A cime se to sada grijes?dragma wrote:
Split je te godine bio u sastavu Jugoslavije zar ne? Ili sam nešto propustio!?
Govorim o padinskim naseljima grada u kojem sam odrastao i u kojem živim a koji se nikako ne mogu nazvati predgrađem, kontaš? A što se kulture stanovanja tiče ona je svakako, ako ne uslovljena, onda je usko povezana sa standardom života.
A kamare drva i jesu ono čega smo imali u izobilju![]()
juga 1950.-1990.
- spreca
#6326 Re: juga 1950.-1990.
- ¤ jelena ¤
#6327 Re: juga 1950.-1990.
Sto ljudi - sto slika stvarnosti....kako one nekad, tako i ove danas.stakasa wrote:Nevjerovatan je ovoliki otklon od stvarnosti kojeg evo ni zub vremena nije nagrizao¤ jelena ¤ wrote:Svijesti koja se nije gušila u močvari lažnog morala kao ova danas.stakasa wrote:Kakve bona svijesti? Pa nemoralnije je tada bilo pricat o jednakosti a djete slat u London po ploce nego danas izrabljivat radnike ako imas svoj privatluk
- spreca
#6328 Re: juga 1950.-1990.
Naravno ...tad je bilo love za original talijanke farmerke...a sad jedva skupis za original kineske a super ako imas za original turskedragma wrote:U Trst po farmerke![]()
Sad će udariti kontra-argumentima tipa:"Haj sad otiđi ako ti je bolje nego onda".![]()
- spreca
#6329 Re: juga 1950.-1990.
juga je imala duga oko 24 milijarde...a danas bivse republike juge su duz vjerovatno preko 300milijardi...i sta smo to napravili....sta je to bosna napravila za kredite koje je uzela osim sto svojim budzetnicima placa place i krade ...bujrum nastavite otako...usloro vam niko ni kredita nece datiOmmadawn wrote:Ali odakle novac da se to izgradi? Ko je to finansirao? I otkud medjunarodni podatak da je Jugoslavija te godine bankrotirala?Banksy wrote:'83. je godina olimpijske izgradnje Sarajeva kad smo dobili planinske hotele, Holiday, Zetru, Dobrinju, trolu, gasifikaciju, nove asfalte, itd. Sugerirati da smo te godine (bilo ko u Yu) bili gladni hljeba je baš žešća nebuloza.
Otkud nam onda toliki inozemni dug 1989-e? Kako to da ga nismo vratili?
Otkud pad zivotnog standarda prosjecnog Jugoslovena od 1985-e?
Da se razumijemo, nismo bili gladni hljeba/kruha.
I ako me pamcenje dobro sluzi, hljeb koji bi kupovali poslije dan-dva bi se toliko mrvio i bio suh da se nije mogao jesti. Nije dakle bio nekog ogromnog kvaliteta. Nije ni danas ali nije ni tada. Barem ne krajem osamdesetih.
- spreca
#6330 Re: juga 1950.-1990.
otkud ti voda u kucidragma wrote:A što bih skako kad istu imam i ovdje!?¤ jelena ¤ wrote:A u London po ploče...
Haj sad skokni zbog muzike do Londona...![]()
To isto kao da me pošalješ na potok da donesem vode a česma u kući
- dragma
- Vozim: Pješe
#6331 Re: juga 1950.-1990.
Haj se ti prvo dogovori sama sa sobom, pročitaj još jednom boldirano, tvoje riječi.¤ jelena ¤ wrote:Govorimo o prošlosti koja je tebi nepoznata. Dakle imao, a ne imaš.dragma wrote:A što bih skako kad istu imam i ovdje!?¤ jelena ¤ wrote:A u London po ploče...
Za najnoviju ploču Bore Spužića Kvake stvarno nisi morao niđe ić....imao si je i ovdje...
Dalje, na stranu Boro Spužić, hoćeš reći da je prosječni jugović išao u London da kupi ploče Stones-a kao što danas žene idu po krompir na pijacu!?
Daj, mani me Jelena sviju ti, taman sam prestao vjerovati u djeda mraza...
.
-
RJ57
#6332 Re: juga 1950.-1990.
spreca wrote:otkud ti voda u kucidragma wrote:A što bih skako kad istu imam i ovdje!?¤ jelena ¤ wrote:A u London po ploče...
sve je to bilo kratkotrajno, ali da je bolilo jeste. ovako iz sjećanja: par nepar je trajao maksimalno godinu dana, vjerovatno kraće, a bonovi za hranu i te redukcije struje svega par mjeseci te 1982-ge, možda 3 mjeseca, ne više
ali fakat, ništa od toga me nije bolilo ko današnji život bez vode!
