Referendum(i) u RS-u

Locked
and

#6326 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by and »

Ricken wrote:
Lakat Jebić wrote:
Ricken wrote:Mene zanima jedna stvar vezano za referendum, u skladu sa Zakonom koji bi trebao regulirati ovu oblast, ako su odluke Ustavnog suda obavezujuće, ako javnim službenicima koji nepoštuju odluku Ustavnog suda odnosno sprečavaju njeno provođenje je to povreda radne dužnosti a isto i krivično djelo za koje je propisana zatvorska kazna, da li to znači da ako bi se proveo referendum:

- SIPA po nalogu tužilaštva bi trebala hapsiti sve one koji ometaju izvršenje presude US,
- zaposleni državni službenici koji izađu na referendum čine povredu iz radnog odnosa za koju bi treali biti sujektom disciplinskog postupka

Neznam nisam pravnik pa me zanima ako neko zna.
Poenta je sto sam referendum nije o odluci ustavnog suda. Ustavni sud nije ulazio u deveti januar kao deveti januar, vex u to sto se slavi krsna slava. Samim tim, RS je ostavio finu odstupnicu, reci ce ako dodje do zida, postujemo odluku, evo nece vise bit krsna slava, bice deveti januar dan rs voljom iskazanon na referendumu. Shodno tome, nema ni neke krivicne odgovornosti.

Sve to uzevsi u obzir ne treba minimizirat opasbost referenduma, jer ovo je uistinu probni balon. Ispipava se reakcija kako sarajeva tako i medjunarodne zajednice. Ako prodje glatko, sljedeca stvar je printanje sluzbenog glasnika u kojem ce bit vec donesena odluka o referendumu o sudu i tuzilastvu. A taj referendum je prilicno zajebana stvar. Sud bih ga nece priznat, jer - sto bi, ali za institucije RSa ce biti vazeci. I onda kad sipa dodje u prijedor da hapsi nekog, mup rsa ne samo da ima pravo, nego i obavezu da sipu sprijeci u tome, jer zakonodavstvo RS-a nakon tog referenduma ne priznaje ovlasti suda bih na svojoj teritoriji. De facto rs postaje nezavisna.

Tesko ce u ovoj fazi doci do otvorene secesije, sa takvim referendumskim pitanjem. Zato treba posebno pazljiv biti prema stvarima koje na prvu se i ne cine kao "big deal", al su samo suptilniji nacini secesionistickog djelovanja. Suptilni ali vrlo konkretni.
Koliko ja razumijem pitanje, stvar je u tome da je kao "državni praznik" izabran "vjerski praznik".

Član 3 Zakona o praznicima RS:
Praznici iz člana 2, republički praznici, ovog zakona praznuju se:
• • Dan Republike 09. januar
• • Nova godina 01. i 02. januar
• • Međunarodni praznik rada 01. i 02. maj
• • Dan pobjede nad fašizmom 09. maj
• • Dan uspostave Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini 21.novembar

Ustavni sud BiH je naložio Narodnoj skupštini Republike Srpske da, sukladno članku 61. stavak 4. Pravila Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine, u roku od šest mjeseci od dostave ove odluke usuglasi članak 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud je naložio promjenu Zakona o praznicima RS u članu 3, odnosno rekao da 09. januar nemože biti državni praznik jer je to vjerski praznik i bazirao svoj sud na slijedećem:

Ustav BiH
član I/2
2. Demokratska načela Bosna i Hercegovina je demokratska država koja funkcioniše u skladu sa zakonom i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora.
II/4. Nediskriminacija
Uživanje prava i sloboda, predviđenih u ovom članu ili u međunarodnim sporazumima navedenim u Aneksu I ovog Ustava, osigurano je svim licima u Bosni i Hercegovini bez diskriminacije po bilo kojem osnovu kao što je pol, rasa, boja, jezik, vjera, političko i drugo mišljenje, nacionalno ili socijalno porijeklo, povezanost sa nacionalnom manjinom, imovina, rođenje ili drugi status.

Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije
Član 1/1
U ovoj konvenciji izraz "rasna diskriminacija" odnosi se na svako razlikovanje, isključivanje, organičavanje ili davanje prvenstva koji se zasnivaju na rasi, boji, precima, nacionalnom ili etničkom porijeklu koji imaju za svrhu ili za rezultat da naruše ili da kompromitiraju priznavanje, uživanje ili vršenje, pod jednakim uvjetima, prava čovjeka i osnovnih sloboda na političkom, ekonomskom, socijalnom i kulturnom polju ili u svakoj drugoj oblasti javnog života.
član 2
(a) Svaka država članica obavezuje se da ne počini nikakvo djelo rasne diskriminacije ili ne vrši rasnu diskriminaciju protiv osoba, grupa osoba ili ustanova kao i da postupa tako da se sve javne vlasti i javne, nacionalne i lokalne ustanove pridržavaju ove obaveze;
c) Svaka država članica treba da poduzme efikasne mjere radi ponovnog razmatranja nacionalne i lokalne vladine politike i izmjene, ukidanja ili poništenja svakog zakona i svakog propisa koji ima svrhu da uvede rasnu diskriminaciju ili da je ovjekovječi tamo gdje ona postoji;

Protokol 12:
1. Svako pravo koje zakon predviđa ostvarivaće se bez diskriminacije po bilo kom osnovu kao npr. polu, rasi, boji kože, jeziku, veroispovesti, političkom i drugom uverenju, nacionalnom ili društvenom poreklu, povezanosti s nacionalnom manjinom, imovini, rođenju ili drugom statusu. 2. Javne vlasti neće ni prema kome vršiti diskriminaciju po osnovima kao što su oni pomenuti u stavu 1.

Drugim riječima nema osnova da se u Zakonu o praznicima RS zadrži odredba da je dan Republike 09. januar koji pada na vjerski praznik, odnosno Ustavn sud je naložio izmjenu Skupštini osporenog člana 3b. Samim tim isti se jedino može promjeniti na neki drugi datum koji nije vjerski praznik.

Referndumsko pitanje znači "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?". Samim tim je to čisto kršenje odluke Ustavnog suda,Ustava BiH i Ustava RS-a.

Inače moje je mišljenje da je odluka Ustavnog suda u potpunosti u skladu sa odlukom Ustavnog suda RS, Broj akta: UV-5/11 od 20.09.2011 , vijeća za zaštitu nacionalnog interesa koje je osporilo ustavnost odredbe Zakona o praznicima RS, kad je Skupština RSa usvojila 14. januar, pravoslavna Nova godina, kao držvani praznik:

Citat iz odluke: "S obzirom na to da je smisao prava na očuvanje posebnosti da se obezbijede garancije za očuvanje nacionalnog identiteta pripadnika konstitutivnih naroda, Vijeće je ocijenilo da praznik, propisan osporenim zakonom, „Pravoslavna nova godina“ koji se praznuje 14. janura, spada u krug duhovnih vrijednosti koje njeguje konstitutivni srpski narod u očuvanju svoje tradicije i identiteta. Prema ocjeni Vijeća, osporeni zakon po svom sadržaju daje prednost jednom konstitutivnom narodu među subjektima na koje se odnosi, te da je, saglasno navedenom, osporenim propisivanjem privilegovan jedan konstitutivni narod, čime je prekršen princip ravnopravnosti konstitutivnih naroda iz člana 1. Ustava Republike Srpske i došlo do diskriminacije na ravnopravno uvažavanje nacionalnih, tradicionalnih, vjerskih, kulturnih i drugih karakteristika konstitutivnih naroda i svih građana Republike Srpske."

Samim tim 09. januar kao praznik Republike nije u skladu niti sa Ustavom BiH niti sa Ustavom RS, pa se postavlja pitanje narušavanja pravnog poretka i RS i BiH referndumskim pitanjem. A narušavaje pravnog poretke je opasno kazneno djelo. Samim tim,nema niti pravnog osnova da se MUP RS ponaša na opisani način, jer predstavlja krivičnu odgovornost svakome onome tko naloži takvo postupanje MUPa.
meni kao laiku prvo upada u oči da u nekim zakonima piše republički praznici.
zar nije riječ o entitetskim praznicima?
ne znam kakvo je tumačenje us, ali po meni, ne bi trebalo da predstavlja problem to što neki praznik pada na neki vjerski praznik u slučaju da se ti praznici slave odvojeno.
ovdje koliko mi se čini ti se praznici slave zajedno,čak koliko se sjećam ima krsna slava mupa....
mislim da je to problem
PM72

