arzuhal wrote:- Jel sve baje il' neke konkretno? Pauci, bubamare..?
- SVE! I šišmiši, gušteri...i slatki kajmak u fildžanu...pa krofne punjene džemom od drenjaka, čupavci..brrr..
samo veliki nocni leptiri, oni brasnjavi sto hoce u kosu
arzuhal wrote:- Jel sve baje il' neke konkretno? Pauci, bubamare..?
- SVE! I šišmiši, gušteri...i slatki kajmak u fildžanu...pa krofne punjene džemom od drenjaka, čupavci..brrr..
Allah ga počastio kako samo On zna počastit, inša-Allahlilla wrote: Sjetim ga se svakog ramazana, Allah samo zna koliko će biti velika nagrada koju zaslužuje svim onim što je učinio za muslimaneotišao je da se bori na Allahovu putu i poginuo...
lilla wrote:
........
Sjećam se u ratu nam je jedan (a bili smo tad u MOS-u na Čengić Vili i on nam je bio glavni) uvijek govorio kad bismo mi mlađi komentarisali kako neko posti a ne klanja i sl., kako nam je govorio da se ne trebamo tako postavljati, da je to odlično jer ranije nisu ni to radili, da se mora od nečeg početi, Allah će dati pa će početi i nešto više...(saslušali bismo ga, ali ga tad i nismo baš dobro razumijevali).
.....
Na tragu ovog...kod Gazalije sam pročitao jedno tumačenje duhovnog stanja koje je baš sufijsko tumačenje i mnogi ga ne moraju ni shvatit' ni prihvatit', al' meni je leglo.lilla wrote:Jesam li opet nešto posefila ili je Allah dž.š. rekao da je post Njegov i da On nagrađuje za nj?ružmarin-a wrote: ja neđe slušah baš ovih dana uz Ramazan da ne vrijedi post onome ko nije musliman...da nema nikakve koristi što posti
pa ako griješi taj ko je rekao griješim i ja![]()
Ako je tako, ne bismo smjeli raspravljati o tome kome će biti ili neće biti primljen post![]()
Sjećam se u ratu nam je jedan (a bili smo tad u MOS-u na Čengić Vili i on nam je bio glavni) uvijek govorio kad bismo mi mlađi komentarisali kako neko posti a ne klanja i sl., kako nam je govorio da se ne trebamo tako postavljati, da je to odlično jer ranije nisu ni to radili, da se mora od nečeg početi, Allah će dati pa će početi i nešto više...(saslušali bismo ga, ali ga tad i nismo baš dobro razumijevali).
Sjetim ga se svakog ramazana, Allah samo zna koliko će biti velika nagrada koju zaslužuje svim onim što je učinio za muslimaneotišao je da se bori na Allahovu putu i poginuo...
EDIT: jesam brza večeras, dok pročitam jednu stranu vi promijenite pet-šest tema
arzuhal wrote:Na tragu ovog...kod Gazalije sam pročitao jedno tumačenje duhovnog stanja koje je baš sufijsko tumačenje i mnogi ga ne moraju ni shvatit' ni prihvatit', al' meni je leglo.
Veli on da, ako neki čovjek imadne odnos sa svojom zakonitom suprugom, ali u toku tog odnosa razmišlja o drugoj koja mu nije halal - on je sačuvao formalno šerijat, ali nije sačuvao svoje srce. Obrnuto, ukoliko bi počinio zinaluk sa drugom ženom, ali mislio na svoju suprugu - prekršio je granice šerijata i slijedi mu dunjalučka kazna, ali je sačuvao srce.
Iz ovakvog jednog pogleda na Stvarnost (jer za vjernike ima Stvarnost iznad stvarnosti), mogu se izvesti i neka druga rastumačenja...Tako nečiji dan posta, nekog ko nije musliman, može biti prvo škripanje Vrata Milosti, makar on to i ne namjeravao sa tim postom. Formalno, mi možemo reći da to nije kabul-post a priori, jer nije sa šehadetom, ali taj dan posta može biti veći kod Allaha nego mnogi naši svjesni ramazani. Ponekad Allah nekoga uputi drugim insanom, pponekad džinnom ili melekom. Ponekad nekog akšamskim ezanom, nekog derviškim zikrom. Nekoga nekim glasom, nekoga tišinom...Mi znamo vrlo malo, a On sve zna
Bosanac sa dna kace wrote:a shta bi dje su i kad su ti sarajvo-x.com juftari u stvarno, a ne vako virtuelno?
ma kako cu doc, kad jos nijesam poso'.....neg evo trebam poc pa reko da nejma shtaavicena wrote:Bosanac sa dna kace wrote:a shta bi dje su i kad su ti sarajvo-x.com juftari u stvarno, a ne vako virtuelno?
Da si doš'o kad si poš'o tamam bi prispio.
Šehadet je uvjet i tu nema dilema. Znamo gdje vode kufr, širk i sihr.Budilica wrote:http://www.--- NO LINKS --- Kako da provedemo ramazan(2.dio):
Post je obavezna dužnost svakom punoljetnom i razumnom muslimanu, dok nevjernicima nije obavezan, jer im i ne bi bio primljen sve dok ne postanu muslimani.
ovako oni pisu(iskreno ima mi logike), opet Allah najbolje zna....
