juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
spreca

#6351 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

dragma wrote:
spreca wrote:
dragma wrote:I kad mi neko kaže na koga li su se ugledali ovi današnji političari (Bake and co). :lol:

@spreča, ti garant obnašaš neku funkciju u predsjedništvu? :wink: :lol:
neznam ko od nas hvali ovo danasnje ...ja ili ti :-D ......ovi danasnji evo skoro tri decenije nemogu da pokradu i podijele ono sto smo mogu sponosm reci mi napravili do 90te godine :lol:
A vi krenuli od nule jel de? U Bosni su se tad kad ste vi "počeli" majmuni još uvjek pretvarali u ljude?
Ma idi bježi... :lol:
Naravno da nije bilo med i mlijeko...nego je bilo zlato u odnosu na ovo sranje danas......tad je cijela juga kao i evropa izasla iz 4tvoro godisnjeg rata....nije bilo nimalo lako i nije bilo humanitarne u robi i novcu od nekoliko milijardi dolara i a mozda i desetaka milijardi.....vec 60tih se vidi zamjetan industrijski razvoj a da ne govorim o kasnije...znas li sta smo sve proizvodili tada od lopate i motike do aviona...znas li da smo bili ukljuceni u proizvodnju dijelova za Boing pa cak i u NASSAinom programu.....pa vi danas nemozte nabrojiti sta se je nekad radilo i pravilo...sta to danas radimo osim sto avtobusima odosmo iz ove danasnje dobrote i demokratije :lol: ....imasli ista oko sebe i koliko sto je proizvedeno u Bih ili evropi a da nije kinesko.... :lol: ...pogledaj etiketu na gacama odakle su ti :lol: :lol:

i uglavnom smo krenuli od nule ali vi niste ni od kud krenuli...daj prvo ovo razjebite ovo sto ima
dragma
Vozim: Pješe

#6352 Re: juga 1950.-1990.

Post by dragma »

Znam, proizvodilo se sve i svašta dok je bilo inostranog tržišta i dok se nisu pojavili Tajvan and co. Jel tako?
spreca

#6353 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

dragma wrote:Znam, proizvodilo se sve i svašta dok je bilo inostranog tržišta i dok se nije pojavio Tajvan and co. Jel tako?
Tajvan i drugi su se pojavili kad smo se mi raspali i kad vise nismo mogli nikome biti pouzdan partner...U Sa se radio Golf u Slo citroen i reno u u srbiji Opel i fita smo negdje radili nemogu se sjetiti gdje .....imali u svakoj republici zeljezaru imali rafinerije brodogradilista itd ...sto se tice poljoprivrede imali tri fabrike traktora proizvodili kombajne za sve vrste zitarica.....ako se nevaram 60tih smo dosli do toga da smo za 45 minuta proizvodili kombajn sto govori koliko smo usavrsili tada serijsku linijsku proizvodnju samo 25 godina posle rata a danas ni plug nemozemo da bapravimo...lakse je reci sta nismo nego sta jesmo proizvodili...a proizvodili smo sve
NeenaSa

#6354 Re: juga 1950.-1990.

Post by NeenaSa »

dragma wrote:Nego haj da se uozbiljimo, na stranu @spreča i njegove parole, ja ne smatram da je danas bolje niti da nešto extra dobro živimo, ali da je u onaj vakat bilo med i mlijeko...niđe veze.
Kako kom'.
Sve je to stvar osobne percepcije.

