Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post Reply
megaman4

#6351 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by megaman4 »

Hafis wrote:Naravno. A i hrvatska politika prema Bošnjacima je dobra. Bošnjaci bi trebali da vodepolitiku reciprociteta. Tako ce oba naroda biti zadovoljna.

I što bi rekao naš @ljuci: trebamo jedni drugima u bogomolje ugraditi podno grijanje, tako da se možemo moliti u toplim džamijama i crkvama.

Tesko hafise, tesko a znas i sam zasto?
dert

#6352 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by dert »

Hafis wrote:
Haman2 wrote:Ljuci je pogrijesio hafiz efendija. Onako kako se Hrvati ponasanju prema Bosnjavima Stoca, Livna, Ljubuskog itd gdje su mala ili velika vecina, tako isto se i Bosnjaci trebaju ponasati prema Hrvatima gdje su Hrvati velika ili mala manjina.
Hoćeš reći da je bolje biti Hrvat u Konjicu nego Bošnjak u Livnu??? Hrvat u Kaknju vs Bošnjak u Čapljini???
Slušaj, mlatiš sa znanjem pokupljenim po kojekakvim dječijim forumima poput ovog i nemaš veze kako to izgleda u praksi.
dakle, odgovori mi na ovo gore pitanje, ili ne pametuj bezveze s napamet naučenim parolama. Pa gdje si od tolikih bezveznih likova baš na mene nabasao s tom pričom. Daklem?
gubaru , mani se corava . pogledaj se makar jednom u ogledalo . tesko mozes sebe ubijediti sto pises
zajebano je to kada ti je mali mozak veci od veceg , gubaru :zid:
spreca

#6353 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by spreca »

Hafis wrote:Rahat patnja, sabur i ostali nafaizi do daljnjeg.
Tko se ne zna snaći i ne može izdurati, eto mu Njemačke ili reda pred njenom ambasadom - ovisno od papira kojim raspolaže.
Doduše, ovdje na forumu hin ima u Rusiji :run:
mozes, samo ako koristis onu kvalitetniju pastu za zubalo
Hafis

#6354 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

Vidi hin što su sabahile zasećijali. Momci, može li od mene tura okrajaka od pite. Tikvara, jazuk baciti.
spreca

#6355 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by spreca »

mO k3 wrote:@haman gori si ti od njega:)

On će ti pojesti govno i hladno će ti reci da je pojeo ćevap :) de ba pusti ga da mlati nije mu prvi ni zadnji put :)

Pazi sada će mene prozvati pa @bhcluster pa @sprecu :) :mrgreen:

I onda će prozvati novaka ili će novak njega sa uvaženi kolega :) :mrgreen:
:lol: :lol: :lol: a Kolinda? kako to ona njeznjikavo cini.....a Hafiz moze samo da dobro opere zubalo i to kakvom kvalitetnijom pastom i da prijone na posao :mrgreen: ...onakvih kao Hafiz je bilo mnogo u zadnjoj agresiji na BiH
LBVIEW

#6356 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by LBVIEW »

Lincoln-Burrows wrote:Konjic je etnički najočišćenija općina nakon rata u federaciji, Hrvata ima samo nešto starčadi.
Pa jebi ga, kad nije mogao Konjic gdje su, da podsjetim, Bosnjaci bili vecina, biti samo 'rvatski kao sto se napravilo sa Stocem :oops:, onda isti HDZ politici i ne treba. A nije da se nije probalo, i to rame uz rame s cetnicima. :wink:
Haman2

#6357 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Haman2 »

Sta da ti kazem hafiz efendija. Konjic poznajem malo ali uvijek sam razmisljao da li bi bilo dobro zivjeti unjemu. Ono sto se vidi iz vozila ili voza ne odusevljava, a Stolac poznajem jako dobro. Znam da ste po ulasku u Stolac srusili novi Hotel- projektant Buzaljko, zapalili Begovinu imovina Rizvanbegovica - najuglednije stolacke familije. Na tvrdjavu koju su gradile Osmanlije a jos dogradili Austrougari odmah ste postavili krst. Sve Stocane koju su bili pripadnici HVP-a strpali ste u Dretelja i to tako sto je komsija komsiju sa puskom tjerao u kamion. Gospodin Mehmed Dizdar napisao je dvije knjige o ratnim desavanjima u Stocu. Prvu sam procitao a drugu cu od prijatelja dobiti na poklon.

