BH vojna industrija i naoruzanje
-
mirza08
#6351 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
[imghttp://avaz.ba/media/2017/09/04/337574/thumbs/873x400.jpg][/img]
Prva bh. puška koju je proizvela goraždanska kompanija AC Unity, uspješno je prošla sva testiranja u Norveškoj i zvanično dobila NATO kod.
Dobivanjem NATO koda prva domaća puška ali i bh. pištolj sada se mogu bez ikakvih zastoja i prepreka početi izvoziti na strana tržišta, prenosi BiznisInfo.
Nezvanično, veliki je spisak država u Evropi, Africi i Aziji koje žele bh. oružje. Ugovoreni su milionski poslovi.
Proptotip prve bh. puške napravljen je prije oko pola godine i u to šest različitih modela. Puška nosi naziv AC Alfa SMG 6 te posjeduje i optički nišan. Mnoge komponente ove puške su kompatibilne s modernim NATO puškama M16 i M4, što su pokazala i testiranja u Norveškoj.
Tu su i puške AC Alfa SMG1, AC Alfa SMG2 ali i puška AC DL 44 A1 koja se koristi za kontrolu gužvi.
Prva bh. puška koju je proizvela goraždanska kompanija AC Unity, uspješno je prošla sva testiranja u Norveškoj i zvanično dobila NATO kod.
Dobivanjem NATO koda prva domaća puška ali i bh. pištolj sada se mogu bez ikakvih zastoja i prepreka početi izvoziti na strana tržišta, prenosi BiznisInfo.
Nezvanično, veliki je spisak država u Evropi, Africi i Aziji koje žele bh. oružje. Ugovoreni su milionski poslovi.
Proptotip prve bh. puške napravljen je prije oko pola godine i u to šest različitih modela. Puška nosi naziv AC Alfa SMG 6 te posjeduje i optički nišan. Mnoge komponente ove puške su kompatibilne s modernim NATO puškama M16 i M4, što su pokazala i testiranja u Norveškoj.
Tu su i puške AC Alfa SMG1, AC Alfa SMG2 ali i puška AC DL 44 A1 koja se koristi za kontrolu gužvi.
- atmel
#6352 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
arzuhal wrote:Koju pušku mi proizvodimo, đe?
- jao_situacije
#6353 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
jarane kakav si ti moderatorarzuhal wrote:Koju pušku mi proizvodimo, đe?
pa zar nemaš advansd srč na forumu mi ispisali naučna djela oko naše puške prošle godine na ovoj temi
-
archi_a
#6354 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ako smijem reći, ja ovu pušku ili ove puške neću spomenuti za života, dok ne vidim prvi kontigent isporučen policiji i uvršten u operativo naoružanje!!
Jel valja vako?!?

Hajmoooooooo, PR-ovi i promotori. Dajte više, majka mi stara!
P. S. E sad će, oni kojih se tiče, da pročitaju ovo i da me brzo demantiraju sa isporukom prvih pušaka i ja ću da se poklopim po ušima.
Jel valja vako?!?
Hajmoooooooo, PR-ovi i promotori. Dajte više, majka mi stara!
P. S. E sad će, oni kojih se tiče, da pročitaju ovo i da me brzo demantiraju sa isporukom prvih pušaka i ja ću da se poklopim po ušima.
Last edited by archi_a on 12/04/2018 17:07, edited 1 time in total.
- arzuhal
#6355 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ja se iskreno izvinjajem na neznanju 
- Acid25
#6356 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Pusti pušku.archi_a wrote:
Hoću da vidim minimalno 20 komada one naše 155mm samohotke isporučeno i parkirano u kasarne OS BiH.
-
archi_a
#6357 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Koje kasarne? 
P. S. Ode stranica OS BiH u pm. Pade server za upload i arhivu slika. Ahahahahahhhaaaa
P. S. Ode stranica OS BiH u pm. Pade server za upload i arhivu slika. Ahahahahahhhaaaa
- jao_situacije
#6358 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
fakat, koje kasarnearchi_a wrote:Koje kasarne?
