Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
wewa

#6326 Re: Ramazan, opet ;)

Post by wewa »

arzuhal wrote:- Jel sve baje il' neke konkretno? Pauci, bubamare..?
- SVE! I šišmiši, gušteri...i slatki kajmak u fildžanu...pa krofne punjene džemom od drenjaka, čupavci..brrr..

Image
:razz:

samo veliki nocni leptiri, oni brasnjavi sto hoce u kosu :shock: :run:
giordania

#6327 Re: Ramazan, opet ;)

Post by giordania »

Selam alejkum,strasljivi :D Sve neki insektofobi,cicamacofobi.......jes' vas fino vidjet :D

@b_s haj vamo na kahvu(samo se prislepaj kad neko pristavi) :kiss:
arzuhal

#6328 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

lilla wrote: Sjetim ga se svakog ramazana, Allah samo zna koliko će biti velika nagrada koju zaslužuje svim onim što je učinio za muslimane :) otišao je da se bori na Allahovu putu i poginuo...
Allah ga počastio kako samo On zna počastit, inša-Allah :)
wewa

#6329 Re: Ramazan, opet ;)

Post by wewa »

lijepo vas je citati, ali vas svejedno selamim do sehura - vidimo se uskoro aBd :)
giordania

#6330 Re: Ramazan, opet ;)

Post by giordania »

lilla wrote:

........
Sjećam se u ratu nam je jedan (a bili smo tad u MOS-u na Čengić Vili i on nam je bio glavni :-D ) uvijek govorio kad bismo mi mlađi komentarisali kako neko posti a ne klanja i sl., kako nam je govorio da se ne trebamo tako postavljati, da je to odlično jer ranije nisu ni to radili, da se mora od nečeg početi, Allah će dati pa će početi i nešto više...(saslušali bismo ga, ali ga tad i nismo baš dobro razumijevali).
.....
:thumbup:
arzuhal

#6331 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

lilla wrote:
ružmarin-a wrote: ja neđe slušah baš ovih dana uz Ramazan da ne vrijedi post onome ko nije musliman...da nema nikakve koristi što posti
pa ako griješi taj ko je rekao griješim i ja :oops:
Jesam li opet nešto posefila ili je Allah dž.š. rekao da je post Njegov i da On nagrađuje za nj?

Ako je tako, ne bismo smjeli raspravljati o tome kome će biti ili neće biti primljen post :roll:

Sjećam se u ratu nam je jedan (a bili smo tad u MOS-u na Čengić Vili i on nam je bio glavni :-D ) uvijek govorio kad bismo mi mlađi komentarisali kako neko posti a ne klanja i sl., kako nam je govorio da se ne trebamo tako postavljati, da je to odlično jer ranije nisu ni to radili, da se mora od nečeg početi, Allah će dati pa će početi i nešto više...(saslušali bismo ga, ali ga tad i nismo baš dobro razumijevali).

Sjetim ga se svakog ramazana, Allah samo zna koliko će biti velika nagrada koju zaslužuje svim onim što je učinio za muslimane :) otišao je da se bori na Allahovu putu i poginuo...

EDIT: jesam brza večeras, dok pročitam jednu stranu vi promijenite pet-šest tema :D
Na tragu ovog...kod Gazalije sam pročitao jedno tumačenje duhovnog stanja koje je baš sufijsko tumačenje i mnogi ga ne moraju ni shvatit' ni prihvatit', al' meni je leglo.

Veli on da, ako neki čovjek imadne odnos sa svojom zakonitom suprugom, ali u toku tog odnosa razmišlja o drugoj koja mu nije halal - on je sačuvao formalno šerijat, ali nije sačuvao svoje srce. Obrnuto, ukoliko bi počinio zinaluk sa drugom ženom, ali mislio na svoju suprugu - prekršio je granice šerijata i slijedi mu dunjalučka kazna, ali je sačuvao srce.

Iz ovakvog jednog pogleda na Stvarnost (jer za vjernike ima Stvarnost iznad stvarnosti), mogu se izvesti i neka druga rastumačenja...Tako nečiji dan posta, nekog ko nije musliman, može biti prvo škripanje Vrata Milosti, makar on to i ne namjeravao sa tim postom. Formalno, mi možemo reći da to nije kabul-post a priori, jer nije sa šehadetom, ali taj dan posta može biti veći kod Allaha nego mnogi naši svjesni ramazani. Ponekad Allah nekoga uputi drugim insanom, pponekad džinnom ili melekom. Ponekad nekog akšamskim ezanom, nekog derviškim zikrom. Nekoga nekim glasom, nekoga tišinom...Mi znamo vrlo malo, a On sve zna :)
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#6332 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Big Boy »

arzuhal wrote:Na tragu ovog...kod Gazalije sam pročitao jedno tumačenje duhovnog stanja koje je baš sufijsko tumačenje i mnogi ga ne moraju ni shvatit' ni prihvatit', al' meni je leglo.

