Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
hAZNADAR

#6326 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

dale cooper wrote:

I ti kao i prog lupaš o nekakvim ateističkim utopijama koje kao ja propagiram. Ja u prethodnom postu spomenu
Evropu kao mahom katoličku, a ti meni da je zamišljam ateističku (sekularna svakako jeste).
Nema veze što se ide, daje lova i slave vjerski praznici u Evropi ili u Americi. Crkva je odvojena od države.
U prvom amandmanu Američkog ustava ti jasno stoji ta odrednica.

Halo, ba. 1993, Bošnjački sabor i uvođenje naziva bošnjak kao zamjenu za dotadašnji naziv musliman. I o čemu
dalje imamo raspravljati? Nisu to ime rezervisali ni srbi ni hrvati za sebe, nego muslimani. Čemu negiranje
odluke koja stoji preko 20 godina i koja je opšte prihvaćena odrednica u bošnjačkom narodu. Nisu oni tada predložili
ime Bošnjak kao ime za sve narode na ovom prostoru, nego su precizno definisali kao odrednicu za jedan specifičan
narod.

U Srbiji ti narodi o kojima govoriš imaju status nacionalnih manjina, a ne konstitutivnih naroda. I imaju izbor
žele li ili ne žele nastupati pod zastavom Srbije.
Zar je bilo realno ocekivati na saboru da izglasaju ime za sve narode u BiH? Naravno da su sebe imenovali starim bosnjackim imenom ali nigdje nije ni zapisano niti spomenuto da je to samo rezervisano za muslimane. Neki su rekli da je tek sinonom, ali vecina izlagaca nije ni spomenula islam vec BiH opcenito.
Ja govorim o prirodi bosnjackog imena koje je nastalo upravo iz imenice Bosna.
To nije isto kao srpsko i hrvatsko ime koje se krvno veze za slavenska plemena iz seobe naroda.
Bosnjani ili Bosnjaci su imenovani po zemlji u kojoj zive i to je najbitnije.
Bodkin wrote:
Bolan znas li ti koliko ljudi mrzi svoju drzavu? Znasli koliko amerikanaca mrzi svoju drzavu? Znas li koliko bosnjaka je mrzi? Ili mislis sto navija za dzeku da je voli? Samo sto je bosnjak smije mrziti ali hrvat i srbin ne smiju jelde. Jer bosnjak je ioak patriota po definiciji
Ja sam primijetio i da najsiromasniji u USA bez trunke kolebanja kazu da je USA najbolja na svijetu. I osakaceni ratni veterani bezkucnici se zale na tretman od strane vlade, ali nikada ne pljuju po drzavi i ne zale sto su se borili. Takodjer sam primijetio kod ljudi koje sam licno upoznao i koji dolaze iz raznih zabiti u Africi, Juznoj Americi, Aziji gdje je i socijalno i ekonomski i sigurnosno gore nego u BiH - da ne pljuju po svojim drzavama ma ni blizu koliko mi. Realno ce se zaliti na siromastvo, nedostatak cesta, vode, struje, korupciju, bezvlasce,... ali nikad ni u snu iz nekog licnog ponosa nebi svoju drzavu nazvali crnom rupom, smetljistem, prknom,.. itd. Pa u samom regionu Balkana je dovoljno se provozati autom i vidjeti da drugdje nije nista puno bolje. Kod nas je jos sindrom podanistva i nedozrele nacije koja ne gradi drzavu zajedno vec individualno ceka pomoc od vlasti da srede sve.

Naravno da nije sjajno u BiH ali nije bas ruku na srce ni sve gore nego sto je bilo u YU. Koliko kilometara autoputa smo imali u BiH prije, koliko novih zgrada izgradjeno, koliko sela tek poslije rata dobilo cestu? Civiliacija se ne gleda samo po parama u dzepu i ekonomiji, jer bi po tom kriteriju Katar bio civilizovaniji od vecina Evrope.
Civilizacija se ogleda i po stepenu ljudskih sloboda, slobode medija, ravnopravnosti nacija i konfesija,.. a to YU nije bas bila ruku na srce. Sa svojih skoro 50 znam o cemu pricam.
Necemo krajnosti, tvrditi da je danas sjajno u BiH ili da je bilo sjajno u YU. Svaki sistem je imao svoje mane i pogodnosti.
Last edited by hAZNADAR on 20/10/2015 19:08, edited 1 time in total.
madner

#6327 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

Rece covjek koji ne zivi u BiH.