Između ostalih, prisutni su bili Almira Zulić Burek, direktorica preduzeća „Pretis“ d.d. Vogošća, Miroslav Puljić, direktor preduzeća „Vitezit“ d.o.o. Vitez i Jasmin Poturović, direktor Federalne direkcije za namjensku industriju.
Tokom sastanka ministrica Pendeš prisutnima je prezentirala rezultate rada MO i OS BiH, te tekuće obaveze, kao i planove za budućnost. Također, razgovarano je i o eventualnoj saradnji Ministarstva odbrane BiH i subjekata čiji su predstavnici prisustvovali sastanku.
Ministrica Pendeš iskazala je punu podršku ovom sektoru privrede uz riječi kako oporavak namjenske industrije, te predan rad institucija vlasti mogu biti snažan generator ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine.
-
archi_a
#6359 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Na žalost Pendeš, niti bilo ko na njenom mjestu nije onaj koji odobrava. Oni mogu da traže. Blokirat će ivanići i majkićke budžet za ovakve nabavke, pa makar na glavu pali!!!
- Acid25
#6360 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ajde u vraga agdaši. Mislio sam na garaže. Šta ste odmah skočili... 
-
The 51st State
#6361 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Policiju makar opremitI puskama za referencu, a ovo osTalo neka se staekuje u repromaterijalu.archi_a wrote:Na žalost Pendeš, niti bilo ko na njenom mjestu nije onaj koji odobrava. Oni mogu da traže. Blokirat će ivanići i majkićke budžet za ovakve nabavke, pa makar na glavu pali!!!
-
Comanche
#6362 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
BiH bi stvarno mogla da se progura sa namjenskom industrijom na trzista koja je prije pokrivala Jugoslavija. Kao reference se moze koristiti znanje i tradicija stecena iz Juge a i ikustva stecena u ratu 92-95. Svijet je u konstantom ratu htjeli mi to ili ne. Sa nasom jeftinom snagom, mogli bi da ponudimo rijesenja drzavama koje nisu toliko bogate za Nato ili Ruske sisteme a nalaze se u nepovoljnom geostratestkom polozaju.
Oklopnjak je veliki zalogaj za BiH, iako bi volio da se to desi, mislim da je vaznije da se pokrene proizvodnja i prodaja oruzja i orudja koje je do sada najavljivano. Sa influxom kapitala od prodaje moze poceti ozbiljno sa planiranjem oklopnjaka. Ovako raditi na brzinu kao nase istocne komsije ne valja. Oni stalno izbacuju neke prototipe, izlazu, predstavljaju najnoviji modele ali na kraju jos ga nigdje ne prodase.
Oklopnjak je veliki zalogaj za BiH, iako bi volio da se to desi, mislim da je vaznije da se pokrene proizvodnja i prodaja oruzja i orudja koje je do sada najavljivano. Sa influxom kapitala od prodaje moze poceti ozbiljno sa planiranjem oklopnjaka. Ovako raditi na brzinu kao nase istocne komsije ne valja. Oni stalno izbacuju neke prototipe, izlazu, predstavljaju najnoviji modele ali na kraju jos ga nigdje ne prodase.
-
155_mm
#6363 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
bakir je mnogo razljutio komsije a i susjede izjavom o NI. meni najzanimljiviji komentar je dao nikola spiric.
spiricu izgleda na umu oni dzevadovi kampovi za vjezbanje pa misli da se tamo ide na obuku za rad na proizvodnji dronova i oklopnjaka.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/S ... uje/473517"Naravno da Izetbegović ne govori u prazno i da njegova priča nije bezopasna i Ivaniću bi bilo bolje da preko kadra koji je imenovao na važne pozicije u obavještajnom i bezbjednosnom sektoru provjeri gdje su se školovali i uvježbavali pojedini ljudi iz ove namjenske industriju i šta je to Izebegoviću 'ne daj Bože'", upozorio je Špirić.
spiricu izgleda na umu oni dzevadovi kampovi za vjezbanje pa misli da se tamo ide na obuku za rad na proizvodnji dronova i oklopnjaka.
-
155_mm
#6364 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
interesantno je da su svi portali izostavili ono najvaznije sto je bakir rekao. onaj dio o proizvodnji raketnih sistema.