P.s.
Sto pokrenu temu?
Ommadawn

#6355 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

Spreca care, smiri malo - i ne kategorisi. :D

1960-ih godina je tadasnji rezim uvidio kolike su greske u ekonomskom sistemu i uradio revidiranje istog. Izvrsena je reforma 1964-e godine. Jugoslavija je trazila novi kredit od MMF-a i postoje navodi (ne smijem se zakleti u njihovu istinitost) da je Titu dat uslov da obezbjedi stanovnistvu da slobodno putuje van granica. Kazem, u tu se istinitost ne smijem zakleti.
Sredinom istih 1960-ih se potpisuju ugovori sa Zapadnoevropskim drzavama o odlazenju radne snage tamo jer se u SFRJ tada pojavio problem nezaposlenosti. Tito je i ovo vidio kao dodatni priliv strane cvrste valute u drzavu.
1970-ih je vise nego evidentna nerentabilnost fabrika i nismo imali mnogo cime da konkurisemo na svjetskom trzistu. Takodjer, rasla je nezaposlenost a najvise je bila vidljiva na Kosovu. Albanci su trazili da imaju skole na svom jeziku i na kraju ih dobili. Problem je sto, nakon zavrsenog skolovanja se nisu imali gdje zaposliti a Kosovo je bilo premalo da bi zaposlilo sviju.
Eh onda je 1980-e MMF rekao "De da vidimo, kako cete vi ovaj dug platiti nazad?" i onda su stvarni problemi poceli da isplivavaju na povrsinu.
Ommadawn

#6356 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

spreca wrote:
dragma wrote:Znam, proizvodilo se sve i svašta dok je bilo inostranog tržišta i dok se nije pojavio Tajvan and co. Jel tako?
Tajvan i drugi su se pojavili kad smo se mi raspali i kad vise nismo mogli nikome biti pouzdan partner...U Sa se radio Golf u Slo citroen i reno u u srbiji Opel i fita smo negdje radili nemogu se sjetiti gdje .....imali u svakoj republici zeljezaru imali rafinerije brodogradilista itd ...sto se tice poljoprivrede imali tri fabrike traktora proizvodili kombajne za sve vrste zitarica.....ako se nevaram 60tih smo dosli do toga da smo za 45 minuta proizvodili kombajn sto govori koliko smo usavrsili tada serijsku linijsku proizvodnju samo 25 godina posle rata a danas ni plug nemozemo da bapravimo...lakse je reci sta nismo nego sta jesmo proizvodili...a proizvodili smo sve
Ali kome prodati, care?
Golf iz TAS-a kostao dvije godisnje plate a Kadett iz IDA (nije se proizvodio tamo, nego mi njima dijelove za auto, oni nama auto) kostao cetiri godisnje plate.
NeenaSa

#6357 Re: juga 1950.-1990.

Post by NeenaSa »

Vidi se ko'ko si bio mlad. :D
P. S.
A meni se ne da referirat'. :D
P.P.S.
Dodje vrijeme kad prepustis da ide sve svojim tokom.
Posto ne uspjeh proci pri prvom postanju :D
Ukoliko krene radikalnim, pokusavas. :wink:
E :izet: ga .
Fakat mi je mrsko.
Odnosi se na dragmu.
spreca

#6358 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Ommadawn wrote:
spreca wrote:
Ali kome prodati, care?
Golf iz TAS-a kostao dvije godisnje plate a Kadett iz IDA (nije se proizvodio tamo, nego mi njima dijelove za auto, oni nama auto) kostao cetiri godisnje plate.
Opel se je poceo montirati u kikindi ali ne cijela montaza nego onako neki dijelovi i to je stalo jer se je vec vidjelo da drzava ode u drugom smjeru i svabe su odustale od neceg ozbiljnijeg....... a kome prodavati ?.....pa kome sada prodaje reno citroen fiat u skoplju se je nesto isto sklapalo...reno je ostao u sloveniji a rasirio se na tursku,rumuniju rusiju... VW se je preselio u Ceshku pa koje smo avtobuse i kamione proizvodili n,naravno policenziji magirusa i mercedesa itd
uglavnomja