Image
Begonia Rizvanbegovica. Zapaljena od HVO-a

Stolac je nakad bila naljebsa carsija u BiH. Danas zapusten gradis. Stari hotel u centru grada bez krova. U njemu rastu smokvina stabla i poneki orascina. Zidovi kao u starca zubi. Sve prepusteno zubu vremena.Tu jvlada rasisticka praksa dvije skole pod jednim krovom. Hrvati idu u hrvatske a Bosnjaci u bosnjacke kafice. Komunikacija slaba zbog ratnih desavanja. O zaposlenosti necu da pricam. Vidovo Polje nekad breskvik i vinogradi, danas kuce Hrvata iz Centralne Bosne. Od breskvicka i vinograda ni traga. Trebalo je pohrvatiti prostor pa su Hrvati iako u ratu sa Srbima njihovim vozilima preko srpskih teritorija prebacivani u Hercegovinu.
Oni pusti prostori od Capljine do Domanovica sa desne strane naseljeni Hrvati a tako je i od Domanovica do Stoca. Nisam isao na Poplat gdje su mahom zivjeli Srbi, ali znam da se u Stolac vratilo oko 6 srpskih familija: Zarkovici, Tunguzi i Kurilici. Bosnjaci Stocani su zaljubljenici u svoj grad pa ih se puno, puno vratilo. Naravno, malo ko radi.
Pa eto hafiz efendija, kao sto vidis ja ne znam ni gdje je Stolac Prevario si se kao i obicno, jer pises komentare bez argumenata.
united bosnae

#6358 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by united bosnae »

Hafis wrote:Vidi hin što su sabahile zasećijali. Momci, može li od mene tura okrajaka od pite. Tikvara, jazuk baciti.
rukohlap...kak si simpatican ...
Ovo i nije toliko smijesno ali eto...
Igraju se djeca u Hercegovini skrivača. Broji mali Ante...1991,1992,1993,1994,1995... Ko se snašaaaa, snaša seeee!
united bosnae

#6359 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by united bosnae »

Pobjeze ti Hafis-e sa teme "Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima", a dosta toga "u crvenom" je ostalo neodgovoreno.
... ili je mozda ipak lakse srati po Bosnjackoj politici nego braniti Hrvatske i HDZ zlocine i razbojnistva?!
mO k3

#6360 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by mO k3 »

united bosnae wrote:
Hafis wrote:Vidi hin što su sabahile zasećijali. Momci, može li od mene tura okrajaka od pite. Tikvara, jazuk baciti.
Igraju se djeca u Hercegovini skrivača. Broji mali Ante...1991,1992,1993,1994,1995... Ko se snašaaaa, snaša seeee!
Buhahahhahaha :lol: :mrgreen:

Jebes jebes :)
zrakomlat

#6361 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by zrakomlat »

Haman2 wrote:Sta da ti kazem hafiz efendija. Konjic poznajem malo ali uvijek sam razmisljao da li bi bilo dobro zivjeti unjemu. Ono sto se vidi iz vozila ili voza ne odusevljava, a Stolac poznajem jako dobro. Znam da ste po ulasku u Stolac srusili novi Hotel- projektant Buzaljko, zapalili Begovinu imovina Rizvanbegovica - najuglednije stolacke familije. Na tvrdjavu koju su gradile Osmanlije a jos dogradili Austrougari odmah ste postavili krst. Sve Stocane koju su bili pripadnici HVP-a strpali ste u Dretelja i to tako sto je komsija komsiju sa puskom tjerao u kamion. Gospodin Mehmed Dizdar napisao je dvije knjige o ratnim desavanjima u Stocu. Prvu sam procitao a drugu cu od prijatelja dobiti na poklon.

