Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zforumas

#6326 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by zforumas »

muha_sa wrote:
komsinica_s_drugog wrote:...a mogla je biti dobra tema sa korisnim informacijama.
naravno da je mogla--al se krenulo sa hvalisanjem, sa pljuvanjem nas koji ne želimo vani :-) sa pljuvanjem onih koji su odlucili da idu :-) opšta pljuvacina i negativa :-)
Otkud sad ovo :shock:
Svabo ce bit' razocaran pravo :(
komsinica_s_drugog

#6327 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by komsinica_s_drugog »

muha_sa wrote:
komsinica_s_drugog wrote:...a mogla je biti dobra tema sa korisnim informacijama.
naravno da je mogla--al se krenulo sa hvalisanjem, sa pljuvanjem nas koji ne želimo vani :-) sa pljuvanjem onih koji su odlucili da idu :-) opšta pljuvacina i negativa :-)
+ismijavanje, ruganje i vrijedjanje.
Tipicno.
muha_sa

#6328 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

zforumas wrote:
muha_sa wrote:
Otkud sad ovo :shock:
Svabo ce bit' razocaran pravo :(
Ne želim jer još nisam arhitekturu priveo kraju :-) kasnim zbog vremenskih neprilika a skela mi nako stoji :-)
muha_sa

#6329 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

komsinica_s_drugog wrote:
muha_sa wrote:
+ismijavanje, ruganje i vrijedjanje.
Tipicno.
kao i na vecini tema :-) narod puko majke mi moje :-)
zforumas

#6330 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by zforumas »

muha_sa wrote:
Ne želim jer još nisam arhitekturu priveo kraju :-) kasnim zbog vremenskih neprilika a skela mi nako stoji :-)
Ma cekat ce Svabo, ako treba HAARP ce aktivirati da se to sto prije privede kraju.
muha_sa

#6331 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

zforumas wrote:
muha_sa wrote:
Ma cekat ce Svabo, ako treba HAARP ce aktivirati da se to sto prije privede kraju.
smije li se bRez šljema kod Švabe :?

Image

hajd vozdra :kiss:

unuk ceka da ga preuzmem---valja mi sad lopte po stanu :lol: :run:
Otto24

#6332 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Otto24 »

haubica_i_to_teshka wrote: Ljeto i proljece,nema snijega/zime/smoga/magle...40 km plaze...
Reci ti da te svi razumiju, susna sezona i kisna sezona.

Susna sezona je kad izadjes ispod tusa, osusis se i istog momenta mozes ponovo pod tus. I tako citav dan.

Kisna sezona...pa dovoljno je reci da imaju mape rizika od poplava.

Nije lijepo vaditi mast ljudima koji zive u zoni apsolutnog siromastva i udisu otrovan zrak cijelu zimu. Ne spustaj se na nivo mahnitog Zivote Prdavice, dovoljna je jedna forumska maskota na ovoj temi.
haubica_i_to_teshka

#6333 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by haubica_i_to_teshka »

Otto24 wrote:
haubica_i_to_teshka wrote: Ljeto i proljece,nema snijega/zime/smoga/magle...40 km plaze...
Reci ti da te svi razumiju, susna sezona i kisna sezona.

Susna sezona je kad izadjes ispod tusa, osusis se i istog momenta mozes ponovo pod tus. I tako citav dan.

Kisna sezona...pa dovoljno je reci da imaju mape rizika od poplava.

Nije lijepo vaditi mast ljudima koji zive u zoni apsolutnog siromastva i udisu otrovan zrak cijelu zimu. Ne spustaj se na nivo mahnitog Zivote Prdavice, dovoljna je jedna forumska maskota na ovoj temi.
Izvinjavam se, post je bio namijenjen iskljucivo za @melbourne, naravno, imash pravo da me kritikujesh, ne ljutim se

drugo, nije tropska klima, ne vaze ta "pravila"

toliko
Tomahawk11
Globalni moderator

#6334 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

Gdje se udiše otrovan zrak cijelu zimu?
Seyfo

#6335 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

.
Last edited by Seyfo on 26/02/2019 08:55, edited 1 time in total.
Otto24

#6336 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Otto24 »

Tomahawk11 wrote:Gdje se udiše otrovan zrak cijelu zimu?
U “osmom krugu pakla”, ima ih devet, ako je neko zaboravio.
konjislav

#6337 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

Pa u Sarajevu, zar nije očito? Mjestu gdje melbourne obitava.
Tomahawk11
Globalni moderator

