Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
starii

#6351 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by starii »

doktor78 wrote:
zlo zlo wrote:kad je ne gasiš ni ne kontaš da radi, pogotovo će kod tebe to biti slučaj s dobrom izolacijom, kad radi dan-dva neprekidno zaboraviš da radi, toliko malo radi i skroz na minimumu :D uglavnom s potrošnjom ti je isto na kraju, nećeš uštedjeti nešto ako je gasiš.
Ja sam svoju ukljucio pocetkom oktobra i gasim je samo kad hocu da ocistim filtere,jednom sedmicno. Navece i ako nisam kod kuce ostavim je u economic modu. Kad god dodjem temperatura je ugodna. Komfor za pozeljeti.
vec cetiri godine radi koristim inverter klimu, temperatura postavljena na 22-23 sama se pali gasi, do sada samo cistim filtere i to je to..isplatila se nekoliko puta :-D
Drvosjeca iz Dejcica

#6352 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Nera_22 wrote:
mehkoca wrote:Evo još informacija o mojoj potrošnji, jer su stigli oni mjerači potrošenih kWh.
Mitsubishi FH35 grije 31 m2 (otvore se vrata malo i za hodnik :D ), jučer od 19:00 h do danas u 19:00 h, potrošeno 2,9 kWh, ili oko 0,58 KM (ako računam cijenu skuplje tarife struje od 0,2 KM po kWh).
Danas postavljeni i mjerači na 2 klime u sobama, pa cu imati potpunu kontrolu :)
I dalje sve izgleda nestvarno dobro i jeftino :D
Ja jos nisam cuo za slucaj da je neko nezadovoljan sa grijanjem na klime. Ne pikam one sto su uzeli kineske klime na preporuku majstora pa ne mogu ugrijati prostor.
Svaka ugrije pa i kineska najgora. Ja sam prije par godina postavio Haier i nemam zamjerke osim par sitnica. Iz iskustva mogu reći da je lako zagrijati stan od recimo 25-35 kvadrata i još ako je povoljan raspored onda nije problem. Međutim ako je prostor veći, 100-200m2 onda se mora ići na više jedinica i dobro isplanirati mjesto postavljanja. Najveća prednost inverter uređaja je mala potrošnja dok je minus komfor. Jednostavno etažno plinsko grijanje ima neuporedivo veći komfor u odnosu na inverter uređaje i nikad se ne može postići taj ugođaj i komfor sa inverter uređajima u odnosu na etažno grijanje (svejedno da li toplinska pumpa, kotao na pelet ili plin). Kod mene je kuća izolovana sa 10cm stiropora, sve rađeno po Baumit proceduri, stavljani najbolji i najskuplji materijali u to doba. Zadnje dvije godine praktično invertere i ne koristim za grijanje jer je cijena plina toliko pala da sam zaključio da taj odnos novca-komfora pada na etažno grijanje. Naravno ako bi plin u nekom trenutku poskupio ili ga nestalo inverter je naravno izvrsna alternativa.
semsasuljakovic

#6353 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by semsasuljakovic »

Može li mi neko preporučiti 2 invertera kojea bi trebala grijati 3 prostorije ukupne kvadrature cca 45 kvadrata (sve su prostorije povezane otvorima)?

Budžet: 4200 KM (sa ugradnjom).

Hvala.
piplica
Grijem se na: Ćumur

#6354 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

zlo zlo wrote:nera pucaj slobodno :D , nije neka rasprava ali mislim da sve zanimaju te razlike, koliko je ušteda na drugim stvarima, unutrašnjem žbukanju itd, dali imalo pokriva razliku u cijeni blokova.
Mene baš zanima ,dali je netko tko je zidao zadnjih godina, izračunao koliko bi ga došla kompletna kuca, izvana i iznutra, približno istih toplinskih karakteristika i koja je razlika u cijeni. Konkretno :lol:
Evo iz prve ruke, objekat pokriven prije par dana zidan sa Ytongom i svim elementima koje sam mogao uzeti da bih izbjego toplotne mosteve.
Vanjski zid 25CM, pregradni 20CM, U-profili za horizontalne serklaze, protupotresni blokovi za vertiklane sirklaze.
Znaci sve je oblozeno Ytongom (NEMA TOPLOTNIH MOSTOVA).
Napravio sam tacnu kalkulaciju izmedju Ytonga i POROTHERM bloka, ali PROFI verzija, jer on jedini se moze uporediti sa kvalitetom gradnje.
Ytong se lijepio sa ljepilom, ok je opcija bila za POROTHER da se lijepi pjenom koja je namjesnki napravljena za to, dobro rjesenje, ali sam odustao od Poorotherma.
Citavo vrijeme pricam o Winerberger proizvodu.

