IRAN

Danguba

#63026 Re: IRAN

Post by Danguba »

Chmoljo wrote: 16/03/2026 21:02 mislim super mi je kako se ovdje razglaba o nepostojanju "međunarodnog prava", zbog ove intervencije.

pa se pitam, koliko je vama bilo godina 2003.?

nako pitam...
Sada je sve ogoljeno.
Tada smo jos uvijek kao naivci vjerovali u medjunarodno pravo i konvencije, vjerovali sta Amerika i zapad kazu...ali od 2003 do 2026.g. prodje vremena i burnih dogadjaja da svo shvatili da se islo na rusenje rezima koji zapadu nisu odgovarali ali pod raznim izgovorima od ljudskih prava do nuklearnih progarma.
Nije sve bilo pokriveno ni tada medjunarodnim pravom ali se to brzo zaboravi...uglavnom, jaci kaci ili tlaci.
Ironmen

#63027 Re: IRAN

Post by Ironmen »

:lol: :lol:
moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#63028 Re: IRAN

Post by moonco »

Bobi wrote: 16/03/2026 22:04
moonco wrote: 16/03/2026 21:58
Bobi wrote: 16/03/2026 21:51

ma je 20 mm ali nije ista cahura kao kod ovih nashih yu topova, e sad ne znam jel prave 20x102 jer kod nas je 20x110, to mi je ves :D.
Evo im kataloga. Ne umetnuh gore link.

https://sloboda.co.rs/wp-content/upload ... oda5-1.pdf
Ma ok ali opet se ja vracam na ono, stavit u Apache od 50 mil $ municiju iz tamo nekog Čačka za koji 100% ne zna ni jedan pilot gdje se nalazi i šta je ustvari :D. kao da stavis na Ferari gume Tigar iz Pirota :D.
A jbg kad je prpa daj šta daš. Imaju nekakve industrijske standarde i tamo. Nekakve verifikacije, kontrole. Koriste i Francuzi, Česi, Slovaci, Švabe naše upaljače iz Bugojna. Dzaba sistem Apač, C RAM kad iz prazne ne puca :D
Stabilizator

#63029 Re: IRAN

Post by Stabilizator »

Ironmen wrote: 16/03/2026 22:16

Jeli stvarno ovo rekao :skoljka:
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#63030 Re: IRAN

Post by arman1 »

Cio bandi je počelo da ponestaje i medicinskog materijala. Hitne isporuke iz Kine. Niko drugi nijr imao te količine, tako brzo.

Image
Last edited by arman1 on 16/03/2026 22:23, edited 1 time in total.
ja71

#63031 Re: IRAN

Post by ja71 »

Ironmen

#63032 Re: IRAN

Post by Ironmen »

Stabilizator wrote: 16/03/2026 22:19

Jeli stvarno ovo rekao :skoljka:
A ne znam vise ni sam ne vjerujem sta god vidim na ovom X 90% je fake ali ovo vidim svi objavljuju, pa covjek svako pola sata mijenja pricu demencija ili sta :lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#63033 Re: IRAN

Post by Chmoljo »

Danguba wrote: 16/03/2026 22:15
Chmoljo wrote: 16/03/2026 21:02 mislim super mi je kako se ovdje razglaba o nepostojanju "međunarodnog prava", zbog ove intervencije.

nako pitam...
Sada je sve ogoljeno.
Tada smo jos uvijek kao naivci vjerovali u medjunarodno pravo i konvencije, vjerovali sta Amerika i zapad kazu...ali od 2003 do 2026.g. prodje vremena i burnih dogadjaja da svo shvatili da se islo na rusenje rezima koji zapadu nisu odgovarali ali pod raznim izgovorima od ljudskih prava do nuklearnih progarma.
Nije sve bilo pokriveno ni tada medjunarodnim pravom ali se to brzo zaboravi...uglavnom, jaci kaci ili tlaci.
Pa bilo je toga na pasja preskakala i prije 2003.
arman1

#63034 Re: IRAN

Post by arman1 »

Image
zilog

#63035 Re: IRAN

Post by zilog »

melac wrote: 16/03/2026 22:11
zilog wrote: 16/03/2026 22:01 Napad Izraela i Amerike na Iran, je nelegalan i za svaku osudu. TACKA.

