Snajperisti u Sarajevu..
- agent_zero
#6351 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Neka si ljudima malo objasnio, skupa sa@PM72 i @dječak sa šibicama , jer kao što neko napisa, čim vide pripadnike JA sa pancirima i/ili pancirnim šljemovima, to su po defaultu Niški specijalci 
- Dozer
#6352 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Naivnost...? Bas...?karanana wrote: ↑18/05/2021 22:13 mi smo imali potpuno pogresnu/drugaciju taktiku sa kasarnama i skladistima od hrvatske. dok je strategija hrvatske bila: mozete izaci iz kasarni, dlaka vam s glave nece falit ali izlazite gologuzi, mi smo isli razmisljanjem, uz neke izuzetke: neka nose sve samo neka idu. opet naivnost jer se valjda mislilo da ce sve odnijeti u srbiju, a oni ha predju pod sds teritoriju daju oruzje i okrecu cijevi i rokaju sa tim izvucenim naoruzanjem.
Koliko moras biti naivan, pa da...
- nakon ukopavanja artiljerije oko grada 7-8 mjeseci prije (juli '91),
- barikada po gradu
- prijetnji u skupstini
- napada po IB
- dijeljenja oruzja po gradu
- pocetka pucnjave i granatiranja
- itd.
...i dalje mislis da ce se desiti to tako, da ce ovi samo pokupiti svoje prnje i otici?
To po meni nije naivnost, nego ili ober glupoca, ili postojanje nekih drugih ciljeva. Ako se s danasnje vremenske distance osvrnemo na sve, od pocetka do kraja, pa onda i nakon kraja (rata), da sad ne nabrajam redom (a vec jesam X puta), mislim da cemo bez vecih problema doci na ovo drugo, tj. na postojanje neke druge pozadinske agende.
Last edited by Dozer on 19/05/2021 11:01, edited 1 time in total.
- muha_sa
#6353 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ja nisam naivan vec glup na kubDozer wrote: ↑19/05/2021 10:28Naivnost...? Bas...?karanana wrote: ↑18/05/2021 22:13 mi smo imali potpuno pogresnu/drugaciju taktiku sa kasarnama i skladistima od hrvatske. dok je strategija hrvatske bila: mozete izaci iz kasarni, dlaka vam s glave nece falit ali izlazite gologuzi, mi smo isli razmisljanjem, uz neke izuzetke: neka nose sve samo neka idu. opet naivnost jer se valjda mislilo da ce sve odnijeti u srbiju, a oni ha predju pod sds teritoriju daju oruzje i okrecu cijevi i rokaju sa tim izvucenim naoruzanjem.
- barikada po gradu
- prijetnji u skupstini
- napada po IB
- itd.
...i dalje mislis da se desiti to tako, da ce ovi samo pokupiti svoje prnje i otici?
To po meni nije naivnost, nego ili ober glupoca, ili postojanje nekih drugih ciljeva. Ako se s danasnje vremenske distance osvrnemo na sve, od pocetka do kraja, pa onda i nakon kraja (rata), da sad ne nabrajam redom (a vec jesam X puta), mislim da cemo bez vecih problema doci na ovo drugo, tj. na postojanje neke druge pozadinske agende.
- Dozer
#6354 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Eh...ja sam nekim svojim jaranima jos u septembru '91 govorio da ce ovdje biti sranje. Ista prica bila - ma kakav rat u Sarajevu.
A ja se nahodao, naslusao i nagledao svega po Jugi u period u '90-'91... U Titogradu se u junu '91 zamalo pobio s dvojicom rezervista, i jos tad su prijetili "jebacemo mi vama majku u Sarajevu!".
Po Herceg Novom se u julu '91 uredno pjevale cetnicke "balade", a usta mnogima bila puna "jebanja majke balijama po Bosni". A mi dosli na ljetovanje.... I samo 6h prije balvanijade na Konavlima otisli u Zaostrog... itd.itd.
A ja se nahodao, naslusao i nagledao svega po Jugi u period u '90-'91... U Titogradu se u junu '91 zamalo pobio s dvojicom rezervista, i jos tad su prijetili "jebacemo mi vama majku u Sarajevu!".
Po Herceg Novom se u julu '91 uredno pjevale cetnicke "balade", a usta mnogima bila puna "jebanja majke balijama po Bosni". A mi dosli na ljetovanje.... I samo 6h prije balvanijade na Konavlima otisli u Zaostrog... itd.itd.
-
Emiremir33
#6355 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Pravoslavni Badnji dan i Božić 1991 bio je jasan znak šta se sprema,Nedžarići,Lukavica pucalo se tad iz svog pješadijskog nauružanja,dva primjera dajem,osvajanje Zvezdinog KEŠA u fudbalu isto pucanje ...Dozer wrote: ↑19/05/2021 11:06 Eh...ja sam nekim svojim jaranima jos u septembru '91 govorio da ce ovdje biti sranje. Ista prica bila - ma kakav rat u Sarajevu.
