Pa 7 od 15 nije vecina al ne znam kako je definisano dal u svakom naci klubu mora biti vecina tj ako dodik ima 4 u klubu srba dali onda taj zakon pada.Mislim da ne moze proci da je imao 3 onda nebi mogao blokirati kao nacionalni interes, i tu ce shmit izgleda reaogovat kolko sam ga upratio.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#63001 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- Leverage
#63002 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Znači. Ako 4 iz SNSD-a glasaju protiv onda pada sve taman da je ostalih 11 za.
A ako su 4 iz HDZ-a protiv onda prolazi ukoliko je od preostalih 6 iz FBiH najmanje 4 za i ako je ukupni broj koji glasajaju "za" najmanje 8.
Dakle, 4 SNSD-a su praktično zlatni glas, a 4 HDZ-a samo znače da niko drugi iz FBiH ne može blokirati, jer je potrebno 7. Osam zajedno znači prostu većinu, a ako su to 4 SNSD i 4 HDZ to znači i prohodnost u DN. To im omogućava da usvajaju zakone i inicijative kakve žele u DN, ne samo da blokiraju. Naravno, to nikad neće biti potvrđeno u PD.
A ako su 4 iz HDZ-a protiv onda prolazi ukoliko je od preostalih 6 iz FBiH najmanje 4 za i ako je ukupni broj koji glasajaju "za" najmanje 8.
Dakle, 4 SNSD-a su praktično zlatni glas, a 4 HDZ-a samo znače da niko drugi iz FBiH ne može blokirati, jer je potrebno 7. Osam zajedno znači prostu većinu, a ako su to 4 SNSD i 4 HDZ to znači i prohodnost u DN. To im omogućava da usvajaju zakone i inicijative kakve žele u DN, ne samo da blokiraju. Naravno, to nikad neće biti potvrđeno u PD.
- pici
#63003 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
saimidin
#63004 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
U dn nema entitetskog uslova, samo etnicki, tj moras imati vecinu ukupnu I bez potezanja vitalnog od strane bilo kojeg kluba b/h/s sto mozes ako imas 4 u bilo kojem klubu, to znam I ja, nikavih 7 iz fbih
Entiteska kvota postoji u predstavnickom, gdje pored ukupne vecine, ona mora ukljucivati I trecinu iz svakog entiteta
- Leverage
#63005 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ovo nije tačno.saimidin wrote: ↑04/12/2022 15:00U dn nema entitetskog uslova, samo etnicki, tj moras imati vecinu ukupnu I bez potezanja vitalnog od strane bilo kojeg kluba b/h/s sto mozes ako imas 4 u bilo kojem klubu, to znam I ja, nikavih 7 iz fbih
Entiteska kvota postoji u predstavnickom, gdje pored ukupne vecine, ona mora ukljucivati I trecinu iz svakog entiteta
-
sajber87
#63006 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Dati dodiku 4 je klasicna izdaja drzave , treba uvesti javno glasanje da se zna. Morace se citav ovaj nakaradni izborni zakon mijenjati, gradjani su taoci ovakvog sistema gdje ih nacionalisti vise od dvije decenije drze kao taoce
- pici
#63007 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Mislim da ne mogu ni oni nista usvojiti jer ih onda koci dom bosnjaka, zato su i bile ove blokade niko nije mogao nista usvojiti ako se ne usaglase sve tri etnicke skupine, 5+5+5=15 i svaki od kluba ako ima dvije trecine tj 4, moze blokirati proces bilo kakav.Jebiga.Leverage wrote: ↑04/12/2022 14:56 Znači. Ako 4 iz SNSD-a glasaju protiv onda pada sve taman da je ostalih 11 za.
-
sajber87
#63008 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ovo bi bila bolja opcija ako je istinasaimidin wrote: ↑04/12/2022 15:00U dn nema entitetskog uslova, samo etnicki, tj moras imati vecinu ukupnu I bez potezanja vitalnog od strane bilo kojeg kluba b/h/s sto mozes ako imas 4 u bilo kojem klubu, to znam I ja, nikavih 7 iz fbih
- Leverage
#63009 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Mogu i usvajali su već, ali je padalo u zastupničkom domu.pici wrote: ↑04/12/2022 15:03Mislim da ne mogu ni oni nista usvojiti jer ih onda koci dom bosnjaka, zato su i bile ove blokade niko nije mogao nista usvojiti ako se ne usaglase sve tri etnicke skupine, 5+5+5=15 i svaki od kluba ako ima dvije trecine tj 4, moze blokirati proces bilo kakav.Jebiga.Leverage wrote: ↑04/12/2022 14:56 Znači. Ako 4 iz SNSD-a glasaju protiv onda pada sve taman da je ostalih 11 za.