Kakav je ambijent u Turskoj, ako si tamo još? Spremaju se neki Nijemci da prošetaju do Istanbula da osjete tu posebnu ramazansku atmosferu.Bosanac sa dna kace wrote:ma kako cu doc, kad jos nijesam poso'.....neg evo trebam poc pa reko da nejma shtaavicena wrote:Bosanac sa dna kace wrote:a shta bi dje su i kad su ti sarajvo-x.com juftari u stvarno, a ne vako virtuelno?
men je u Istanbulu svaki Ramazan predivan a i u ostatku Turske, samo sto je sad malo vise vruce al, se moze podnijetavicena wrote:Kakav je ambijent u Turskoj, ako si tamo još? Spremaju se neki Nijemci da prošetaju do Istanbula da osjete tu posebnu ramazansku atmosferu.Bosanac sa dna kace wrote:ma kako cu doc, kad jos nijesam poso'.....neg evo trebam poc pa reko da nejma shtaavicena wrote:
Moram te ispraviti:arzuhal wrote:lilla wrote:ružmarin-a wrote:
Veli on da, ako neki čovjek imadne odnos sa svojom zakonitom suprugom, ali u toku tog odnosa razmišlja o drugoj koja mu nije halal - on je sačuvao formalno šerijat, ali nije sačuvao svoje srce. Obrnuto, ukoliko bi počinio zinaluk sa drugom ženom, ali mislio na svoju suprugu - prekršio je granice šerijata i slijedi mu dunjalučka kazna, ali je sačuvao srce.
Ova grupa je više grupa znatiželjnika jer tamo su sve učestaliji prelasci na islam pa da vide šta je to toliko lijepo jer se eto ramazan spominje kao poseban doživljaj za muslimane. Nema za sada muslimanki, ali možda bude kada se vrate.Bosanac sa dna kace wrote: men je u Istanbulu svaki Ramazan predivan a i u ostatku Turske, samo sto je sad malo vise vruce al, se moze podnijet![]()
eto pa javi ako ima slobodnih mu'minki a mu'mina iz almanije imamo ih s kime upoznat u stambolu
će bide inšallahavicena wrote:Ova grupa je više grupa znatiželjnika jer tamo su sve učestaliji prelasci na islam pa da vide šta je to toliko lijepo jer se eto ramazan spominje kao poseban doživljaj za muslimane. Nema za sada muslimanki, ali možda bude kada se vrate.Bosanac sa dna kace wrote: men je u Istanbulu svaki Ramazan predivan a i u ostatku Turske, samo sto je sad malo vise vruce al, se moze podnijet![]()
eto pa javi ako ima slobodnih mu'minki a mu'mina iz almanije imamo ih s kime upoznat u stambolu
lilla wrote:baš aman, mene sramota sad, ispade da sam ja pričalane stavljajte mi tuđe riječi u usta
amaaan.... jel to mujki iz tebe progovara?BHF_Manijak wrote:Al` cuj kad bude mrak..To je moglo nekad ranije vaziti i uzimati se,a Bogami da se danas neko prešalta,pa na tudjeg insana nabasa,pa u horizontalu...E ne mERe sinko,danas je to gotovo nemoguce,sem ako satro nisi "slucajno se zanio pa mislio ja hanuma mi u mene,halali brate"
![]()
Jok vala,vec alter egobijela wrote:amaaan.... jel to mujki iz tebe progovara?BHF_Manijak wrote:Al` cuj kad bude mrak..To je moglo nekad ranije vaziti i uzimati se,a Bogami da se danas neko prešalta,pa na tudjeg insana nabasa,pa u horizontalu...E ne mERe sinko,danas je to gotovo nemoguce,sem ako satro nisi "slucajno se zanio pa mislio ja hanuma mi u mene,halali brate"
![]()
![]()
u svakom slucaju, znamo sta nije sacuvaoarzuhal wrote: Veli on da, ako neki čovjek imadne odnos sa svojom zakonitom suprugom, ali u toku tog odnosa razmišlja o drugoj koja mu nije halal - on je sačuvao formalno šerijat, ali nije sačuvao svoje srce. Obrnuto, ukoliko bi počinio zinaluk sa drugom ženom, ali mislio na svoju suprugu - prekršio je granice šerijata i slijedi mu dunjalučka kazna, ali je sačuvao srce.
Kod mene nije padala, sretnice.Irish wrote:u svakom slucaju, znamo sta nije sacuvaoarzuhal wrote: Veli on da, ako neki čovjek imadne odnos sa svojom zakonitom suprugom, ali u toku tog odnosa razmišlja o drugoj koja mu nije halal - on je sačuvao formalno šerijat, ali nije sačuvao svoje srce. Obrnuto, ukoliko bi počinio zinaluk sa drugom ženom, ali mislio na svoju suprugu - prekršio je granice šerijata i slijedi mu dunjalučka kazna, ali je sačuvao srce.![]()
kako se kod okrene![]()
Selam vrlom dzematu![]()
jel koga ova kisa rashladila?