Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hakiz

#6351 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Hakiz »

un1ted wrote:Pa eto, hajde što ne sjedne neko od vas u taxi i učini dobro djelo. Snimi šta se radi i okači na YT?

Samo preseravate na forumu, kao i obično što se radi.
Šta će dati veći efekat:

1. Sjesti u taksi, snimiti video od kojeg ionako neće biti koristi i platiti tu vožnju.
2. Ne sjesti u taksi i ne platiti tu vožnju.

Građani imaju efikasan način borbe, a to je da ne koriste pa time i ne plaćaju usluge koje misle da nisu uredu. Tako da si u pravu, bezveze je šupljiranje po forumu. Da ne koristimo usluge.

U stvari, ne moramo ni prestati koristiti njihove usluge. Evo jedan primjer:

Recimo da imam 15 vožnji taksijem u mjesec. Neka je prosječna cijena 6 KM. Od tih 15 vožnji imam 5 važnih, hitnih, a 10 nisam morao imati, ali bilo mi mrsko drugačije doći do odredišta. To je 80 KM mjesečno.

Poskupjeli su. Sada te vožnje više nisu 6 nego 8 KM. Sada je onih 5 važnih vožnji 40 KM. Ali odreknem se onih nebitnih vožnji, to jeste ne plaćam 10 vožnji koje su do poskupljenja koštale 60 KM.

Kada se uračuna poskupljenje i odustajanje od nebitnih vožnji, na kraju računica pokaže da će taksista poslije poskupljenja od mene dobijati 40 KM manje nego što je dobijao prije poskupljenja.

Eto, bez bojkota, bez pravljenja frke, bez gubitka usluge taksija kada je neophodno, ja se taksistima na svoj način osvetim za poskupljenje.

Uostalom: https://en.wikipedia.org/wiki/Montgomery_bus_boycott
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#6352 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by un1ted »

Mi se na nivou zgrade ne možemo dogovoriti, a da se dogovirmo na nivou grada.
Hakiz

#6353 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Hakiz »

un1ted wrote:Mi se na nivou zgrade ne možemo dogovoriti, a da se dogovirmo na nivou grada.
Znači da nam je još dobro.
zomri

#6354 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by zomri »

Hakiz wrote:
un1ted wrote:Pa eto, hajde što ne sjedne neko od vas u taxi i učini dobro djelo. Snimi šta se radi i okači na YT?

Šta će dati veći efekat:

1. Sjesti u taksi, snimiti video od kojeg ionako neće biti koristi i platiti tu vožnju.

Građani imaju efikasan način borbe, a to je da ne koriste pa time i ne plaćaju usluge koje misle da nisu uredu. Tako da si u pravu, bezveze je šupljiranje po forumu. Da ne koristimo usluge.

Recimo da imam 15 vožnji taksijem u mjesec. Neka je prosječna cijena 6 KM. Od tih 15 vožnji imam 5 važnih, hitnih, a 10 nisam morao imati, ali bilo mi mrsko drugačije doći do odredišta. To je 80 KM mjesečno.

Poskupjeli su. Sada te vožnje više nisu 6 nego 8 KM. Sada je onih 5 važnih vožnji 40 KM. Ali odreknem se onih nebitnih vožnji, to jeste ne plaćam 10 vožnji koje su do poskupljenja koštale 60 KM.

Kada se uračuna poskupljenje i odustajanje od nebitnih vožnji, na kraju računica pokaže da će taksista poslije poskupljenja od mene dobijati 40 KM manje nego što je dobijao prije poskupljenja.

Eto, bez bojkota, bez pravljenja frke, bez gubitka usluge taksija kada je neophodno, ja se taksistima na svoj način osvetim za poskupljenje.

Da ali je ovdje priča o taksistima koji traže 25EURa do grada. Sigurno ne hvataju domicilno stanovništvo na tu foru, nego ove što su tu rijetko pa takav vid protesta nema efekta.

To je protest za akcize i za regularne taksiste, za ove na aerodromu treba nešto "jače".
Hakiz

#6355 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Hakiz »

zomri wrote:
Hakiz wrote:

Šta će dati veći efekat:

Da ali je ovdje priča o taksistima koji traže 25EURa do grada. Sigurno ne hvataju domicilno stanovništvo na tu foru, nego ove što su tu rijetko pa takav vid protesta nema efekta.

To je protest za akcize i za regularne taksiste, za ove na aerodromu treba nešto "jače".
Na primjer: http://www.4242.it/price-table/

Možemo i mi tako uraditi. Kanton naredi da od aerodroma do nekih tačaka, recimo relacija aerodrom - hotel Bristol, hotel Holiday, Skenderija, hotel Evropa i slično je fiksno 15 KM (po vožnji, ne po osobi :)) plus 1 KM za svaki kofer. Ta cijena je istaknuta na taksi štandu da je svi korisnici vide. Taksista koji pokuša naplatiti više izgubi licencu. Stvar riješena.

Da hoće, mogle bi vlasti taksiste dovesti u red. Neće to da urade.
zomri

#6356 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by zomri »

Vlasti samo trebaju dopustiti servise sa poštenim dvosmjernim (vozač-putnik, putnik-vozač) ocjenjivanjem i sve će to ko rukom biti odnešeno.

Ovaj sa aerodroma bi odvezao 3 ture po 25EUR i tu bi mu negdje bio kraj.
славянин

#6357 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by славянин »

zomri wrote:Vlasti samo trebaju dopustiti servise sa poštenim dvosmjernim (vozač-putnik, putnik-vozač) ocjenjivanjem i sve će to ko rukom biti odnešeno.

