Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

n+1

#63476 Re: Zeničani

Post by n+1 »

gentoo wrote: 03/11/2023 22:32 Prika, ja znam licno bar 2 osobe koje su sa Tarikom odrasle.. u Zenici. Jel' u travnickoj ili u solajinoj recimo da nije bitno. Ovje je dosao lik (pocinjem da sumnjam da je takodje jedan od klonova) i pitao "jel istina da je Tarik od Busovace" i onda dodjes ti i kazes "nije istina da je rodjen u zenici" . Dakle sta je istina onda ? Gdje rodjen ?

Dakle taj neki licni beef sa X ili Y ostavite za mahalanja po privatnim Viber grupama.. Ako ces iznositi (ocigledno netacne) cinjenice o nekom, svima nam poznatom, onda to potkujes nekim dokazima..

Evo krenimo od pretpostavke da sam ja i svi ostali koji tvrde da je "rodjen i odrastao u travnickoj" u krivu. Sad nas ti prosvijetli i uputi na pravi put.. Inace cemo mi tebe :mrgreen:
Previše se uzbuđuješ oko pitanja, ljudino. Još malo pa ćeš potezati Dodikov zakon o kleveti jer je čovjek postavio pitanje.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#63477 Re: Zeničani

Post by gentoo »

Nepenthe11 wrote: 03/11/2023 22:38 Ne znam o kakvim klonovima pričaš, samo sam postavio pitanje bez ikakvih zlih namjera. Nisam ti tako postavio nego fino, dobio odgovor i zahvalio ti se. Nemoj tako.
Kad dodje neko nepoznat na temu cesto je slucaj da je:

1) politicki bot
2) troll
3) Tempov klon

Kazem cesto, ne stalno :mrgreen:

Doduse ima ih poput @DebelinJoe koji su dosli kao 1) ali eto ostali.. svidja im se Zenica i kifle :lol:
nauticamid

#63478 Re: Zeničani

Post by nauticamid »

gentoo wrote: 03/11/2023 22:32 Prika, ja znam licno bar 2 osobe koje su sa Tarikom odrasle.. u Zenici. Jel' u travnickoj ili u solajinoj recimo da nije bitno. Ovje je dosao lik (pocinjem da sumnjam da je takodje jedan od klonova) i pitao "jel istina da je Tarik od Busovace" i onda dodjes ti i kazes "nije istina da je rodjen u zenici" . Dakle sta je istina onda ? Gdje rodjen ?

Dakle taj neki licni beef sa X ili Y ostavite za mahalanja po privatnim Viber grupama.. Ako ces iznositi (ocigledno netacne) cinjenice o nekom, svima nam poznatom, onda to potkujes nekim dokazima..

Evo krenimo od pretpostavke da sam ja i svi ostali koji tvrde da je "rodjen i odrastao u travnickoj" u krivu. Sad nas ti prosvijetli i uputi na pravi put.. Inace cemo mi tebe :mrgreen:
Znam samo da su imali vikendicu kod TiOil pumpe na potezu Titanik-Ahmići. Znam i sve ostalo, ali nema smisla da se ovako javno piše o tome.

Jedina veza sa travničkom je da mu je mati iz travničke, gdje se on i rodio, ali je odrastao tamo gdje je ona djevojka već napisala itd itd.
gentoo

#63479 Re: Zeničani

Post by gentoo »

n+1 wrote: 03/11/2023 22:40 Previše se uzbuđuješ oko pitanja, ljudino. Još malo pa ćeš potezati Dodikov zakon o kleveti jer je čovjek postavio pitanje.
Ne, radi se o tome da svako ima svoje misljenje ali nije bas svacije da ga iznosi u javnost. Ne radi se o tom da je neko rekao "moj komsija Salko iz Blatuse je gay" . Dakle niti ko zna ko je Salko niti koga boli qrac za Salku i njegovu sexualnu opredjeljenost.

