Šta će dati veći efekat:un1ted wrote:Pa eto, hajde što ne sjedne neko od vas u taxi i učini dobro djelo. Snimi šta se radi i okači na YT?
Samo preseravate na forumu, kao i obično što se radi.
1. Sjesti u taksi, snimiti video od kojeg ionako neće biti koristi i platiti tu vožnju.
2. Ne sjesti u taksi i ne platiti tu vožnju.
Građani imaju efikasan način borbe, a to je da ne koriste pa time i ne plaćaju usluge koje misle da nisu uredu. Tako da si u pravu, bezveze je šupljiranje po forumu. Da ne koristimo usluge.
U stvari, ne moramo ni prestati koristiti njihove usluge. Evo jedan primjer:
Recimo da imam 15 vožnji taksijem u mjesec. Neka je prosječna cijena 6 KM. Od tih 15 vožnji imam 5 važnih, hitnih, a 10 nisam morao imati, ali bilo mi mrsko drugačije doći do odredišta. To je 80 KM mjesečno.
Poskupjeli su. Sada te vožnje više nisu 6 nego 8 KM. Sada je onih 5 važnih vožnji 40 KM. Ali odreknem se onih nebitnih vožnji, to jeste ne plaćam 10 vožnji koje su do poskupljenja koštale 60 KM.
Kada se uračuna poskupljenje i odustajanje od nebitnih vožnji, na kraju računica pokaže da će taksista poslije poskupljenja od mene dobijati 40 KM manje nego što je dobijao prije poskupljenja.
Eto, bez bojkota, bez pravljenja frke, bez gubitka usluge taksija kada je neophodno, ja se taksistima na svoj način osvetim za poskupljenje.
Uostalom: https://en.wikipedia.org/wiki/Montgomery_bus_boycott