Bloo wrote:
Društveni kodeks i moralne norme.
Treperi mi kapak na oku.
Volim moralne norme - fluidna kategorija kada se priča o ljudskoj civilizaciji, s tim da norma nedlakavosti kod žena nekako persistira, što je čudno.
Kužim tvoj sarkazam, ali tvoj individualni stav, baš kao i moj, po tom pitanju je nemoćan.
Moral nije nešto sa čime se rađa, što je upisano u tvoju biološku geometriju, moral je nešto što se usvaja i što određuje samo društvo.
Ako već pričamo o ženskoj dlakovasti - to je već pitanje ideala ljepote, a ne morala.
Ne postoji nigdje niti jedan zakon koji propisuje da moraju biti depilirane. Mada bi bilo zanimljivo, priznajem, saznati odakle vuće taj ritual porijeklo, al' mi mrsko googlati.
Opet, postoji jedan sterotip vezan za žene. One same insistiraju na nedlakovosti, jer misle da svaki muškarac to od njih očekuje. Evo, meni svejedno.
Ali, iz vlastitog iskustva, kakvog drugog je l', mogu ti reći da su barem one žene koje poznajem opsjednute tom vrstom lične higijene, a da im se uopšte ne daje povod za to.
Ne bih rekla da su obavezan modni detalj, ali u nekim situacijama jesu jer gola ženska koža je nešto pogubno po norme i svašta nešto.
Mislim da si sam sebi odgovorio oko fetišizma.
Ako pogleda[ modu i norme kroz historiju (a glede i unatoč muške mode), jedno vrijeme je bilo prihvatljivo da muškarci hodaju u uskim čarapama a napuhane bermude da počinju od pola butine, te da imaju čipku oko vrata i bisernu naušnicu na uhu...a danas...danas je to fetiš? feminizacija (kako strašna riječ)...
Pa, da. Takva vrsta čarapa je bila sasvim prihvatljiva za "dekadentni" 18. vijek. Francuski buržuju su nosili perike, puderisali lica, nosili lažne madeže itd. Kako god, u ovo vrijeme u kom živimo, najlon čarape su simbol ženstvenosti. Bar nam tako poručuju svi ti silni proizvođači i brandovi.
Konzumeristička svijest.
Postoje isto tako najlon čarape za muškarce, no takva modna pojava prvo kod žena izaziva zgražanje ili čuđenje, jer taj odjevni predmet smatraju izrazito svojim. Baš kao grudnjak, recimo.
Jasna podjela uvijek postoji.