#6359 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

Ommadawn wrote:
spreca wrote:
Ali kome prodati, care?
jah, sta je babi milo, to se babi snilo :D

golf se nije mogao naproizvoditi kolika je bila potraznja, i to ti kazem sa 1000000000% sigurnosti.
mi 87.-88. nismo uspjeli uzeti g2 jer nije bilo na prodaju narodu, izvozilo se, cekalo se mjesecima da se dobije auto ... a proizvodnja punom parom isla, u smjenama

:roll:

kad mi pocnu od kulina bana selektivne izvadke sa interneta - znaci zivota u jugi nije vidjelo, ili je nedje u sumi zivjelo

ps. srecom ne dobismo g2, jer bismo 92. ostali bez njega :-D , a vako nam je auto prezivio rat u garazi.
Ommadawn

#6360 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

spreca wrote:
Ommadawn wrote:[
Ali kome prodati, care?
Opel se je poceo montirati u kikindi ali ne cijela montaza nego onako neki dijelovi i to je stalo jer se je vec vidjelo da drzava ode u drugom smjeru i svabe su odustale od neceg ozbiljnijeg....... a kome prodavati ?.....pa kome sada prodaje reno citroen fiat u skoplju se je nesto isto sklapalo...reno je ostao u sloveniji a rasirio se na tursku,rumuniju rusiju... VW se je preselio u Ceshku pa koje smo avtobuse i kamione proizvodili n,naravno policenziji magirusa i mercedesa itd
Na Opelove modele se samo kacila naljepnica IDA. Mozda farovi i akumulatori (bas kao nekad na Fiat 132 i Fiat Argentu u Zagrebu) ali zavrsne montaze nije bilo. Mi njima dijelove, oni nama proporcionalno gotove automobile.

TAS je jedino Caddy-ja izvozio.

Kod Skoplja se sastavljali SANOS autobusi sa Fapovim ili Mercedesovim motorom, ovisno. To se i uspjelo negdje prodati.
Ali, ako proizvodis Mercedesov O302 autobus i zelis ga prodati u Holandiju - zasto ce Holandjanin izabrati tvoj licencirani proizvod pored izvornog Mercedesovog proizvoda O302? Njega care moras ubijediti da tvoj proizvod izabere.

Kako ubijediti Svabu da je RIZ-ov ili Cajavcev ili Ei-Nis-ov televizor bolji od njegovog Grundiga, Brauna ili holandskog Philipsa? Po cemu? I da li je jeftiniji? Da li se nama isplati to proizvoditi?
Renault je imao mnogo vece trziste od nas u Turskoj i Rusiji a Rumunija mu je dosla dobro samo iz istog razloga kao i Volkswagenu Skoda - osvojiti trziste jeftinim automobilom.
Ommadawn

#6361 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

uglavnomja wrote:
jah, sta je babi milo, to se babi snilo :D

golf se nije mogao naproizvoditi kolika je bila potraznja, i to ti kazem sa 1000000000% sigurnosti.
mi 87.-88. nismo uspjeli uzeti g2 jer nije bilo na prodaju narodu, izvozilo se, cekalo se mjesecima da se dobije auto ... a proizvodnja punom parom isla, u smjenama

:roll:

kad mi pocnu od kulina bana selektivne izvadke sa interneta - znaci zivota u jugi nije vidjelo, ili je nedje u sumi zivjelo

ps. srecom ne dobismo g2, jer bismo 92. ostali bez njega :-D , a vako nam je auto prezivio rat u garazi.
I moj je stari htio Golfa, prvo keca pa dvojku i ne dadose mu ni da ga uplati devizama.
Pravio se Caddy samo u TAS-u i oni su masovno isli u izvoz. Ostali proizvodi mozda da su isli u Poljsku, Cesku ili Madjarsku ali to je mala cifra.
VW ionako nije bio jugoslovenski brend.
Ako smo vec toliko proizvodili i izvozili, kako to da je bila nestasica robe? Ili je to selektivni izvadak sa interneta?
spreca

#6362 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Ommadawn wrote:
spreca wrote:
Ommadawn wrote:[
Ali kome prodati, care?
Na Opelove modele se samo kacila naljepnica IDA. Mozda farovi i akumulatori (bas kao nekad na Fiat 132 i Fiat Argentu u Zagrebu) ali zavrsne montaze nije bilo. Mi njima dijelove, oni nama proporcionalno gotove automobile.

