Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
MyTao

#6326 Re: Ateizam

Post by MyTao »

HardcoreMX wrote:
Dozer wrote: Da ti nisi nesto pobrkao...?
Valjda onaj koji tvrdi da nesto jeste/postoji mora to dokazati, a ne obratno :D
Pa onaj koji negira dokaze, onda mora dokazati da ovaj prvi nije u pravu...zato se i kaže argumentovano....
Ja tvrdim da je bog moj macak... ti to vjerovatno negiras... eh pa dokazi da nije, do tada je moj macak bog.
Dozer

#6327 Re: Ateizam

Post by Dozer »

MyTao wrote:
HardcoreMX wrote:
Dozer wrote: Da ti nisi nesto pobrkao...?
Valjda onaj koji tvrdi da nesto jeste/postoji mora to dokazati, a ne obratno :D
Pa onaj koji negira dokaze, onda mora dokazati da ovaj prvi nije u pravu...zato se i kaže argumentovano....
Ja tvrdim da je bog moj macak... ti to vjerovatno negiras... eh pa dokazi da nije, do tada je moj macak bog.
:lol: :lol: :lol:

Sad ce tebi HCMX dati dokaze da to nije tacno. U medjuvremenu:

Image Image
beni-bu-man

#6328 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Image
Smrcak15

#6329 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: ima jedna zajednicka stvar a to su stvaralacki process, jer vi vjerujete da samo po sebi u prirodi tezi kad stvaranju, jer evolucija to zagovara da se ide ka stvaranju i razvitku

pa kad bi hipoteticki mogli da bacamo casu vjecno dali bi doslo do organizacije, da se stvore 3 mini case, nebi nikad, pa kakko onda da slucajno iz nezive stvari zivot nastane i to organizovano da se razvija i da bude u interkaciji izmedju vrsta.
I opet isto - poredjenje zive prirode i bica s necim nezivim i vjestackim... Fakat si nenadjebiv.
Ne moze se to porediti ni hipoteticki, crni Smrle...
neide mi u glavu kako mozes da se oslonis da mutaciju kao da mutacija ima moc inteligentnog stvaranja, mutacija je covjece za DNK sto zemljotres za zgradu, urusavanje, a ti se hvatas kao izraslina pa bilo kakva , abnormalna, nema veze, izraslina, ipak je to evolucija :-)
Hajde da, za pocetak, utvrdimo odakle uopste potice taj termin "inteligentni dizajn". Ko je to prvi spomenuo, u kojem kontekstu i, najbitnije - da li je bio religiozan?
kao eto kada zemljtres pogodi naselje pa napravi dar mar, ipak je to evolucija ne naprijed ali unazad, rusenje, i nered, isto tako mutacija je zemljotres za DNK jer dovodi do urusavanja i smrti.
Lupetas. Opet. Zemljotres je prirodni geoloski proces (davno sam te pitao za vulkane i sta Kur'an kaze o njima, ali si to hladno preskocio jer nisi imao nikakav odgovor). To sto zemljotres napravi dar-mar u ljudskim tvorevinama, poput naselja, samo je nase ljudsko vidjenje toga.
Shvati jednu stvar - bez tektonskih pomjeranja i vulkana, a koji oblikuju nasu planetu vec milijardama godina, planeta danas uopste ne bi izgledala kako izgleda (i, za tvoju info, jos uvijek se i konstantno mijenja kao i tokom proteklih 5 milijardi godina), a na njoj vjerovanto ne bismo postojali ni mi, a moguce ni bilo kakav zivot.
Pogledaj Mjesec, na kojem nema ni vulkana ni tektonskih pomjeranja. Komad mrtve okrugle stijene.
jednostavno nemogu da te shvatim kako mozes da vjerujes da mutacija koja je slucajan dogadjaj koji nema inteligenciju niti sazaljenje pa ta ista mutacija kroz mutiranje stvara nove organe , forme, boje , texture u bicima da bi ih razvila i odbranila od predatora.
Prvo - sazaljenje je nas, ljudski "izum". Priroda ne poznaje taj termin, jos manje njegovo znacenje, a ponajmanje ima sazaljenja prema bilo cemu, pa tako i prema nama.
A mutacija - pa zar nisi sam jucer rekao da su muhe izlagali radijaciji i gledali mutacije na njima. Da li su im noge izrasle na glavi? Da li je to mutacija? Da li su to novi organi stvoreni tom mutacijom? Upali malo mozak, Smrle dragi...
recimo vi mutacijju predstavljate kao nekakav kreatorski sazaljivi entitet koji ima suosjecanje sa zivotinjama pa vidi okruzenje i pocne imitirati okruzenje na zivotinji kako bi je maskiralo od predatora
Mutacija = promjena. Nema tu nikakvog sazaljenja i slicnih sranja koja ti pokusavas podmetnuti kao nekakve faktore u prirodnoj mutaciji. Kako ti upravo rekoh - priroda ne poznaje sazaljenje.
Niz raznih mutacija kroz duzi vremenski period = evolucija.
Mutacija/promjena koja nekom zivom bicu ili biljci omogucava dugitrajniji zivot = uspjesna promjena. I ta forma zivota ce tu mutaciju zadrzati sve dok se ne desi neka nova.
Insekat kao lisce
Image
Naporan si s ovim, a objasnjeno ti je 1.455.876 puta.
Jesi li ikada cuo za mimikriju....?