Koristiti gore navedenu cinjenicu, za razvlacenje narativa o agresiji na Ukrajinu - je na granici bescasca.

Ukrajina ima svoje saveznike, prije svega Evropu, jer je brana od rusofasisticke najezde. Svako, sa IQ-om vecim od broja cipela, zna da je i brana za ambicije komsija preko drine i njihovih domacih eksponenata, koji su 2022., sa ushicenjem, cekali da Ukrajina bude pregazena.

Iran ima svoje saveznike, prije svega Rusiju. Evropu smatra, uglavnom neprijateljskom. Pitati, zasto Evropa ne pomaze Iranu, kao sto pomaze Ukrajinu, je vise za obdanista, nego za ozbiljne rasprave na forumu.
Ma suplja prica ovdje nekih. U isto vrijeme osudjuju Ameriku i jos neke EU drzava sto su dostavljale oruzje Izraelu s kojim je bombardovana Gaza i pocinjen genocid pa i napadnut Iran. A u isto vrijeme brane Iran koji je to isto uradio prodavajuci oruzje Rusiji s kojim se napadaju civili i civilni objekti po Ukrajini.

I onda smeta nekome kad mu se ukaze na licemjerje, a istovremeno se poziva na neke dvostruke standarde i arsine.
Pisao sam vec o tome. Da ponavljam, bilo bi kao guranje neke agende protiv napadnute zemlje.

Samo sto se tim moralnim nacelima, mnogi ovdje ne vode, nego guraju svoju agendu - protiv druge napadnute zemlje.

Naravno da je licemjerno... :roll:
arman1

#63036 Re: IRAN

Post by arman1 »

Image
Danguba

#63037 Re: IRAN

Post by Danguba »

Chmoljo wrote: 16/03/2026 22:22

nako pitam...
Sada je sve ogoljeno.
Pa bilo je toga na pasja preskakala i prije 2003.
Slazem se.
belfy

#63038 Re: IRAN

Post by belfy »

BiBi911 wrote: 16/03/2026 20:32
husein_kapetan wrote: 16/03/2026 19:33 Nekim se izleda crtati mora..
Ma znate li gospodo na koliko je država od 45 do danas "agresija" napravljeno..o čemu pričate bolan..suverena.. nešto..
Od onog Marshala pa do danas neokolonijalizam je izbjegnut samo od onih koji su podvučenog repa i pognute glave naučili niz dlaku udarati i biti zadovoljni ogriscima..kojim manje kojim više..
U doba bipolarizma je neki red bio..danas je dobrano zaboraljen..
Opovrgnite me..argumentovano..
"suvereno" cipela mojih..

Od tih drzava koje su "podvile rep":

Vozimo Japanska i Njemacka auta
Koristimo austrijske banke
Japansku i Tajvan Elektroniku
Česku pivu
Italijanske naočale
Norveski celik

Koliko je zivot bolji u uae od recimo zivota u Sudan, jemen, afganistan, pakistan.

Vietnam za vrijeme komunjara propast danas kada km pogledas komsije kambodza koji furaju taj fazon.

Pa sj. I juzna Koreja. Gdje li je bolje zato sto su podvili rep.

Jel agresija ako te neko izvede na pravi put?

Jesu li tvoji roditelji agresori sto su te tunlichst dok nisi skonto da nije lijepo da krades lazes i sta vec. A boga su ubili u tebi pa si nakon par godina podvio rep i reko Babo je u pravu ne trebam da locem ovoliko pive.

Ako ti kaze nemoj te tute, hamase, fatahe i slicna sranja gurati, budi normalan i imaces sve sto mozes sa tih 9 osam 10 koliko vec prstiju mozes napravit.
Da su tute normalne ko sto nisu da iskoroste onu Obalu za Luke i slicno. Ne bi gladolavili i kukali kako ih svijet ne voli sto su muslimani. Pigledaj oman furaju religiju al sve ostalo super. Ne seru nikome kako je njihova tuta jaca od tute u vatikanu.