TAS je jedino Caddy-ja izvozio.

Kod Skoplja se sastavljali SANOS autobusi sa Fapovim ili Mercedesovim motorom, ovisno. To se i uspjelo negdje prodati.
Ali, ako proizvodis Mercedesov O302 autobus i zelis ga prodati u Holandiju - zasto ce Holandjanin izabrati tvoj licencirani proizvod pored izvornog Mercedesovog proizvoda O302? Njega care moras ubijediti da tvoj proizvod izabere.

Kako ubijediti Svabu da je RIZ-ov ili Cajavcev ili Ei-Nis-ov televizor bolji od njegovog Grundiga, Brauna ili holandskog Philipsa? Po cemu? I da li je jeftiniji? Da li se nama isplati to proizvoditi?
Renault je imao mnogo vece trziste od nas u Turskoj i Rusiji a Rumunija mu je dosla dobro samo iz istog razloga kao i Volkswagenu Skoda - osvojiti trziste jeftinim automobilom.
Mogli smo izvoziti u rusiju kinu afriku a bili smo konkurentniji jer smo imali jeftiniju radnu snagu itd a kvalitet je bio isti kao i u zemlji porijekla jer u to vrijeme su bile veoma jake kontrole zbog licenzije jer ako proizvedes los proizvod onda je to i losa reklama za tu firmu itd.....Renault u to vrijeme nije imao svoje fabrike po rusiji ,rumuniji i turskoj a u jugi je imao i to o necemu govori
spreca

#6363 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Ommadawn wrote:Spreca care, smiri malo - i ne kategorisi. :D

1960-ih godina je tadasnji rezim uvidio kolike su greske u ekonomskom sistemu i uradio revidiranje istog.
koje greske?
Izvrsena je reforma 1964-e godine. Jugoslavija je trazila novi kredit od MMF-a i postoje navodi (ne smijem se zakleti u njihovu istinitost) da je Titu dat uslov da obezbjedi stanovnistvu da slobodno putuje van granica. Kazem, u tu se istinitost ne smijem zakleti.
Moj susjed je 1960 otisao u njemacku da radi....i to u rudnik...jer prvi koji su isli tamo da rade su bili rudari a vec 62 poceli su malo masovnije da idu i gradjevinari a vec krajem 60tih su desetci hiljda nasivec uveliko radili na zapadu i to uglavnom u njemackoj a zatim i u ostalim zemljama evrope....sasvim je moguce da su trazili od tite da otvori granice i nevidim tu nista lose a i Tito nije bio glup kao rusi pa da se kurci i protivi....pa evo i sada nam traze ali sad hoce i guzice i da gace skidamo pa nekima to nesmeta :mrgreen: :lol:
Sredinom istih 1960-ih se potpisuju ugovori sa Zapadnoevropskim drzavama o odlazenju radne snage tamo jer se u SFRJ tada pojavio problem nezaposlenosti. Tito je i ovo vidio kao dodatni priliv strane cvrste valute u drzavu.
istina i dobar potez tileta
1970-ih je vise nego evidentna nerentabilnost fabrika i nismo imali mnogo cime da konkurisemo na svjetskom trzistu
pa koju to fabriku zatvorismo......mi smo imali dosta trzista medju nesvrstanim....i naravno da se nismo mogli porediti sa razvijenim svjetskim silama
. Takodjer, rasla je nezaposlenost a najvise je bila vidljiva na Kosovu. Albanci su trazili da imaju skole na svom jeziku i na kraju ih dobili. Problem je sto, nakon zavrsenog skolovanja se nisu imali gdje zaposliti a Kosovo je bilo premalo da bi zaposlilo sviju.
Eh onda je 1980-e MMF rekao "De da vidimo, kako cete vi ovaj dug platiti nazad?" i onda su stvarni problemi poceli da isplivavaju na povrsinu.
uh grdna rano sta ce biti sad kad nam kazu vracajte dugove a nemamo nista i nemaju nam sta uzeti osim duse i drzave
NeenaSa

#6364 Re: juga 1950.-1990.