Image
Begonia Rizvanbegovica. Zapaljena od HVO-a

Stolac je nakad bila naljebsa carsija u BiH. Danas zapusten gradis. Stari hotel u centru grada bez krova. U njemu rastu smokvina stabla i poneki orascina. Zidovi kao u starca zubi. Sve prepusteno zubu vremena.Tu jvlada rasisticka praksa dvije skole pod jednim krovom. Hrvati idu u hrvatske a Bosnjaci u bosnjacke kafice. Komunikacija slaba zbog ratnih desavanja. O zaposlenosti necu da pricam. Vidovo Polje nekad breskvik i vinogradi, danas kuce Hrvata iz Centralne Bosne. Od breskvicka i vinograda ni traga. Trebalo je pohrvatiti prostor pa su Hrvati iako u ratu sa Srbima njihovim vozilima preko srpskih teritorija prebacivani u Hercegovinu.
Oni pusti prostori od Capljine do Domanovica sa desne strane naseljeni Hrvati a tako je i od Domanovica do Stoca. Nisam isao na Poplat gdje su mahom zivjeli Srbi, ali znam da se u Stolac vratilo oko 6 srpskih familija: Zarkovici, Tunguzi i Kurilici. Bosnjaci Stocani su zaljubljenici u svoj grad pa ih se puno, puno vratilo. Naravno, malo ko radi.
Pa eto hafiz efendija, kao sto vidis ja ne znam ni gdje je Stolac Prevario si se kao i obicno, jer pises komentare bez argumenata.

Kad već spominjes Stolac da dodam i ovo.
Dan pred početak povratka, dakle, pred povratak onih najhrabrijih, lokalni uzpovci, od bijesa vjerovatno nekog, jer su mislili da povratka biti neće, minirali su veliki broj stambenih objekata po Dubravama i Stocu, imovina Bošnjaka, naravno.
Bilo je par slučajeva da su npr kuća uz kuću ili neki zid od Bošnjaka i Hrvata bio zajednički, kuća Bošnjaka minirana, a hrvatska neoštećena, što će reći da su profesionalci radili miniranje.
Ljudi bili par dana prije s UNPROFOR-om, posjetili cijele kuće, došli za par dana, kuće minirane.
BHCluster

#6362 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BHCluster »

mO k3 wrote:
united bosnae wrote:
Buhahahhahaha :lol: :mrgreen:

Jebes jebes :)
:pisnuo: Otrese @united naseg kOcku i to dobro.
Novak20

#6363 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Svega je bilo.

U mojoj su općini u neka N.N. lica 1998. minirala četiri hrvatske povratničke kuće dok su ljudi spavali u njima. Pravo čudo da netko nije poginuo.
Ricken

#6364 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Ricken »

@Novak20:

Kad neko kaže da će slijepo slijediti Beograd, onda taj neko ustvari postaje satelit. A uloga BiH u očima naših najbližih susjeda nije ništa bolja. To joj i jeste namjenjena uloga. Kad kažeš da nemaš vlatitu politiku, nego moraš pitati Beograd po bilo kojem pitanju, onda stvarno nemaš suverenitet.
Naravno, ovakav stav je na fonu nastojanja i osnovnih ciljeva glavnih političkih opcija, HDZ i SNSD.

Pošto sam stekao dojam da si iznimno intelignetna osoba, onda me ovaj tvoj zaključak pomalo razočarao, jer sam vjerao da bez obzira na razlike u pogledima, BiH smatramo svojom ne prikosnovenom domovinom, a nitko ne želi za svoju domovinu vazalni status.