Sjajno je, borite se, ja sam patriota. :D
Fudo387

#6328 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Mis mekinjas wrote:Jbga, nemoj govoriti samo u svoje ime
Ok, izvinjavam se vama iz Svemira i Krlezinih romana, vi ste ipak neka posebna dimenzija.
U vise navrata ste dokazali svoju intelektualnu superiornost, ubila si se za oko kuce :D :lol:
prog321

#6329 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Bodkin wrote:
Fudo387 wrote:
Bodkin wrote:Veze ti nemas
E sad si ga ubio argumentima. :lol: :D
Ne pale argumenti nekome ko kze da su nam skole u rangu onih iz razvijenih zemalja, a sirgunosna situacija dobra jer imamo manje ubistava od amsterdama. To se u moje vrijeme zvalo idiotizam.

A u skolama vani se bruku vise mora uciti nego kod nas. Al valjda je on isao na neke seoske skole pa je vidio drugacije

Reci tacno u kojim skolama si bio vani ?
Moze i na PP.
Ja cu ti reci svoje, pa da ih poredimo po rangu.
Iako mislim da dalje od baustele nisi dogurao, ali da ti zacepim usta :-D
Bodkin

#6330 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Bodkin »

I naravno argument autoputa. Jos samo reci kako nismo imali internet tad, a danas imamo :D
Bodkin

#6331 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Bodkin »

prog321 wrote:

Moze i na PP.
Evo sad cu :D moja jedno vrijeme bila top 15 na svijetu na webometricsu. Ajd sad ti :D
Fudo387

#6332 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Bodkin wrote:I naravno argument autoputa. Jos samo reci kako nismo imali internet tad, a danas imamo :D
Zasto autoput ne bi bio argument?
Pa nije to izmisljeno devedesetih kao internet pa da bude neki bauk?
Poredjenje ti je besmisleno.
Banksy

#6333 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Banksy »

madner wrote:Malo radio na kvaku :D
:lol:
prog321

#6334 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Bodkin wrote:
prog321 wrote:

Moze i na PP.
Evo sad cu :D moja jedno vrijeme bila top 15 na svijetu na webometricsu. Ajd sad ti :D

NIje meni problem dostaviti slike diploma.
Mada ti uslikaj lopatu i posalji. Isto dovoljno dokaz :-D
Bodkin

#6335 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Bodkin »

Fudo387 wrote:
Bodkin wrote:I naravno argument autoputa. Jos samo reci kako nismo imali internet tad, a danas imamo :D
Evo da probam ovako dofu. Njemacka nema maglev vozove iako postoje. Sta cemo sad :D
Mohamad Sissoko

#6336 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Mohamad Sissoko »

:roll:
Bodkin wrote:
Fudo387 wrote:
Evo da probam ovako dofu. Njemacka nema maglev vozove iako postoje. Sta cemo sad :D
:lol:
Bodkin

#6337 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Bodkin »

prog321 wrote:
Bodkin wrote:
prog321 wrote:

Moze i na PP.

NIje meni problem dostaviti slike diploma.
Mada ti uslikaj lopatu i posalji. Isto dovoljno dokaz :-D
Ajde bolan izguglaj sta je webometrics prvo. Mozes i sangajsku listu :D
Mis mekinjas

#6338 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Mis mekinjas »

Fudo387 wrote:
Ok, izvinjavam se vama iz Svemira i Krlezinih romana, vi ste ipak neka posebna dimenzija.
U vise navrata ste dokazali svoju intelektualnu superiornost, ubila si se za oko kuce :D :lol:
I to je za ljude sa sveucilisnom diplomom. :mrgreen:
Tebi je autoput ono argument? Ti me posebno odusevljavas sirinom uma. :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6339 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Ili argument da su se putevi, skole i bolnice izgradili jer su se u cijeloj evropi gradili :lol:

Pa dok su ljudi u Evropi dizali gradjanske revolucije, kod nas teski feudalizam vladao :D
Fudo387

#6340 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Bodkin wrote:
Fudo387 wrote:
Jebemu, ja mislio ti si malo ozbiljniji sagovornik.
hAZNADAR

#6342 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

madner wrote:Rece covjek koji ne zivi u BiH.

