam posiljka dodje i nema potrebe za pisanjem po klixu i dizanjem panike, otvaranjem casea bez potrebe i slicno...

Ako vam posiljka ipak dodje nakon xy mjeseci, a seller vam je vratio pare, posteno mu je platiti. U paypalu imate listu transakcija, nadjite tu transakciju u kojoj su vam pare vracene i platite mu ih nazad. Javite se nakon toga Ebayu, ukratko napisite sta je bilo i napisite brojeve transakcija u kojima je prodavac vama vratio pare i one u kojoj ste vi njemu platili jer je paket ipak dosao.

Kod mene su 183 narudzbe preko paypala i od njih svega 3/4 nisu nikako dosle , nadam se da cete se sloziti da je to mizeran postotak, daleko od one panike koja se dize po ovom forumu, 90% tih posiljki je bilo free shipping, bez tracking numbera

Vrijeme isporuke varira iz nepoznatih razloga, moje najbrze je bilo 5/6 dana (free shipping, bez trackinga), najduze je bilo 3/4 mjeseca, generalno govoreci posiljku mozete ocekivati iz HK (bez trackinga, free shipping) za oko 4 sedmice, s tim da vrijeme moze biti i duze ako su praznici (bozic i kineska nova godina).

Iako mi se znalo desiti da otvaram vise caseova istovremeno (kad bas zaglavi pa nista ne dolazi), nikada nisam bio blokiran.

Subjektivno moje misljenje je da paypal ima evidenciju "postenih" kupaca pa ako ste recimo platili proizvod nakon sto su vam vracene pare i svi rokovi istekli te obavijestili ebay o tome mislim da vas (nakon provjere transakcija) stavljaju na neku drugu listu kupaca. Dok sam imao takve slucajeve cesto su me znali kontaktirati mimo standardne kupovine i feedbacka da me pitaju da li je proizvod kakav je opisan da jeste i slicno.

Jedinu neprijatnost sam imao sa paypalom koji mi je ukinuo karticu nakon sto sam kupio nesto sitno a na kartici nije bilo para da oni povuku, mislio sam da je rok da uplatim pare 2/3 dana (to je bila nedjelja), medjutim vec u ponedjeljak mi je kartica bila blokirana sa nekim glupanskim generickim mailovima koje sam poceo dobivati od njih (da odblokirate karticu morate imati karticu izdatu u americkoj banci i slicna sranja), nakon par mailova i razgovora sa bankom saznao sam od prijatelja da jednostavno mogu dodati drugu karticu, platiti sa nje i potom ponovo dodati staru...

Sekiracija bezveze samo radi debilnog paypala i neinformativnih generickih mailova u kojima nista konkretno ne pise.
:thumbup: :thumbup:
Svaka cast za ovaj tekst.
Samo da napomenem da se ovo narandzasto boldano odnosi na 2-3(2 do 3) mjeseca i 3-4(3 do 4) posiljki koje nisu dosle od 183 poslanih. Ima bukvalaca koji mogu pomisliti da trebaju cekati 20 dana za otvaranje casea i da tri cetvrtine posiljki nije doslo. :-D
dinooh

#6359 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by dinooh »

@quarterback morat ces ti ovdje neke stavke boldirat, neki predosjecaj mi to govori :-D
I svaka cast za tekst, treba imati zivaca :-D . Samo se nadam da se nece puno toga boldirati :-)
ja nisam ja

#6360 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by ja nisam ja »

I meni predosjecaj govori da vi niste citali na fb gdje se zene zale njih nekoliko da im je blokiran trajno racun radi par refundova uzastopnih
quarterback

#6361 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by quarterback »

zivio drug :thumbup:
ODB

#6362 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by ODB »

ja nisam ja wrote:I meni predosjecaj govori da vi niste citali na fb gdje se zene zale njih nekoliko da im je blokiran trajno racun radi par refundova uzastopnih
žene ko žene svašta lupetaju ,ko zna zbog čega im je blokiran account...
quarterback

#6363 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by quarterback »

nisam drug, pisao juce, po sjecanju, vjerovatno zato ima par odstupanja :thumbup:

ako ti se da modza da dopunis ono moje pa ce se vjerovatno nastaviti shareovati kroz forum za one koji su tek poceli
ElDzidziIbnDzo

#6364 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by ElDzidziIbnDzo »

Mene u zadnje vrijeme bas ono bezveze krenulo. Sad zadnje sto se desava je da sam narucio neki displej za mobitel iz UK. I hajde od UK do Norveske treba max 7 dana,ja sam ga dobio za 3 sedmice.Hajde to inekako istrpio,dodjem montiram displej,displej ostecen,neke strafte po njemu.A plus ga jos papreno platio kontam brze ce doci iz UK nego iz CH.Kontaktiram prodavaca,lik neki pegla samo takav.Posaljem ja njemu displej nazad sa referentnim brojem,slike na mail,video sve kako treba da displej ne valja,kaze ja cu da ti vratim pare kad meni tek displej dodje.Ja evo cekam danima,navodno jos mu nije doslo.I sad sam odlucio,kupio sam jos jedan displej od njega,pa ako stigne i bude kako treba,prijavit cu mu da ga nisam dobio.Vidjet cemo sta ce ispasti.Ja fakat idem ono posteno,lik neki haman prevarant. Bio otvorio slucaj i zadnji rok mi bio 2 decembar da slucaj eskalira,ja nisam kliknuo na to i slucaj zatvoren.Ja slao mailove,objasnjavao da mi je engleski los,da slabo razumijem,nista.Haman pa ispusio foru na tome.