Poštujem ovo što si napisao u pogledu složene države, ali i dalje mislim da je ustavno, BiH država, onakvom kakvom je gledaju elite u datom trenutku. Pri čemu vjerujem da svim vodećim političkim akterima odgovara ovakvo stanje. Naime, u nekom hipotetskom slučaju, za 100. godina, RS kao entitet, što se tiče poltičkih instrumenata, može vrlo lako integrirati u cjelinu. S druge strane ne postoje politički mehanizmi, da se on dezintegrira, osim naravno sila, ali to nije politički instrument.

Na moju sramotu nisam čitao političke tekstove I. Lovrenovića, više sam čitao njegova djela vezana za srednjovjekovnu BiH i stećke, i volio bih kad bi me upoznao, jer imam duboko poštovanje prema I. Lovrenoviću, kao intelektualcu.

Pitaš me zašto se sekiram glede Hrvata. Možda zato što u kući živim sa nekim od njjih, pri čemu se naravno tu radi o nelegitimnom Hrvatu, pa je sekiracija čak i veća. Ne legitimni Hrvati koji nemaju člansku HDZ-a, ili koji imaju članske drugih partija van HNS.a, njima se po automatizmu niječe pravo izjašnjavanja kao Hrvat ako dobro shvatam.

Po mom mišljenju to je vrlo ozbiljan problem, koji nas dovodi u neustavnu poziciju, pošto su osnovna ljudska prava zaštićena našim ustavom, a politikom/stavovima HNSa su direktno ugrožena.

Stoga, nemožeš govoriti o bošnjačkoj politici, ignorišući hravstaku. Druga stvar, ako bi smo uzeli za primjer SDA kao isključivog predstavnika bošnjačke politike, onda po pitanju predsjednika iz reda Hravata, jedino mogu zaključiti da se ovdje radi o politici ustavno priznatih ostalih i građana, kako je ipak ovakva pozicija rezultat njihove politike.

Ako su Željeznice FBiH bošnjačka firma onda si upravu, ali tu je i Sveučilišna Bolnica Mostar, Derby Bet Shop…………
Poenta mog obrazlaganja, je ako se želi postići potpuna jednakopravnost bazirana na striktno povučenim nacionalnim linijama, onda ne smijemo dozvoliti da se "poltički predstavnici" naroda, finansiraju sredstvima drugog naroda. Ako bričamo o izabranim dužnosnicima, onda taj argument nema smisla, jer izabrani dužnosnici rade u sveopću korist, dok nacionalni predstavnici rade samo u korist onih koje predstavljaju.

Čuj Bakir se poziva na božije zakone, nisam to upratio, kakva kretenska pozicija.

To za pravdu si upravu, ali teško možemo doći do toga u društvu duboko podijeljenom čak i po pitanju osnovnih moralnih vrijednosti, pa tako pravda za mene ili za tebe, može biti potpuna nepravda za one naše likove iz price. Naželost i tu ćemo morati čekati na neke nove klince, odrasle na nekim drugim vrijednostima koje ne uključuje one proizvedene iz vremena 1992.- 1995.

I za kraj još bi se osvrnuo na ovo:
Novak 20: “S/h legalno i na izborima izabrani politički predstavnici se povlaće iz vlasti R BiH koja nema kontrolu ili unutarnji suverenitet na dobrom dijelu teritorija i već tada se ne može zvati unitarnom”.

Nelegalni akti, kao razbijanje države nasilnim putem, od strane legalnih predstavnika, a ne voljom većine putem referenduma, plebiscite i sl, nije nešto čemu bih mogao pridavati bilo kakav politički značaj, pogotovo nakon što su takvi akti žestoko osuđeni u Hagu, kvalificirajući ih kao udruženi zločinački poduhvat.