O vitalnom nacionalnom interesu, koji može pokrenuti 3 od 5 iz svakog kluba, u konačnici odlučuje Ustavni sud BiH i to praktično ne predstavlja nikakvu posebnu zaštitu.
- Leverage
#63010 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ali nije. Mislim eto vam cijeli internet, treba vjerovatno najviše pola minute da se dođe do ovog podatka, ne budite toliko lijeni.sajber87 wrote: ↑04/12/2022 15:04Ovo bi bila bolja opcija ako je istinasaimidin wrote: ↑04/12/2022 15:00
U dn nema entitetskog uslova, samo etnicki, tj moras imati vecinu ukupnu I bez potezanja vitalnog od strane bilo kojeg kluba b/h/s sto mozes ako imas 4 u bilo kojem klubu, to znam I ja, nikavih 7 iz fbih
-
Novak20
#63011 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Paradoksalno ali i Dodik je na tragu toga da se glasa javno.
Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik obratio se nakon glasanja Narodne skupštine RS za izbor delegata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine. Istakao je kako je glasanje prošlo po procedurama i kako su najavljivali. "Ne znam ko je koga podržao, sve možete da nagađate. Ali ovdje nema nagađanja, završeno je! četiri izabrana i jedan iz SDS-a", rekao je Dodik pokazujući prstima i s osmijehom na licu.
Naveo je kako se posljednjih sedmica vodila “potpuno iracionalna politički neprimjerena borba ko će imati četiri, tri, dva delegata”.
“Bolje da se javno glasalo pa da se vidi ko kako glasa, a ne da se kroz ovu manipulaciju tajnog glasanja radi svašta. Ponosan sam na koalicionu većinu koju imamo, a koja je glasala besprijekorno. Važno je konstatovati da je iz prijedloga SNSD-a došlo četiri delegata, a SDS jednog, a da PDP nije dobio nijednog. Ponašat ćemo se konstruktivno, a tamo gdje postoji dekonstrukcija upotrijebit ćemo svoja prava odlučivanja koja mi mislimo da treba”, rekao je Dodik i ponovio da se to odnosi “na blokadu projekata kao što je Buk Bijela”.
-
meridiyan
#63012 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
član 75. Poslovnika Doma naroda PSBiH, “Donošenje odluka”, nalaže da se sve odluke u Domu donose većinom glasova onih koji su prisutni i koji glasaju, pri čemu će delegati “maksimalno nastojati da ta većina uključuje najmanje jednu trećinu glasova delegata s teritorije svakog entiteta”.
Nadalje, isti član u stavu (3) određuje da ako većina glasova ne uključuje jednu trećinu glasova delegata s teritorije svakog entiteta, predsjedavajući Doma i njegovi zamjenici sastat će se kao komisija i pokušati da osiguraju saglasnost u roku od tri dana nakon glasanja te na kraju kaže da, ukoliko to ne uspije, odluke se “donose većinom glasova onih koji su prisutni i koji glasaju, pod uslovom da glasovi ‘protiv’ ne sadrže dvije trećine ili više glasova delegata izabranih iz svakog entiteta”.
Govoreći u kontekstu dvije trećine glasova iz jednog entiteta, ona iznosi najmanje sedam glasova od deset koji dolaze iz Federacije BiH i 4 od 5 koji dolaze iz rs.
Last edited by meridiyan on 04/12/2022 15:14, edited 1 time in total.
- animus
- Leverage
#63014 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
To je to. Odavde su izvedeni brojevi 7/10 za FBiH i 4/5 za RS.meridiyan wrote: ↑04/12/2022 15:12član 75. Poslovnika Doma naroda PSBiH, “Donošenje odluka”, nalaže da se sve odluke u Domu donose većinom glasova onih koji su prisutni i koji glasaju, pri čemu će delegati “maksimalno nastojati da ta većina uključuje najmanje jednu trećinu glasova delegata s teritorije svakog entiteta”.
Nadalje, isti član u stavu (3) određuje da ako većina glasova ne uključuje jednu trećinu glasova delegata s teritorije svakog entiteta, predsjedavajući Doma i njegovi zamjenici sastat će se kao komisija i pokušati da osiguraju saglasnost u roku od tri dana nakon glasanja te na kraju kaže da, ukoliko to ne uspije, odluke se “donose većinom glasova onih koji su prisutni i koji glasaju, pod uslovom da glasovi ‘protiv’ ne sadrže dvije trećine ili više glasova delegata izabranih iz svakog entiteta”.