Hajmo ovako, "eksperiment" za tebe, a sastoji se samo u posmatranju. Obrati paznju na ljude koji godinama imaju psa. Ako se malo bolje zagledas, primijetices da vecina tih ljudi lice na svog psa.
P.S. Ne ocekujem da ti ovo uopste mozes i primijetiti, s obzirom na tvoje sposobnosti primjecivanja bilo cega sto ne pise u tvojoj knjiGi.
u svasto ce te prije vjerovati ma koliko nelogicno bilo ali samo ne Boga, niposto inteligentnog tvorca :-)
NIje "u svasto", nego "u svasta". Nije "ce te", nego "cete".
A bog je, kao, logican? Jeste takvima kao ti, koji niste sposobni shvatiti nista dalje od onoga napisanog u jednoj knjizi, a koja je generalno plagijat mase ranijih knjiga i znanja.
Hajde da, za pocetak, utvrdimo odakle uopste potice taj termin "inteligentni dizajn". Ko je to prvi spomenuo, u kojem kontekstu i, najbitnije - da li je bio religiozan?
nebitno ko ga je skovao, da ga je mara gatara skovala, nebitno, poenta je sta ono predstavlja.

Lupetas. Opet. Zemljotres je prirodni geoloski proces (davno sam te pitao za vulkane i sta Kur'an kaze o njima, ali si to hladno preskocio jer nisi imao nikakav odgovor). To sto zemljotres napravi dar-mar u ljudskim tvorevinama, poput naselja, samo je nase ljudsko vidjenje toga.
Shvati jednu stvar - bez tektonskih pomjeranja i vulkana, a koji oblikuju nasu planetu vec milijardama godina, planeta danas uopste ne bi izgledala kako izgleda (i, za tvoju info, jos uvijek se i konstantno mijenja kao i tokom proteklih 5 milijardi godina), a na njoj vjerovanto ne bismo postojali ni mi, a moguce ni bilo kakav zivot.
Pogledaj Mjesec, na kojem nema ni vulkana ni tektonskih pomjeranja. Komad mrtve okrugle stijene.
nikad zemljotres nemoze napraviti kucu, dok je zato moze srusiti.

zemljotres ne dovede do reda i simterije, nego urusavanje, tako isto mutacija ne dovodi do poboljsanja nego do abnormalnosti i stete
Prvo - sazaljenje je nas, ljudski "izum". Priroda ne poznaje taj termin, jos manje njegovo znacenje, a ponajmanje ima sazaljenja prema bilo cemu, pa tako i prema nama.
A mutacija - pa zar nisi sam jucer rekao da su muhe izlagali radijaciji i gledali mutacije na njima. Da li su im noge izrasle na glavi? Da li je to mutacija? Da li su to novi organi stvoreni tom mutacijom? Upali malo mozak, Smrle dragi...
da mutacija ali stetna mutacija a ne nesto napredno, i poboljsanje, kao sto zemljotres ne radi poboljsanje kada se aktivira nego urusava, tako isto mutacija uusava DNK kodove i zato nastaju izrasline, tumori itd ako tebi noge na glavi znaci progres a ne steta onda si prolupao na dugo i siroko.