I na kraju hvala ti na korisnoj diskusiji, koja je meni pomogla da stvorim bolje razumijevanje.
Novak20

#6365 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Ricken wrote:@Novak20:

Kad neko kaže da će slijepo slijediti Beograd, onda taj neko ustvari postaje satelit. A uloga BiH u očima naših najbližih susjeda nije ništa bolja. To joj i jeste namjenjena uloga. Kad kažeš da nemaš vlatitu politiku, nego moraš pitati Beograd po bilo kojem pitanju, onda stvarno nemaš suverenitet.
Naravno, ovakav stav je na fonu nastojanja i osnovnih ciljeva glavnih političkih opcija, HDZ i SNSD.

Pošto sam stekao dojam da si iznimno intelignetna osoba, onda me ovaj tvoj zaključak pomalo razočarao, jer sam vjerao da bez obzira na razlike u pogledima, BiH smatramo svojom ne prikosnovenom domovinom, a nitko ne želi za svoju domovinu vazalni status.
Podrška srpskim vlastima na rješavanju unutarnjih pitanja Srbije nije pitanje suveriniteta BiH. Da si napisao da D.Č. u svojstvu člana Predsjedništva podilazi Hrvatskoj, složio bih se s tobom. Ovako je to razlika u stajalištima članova Predsjedništva koja se može odnositi na položaj Bošnjaka Sandžaka ili na kosovsko pitanje.
Ricken wrote:Poštujem ovo što si napisao u pogledu složene države, ali i dalje mislim da je ustavno, BiH država, onakvom kakvom je gledaju elite u datom trenutku. Pri čemu vjerujem da svim vodećim političkim akterima odgovara ovakvo stanje. Naime, u nekom hipotetskom slučaju, za 100. godina, RS kao entitet, što se tiče poltičkih instrumenata, može vrlo lako integrirati u cjelinu. S druge strane ne postoje politički mehanizmi, da se on dezintegrira, osim naravno sila, ali to nije politički instrument.
Naravno da je BiH država sa nepovrjedivim granicama ali ipak složena država(vidjeti definicije, a ne tipove složenih država) u kojoj se odvijaju integrirajući i dezintegrirajući politički procesi. Mi sada svjedočimo snažnim unutarnjim dezintegrirajućim političkim procesima u kojima sve tri strane (naravno da mislim na etnije i elite) pa i ona najmanja (nacionalističko-građanska) imaju svoju ulogu čak i kada se kunu u suprotno. U hipotetskim slučajevima manje bih govorio o teritorijama, a više o tri ravnopravna naroda u BiH (95% na popisu 2013.) . Dva su pripadnici formiranih nacija sa nacionalnim državama koje će se truditi objediniti naciju i donijeti miraz i treći, trenutno najveći, koji ima formiranu naciju i ambiciju da napravi nacionalnu državu po svojoj mjeri. To će i uspjeti na nekoliko mogućih načina zavisno od prvenstveno vanjskih, a onda i unutarnjih faktora.
1. U ovim granicama popuštanjem zahtjevima drugih i postepenom višestoljetnom integracijom ili ekonomskom i demografskom dominacijom.
2. U granicama u kojima su Bošnjaci dominantna većina.
Do rata dolazi kada politika iscrpi svoje argumente, odnosno rat je nastavak politike silom. Osobno sam samo za mir i politiku jer mi ovdje govorimo jednim svima razumljivim jezikom (i to je nešto), a geografski smo pozicionirani tako da ćemo imati uvijek iste susjede bez obzira na granice.
Ricken wrote:Na moju sramotu nisam čitao političke tekstove I. Lovrenovića, više sam čitao njegova djela vezana za srednjovjekovnu BiH i stećke, i volio bih kad bi me upoznao, jer imam duboko poštovanje prema I. Lovrenoviću, kao intelektualcu.
Imaš na Prometeju i drugih pametnih članaka osim I. Lovrenovića.
http://ivanlovrenovic.com/clanci/bosna- ... ercegovini
http://www.prometej.ba/
http://ivanlovrenovic.com/
Ricken wrote:Pitaš me zašto se sekiram glede Hrvata. Možda zato što u kući živim sa nekim od njjih, pri čemu se naravno tu radi o nelegitimnom Hrvatu, pa je sekiracija čak i veća. Ne legitimni Hrvati koji nemaju člansku HDZ-a, ili koji imaju članske drugih partija van HNS.a, njima se po automatizmu niječe pravo izjašnjavanja kao Hrvat ako dobro shvatam.