Post by NeenaSa »

[quote="dragma"]Nego haj da se uozbiljimo, na stranu @spreča i njegove parole, ja ne smatram da je danas bolje niti da nešto extra dobro živimo, ali da je u onaj vakat bilo med i mlijeko...niđ]
Kako za kog'.
NeenaSa

#6365 Re: juga 1950.-1990.

Post by NeenaSa »

NeenaSa wrote:
dragma wrote:Nego haj da se uozbiljimo, na stranu @spreča i njegove parole, ja ne smatram da je danas bolje niti da nešto extra dobro živimo, ali da je u onaj vakat bilo med i mlijeko...niđ]
Kako za kog'.
Ne mrem' bolj' :D
kad sam u skripcu :D
piupiu

#6366 Re: juga 1950.-1990.

Post by piupiu »

Banksy wrote:A takvi polako, biologijom, preuzimaju društvo i pozicije. Kako kažu, pravićemo one od blata.
Joooj, haj' što lupetaju o prošlosti, ali kad im čuješ ideje za budućnost društva to je baš onako... tužno. Možda je i to neki psihološki ventil, to udaranje po prošlosti. Haj' znaj. :|[/youtube]
Last edited by piupiu on 09/01/2018 06:47, edited 2 times in total.
NeenaSa

#6367 Re: juga 1950.-1990.

Post by NeenaSa »

Sve je stvar individualne (upotrijebi bilo koji u datum)

P. S. I ne znam koji mi je da se ukljucujem.
dragma

#6368 Re: juga 1950.-1990.

Post by dragma »

NeenaSa wrote:Vidi se ko'ko si bio mlad. :D
P. S.
A meni se ne da referirat'. :D
P.P.S.
Dodje vrijeme kad prepustis da ide sve svojim tokom.
Posto ne uspjeh proci pri prvom postanju :D
Ukoliko krene radikalnim, pokusavas. :wink:
E :izet: ga .
Fakat mi je mrsko.
Odnosi se na dragmu.
Šta bolan? De se priberi pa sve iz početka. :-)
dragma

#6369 Re: juga 1950.-1990.

Post by dragma »

Ispitanici iz 9 od 11 bivših sovjetskih zemalja koji imaju više od 35 godina vjeruju da je život na prostoru SSSR-a bio bolji prije njegovog raspada.
Među ispitanicima iz Rusije koji su odrasli u sovjetsko vrijeme, 64% vjeruje da je kvalitet života bio bolji u SSSR-u.

https://rs-lat.sputniknews.com/drustvo/ ... sssr-sada/

Džaba, ko se jednom na nešto navikne.... :-)
NeenaSa

#6370 Re: juga 1950.-1990.

Post by NeenaSa »

NeenaSa wrote: P. S. I ne znam koji mi je da se ukljucujem.
RtrnOfSalisbury

#6371 Re: juga 1950.-1990.

Post by RtrnOfSalisbury »