nikako da shvatis da mutacija steti a ti se hvatas na mutirane noge na muhinoj glavi kao nesto napredno, poboljsanje a ne steta.

Objasni nam kako mutacija doprinosi nove infomracije u DNK ????
Niz raznih mutacija kroz duzi vremenski period = evolucija.
Mutacija/promjena koja nekom zivom bicu ili biljci omogucava dugitrajniji zivot = uspjesna promjena. I ta forma zivota ce tu mutaciju zadrzati sve dok se ne desi neka nova.
to je samo teorija a naucni experimenti sa muhama i radijacijom to opovrgavaju.
Dope_Man

#6330 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Malo nauke sa druge teme:
Image
Dozer

#6331 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: nebitno ko ga je skovao, da ga je mara gatara skovala, nebitno, poenta je sta ono predstavlja.
I te kako je bitno, Smrle, i te kako ;)
nikad zemljotres nemoze napraviti kucu, dok je zato moze srusiti.
zemljotres ne dovede do reda i simterije, nego urusavanje, tako isto mutacija ne dovodi do poboljsanja nego do abnormalnosti i stete
Ma hajde :D
Moze li tvoj bog napraviti kucu? Pokazi nam jednu koju je napravio.
Cije je djelo zemljotres? Ako je bog sve programirao, onda je programirao i zemljotres, zar ne? Dakle- bog je najveci rusitelj.

Mutacije dovode do abnormalnosti i stete? OK.

De nam to pojasni na svojoj vlastitoj slici - kako su mutacije ovog insekta napravile abnormalnim i nastetile mu u njegovom zivotu :D
Image
da mutacija ali stetna mutacija a ne nesto napredno, i poboljsanje, kao sto zemljotres ne radi poboljsanje kada se aktivira nego urusava, tako isto mutacija uusava DNK kodove i zato nastaju izrasline, tumori itd ako tebi noge na glavi znaci progres a ne steta onda si prolupao na dugo i siroko.
Image
nikako da shvatis da mutacija steti a ti se hvatas na mutirane noge na muhinoj glavi kao nesto napredno, poboljsanje a ne steta.
Image
Objasni nam kako mutacija doprinosi nove infomracije u DNK ????
Image
to je samo teorija a naucni experimenti sa muhama i radijacijom to opovrgavaju.
Image

Image
I tako....Pobi Smrle sam sebe, i to - do koljena :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Smrcak15

#6332 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Insekat kao lisce
Image
Naporan si s ovim, a objasnjeno ti je 1.455.876 puta.

Hajmo ovako, "eksperiment" za tebe, a sastoji se samo u posmatranju. Obrati paznju na ljude koji godinama imaju psa. Ako se malo bolje zagledas, primijetices da vecina tih ljudi lice na svog psa.
P.S. Ne ocekujem da ti ovo uopste mozes i primijetiti, s obzirom na tvoje sposobnosti primjecivanja bilo cega sto ne pise u tvojoj knjiGi.
u svasto ce te prije vjerovati ma koliko nelogicno bilo ali samo ne Boga, niposto inteligentnog tvorca :-)
NIje "u svasto", nego "u svasta". Nije "ce te", nego "cete".
A bog je, kao, logican? Jeste takvima kao ti, koji niste sposobni shvatiti nista dalje od onoga napisanog u jednoj knjizi, a koja je generalno plagijat mase ranijih knjiga i znanja.
o boze dragi :-) ti bas druze nista ne kontas, naravbno da sam cuo za mimikriju

ovo je pitanje isto kao kad bi ja Tebe pitao

Hej moj Predozirani Nadozirani druze jesi li ti ikad cuo za imitaciju? :lol:

na tom levelu ti je pitanje, i nemogu da se nacudim koliko da neka<em sta pitanje je neznam dali da se smijem ili placem :?