Do ovoga u iranu ne bi doslo da ne seru vec 30godina.
Hebe se nekome u Kentucky jel u teheranu hodaju u dopicnjacima ili zamotani.
Rade sa kinom sto nije u skladu sa svima na zapadu al jbga bolje furat taj svoj fazon i kada te mlave svi al tvoj fazon pa makar crknut.
ovo neko takmicenje sa sumirom ili sta...?
Ironmen

#63039 Re: IRAN

Post by Ironmen »

Republikanac predložio bizarnu alternativu za Hormuški tjesnac. Tadić: 'Ovo nadmašuje sve MAGA gluposti do sad'

Tadić pojašnjava kako se Gingrich zapravo referira na ideju probijanja kanala kroz planinski lanac Al Hajar u Omanu čija je prosječna visina oko 1200 metara, dok pojedini vrhovi dosežu i 3000 metara

Nuklearni fizičar Tonči Tadić na Facebooku je oštro komentirao objavu američkog republikanca i bivšeg predsjednika Kongresa Newta Gingricha, koji je iznio ideju o prokopavanju kanala između Indijskog oceana i Perzijskog zaljeva uz pomoć termonuklearnih eksplozija. Tadić takav prijedlog naziva krajnje neozbiljnim i upozorava na brojne tehničke, političke i sigurnosne probleme koje bi takav projekt nosio. Tadić je u objavi naveo kako ga je Gingrichev prijedlog ponovno iznenadio razinom, kako kaže, "gluposti" koja dolazi iz dijela američke političke scene povezanog s pokretom MAGA.

"Uvijek kad pomisliš da si čuo maksimum gluposti od MAGA, pojavi se netko tko nadmaši sve dosad rečeno !! Ovaj put tu čast ima Newt Gingrich, Republikanac, bivši predsjednik Kongresa SAD u doba kad je Bill Clinton bio predsjednik SAD", kaže Tadić. Prema Gingrichevu prijedlogu objavljenom na X-u, umjesto stalnih napetosti oko Hormuškog tjesnaca, trebalo bi se prokopati novi kanal kroz prijateljski teritorij čime bi dobili vodeni put širi od Panamskog Kanala, dublji od Sueza i siguran od iranskih napada. Kao rješenje predložio je korištenje dvanaest termonuklearnih eksplozija.

a jbt te :lol: :lol: :lol:
moonco

#63040 Re: IRAN

Post by moonco »

arman1 wrote: 16/03/2026 22:28 Image
Evo ih ko Alija u predsjedništvu :lol:
Ironmen

#63041 Re: IRAN

Post by Ironmen »

BiBi911 wrote: 16/03/2026 20:32
husein_kapetan wrote: 16/03/2026 19:33 Nekim se izleda crtati mora..
Ma znate li gospodo na koliko je država od 45 do danas "agresija" napravljeno..o čemu pričate bolan..suverena.. nešto..
Od onog Marshala pa do danas neokolonijalizam je izbjegnut samo od onih koji su podvučenog repa i pognute glave naučili niz dlaku udarati i biti zadovoljni ogriscima..kojim manje kojim više..
U doba bipolarizma je neki red bio..danas je dobrano zaboraljen..
Opovrgnite me..argumentovano..
"suvereno" cipela mojih..

Od tih drzava koje su "podvile rep":

Vozimo Japanska i Njemacka auta
Koristimo austrijske banke
Japansku i Tajvan Elektroniku
Česku pivu
Italijanske naočale
Norveski celik

Koliko je zivot bolji u uae od recimo zivota u Sudan, jemen, afganistan, pakistan.

Vietnam za vrijeme komunjara propast danas kada km pogledas komsije kambodza koji furaju taj fazon.

Pa sj. I juzna Koreja. Gdje li je bolje zato sto su podvili rep.

Jel agresija ako te neko izvede na pravi put?

Jesu li tvoji roditelji agresori sto su te tunlichst dok nisi skonto da nije lijepo da krades lazes i sta vec. A boga su ubili u tebi pa si nakon par godina podvio rep i reko Babo je u pravu ne trebam da locem ovoliko pive.