#6327 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by PM72 »

https://www.facebook.com/15771036458407 ... 637165866/

Kad ovo vidim onda pomislim kako je Alijin isprdak još i sposoban...
dragan.s

#6328 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by dragan.s »

Ricken wrote: meni kao laiku prvo upada u oči da u nekim zakonima piše republički praznici.
ne znam kakvo je tumačenje us, ali po meni, ne bi trebalo da predstavlja problem to što neki praznik pada na neki vjerski praznik u slučaju da se ti praznici slave odvojeno.
ovdje koliko mi se čini ti se praznici slave zajedno,čak koliko se sjećam ima krsna slava mupa....
mislim da je to problem
Zakon u kome je navedena Krsna slava RS i Pravoslavna Nova godina je izmijenjen prije nekoliko godina tako da ih u aktuelnom zakonu (ovom kojim se bavio US BiH) i nema.
Formulacija da je osnovni razlog ukidanja 9.01. to što pada na vjerski praznik je suluda. U pravoslavnom (a slično je i u katoličkom) kalendaru se svaki dan slavi neki svetac (sem Badnjeg dana, Božića, Velikog petka i Vaskrsa), a nekim danima ih ima i više. Neki od tih dana crkva posebno praznuje (tzv. crvena slova pošto su odštampani crveno u kalendaru). Takvih dana ima oko 50 u kalendaru i jedan od njih je 9.01 tj. Šćepan dan.
Da je bilo koji drugi datum odabran opet bi pao na nekog sveca tako da to kao glavni uzrok ukidanja 9.01 ne stoji.
Mislim da je čak i u zakonu o MUP-u izbačena krsna slava.
Nije se US BiH bavio time da li se ti dani slave zajedno ili ne, toga u zakonu i nema.
Ajatolah_

#6329 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Ajatolah_ »

Lakat Jebić wrote:
Ricken wrote:Mene zanima jedna stvar vezano za referendum, u skladu sa Zakonom koji bi trebao regulirati ovu oblast, ako su odluke Ustavnog suda obavezujuće, ako javnim službenicima koji nepoštuju odluku Ustavnog suda odnosno sprečavaju njeno provođenje je to povreda radne dužnosti a isto i krivično djelo za koje je propisana zatvorska kazna, da li to znači da ako bi se proveo referendum:

- SIPA po nalogu tužilaštva bi trebala hapsiti sve one koji ometaju izvršenje presude US,
- zaposleni državni službenici koji izađu na referendum čine povredu iz radnog odnosa za koju bi treali biti sujektom disciplinskog postupka

Poenta je sto sam referendum nije o odluci ustavnog suda. Ustavni sud nije ulazio u deveti januar kao deveti januar, vex u to sto se slavi krsna slava. Samim tim, RS je ostavio finu odstupnicu, reci ce ako dodje do zida, postujemo odluku, evo nece vise bit krsna slava, bice deveti januar dan rs voljom iskazanon na referendumu. Shodno tome, nema ni neke krivicne odgovornosti.
Činjenica da referendum koji oni organizuju nije obavezujući je jedan jako bitan detalj zbog kojeg sve ovo još uvijek nije kršenje odluke Ustavnog suda, nego tek uvod u isto.
Od 9. januara se sasvim sigurno neće odustati, odnosno vjerovatno će se ići na rješenje koje je Ivanić spominjao po medijima - formalno ispoštovana odluka Ustavnog suda proglašenjem drugog praznika na isti datum.
Juliuscezar

#6330 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Juliuscezar »

155_mm wrote:
emmir1 wrote:Nije tema, no lako povezivo
Kao ne mogu Hrvati i Srbi više izdurat

http://www.vecernji.hr/svijet/naucite-a ... ih-1111301

Večernji navalio žestoko.

Hoće li neko reagovat i demantirat ove laži što smeće i ološ piše
ma sta bre deca znaju sta je ceteres iljada!

Ono što najviše zabrinjava, a na što sigurnosne službe BiH ne obraćaju pažnju, jest da većina Arapa koje smo sreli u Sarajevu za zvuk mobitela imaju namještenu melodiju ISIL-ove pjesme.