Po mom mišljenju to je vrlo ozbiljan problem, koji nas dovodi u neustavnu poziciju, pošto su osnovna ljudska prava zaštićena našim ustavom, a politikom/stavovima HNSa su direktno ugrožena.

Stoga, nemožeš govoriti o bošnjačkoj politici, ignorišući hravstaku. Druga stvar, ako bi smo uzeli za primjer SDA kao isključivog predstavnika bošnjačke politike, onda po pitanju predsjednika iz reda Hravata, jedino mogu zaključiti da se ovdje radi o politici ustavno priznatih ostalih i građana, kako je ipak ovakva pozicija rezultat njihove politike.
Legitimni/nelegitimni, nitko ti ne može osporiti činjenicu da si Hrvat ako to doista jesi, pa čak i ako nisi možeš se tako izjašnjavati i osjećati. Problem nastaje kada se to izjašnjavanje pretoči u politiku pa se glasovima Bošnjaka izabere Edim da predstavlja Hrvate kao ravnopravne drugima. Naravno, Edim sve radi suprotno, izaziva u bh Hrvata osjećaj političke nemoći, a onda i bijesa, gađenja i što ti ja znam čega sve negativnog.
Što se hrvatske politike tiče, postavio sam temu sa željom da govorimo o njoj ali ne na način kako se to radi na ovom forumu. Navijački uz dehumaniziranje svih Hrvata kojemu je cilj produbljivanje mržnje koja objektivno postoji. Pogledaj temu o Hrvatskoj. Crna kronika koja neće pomenuti Rimca, Hrgovića, autoceste, EU ili bilo što pozitivno u toj državi.
Što se građanske politike u BiH tiče, za nju trenutno ima prostora na općinskom i kantonalnom nivou. Pa i pored toga, nigdje Sejdić-Fincija i skoro nigdje da punu vlast ima „građanska“ opcija .
Ricken wrote:Ako su Željeznice FBiH bošnjačka firma onda si upravu, ali tu je i Sveučilišna Bolnica Mostar, Derby Bet Shop…………
Poenta mog obrazlaganja, je ako se želi postići potpuna jednakopravnost bazirana na striktno povučenim nacionalnim linijama, onda ne smijemo dozvoliti da se "poltički predstavnici" naroda, finansiraju sredstvima drugog naroda. Ako bričamo o izabranim dužnosnicima, onda taj argument nema smisla, jer izabrani dužnosnici rade u sveopću korist, dok nacionalni predstavnici rade samo u korist onih koje predstavljaju.
Svi političari žive od našega rada i uplata. Nekakav balans između njih je uspostavljen. Poanta moga upisa je da se državne firme koje proizvode gubitke što prije privatiziraju ili ugase pa neka tržište odredi ko i kako radi, s tim da jednako treba tretirati i „hrvatske“ i „bošnjačke“ firme.
Pogledaj. Rudnici i "bošnjačke" firme poput GRAS-a kolo vode u dugovima, a radnika barem 1/3 viška. Godinama se tu ljudi zapošljavaju po političkoj liniji i godinama oni zarađuju kruh bez uplate doprinosa koje namiruju drugi. Tko god su „drugi“, a oni mogu biti i zanatlije) nije pošteno.
http://pufbih.ba/v1/public/upload/files ... 02019_.pdf
Ricken wrote:Čuj Bakir se poziva na božije zakone, nisam to upratio, kakva kretenska pozicija.
Kada Bakir nazove Erdogana „božjim izaslanikom“, a Dežulović dobije nogu zbog šprdnje na tu temu ili kada Bakir podrži Erdogana u agresiji na Siriju ili kada Bakir lupi „Ja sam čovjek vjernik. Ja smatram da je Bog sveznajući. Apsolutan. Smatram da se ne može reći ‘Bog sve zna, ali je ovdje malo pogriješio pa ćemo mi popraviti’. Za mene kao vjernika Bog je u pravu, ono što piše u svetoj knjizi za mene je iznad zakona.“ , meni nije svejedno niti mislim da je kreten. Točno zna što govori i radi. Još mi je gore kada vidim da „građanski“ političari rade s njim i u njegovom interesu.
Ricken wrote:To za pravdu si upravu, ali teško možemo doći do toga u društvu duboko podijeljenom čak i po pitanju osnovnih moralnih vrijednosti, pa tako pravda za mene ili za tebe, može biti potpuna nepravda za one naše likove iz price. Naželost i tu ćemo morati čekati na neke nove klince, odrasle na nekim drugim vrijednostima koje ne uključuje one proizvedene iz vremena 1992.- 1995.
Ovdje se čeka stoljećima da drugi popuste. Pa nikakve fajde i zato smo uvijek pod nečijom šapom. Kada gledaš popise, sad je više jednih, sad drugih. Samo odustajanje od dominacije i kompromis unutar države može očuvati BiH. Kmečanje pred strancima i zazivanje intervencije je propast. Tako se uostalom i raspalo bosansko srednjovjekovno kraljevstvo, a i mi već dugo lićimo na feudalnu državu u sadašnjosti.
Ricken wrote:I za kraj još bi se osvrnuo na ovo:
Novak 20: “S/h legalno i na izborima izabrani politički predstavnici se povlaće iz vlasti R BiH koja nema kontrolu ili unutarnji suverenitet na dobrom dijelu teritorija i već tada se ne može zvati unitarnom”.