-
155_mm
#6365 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
te SFRJ reference je iskoristila srbija. malo je tu prostora za BiH. bosanska NI ima ogromnu sansu u slucaju aktiviranja MAP-a jer se tad za BiH NI direktno otvara trziste NATO-pakta i pravo ucesca na tenderima.Comanche wrote:BiH bi stvarno mogla da se progura sa namjenskom industrijom na trzista koja je prije pokrivala Jugoslavija. Kao reference se moze koristiti znanje i tradicija stecena iz Juge a i ikustva stecena u ratu 92-95. Svijet je u konstantom ratu htjeli mi to ili ne. Sa nasom jeftinom snagom, mogli bi da ponudimo rijesenja drzavama koje nisu toliko bogate za Nato ili Ruske sisteme a nalaze se u nepovoljnom geostratestkom polozaju.
oklopnjak jest velik zalogaj ali je takodje prijeko potreban. vjerujem da se radi o nekoj vrsti BOV-a 4x4. jer su rekli da je i za policiju i za vojsku. a i vjerujem da nece ponoviti istu gresku kao i komsije pa poceti sa 8x8 i sad imamo 3. verziju i napokon su natjerali vojsku da mora kupiti lazare kao sto su ih natjerali da moraju kupiti i nore b52.
mogucnost takvog natjeravanja bosanska NI nema i zato se mora drugacije razmisljati kad se radi o projektima. znaci oni moraju biti prihvatljivi sirem trzistu. na primjer nora b52 je teska 34 tone a H-155 dvadesetak tona i to znaci da je bosanska haubica prihvatljiva i onima koji zele da svoje haubice transportuju avionom.
-
155_mm
#6366 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
https://www.klix.ba/vijesti/bih/jesu-li ... /180413090Smanjenje broja vojnika i perspektivnih lokacija predviđeni su Pregledom odbrane, dokumentom koji predstavlja viziju Oružanih snaga BiH za idućih 10 godina. Tako se između ostalog podrazumijeva modernizacija vojske uz nabavku borbenih oklopnih vozila, helikoptera i brojne druge opreme.
Ipak, BiH ne planira poput susjeda ulaziti u projekt kupovine borbenih aviona.
Ratno zrakoplovstvo i Protivzračna odbrana Oružanih snaga BiH u operativnoj upotrebi nema mlazne avijacije. BiH ima tek 7 jurišnika JJ-Orao i jednog G-4 Super Galeba kao neperspektivnu imovinu. Današnju osnovu zrakoplovstva Oružanih snaga BiH predstavljaju transportni i višenamjenski helikopteri.
"BiH treba nabavljati moderne helikoptere i dronove, jeftiniji su i efikasniji", poručio je Korajlić.
Oružane snage BiH trenutno imaju 9.335 zaposlenih, od čega profesionalnih vojnih osoba 8.701 i 634 civilnih osoba. Po kategorijama OSBiH imaju 3.812 vojnika, 2.998 dočasnika, 1.883 časnika i osam generala. Ipak, neminovno je da će BiH u narednim godinama morati intenzivno modernizovati svoje oružane snage, što se kao i u slučaju susjeda može tumačiti samo kao neminovnost u cilju postizanja državne sigurnosti i spremnosti za djelovanje u slučaju potrebe.
mislim da su ovi projekti u NI takodje na osnovu onog sto ce OS BiH nabavljati. ove oklopnjake je bolje da kupuju domace nego nesto iz vana naravno ako odgovara odnos cijena / kvaliteta. dronovi su takodje sve bitniji i bitniji u buducnosti. tako da je odluka da se ide na razvoj domaceg drona vise nego ispravna.
- anelsol
#6367 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Koliko se sjecam iz onog clanka BH Dani, Dzindic je govorio da kada im se da projektni zadatak, NI to realizuje. U kontekstu ove price o nabavci oklopnjaka I dronova, moguce da se radi I o projektnom zadatku.155_mm wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/jesu-li ... /180413090Smanjenje broja vojnika i perspektivnih lokacija predviđeni su Pregledom odbrane, dokumentom koji predstavlja viziju Oružanih snaga BiH za idućih 10 godina. Tako se između ostalog podrazumijeva modernizacija vojske uz nabavku borbenih oklopnih vozila, helikoptera i brojne druge opreme.