No kad nekog cijela Yuga zna kao "rodjenog zenicanina" a tamo neki forumas sa misljenjem dodje i kaze da nije.. Onda je moje da istjeram pravdu :mrgreen:
gentoo

#63480 Re: Zeničani

Post by gentoo »

nauticamid wrote: 03/11/2023 22:41 Jedina veza sa travničkom je da mu je mati iz travničke, gdje se on i rodio, ali je odrastao tamo gdje je ona djevojka već napisala itd itd.
Kuku lele.. dakle imali vikendicu u Lasvi ? Jel Tarik isao u skolu i doktoru u Vitez, Busovacu, Novi Travnik.. ili u Zenicu ?
n+1

#63481 Re: Zeničani

Post by n+1 »

gentoo wrote: 03/11/2023 22:44
n+1 wrote: 03/11/2023 22:40 Previše se uzbuđuješ oko pitanja, ljudino. Još malo pa ćeš potezati Dodikov zakon o kleveti jer je čovjek postavio pitanje.
Ne, radi se o tome da svako ima svoje misljenje ali nije bas svacije da ga iznosi u javnost. Ne radi se o tom da je neko rekao "moj komsija Salko iz Blatuse je gay" . Dakle niti ko zna ko je Salko niti koga boli qrac za Salku i njegovu sexualnu opredjeljenost.

No kad nekog cijela Yuga zna kao "rodjenog zenicanina" a tamo neki forumas sa misljenjem dodje i kaze da nije.. Onda je moje da istjeram pravdu :mrgreen:
Većinu nas boli kurac i za Tarika, kao i njegovo porijeklo, ništa manje nego za Salku. Predimenzioniraš stvar.
nauticamid

#63482 Re: Zeničani

Post by nauticamid »

gentoo wrote: 03/11/2023 22:40
Nepenthe11 wrote: 03/11/2023 22:38 Ne znam o kakvim klonovima pričaš, samo sam postavio pitanje bez ikakvih zlih namjera. Nisam ti tako postavio nego fino, dobio odgovor i zahvalio ti se. Nemoj tako.
Kad dodje neko nepoznat na temu cesto je slucaj da je:

1) politicki bot
2) troll
3) Tempov klon

Kazem cesto, ne stalno :mrgreen:

Doduse ima ih poput @DebelinJoe koji su dosli kao 1) ali eto ostali.. svidja im se Zenica i kifle :lol:
A šta je to tebi tempo uradio da si mu se navalio na kosti?

Bio tempo, ti ili ja, imamo valjda pravo na neko svoje mišljenje?

Neko te opasno handri oko Tarika. Doduše ima tu malo i istine(oko tih lokacija), ali covjek je živio na carini. Sve te ostale lokacije su lokacije njegove familije.
I ti si išao kod svoje familije i družio se sa njima i njihovim prijateljima. Tako isto ti njihovi prijatelji mogu reći da su te jako dobro poznavali, a ti živio skroz na drugoj strani i povremeno se sa njima družio.
gentoo

#63483 Re: Zeničani

Post by gentoo »

n+1 wrote: 03/11/2023 22:47 Većinu nas boli kurac i za Tarika, kao i njegovo porijeklo, ništa manje nego za Salku. Predimenzioniraš stvar.
Nije isto, zao mi je sto ne kontas.

Neki dan je neko sa 100 ili manje postova otvorio temu o Pomozi.ba i kako on misli da oni hapaju pare i da to nije sve cisto.. Bez ikakvih dokaza.. I ta tema je zavrsila u smecu jer je "osjetljiva"

Naravno, mogao bih ja reci da me boli qrac za Tarika (kao sto i jeste) medjutim meni je jako bitno kad neko eventualno na Google nadje ovu temu (Googlajuci ko zna sta..) da vidi i ostatak diskusije i da poznavalac nije ponudio nikakve dokaze.. pa na osnovu toga da kreira vlastito misljenje.

A plus dosadno mi je :mrgreen:
n+1

#63484 Re: Zeničani

Post by n+1 »

gentoo wrote: 03/11/2023 22:52
n+1 wrote: 03/11/2023 22:47 Većinu nas boli kurac i za Tarika, kao i njegovo porijeklo, ništa manje nego za Salku. Predimenzioniraš stvar.
Nije isto, zao mi je sto ne kontas.

Neki dan je neko sa 100 ili manje postova otvorio temu o Pomozi.ba i kako on misli da oni hapaju pare i da to nije sve cisto.. Bez ikakvih dokaza.. I ta tema je zavrsila u smecu jer je "osjetljiva"

Naravno, mogao bih ja reci da me boli qrac za Tarika (kao sto i jeste) medjutim meni je jako bitno kad neko eventualno na Google nadje ovu temu (Googlajuci ko zna sta..) da vidi i ostatak diskusije i da poznavalac nije ponudio nikakve dokaze.. pa na osnovu toga da kreira vlastito misljenje.