Kuca je povrsine 167m2 i u nju je ugradjeno 64m3 Ytonga, to je konacna kolicina za sve gore navedeno, cijena 10224KM.
Za istu kucu opeke, ali 30cm mi je bilo potrebno 11451KM
Ytong je u startu dosta topliji, tako da bi ova opeka bila topla kao Ytog treba na nju dodati jos 5cm izolacije, tako da se razlika od 1000KM u startu penje za jos grugom racunucom na 3000KM.

Sada kada imate isto tople zidove, treba ih ravnati unutra, tu tek dolazi prava razlika, posto ja imam okvirno oko 400m2 povrsine za ravnanje.
Ravnanje opeke, je negdje oko 10KM bez materijala jer tu treba nanijeti od 15-20mm materijala, postaviti sine...itd.
Mozda i vise ako je el instalacija samo polijepljena po njoj, sto sam vidio u dosta slucajeva.

Znaci opeka za ruke, oko 4000KM.
Ytong ravnanje 6KM, 3km samo mrezica i jos 3km gletovanje, max debljina sloja je do 5mm, sto znaci za Yrong treba min 3x manje materijala.
Ytong ruke 2400KM, i oko 1000KM materijal, za porotherm neznam, ali sigurno vise.

Da ne spominjem jednostavnost izvodjenja instalacija, postavjanja elemenata (kuhinja kupatilo i sl.).

Mislim da je sada i vise nego jasno koja je razlika.

Nisam htio racunati neke jeftine opeke tipa, i-crni, jer je to zadnja klasa koja se u tom momentu mogla kupiti.

Takodje Winerberger ima i jeftiniju opeku, koja nije PROFI, tj nije brusena, ako da nije tako ravna.

Ona je nesto jeftinija, ali i sa njom m2 gotovog zida je povoljniji sa Ytong-om.

Sve vise puta racunao, kalkulisao.
piplica

#6355 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Zaboravio sam napisati da niam racunao za najlon, ali vjerovatno bi m2 gotovog zida bio dosta jeftiniji :)

Posto vidim da ima inovatora sa raznim idejama.
zlo zlo

#6356 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

zahvaljujem :D
kloniran

#6357 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kloniran »

Meni te tvoje cijene djeluju poprilicno prenapuhano, posebno za blokove i unutrasnje radove il ti ga malterisanje
piplica

#6358 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

kloniran wrote:Meni te tvoje cijene djeluju poprilicno prenapuhano, posebno za blokove i unutrasnje radove il ti ga malterisanje
Opet spekulacije, daj konkretno nesto, bez "meni djeluje".
kloniran

#6359 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kloniran »

piplica wrote:
kloniran wrote:Meni te tvoje cijene djeluju poprilicno prenapuhano, posebno za blokove i unutrasnje radove il ti ga malterisanje
Opet spekulacije, daj konkretno nesto, bez "meni djeluje".
Rucno malterisanje mozes dobiti za 8 maraka extra kvalitet.
Masinsko je max 5 po kvadratu bez materijala, od 8 do 11 sa materijalom.

mreza rofix ili baumit 1,50KM

blokovi termo porotherm 25cm 26,33KM po kvadratu
stiropor 5 cm 2,95KM po kvadratu
Ljepilo za stiropor max 2KM po kvadratu
Ukupno: 31,28KM

Ytong 25cm 35,20KM po kvadratu bez dodatnih komponenti za stubove i ostalo

ne znam kako dobi računicu da ti je jeftinije bilo ytongom

A to za unutrasnje radove mi jedino ima logike da si placao firmu pa su ti kožu ogulili

Ytong jeste bolji, ali je i skuplji za ugradnju.

I ovo su sve okvirne cijene bez popusta koji se mogu vrlo lahko dobiti u svakom skladistu materijala.
piplica

#6360 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

.
Last edited by piplica on 26/11/2017 18:31, edited 1 time in total.
kloniran

#6362 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kloniran »

meni nije jasno sto su toliko skupi blokovi, ja ih prosle godine dobijao po 2.30 KM
piplica

#6363 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

kloniran wrote:meni nije jasno sto su toliko skupi blokovi, ja ih prosle godine dobijao po 2.30 KM
Ne citas, gore sam naveo da se radi o PROFI profilu od Porotherma.
Jedino su oni licni Ytongu po pitanju nacina zidanja, sa pjenom, donekle toplotnim karakteristikama itd.
Te koje si ti dobijao po 2,3Km su i dalje toliko, ali se radi o drugom proizvodu.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#6364 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by gentoo »

Tema je grijanje na struju a ne cigle. Boli nas qrac cime zidate kucu.. :roll:

Imam i ja vunene jorgane pod kojima ne treba nikakvo grijanje.. pa se ne hvalim
Nera_22

#6365 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

Ja sam reko svoje za Ytong. Gradio kucu, sracuno koliko sta dodje i ispalo skuplje sa Ytongom i znaci Ytong zdravo. Ovdje pricam o gradnji u Bosni gdje kad se pogadjas sa majstorom njega boli neka stvar jel zida Ytong ili ciglu (PROFI ili NEPROFI)). Isto je i sa maltanjem. Ytong prolazi samo na zapadu gdje su ruke puno skuplje od materijala.