Ako ti kaze nemoj te tute, hamase, fatahe i slicna sranja gurati, budi normalan i imaces sve sto mozes sa tih 9 osam 10 koliko vec prstiju mozes napravit.
Da su tute normalne ko sto nisu da iskoroste onu Obalu za Luke i slicno. Ne bi gladolavili i kukali kako ih svijet ne voli sto su muslimani. Pigledaj oman furaju religiju al sve ostalo super. Ne seru nikome kako je njihova tuta jaca od tute u vatikanu.

Do ovoga u iranu ne bi doslo da ne seru vec 30godina.
Hebe se nekome u Kentucky jel u teheranu hodaju u dopicnjacima ili zamotani.
Rade sa kinom sto nije u skladu sa svima na zapadu al jbga bolje furat taj svoj fazon i kada te mlave svi al tvoj fazon pa makar crknut.

Nosimo pamuk iz Indije
Pijemo kafu iz Brazila kao i onu otkrivenu u Etiopiji, a prosirenu iz Jemena
Koristimo kineski papir
Pisemo arapskim brojevima
Racunamo matematikom razvijenom u Perziji
Orijentisemo se kineskim kompasom
Koristimo barut izumljen u Kini
Lijecimo se medicinom razvijanom u arapskom svijetu
Koristimo algebru razvijenu u Bagdadu
Destilujemo parfeme i lijekove metodama arapskih alhemicara
Posmatramo zvijezde kroz astronomiju razvijenu u Damasku i Bagdadu
Koristimo bolnice kakve su razvijene u islamskom svijetu
Koristimo hirurske instrumente koje su opisali arapski ljekari
Koristimo sapun kakav se pravio u Siriji
Koristimo navigaciju razvijenu u arapskoj pomorskoj tradiciji
Koristimo univerzitete kakvi su postojali u Kairu i Kordobi

Civilizacija nije nastala prije 100 godina sa japanskim i njemačkim automobilima.
Civilizacija je nastala stalnim prenosom znanja između drevnih država i naroda.
Ironmen

#63042 Re: IRAN

Post by Ironmen »

Trump: Spriječio sam treći svjetski rat

Američki predsjednik je iznio svoje viđenje politike prema Iranu, ustvrdivši da je svojim potezima spriječio globalni sukob. "Da nismo djelovali protiv Irana, došlo bi do nuklearnog rata. Došlo bi do trećeg svjetskog rata. Ako vjerujete da Iran ne bi trebao imati nuklearno oružje, onda vam se mora sviđati ono što sam učinio", rekao je Trump.

"Oni nemaju oružje, nemaju vodstvo. Moj najveći problem je što ne znam s kim bih trebao razgovarati", kazao je, dodavši kako je "vrlo ponosan" na ono što je njegova administracija učinila. "Kada biste Iranu dali nuklearno oružje, bio bi uništen barem vrlo značajan dio svijeta."
skupljac_zeljeza

#63043 Re: IRAN

Post by skupljac_zeljeza »

I ovi će da smijene vlast u Iranu. Kako?

Ludzak

#63044 Re: IRAN

Post by Ludzak »

nako pitam...
Sada je sve ogoljeno.
Nije se ni Bushu tada vjerovalo
amidzazeher

#63045 Re: IRAN

Post by amidzazeher »

Ironmen wrote: 16/03/2026 22:31 Republikanac predložio bizarnu alternativu za Hormuški tjesnac. Tadić: 'Ovo nadmašuje sve MAGA gluposti do sad'

Tadić pojašnjava kako se Gingrich zapravo referira na ideju probijanja kanala kroz planinski lanac Al Hajar u Omanu čija je prosječna visina oko 1200 metara, dok pojedini vrhovi dosežu i 3000 metara

Nuklearni fizičar Tonči Tadić na Facebooku je oštro komentirao objavu američkog republikanca i bivšeg predsjednika Kongresa Newta Gingricha, koji je iznio ideju o prokopavanju kanala između Indijskog oceana i Perzijskog zaljeva uz pomoć termonuklearnih eksplozija. Tadić takav prijedlog naziva krajnje neozbiljnim i upozorava na brojne tehničke, političke i sigurnosne probleme koje bi takav projekt nosio. Tadić je u objavi naveo kako ga je Gingrichev prijedlog ponovno iznenadio razinom, kako kaže, "gluposti" koja dolazi iz dijela američke političke scene povezanog s pokretom MAGA.