Veli on da, ako neki čovjek imadne odnos sa svojom zakonitom suprugom, ali u toku tog odnosa razmišlja o drugoj koja mu nije halal - on je sačuvao formalno šerijat, ali nije sačuvao svoje srce. Obrnuto, ukoliko bi počinio zinaluk sa drugom ženom, ali mislio na svoju suprugu - prekršio je granice šerijata i slijedi mu dunjalučka kazna, ali je sačuvao srce.

Iz ovakvog jednog pogleda na Stvarnost (jer za vjernike ima Stvarnost iznad stvarnosti), mogu se izvesti i neka druga rastumačenja...Tako nečiji dan posta, nekog ko nije musliman, može biti prvo škripanje Vrata Milosti, makar on to i ne namjeravao sa tim postom. Formalno, mi možemo reći da to nije kabul-post a priori, jer nije sa šehadetom, ali taj dan posta može biti veći kod Allaha nego mnogi naši svjesni ramazani. Ponekad Allah nekoga uputi drugim insanom, pponekad džinnom ili melekom. Ponekad nekog akšamskim ezanom, nekog derviškim zikrom. Nekoga nekim glasom, nekoga tišinom...Mi znamo vrlo malo, a On sve zna :)
:thumbup:

Vi raspravljate o onome o čemu nešto i znate, a zašto raspravljate o onome o čemu ništa ne znate? - Allah zna, a vi ne znate! Kur'an 3:66

U ovom Kur’anu Mi na razne načine objašnjavamo ljudima svakovrsne primjere, ali je čovjek, više nego iko, spreman raspravljati. Kur'an 18:54
Bosanac sa dna kace

#6333 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Bosanac sa dna kace »

a shta bi dje su i kad su ti sarajvo-x.com juftari u stvarno, a ne vako virtuelno? :-)
avicena

#6334 Re: Ramazan, opet ;)

Post by avicena »

Bosanac sa dna kace wrote:a shta bi dje su i kad su ti sarajvo-x.com juftari u stvarno, a ne vako virtuelno? :-)

Da si doš'o kad si poš'o tamam bi prispio. :-D
Budilica

#6335 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Budilica »

http://www.--- NO LINKS --- Kako da provedemo ramazan(2.dio):
Post je obavezna dužnost svakom punoljetnom i razumnom muslimanu, dok nevjernicima nije obavezan, jer im i ne bi bio primljen sve dok ne postanu muslimani.

ovako oni pisu(iskreno ima mi logike), opet Allah najbolje zna....
Bosanac sa dna kace

#6336 Re: Ramazan, opet ;)

avicena wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:a shta bi dje su i kad su ti sarajvo-x.com juftari u stvarno, a ne vako virtuelno? :-)

ma kako cu doc, kad jos nijesam poso'.....neg evo trebam poc pa reko da nejma shta
avicena

#6337 Re: Ramazan, opet ;)

Post by avicena »

Budilica wrote:http://www.--- NO LINKS --- Kako da provedemo ramazan(2.dio):
Post je obavezna dužnost svakom punoljetnom i razumnom muslimanu, dok nevjernicima nije obavezan, jer im i ne bi bio primljen sve dok ne postanu muslimani.

ovako oni pisu(iskreno ima mi logike), opet Allah najbolje zna....
Šehadet je uvjet i tu nema dilema. Znamo gdje vode kufr, širk i sihr.
Bosanac sa dna kace wrote:
avicena wrote:

ma kako cu doc, kad jos nijesam poso'.....neg evo trebam poc pa reko da nejma shta
Kakav je ambijent u Turskoj, ako si tamo još? Spremaju se neki Nijemci da prošetaju do Istanbula da osjete tu posebnu ramazansku atmosferu.
Bosanac sa dna kace

#6338 Re: Ramazan, opet ;)

avicena wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:
avicena wrote:
Kakav je ambijent u Turskoj, ako si tamo još? Spremaju se neki Nijemci da prošetaju do Istanbula da osjete tu posebnu ramazansku atmosferu.
men je u Istanbulu svaki Ramazan predivan a i u ostatku Turske, samo sto je sad malo vise vruce al, se moze podnijet :wink:
eto pa javi ako ima slobodnih mu'minki a mu'mina iz almanije imamo ih s kime upoznat u stambolu :P
murat arslan

#6339 Re: Ramazan, opet ;)

Post by murat arslan »

arzuhal wrote:
lilla wrote:
ružmarin-a wrote: :D

:)
Moram te ispraviti:
Nije ako razmišlja o drugoj, nego ako bi u mraku ušao kod žene, pa se nadao, ili mislio da to nije njegova, nego neka druga, a ono bude njegova žena, eh tad je isto k'o da je bio sa drugom.
A ako bi bila druga žena, a on uvjeren da je njegova tad je slučaj k'o da je spavao sa svojom ženom.
bijela

#6340 Re: Ramazan, opet ;)

Post by bijela »

aman... :D
oldschool

#6341 Re: Ramazan, opet ;)

Post by oldschool »

Pih, u ovo doba, pa vi nalazite nemoguće situacije, ekstremne. :D
avicena

#6342 Re: Ramazan, opet ;)