@mehkoca: to sto ti radis bi ti super odradila i obicna ON/OFF klima. Nemoj ziv bio gasiti klimu nego eventualno smanji 1-2 stepena ako ti je vruce spavati u toj prostoriji.

@Drvosjeca iz Dejcica: zato se i grijes na etazno grijanje jer imas Haier a ne neke Japance.

@semsasuljakovic Dobar ti budzet. Mogo bi ti proci i sa 3000KM za tu kvadraturu al ako bas imas tolki budzet onda uzmi:
1. dvije MSZ/MUZ-FH25 po 2000km sa ugradnjom
2. dvije ASY/AOY-G12LUCA po 1800 sa ugradnjom
3. tri Toshibe (ne znam koji model) sto imaju jako nisku modulaciju i ima da ne znas da imas grijanje na klime.
Ako hoces best buy onda uzmi dvije Fujitsu LLCE 12-ke da te izadje 2600KM.
Ako hoces da se zaj.... onda pitaj majstora sto ugradjuje klime koja ti je najbolja.
Rugafet

#6366 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Rugafet »

piplica wrote:Ne citas, gore sam naveo da se radi o PROFI profilu od Porotherma.
Jedino su oni licni Ytongu po pitanju nacina zidanja, sa pjenom, donekle toplotnim karakteristikama itd.
Te koje si ti dobijao po 2,3Km su i dalje toliko, ali se radi o drugom proizvodu.
Meni se cini da ti pokusavas vise sebi da dokazes da je ytong najbolja opcija a ne nama, pa ovdje trazis potvrdu. Mislim, poredis ga u nekakvim kombinacijama koje u BiH ne praktikuje ni 2% stanovnistva samo da bi ytong kao ispao jeftiniji.
mehkoca

#6367 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

Nera_22 wrote:Ja sam reko svoje za Ytong. Gradio kucu, sracuno koliko sta dodje i ispalo skuplje sa Ytongom i znaci Ytong zdravo. Ovdje pricam o gradnji u Bosni gdje kad se pogadjas sa majstorom njega boli neka stvar jel zida Ytong ili ciglu (PROFI ili NEPROFI)). Isto je i sa maltanjem. Ytong prolazi samo na zapadu gdje su ruke puno skuplje od materijala.

@mehkoca: to sto ti radis bi ti super odradila i obicna ON/OFF klima. Nemoj ziv bio gasiti klimu nego eventualno smanji 1-2 stepena ako ti je vruce spavati u toj prostoriji.

@Drvosjeca iz Dejcica: zato se i grijes na etazno grijanje jer imas Haier a ne neke Japance.

@semsasuljakovic Dobar ti budzet. Mogo bi ti proci i sa 3000KM za tu kvadraturu al ako bas imas tolki budzet onda uzmi:
3. tri Toshibe (ne znam koji model) sto imaju jako nisku modulaciju i ima da ne znas da imas grijanje na klime.
Ako hoces da se zaj.... onda pitaj majstora sto ugradjuje klime koja ti je najbolja.
Hvala na savjetu, probat ćemo i to :)
Mi ih gasimo i iz razloga što se svako jutro provjetravaju prostorije, pa mi nekako nema logike da cijelu noć bude uključena, a onda ujutro sve to pustim na zrak :D (ovdje mislim na klimu u dnevnom boravku). A što se tiče soba, prije spavanja se uključi i vrlo brzo se zagrije i ja sam za sada prezadovoljan klimama, zahvaljujući, između ostalih, i tebi Nera :thumbup:
zlo zlo

#6368 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

Rugafet wrote:
piplica wrote:Ne citas, gore sam naveo da se radi o PROFI profilu od Porotherma.
Meni se cini da ti pokusavas vise sebi da dokazes da je ytong najbolja opcija a ne nama, pa ovdje trazis potvrdu. Mislim, poredis ga u nekakvim kombinacijama koje u BiH ne praktikuje ni 2% stanovnistva samo da bi ytong kao ispao jeftiniji.
zapravo čoek je meni odgovorio, mene je zanimalo usporedba gradnje podjednake kvalitete, a ne tipična bih gradnja(3 kata s najgorim materijalom, prozorima kao puškarnicama, nikad završena itd.) nego fina mala kućica dobre kvalitete).