Da li je to mentalitet ili nasljedstvo iz YU - neznam. Ali prosjecni Danci, Englezi, NIjemci, Svedi, Poljaci,... koje znam nikada i nikada ne klasificiraju svoje sunarodnjake po pitanju odakle dolaze ili gdje zive.

Jednostavno su odgojeni da postoji nesto zajednicko i nesto sto je iznad klasnih ili socijalnih, obrazovnih razlika.

Redovno se raspravljam sa familijom u Sarajevu koja uglavnom nece da im pamet soli nikakav seljak sto je sljego sa sela(jucer ili prije 30 god nebitno), Sandzaklija, Hercegovac, krajiska sirovina, dijsporac, mahalac sa Buca potoka, dosljo, papak sto nije zavrsio srednju skolu, Zenicanin,....

I onda krenu sa pricom kako nema zivota, kako ljudi nemaju svijest, kako lopovska vlast nije napravila ovo ili ono a glasali za istu, nisam budala da placam porez, vid onog Mehe sto se folira sa Audijem, da mu ga ko hoce maznut volio bih vise neg ist.

Na stranu to, predlazes li da ovdje stoji pravilnik Ko o nekim stvarima moze raspravljati a ko ne. Nesto u stilu zabranjen ulaz dijasporcima i psima?
Fudo387

#6343 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Mis mekinjas wrote:
Fudo387 wrote:
I to je za ljude sa sveucilisnom diplomom. :mrgreen:
Tebi je autoput ono argument? Ti me posebno odusevljavas sirinom uma. :mrgreen:
Mo's njome obrisat dupe, povrsna si k'o kafanska pjevacica. Tako te bar gospodin Fudo dozivljava, izvini, mogao sam reci i kako si me
impresionirali svojim znanjem i promicurnoscu, ali nema smisla da te lazem. :D
Ne, to sto nemas auto put je argument plus za one koji se dice napretkom, razvojem i jedinstvenom civilizacijom. :D :lol:
Logicno :cry:
Ali Kemal

#6344 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

hAZNADAR wrote:Takodjer sam primijetio kod ljudi koje sam licno upoznao i koji dolaze iz raznih zabiti u Africi, Juznoj Americi, Aziji gdje je i socijalno i ekonomski i sigurnosno gore nego u BiH - da ne pljuju po svojim drzavama ma ni blizu koliko mi. Realno ce se zaliti na siromastvo, nedostatak cesta, vode, struje, korupciju, bezvlasce,... ali nikad ni u snu iz nekog licnog ponosa nebi svoju drzavu nazvali crnom rupom, smetljistem, prknom,.. itd.
To samo znaci da su sjebani u mozak. :oops:
Nema tu nista pozitivno, doci npr iz Haitija i ne reci da je to smetljiste od drzave, jer to zaista jeste, SIDA hara, bijeda i siromastvo, kriminal, u sustini jedan veeeeliki logor.
madner

#6345 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

hAZNADAR wrote:
madner wrote:Rece covjek koji ne zivi u BiH.

Da li je to mentalitet ili nasljedstvo iz YU - neznam. Ali prosjecni Danci, Englezi, NIjemci, Svedi, Poljaci,... koje znam nikada i nikada ne klasificiraju svoje sunarodnjake po pitanju odakle dolaze ili gdje zive.

Jednostavno su odgojeni da postoji nesto zajednicko i nesto sto je iznad klasnih ili socijalnih, obrazovnih razlika.

Redovno se raspravljam sa familijom u Sarajevu koja uglavnom nece da im pamet soli nikakav seljak sto je sljego sa sela(jucer ili prije 30 god nebitno), Sandzaklija, Hercegovac, krajiska sirovina, dijsporac, mahalac sa Buca potoka, dosljo, papak sto nije zavrsio srednju skolu, Zenicanin,....

I onda krenu sa pricom kako nema zivota, kako ljudi nemaju svijest, kako lopovska vlast nije napravila ovo ili ono a glasali za istu, nisam budala da placam porez, vid onog Mehe sto se folira sa Audijem, da mu ga ko hoce maznut volio bih vise neg ist.