Ti mene kad pitas dali sam cuo sa mimikriju je isto kao da me pitas jesam li cuo za imitaciju?

sta je to mimikrija?

po definiciji evolucionista:

Mimikrija
Mimikrija (grč. mimeomai - oponašam) je sposobnost nekih vrsta životinja i biljaka, da se izgledom prilagode okolini radi zaštite od prirodnih neprijatelja.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Mimikrija

jeli ova definicija objasni kako imitiraju druge vrste kako biljke tako i druge zivotinje, NE

da se izgledom prilagode ---->kako da se izgledom prilagode

jeli to zivotinje imaju razum pa same sebi evolviraju da lice kao okruzenje? Ne
dali mutacija ima razum i dizajnerske sposobnosti da imitira okruzenje na zivotinjama? Ne
Dali slucajni dogadjaji mogu imati razumske, dizajnerske i kreatorske sposobnosti pa da imitiraju okruzenje? Ne

pa kako se onda prilagodjavaju pobogu si brate?

evo kako ti vjerujes, mutacije /izrasline koje se akumuliraju duge vremenske periode cine da bice se sve vise i vise prilagodjavaju okolini.
Drugim rijecima Znaci slucajni dogadjaji imaju dizajnerske , kreatorske i empaticne spobosnosti da prilagode vrste okruzenju da ih skrije od predatora.

u ovome je sav problem, oko kojeg se ja i ti vrtimo, ti vjeruje da slucajni dogadjaji /mutacije koje su epxerimentalno dokazano ne doprinose poboljsanju ali ti ipak vjerujes da doprinose samo zato sto teorija ne naucni fakt kaze tako, jer teorija puse u tom smjeru pa ti isto tako pokusavas da puses u tom smjeru iako experimenti dokazuju suprotno.

Obrati paznju na ljude koji godinama imaju psa. Ako se malo bolje zagledas, primijetices da vecina tih ljudi lice na svog psa.
a sta mislis da osoba kupuju psa koji lici na tu osobu?

A bog je, kao, logican? Jeste takvima kao ti, koji niste sposobni shvatiti nista dalje od onoga napisanog u jednoj knjizi, a koja je generalno plagijat mase ranijih knjiga i znanja

da milion puta logican, kad vidis u stvorenja koja su sastavljena kao puzle , komponentni na tacnim pozicijama ukazuje na inteligenciju

dok tebi je ovo nelogicno ali zato ti je logicno slucajani dogadji da imaju dizajnerske sposbnosti gdje bi i najveci dizajneri ovog svijeta pozavidjeli.
Image
Dozer

#6333 Re: Ateizam

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Smrcak15

#6334 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote: Mutacije dovode do abnormalnosti i stete? OK.

De nam to pojasni na svojoj vlastitoj slici - kako su mutacije ovog insekta napravile abnormalnim i nastetile mu u njegovom zivotu :D
Image
ograjisao si druze pravo

problem za Tebe je sto insekt nije mutirao nego je tako stvoren od samog pocetka, a evo i da je evolvirao jedino moze da evolvira u ovo iz lose kamuflaze u dobru samo ako Evolver usmjerava evoluciju to jeste Bog ako vodi u kojem ce smjeru evolvirati pa da lici na list, sa takvom evolucijom ja nemam problema.

ali imam problema kada mi ti poturas evoluciju kroz slucajne dogadjaja i da ti slucajni dogadjaji imaju dizajnerske sposobnosti pa cak i empatiju prema zivotinjama eh tu se mi razilazimo skroz.
zforumas

#6335 Re: Ateizam

Post by zforumas »

I bas ga evolver u list pretvorio, nije recimo u dinosaurusa pa da pokaze svojim predatorima ko je glavni baja u selu
Dozer

#6336 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Image Image Image Image

Imas neki dokaz, neku naucnu studiju, koja potvrdjuje da je taj insekt nastao takav od samog svog pocetka? Inace, taj insekt se zove bogomoljka. I ima ih par desetina vrsta. I skoro svaka je - mimikricna.