A plus dosadno mi je :mrgreen:
I kako je to različito od defamacije Salke? Osjećaj za pravdu ti se upali samo kada se šire neistine o osobama/organizacijama koje su tebi bliske ili koje percipiraš kao važne?
gentoo

#63486 Re: Zeničani

Post by gentoo »

n+1 wrote: 03/11/2023 22:58 I kako je to različito od defamacije Salke? Osjećaj za pravdu ti se upali samo kada se šire neistine o osobama/organizacijama koje su tebi bliske ili koje percipiraš kao važne?
Ne, nego o osobama/organizacijama koje i ja i ti i Marin iz Zagreba zna. Za Salku niko nije cuo
gentoo

#63487 Re: Zeničani

Post by gentoo »

Dakle zakljucak price oko Tarika je da jedna osoba zna da su mu roditelji imali vikendicu u Lasvi i da je on tamo bio redovan, samim tim je tamo i odrastao (logicno). To sto je sva ostala prava uvazavao u Zenici se ne broji.

Dakle, ako imate vikendicu na Vlasicu i ako dovoljno puta odvedete djecu tamo.. oni su odrasli okruzeni medjedima :mrgreen:
ZoomZoomKiwi

#63488 Re: Zeničani

Post by ZoomZoomKiwi »

Svi smo mi ovdje odrasli i živimo okruženi međedima i medvidima.
n+1

#63489 Re: Zeničani

Post by n+1 »

Osamdesete godine u Zenici, i rasprava o kafićima. Haman su komunisti imali problem sa alkoholom u kafićima. :D
Promijenjena svijest mladih ljudi o načinu života često je dovodila do sukoba mišljenja sa starijim generacijama, a to se najbolje može vidjeti na pitanju kafića. Ova vrsta ugostiteljskih objekata u Jugoslaviji se pojavila krajem sedamdesetih godina i ubrzo su kafići otvoreni u svim mjestima širom države. Međutim, uskoro su kafići postali i predmet bavljenja, odnosno napadanja, brojnih institucija i političara, a zenički moćnici su se 1983. godine javno hvalili kako „u posljednje tri godine u Zenici nije dato nijedno odobrenje za otvaranje kafića“, a „ni picerija više neće biti, jer one su isto što i kafići“. Kafići su bili optuživani da su najveći krivci za alkoholizam, narkomaniju a „za blud još nisu izričito okrivljeni, ali i toga sigurno ima“, mada je sve to u Zenici bilo prisutno već decenijama prije, možda čak i u većoj mjeri.
Ci-Nick

#63490 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

n+1 wrote: 04/11/2023 09:43 Osamdesete godine u Zenici, i rasprava o kafićima. Haman su komunisti imali problem sa alkoholom u kafićima. :D
Promijenjena svijest mladih ljudi o načinu života često je dovodila do sukoba mišljenja sa starijim generacijama, a to se najbolje može vidjeti na pitanju kafića. Ova vrsta ugostiteljskih objekata u Jugoslaviji se pojavila krajem sedamdesetih godina i ubrzo su kafići otvoreni u svim mjestima širom države. Međutim, uskoro su kafići postali i predmet bavljenja, odnosno napadanja, brojnih institucija i političara, a zenički moćnici su se 1983. godine javno hvalili kako „u posljednje tri godine u Zenici nije dato nijedno odobrenje za otvaranje kafića“, a „ni picerija više neće biti, jer one su isto što i kafići“. Kafići su bili optuživani da su najveći krivci za alkoholizam, narkomaniju a „za blud još nisu izričito okrivljeni, ali i toga sigurno ima“, mada je sve to u Zenici bilo prisutno već decenijama prije, možda čak i u većoj mjeri.
Sjećam se 1980. ili 1981. otvoren Žilet, u tom trenutku u gradu od kafića bili Feniks, Trojka i Libertas, u kojima se posluživao alkohol u Žiletu nije bilo alkohola jer je vlasnik tih prostora Islamska zajednica. Od pravih birtija je bila Plehara ili Limara na Carini, Livnica u Novoj Zenici, Limara u Crkvicama, tu se pravo opijalo i tu su gosti bili alkosi. Bilo je i tih kvartovskih birtija. Bila su dva hotela i Dom Armije, bio je Paviljon, Opatija, Centar, Gradska, DIT. Pa do te 1983. koju navode i nije se baš otvorilo mnogo kafića, možda Alibaba ( Pirsetova) al onda kad je krenulo do 1990. vjerovatno preko 100 kafića u manje od 6 ili 7 godina.
Uglavnom lažu da se opijalo u kafićima, opijalo se u društvenim objektima, Dionis.
n+1

#63491 Re: Zeničani

Post by n+1 »

Bilo kako bilo, tema koja se stalno provlači u periodu 1960. - 1990. jeste hronični alkoholizam u gradu, među najvišim u Jugoslaviji, do te mjere da se trebao graditi centar za liječenje od ovisnosti.

