Sirija vol. 2

Locked
husein_kapetan

#63451 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

Challenger__ wrote:Zanimljiva dilema...

______

Dragma, gdje je Dimitrije, ima li ga? Nisam ni ja bio nešto aktivan zadnjiih sedmica, pa i mjeseci, ali listajući komentare, ne vidim ga. Da li je živ jbt...?
Vala da znaš.. evo i ja se ko' jež naježio..od dileme..a morebit' je opet želudac..
Challenger__

#63452 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

husein_kapetan wrote:Vala da znaš.. evo i ja se ko' jež naježio..od dileme..a morebit' je opet želudac..
Znači, ne radi travarica... 8-)

Da, neočekivana pobjeda Trumpa je unijela određene nedoumice kod zapadnih partnera. Otud sastanak da vide šta i kako dalje.
husein_kapetan

#63453 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

Nego..
Hoćel' ovi "prijatelji Sirije" u Ženevi tražiti "prekid vatre" ili neće..
Crv sumnje mi se pod kožu uvukao..i mira mi ne da'..
husein_kapetan

#63454 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

Challenger__ wrote:
husein_kapetan wrote:Vala da znaš.. evo i ja se ko' jež naježio..od dileme..a morebit' je opet želudac..
Znači, ne radi travarica... 8-)

Da, neočekivana pobjeda Trumpa je unijela određene nedoumice kod zapadnih partnera. Otud sastanak da vide šta i kako dalje.
Daj joj vremena..
Po meni..kao i uvijek..sterilna diskusija samo sterilne rezultate daje..ako se po jutru dan poznaje..ništa se promjeniti neće..
Challenger__

#63455 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

husein_kapetan wrote:Nego..
Zavisi od ishoda bitke koja se vodi unutar i oko Bijele kuće. Bez obzira na ishod, mislim da na duže staze slabi uticaj antisirijskog faktora. Naravno, ostaće prisutni napori u pravcu fragmentacije Sirije ali sve to slabi na intenzitetu. U međuvremenu, nužna je kapitalizacija stanja na terenu, a tu je dosta urađeno, kako u i oko Alepa, tako i u okolini Damaska.
Kikibombona

#63456 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Obnova Kobanija tece punom parom. Novi stambeni blok...

Image

U Efrinu se gradi prvi soping centar...

Image

Ovo mi je stvarno fascinantno, posebno ekipa iz Efrina. Par desetina kilometara od Kobanija bjesni rat, a obnova grada ide punom parom. Nekako logicno da te resurse usmjere na vojsku. Otkud gradnja u sred rata? Ovi u Efrinu su tek cudo. Turci se navodno spremaju za veliki napad, napadaju svakodnevno manjim intenzitetom, a oni prave sopig centre i sl. :thumbup:
husein_kapetan

#63457 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

Challenger__ wrote:
husein_kapetan wrote:Nego..
Zavisi od ishoda bitke koja se vodi unutar i oko Bijele kuće. Bez obzira na ishod, mislim da na duže staze slabi uticaj antisirijskog faktora. Naravno, ostaće prisutni napori u pravcu fragmentacije Sirije ali sve to slabi na intenzitetu. U međuvremenu, nužna je kapitalizacija stanja na terenu, a tu je dosta urađeno, kako u i oko Alepa, tako i u okolini Damaska.
Ne mora nužno značiti..vidiš i sam da će im trebati dosta vremena da "poslože" hijerarhije unutar ..Onaj Flyn ode bez pozdrava..ne vidim jasnu liniju u svemu tom..i sve je da se vidi..
Sada čitam veoma zanimljivu hipotezu gdje se govori da će Jordan poput Turske pokušati iskoristiti novonastalu situaciju na jugu Sirije i stvoriti vlastitu "sigurnu zonu"..govore o frenetičnim diplomatskim kontaktima između Amana i Vašingtona..
Jedno je sigurno
Uprkos svim nedavnim uspjesima SAA ipak je golem prostor za manevar mnogih..
Krokodajl

#63458 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

Čuj @Kiki otkud resursi ...

Šverc, šverc, neki Kurd se obogatio na švercu, prodavo zejtin u Alepu a Kurdima prodavao sapun po 3 put većoj cijeni, sada se obogatio i pravi šoping centar, da ne mora više passata pijačara vozat po Šejk Maksudu...