"Uvijek kad pomisliš da si čuo maksimum gluposti od MAGA, pojavi se netko tko nadmaši sve dosad rečeno !! Ovaj put tu čast ima Newt Gingrich, Republikanac, bivši predsjednik Kongresa SAD u doba kad je Bill Clinton bio predsjednik SAD", kaže Tadić. Prema Gingrichevu prijedlogu objavljenom na X-u, umjesto stalnih napetosti oko Hormuškog tjesnaca, trebalo bi se prokopati novi kanal kroz prijateljski teritorij čime bi dobili vodeni put širi od Panamskog Kanala, dublji od Sueza i siguran od iranskih napada. Kao rješenje predložio je korištenje dvanaest termonuklearnih eksplozija.

a jbt te :lol: :lol: :lol:
A majke mi samo sam cekao da neki debil ovako nešto predlozi :)
Kontao sam da ce to biti Trump ali ima kod njih bruku delegata za nagradu glupana stoljeca!
Novi_Nick

#63046 Re: IRAN

Post by Novi_Nick »

Moglo bi se desiti da Izrael i USA pocnu uskoro lansirati na Iran rakete punjene hemiskim otrovima i bioloskim zarazama a zatim na kraju i nekoliko atomskih bombi. Izrael ce ici do kraja da zaokruzi takozvani veliki Izrael, Ameriku interesuje potpuna kontrola izvora nafte, gasa i ostalih rudnih bogatstava. Inace u sve arapske zemlje su implantirali njihove baze kao "kukavicka jaja" tako da muslimani raketiraju jedni druge. U Tursku je takodjer implementirana Izraelsko-americka baza sa nuklearnim raketama kao "kukavicko jaje". Ako neko slucajno posalje raketu na tu bazu moze sprziti cijelu Evropu. Fol je da Tramp ne zna sta da radi da bi zavarao i zamaskirao konacni cilj Izraela i Amerike. Cilj je zauzeti Iran i izaci na granicu sa Rusijom, Kinom i Pakistanom i tu postaviti nuklearno oruzje prema njima.
moonco

#63047 Re: IRAN

Post by moonco »

Novi_Nick wrote: 16/03/2026 22:50 Moglo bi se desiti da Izrael i USA pocnu uskoro lansirati na Iran rakete punjene hemiskim otrovima i bioloskim zarazama a zatim na kraju i nekoliko atomskih bombi. Izrael ce ici do kraja da zaokruzi takozvani veliki Izrael, Ameriku interesuje potpuna kontrola izvora nafte, gasa i ostalih rudnih bogatstava. Inace u sve arapske zemlje su implantirali njihove baze kao "kukavicka jaja" tako da muslimani raketiraju jedni druge. U Tursku je takodjer implementirana Izraelsko-americka baza sa nuklearnim raketama kao "kukavicko jaje". Ako neko slucajno posalje raketu na tu bazu moze sprziti cijelu Evropu. Fol je da Tramp ne zna sta da radi da bi zavarao i zamaskirao konacni cilj Izraela i Amerike. Cilj je zauzeti Iran i izaci na granicu sa Rusijom, Kinom i Pakistanom i tu postaviti nuklearno oruzje prema njima.
A ovi ostali će samo čekati i gledati šta se radi. :D
vee-jay

#63048 Re: IRAN

Post by vee-jay »

:lol: :lol: :lol:
anelsol

#63049 Re: IRAN

Post by anelsol »

Vezano za ovu raspravu Ukrajina i Iran. I jedni i drugi su napravili istu grešku. Ukrajinci što su se odrekli atomske bombe i predali je Rusima, a Iranci što je nisu napravili. I jedni i drugi su sada žrtve međunarodnog siledžijstva. Pa opet navijam i za jedne i za druge jer su žrtve zločinačkih režima. :bih:
Ludzak

#63050 Re: IRAN

Post by Ludzak »

skupljac_zeljeza wrote: 16/03/2026 22:43 I ovi će da smijene vlast u Iranu. Kako?

Nakon cionista, ovi Pahlavijevci su najgori. Zamisli raduješ se bobardovanju svoje države. Zamisli oni bi da mijenjaju vlast al u Berlinu.
Post Reply