... mene je najbolje sto je bio zabranit pored bogtepito cega i uvoz kompijutera a i opasne drustvene igre monopol. ne treba da cudi sto narod poslije smrti najveceg nije vidio nadolazeci slom: vidi pod 'racunajte na nas'. narod je plako ko kisa al niko nije skonto sto place.... skontace malo poslije: vidi pod "soliter". dok su analizirali 'soliter' vec je iziso 'samo da rata ne bude' al rata bi ....
moje analize pokazuju da je yugovinu (s)jebo izmedju ostalog onaj koji joj je dao prvi kredit jer ko ne vole kes :shock: trosis, pravis, gradis, uzivas, bole te k. ali nazalost te kredite nije pojela inflacija, sto su morebit neki yugovina ekonomisti i drugovi mislili. nebi me cudilo da su kontali nastampat dinara pa pretvorit u devize i ... vratit truhlom zapadu sto je njegovo. glede stampanja, navodno je joza svaki put kritikovo drugove kako su dozvolili da do toga dodje. inace ta bratija je znala diskutovat nema sta: kad naidjem na neki snimak kongresa, sastanaka, referata prigledam triput dok ne naucim napamet, jedino su causesku i kastro imali bolje referate.
ali ako boga ima sigurno je njegovo maslo: jednom se pustolov joza vratio sa puta i poslije odjavnih vijesti o tom dogadjaju preko telopa neznani junak na avali kojim se rtvbg odjavljivala se zaorilo: u ranu zoru zoru zoruuuu ... lecele su glave, neki drugovi su smijenjeni i pretrpjeli velike kritike i samokritike i tek sto se situacija malo smirila izbio je jos jedan skandal 'kir-janja' al dosadno za pisat ...
inace mnogi rumuni zale za famelijom causesku, dedeerci su dosadili i bogu i narodu da su oduvijek imali cvaj tauzend platu, stan i auto i vjerovatno po tri klavira u stanu ... pa nije cudno da je i yugovina jedna od tije uspjesnica 8)
Ommadawn

#6372 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

spreca wrote:
Ommadawn wrote:Spreca care, smiri malo - i ne kategorisi. :D

1960-ih godina je tadasnji rezim uvidio kolike su greske u ekonomskom sistemu i uradio revidiranje istog.
koje greske?
Izvrsena je reforma 1964-e godine. Jugoslavija je trazila novi kredit od MMF-a i postoje navodi (ne smijem se zakleti u njihovu istinitost) da je Titu dat uslov da obezbjedi stanovnistvu da slobodno putuje van granica. Kazem, u tu se istinitost ne smijem zakleti.
Moj susjed je 1960 otisao u njemacku da radi....i to u rudnik...jer prvi koji su isli tamo da rade su bili rudari a vec 62 poceli su malo masovnije da idu i gradjevinari a vec krajem 60tih su desetci hiljda nasivec uveliko radili na zapadu i to uglavnom u njemackoj a zatim i u ostalim zemljama evrope....sasvim je moguce da su trazili od tite da otvori granice i nevidim tu nista lose a i Tito nije bio glup kao rusi pa da se kurci i protivi....pa evo i sada nam traze ali sad hoce i guzice i da gace skidamo pa nekima to nesmeta :mrgreen: :lol:
istina i dobar potez tileta
1970-ih je vise nego evidentna nerentabilnost fabrika i nismo imali mnogo cime da konkurisemo na svjetskom trzistu
pa koju to fabriku zatvorismo......mi smo imali dosta trzista medju nesvrstanim....i naravno da se nismo mogli porediti sa razvijenim svjetskim silama
. Takodjer, rasla je nezaposlenost a najvise je bila vidljiva na Kosovu. Albanci su trazili da imaju skole na svom jeziku i na kraju ih dobili. Problem je sto, nakon zavrsenog skolovanja se nisu imali gdje zaposliti a Kosovo je bilo premalo da bi zaposlilo sviju.
uh grdna rano sta ce biti sad kad nam kazu vracajte dugove a nemamo nista i nemaju nam sta uzeti osim duse i drzave
1. Dizani su krediti i pravljene su fabrike. Dakle ogromna i nagla industrijalizacija u drzavi nakon rata. Medjutim, fabrika nije samo da proizvodi nego produkti se trebaju negdje prodati. Produkt treba biti isplativ. Pa su skontali da bi trebalo vojnu industriju promijeniti, makar djelomicno, u namjensku (primjer PRETIS iz cega je kasnije nikao TAS, te ZRAK koji je jedno vrijeme pravio fotoaparate po licenci istocnonjemackog Altix-a). Stanovnistvo raste a radnih mjesta sve manje, drzava pumpa novac a dobija vrlo malo nazad. Nesto se moralo poduzeti. Druga stvar je sto nije nigdje titlovan vlasnik, dakle sve je bilo drustveno. A ono sto se smatra drustvenim dobrom se tretira kao svacije. Stoga je bio i veliki nemar. "Ko ga jebe, nije moje, drzavno je".