S tobom je pravi upis pricati o bilo cemu, Smrle dragi.... Ti zaista ne poznajes osnove bilo koje nauke, a pricao bi o tome. I ono sto ne kontas, a ocito neces ni da se edukujes, jednostavno sam sebi prevedes kao "bog je to tako stvorio", i tacka :D
Smrcak15

#6337 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Image Image Image Image

Imas neki dokaz, neku naucnu studiju, koja potvrdjuje da je taj insekt nastao takav od samog svog pocetka? Inace, taj insekt se zove bogomoljka. I ima ih par desetina vrsta. I skoro svaka je - mimikricna.

S tobom je pravi upis pricati o bilo cemu, Smrle dragi.... Ti zaista ne poznajes osnove bilo koje nauke, a pricao bi o tome. I ono sto ne kontas, a ocito neces ni da se edukujes, jednostavno sam sebi prevedes kao "bog je to tako stvorio", i tacka :D
ah sto chova voli palamudit to je strahoba jedna, pa da vidimo jeli tako kao sto kaze
Inace, taj insekt se zove bogomoljka
nije ovo bogomoljka (bogomoljka je Mantis) familija Mantidae

dok taj listnati insekt je Phyllium philippinicum iz familije Phylliidae

ovo je bogomoljka druze Predozirani
Image
Imas neki dokaz, neku naucnu studiju, koja potvrdjuje da je taj insekt nastao takav od samog svog pocetka?
nemam ali vjerujem u dvije alternative koja jedna od njih mora biti tacna

1. da je stvoreno odjednom od BOga
2. da je Bog evolvirao , pa kroz evoluciju stvarao nove organe i forme i imitacije.

a vjerovati da je slucajnim doagadjajima to nastalo je pisanje po svom vlastitom razumu i logici.

Ti zaista ne poznajes osnove bilo koje nauke,
vidimo kako ti Bogomoljku mantisa pretvori u listnatog insekta Phyllium philippinicum

nemoj dalje polozio si.
Dozer

#6338 Re: Ateizam

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol: :lol:
Dje si razumni logicaru, nisam te prepoznao namah :D
L u c i f e r

#6339 Re: Ateizam

Post by L u c i f e r »

"Znak. Koliko li sam samo puta začuo tu reč, kao i reč „predskazanje“! Sve postaje znak i predskazanje za onoga ko budno vreba, spreman da se oduševi, spreman da protumači, spreman da zamisli saglasja i sličnosti. Svet je krcat tih neumornih vrebača znakova."
Dope_Man

#6340 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Smrcak15

#6341 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote::lol: :lol: :lol: :lol:
Dje si razumni logicaru, nisam te prepoznao namah :D
ne ponasas se adekvatno situaciji druze predozirani

smijes se gdje treba i ne treba.
Dozer

#6342 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Smrle, ti si smijesan lik sam po sebi, vjeruj mi na rijec.

Zaista je fascinantno kako su ljudi sposobni sami sebi pojednostaviti stvari vjerovanjem u nesto... A ti si ocit dokaz toga.

I pri tome totalno zanemariti nauku, sve stvarne dokaze, a cak i kada nemaju kud pod pritiskom tih dokaza, onda ce ih hladno okrenuti na svoj mlin tvrdnjom da "je to bog tako napravio" :D

Dakle, ti tvrdis da je sve na ovoj planeti nastalo odjednom i tacno ovako kako sada izgleda? I biljke, i planine, i zivotinje, i ljudi, jednom rijecju - sve?
Tvrdis da smo mi, ljudi, nastali onako kako to tvoja knjiga opisuje - prvo Adam (Adem), pa od njegovog rebra onda Eva (Hava), i sve to po principu da je bog rek'o "budi", i hop! - Eto Ad(a)ema?