Ovi ni sekunde nisu normalni, cuj ISILove pjesme :-) :-) :-)
Skijaš

#6331 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Skijaš »

155_mm wrote:fatmir se izgubio gore nego micko i dragance cirilica zajedno. prvo kako ne treba pominjati opasnost od novih sukoba a onda da treba povuci potpis sa dejtonskog mirovnog sporazuma.
Nije jedini kontradiktoran. Evo se i kolega @Dozer buni zbog pokretanja ovog pitanja pred Ustavnim sudom, jer to, je li, služi za potrebe polarizacije u predizborne svrhe, a onda predloži potpuno izbacivanje Srba (i druga dva naroda) iz Ustava. Kao da bi to bilo manje polarizirajuće :-D

Samo treba razgovarati, svačiji argumenti, ili manjak istih, postanu očigledni prije ili kasnije.
Lakat Jebić

#6332 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Lakat Jebić »

Ajatolah_ wrote:
Lakat Jebić wrote:

Činjenica da referendum koji oni organizuju nije obavezujući je jedan jako bitan detalj zbog kojeg sve ovo još uvijek nije kršenje odluke Ustavnog suda, nego tek uvod u isto.
Od 9. januara se sasvim sigurno neće odustati, odnosno vjerovatno će se ići na rješenje koje je Ivanić spominjao po medijima - formalno ispoštovana odluka Ustavnog suda proglašenjem drugog praznika na isti datum.
otprilike, ali to ne mijenja ono sto sam napisao u nastavku posta. u prilog tome ide i cinjenica da ne pokusavaju amortizovat situaciju i smanjiti tenzije objasnjavajuci tacno sta rade. bukvalno se ispipava teren
Danguba

#6333 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Danguba »

dragan.s wrote: Zakon u kome je navedena Krsna slava RS i Pravoslavna Nova godina je izmijenjen prije nekoliko godina tako da ih u aktuelnom zakonu (ovom kojim se bavio US BiH) i nema.
Formulacija da je osnovni razlog ukidanja 9.01. to što pada na vjerski praznik je suluda. U pravoslavnom (a slično je i u katoličkom) kalendaru se svaki dan slavi neki svetac (sem Badnjeg dana, Božića, Velikog petka i Vaskrsa), a nekim danima ih ima i više. Neki od tih dana crkva posebno praznuje (tzv. crvena slova pošto su odštampani crveno u kalendaru). Takvih dana ima oko 50 u kalendaru i jedan od njih je 9.01 tj. Šćepan dan.
Da je bilo koji drugi datum odabran opet bi pao na nekog sveca tako da to kao glavni uzrok ukidanja 9.01 ne stoji.
Nije se US BiH bavio time da li se ti dani slave zajedno ili ne, toga u zakonu i nema.

Aranđelovdan, krsna slava MUP-a Srpske

Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavljaju danas Sabor Svetog arhangela Mihaila - Aranđelovdan.

Vijesti Republika Srpska

Subota, 21.11.2015. | 10:58

http://www.rtvbn.com/365682/Arandjelovd ... P-a-Srpske
Republika Srpska slavi 23 godine postojanja.

Obilježavanje 9. januara -

Dana Republike Srpske i njene krsne slave, Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, počinje u 9 časova svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Hrista Spasitelja koju će služiti patrijarh srpski Irinej.

Više detalja na: http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Da ... ske/282662
oakville

#6334 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by oakville »

dragan.s wrote:
Ricken wrote: meni kao laiku prvo upada u oči da u nekim zakonima piše republički praznici.
mislim da je to problem
Zakon u kome je navedena Krsna slava RS i Pravoslavna Nova godina je izmijenjen prije nekoliko godina tako da ih u aktuelnom zakonu (ovom kojim se bavio US BiH) i nema.
9 januar kao dan osnivanja tadašnje "Srpske Republike BiH" kasnije "Republike Srpske" je naširoko raspravljan u optužnicama, međupresudama i presudama Slobodanu Miloševiću, Radovanu Karadžiću i onim pravosnažnim presudama M. Krajišniku i "priznanju" krivice Biljani Plavšić. Evo dole tekst iz optužnice Miloševiću, paragraf 72, koji je kopiran u ostalim presudama, optužnicama i dokumentima Medj. Krivičnog suda za Bivšu Jugoslaviju:

"72. On 9 January 1992, the Assembly of the Serbian People of Bosnia and Herzegovina adopted a declaration on the Proclamation of the Serbian Republic of Bosnia and Herzegovina. The territory of that republic was declared to include "the territories of the Serbian Autonomous Regions and Districts and of other Serbian ethnic entities in Bosnia and Herzegovina, including the regions in which the Serbian people remained in the minority due to the genocide conducted against it in World War Two", and it was declared to be a part of the federal Yugoslav state. On 12 August 1992, the name of the Bosnian Serb Republic was changed to Republika Srpska."

