"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Ateista

#6326 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

Dzinna wrote: 16/02/2024 15:20 Kod nas na poslu su za čistačice trazila znanje engleskog i osnove na računalu
Poslije se cude nitko se ne prijavljuje
Dosao Mujo na razgovor za posao - ciscenje WC-ova i u prijavi trebao da napise mail. Kaze Mujo: ali ja nemam mail, na sta mu ovaj odgovori da onda ne moze aplicirati za posao, te Mujo odustane. Krene da preprodaje neke stvari na pijaci i krene mu biznis, pocne da zaposljava svoje radnike, nakon nekoliko godina postane pravi balkanski gazda sa svojom firmom i da obrce pare. Dodje mu neki partner na poslovni sastanak i trazi od njega mail da mu nesto posalje, kaze Mujo da nema mail. Kako nemas mail, pita ga ovaj, kaze Mujo: da sam imao mail ja bih sad cistio WC-ove i ne bih bio direktor.
:D :D
bumerangss

#6327 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by bumerangss »

Image

Konkurs u GRAS-u
vjeshalica

#6328 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vjeshalica »

Na određeno godinu dana.
zippoo87

#6329 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Prije 4 dana bio na razgovoru za posao u struci i gdje imam iskustva 7 godina.Jako rijetko zanimanje i naci nekoga ko ima to zvanje je teze nego ubosti na lutriji.I prijavim se bezveze,kada zovu na razgovor.Prvo zove gazda,pa kaze zvati ce te neko od njegovih ljudi da dogovorite razgovor i stvarno sutradan zove momak,dogovorimo razgovor.I ono,manje vise,standandardno nase,pola plate na racun,pola na ruke,svaka subota radna i ostale ublehe ali ono sto me je malo i naljutilo,kada smo razgovarali i kada je govorio kolika je pocetna plata...rekao je da je SVIMA ista pocetna plata,i djeci koja veze o tom poslu nemaju a nemaju ni zvanje i nekome ko ima skolu i dogugodisnje iskustvo.A bukvalno prije nego je to izgovorio,govori kako im je tesko naci radnike,kako i kada nadju,osobe nisu za tog posla i ne mogu obavljati zadatke.

E to je taj paradoks i jad i cemer kod nas...dzaba sva lafina u novinama,kada u praksi NIKO NE CIJENI NI ZVANJE NI ZNANJE.Sve ostalo su ublehe.
I jos mi poslije rece,da ce sada zaposliti i neku jos stariju zenu,koja je pola zivota provela u tom poslu i naglasava da je i njoj ista pocetna plata.

Evo veceras sam odbio taj posao,iako u moru jada i cemera,mozda i nije toliko lose i ima potencijalno i prilike za vecu platu ali neke stvari su mi stvarno neshvatljive.A naravno imam ja i bolju ponudu,pa nisam primoran prihvatati sve .
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#6330 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Romeo 80 »

Neka si odbio. Ko im jebe mater žoharsku! Neka im Nepalci sada rade :run:
zippoo87

#6331 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Romeo 80 wrote: 25/02/2024 23:09 Neka si odbio. Ko im jebe mater žoharsku! Neka im Nepalci sada rade :run:
Ovaj posao nepalac nece nikada raditi nigdje van maticne drzave.Slicno je i nama u drugim drzavama,osim ako se jezik drzave ne savlada,jer se radi i sa ljudima.

Evo sada jos jedan tekst procita na tu temu...kukaju poslodavci kako treba uvoziti strance a na birou u TK 60000 radnika.
Ima radnika,samo zohari ne daju platu ...ove plate sada su socijalna pomoc...to je ono sto u razvijenim drzavama primaju ljudi koji i nece da rade a opet imaju za osnovno u zivotu...dakle socijala,dobiju od drzave,ono sto mi krvavo ovdje treba da zaradimo i da radim 6 dana u sedmici svaki dan.
https://n1info.ba/vijesti/na-birou-u-tk-je-vise-od-60-000-nezaposlenih-zasto-se-onda-vecina-privrednih-subjekata-pati-s-pronalaskom-radnika/
xilozin

#6332 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by xilozin »