- dragma
#6333 Re: juga 1950.-1990.
Dvadeset prvi vijek, grad, metropola, davno uznapredovala tehnologija i on me pita čim se sad grijemspreca wrote:A cime se to sada grijes?dragma wrote:
Govorim o padinskim naseljima grada u kojem sam odrastao i u kojem živim a koji se nikako ne mogu nazvati predgrađem, kontaš? A što se kulture stanovanja tiče ona je svakako, ako ne uslovljena, onda je usko povezana sa standardom života.
Garant ne trčim oko zgrade da se ugrijem.
- dragma
#6334 Re: juga 1950.-1990.
Rahatluku niđe kraja jel de?
Jbg, daleko je Brazil...

Jbg, daleko je Brazil...

- spreca
#6335 Re: juga 1950.-1990.
Neznam o kakvim je rijec bonovima za hranu?......danas nemogu da odrzavaju vodovod koji je nekad bio napravljen....nikada ove novo nastale drzave(osim slovenije)nece dostici tog industrijskog razvoja koji je bio , od lake do teske industrije....evo kako kazes danas posle tri cetiri decenije u tim istim cijevima nemas vode a neki se ubise da dokazu kako je nekad zivot bio patnja...ma sta oni znaju osim sto im njihovi shefovi kazu....ja samo kad pogledam crnu kroniku npr Sarajeva...pa toliko nije bilo belaja u cijeloj jugi koliko danas imas u Sa itd.....nikad toliko "demokratije" a nikad se nije losije zivjelo...pogledaj koliko samoubistava u biH a da nepricamo o drugim " drzavama"bivse juge itd itdRJ57 wrote:![]()
sve je to bilo kratkotrajno, ali da je bolilo jeste. ovako iz sjećanja: par nepar je trajao maksimalno godinu dana, vjerovatno kraće, a bonovi za hranu i te redukcije struje svega par mjeseci te 1982-ge, možda 3 mjeseca, ne više
-
RJ57
#6336 Re: juga 1950.-1990.
ma one tačkice, ne bonovi, sorry.
kafa, ulje, šećer, deterdžent ...
- spreca
#6337 Re: juga 1950.-1990.
Cime se grijes?dragma wrote:Dvadeset prvi vijek, grad, metropola, davno uznapredovala tehnologija i on me pita čim se sad grijemspreca wrote:A cime se to sada grijes?dragma wrote:
![]()
Garant ne trčim oko zgrade da se ugrijem.
- Ommadawn
#6338 Re: juga 1950.-1990.
Samo BiH je ima oko 11 milijardi dolara duga.spreca wrote: juga je imala duga oko 24 milijarde...a danas bivse republike juge su duz vjerovatno preko 300milijardi...i sta smo to napravili....sta je to bosna napravila za kredite koje je uzela osim sto svojim budzetnicima placa place i krade ...bujrum nastavite otako...usloro vam niko ni kredita nece dati
Uzmi u obzir onda vrijednost dolara 1989-e i vrijednost dolara danas.
No, da se za vrijeme SFRJ napravilo mnogo toga od tog novca - to stoji i to ne poricem. Ali da se nesto zivjelo ekstra dobro ili bolje osamdesetih - nije.
Nisu ljudi protestirali zato sto ih je zuljala nacionalnost nego sto je oslabio zivotni standard. I trebalo je naci zrtvenog jarca.
- Ommadawn
#6339 Re: juga 1950.-1990.
Zar nisu Tuzlu zvali do skora "Kanister-city"?spreca wrote:Neznam o kakvim je rijec bonovima za hranu?......danas nemogu da odrzavaju vodovod koji je nekad bio napravljen....nikada ove novo nastale drzave(osim slovenije)nece dostici tog industrijskog razvoja koji je bio , od lake do teske industrije....evo kako kazes danas posle tri cetiri decenije u tim istim cijevima nemas vode a neki se ubise da dokazu kako je nekad zivot bio patnja...ma sta oni znaju osim sto im njihovi shefovi kazu....ja samo kad pogledam crnu kroniku npr Sarajeva...pa toliko nije bilo belaja u cijeloj jugi koliko danas imas u Sa itd.....nikad toliko "demokratije" a nikad se nije losije zivjelo...pogledaj koliko samoubistava u biH a da nepricamo o drugim " drzavama"bivse juge itd itdRJ57 wrote:![]()
- spreca
#6340 Re: juga 1950.-1990.
