Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
zippoo87

#6351 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

nije basca ali je dvoriste od kuce gdje je basca
sve lijepo iscvjetalo,pa da podijelim koju sliku

Image
Image
Image
dobar osjecaj

#6352 Re: Bášča

Post by dobar osjecaj »

Svidjaju mi se tvoje ruze i ovaj puzavica nalik brsljanu. Vidim da su kruske svuda dobro rodile ove godine.
Ja ne mogu postavljati slike iz nase basce cisto zato sto sam ja lazni vikend bastovan a tata ipak sve sam radi. Iako je sve sito vlage i vapi za suncem, ipak buja zivot. Meni je plamenjaca ili nesto takvo unistilo predivne nasade hortenzija. Mada mi kazu da ce lisce koje je sad budjavo i sprzeno zamijeniti novo, nesto ne vjerujem. Ove godine u vise navrata padaju neke fuj kise.
zippoo87

#6353 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

dobar osjecaj wrote:Svidjaju mi se tvoje ruze i ovaj puzavica nalik brsljanu. Vidim da su kruske svuda dobro rodile ove godine.
Ja ne mogu postavljati slike iz nase basce cisto zato sto sam ja lazni vikend bastovan a tata ipak sve sam radi. Iako je sve sito vlage i vapi za suncem, ipak buja zivot. Meni je plamenjaca ili nesto takvo unistilo predivne nasade hortenzija. Mada mi kazu da ce lisce koje je sad budjavo i sprzeno zamijeniti novo, nesto ne vjerujem. Ove godine u vise navrata padaju neke fuj kise.
ovo i jest brsljan
pa ubaci slike ,nema veze...ne uradim ni ja ovo sve sam,radim sa bratom :D
danas sam upravo zavrsio postavljanje kolaca za kornisone,bogami oko toga je bilo posla pravo,radio sam 4 dana ,doduse po par sati i opet nisam sve zavrsio

nego,prije je na ovoj temi bilo bar 10 osoba koje su nesto uzgajale,jeste li se to prestali baviti povrtlarstvom ili jednostavno ne pisete na temi ?
walk_M-A-N

#6354 Re: Bášča

Post by walk_M-A-N »

zippoo87 wrote:je li kome ovaj danasnji snijeg nanio kakvu stetu u bastama ili na usjevima ?
Staro pitanje ali da napišem da mi je mraz spržio listove na nekoliko oraha koje sam tek posadio. Plodova i nije bilo, ali komšijama sve propalo, prava šteta. Imam i drugih voćki, koje sporo rastu, ove godine sam se nadao da će prvi put roditi, ali je mraz sve uništio.

Nego, da li je neko sadio mak, na balkonu ili u bašči? Ne mislim za opijum :) nego kao ukras i za sjeme, ono za buhtle (mljac). Ako jeste, koji ide, gdje se kupi?
shmizlica

#6355 Re: Bášča

Post by shmizlica »

mislila danas sliknuti dok je okopano i opljevljeno al me kiša zeznu :mrgreen:

sad kad trava đikne poslije kiše :-)
likce

#6356 Re: Bášča

Post by likce »

zippoo87 wrote: btw.kod mene pocele pripreme za sadnju krastavca kornisona ,plantazni uzgoj
upravo postavljam kolce a uskoro ce mi doci i ostali materijal,sistem za navodnjavanje,mrezice,zica i ostalo :D
ima posla oko priprema ali neka,mora se raditi :D
@zippoo, mozes mi reci ko otkupljuje ove krastavce,koliko je isplativo recimo na pola duluma,hoce li mi otkupljivaci dati potrebnu opremu i sadnice ili je to moja investicija?Zahvaljujem...
zippoo87

#6357 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

fetic wrote:
zippoo87 wrote: btw.kod mene pocele pripreme za sadnju krastavca kornisona ,plantazni uzgoj
upravo postavljam kolce a uskoro ce mi doci i ostali materijal,sistem za navodnjavanje,mrezice,zica i ostalo :D
ima posla oko priprema ali neka,mora se raditi :D
@zippoo, mozes mi reci ko otkupljuje ove krastavce,koliko je isplativo recimo na pola duluma,hoce li mi otkupljivaci dati potrebnu opremu i sadnice ili je to moja investicija?Zahvaljujem...
ne mogu ti reci koliko je isplativo,jer i ja prvi puta sadim kornisone ,a posadio sam na skoro dunumu
sto se tice otkupa i repromaterijala,to se potpise ugovor sa zadrugom,firmom ili kako vec sa definisanom cijenom za 1.,2. i 3. klasu i oni to otkupljuju po toj dogovorenoj cijeni
ovi sto sam ja kod njih su iz Zivinica,Agrona /http://www.kornison.ba/ i od njih se dobije sve osim direka (kolaca),zemljista i rada :D
dobije se znaci savjeti agronoma,koji to sve nadgleda i govori sta i kako treba uraditi i pripremiti,dobiju se sadnice krastavca,dobiju se mreze i zica kojom se zatezu mrezice,dobiju se sva gnojiva,prehrana ,herbicidi ,dobije se sistem za navodnjavanje (ona velika burad od kubik,nisu kace,nego ono sto se koristi na gradilistima i tako,cesme,crijeva)