Nelegalni akti, kao razbijanje države nasilnim putem, od strane legalnih predstavnika, a ne voljom većine putem referenduma, plebiscite i sl, nije nešto čemu bih mogao pridavati bilo kakav politički značaj, pogotovo nakon što su takvi akti žestoko osuđeni u Hagu, kvalificirajući ih kao udruženi zločinački poduhvat.

I na kraju hvala ti na korisnoj diskusiji, koja je meni pomogla da stvorim bolje razumijevanje.
Pa što misliš kako je BiH nastala ? Mirnim putem i dokumentima ili osvajanjima, tlačenjem, diskriminacijom, robovanjima, dominacijom, ratovima, borbom i oružjem. I sve praćeno suzama za žrtvama sva tri naroda i građana. Na kraju ni to nije problem kako je nastala.

Problem je kako je oćuvati da bude komotna svima.

Nema na čemu.
Haman2

#6366 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Haman2 »

Tesko ce BiH biti "komotna" za sve jer se dva naroda u njoj ne osjecaju " komotno". Jedni bi da svoj entitet pripoje isticnom susjedu a drugi bi da stvore slican entitet po uzoru na Rep. Srpsko a onda a ga pripoje zapadnom susjedu. Dakle, tesko do komocije .
Point.

#6367 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Point. »

Izgubiše lažni mostarci danas od Veleža. Da nije opet majorizacija, da nije Komšić kriv :sad:

Kmeeee kmeeee
Ricken

#6368 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Ricken »

@Novak20:

Davati podršku i slijediti su politički dva različita pojma. Čisto plastično, naprimjer, davati podršku ubijanju Bošnjaka u Srbiji, i slijediti politiku ubijanja Bošnjaka iz Srbije su i faktički dvije različite stvari. Slijediti je korak više od puke podrške, i upravo implicira odsustvo vlastitog stava ili odonosa.