Post by avicena »

Bosanac sa dna kace wrote: men je u Istanbulu svaki Ramazan predivan a i u ostatku Turske, samo sto je sad malo vise vruce al, se moze podnijet :wink:
eto pa javi ako ima slobodnih mu'minki a mu'mina iz almanije imamo ih s kime upoznat u stambolu :P
Ova grupa je više grupa znatiželjnika jer tamo su sve učestaliji prelasci na islam pa da vide šta je to toliko lijepo jer se eto ramazan spominje kao poseban doživljaj za muslimane. Nema za sada muslimanki, ali možda bude kada se vrate. :wink:
Bosanac sa dna kace

#6343 Re: Ramazan, opet ;)

avicena wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: men je u Istanbulu svaki Ramazan predivan a i u ostatku Turske, samo sto je sad malo vise vruce al, se moze podnijet :wink:
Ova grupa je više grupa znatiželjnika jer tamo su sve učestaliji prelasci na islam pa da vide šta je to toliko lijepo jer se eto ramazan spominje kao poseban doživljaj za muslimane. Nema za sada muslimanki, ali možda bude kada se vrate. :wink:
će bide inšallah :wink:
BHF_Manijak

#6344 Re: Ramazan, opet ;)

Post by BHF_Manijak »

Al` cuj kad bude mrak.. :lol: To je moglo nekad ranije vaziti i uzimati se,a Bogami da se danas neko prešalta,pa na tudjeg insana nabasa,pa u horizontalu...E ne mERe sinko,danas je to gotovo nemoguce,sem ako satro nisi "slucajno se zanio pa mislio ja hanuma mi u mene,halali brate" :mrgreen: :mrgreen:
bijela

#6345 Re: Ramazan, opet ;)

Post by bijela »

lilla wrote:baš aman, mene sramota sad, ispade da sam ja pričala :D ne stavljajte mi tuđe riječi u usta :-)
:lol: vidi, stvarno
jest dobro kad se pomiješaju ovi "quote-ovi" :D
bijela

#6346 Re: Ramazan, opet ;)

Post by bijela »

BHF_Manijak wrote:Al` cuj kad bude mrak.. :lol: To je moglo nekad ranije vaziti i uzimati se,a Bogami da se danas neko prešalta,pa na tudjeg insana nabasa,pa u horizontalu...E ne mERe sinko,danas je to gotovo nemoguce,sem ako satro nisi "slucajno se zanio pa mislio ja hanuma mi u mene,halali brate" :mrgreen: :mrgreen:
amaaan.... jel to mujki iz tebe progovara? :oops:
:D
BHF_Manijak

#6347 Re: Ramazan, opet ;)

Post by BHF_Manijak »

bijela wrote:
BHF_Manijak wrote:Al` cuj kad bude mrak.. :lol: To je moglo nekad ranije vaziti i uzimati se,a Bogami da se danas neko prešalta,pa na tudjeg insana nabasa,pa u horizontalu...E ne mERe sinko,danas je to gotovo nemoguce,sem ako satro nisi "slucajno se zanio pa mislio ja hanuma mi u mene,halali brate" :mrgreen: :mrgreen:
amaaan.... jel to mujki iz tebe progovara? :oops:
:D
Jok vala,vec alter ego :mrgreen: Samo mi pravo sega ono akd procitah,sem ako je mrak,pa ne vidis :lol: :lol: :lol:
Irish

#6348 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Irish »

arzuhal wrote: Veli on da, ako neki čovjek imadne odnos sa svojom zakonitom suprugom, ali u toku tog odnosa razmišlja o drugoj koja mu nije halal - on je sačuvao formalno šerijat, ali nije sačuvao svoje srce. Obrnuto, ukoliko bi počinio zinaluk sa drugom ženom, ali mislio na svoju suprugu - prekršio je granice šerijata i slijedi mu dunjalučka kazna, ali je sačuvao srce.
u svakom slucaju, znamo sta nije sacuvao :D
kako se kod okrene :-D

Selam vrlom dzematu :)

jel koga ova kisa rashladila?
oldschool

#6349 Re: Ramazan, opet ;)

Post by oldschool »

Irish wrote:
arzuhal wrote: Veli on da, ako neki čovjek imadne odnos sa svojom zakonitom suprugom, ali u toku tog odnosa razmišlja o drugoj koja mu nije halal - on je sačuvao formalno šerijat, ali nije sačuvao svoje srce. Obrnuto, ukoliko bi počinio zinaluk sa drugom ženom, ali mislio na svoju suprugu - prekršio je granice šerijata i slijedi mu dunjalučka kazna, ali je sačuvao srce.
u svakom slucaju, znamo sta nije sacuvao :D
kako se kod okrene :-D

Selam vrlom dzematu :)

jel koga ova kisa rashladila?
Kod mene nije padala, sretnice. :D
BHF_Manijak

#6350 Re: Ramazan, opet ;)

Post by BHF_Manijak »

Kako nije OS?!Gdje si to ti?!Padala,jasta neg padala... :mrgreen:
Locked