e sada ,ovo sve kosta i to ces ti otplatiti kroz kornison a na dunumu se zaduzi repromaterijala i opreme oko 1300-1400 KM i to ces vratiti kroz krastavac a sve ostaje tebi ,znaci sto si platio,to je tvoje i ako slijedece godine hoces opet uzgajati,ne treba ti 80% stvari,jer vec imas...kupujes samo gnojiva ,prehranu i herbicide i sadnice ,ostalo imas
znaci na dunum je oko 1300-1400 KM,pola dunuma,duplo manje :D
a prica se o nekom prinosu od 6-8 tona na dunumu,a koliko su te price istinite,potvrdim ti za 3 mjeseca,kada to sve bude zavrseno a to je oko 6-8 000 KM po dunumu

ja sam jucer posadio sve sadnice i sada da malo odahnem par dana ,imam samo navodnjavanje svaki dan 1-2 ,zavisno od temperature

fazon kod ovih kornisona je u berbi,tada moras imati vise ljudi da beru i da se isplati
na dunum ti treba minimalno 3-4 osobe koje ce 1-2 dnevno brati kornison a bere se rano ujutro ili kasno iza podne
evo slike
http://imgur.com/a/ZLxre
likce

#6358 Re: Bášča

Post by likce »

@zippoo,zahvaljujem na isrpnom odgovoru.Nadam se da ce ti uspjeti i da ces imati maksimalni urod.
Lijepo si ih slozio, sve u vaser :D
vješalica

#6359 Re: Bášča

Post by vješalica »

Kome se moze prijaviti podvala sa sjemenima cvijexa?
Zlovenac ne bi bio zlovenac da u kesice cvijeca nije podvalio tikvu!
Inace ko kupuje proizvod semina.si nek radije preskoci da ne bi mu se desilo ko meni da umjesto karanfilcica,kate i sl.izraste tikva na balkonu
i to podivljala ko da je tretirana u cernobilu
zippoo87

#6360 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

vješalica wrote:Kome se moze prijaviti podvala sa sjemenima cvijexa?
Zlovenac ne bi bio zlovenac da u kesice cvijeca nije podvalio tikvu!
Inace ko kupuje proizvod semina.si nek radije preskoci da ne bi mu se desilo ko meni da umjesto karanfilcica,kate i sl.izraste tikva na balkonu
i to podivljala ko da je tretirana u cernobilu
hahahha ovo me bas nasmija :D
moguce da je to bas neka greska,ja nikada nisam dobio sjeme drugacije od deklarisanog

bilo je da ne nikne nista sto posijem ali to je drugi par opanaka :D
btw.danas uradjen sistem za navodnjavanje kap po kap za paradajz :D
Image
Image
Image
shmizlica

#6361 Re: Bášča

Post by shmizlica »

ihhh zippo što s ti to skockao :thumbup:

ja ne mogu prežaliti trešnje ove godine, mraz ih je skroz sredio :cry:
zippoo87

#6362 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

shmizlica wrote:ihhh zippo što s ti to skockao :thumbup:

ja ne mogu prežaliti trešnje ove godine, mraz ih je skroz sredio :cry:
ostalo mi nesto materijala pa da iskoristim a nesto sam dokupio i napravio sa bratom
inace nas dvojica sve ovo i radimo,nisam sam...jedna osoba tesko da moze sama

sto se tresanja tice,kod mene rod skroz podbacio,nije bilo skoro nista tresanja
ukupno sam mozda pojeo 2 kg sa cijelog drveta :D
shmizlica

#6363 Re: Bášča

Post by shmizlica »

kod mene ni jedne :cry:
zippoo87

#6364 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

evo malo slika
jucer sam obrao visnju ,nije nesto pretjerano rodila,bilo nekih 12 kg a prosle godine je bilo 20ak kg
danas odmah napravljen sok od visanja a dio zaledjen za zime za paluze

Image
Image
Image
shmizlica

#6365 Re: Bášča

Post by shmizlica »

ima li iko iskustva sa čičokom? :zoka:
Oticon

#6366 Re: Bášča

Post by Oticon »

shmizlica wrote:ima li iko iskustva sa čičokom? :zoka:
gdje zapelo shmizlo? :)
shmizlica

#6367 Re: Bášča

Post by shmizlica »

ma nije zapelo nego posadila u jedan ćoškić i vidim raste li raste :-D pravo da ti kažem nisam se uopšte susretala s njom nego dobila proljetos i probala pa me malo zaintrigirala i vidim pravo zdrava, pogotovo za dijabetičare....a nije ni loša za grickati, onako ko rotkvica....i tako ti ja nju i u zemlju ubacim :D i sad čisto pitam jel još neko nekad gajio, koristio i tako to:)
zippoo87