#6338 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

Otto24 wrote:
U “osmom krugu pakla”, ima ih devet, ako je neko zaboravio.
Ovozemaljska varijanta?
Tomahawk11
Globalni moderator

#6339 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

konjislav wrote:
Pa u Sarajevu, zar nije očito? Mjestu gdje melbourne obitava.
Nije. I ja sam u Sarajevu i nemam pojma o čemu pričate.
Smog je ove zime bio možda ukupno dvije sedmice.
Seyfo

#6340 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

512MB wrote:
Seyfo wrote:Predlazem da Melburn napravi reality show u kojem ga kamera prati 24/7 i uzme masne pare jer ce svak htjeti gledati njegov dan. Fudbal na male,basket, piva nakon termina, dzuma petkom, koncert Maye Berovic u VIP stolicama, posjet gatari, skijanje,pizza sa gljivama... jednom rijecju,drustvena krema. Nakon sto postane popularan,nek napravi liniju kostima sa svojim licem,da se fanovi mogu oblaciti kao on i liciti na njega. Moze prodati prava da plasticni hirurzi prave ljudima face nalik na njegovu,jer ce biti i tih zahtjeva. Naravno,majice,kacketi,lutke Ken sa njegovim likom slijede i donose jos para. Kada se pocnu slagati milijarde,javit ce se neke jadne duse od prije par stranica koje ce tvrditi da su ga znali privatno i da im je ukrao ideju,pa onda slijede tuzbe,drz nedaj...Ali ce on to sve uspjesno overcamovati i biti jos uspjesniji,popularniji i ljepsi.
Sa gljivama :? :shock:

Opa bato, a sve se nema...
Tu sam pogrijesio,sa morskim plodovima ipak. Drustvena krema narucuje samo top ponude u dnu menija,2 KM skuplje. Mada,kada malo bolje razmislim,lik je u srednjim cetrdesetim, a nekako mi je na nivou srednje skole stavljati fudbal s rajom i pivu poslije u highlights zivota... To se preraste sa punoljetnoscu...a onakvo infantilno hvalisanje je na nivou vrtica ("moja igracka sjaji i zato je bolja od tvoje"). Hmmmm kao da je lik preskocio par faza u odrastanju ili je neki dublji problem.
konjislav

#6341 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

Radio Sarajevo wrote:Sad bez šuplje... Zanima me čime će se Konjislav baviti (jebem li ga u nick)... Ako ide u Berlin, to je sjajan grad, realno jedan od najboljih za porodični život. Vrtići su džaba, grad je pun dešavanja i stvarno se ima šta raditi.

Nadam se da će nam se javljati.
Tačno je to što si naveo, zato mi i jeste privlačan.
Raditi ću kao vođa tima software inžinjera na Fintech aplikaciji za komparaciju kredita za raznorazne namjene.
To ti je ukratko.
Radio Sarajevo

#6342 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

konjislav wrote:
Radio Sarajevo wrote:Sad bez šuplje... Zanima me čime će se Konjislav baviti (jebem li ga u nick)... Ako ide u Berlin, to je sjajan grad, realno jedan od najboljih za porodični život. Vrtići su džaba, grad je pun dešavanja i stvarno se ima šta raditi.

Raditi ću kao vođa tima software inžinjera na Fintech aplikaciji za komparaciju kredita za raznorazne namjene.
To ti je ukratko.
To zvuči vrlo kul.

Sretno!
SaraFina

#6343 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Evo za Austriju nekih (nadam se korisnih informacija):

Najbolja opcija je donedavno bila upisati fax u BiH, te ga "prenijeti"i ovdje nastaviti sa studijem. Izbjegneš na nekim automatski i prijemne ispite (izuzev medicine, veterine i sl)
Kažem donedavno, jer su sada poštrili mjere i to mnogo. Pa evo:
- poskupljali su kurseve Njemačkog na preko 1000 €
- semestar također plaćaš na nekim fakultetima skoro pa duplo
- nedovoljan broj položenih ispita (koji se boduju) a bodovi su uvjet za produžetak jednogodišnje vize, pretvorili su u horor. Ne akceptiraju (apsolutno nikakve isprike i za sitnicu daju odbjenice) Ranije su bili ( 2016 recimo) mnogo fleksibilniji..
- studiranje je također uvjetovano i EPD položenim ispitom, ili C1 nivoom Njemačkog dok je ranije bio doboljan B1/B2.
- studentima traže porijeklo novca koji je također uvjet za odbijanju vize. Ranije je bilo bitno da na računu imaš zakonom propisanu sumu, (u ovisnosti od godina)pa su ljudi pozajmljivali i snalazili se svakako. Sad traže izvode kako i na koji način je novac dospio na tvoj račun... Ako su roditelji finansijeri potražuju njihove platne liste... potvrde o prodaji nekretnina i sl.