Ja sam eto vec dugo u procesu pronalaska nekog "ok" poslica,ne mora biti previse placen,ali u svakom oglasu ti stave jednu stavku tipa,poznavanje jezika ili certifikat za rad na racunaru ili neki uslov koji ne znas ni sam odakle izvuku,pored svega traze iskustvo i ne znam kako mi mladji da skupimo u nekoj branši iskustvo,ako svaki poslodavac u toj branši trazi iskustvo.
Pa takodje cekam vec 2 ipo godine za jednu drzavnu instituciju konkurs,da se prijavim,spremam se vec duze vrijeme,da bi prije 2 godine bez konkursa vidio jednog poznanika u uniformi tog posla,hajd reko ok,bio je konkurs ne tako davno,mozda je bio na cekanju ili sta vec.
Ali,vrh svega da sam vidio školskog prije pola godine kako mi govori da je skoro dobio posao u toj firmi.
Ja 2 ipo godine cim otvorim oci gledam stranicu,raspitujem se,novine da vidim,a on onako nezainteresovano,tako reci usput dobije taj posao i to bez prijave na javni konkurs,cekanja,popunjavanja uslova,testiranja i svega...Ali razumijem,ipak je vecina slika SDA,pa znam otprilike kako je do toga dosao.
SpecialOffer

#6333 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by SpecialOffer »

zippoo87 wrote: 25/02/2024 23:05 Prije 4 dana bio na razgovoru za posao u struci i gdje imam iskustva 7 godina.Jako rijetko zanimanje i naci nekoga ko ima to zvanje je teze nego ubosti na lutriji.I prijavim se bezveze,kada zovu na razgovor.Prvo zove gazda,pa kaze zvati ce te neko od njegovih ljudi da dogovorite razgovor i stvarno sutradan zove momak,dogovorimo razgovor.I ono,manje vise,standandardno nase,pola plate na racun,pola na ruke,svaka subota radna i ostale ublehe ali ono sto me je malo i naljutilo,kada smo razgovarali i kada je govorio kolika je pocetna plata...rekao je da je SVIMA ista pocetna plata,i djeci koja veze o tom poslu nemaju a nemaju ni zvanje i nekome ko ima skolu i dogugodisnje iskustvo.A bukvalno prije nego je to izgovorio,govori kako im je tesko naci radnike,kako i kada nadju,osobe nisu za tog posla i ne mogu obavljati zadatke.

E to je taj paradoks i jad i cemer kod nas...dzaba sva lafina u novinama,kada u praksi NIKO NE CIJENI NI ZVANJE NI ZNANJE.Sve ostalo su ublehe.
I jos mi poslije rece,da ce sada zaposliti i neku jos stariju zenu,koja je pola zivota provela u tom poslu i naglasava da je i njoj ista pocetna plata.

Evo veceras sam odbio taj posao,iako u moru jada i cemera,mozda i nije toliko lose i ima potencijalno i prilike za vecu platu ali neke stvari su mi stvarno neshvatljive.A naravno imam ja i bolju ponudu,pa nisam primoran prihvatati sve .
Ocito nije bilo tako tesko naci nekoga u toj struci. :oops:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6334 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

ne znam sta nije jasno ne daju ljudi pare
radije ce dati strancu nepalcu nego svom narodu
i to je to

isto ko kad vodas zensku mjesecima i onda da sexs nekom cim raskine s tobom
zippoo87

#6335 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

SpecialOffer wrote: 25/02/2024 23:36
zippoo87 wrote: 25/02/2024 23:05 Prije 4 dana bio na razgovoru za posao u struci i gdje imam iskustva 7 godina.Jako rijetko zanimanje i naci nekoga ko ima to zvanje je teze nego ubosti na lutriji.I prijavim se bezveze,kada zovu na razgovor.Prvo zove gazda,pa kaze zvati ce te neko od njegovih ljudi da dogovorite razgovor i stvarno sutradan zove momak,dogovorimo razgovor.I ono,manje vise,standandardno nase,pola plate na racun,pola na ruke,svaka subota radna i ostale ublehe ali ono sto me je malo i naljutilo,kada smo razgovarali i kada je govorio kolika je pocetna plata...rekao je da je SVIMA ista pocetna plata,i djeci koja veze o tom poslu nemaju a nemaju ni zvanje i nekome ko ima skolu i dogugodisnje iskustvo.A bukvalno prije nego je to izgovorio,govori kako im je tesko naci radnike,kako i kada nadju,osobe nisu za tog posla i ne mogu obavljati zadatke.

Ocito nije bilo tako tesko naci nekoga u toj struci. :oops:
Neka si se ti javio pametnice,sa dubokoumnim komentarom :lol: :lol:
Pajser
Truba

#6336 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

on meni napisao mrsavko ja se borim da ne predjem u tešku kategoriju danas slistio 25 cevapa i pljesku
jedva stao na 102 kile :D
ide uokolo i misli da provocira
Bitvin

#6337 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Bitvin »

Tuzlanski privrednici zbog nedostatka domaćih spremni "uvoziti" strane radnike, pojedini to već čine

https://www.klix.ba/biznis/privreda/tuzlanski-privrednici-zbog-nedostatka-domacih-spremni-uvoziti-strane-radnike/240223127
escobar__

#6338 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by escobar__ »

Suze evo lijem. :lol:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#6339 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