#6368 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

shmizlica wrote:ma nije zapelo nego posadila u jedan ćoškić i vidim raste li raste :-D pravo da ti kažem nisam se uopšte susretala s njom nego dobila proljetos i probala pa me malo zaintrigirala i vidim pravo zdrava, pogotovo za dijabetičare....a nije ni loša za grickati, onako ko rotkvica....i tako ti ja nju i u zemlju ubacim :D i sad čisto pitam jel još neko nekad gajio, koristio i tako to:)
jesam ja uzgajao 2-3 godine :D
dobra je za salatu a moze se ubacivati i u jelo,mada ona nema nikakav ukus,kao da vode dodas ali je izuzetno zdrava

ali ima jedna caka...jako jako ju je tesko iskorijeniti,jer iz najmanje zilice se formira novi izdanak i raste li raste
zato se nadam da si je posadila u neko zabacenije cose i da ti nije na pola parcele,jer ces slijedece godine pola ljeta vaditi nove izdanke :D
shmizlica

#6369 Re: Bášča

Post by shmizlica »

pročitala sam to i baš je žiknula u ćoše pa ću vidjeti :D

meni nije loša kao salatica...nisam probala kuhati, pržiti, ali vidim ima recepata za svašta...vidjećemo :D
Oticon

#6370 Re: Bášča

Post by Oticon »

shmizlica wrote:ma nije zapelo nego posadila u jedan ćoškić i vidim raste li raste :-D pravo da ti kažem nisam se uopšte susretala s njom nego dobila proljetos i probala pa me malo zaintrigirala i vidim pravo zdrava, pogotovo za dijabetičare....a nije ni loša za grickati, onako ko rotkvica....i tako ti ja nju i u zemlju ubacim :D i sad čisto pitam jel još neko nekad gajio, koristio i tako to:)
važno je da si je posadila u ćoškić jer se širi kao korov...a zdrava jeste...samo ja je jedem jedino sirovu..kuhana mi ima neki čudan šmek :)
zijad_e

#6371 Re: Bášča

Post by zijad_e »

Zna li neko sa sigurnoscu reci dali je ovo plemenjaca na paradajzu ili je nesto drugo u pitanju. Image
fortaleza

#6372 Re: Bášča

Post by fortaleza »

Ne vidi se baš najbolje, ali ne liči na plamenjaču, kod plamenjače kod mene listovi prvo krenu žutjeti pa tek onda sivkasto odumirati. Bordoška juha od plavog kamena dođe dobra kao prevencija, svakako je prihvaćena u organskoj proizvodnji.
zippoo87

#6373 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

zijad_e wrote:Zna li neko sa sigurnoscu reci dali je ovo plemenjaca na paradajzu ili je nesto drugo u pitanju. Image
meni lici na sivu/crnu pjegavost
http://www.bastovanstvo.rs/index.php?topic=1847.0
imas na ovom linku slike i opise pa nadji na netu cime da poprsces

kod mene je paradajz za sada dobar,ima ploda,mada nije neki rod...neki cvatovi su mi se sasusili i nisu zametli a za sada nemam nikakvih bolesti...nadam se da nece ni biti
drzim mrezu iznad i navodnjavam i dajem gnojivo kroz vodu,sistemom kap po kap
misoo83

#6374 Re: Bášča

Post by misoo83 »

vrtlar wrote:
flag wrote:Eeee komsinice :) , zdravo kako si?

Nego jel' ko pokusao saditi ponesto od ovih egzoticnijih biljaka, ja planiram aBda pawpaw bananu (Asimina triloba), sibirski kiwi (Actinidia Arguta) peruansku jagodu ili fizalis (Physalis peruviana) i dosta grozdja, e tu sam u fazi istazivanja koje sorte grozdja, a koje mogu izdurati nasu klimu. Preporuke i savjete objerucke prihvatam. Kontam da sve ovo narucim na eBuy-u, ali me strah (sto jednom Toto rece) da mi hrast ne posalju :mrgreen: .
Pozdrav svima ja sam novi na forumu, slucajno naletio na ovaj forum :D.

Ja imam sibirski kivi vec 6 godina ali nemam plodove jer mi je prodavac prodao zenske sadnice a nemam musku da oprasi cvetove...
Sto se tice asimina imam ih isto vec 6 godina, imam 3 drveta koja cvetaju i imam ove godine i plodove.

Evo ovako je jedna asimina izgledala u vreme cvetanja:

Asimina triloba plod mesec dana nakon cvetanja:

Asimina triloba plod dva meseca nakon cvetanja:

zippoo87

#6375 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

kornisoni 1 mjesec od sadnje ...vec 5 dana se beru svakodnevno

Image
Image
Image
Post Reply