ma sve je to trajalo 3 mjeseca do pola godine....ali sve je to pocelo posle Titine smrti kad je svaka shupak htio da bude tito i da ima svoju drzavu i kad su stranci vidjeli kuda to sve ide pa su prestali i kredite davati kad su trazili da se ranije uzeti krediti vrate...nesto slicno se i danas desava sa Bih kd svi hoce da je razvale pa da imaju svoje mini drzavice a nevide da i ovako jedva opstajemo u vaktu globalizacije ..ali nakotilo se nekih pametnih vodja koji nas stite od onih drugih koji hoce da nas potlaceRJ57 wrote:ma one tačkice, ne bonovi, sorry.
- spreca
#6341 Re: juga 1950.-1990.
Ommadawn wrote:Samo BiH je ima oko 11 milijardi dolara duga.spreca wrote: juga je imala duga oko 24 milijarde...a danas bivse republike juge su duz vjerovatno preko 300milijardi...i sta smo to napravili....sta je to bosna napravila za kredite koje je uzela osim sto svojim budzetnicima placa place i krade ...bujrum nastavite otako...usloro vam niko ni kredita nece dati
Uzmi u obzir onda vrijednost dolara 1989-e i vrijednost dolara danas.
No, da se za vrijeme SFRJ napravilo mnogo toga od tog novca - to stoji i to ne poricem. Ali da se nesto zivjelo ekstra dobro ili bolje osamdesetih - nije.
Nisu ljudi protestirali zato sto ih je zuljala nacionalnost nego sto je oslabio zivotni standard. I trebalo je naci zrtvenog jarca.
- dragma
#6342 Re: juga 1950.-1990.
Na struju, što pitaš?spreca wrote: Cime se grijes?
Aha, znači odlično smo živjeli sve dok su nam davali kredite i dok nisu počeli tražiti da iste vraćamo. Genijalno.spreca wrote: ma sve je to trajalo 3 mjeseca do pola godine....ali sve je to pocelo posle Titine smrti kad je svaka shupak htio da bude tito i da ima svoju drzavu i kad su stranci vidjeli kuda to sve ide pa su prestali i kredite davati kad su trazili da se ranije uzeti krediti vrate...nesto slicno se i danas desava sa Bih kd svi hoce da je razvale pa da imaju svoje mini drzavice a nevide da i ovako jedva opstajemo u vaktu globalizacije ..ali nakotilo se nekih pametnih vodja koji nas stite od onih drugih koji hoce da nas potlace![]()
- spreca
#6343 Re: juga 1950.-1990.
Nikad u u onom vaktu...u ovom novom je bilo jedno vrijeme jer se je grad povecao zabog izbjeglica dok se je radilo na pojacavanju snadbijevanja grada vodom .....i zamisli Crvena Tuzla je rijesila problem vode a Zeleni glavni grad drzave jos uvijek cuva kanistere i ceka kad ce kisa pastiOmmadawn wrote:
Zar nisu Tuzlu zvali do skora "Kanister-city"?
- dragma
#6344 Re: juga 1950.-1990.
I kad mi neko kaže na koga li su se ugledali ovi današnji političari (Bake and co). 
@spreča, ti garant obnašaš neku funkciju u predsjedništvu?

@spreča, ti garant obnašaš neku funkciju u predsjedništvu?
- spreca
#6345 Re: juga 1950.-1990.
dragma wrote:Na struju, što pitaš?spreca wrote: Cime se grijes?na struju koju daju Elektrane koje je izgradila opet ona "siromasna" titina jugaAha, znači odlično smo živjeli sve dok su nam davali kredite i dok nisu počeli tražiti da iste vraćamo. Genijalno.spreca wrote: ma sve je to trajalo 3 mjeseca do pola godine....ali sve je to pocelo posle Titine smrti kad je svaka shupak htio da bude tito i da ima svoju drzavu i kad su stranci vidjeli kuda to sve ide pa su prestali i kredite davati kad su trazili da se ranije uzeti krediti vrate...nesto slicno se i danas desava sa Bih kd svi hoce da je razvale pa da imaju svoje mini drzavice a nevide da i ovako jedva opstajemo u vaktu globalizacije ..ali nakotilo se nekih pametnih vodja koji nas stite od onih drugih koji hoce da nas potlace![]()
Znas li sad koliko ste duzni? i sta bi bilo da vam nisu dali te silne milijarde kredita koje ni bog nezna kako cete vracati...kakva bi afrika bila od vas
- spreca
#6346 Re: juga 1950.-1990.
neznam ko od nas hvali ovo danasnje ...ja ili tidragma wrote:I kad mi neko kaže na koga li su se ugledali ovi današnji političari (Bake and co).