U maju 1992, a na osnovu deklaracije od 9 januara 1992, Karadžić je zajedno s Krajišnikom, a kasnije su to potvrdili i ostali članovi novoosnovane skupštine, zacrtao šest strateških ciljeva srpskog naroda u BiH i to (ne da mi se prevoditi) "separation of ethnic communities in the country, establishment of the borders of the Serb people's territories, between the Drina, Una and Neretva rivers, erasing the Drina river as the border between the Serb part of Bosnia and neighboring Serbia." Metodologija postizanja ciljeva je već milion puta opisana u mnogobrojnim presudama i po svjetskim medijima, pa da to ne ponavljamo.

Znači, kad se izađe na referendum i potvrdi 9 januar, danas većinsko stanovništvo RS-a samo lijepo potvrđuje da nastavlja stopama R.Karadžića, M. Krajišnika i ostalih, pri punoj svijesti i svim raspoloživim informacijama, ni od koga prisiljeni, bez mogućnosti da koriste izgovor da "štite goloruko srpsko stanovništvo." Nije da je baš nekome neophodna neka potvrda da se sve nastavlja ranijim stazama svih ratnih zločina i ostalog, ali za svaki slučaj nek se zna većinska volje današnjeg stanovništva RS-a, da ne bude poslije "bili smo zavedeni."

Uglavnom, hiljaditi nastavak srpske politike po sistemu "mi ćemo poturiti narodnu volju, jer niko ne može protiv toga," pa se zaboravi da kad se narodna volja zasniva na nelegalnim sredstvima (pobij, protjeraj pa onda nek glasa novostvorena demokratska većina), onda se legitimizira isti takav odgovor, kao što im je Zapad pokazao aminovanjem "Oluje." I onda kuku lele nije demokratski.
Danguba

#6335 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Danguba »

Dodik je naglasio da je Dan Republike 9. januar i da će u kasnijim aktivnostima i donošenju novog zakona o praznicima biti rečeno da to nije samo Dan Republike, nego da je to i dan državnosti Republike Srpske, jer je Republika Srpska država...

...Predsjednik Dodik rekao je da je sa vladikom razgovarao o važnim državnim temama i upoznao ga o aktuelnoj situaciji, pa i o referendumu kao univerzalnoj priči.

Više detalja na: http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Sa ... umu/385974
Cuj drzava. Drzavetina. :D

Osobi koja zivi u paralelnom svijetu treba i adekvatnu psiho pomoc.
hAZNADAR

#6336 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by hAZNADAR »

Eno pravoslavna crkva podrzava referendum. Vladika blagoslovio. Vise o tome u Nezavisnim.
Ocekivano.

Nemoj reise molim te se petljati u ovo, nemoj nista kazati. I zauzdaj hodze da se ne petljaju u politiku.
Horcrux

#6337 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Horcrux »

Treba se ovaj referendum odrzati, ja sam za. Izlaznost ce pokazati stepen radikaliziranosti srpskog naroda, pa da znamo s kim imamo posla.
Last edited by Horcrux on 05/09/2016 23:14, edited 1 time in total.
channel10

#6338 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by channel10 »

Ovi idu do kraja. Ako MZ sad ne reaguje i sve ovo ne zaustavi, ovo ce otici jako daleko. Kad covjek realno pogleda, ovdje nece biti mira dok neki narod "ne zagospodari" cijelom BIH-a. A za to je znate sta potrebno. Drugacije ne moze, ukoliko se ovo ne zaustavi. MZ upravo polaze test sposobnosti.
channel10

#6339 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by channel10 »

Horcrux wrote:Treba se ovaj referendum odrzati, ja sam za. Izlaznost ce pokazati stepen radikaliziranosti srpskog naroda, pa da znamo s kim imamo posla.
Pa grob te ebo, zar ti treba tako nesto? Pa gdje zivis ovih 25 godina?
Horcrux

#6340 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Horcrux »

channel10 wrote:
Horcrux wrote:Treba se ovaj referendum odrzati, ja sam za. Izlaznost ce pokazati stepen radikaliziranosti srpskog naroda, pa da znamo s kim imamo posla.
Pa grob te ebo, zar ti treba tako nesto? Pa gdje zivis ovih 25 godina?
A ne znam... Treba!? Pokusavam uvijek dobro naci kako u jednom covjeku tako i u jednom narodu... ali u posljednje vrijeme tesko ista dobro vidim. :-)
p206