Ipak, BiH ne planira poput susjeda ulaziti u projekt kupovine borbenih aviona.
Ratno zrakoplovstvo i Protivzračna odbrana Oružanih snaga BiH u operativnoj upotrebi nema mlazne avijacije. BiH ima tek 7 jurišnika JJ-Orao i jednog G-4 Super Galeba kao neperspektivnu imovinu. Današnju osnovu zrakoplovstva Oružanih snaga BiH predstavljaju transportni i višenamjenski helikopteri.
"BiH treba nabavljati moderne helikoptere i dronove, jeftiniji su i efikasniji", poručio je Korajlić.
Oružane snage BiH trenutno imaju 9.335 zaposlenih, od čega profesionalnih vojnih osoba 8.701 i 634 civilnih osoba. Po kategorijama OSBiH imaju 3.812 vojnika, 2.998 dočasnika, 1.883 časnika i osam generala. Ipak, neminovno je da će BiH u narednim godinama morati intenzivno modernizovati svoje oružane snage, što se kao i u slučaju susjeda može tumačiti samo kao neminovnost u cilju postizanja državne sigurnosti i spremnosti za djelovanje u slučaju potrebe.
mislim da su ovi projekti u NI takodje na osnovu onog sto ce OS BiH nabavljati. ove oklopnjake je bolje da kupuju domace nego nesto iz vana naravno ako odgovara odnos cijena / kvaliteta. dronovi su takodje sve bitniji i bitniji u buducnosti. tako da je odluka da se ide na razvoj domaceg drona vise nego ispravna.
-
155_mm
#6368 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
pa neki jos nisu dosli sebi od bakirovih dronova i raketni sistema kad evo ovo na igmanu. kad strucnjaci tipa lazanjski i galijasevic krenu da ovo analiziraju. pogotovo naziv centra "War Zone Centar"Na Igmanu se otvara War Zone Centar: Adrenalinska borba na autentičnom ratištu uz jezive zvuke
Učesnici dobijaju majice, hlače, borbene prsluke, kacige, štitnike, zaštitne maske, rukavice, a oružje mogu birati (pištolji, puške, snajperi, mitraljezi i dr.).
"Prostor sadrži rovove, bunkere, zemunice, mitraljeska gnijezda, osmatračnice i slično što daje veći adrenalin. Kompletan teren je ozvučen zvukovima helikoptera, pucnjave, zavijanja vuka, koraka kroz šumu, vjetra a sve da bi se učesnici mogli naježiti i osjetiti pravu atmosferu. Tu su i vojna vozila i kamioni koji daju draž terenu. Teren je pokriven i videokamerama tako da učesnici mogu dobiti snimak borbe, a moći će pratiti sve i putem livestreama. Bitno je naglasiti da nismo narušili šumu već je sve napravljeno u prirodnom ambijentu. Stranci su veoma zainteresovani jer imaju ovakva borilišta širom Evrope, ali nije kao ovdje jer su ovo autentična mjesta i zato se kompleks zove Ratna zona Igman", rekao nam je pokretač projekta Adis Alihodžić.
P.S. pokretacu projekta iskreno zelim puno uspjeha. zelim im da postanu jedan internacionalno poznati centar i da uspiju da organizuju internacionalna takmicenja sa hiljadama ucesnika iz cijelog svijeta. takvo nesto bi zasigurno pozitivno uticalo i na razvoj airsofta u dobrijeh bosnjana.
-
kiligonzales
-
kiligonzales
#6370 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Comanche wrote:BiH bi stvarno mogla da se progura sa namjenskom industrijom na trzista koja je prije pokrivala Jugoslavija. Kao reference se moze koristiti znanje i tradicija stecena iz Juge a i ikustva stecena u ratu 92-95. Svijet je u konstantom ratu htjeli mi to ili ne. Sa nasom jeftinom snagom, mogli bi da ponudimo rijesenja drzavama koje nisu toliko bogate za Nato ili Ruske sisteme a nalaze se u nepovoljnom geostratestkom polozaju.