Pozitivno:

- 6 mjeseci do godinu dana nakon završenog faxa imaš vremena da nađeš poslodavca. (Dobijanje RWR i RWR+ radne dozvole).
- od 10 sati sedmično koje su studenti imali pravo raditi, zakonski je propisano i dozvoljeno pola radnog vremena s prijavom.
- to olakšava daljnje zapošljavanje nakon diplomiranja (ako posao nađeš recimo nakon 4 semestra) u svojoj branši, i budući poslodavac to gleda kao radno iskustvo. Naravno postoji mogućnost da i tu gdje si radio, dobiješ posao na puno radno vrijeme, i dozvolu za rad.
Sad posao takav nije baš lako pronaći, ali nije ni nemoguće.
- Mjesta u studentskim domovima je (Bar u Beču dovoljno) i to je po mom mišljenju najpovoljnija opcija stanovanja.
Iznajmljivanje stanova može se pretvoriti u komplikovan i zahtjevan proces, a i stanarine su previsoke.

Što se tiče radnih dozvola, za ljude koji su stekli već diplome, postoji lista (u zavisnosti od republika) deficitarna zanimanja.
Pa tako naprimjer turističkim mjestima u sezoni fale kuhari, konobari i druga ugostiteljska radna snaga.
Beč je potraživao krovopokrivače, medicinsko osoblje svih zanimanja itd itd.
U ovisnosti od zanimanja, potrebni nivo znanja Njemačkog je B1/B2. Za osoblje zapošljeno u turizmu poželjno znanje engleskog naravno.

Evo i link za savjetovalište u slučaju da se proces za dobijanje vize iskomplicira, plaćate visoke najamnine stanodavcima i sl.

https://www.privileg-info.at/hr/
Last edited by SaraFina on 26/02/2019 09:30, edited 1 time in total.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#6344 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Jimmy McNulty »

Večeras idem na termin basketa sa rajom. Šta sam ja sad?
1. bogat
2. Melburn_Australija
3. patriota
4. i dalje sirotilja

:zoka:
Tomahawk11
Globalni moderator

#6345 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

Nešto od ovog :D
Ako si jutros ustao, vise zdrav nego bolestan, onda si ti sretniji nego 1.000. 000 -1 Milion ljudi, koji slijedecu sedmicu nece preziviti.

Ako nisi licno pretrpio rat, nisi osjetio usamljenost zatvora ili logora, ako nisi dozivio agoniju mucenog, zlostavljanog, nisi trajno bio gladan, onda si sretniji od 500.000 – 500 Miliona stanovnika na Zemlji.

Ako mozes ici u crkvu ili dzamiju, bez straha, bez prijetnje, bez da budes uhapsen i ubijen onda si sretniju nego 3.000.000.000. - 3 Miliarde ljudi na ovom svijetu.

Ako u tvome frizideru ima hrane, ako si ti obucen, ako imas krov nad glavom i krevet za spavanje, onda si bogatiji od 75 % ljudi cijeloga Svijeta.

Ako imas ziro racun u banci, malo novaca u novcaniku i nesto sitnine kuci u nekoj kutijici, onda ti pripadas onima 8 % bogatih na ovoj Zemlji.

A, ako ovo citas, onda si blagoslovljen i stretan, jer onda ti ne spadas u one 3.000.000.000 –tri Milijarde Ljudi na ovoj planeti koji ne znaju citati.
SaraFina

#6346 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Jimmy McNulty wrote:Večeras idem na termin basketa sa rajom. Šta sam ja sad?
1. bogat
2. Melburn_Australija
3. patriota
4. i dalje sirotilja

:zoka:

Ovaj Australijanac pretjeruje. Ne znam šta je po zanimanju, ali znam lika iz Sarajeva koji je u Australiji zaradio do 35 godine solidno. Ne bih licitirala ciframa. Uglavnom...
Obrazovao se u UK i SAD (cjelokupno školovanje) i diplomirao na Duke.
Imao izvanrednu poslovnu poziciju, pa otpočeo privatan posao.
Apsolutno ne hvali toliko svoju poziciju. Ima nekretnine i u Australiji i u BiH.
Ali ni približno ovim jahtama, stanovima od 160 kvadrata po BiH i RH, kućurina u BiH i prestižnim četvrtima evropskih i australijanskih gradova.