I da se vratim na pitanje morala i zakona, prije nekog vremena neki mladi čovjek se odlučio pomokriti na sarajevsku vječnu vatru. Ne sjećam se da je tko osudio taj čin, ali su očevici potvrdili da je zavrijedio desetine selfija znatiželjnih prolaznika.

Siguran sam da bi isti epilog dobio njegov čin u skoro bilo kojem mjestu u BiH, osim u Tuzli. Tražiti moral u društvenoj sredini koja je izgubila sve moralne kompase je iluzija. Matrice su iste, samo su predznaci drugačiji. Živimo u zemlji u kojoj je noramalno da postoje dvije škole pod jednim krovom, a ne znamo da postoje društva gdje se pod jednim krovom bogu mole i katolici i muslimani, i niko nikome nesmeta, već se upotpunjuju i poštuju. Mi danas takve sredine posmatramo kao sredine primitivaca, jer smo osuđeni na medije uskih političkih interesovanja koji projiciraju vlastite jednostavne nacionalne poglede na život oko nas. Pa tako znamo da se tamo odvija gnusni rat, ali neznamo da su i takva društva u stanju u takvom ratnom okruženju izgraditi 800 km autoputa.

Ja sam, kao rođeni Sarajlija, kao i mnogi koje znam, davano rekao laku noć moje Sarajevo, do nekog boljeg (s)jutra. A ta noć je možda pala sa prvim pokušajima historijskog revizionizma i uklanjanjem Principovih stopa, kao da će taj čin neznanih revizionista promijeniti historiju. Ne znam da li će moji sunarodnici iz Banja Luke, Prijedora, Mostara, Konjica ili Stoca, poželjeti laku noć svojim malim, i nikad manjim sredinama.

Što se tiče priče o o tome kako je BiH nastala, da se vratimo na ustav, u kojem piše da se nastavlja kontinuitet, pa znamo sigurno kako nije nastala.

Hvala puno na linkovima, jedva čekam da pročitam, čim nađem malo slobodnog vremena.
Haman2

#6369 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Haman2 »

Naslov teme pogresan. Trebalo bi biti obrnuto a to potvrdjuje i ovaj slogan hrvatskih navijaca.

"Nema više Veleža i Staroga mosta, srušile ga ustaše, hajmo 'Herceg-Bosna".
Point.

#6370 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Point. »

Zamisli lažnih mostaraca i logike im.... Ko biva oni pravi mostarci a pjevaju o rušenju najvećeg simbola grada kojeg lafo vole. To ko kad bi navijači manjeg pariškog kluba FC Paris pjevali o rušenju Ajfelovog tornja. Kakva hrpa propalih abortusa.

Velež :bih:
Haman2

#6371 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Haman2 »

Ko pjeva navedene stihove. Oni koji vole Velez, Mostar, Sri most ili neki drugi.
BHCluster

#6372 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BHCluster »

Novak20 wrote:Svega je bilo.

U mojoj su općini u neka N.N. lica 1998. minirala četiri hrvatske povratničke kuće dok su ljudi spavali u njima. Pravo čudo da netko nije poginuo.
Posto se radi o N.N licima imas ovdje listu pa pitaj.
Novak20

#6373 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

BHCluster wrote:

:-)

Hrvatski povratnici sami sebe minirali 1998 i to obučeni u uniforme A R BiH ?

Naravno da jesu. To im je dio folklornih običaja.

Image
Haman2

#6374 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Haman2 »

BHCluster wrote:

Ne treba niko nikog da pita. Jasno je ko pjeva ove pjesme. Simpatizeri Praljka, Bobana i Suska.
BHCluster

#6375 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BHCluster »

Novak20 wrote:
BHCluster wrote:

:-)

Hrvatski povratnici sami sebe minirali 1998 i to obučeni u uniforme A R BiH ?

Naravno da jesu. To im je dio folklornih običaja.

Image
:lol: Ocigledno, da nije ovaj minirao slucajno?

Ipak za tako nesto treba iskustva

Uljudba!
Post Reply