@spreča, ti garant obnašaš neku funkciju u predsjedništvu?![]()
- Ommadawn
#6347 Re: juga 1950.-1990.
Decko, ne shukam ja nikome, nego lijepo pitam.spreca wrote:Nikad u u onom vaktu...u ovom novom je bilo jedno vrijeme jer se je grad povecao zabog izbjeglica dok se je radilo na pojacavanju snadbijevanja grada vodom .....i zamisli Crvena Tuzla je rijesila problem vode a Zeleni glavni grad drzave jos uvijek cuva kanistere i ceka kad ce kisa pastiOmmadawn wrote:
Zar nisu Tuzlu zvali do skora "Kanister-city"?![]()
![]()
![]()
...razmisli prije nego hoces da shuknes nekom drugom
A ti ako hoces nekome da shukas, provjeri informacije o dugovima. 24 milijarde dolara 1989 nije isto 24 milijarde dolara danas.
Cirka 11 milijardi dolara je danasnji dug BiH. Istina, od tog novca nije napravljeno nista u uporedbi sa onim sto je napravljeno u SFRJ.
I ako kritikujem greske tadasnjeg rezima i smatram da je nesto sto se ovdje tvrdi puki mit - ne mora znaciti da podrzavam "Zelene" ili desnicu.
- dragma
#6348 Re: juga 1950.-1990.
A vi krenuli od nule jel de? U Bosni su se tad kad ste vi "počeli" majmuni još uvjek pretvarali u ljude?spreca wrote:neznam ko od nas hvali ovo danasnje ...ja ili tidragma wrote:I kad mi neko kaže na koga li su se ugledali ovi današnji političari (Bake and co).
@spreča, ti garant obnašaš neku funkciju u predsjedništvu?![]()
......ovi danasnji evo skoro tri decenije nemogu da pokradu i podijele ono sto smo mogu sponosm reci mi napravili do 90te godine
Ma idi bježi...
Last edited by dragma on 08/01/2018 15:28, edited 1 time in total.
- spreca
#6349 Re: juga 1950.-1990.
Pa bolan zar nedavno bosna nije pokasirala 180 miliona duga od rusije koji je ostao jos iz juge a evo od 90 te nemozemo rusima da izmirimo dug za plin koji je nastao posle toga ..naravno da je u jugi bilo promasaja posle 80 te i to niko ne opravdava i ne negira...jer odmah posle titove smrti je pocela razgradnja Jugoslavije a ujedno i sve krize koje su dolazile i onda neki spominju 83 i da nije bilo hljeba...a ko je sve to razjebo?...danasnji naslednici demokrata(nacionalista i sovinista) koji su rasturili dobro uredjenu drzavuOmmadawn wrote:Decko, ne shukam ja nikome, nego lijepo pitam.spreca wrote:Nikad u u onom vaktu...u ovom novom je bilo jedno vrijeme jer se je grad povecao zabog izbjeglica dok se je radilo na pojacavanju snadbijevanja grada vodom .....i zamisli Crvena Tuzla je rijesila problem vode a Zeleni glavni grad drzave jos uvijek cuva kanistere i ceka kad ce kisa pastiOmmadawn wrote:
Zar nisu Tuzlu zvali do skora "Kanister-city"?![]()
![]()
![]()
...razmisli prije nego hoces da shuknes nekom drugom
A ti ako hoces nekome da shukas, provjeri informacije o dugovima. 24 milijarde dolara 1989 nije isto 24 milijarde dolara danas.
Cirka 11 milijardi dolara je danasnji dug BiH. Istina, od tog novca nije napravljeno nista u uporedbi sa onim sto je napravljeno u SFRJ.
I ako kritikujem greske tadasnjeg rezima i smatram da je nesto sto se ovdje tvrdi puki mit - ne mora znaciti da podrzavam "Zelene" ili desnicu.
- dragma
#6350 Re: juga 1950.-1990.
Nego haj da se uozbiljimo, na stranu @spreča i njegove parole, ja ne smatram da je danas bolje niti da nešto extra dobro živimo, ali da je u onaj vakat bilo med i mlijeko...niđe veze.