Hrvati su izgurali oklopnjak zajedno sa Fincima, doduse odradili po njihovoj licenci oklopnjake koje sada tuse po svijetu. Patria mislim da se zove.
Mi imamo pristojnu metaloindustriju, svasta nesto od djelova radimo za automobilsku industriju vani, ali povelik bi zalogaj za nas bio krenuti u razvoj kompletnog proizvoda poput oklopnjaka. To je definitivno level više i bez učešča inostranih partnera to je rizičan potez i težak poslovni zadatak. Razvoj košta, međutim ono što se proizvede treba nekome prodati. Recimo partnerstvo sa nekom zemljom NATO-a i plan takve proizvodnje dalo bi i rezultata.
Dosta naša namjenska industrija ima problema da obezbjedi repromaterijal za proizvodnju, u tome smjeru treba afirmisati razvoj NI, da nebi bilo problema u proizvodnji velikih količina oružja. Do tada možemo razvijati lako oružje i po neko teško.
-
mirza08
#6371 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
kiligonzales wrote:Comanche wrote:BiH bi stvarno mogla da se progura sa namjenskom industrijom na trzista koja je prije pokrivala Jugoslavija. Kao reference se moze koristiti znanje i tradicija stecena iz Juge a i ikustva stecena u ratu 92-95. Svijet je u konstantom ratu htjeli mi to ili ne. Sa nasom jeftinom snagom, mogli bi da ponudimo rijesenja drzavama koje nisu toliko bogate za Nato ili Ruske sisteme a nalaze se u nepovoljnom geostratestkom polozaju.
Hrvati su izgurali oklopnjak zajedno sa Fincima, doduse odradili po njihovoj licenci oklopnjake koje sada tuse po svijetu. Patria mislim da se zove.
Mi imamo pristojnu metaloindustriju, svasta nesto od djelova radimo za automobilsku industriju vani, ali povelik bi zalogaj za nas bio krenuti u razvoj kompletnog proizvoda poput oklopnjaka. To je definitivno level više i bez učešča inostranih partnera to je rizičan potez i težak poslovni zadatak. Razvoj košta, međutim ono što se proizvede treba nekome prodati. Recimo partnerstvo sa nekom zemljom NATO-a i plan takve proizvodnje dalo bi i rezultata.
Dosta naša namjenska industrija ima problema da obezbjedi repromaterijal za proizvodnju, u tome smjeru treba afirmisati razvoj NI, da nebi bilo problema u proizvodnji velikih količina oružja. Do tada možemo razvijati lako oružje i po neko teško.
Vidi se da se nerazumijes u vojnu tematiku i oko toga. Kao prvo Hrvatska je kupila BOV Patria u prvom paketu od 84 komada za 112 mil.€ a sa kasnijom nabavkom ta se cifra digla na 126komada za 180 mil.€. Svi ti oklopnjaci ce biti sastavljeni u Dzuro Dzakovic u Hrvatskoj sto je dodatna inekcija za tu firmu jer ce oni kasnije dobiti dio posla koje Fincu budu sklopili sa zemljama Perzijskog zaljva. Hrvatska ugovorom nema pravo a ni znanje da napravi neki oklopnjak i da ga proda nekom drugom, momentalno ih samo sastavljaju od djelova koje dolaze od finaca..
-
Comanche
#6372 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ma volio bi ja da mi napravimo i svoj tenk, ali ruku na srce oklopnjak je velika investicija. Najbolje bi bilo nešto sa Turcima u kooperaciji pokušati. Oni imaju dosta dobar 4x4 Otokar. Može ga koristiti i vojska i policija.
Isto tako možda bi se prvo trebalo pokušati modernizovati ove m60 tenkove i oklopnjake koje imamo. To bi nam dalo dobar temelj za razvoj nečega svoga. Mada ako imaš firmu koja može modernizovati starije oklopnjake, i to bi se isplatilo. Ugrađivanje tureta na danjinski pogon, unaprijeđenja zaštita, bolji SUV., termalna i noćna optika. To ako se može savladati, onda se najviše isplati kupiti Ruske BTR koji su jeftini i srediti ih po narudžbi kupca.