Našim govnarima treba isključivo jeftin i poslušan rob, a ne vješt i obrazovan radnik. Ako je u govnima i kreditima do ušiju, kud ćeš bolje! Može da ga jaše i kandžija kako mu je qrtzu ćeif :evil: E zato im trebaju Neplaci i Pakistanci, oni rade po 12-14 sati dnevno cijelu sedmicu i petkom i svetkom, šta god mu kažeš on će yes sahib i dok ne crkne rinta...Samo ga jednom dnevno nahrani i ne udaraj po glavi on ćuti i radi :oops:

Ko je sa Filipincima, Pakistancima, Nepalcima i Indusima radio na brodu zna šta pričam :roll:
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#6340 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by W0rM »

Poznanik mi radi u Centrotransu, 20 dana nije imao slobodno, zamolio za 2 dana slobodna, rekli mu dati 1. Lik uzeo bolovanje, 7 dana, kao sto bi svaki normalan covjek. Nazvao ga, paji sad, direktor, kurcevito da mu kaze da ce on "da vidi kad se vrati na posao". Lik se hvala Bogu ne sekira, jer vozaca C i D treba kao vode u svim bransama :D

Ali je bahatost kod nekih poslodavaca i dalje izrazena k'o da je 2004, ne 2024.

Da ne bude sve tako mrko, od 8 firmi kod kojih sam radio u Bosni i Hercegovini, 3 su bile extra i preporucujem, 3 su bile lose i ne bih preporucio i 2 su... radis tu ako moras ili srednja zalos'.
nepass1

#6341 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nepass1 »

Lajavikrelac wrote: 26/02/2024 08:42

Našim govnarima treba isključivo jeftin i poslušan rob, a ne vješt i obrazovan radnik. Ako je u govnima i kreditima do ušiju, kud ćeš bolje! Može da ga jaše i kandžija kako mu je qrtzu ćeif :evil: E zato im trebaju Neplaci i Pakistanci, oni rade po 12-14 sati dnevno cijelu sedmicu i petkom i svetkom, šta god mu kažeš on će yes sahib i dok ne crkne rinta...Samo ga jednom dnevno nahrani i ne udaraj po glavi on ćuti i radi :oops:

Ko je sa Filipincima, Pakistancima, Nepalcima i Indusima radio na brodu zna šta pričam :roll:
Malo ga i vi iz krajnosti u krajnost. Ako se moze napredovati u firmi i nakon nekog vremena imati vecu platu po zasluzenom zasto ne prihvatiti isti start?
Jbt evo meni brat stomatolog. Zavrsio nigdje posla, pocne kod privatnika, hajmo reci renomirano ime. Da mu kontra smjenu, 90% pac hoce kod gazde ako ko naleti ono u neznanju kod brata, on radi. Morao sebi doprinose placati i sta ostane plata. Radio za 30%. Plata mu bila 300-700KM to 700 kad dijaspora dodje. Gazda mjesecno 20 do 50k bruto.
Kroz neko vrijeme mu dao 50% zarade, pa kluuceve ord kad god da moze uci, ako po noci kome zatreba itd...
Kasnije se buraz zaposli u bolnicu pa otvori svoju ordinaciju. Gazda mu donira staru opremu osim stolice.
Nije mogao dobiti specijalizaciju, popizdio i otisao u njemacku, start 2,3k€ za godinu vec plata 3,3k€, gazda mu nasao stan, kupio elektricno auto, cak i punjenje placa.
Rodjak zavrsio masinstvo, prvi posao preko biroa. Biro placa doprinose, plata 450KM za cnc masinom. Dvije godine tako, sad kod nakih njemaca radi ovdje u BiH, plata blizu 2k, bonusi, mobitel free itd....sad i svoju firmicu otvorio rade sa metalom. Zna raditi za cnc zna projektovati, zna sa nakim laser masinama raditi vodili ga njemci u de na obuku.
Jbg mora se negdje poceti
Pa i zena mi je pocela na salteru u banci sa 800KM plate, prosle sedmice je zvali iz druge banke da bude direktor poslovnice. Jes da joj je trebalo osam godina da dodje do toga ali ne mozes doci sa ekonomijom i reci hocu ja direktor da budem.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#6342 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by W0rM »