Gdje se nalazila Limara u Crkvicama?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#63492 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Historija bas ima smisla za humor.

Od grada sa hronicnim alkoholizmom do ovog danas :D
nauticamid

#63493 Re: Zeničani

Post by nauticamid »

n+1 wrote: 04/11/2023 12:16 Bilo kako bilo, tema koja se stalno provlači u periodu 1960. - 1990. jeste hronični alkoholizam u gradu, među najvišim u Jugoslaviji, do te mjere da se trebao graditi centar za liječenje od ovisnosti.

Vjerovatno kod autobuske na ulazu u Crkvice. Sada je to buregdžinica. Na Carini je na mjestu nekadašnje limare buregdžinica Hamzić tako da možemo zaključiti da su limare zamijenjene buregdžinicama :mrgreen:

@Ci-Nick, gdje je bio DIT? Poznato mi ali se ne mogu nikako sjetiti.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#63494 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Pa meni to zvuci kao da je bio ondje na potezu od apoteke preko nekadasnjeg Samak Vispaka, zdravljaka, preko frizerskog salona eshatoloski do biblioteke :mrgreen:
Ci-Nick

#63495 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

nauticamid wrote: 04/11/2023 12:57
n+1 wrote: 04/11/2023 12:16 Bilo kako bilo, tema koja se stalno provlači u periodu 1960. - 1990. jeste hronični alkoholizam u gradu, među najvišim u Jugoslaviji, do te mjere da se trebao graditi centar za liječenje od ovisnosti.

Vjerovatno kod autobuske na ulazu u Crkvice. Sada je to buregdžinica. Na Carini je na mjestu nekadašnje limare buregdžinica Hamzić tako da možemo zaključiti da su limare zamijenjene buregdžinicama :mrgreen:

@Ci-Nick, gdje je bio DIT? Poznato mi ali se ne mogu nikako sjetiti.
Limara u Crkvicama, tu do biblioteke,.. :lol: a DIT na stanici u toj zgradi gdje je Kristal.
Uglavnom pilo se mnogo.
20.000 željezaraca, 5.000 Izgradnja, 5000 rudnici. Kad legne plata u Zeljezari ili predujam tog dana bi se u kafanama popilo vise nego sad za mjesec dana.
Panzer_Daddy

#63496 Re: Zeničani

Post by Panzer_Daddy »

Alkoholna pandemija.Odrastao sam uz nju. Pilo se iz svakog mogućeg razloga i to obilato,bilo po kafanama, stanovima i kućama. Ispred i iza zgrada, po klupama,parkovima ama svugdje. Sjecam se perioda oko Nove godine,sve je bilo pijano pet dana ranije a i kasnije....i to je bila normala.

Bata spomenu Istoriju. Da,zaista je komično jer sam svjedok mokre i suhe Zenice :)

Btw na temi vezano za Tarika...

Babo mu je rodom iz Vrselja a bio je direktor Doma kulture Osojnica,mati mu je od Vukotića 12 km uzbrdo pa 4 km nizbrdo. Od potoka desno,prva kuća uz put.

Ne znam ko plasira laži da je Tarik iz grOda.
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#63497 Re: Zeničani

Post by anex »

Prezime Filipović sumnjam da je iz Vrselja.
Možda da je Dizdarević, Halilović i tako...ali Filipović sumnjam
macchiato

#63498 Re: Zeničani

Post by macchiato »

Ima bar petnaestak dana kako sam primjetila kako je sat na displeju netačan (ide naprijed za 7-8 minuta), znači prosto za nepovjerovati kako ni jebeni displej ne znamo uštimati kako treba i što nikoga nije ni briga.

Ili smatraju da je uspjeh što displej uopšte radi, pa kako god. :zekzek:
scarr

#63499 Re: Zeničani

Post by scarr »

Čuj radi displej i to je dobro za promjenu :mrgreen:
macchiato

#63500 Re: Zeničani

Post by macchiato »

Doduše, i ja svašta tražim. :mrgreen:
Post Reply