Zar je bilo realno ocekivati na saboru da izglasaju ime za sve narode u BiH? Naravno da su sebe imenovali starim bosnjackim imenom ali nigdje nije ni zapisano niti spomenuto da je to samo rezervisano za muslimane. Neki su rekli da je tek sinonom, ali vecina izlagaca nije ni spomenula islam vec BiH opcenito.dale cooper wrote:
I ti kao i prog lupaš o nekakvim ateističkim utopijama koje kao ja propagiram. Ja u prethodnom postu spomenu
Evropu kao mahom katoličku, a ti meni da je zamišljam ateističku (sekularna svakako jeste).
Nema veze što se ide, daje lova i slave vjerski praznici u Evropi ili u Americi. Crkva je odvojena od države.
U prvom amandmanu Američkog ustava ti jasno stoji ta odrednica.
Halo, ba. 1993, Bošnjački sabor i uvođenje naziva bošnjak kao zamjenu za dotadašnji naziv musliman. I o čemu
dalje imamo raspravljati? Nisu to ime rezervisali ni srbi ni hrvati za sebe, nego muslimani. Čemu negiranje
odluke koja stoji preko 20 godina i koja je opšte prihvaćena odrednica u bošnjačkom narodu. Nisu oni tada predložili
ime Bošnjak kao ime za sve narode na ovom prostoru, nego su precizno definisali kao odrednicu za jedan specifičan
narod.
U Srbiji ti narodi o kojima govoriš imaju status nacionalnih manjina, a ne konstitutivnih naroda. I imaju izbor
žele li ili ne žele nastupati pod zastavom Srbije.
Ja govorim o prirodi bosnjackog imena koje je nastalo upravo iz imenice Bosna.
To nije isto kao srpsko i hrvatsko ime koje se krvno veze za slavenska plemena iz seobe naroda.
Bosnjani ili Bosnjaci su imenovani po zemlji u kojoj zive i to je najbitnije.
Ja sam primijetio i da najsiromasniji u USA bez trunke kolebanja kazu da je USA najbolja na svijetu. I osakaceni ratni veterani bezkucnici se zale na tretman od strane vlade, ali nikada ne pljuju po drzavi i ne zale sto su se borili. Takodjer sam primijetio kod ljudi koje sam licno upoznao i koji dolaze iz raznih zabiti u Africi, Juznoj Americi, Aziji gdje je i socijalno i ekonomski i sigurnosno gore nego u BiH - da ne pljuju po svojim drzavama ma ni blizu koliko mi. Realno ce se zaliti na siromastvo, nedostatak cesta, vode, struje, korupciju, bezvlasce,... ali nikad ni u snu iz nekog licnog ponosa nebi svoju drzavu nazvali crnom rupom, smetljistem, prknom,.. itd. Pa u samom regionu Balkana je dovoljno se provozati autom i vidjeti da drugdje nije nista puno bolje. Kod nas je jos sindrom podanistva i nedozrele nacije koja ne gradi drzavu zajedno vec individualno ceka pomoc od vlasti da srede sve.Bodkin wrote:
Bolan znas li ti koliko ljudi mrzi svoju drzavu? Znasli koliko amerikanaca mrzi svoju drzavu? Znas li koliko bosnjaka je mrzi? Ili mislis sto navija za dzeku da je voli? Samo sto je bosnjak smije mrziti ali hrvat i srbin ne smiju jelde. Jer bosnjak je ioak patriota po definiciji
Naravno da nije sjajno u BiH ali nije bas ruku na srce ni sve gore nego sto je bilo u YU. Koliko kilometara autoputa smo imali u BiH prije, koliko novih zgrada izgradjeno, koliko sela tek poslije rata dobilo cestu? Civiliacija se ne gleda samo po parama u dzepu i ekonomiji, jer bi po tom kriteriju Katar bio civilizovaniji od vecina Evrope.
Civilizacija se ogleda i po stepenu ljudskih sloboda, slobode medija, ravnopravnosti nacija i konfesija,.. a to YU nije bas bila ruku na srce. Sa svojih skoro 50 znam o cemu pricam.
Necemo krajnosti, tvrditi da je danas sjajno u BiH ili da je bilo sjajno u YU. Svaki sistem je imao svoje mane i pogodnosti.