nepass1 wrote: 26/02/2024 09:24
Lajavikrelac wrote: 26/02/2024 08:42

Malo ga i vi iz krajnosti u krajnost. Ako se moze napredovati u firmi i nakon nekog vremena imati vecu platu po zasluzenom zasto ne prihvatiti isti start?
Jbt evo meni brat stomatolog. Zavrsio nigdje posla, pocne kod privatnika, hajmo reci renomirano ime. Da mu kontra smjenu, 90% pac hoce kod gazde ako ko naleti ono u neznanju kod brata, on radi. Morao sebi doprinose placati i sta ostane plata. Radio za 30%. Plata mu bila 300-700KM to 700 kad dijaspora dodje. Gazda mjesecno 20 do 50k bruto.
Kroz neko vrijeme mu dao 50% zarade, pa kluuceve ord kad god da moze uci, ako po noci kome zatreba itd...
Kasnije se buraz zaposli u bolnicu pa otvori svoju ordinaciju. Gazda mu donira staru opremu osim stolice.
Nije mogao dobiti specijalizaciju, popizdio i otisao u njemacku, start 2,3k€ za godinu vec plata 3,3k€, gazda mu nasao stan, kupio elektricno auto, cak i punjenje placa.
Rodjak zavrsio masinstvo, prvi posao preko biroa. Biro placa doprinose, plata 450KM za cnc masinom. Dvije godine tako, sad kod nakih njemaca radi ovdje u BiH, plata blizu 2k, bonusi, mobitel free itd....sad i svoju firmicu otvorio rade sa metalom. Zna raditi za cnc zna projektovati, zna sa nakim laser masinama raditi vodili ga njemci u de na obuku.
Pa i zena mi je pocela na salteru u banci sa 800KM plate, prosle sedmice je zvali iz druge banke da bude direktor poslovnice. Jes da joj je trebalo osam godina da dodje do toga ali ne mozes doci sa ekonomijom i reci hocu ja direktor da budem.
Msm, kapiram i likove iznad, dodjes s iskustvom, dokazanim, placas me kao pocetnika? Ma more mars! Postujem kad ucim nesto novo, pocetnik sam u nekoj bransi, ali ako imam iskustvo, plati me zasluzeno, ili daj mi mjesec probni da se dokazem hajd za manju platu, pa rebalansiraj kad vidis da znam.
mali_balon

#6343 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

Bas hocu da kazem, drugo je pocetnik i pripravnik bez iskustva da drugi univerzum je covjek sa iskustvom tu nema pocetnicka plata pa cemo vidjet....
Truba

#6344 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

jbg ali svaki covjek u novoj firmi je početnik u odnsu na stare radnike
i na to se mora računati
:D
mc-twin

#6345 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mc-twin »

Ta mogucnost "napretka i povecanja plate" je u vecini slucajeva samo zamazivanje ociju da te pridobije kao radnika ili po naski suplja. :-D
Truba

#6346 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

sve je ubleha sem cifre u ugovoru
:mrgreen:

stave li u ugovor povećanje place kad se dokažeš
mali_balon

#6347 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

Truba wrote: 26/02/2024 10:43 jbg ali svaki covjek u novoj firmi je početnik u odnsu na stare radnike
i na to se mora računati
:D
Ima sistematizacija...nek napravi platne razrede....nek majstoru da pocetnicku platu od 1000 pa za 5g dodje d0 1500...... A ne majstoru dati pocetnicku platu pocetnika/pripravnika
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#6348 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

nepass1 wrote: 26/02/2024 09:24 Malo ga i vi iz krajnosti u krajnost. Ako se moze napredovati u firmi i nakon nekog vremena imati vecu platu po zasluzenom zasto ne prihvatiti isti start?
Čovjeku sa velikim iskustvom u branši ne daješ start kao pripravniku ili učeniku na praksi. Forumaš na čiji sam post replicirao ima višegodišnje iskustvo u traženom sektoru koji je BTW rijedak na tržištu, i umjesto da ga poslodavac baš zbog toga cijeni, on gleda da mu drži posao ako je ikako moguće džabe i to preko studentske zadruge da ne plati doprinose :-)

Ako ti dođe frišak stuident ili svršeni učenik logično je da mora da se obuči, nauči i dokaže da bi napredovao, a ako dođem ja dripac sa 15+ godina iskustva naravno da ću da tražim određene ustupke i više od njega.
Truba

#6349 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

ja bih volio da odgovor na to daju menadzer i forumaši koji imaju svoje firme

meni je totalno nejasno zašto se više daje novom radniku a nije se htjelo starom povećat plaću

samo se otkazima i novim poslovima može doći do željene plaće

ali i poboljšati uvjete kolegama
ljubijankic

#6350 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ljubijankic »

Truba wrote: 26/02/2024 11:07 ja bih volio da odgovor na to daju menadzer i forumaši koji imaju svoje firme

meni je totalno nejasno zašto se više daje novom radniku a nije se htjelo starom povećat plaću

samo se otkazima i novim poslovima može doći do željene plaće

ali i poboljšati uvjete kolegama
Mislim da niko nece dati smislen odgovor na ovo pitanje. Čest slučaj i meni se desio ali mislim da je nemoguce naci logiku iza ovog.
Post Reply