#6341 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by p206 »

Ovi još nisu makli iz srednjeg vijeka.
"Mi smo kao Crkva osjetili taj bol i tu nepravdu koju je Ustavni sud nanio srpskom narodu i pozdravljamo borbu predsjednika Dodika, Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske da se, upravo kroz referendum, taj bol ublaži kod srpskog naroda", naglasio je vladika Hrizostom.
I kako gledati u budućnost, bolju ekonomiju i bolji život sa ovakvim debilima. Srpski narod je imao stvarno pametne i napredne pojedince, naučnike i umjetnike...sramota i tuga na šta je spao, i što sve oko sebe vodi nazadluku.
daddy-kool

#6342 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by daddy-kool »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/bakir-iz ... /160905114
Hljeba na pogaču

Mogu li domaće institucije spriječiti RS u namjeri da 2018. održi referendum o otcjepljenju?

Vijeće za implementaciju mira u BiH je svojim posljednjim stavom jasno i nedvosmisleno ukazalo da je to crvena linija koja se neće smjeti preći. To neće podržati ni Srbija, a dužni su reagovati i Sud i Tužilaštvo BiH, ali i međunarodna zajednica. Mislim da je u ovom trenutku 90 građana FBiH, RS-a i Brčko Distrikta nije za takav scenarij. Neće biti podrške za takvo nešto, jer je ljudima dosta belaja i nesreće i neće pratiti takvu politiku. Oni koji misle da jednostrano mogu odlučivati neka razmisle ne tri puta nego 33, jer će biti krivi za sve ono što mogu prouzrokovati.
O ovome govori član predsjedništva BiH, ne prvi puta, i ne samo sada pred izbore.
Tako da to nije samo predizborna i šuplja, nego je vrlo ozbiljna priča.
dragan.s

#6343 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by dragan.s »

Danguba wrote:
Aranđelovdan, krsna slava MUP-a Srpske

Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavljaju danas Sabor Svetog arhangela Mihaila - Aranđelovdan.

Vijesti Republika Srpska

Subota, 21.11.2015. | 10:58

http://www.rtvbn.com/365682/Arandjelovd ... P-a-Srpske
Republika Srpska slavi 23 godine postojanja.

Obilježavanje 9. januara -

Dana Republike Srpske i njene krsne slave, Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, počinje u 9 časova svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Hrista Spasitelja koju će služiti patrijarh srpski Irinej.

Više detalja na: http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Da ... ske/282662
To što se tako naziva u medijima ne znači da je u zakonu tako. Nijednog vjerskog praznika nema kao republičkog u zakonu.

U zakonu se pominju vjerski praznici u koje su ubrojani praznici sve 3 konfesije i određuje se koliko neradnih dana ljudi imaju po osnovu njih.
Zakon je zadnji put mijenjan mislim 2005-te i tada je izbačeno pominjanje krsne slave RS i pravoslavne nove godine.
ze kalanga

#6344 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by ze kalanga »

hAZNADAR wrote:Eno pravoslavna crkva podrzava referendum.
Logično. Crkva je uvijek bila uz svoj narod. Baš kao i džamija. Poslednji popis nam je uostalom to i potvrdio. Istina, dijelom ili većim dijelom uništio bajku o sekularizmu...
Danguba

#6345 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Danguba »

dragan.s wrote: To što se tako naziva u medijima ne znači da je u zakonu tako. Nijednog vjerskog praznika nema kao republičkog u zakonu.