A i u Kobaneu, Bog zna koliko se donacija slilo od onih "dana sjećanja na Kobane" skupljala Kurdska dijaspora po LIDL-u u Njemačkoj, neki garant ima i amidžića što je bio neka kvaka u Asajišu, taj amidžić sebi sredio papire i sada pravi stanove, pola će ići porodicama šehida, pola će prodat novopečenoj Kurdskoj političkoj i ekonomskoj eliti :D

Al neka, nek žive ljudi, to su blagodati demokratije i slobode, svako radi šta hoće, osim Saliha Muslina i njegove stranke, oni su Bogom dati da vladaju Rodžavom :D
Maystor

#63459 Re: Sirija vol. 2

Post by Maystor »

Mislim da je sjever Sirije, nažalost, trajno fragmentiran. Turska će dobiti komad, amerikanci guraju cigane na Raku i već grade baze na teritoriji koju cigani drže. Ostaje da se vidi kako će amerikanci kupiti Erdogana, može se desiti da mu dozvole da pomlati ciganiju u Efrinu i Manbidžu, ali SAA možda više nikada neće nogom kročiti na ovu teritoriju.

Što se tiče juga, tu je situacija drugačija. Jordan balansira između Amerike i Rusije, a i nema preveliki utjecaj na džihadiste. Mislim da će SAA reintegrisati jug. Iako trenutno nije prioritet, posljednja velika operacija SAA će biti deratizacija Idliba.
Čitalac

#63460 Re: Sirija vol. 2

Post by Čitalac »

CNN: Pentagon might propose sending ground troops to Syria

http://edition.cnn.com/2017/02/15/polit ... index.html

Prema CNN-u, u slučaju da Trump odobri slanje vojnika, američke trupe bi se mogle naći na severu Sirije u narednih nekoliko nedelja. Osim ubrzanja borbe protiv Isila, ovaj potez Vašingtona imao bi za cilj i da uveri Tursku kako Kurdi ne predstavljaju pretnju njenim interesima.
Challenger__

#63461 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Maystor wrote:Mislim da je sjever Sirije, nažalost, trajno fragmentiran. Turska će dobiti komad, amerikanci guraju cigane na Raku i već grade baze na teritoriji koju cigani drže. Ostaje da se vidi kako će amerikanci kupiti Erdogana, može se desiti da mu dozvole da pomlati ciganiju u Efrinu i Manbidžu, ali SAA možda više nikada neće nogom kročiti na ovu teritoriju.
To je tako ako određene međunarodne faktore i njihovu vanjsku politiku gledamo kao nepromjenjivu konstantu. Ako ih sagledavamo kao varijabilnost, a to jeste i turska politika i vrlo neizvjesna budućnost nekoliko zalivskih porodica onda se ne bih kladio na takav ishod. Istina, mislim da su perspektive sirijske države manje izvjesne istočno od Eufrata (kurdski faktor), ali između Eufrata i Mediterana, ne.
Kikibombona

#63462 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Krokodajl wrote:Čuj @Kiki otkud resursi ...

Šverc, šverc, neki Kurd se obogatio na švercu, prodavo zejtin u Alepu a Kurdima prodavao sapun po 3 put većoj cijeni, sada se obogatio i pravi šoping centar, da ne mora više passata pijačara vozat po Šejk Maksudu...

A i u Kobaneu, Bog zna koliko se donacija slilo od onih "dana sjećanja na Kobane" skupljala Kurdska dijaspora po LIDL-u u Njemačkoj, neki garant ima i amidžića što je bio neka kvaka u Asajišu, taj amidžić sebi sredio papire i sada pravi stanove, pola će ići porodicama šehida, pola će prodat novopečenoj Kurdskoj političkoj i ekonomskoj eliti :D

Al neka, nek žive ljudi, to su blagodati demokratije i slobode, svako radi šta hoće, osim Saliha Muslina i njegove stranke, oni su Bogom dati da vladaju Rodžavom :D
Koji ce privatnik dati svoj kes da napravi nesto u sta sutra moze raspaliti granata!?? :mrgreen:
sarajevoxxxx

#63463 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Počeo napad FSA i turske vojske na Al Bab.
insomnia78

#63464 Re: Sirija vol. 2

Post by insomnia78 »

Pa ne daju oni svoj kes [emoji23]
DuckZz

#63465 Re: Sirija vol. 2

Post by DuckZz »

sarajevoxxxx wrote:Počeo napad FSA i turske vojske na Al Bab.
Haj nek su vala, najavljuju još od Juna prošle godine.
DuckZz

#63466 Re: Sirija vol. 2

Post by DuckZz »

Obecavajući naslov
Image
fosna2014

#63467 Re: Sirija vol. 2

Post by fosna2014 »

Oficijelna mapa napretka rebela u Dari (mapa rebela)

Image
sarajevoxxxx

#63468 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

fosna2014 wrote:Oficijelna mapa napretka rebela u Dari (mapa rebela)