- pici
#63015 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Domovi naroda bi morali biti samo prefiks nacionalnog interesa, bolje da su uveli senat nacionalnog interesa i tu izabrali akademike koji bi tumacili nacionalni interes.Uceni ljudi sa klilerima a ne neki seljoberi koji se ne znaju potpisati kako treba.Domove naroda se treba ukinuti.Prepisati svajcarski model, tamo imas talijane, svabe i francuze i naprosperiterniju drzavu na planetia.Djabe pisem, kad smo divlja plemena a ne skandinaci.
-
Klixuser02
#63017 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zna li se u koliko sati je ždrijeb sutra? Pošto pretpostavljam da će to i mediji direktno prenositi uživo.
- Leverage
#63018 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
U Domu naroda može se samo pokrenuti postupak VNI, konačan tumač je Ustavni sud BiH.pici wrote: ↑04/12/2022 15:14 Domovi naroda bi morali biti samo prefiks nacionalnog interesa, bolje da su uveli senat nacionalnog interesa i tu izabrali akademike koji bi tumacili nacionalni interes.Uceni ljudi sa klilerima a ne neki seljoberi koji se ne znaju potpisati kako treba.Domove naroda se treba ukinuti.Prepisati svajcarski model, tamo imas talijane, svabe i francuze i naprosperiterniju drzavu na planetia.Djabe pisem, kad smo divlja plemena a ne skandinaci.
- pici
#63019 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Vitalni nacionalni interes je ubleha, to se tek sad vidi.Odgovara da se koci napredak i ostane status quo.Imas VRhovno sudsko vijece, osnujes nacionalni senat i nek oni naglabaju a zakone sprovodi skupstina ko u svim zemljama svijeta.
- animus
#63020 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Čampara prica o skidanju SDA sa vlasti
Ludilo
Najodvratniji lik u SDA mi je bio Dević pa onda ovaj Čampara.
Još lik prica o prisluškivanju a njegov haver Vejo optužen za to. On ga licno doveo mimo svih pravila. I sada se pere od njega.
Ma hajte molim vas, što bi rekao naš predsjednik.
Ludilo
Najodvratniji lik u SDA mi je bio Dević pa onda ovaj Čampara.
Još lik prica o prisluškivanju a njegov haver Vejo optužen za to. On ga licno doveo mimo svih pravila. I sada se pere od njega.
Ma hajte molim vas, što bi rekao naš predsjednik.
-
Klixuser02
#63021 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
[*]Mislim da ljudi još nisu svjesni koliku štetu ovoj zemlji donosi to što SNSD ima kontrolni paket. Zastupnici SDS-a i PDP-a glasali bi za svaki pro-EU zakon u Domu naroda, ovako će to SNSD obarati, osim ako Dodika ovi EU zvaničnici nisu ucijenili. Eto koja je razlika između ovih iz opozicije i SNSD-a, ali Nikšić se pravi glup.
Last edited by Klixuser02 on 04/12/2022 15:22, edited 1 time in total.
- pici
#63022 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
A mogu se blokirati zakoni koje hoces i kad hoces.Evo godinama tako kuburimo da je Talgeltija usvojio najmanje zakona mozda desetak ako i to nije previse.Leverage wrote: ↑04/12/2022 15:16U Domu naroda može se samo pokrenuti postupak VNI, konačan tumač je Ustavni sud BiH.pici wrote: ↑04/12/2022 15:14 Domovi naroda bi morali biti samo prefiks nacionalnog interesa, bolje da su uveli senat nacionalnog interesa i tu izabrali akademike koji bi tumacili nacionalni interes.Uceni ljudi sa klilerima a ne neki seljoberi koji se ne znaju potpisati kako treba.Domove naroda se treba ukinuti.Prepisati svajcarski model, tamo imas talijane, svabe i francuze i naprosperiterniju drzavu na planetia.Djabe pisem, kad smo divlja plemena a ne skandinaci.
-
Klixuser02
#63023 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ovaj Aljoša Čampara me po energiji i javnim nastupima identično podsjeća na Milana Radovića iz SDS-a hahahah
- Leverage
#63024 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Mogu se blokirati ako postoji dvotrećinska entitetska većina.
Naravno, ovo nije ništa novo nego je tu još od Dejtona.
- Student_u_Ostavci
#63025 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Izdrži brate!Kojović o glasanju za Čavaru, političaru s crne liste: Mučna odluka koja ne prestaje da me mori