U zakonu se pominju vjerski praznici u koje su ubrojani praznici sve 3 konfesije i određuje se koliko neradnih dana ljudi imaju po osnovu njih.
Zakon je zadnji put mijenjan mislim 2005-te i tada je izbačeno pominjanje krsne slave RS i pravoslavne nove godine.
To i stvara problem. Treba odvojiti entitetski praznik od vjerskog jer se to praktikovalo do zadnje proslave pa sve pocinje liturgijama na sto drugi s'razlogom negoduju. Zamisli takvu situaciju u drugom entitetu. Ide se u dzamiju da se klanja pa onda u Skupstinu ili vec gdje na nastavak ceremonije.
dragan.s

#6346 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by dragan.s »

oakville wrote:
9 januar kao dan osnivanja tadašnje "Srpske Republike BiH" kasnije "Republike Srpske" je naširoko raspravljan u optužnicama, međupresudama i presudama Slobodanu Miloševiću, Radovanu Karadžiću i onim pravosnažnim presudama M. Krajišniku i "priznanju" krivice Biljani Plavšić. Evo dole tekst iz optužnice Miloševiću, paragraf 72, koji je kopiran u ostalim presudama, optužnicama i dokumentima Medj. Krivičnog suda za Bivšu Jugoslaviju:
....
Pominju se u tim presudama mnogi datumi, ali to nije pitanje ovog spora, a ni onoga čime se bavio US BiH. Držimo se teme.
US BiH je napravio glupost jer se upustio u političko, a ne pravno odlučivanje. Svaki datum je neki crkveni praznik i koji god da se odabere za dan RS bio bi po toj logici sporan.
Onaj ko je pokrenuo čitavu stvar bi sad najradije da nije, ali "poslije j.. nema kajanja". Nabacio je loptu Dodiku i ovaj sada luduje. Neko aplaudira, neko arlauče, neko lupa gluposti po forumu. Referendum će se održati je je u cilju pobjede SNSD-a. Ništa se posebno neće desiti, samo će se naredni 9.01 slaviti kao nikad prije. A nije se vala nešto ni slavio niti je ikome u RS nešto posebno značio. Sve do odluke US BiH.
and

#6347 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by and »

dragan.s wrote:
oakville wrote:
....
Pominju se u tim presudama mnogi datumi, ali to nije pitanje ovog spora, a ni onoga čime se bavio US BiH. Držimo se teme.
US BiH je napravio glupost jer se upustio u političko, a ne pravno odlučivanje. Svaki datum je neki crkveni praznik i koji god da se odabere za dan RS bio bi po toj logici sporan.
Onaj ko je pokrenuo čitavu stvar bi sad najradije da nije, ali "poslije j.. nema kajanja". Nabacio je loptu Dodiku i ovaj sada luduje. Neko aplaudira, neko arlauče, neko lupa gluposti po forumu. Referendum će se održati je je u cilju pobjede SNSD-a. Ništa se posebno neće desiti, samo će se naredni 9.01 slaviti kao nikad prije. A nije se vala nešto ni slavio niti je ikome u RS nešto posebno značio. Sve do odluke US BiH.
dali je rs zvanično nastala u dejtonu ili 9 januara ?
da li se spominje njen kontinuitet?
da li u zakonima stoji da su to entitetski ili republički praznici?
dragan.s

#6348 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by dragan.s »

Danguba wrote: To i stvara problem. Treba odvojiti entitetski praznik od vjerskog jer se to praktikovalo do zadnje proslave pa sve pocinje liturgijama na sto drugi s'razlogom negoduju. Zamisli takvu situaciju u drugom entitetu. Ide se u dzamiju da se klanja pa onda u Skupstinu ili vec gdje na nastavak ceremonije.
Ne mislim da je problem. U crkvu na liturgiju ide onaj ko hoće, kao i na proslavu. Nije obavezno ni za koga.
Problem bi bio da je to zakonom propisano (kao što je bilo do 2005-e). Nije, a svačija je dobra volja hoće li prisustvovati vjerskom obredu.
U masi hrvatskih i italijanskih gradova imaš proslave sveca zaštitnika grada. I nikome to ne smeta jer je potpuno dobrovoljno.
prog321

#6349 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by prog321 »

Ne vjerujem da je lopta nabacena Dodiku.
To vi opet sanjate.
Isto kao što lupate da su Bošnjaci slabiji nego 92e :-)
I ako se referendum održi pozicija rs a pogotovo Srbije će biti puno teža pred svjetskoj javnosti

A Bošnjaci i ostale patriote će biti samo nabrijaniji.
Last edited by prog321 on 06/09/2016 00:27, edited 1 time in total.
dogtag

#6350 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by dogtag »

dragan.s wrote:
oakville wrote:
....
Pa ako već se busaju da je nastala 01.09.1991 da li će ta tvorevina preuzetii na sebe i sve stvari koje je radila od 1992-1995 da znaju ljudi na koju adresu trebaju podnijeti privatne građanske tužbe!!!
Locked