Ovo ako lik ne spina meni je nerealno. Ne zavidim mu apsolutno, ali osoba sa takvim mogućnostima življenja sigurno po forumu ne vadi mast "domaćim urođenicima".
SaraFina

#6347 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

konjislav wrote:

To ti je ukratko.

Koji ti je nivo znanja njemačkog/ engleskog bio nužan za tu poziciju?
Last edited by SaraFina on 26/02/2019 09:44, edited 1 time in total.
512MB

#6348 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Seyfo wrote:
512MB wrote:
Seyfo wrote:Predlazem da Melburn napravi reality show u kojem ga kamera prati 24/7 i uzme masne pare jer ce svak htjeti gledati njegov dan. Fudbal na male,basket, piva nakon termina, dzuma petkom, koncert Maye Berovic u VIP stolicama, posjet gatari, skijanje,pizza sa gljivama... jednom rijecju,drustvena krema. Nakon sto postane popularan,nek napravi liniju kostima sa svojim licem,da se fanovi mogu oblaciti kao on i liciti na njega. Moze prodati prava da plasticni hirurzi prave ljudima face nalik na njegovu,jer ce biti i tih zahtjeva. Naravno,majice,kacketi,lutke Ken sa njegovim likom slijede i donose jos para. Kada se pocnu slagati milijarde,javit ce se neke jadne duse od prije par stranica koje ce tvrditi da su ga znali privatno i da im je ukrao ideju,pa onda slijede tuzbe,drz nedaj...Ali ce on to sve uspjesno overcamovati i biti jos uspjesniji,popularniji i ljepsi.
Sa gljivama :? :shock:

Opa bato, a sve se nema...
Tu sam pogrijesio,sa morskim plodovima ipak. Drustvena krema narucuje samo top ponude u dnu menija,2 KM skuplje. Mada,kada malo bolje razmislim,lik je u srednjim cetrdesetim, a nekako mi je na nivou srednje skole stavljati fudbal s rajom i pivu poslije u highlights zivota... To se preraste sa punoljetnoscu...a onakvo infantilno hvalisanje je na nivou vrtica ("moja igracka sjaji i zato je bolja od tvoje"). Hmmmm kao da je lik preskocio par faza u odrastanju ili je neki dublji problem.
Ti fakat povjerovao u njegove price :mrgreen:

Meni to izgleda na "australija skupa - platica omalena - ipak sa 1000 kermi si car u BiH, zivis u babinom stanu i ne moras placat kiriju - fuca sa rajom i pica sa gljivama vrh dostignuca"

Ako je uopste ikad i bio u Australiji...
HAVANA

#6349 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Tomahawk11 wrote:Nešto od ovog :D
Ako si jutros ustao, vise zdrav nego bolestan, onda si ti sretniji nego 1.000. 000 -1 Milion ljudi, koji slijedecu sedmicu nece preziviti.

Ako nisi licno pretrpio rat, nisi osjetio usamljenost zatvora ili logora, ako nisi dozivio agoniju mucenog, zlostavljanog, nisi trajno bio gladan, onda si sretniji od 500.000 – 500 Miliona stanovnika na Zemlji.

Ako mozes ici u crkvu ili dzamiju, bez straha, bez prijetnje, bez da budes uhapsen i ubijen onda si sretniju nego 3.000.000.000. - 3 Miliarde ljudi na ovom svijetu.

Ako u tvome frizideru ima hrane, ako si ti obucen, ako imas krov nad glavom i krevet za spavanje, onda si bogatiji od 75 % ljudi cijeloga Svijeta.

Ako imas ziro racun u banci, malo novaca u novcaniku i nesto sitnine kuci u nekoj kutijici, onda ti pripadas onima 8 % bogatih na ovoj Zemlji.

A, ako ovo citas, onda si blagoslovljen i stretan, jer onda ti ne spadas u one 3.000.000.000 –tri Milijarde Ljudi na ovoj planeti koji ne znaju citati.
Hadžo sam dede mi. :gunjastajl: Druga stavka me malo jebe al dobro je to,rade ruke,noge,ćuna... :sretan:
512MB

#6350 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

konjislav wrote:

To ti je ukratko.
Dakle u Banci, fino, banke placaju solidno... nagadjam, Citibank ili Berliner Volksbank? Ili ipak Verivox ili Check24? :thumbup:
Last edited by 512MB on 26/02/2019 09:49, edited 1 time in total.
Post Reply