Puno ideja od mene. Možda sam pre-optimistican
Isto tako možda bi se prvo trebalo pokušati modernizovati ove m60 tenkove i oklopnjake koje imamo. To bi nam dalo dobar temelj za razvoj nečega svoga. Mada ako imaš firmu koja može modernizovati starije oklopnjake, i to bi se isplatilo. Ugrađivanje tureta na danjinski pogon, unaprijeđenja zaštita, bolji SUV., termalna i noćna optika. To ako se može savladati, onda se najviše isplati kupiti Ruske BTR koji su jeftini i srediti ih po narudžbi kupca.
Puno ideja od mene. Možda sam pre-optimistican
- anelsol
-
155_mm
#6374 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ovo ne kontam. je li se ta hala trenutno ne koristi ili se koristi. ako se vec koristi onda znaci da ce masine dobiti novu halu. a ako se ta hala trenutno ne koristi i da se gradi nova hala to bi znacilo ozbiljno prosirenje proizvodnja a mozda cak i iskorak ka najvecem proizvodjacu kapisli na svijetu sa trenutne pozicije drugog proizvodjaca u svijetu.Unis Ginex investira u proširenje kapaciteta
By BiznisInfo on 14/04/2018 Aktuelno, U fokusu
Kompanija Unis Ginex iz Goražda, jedan od lidera namjenske industrije u BiH, proširuje svoje kapacitete, piše BiznisInfo na osnovu obavještenja Federalnog ministarstva prostornog uređenja.
Ovo ministarstva objavilo je, naime, javni poziv za uvid u glavni projekat za objekat za laboraciju inicijalnih kapisli mokrim postupkom, čiji je investitor Unis Ginex.
Kako se navodi, riječ je o postupku izdavanja odobrenja za uklanjanje postojeće građevine interne oznake 214, te građenje nove građevine iste namjene većih horizontalnih gabarita na istoj lokaciji.
Kako smo ranije objavili, ukupni prihodi kompanije lani su bili oko 43,5 miliona KM. Neto dobit kompanije u 2017. je bila oko 10,3 miliona KM. Većinski vlasnik Unis Ginexa je Vlada Federacije BiH.
-
155_mm
#6375 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
sto se tice patrije mozda ne bi bilo lose napomenuti da su i slovenci radili istu za svoje potrebe u gorenju kao i hrvati u djuri djakovicu .

http://www.gorenjegroup.com/si/za-medij ... voja-vrata
Sobota, 9. maj 2009, Šoštanj
Gorenje Indop odprlo svoja vrata
9. maja, na dan zmage, je Gorenje Indop v sodelovanju s finsko Patrio v Šoštanju pripravilo dan odprtih vrat, na katerem ste si lahko ogledali proizvodnjo osemkolesnikov Patria AMV 8 x 8 in se na lastne oči prepričali, kako okretni so ti oklepniki in kaj zmorejo na terenu.
Gorenje Indop je novembra 2007 v sodelovanju s Patrio pričelo proizvajati slovensko različico osemkolesnika Patria AMV 8 x 8 za potrebe Slovenske vojske. Leto in pol po začetku proizvodnje slovenskih osemkolesnikov smo obiskovalcem lahko ponosno pokazali odlične rezultate tega slovensko – finskega sodelovanja.
Na dnevu odprtih vrat nas je na sončno soboto obiskalo okrog 800 ljudi, pretežno iz Šaleške doline, ki niso mogli skriti navdušenja nad strokovnostjo in profesionalnostjo naših strokovnjakov, ki so jo začutili med ogledom proizvodnje. Po končanem ogledu pa so si obiskovalci lahko ogledali tudi zanimiv film o teh osemkolesnikih.
Atraktivni pa so se obiskovalcem zdeli tudi brezhiben vzpon osemkolesnika na 60° klančino, prikaz potopa vozila v bazen za preizkus vodotesnosti vozila ter okretnost tega 4.600 kg težkega in 8 m dolgega osemkolesnika, ki ga poganja 405 KW motor s 550 konjskimi močmi.

http://www.gorenjegroup.com/si/za-medij ... voja-vrata