2. Mislim da su granice otvorene negdje 1964-e. Sporazumi o izvozu radne snage su krenuli 1965 godine. Medjutim to je mogao biti mac sa dvije ostrice zbog politickih emigranata koji su vec boravili na Zapadu, da ne govorimo o neprijateljima drzave, cetnicima i ustasama. Tito je to ipak rizikovao. Nije to bio los potez jer se smanjio rizik od socijalnog bunta - ko je imao para, isao je na putovanja a onaj ko ima para, taj se ne buni. Onaj ko nema i ko hoce da zaradi, pruzila se prilika za dobrom zaradom na Zapadu a znajuci nas mentalitet, isti ce se vratiti u drzavu, praviti kucu, trositi i time unositi stranu valutu. Kriminalce koje drzava nije mogla obuzdati ni pendrekom, poslani su na Zapad, neki su cak odradjivali prljave poslove za UDBU.

3. Fabrika za preradu glinice Jadral u Obrovcu - otvorena 1978 a zatvorena 1981. Nerentabilna. A ostale fabrike su radile tako da ukoliko Energoinvest ostvari dobar dobit, s tim dobitom se pokrivaju gubitci neke druge firme. Da taj sistem nije tako radio - vidio bi ti koliko bi ih bilo zatvoreno. Sjeti se samo sta je Markovic 1990-e upozoravao: 30% fabrika se MORALO zatvoriti. I opet nismo glasali za njega tako da imamo 90% fabrika zatvorenih.
Nesvrstane drzave su uglavnom bile siromasne a siromasnom se ne moze mnogo toga prodati.

4. Oni koji nam posudjuju pare su svjesni da ih mi ne mozemo, mozda nikada vratiti nazad. Zato smo njihovi robovi.
Svakoj banci je drago kad dodjes da potpises kredit, tapsu te i tetose bolje nego rodbina. Ali dobro gledaju mogucnosti da novac dobiju nazad i sta ti mogu uzeti ukoliko ti ne mognes vratiti novac nazad.
Banksy

#6373 Re: juga 1950.-1990.

Post by Banksy »

Dokle se došlo, jesmol kod Tite imali hljeba jest... :mrgreen:
uglavnomja

#6374 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

Banksy wrote:Dokle se došlo, jesmol kod Tite imali hljeba jest... :mrgreen:

nismo, a ni kompjutere nismo imali :sad:
RtrnOfSalisbury

#6375 Re: juga 1950.-1990.

Post by RtrnOfSalisbury »

... glede fabrika, taj recidiv nas i dan danas proganja :-D sto ne grade fabrike umjesto djamija, se more cut u svakoj ozbiljnijoj diskusiji. vjerovatno ti diskutanti misle da moremo prodavat sami sebi sta napravimo sto bi bilo u skladu sa yugovina strucnjacima :shock: glede zeljezara, bih je zamalo dobila jos jednu, ne znam da li je zenica trebala bit zatvorena ali se godinama raspravljalo o zeljezari u banjaluki jer se neko sjetio da je prevoz rude poskup pa da se ustedi. neko je moro bit genije da odvrati drugove od te ideje ali zato su se ostvarili drugi suludi projekti i s ponosom upisani u registar ludih izuma. neki su uocili da se uvoze cackalice iz kine pa se predlagalo da se izgradi vlastita fabrika cackalica :D
Locked