Za ovu tipičnu (Bog te pitaj od čega )znamo, 500maraka ključ u ruke na piku.
zlo zlo

#6369 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

mehkoca pa ja 3 put dnevno provjetrim po 5 min sve, i kad usisavam malo duže, nije to neki problem, malo topline ode van ali ostane toplo.
piplica

#6370 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Rugafet wrote:
Ma ne, nemam namjeru, nego razbijam predrasude, nemam ja sta traziti.
Jer znam sta je najbolje za mene, ali neko je trazio usporedbu.
Rugafet

#6371 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Rugafet »

piplica wrote:Ma ne, nemam namjeru, nego razbijam predrasude, nemam ja sta traziti.
Jer znam sta je najbolje za mene, ali neko je trazio usporedbu.
:thumbup:
semsasuljakovic

#6372 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Nera_22 wrote:Ja sam reko svoje za Ytong. Gradio kucu, sracuno koliko sta dodje i ispalo skuplje sa Ytongom i znaci Ytong zdravo. Ovdje pricam o gradnji u Bosni gdje kad se pogadjas sa majstorom njega boli neka stvar jel zida Ytong ili ciglu (PROFI ili NEPROFI)). Isto je i sa maltanjem. Ytong prolazi samo na zapadu gdje su ruke puno skuplje od materijala.

Dobio sam ponudu za FH35 i FH25. Ista firma u ponudi ima i ove Fujitsu ASY/AOY-G12LUCA, mislio sam uzeti 14 i 12, a ukupna cijena će biti značajno manja nego da kupim 2 FH... Praktično je ušteda oko 700 maraka, što nije malo. Zato me zanima da li ima neka velika razlika između FH i ovih Fujitsu, da ne bacam pare bez veze?
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#6373 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

smesasuljakovic
Koja je cijena jednih i drugih sa montazom.
Sto se razlike tice te FH su za klasu vise od fujitsujeve serije LUCA.
FH od mitsubishija je top ponuda i u klasi je sa LTC serijom od fujitsua.
Inace ne isplati se kupovat 14 luca jer je razlika minimalna.
Vidi se tek na +7 vanjske temperature gdje 14 ima 5,4kw snage a 12 ima 4kw
Kako vanjska temepratura ide u minus kapaciteti im postaju skoro isti tako da na
-7 vanjske temperature 14 ima 3,69 kw a 12 ima 3,45 kw
da bi na -15 kapacitet im se izjednacio na 3,13 kw
Montirao sam i jedne i druge.I fujitsu i mitsubishu su kvalitetni uredjaji.
Napisi koliko ti traze za montazu jednih i drugih pa cu ti reci otpilike koliko je ponuda povoljna.
Kod kolege sam montirao FH 35 i FH 25 razlike u parama ima ali je i drasticna razlika u performansama.
On prati ovu temu pa nek se javi i kaze svoje utiske.
Inace u cetvrtak idem montirati jednu 12 lucu na vikendici 20 m od Une.
Znaci vlage u zraku koliko hoces,pa cu je moci pravo istestirati a covjek planira da se grije samo na nju.
semsasuljakovic

#6374 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Ponuda za FH35 i FH25 je 3900 sa ugradnjom.
Nisam dobio konkretnu ponudu za Fujitsu, ali orjentaciono mislim da njih s ugradnjom mogu dobiti za 3200-3300 KM.
Zato pitam koja je razlika, osim cjenovno. Ako je razlika u tome što ću sa FH uštediti 50 maraka godišnje na računu za struju u odnosu na Fujitsu, isplatnije mi je uzeti Fujitsu. Ako je razlika u kvalitetu grijanja, boljem defrostu i sl., onda bih se radije odlučio za FH.
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#6375 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

Fh serija ima kvalitetni kompresor dvostepeni , dok je u fujitsu toshibin.Koji isto nije los ali je slabi od ovog.
Fh ima ionizator i senzor koji prati jeste li u objektu ako ne smanji performanse da bi ustedila struju.Kad se vratite u objekat automatski ponovo vrati na zadate parametre.
Vanjska jedinica od FH je tisa.
Ako vam nije bitna potrosnja onda idite na fujitsu,i to dvije 12 luce.
Od svih japanaca on daje najvise snage ali i vise trosi.
Toshiba ima manju snagu od fujitsua koji koriste njezine kompresore u luca seriji.To je zato sto oni ogranicavaju snagu kompresoru, dok ga fujitsu natjera da radi na max snazi.Kad udari minus fujitsu daje najvise snage ali i najvise trosi.
Prije nekih 2 mjeseca na e kupi bila je akcija FH 35 je kostao 1882 KM i to je bila super kupovina.
Hitachi su slicne fujitsu po performansama a nesto jeftinije pa uzmite i njih u razmatranje.
Last edited by haso hasic on 08/09/2020 18:15, edited 1 time in total.
Post Reply