Da li je to to?
Smrcak15

#6343 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Smrle, ti si smijesan lik sam po sebi, vjeruj mi na rijec.

Zaista je fascinantno kako su ljudi sposobni sami sebi pojednostaviti stvari vjerovanjem u nesto... A ti si ocit dokaz toga.

I pri tome totalno zanemariti nauku, sve stvarne dokaze, a cak i kada nemaju kud pod pritiskom tih dokaza, onda ce ih hladno okrenuti na svoj mlin tvrdnjom da "je to bog tako napravio" :D

Dakle, ti tvrdis da je sve na ovoj planeti nastalo odjednom i tacno ovako kako sada izgleda? I biljke, i planine, i zivotinje, i ljudi, jednom rijecju - sve?

Da li je to to?
I pri tome totalno zanemariti nauku, sve stvarne dokaze
upravo to ti radis, ali od od silnog smijeha neznas vise nigdje u kojoj situaciji se smijati a kad plakati, pa ti je i nauka vise pobrkana kao ona Bogomoljku sto hoces da strpas na listnati insekt
covjek prvi dao, znaci prvo formiranje covjeka, i udahnjivanje duse u njega i na taj nacin je prvi covjek nastao

a sto se tice zivotinja ima dva misljenja, ili odjednom da je stvoreno ili da je Bog stvorio kroz evoluciju jednu iz drugog.

planine kroz duge vremenske periode.

nevjerujem da je sve odjednom stvoreno, nego postepeno.
Dozer

#6344 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Dobro. Daj nam onda bar malo poblize opisi taj nastanak prvog covjeka, ovakvog kakvi smo mi danas, i to "udahnjivanje" duse u njega. Svojim rijecima, onako kako ti zamisljas da se to desilo. Stipu kopiranje citata iz Kur'ana.

A onda nam malo detaljnije opisi nastanak njegove druzice, tj. zene, tj. Have - od njegovog rebra. Kako je to tacno izgledalo?
Last edited by Dozer on 18/07/2017 16:00, edited 1 time in total.
Smrcak15

#6345 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Dobro. Daj nam onda bar malo poblize opisi taj nastanak prvog covjeka, ovakvog kakvi smo mi danas, i to "udahnjivanje" duse u njega.

A onda nam malo detaljnije opisi nastanak njegove druzice, tj. zene, tj. Have - od njegovog rebra. Kako je to tacno izgledalo?
nemogu jer je van mopg dometa.

jedino sto bi mogao reci jeste da je adema bog formirao od materijala iz zemlje i vode, poslije kad je licio na nepokretnog kipa uahnuo mu je dusu, znaci poceo je da zivi.
Poslije ga je morao poduzavati imenima stvari kako se sta zove , kao sto se dijete mora poducavati.
Dozer

#6346 Re: Ateizam

Post by Dozer »

I tebi je to zaista logicnije od dokazane naucne evolucije?
OK.

A, sta cemo ako se ispostavi da je slucajni spoj prirodnih elemenata ipak moguc za zacece zivota, od kojih je karbon, po svoj prilici, najzasluzniji za kreiranje zivota na Zemlji?
Naucnici su vrlo brlizu da ovo potvrde.

Sta cemo onda s bogom? Pretpostavljam da cete tada reci - pa, da bog nije dao karbon i ostale sastojke, ne bi nastao ni zivot.

Sta cemo onda s ovom teorijom o Ademu i Havi, rebrima, itd.?
HardcoreMX

#6347 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

Dozer wrote: Jos kad bi onaj koji tvrdi da "jeste", ili ti afirmator, imao neke dokaze, to bi bilo super

Samim tim, onaj koji negira - ne mora nista ni dokazivati, tj. nema nikakvih dokaza koje negira, jer onaj koji tvrdi da to nesto jeste - nije dao nikakve dokaze/argumente.

Ili, da ti pojednostavim (dok se Smrle ne vrati ) - vi morate dati cvrste dokaze, provjerljive, a ne samo reci "postoji", i onda smatrati da je to dokaz. To nije dokaz bilo cega.
I ja mogu reci da je tmoja glava u obliku jednakostranicnog trougla, ali da bi to bilo prihvaceno kao istina i cinjenica - ja to prvo moram i dokazati.