Image
90 % kvarta Munši'eh je pod kontrolom FSA. To gore nije oficijelna mapa.
Herr Flick

#63469 Re: Sirija vol. 2

Post by Herr Flick »

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
sarajevoxxxx

#63470 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

- Američki ministar odbrane: SAD trenutno nisu spremne na vojnu saradnju sa Rusijom

- Turski ministar odbrane: Akcija oslobađanja Raqqe mora biti izvedena od strane arapskih snaga bez učešća Kurda

- Navodno postignut sporazum da borci Liva Aksa sa lahkim oružjem napuste okolinu Idliba i Hame u pravcu Raqqe. Trenutno je Liva Aksa još prisutna u gradu Han Šejhun i Morku. Iz svih ostalih mjesta su izašli bez borbe ili su pristupili nekoj od jedinica opozicije u tom dijelu Sirije.Navode o desetinama vojnika FSA koji su pogubljeni u zatvorima, Liva Aksa je preko svojih portala na netu demantovala.
fosna2014

#63471 Re: Sirija vol. 2

Post by fosna2014 »

sarajevoxxxx wrote:

Image
Nisi u pravu savo. Nema nigdje potvrde da Nusra i co. drze ni 1/3 Manshyia distrikta. 95%? :lol: Pa cak i Qalat (inace najbolji i najtacniji izvor sa pro-pobunjenicke strane) tvrdi da su uspjesi u zadnja dva dana prenapuhana i da nema dokaza za neki veci napredak. :thumbup:

Ukoliko bude promjena stavicu ovdje. Nemam problem stim. :)
sarajevoxxxx

#63472 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Ovo ti je aktivista Samer Musalemeh, iz kvarta Munši'eh u Deri, njega pratim već dvije ili tri godine. Vjerovatno najpoznatiji iz Dere.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100009305952914

Još uvijek nije objavljena karta od strane vojne komande FSA "Bunijan Mersus", jučer su se oglasili i demantovali vijesti i karte napredovanja koje su neki portali objavili. Režim je i danas nastavio sa povlačenjem snaga iz kvarta Munši'eh u pravcu kvarta Sidžeh.
husein_kapetan

#63473 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

fosna2014 wrote:
sarajevoxxxx wrote:

Image
Nisi u pravu savo. Nema nigdje potvrde da Nusra i co. drze ni 1/3 Manshyia distrikta. 95%? :lol: Pa cak i Qalat (inace najbolji i najtacniji izvor sa pro-pobunjenicke strane) tvrdi da su uspjesi u zadnja dva dana prenapuhana i da nema dokaza za neki veci napredak. :thumbup:

Ukoliko bude promjena stavicu ovdje. Nemam problem stim. :)
Ovaj naručeni napad je već juče svoju kulminaciju doživio..sada neka se nusrići opašu svojim i konzekvencije uratka svog neka lagano ubiru..da ne bude da je do onih drugih..
A i vrijeme je da se situacija na jugu lagano ali nepovratno u okvire logičnog vrati..
Ono što vidimo da "revolucionari" pucaju svoje zadnje metke tamo..a požnjeće ono što su posijali..
Kada vrijeme riječi završi onda zveket hladnog metala vlada..
Čitalac

#63474 Re: Sirija vol. 2

Post by Čitalac »

Od oko 40 hiljada stranih boraca koji su stigli u Siriju i Irak, njih 7 hiljada došlo je iz Evrope. Udarci međunarodne koalicije neće ih potpuno uništiti već će se ovi džihadisti ili priključiti drugim oružanim grupama ili vratiti kući da nastave sa terorističkim aktivnostima, ocenio je Brian Michael Jankins, stručnjak za terorizam, u obraćanju članovima američkog Kongresa.

Bruce Hoffman, direktor Centra za studije bezbednosti sa univerziteta Georgetown, upozorio je članove Kongresa da Al Kaida u Siriji predstavlja veću opasnost od Isila.
-Dok Isil trpi udarce međunarodne koalicije, Al Kaida u tišini povećava svoju snagu i stvara paradoksalni oblik 'umerenih ekstremista'. Al Kaida će čekati da koalicija koju predvode SAD uništi Isil kako bi preuzela deo kapaciteta te terorističke organizacije - kaže Hoffman.
dragma
Vozim: Pješe

#63475 Re: Sirija vol. 2

Post by dragma »

Challenger__ wrote:Zanimljiva dilema...

______

Dragma, gdje je Dimitrije, ima li ga? Nisam ni ja bio nešto aktivan zadnjiih sedmica, pa i mjeseci, ali listajući komentare, ne vidim ga. Da li je živ jbt...?
Jeko Dimitrije?
Locked