Na stranu to, predlazes li da ovdje stoji pravilnik Ko o nekim stvarima moze raspravljati a ko ne. Nesto u stilu zabranjen ulaz dijasporcima i psima?
Mozes ti imati misljenje, mozes ti iskazati misljenje, no akcije govore puno glasnije i jasnije od rijeci.
Mozes sebe smatrati bosnjackim patriotom, ali od tebe Bosna nema vise nista. Nisu tu da popravis stanje, nisu tu da zaposlis nekoga, nisu tu da primjerom pokazes da se moze ako se moze. Djeca ako dodju kad na godisnji dobro i jeste, no za njih smo Tanzanija.

Dakle, jasno si svojim izborima i djelima odlucio da ti je od Bosne bitniji tvoj ekonomski status, a da ti je Bosnjacka nacija potpuno nebitna jer si joj umanjio broj kada je najbitnije.

Tako da, kazem mozes imati misljenje, no djela kazu da ne vjerujes u poruke koje saljes.

Nema potrebe za pravilnikom, ima zdrav razum i sta koga diskvalificira.
Mis mekinjas

#6346 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Mis mekinjas »

Fudo je hit. :lol:

Ne vrijedi prosipati bisere pred svinje. :mrgreen:
Fudo387

#6347 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

madner wrote:Mozes ti imati misljenje, mozes ti iskazati misljenje, no akcije govore puno glasnije i jasnije od rijeci. Mozes sebe smatrati bosnjackim patriotom, ali od tebe Bosna nema vise nista
Zanimljivo, da bi zemlja od tebe imala koristi moras zivjeti u njoj.
Edin Dzeko se ne slaze s tobom. :D
nosara

#6348 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

madner wrote: Mozes ti imati misljenje, mozes ti iskazati misljenje, no akcije govore puno glasnije i jasnije od rijeci.
Mozes sebe smatrati bosnjackim patriotom, ali od tebe Bosna nema vise nista. Nisu tu da popravis stanje, nisu tu da zaposlis nekoga, nisu tu da primjerom pokazes da se moze ako se moze. Djeca ako dodju kad na godisnji dobro i jeste, no za njih smo Tanzanija.

Dakle, jasno si svojim izborima i djelima odlucio da ti je od Bosne bitniji tvoj ekonomski status, a da ti je Bosnjacka nacija potpuno nebitna jer si joj umanjio broj kada je najbitnije.

Tako da, kazem mozes imati misljenje, no djela kazu da ne vjerujes u poruke koje saljes.

Nema potrebe za pravilnikom, ima zdrav razum i sta koga diskvalificira.
Teoreticari iz rasejanja na haparatima... :lol:
republikauzicka

#6349 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by republikauzicka »

Republika Titoslavija bila.
hAZNADAR

#6350 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

Ali Kemal wrote:
hAZNADAR wrote:Takodjer sam primijetio kod ljudi koje sam licno upoznao i koji dolaze iz raznih zabiti u Africi, Juznoj Americi, Aziji gdje je i socijalno i ekonomski i sigurnosno gore nego u BiH - da ne pljuju po svojim drzavama ma ni blizu koliko mi. Realno ce se zaliti na siromastvo, nedostatak cesta, vode, struje, korupciju, bezvlasce,... ali nikad ni u snu iz nekog licnog ponosa nebi svoju drzavu nazvali crnom rupom, smetljistem, prknom,.. itd.
To samo znaci da su sjebani u mozak. :oops:
Nema tu nista pozitivno, doci npr iz Haitija i ne reci da je to smetljiste od drzave, jer to zaista jeste, SIDA hara, bijeda i siromastvo, kriminal, u sustini jedan veeeeliki logor.
Dobro gdje je granica izmedju smetljista za drzavu ili tek drzave u razvoju.
Nekome je redukcija vode, nekome sto nema Iphone 6, nekome sto 90% domacinstava nema vodu, komunalije, struju,...
Sve je stvar licnih kriterija,... samo je cinjenica da je najvise elite kod nas. Nekome je premija da uopce ima vodovod, struju, komunalije, cestu do kuce,.. .a nekome ne. I prije bih rekao da su shebani u mozak iz Haitija opet u neku ruku mentalno zdraviji jer su veci optimisti i oportunisti.
Post Reply