-
Emiremir33
#6356 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Koja slučajnost 1991 u Herceg Novom bio sam sa rajom tad,od mogućih 10 dana ostali smo samo 3 dana.Ovo je tačno pjevalo se po kafanama i restoranima normalno Srbske nacionalne pjesme,bilo je ih po šetalištu uz obalu koji su pjevali i vrijeđali Hrvate i nas (tad malo manje)dosta je Crnogoraca bilo na ratištima u HrvatskojDozer wrote: ↑19/05/2021 11:06 Eh...ja sam nekim svojim jaranima jos u septembru '91 govorio da ce ovdje biti sranje. Ista prica bila - ma kakav rat u Sarajevu.
- Dozer
#6357 Re: Snajperisti u Sarajevu..
I onda kaze "SDA bila naivna", "SDA pripremila odbranu", "SDA pokretaci otpora" i slicne budalastine....
A uradili su sve sto su mogli da JNA i SDS-u olaksaju posao na pocetku. Kasnije da opstruiraju svaku stvarnu borbu koju su mogli. I danas rade isto. Sve samo da sacuvaju svoj planirani komadic BiH za svoje vladanje.
A uradili su sve sto su mogli da JNA i SDS-u olaksaju posao na pocetku. Kasnije da opstruiraju svaku stvarnu borbu koju su mogli. I danas rade isto. Sve samo da sacuvaju svoj planirani komadic BiH za svoje vladanje.
- muha_sa
#6358 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Još malo pa ce ispast da su se od 45. pripremaliDozer wrote: ↑19/05/2021 11:46 I onda kaze "SDA bila naivna", "SDA pripremila odbranu", "SDA pokretaci otpora" i slicne budalastine....
- sniperalley
#6359 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Slika je nastala najvjerovatnije drugog ili treceg maja 1992.djes_ba wrote: ↑19/05/2021 00:19Jel se ovo sunca 'nisam ranije vido ovu sliku
@djecak sa sibicama mislim da je crvena trafika u b fazi pored autobusa ipak je nastimao. na 550 m
Cekamo strucno misljenje @Dozer
A pogledam I ja arhivu oslobodnja mjesec oktobar 92f
Kako god nozemo ku... sviratli' bolje ici na brus na kafu
Fotograf koji je ovo uslikao je nazalost poginuo 17. maja 1992 na Soukbunaru, prije dva dana mu je bila godisnjica koju mozete procitati ovdje:
http://sniperalley.photo/jordi-pujol-puente-bs/
On je jedan od onih koji je slikao ulicne borbe na skenderiji i vjerujem da ste upoznati sa njegovim radom:

- sniperalley
#6360 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Moguće da je ulica Kulina Bana kod Despića kuće gdje je sada Army Shop kad se skrene prema hotelu Evropa.djes_ba wrote: ↑19/05/2021 00:19Jel se ovo sunca 'nisam ranije vido ovu sliku
@djecak sa sibicama mislim da je crvena trafika u b fazi pored autobusa ipak je nastimao. na 550 m
Cekamo strucno misljenje @Dozer
A pogledam I ja arhivu oslobodnja mjesec oktobar 92f
Kako god nozemo ku... sviratli' bolje ici na brus na kafu
Ali prije kod Estrade ali se ne sjećam da je bila ograda a sjećam se ovog semafora.
-
jefff
#6361 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Nijesniperalley wrote: ↑19/05/2021 12:23 Moguće da je ulica Kulina Bana kod Despića kuće gdje je sada Army Shop kad se skrene prema hotelu Evropa.
Ali prije kod Estrade ali se ne sjećam da je bila ograda a sjećam se ovog semafora.
- sniperalley
#6362 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Gdje je onda? Kod učiteljske možda?jefff wrote: ↑19/05/2021 12:58Nijesniperalley wrote: ↑19/05/2021 12:23 Moguće da je ulica Kulina Bana kod Despića kuće gdje je sada Army Shop kad se skrene prema hotelu Evropa.
Vidi se zidić od miljacke.
-
jefff
#6363 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Definitivno nije na spoju Obale i Hadziristica prem da slici. Osim toga Kukanjac je bio u petoj vojnoj oblasti a to bi bilo samo preko Miljacke ako je slika iz Hadziristica ulice, a nemoguce je da su se transporterom toliko duboko probili.
-
Seawolf
#6364 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Fotografija je napravljena kod Estrade.
BOV je iz sastava 288. bataljona Vojne policije koji je bio stacioniran u kasarni "Viktor Bubanj".
Isti onaj BOV, čiji komandir je par dana prije nego je nastala ova fotografija, sa mosta između Otoke i kina Kumrovec, prijetio da će Zoljom srušiti zgradu.