Ovaj sa aerodroma bi odvezao 3 ture po 25EUR i tu bi mu negdje bio kraj.
Moze li kako fiskalni racuncic.... i problem rijesen (naravno napisati na nekoliko jezika u taksiju da je korisnik usluge duzat dobiti/traziti racun)
Bluemore

#6358 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bluemore »

un1ted wrote:Mi se na nivou zgrade ne možemo dogovoriti, a da se dogovirmo na nivou grada.
ja se dogovorila sama sa sobom. lets make it simple
zdruzdjo

#6359 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by zdruzdjo »

Hakiz wrote: YT je pun klipova o taksistima u Pragu. Na forumima o putovanjima turisti se posebno upozoravaju na taksiste u Pragu.

I ništa ne pomaže.
Pa fino dok te pljacka tako bezobrazno odmah zaustavis ga kod prve policijske stanice izadjes iz auta i kazes evo me pljacka izvolite snimak.
Znam samo da mu ne bih platio ovakvu egzibiciju.
zdruzdjo

#6360 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by zdruzdjo »

Hakiz wrote:

Možemo i mi tako uraditi. Kanton naredi da od aerodroma do nekih tačaka, recimo relacija aerodrom - hotel Bristol, hotel Holiday, Skenderija, hotel Evropa i slično je fiksno 15 KM (po vožnji, ne po osobi :)) plus 1 KM za svaki kofer. Ta cijena je istaknuta na taksi štandu da je svi korisnici vide. Taksista koji pokuša naplatiti više izgubi licencu. Stvar riješena.

Za 15 minuta rjesen problem legalnog pljackanja.
Eh da se to hoce uraditi.
Nego nema niko muda da trzne tu tematiku. Na sjednicama kantona mlate qurtzem praznu slamu. Iz turisticke zajednice bi trebalo da krene ta incijativa.
Edin H.

#6361 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Edin H. »

Hakiz wrote:

Da, ali meni je stvarno interesantno zasto nece da rijese ovaj problem, pa prvi dodir i dojam stranca kada doleti u Sarajevo je sa taksistima?

Koja je ovo vlast po redu od rata (prije rata su naplacivali po taksimetru) koja nema volju da ovo rijesi?
mirzakaric2016

#6362 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mirzakaric2016 »

Pozdrav. Ako nije problem da mi neko kaze da li zna koji taxi iz Sarajeva vozi do Lukavice tj. ist. Sarajeva i obrnuto? Hvala.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#6363 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Matijevic_Vlado »

Crveni vozi do granice, od granice predjes u Lav taxi. Ponesi rodni list i 4 slike
Naslovnica

#6364 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Naslovnica »

Gledam jučer ispred mene na semaforu Golf4 karavan teget plavi, TA tablice, meščini SA Taxi, vidi se ima mušteriju ( starija sjedi žena nazad)...i lik uredno žmari cigaretu. Odškrinut mu prozor, dimi iznutra...
Ma fuj!
Hakiz

#6365 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Hakiz »

.
Hakiz

#6366 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Hakiz »

mirzakaric2016 wrote:Pozdrav. Ako nije problem da mi neko kaze da li zna koji taxi iz Sarajeva vozi do Lukavice tj. ist. Sarajeva i obrnuto? Hvala.
Sarajevo taxi. Skinu firmu i voze. Barem mene jesu.

Obrnuto njihvim taksijem. Naši kada te dovezu odmah se vraćaju, ne čekaju.
Sodom1

#6367 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Sodom1 »

Cuj nasi
zubi

#6368 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by zubi »

mirzakaric2016 wrote:Pozdrav. Ako nije problem da mi neko kaze da li zna koji taxi iz Sarajeva vozi do Lukavice tj. ist. Sarajeva i obrnuto? Hvala.
Svaki.
Hakiz

#6369 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Hakiz »

Sodom1 wrote:Cuj nasi
Naši, sarajevski. U čemu je problem?
thekupus

#6370 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by thekupus »

Hakiz wrote:
Šta ako ovdje ima neko iz Foče, a? O tome nisi razmišljao :lol:
seoBIH

#6371 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by seoBIH »

To sto nesto ima u nazivou "Sarajevski' ne znaci da je 'nas'.

Sarajevo taxi ne pokazuje da je 'nas'.
thekupus

#6372 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by thekupus »

seoBIH wrote:To sto nesto ima u nazivou "Sarajevski' ne znaci da je 'nas'.

Sarajevo taxi ne pokazuje da je 'nas'.
Miješaš sarajevski i Sarajevo Taxi, sarajevski su i crveni, i žuti, i samir & emir
Edin H.

#6373 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Edin H. »

thekupus wrote:
Hakiz wrote:
Šta ako ovdje ima neko iz Foče, a? O tome nisi razmišljao :lol:
A nije razmisljao ni da je tzv. Istocno Sarajevo - Sarajevo. :oops:
thekupus

#6374 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by thekupus »

Edin H. wrote:
Emotivno, da

Administrativno, ne
Hakiz

#6375 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Hakiz »

thekupus wrote:
Edin H. wrote:
Emotivno, da

Administrativno, ne
Nije vala ni emotivno ni administrativno. Koliko ja pamtim vremena otprije rata, možda je ljudima iz Lukavice njhovo naselje bilo dio Sarajeva, možda administrativno i jeste, ali ljudi iz Sarajeva nisu Lukavicu tako gledali. Nama je Lukavica bila kao Vogošća. VIše nam je Ilidža bila Sarajevo nego Lukavica.

Istočno Sarajevo će postati Sarajevo kada ukinemo kantone i entitete. Strpljen - spašen.
Post Reply