Dok npr dolazila mi je ostecena roba iz Kine,i samo njima posaljes sliku ili video i ljudi ti ili refundiraju novac ili posalju novi proizvod.
ja nisam ja

#6365 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by ja nisam ja »

ODB wrote:
ja nisam ja wrote:I meni predosjecaj govori da vi niste citali na fb gdje se zene zale njih nekoliko da im je blokiran trajno racun radi par refundova uzastopnih
žene ko žene svašta lupetaju ,ko zna zbog čega im je blokiran account...
Njih par je reklo da su im blokirali radi refunda a sve je bio dogovor sa sellerom. I bez upozorenja
ODB

#6366 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by ODB »

ja nisam ja wrote:
ODB wrote:žene ko žene svašta lupetaju ,ko zna zbog čega im je blokiran account...
Njih par je reklo da su im blokirali radi refunda a sve je bio dogovor sa sellerom. I bez upozorenja
Ma zezam se,može biti svašta...
ja nisam ja

#6367 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by ja nisam ja »

Vjeruj da jeste. Zbog cega neznam one katu radi regunda ali ko zna
shandrprcSA

#6368 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by shandrprcSA »

evo danas dosla dva artikla narucena 20.11.

ipak stize :D
ja nisam ja

#6369 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by ja nisam ja »

I to super brzo.Meni kasni ihihi
zubi

#6370 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by zubi »

ja nisam ja wrote:I to super brzo.Meni kasni ihihi
mozda si trudna...
ja nisam ja

#6371 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by ja nisam ja »

Vidi zbilja na to nisam ni pomislila :D :D
eniacc

#6372 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by eniacc »

Pozdrav svima...
Nemam nekog iskustva u kupovini preko eBay-a pa mi treba mala pomoć.Kupio bih neke tarabuke i djembe maksimalne cijene do 40 dolara.Znam da je na artikle koji vrijede preko 50 KM ide carina,a šta ako je cijena tarabuke 20 dolara,hoće li cariniti ? Drugo,ako artikal dođe u BiH,hoće li doći na kućnu adresu i hoću li plačati dodatnu poštarinu?Vidio sam neke tarabuke sa free shipingom do 40 dolara,a neke do 40 dolara sa poštarinom .Kupio bih preko interneta jer su ovdje tarabuke i djembe preskupe ( nemožeš naći novu ispod 65 KM).Evo našao sam neke djembe sa free shipingom 10,60 dolara (http://www.ebay.com/itm/Mini-INDIAN-DJE ... 339a4aed74 ).Hvala unaprijed na odgovorima...
quarterback

#6373 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by quarterback »

eniacc wrote:Pozdrav svima...
Nemam nekog iskustva u kupovini preko eBay-a pa mi treba mala pomoć.Kupio bih neke tarabuke i djembe maksimalne cijene do 40 dolara.Znam da je na artikle koji vrijede preko 50 KM ide carina,a šta ako je cijena tarabuke 20 dolara,hoće li cariniti ? Drugo,ako artikal dođe u BiH,hoće li doći na kućnu adresu i hoću li plačati dodatnu poštarinu?Vidio sam neke tarabuke sa free shipingom do 40 dolara,a neke do 40 dolara sa poštarinom .Kupio bih preko interneta jer su ovdje tarabuke i djembe preskupe ( nemožeš naći novu ispod 65 KM).Evo našao sam neke djembe sa free shipingom 10,60 dolara (http://www.ebay.com/itm/Mini-INDIAN-DJE ... 339a4aed74 ).Hvala unaprijed na odgovorima...
moram odgovoriti na pitanje o tarabukama i djembama :lol:

- ako su 20$ nece
- doci se na kucnu adresu osim ako ga carina ne zadrzi, u tom slucaju ces dobiti zuti papiric da odes u postu i platis carinu, porez i dodatne sitne troskove od par km prije preuzimanja, doduse vidim da je ovo poveci paket (zanimalo me sta uopste kupujes tj sta su tarabuke i djembe :D ) pa cisto sumnjam da ce ti postar to nositi na adresu
- neces placati nikakvu dodatnu postarinu, sta si platio preko ebaya - platio si (ali te moze zakaciti ovo navedeno iznad)

i to od 40$ bi vjerovatno proslo da nije tako veliki paket, posto je veliki paket, ako bude na njemu pisala prava vrijednost vjerovatno ce ti cariniti, a i ako bude pisala umanjena vrijednost onda ce ga vjerovatno otvoriti posto je veliko da vide sta je unutra, postoji i mogucnost da pomisle da nije vrijedno pa propuste, u tom slucaju placas carinski pregled, cini mi se 3,5 KM ili tako nesto

uglavnom to sve sta ce biti i kako ce biti ti je jedna lutrija, uplati bingo za svaki slucaj, dobre su nagrade :)
Last edited by quarterback on 11/12/2014 00:43, edited 1 time in total.
Zeljoooo

#6374 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Zeljoooo »

Nikako mi ne odgovara kad dolar raste. Valja vise maraka kesirati.
ja nisam ja

#6375 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by ja nisam ja »

Meni danas stigla majica ultra brzo,nakon 16 dana
Post Reply