-
Aida_Beba
#6365 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Sva prica oko Zorana, a niko da prepozna lice koje prevodi Francuzu, lice sa automatom koji ima prigusivac, ko je i koju drzavnu funkciju danas obavlja u Sarajevu i to u agenciji gdje obavlja isti posao kao u ratu 
-
jefff
#6366 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ovo je gotovo pa sigurno kod famozne Estrade na spoju Obale i Cumurije a preko puta mosta Cumurija.
-
splinter
#6367 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Borislav Herak?Seawolf wrote: ↑19/05/2021 13:34Fotografija je napravljena kod Estrade.
BOV je iz sastava 288. bataljona Vojne policije koji je bio stacioniran u kasarni "Viktor Bubanj".
Isti onaj BOV, čiji komandir je par dana prije nego je nastala ova fotografija, sa mosta između Otoke i kina Kumrovec, prijetio da će Zoljom srušiti zgradu.
-
Aida_Beba
#6368 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Bogoljub Pelemis je taj, a Herak je kasapin i koljac Koji je uhapsen i lezao do kraja rata
-
il dottore
#6369 Re: Snajperisti u Sarajevu..
muha_sa wrote: ↑19/05/2021 10:36Ja nisam naivan vec glup na kubDozer wrote: ↑19/05/2021 10:28Naivnost...? Bas...?karanana wrote: ↑18/05/2021 22:13 mi smo imali potpuno pogresnu/drugaciju taktiku sa kasarnama i skladistima od hrvatske. dok je strategija hrvatske bila: mozete izaci iz kasarni, dlaka vam s glave nece falit ali izlazite gologuzi, mi smo isli razmisljanjem, uz neke izuzetke: neka nose sve samo neka idu. opet naivnost jer se valjda mislilo da ce sve odnijeti u srbiju, a oni ha predju pod sds teritoriju daju oruzje i okrecu cijevi i rokaju sa tim izvucenim naoruzanjem.
- barikada po gradu
- prijetnji u skupstini
- napada po IB
- itd.
...i dalje mislis da se desiti to tako, da ce ovi samo pokupiti svoje prnje i otici?
To po meni nije naivnost, nego ili ober glupoca, ili postojanje nekih drugih ciljeva. Ako se s danasnje vremenske distance osvrnemo na sve, od pocetka do kraja, pa onda i nakon kraja (rata), da sad ne nabrajam redom (a vec jesam X puta), mislim da cemo bez vecih problema doci na ovo drugo, tj. na postojanje neke druge pozadinske agende.radio u jna ko gradjansko lice, došla naredba da se uklone Titove slike iz kancelarija, naredba da se petokraka zamjeni trobojkom---svojim ocima gledo kad su moje radne kolege išli u Hrvatsku da "iseljavaju" kasarne
zovu me prijatelji iz Dubrovnika da spašavam djecu i živu glavu---- ja im govorim--ne ludujte, nece to u Sarajevu--jebo me tata glupa
![]()
![]()
Ti si iskren druze, takvih je bilo najmanje 80% nasih, proBiH, ljudi
A ne ovo sto Dozer lupeta, s pamecu nakon 30 godina
-
splinter
-
sakib_jebivjetric
-
Aida_Beba
#6372 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Herak nije bio u JNA, vec u VRS, ima svjedocenje njegovo na yt, @sakib_jebivjetric radi covjek u OSA-i, visoka pozicija i to kao penzioner, e sada pojedinci koji imaju klikere neka sklope mozaik kada je Zoran u pitanju
- agent_zero
#6373 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Znači Osmicin haver iz OSA-e 
- dječak sa šibicama
#6374 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Herakovo "svjedocenje" pred kamerama je tragikomicno, izivljavanje na zarobljenicima koji ce reci sta bilo, samo da ostanu zivi, takvih "svjedocenja" pred kamerama Srne TVNS ili TV BG smo se nagledali i ne vjerujem niti u jedno.
- sniperalley
#6375 Re: Snajperisti u Sarajevu..
"Tog 17. maja 1992. doktoricu Rizvanbegović ubili su pripadnici JNA iz kasarne Maršal Tito oko 22.30 sati, a nalazila se u jednim od troja ambulantna kola koja su bila na putu između Kliničkog centra Koševo i Hitne pomoći.
Čekali su da padne mrak pa da s ugašenim svjetlima prevezu teško ranjene građane Sarajeva.
Silva Rizvanbegović bila je prethodno ranjena, isto tako na zadatku, i u trenutku pogibije još je imala zavoj na ruci."
Čekali su da padne mrak pa da s ugašenim svjetlima prevezu teško ranjene građane Sarajeva.
Silva Rizvanbegović bila je prethodno ranjena, isto tako na zadatku, i u trenutku pogibije još je imala zavoj na ruci."