Kako bih to dokazao - tako sto bih te pokazao ljudima, sto bih odradio mjerenja tvoje glave pred ljudima, i tako svoju tvrdnju pretvorio u istinu i cinjenicu. A do tada, tj. dok ja ne dokazem svoju tvrdnju, to ostaje samo to - moja tvrdnja bez ikakvih dokaza, a samim tim to nije ni istina, a ni cinjenica.

E, vidis - sve dok vi ne uradite nesto slicno s bogom, tj. dok nekako ne dokazete njegovo postojanje, ta vasa nemogucnost dokazivanja je vrhunski dokaz oponentima, tj. nama koji tvrdimo da on ne postoji
Pa cijelo vrijeme ti objašnjavam da nitkoga ne zanima je li tvoja glava trouglasta, četverouglasta itd. ili nije...dakle, radi se o besmislenosti ateističkog stava...Apsurd je sebe i druge ubjedjivati da nešto 'ne postoji' kao što to čine 'ateisti'..
MyTao wrote: Ja tvrdim da je bog moj macak... ti to vjerovatno negiras... eh pa dokazi da nije, do tada je moj macak bog.
Ništa novo,to je klasika u teologiji... ako ne vjeruješ u Boga, očekivajuće da onda vjeruješ u raznorazne idole...apropo, vjernik i ne tvrdi da postoji bog, nego Bog.
Smrcak15

#6348 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:I tebi je to zaista logicnije od dokazane naucne evolucije?
OK.

A, sta cemo ako se ispostavi da je slucajni spoj prirodnih elemenata ipak moguc za zacece zivota, od kojih je karbon, po svoj prilici, najzasluzniji za kreiranje zivota na Zemlji?

Sta cemo onda s bogom? Pretpostavljam da cete tada reci - pa, da bog nije dao karbon i ostale sastojke, ne bi nastao ni zivot.

nemoguce je za ljude da udahnu zivot u mrtvu materiju
Dozer

#6349 Re: Ateizam

Post by Dozer »

HardcoreMX wrote:Pa cijelo vrijeme ti objašnjavam da nitkoga ne zanima je li tvoja glava trouglasta, četverouglasta itd. ili nije...dakle, radi se o besmislenosti ateističkog stava...Apsurd je sebe i druge ubjedjivati da nešto 'ne postoji' kao što to čine 'ateisti'..
Obrces stvar.
Ovdje se radi o besmislenosti teistickog stava. Apsurd je upravo u ubjedjivanju i sebe i drugih da je VJEROVANJE u nesto = dokaz postojanja toga necega, kontas?

Vjerovanje nije = dokaz za bilo sta. TO je samo nada da to nesto jeste istina, u konkretnom slucaju vjernici se nadaju da bog postoji onako kako to opisuju vjerske knjige. Ali, realnih dokaza - nemaaaa. Pojela maca :D
HardcoreMX wrote:Ništa novo,to je klasika u teologiji... ako ne vjeruješ u Boga, očekivajuće da onda vjeruješ u raznorazne idole...apropo, vjernik i ne tvrdi da postoji bog, nego Bog.
Bog nije licno ime, nego pojam, pa je samim tim bog.
A macka je bila....mah... Nebitno :D
Last edited by Dozer on 18/07/2017 16:25, edited 1 time in total.
Dozer

#6350 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote:
Dozer wrote:I tebi je to zaista logicnije od dokazane naucne evolucije?
OK.

nemoguce je za ljude da udahnu zivot u mrtvu materiju
To je tvoje misljenje, i vjerovanje.

Pitao sam - sta cemo ako se ispostavi da to jeste moguce?
Da je moguce da spoj odredjenih hemijskih elemenata na Zemlji, u odredjenim uslovima i pod odredjenim uticajem nekih prirodnih desavanja kreira klicu zivota u vidu jednocelijskog organizma? Sta cemo onda?
Post Reply